Изолация на комина за баня: какъв материал да изолира металната тръба на комина

Преди да извършите инсталацията, запомнете един важен нюанс. Има определени стандарти за монтаж, правила за изграждане на кутия в тавана. Трябва да се следват ясно и безупречно.

Неправилно разположената тръба във ваната през тавана и покрива е сериозно нарушение на правилата за пожарна безопасност. Последиците могат да бъдат различни, до силен пожар. Но ако осигурите добра топлоизолация, посещението на банята ще се превърне в абсолютно безопасна дейност. Поради многобройните искания от нашите читатели, решихме да напишем статия за това как да направим комин, какви стандарти трябва да се спазват. Ще започнем с полезни съвети.

Инсталирана вътрешна сандвич тръба

Какво трябва да знае начинаещият производител на печки?

Специално за вас направихме селекция от подходящи препоръки, които дават представа за самостоятелно инсталиране. Така че нека да започнем!

 • Когато инсталирате тръбопровода във ваната, инсталирането на таванната кутия на печката е задължително. Допринася за равномерното разпределение на топлината, която идва от тръбата, като елиминира възможността от пожар.
 • Какъв материал е подходящ за изолация? Разрешено е използването на минерална вата, пяно стъкло, експандирана глина. Земята и пясъкът едва ли ще работят. Поради високия коефициент на топлинен капацитет, материалите ще запазят топлината, което не е необходимо в нашата ситуация.
 • Желателно е коминът във ваната да има пълна височина от 4-5 метра. Обикновено се поставя по-близо до стената на стаята. Тъй като дървената облицовка е много близо, трябва да се погрижите за защитата на екрана.
 • Правилата на GOST са както следва. Разстоянието от тръбата до гредата е най-малко 13 сантиметра. Диаметърът на тръбата с допълнителна изолация е 32-33 сантиметра. Разстоянието между гредите е от 60 см. Ако изведете керамичната тръба във ваната през тавана, разстоянието трябва да бъде поне 25 см от всяка страна.
 • От печката винаги правим метално олово от дебел, огнеупорен материал. Дори неръждаемата стомана няма да работи - няма да може да издържи на такова продължително излагане на високи температури. Височина - поне един метър.
 • Премахването на комина изключва използването на повече от три завоя (завои).
 • Когато конструкцията минава през тавана, препоръчваме да използвате сандвич тръба. Асортиментът от такива продукти в магазините е доста разнообразен. Можете да намерите продукти с дебелина на изолацията от 3 до 10 сантиметра и повече. Вземете "десетката" - тя е безопасна и надеждна.

Полезна информация: "Какво и как трябва да изолирате тавана в руска баня?"

Типове комини

Конструкциите за изпускане на дим, както външни, така и вътрешни, могат да бъдат направени от различни материали и техните комбинации:

 • Комин с една верига. Използвайте стоманени поцинковани или неръждаеми тръби, по-рядко - азбестоцимент. Този тип комин е монтиран само във ваната, тъй като коминът без изолация и външна обвивка на улицата бързо се охлажда, обраства с отлагания на сажди и не може да поддържа добра тяга. Особено много сажди се отлагат върху азбестоциментовите тръби. В същото време не е необходима допълнителна основа за едноконтурния комин и неговата конструкция няма да изисква големи разходи нито за консумативи, нито за монтаж.

  тръби

 • Тухлена димна мина. Евтин и много популярен вид комин. Тухлата се загрява и отдаде топлина на помещението за дълго време, докато повърхността му е по-надеждна по отношение на пожарната безопасност. Изграждането на тухлена конструкция обаче е пълноценна строителна работа, която изисква определени умения и значителни разходи за време и труд.Конструкцията се оказва тромава и тежка, поради което за нея се изисква основа. В допълнение, кондензатът се утаява върху грапавата вътрешна повърхност на шахтата, разрушавайки зидарията и образува сажди, поради което коминът трябва често да се почиства.

  устройство за комин от тухли

 • Комин сандвич. Можете да си купите комплект готови секции за сглобяване на комин, всяка секция се състои от две тръби и негорим топлоизолационен слой. Тръбите могат да бъдат изработени от поцинкована стомана, неръждаема стомана или топлоустойчива керамика. Монтажът прилича на сглобяването на дизайнер и не отнема много време, а завършеният комин е по-малко опасен от едноконтурния, въпреки че може да се използва и като източник на топлина. Поради изолацията димът вътре в комина се охлажда по-бавно, саждите и кондензатът се утаяват по-малко по стените, така че коминът осигурява добра тяга и се нуждае от по-малко почистване.

  сандвич тръба

Забележка! Стоманените сандвич тръби са леки и не се нуждаят от фундаментно оборудване. Въпреки това, сандвичът, който комбинира външен стоманен корпус с вътрешна керамична тръба, е много по-тежък и коминът от такива секции не може да бъде издигнат без фундамент.

 • Комбиниран комин. Такава система за отвеждане на дим изисква финансови и времеви разходи, но съчетава всички предимства на други видове комини. Като димен канал се използва гладка стоманена или керамична тръба, а външната шахта е изградена от тухла, пяна или експандиран глинен бетон. Между шахтата и димния канал се поставя негорима изолация. Такъв комин е ефективен, безопасен, непретенциозен в експлоатация и издръжлив.

  комбиниран комин

Препоръчваме ви да се запознаете с: Възможно ли е да се използват металопластикови тръби на системата за отопление

Избор на надежден материал за топлоизолация

Висококачественото припокриване е невъзможно без използването на такива материали:

 1. Минерална или базалтова вата. Издържа на нагряване до 600 градуса. Основните недостатъци са, че съдържа формалдехид и губи своите защитни свойства след намокряне.
 2. Експандирана глина. Запазва полезните си свойства дори когато е мокър. Подреждането на ефективна топлоизолация е невъзможно без инсталирането на допълнителни резервоари.
 3. Минерит. Подобно на базалтовата вата, тя може да се нагрее до 600 градуса, но не отделя вредни вещества, не губи свойствата си във влажна среда. Съставът на минерит включва целулоза, цимент, минерални пълнители.
 4. Азбест. Счита се за добър изолационен материал, въпреки че може да отделя и опасни вещества при нагряване.
 5. Глина и пясък. Използва се до появата на по-модерни нагреватели. Може да се заключи, че сред изброените по-горе изолационни материали, минеритът се счита за най-оптимален.


  Схема на устройството за комини в детайли

Схема на типичен комин

Монтажът ще стане по-ясен, когато знаете от какви елементи се състои коминът. Обикновено са девет от тях:

 1. Изпечете. В него се загрява вода, стаята се загрява, образува се пара.
 2. Минерит панел с екран от неръждаема стомана. Разположен зад печката, той предпазва стените от огън.
 3. Коминът с конвектор е разположен точно над печката. Той служи за извличане на топлина.
 4. Шибер. Регулира сцеплението.
 5. Стартер адаптер. Разположен в горната част, той осигурява преход от едностенна тръба към сандвич.
 6. Така стигнахме до тавана. Тук монтажът на пропускателната таван се поставя със собствените ви ръце. Това е един вид преминаване през стенни и таванни покрития.
 7. Комин сандвич, който вече беше споменат по-горе. Предпазва конструкцията от кондензация, служи като допълнителна термична защита.
 8. Главен флъш. Можете също да го изградите сами. Уплътнява плътно преминаването на тръбата през тавана във ваната на покрива.
 9. Крайният елемент на комина е главата.

Как да избегнем изгарянето?

Дори при правилно рязане не винаги е възможно да се избегне прегряване. Тръбата се загрява до екстремни температури, вероятността от изгаряне се увеличава.

Полезна информация: "Кой е най-добрият таван да се направи във ваната?"

Има няколко начина за защита на конструкцията и минимизиране на щетите:

 • „Водна риза“. Прави се точно на комина. Нагрятата вода може да се използва за душ. Ефективен, но не е лесен за изграждане. Ще трябва да инсталирате отдалечен резервоар, водоснабдяване. Но температурата над водната риза ще бъде ниска, всички изгаряния са изключени.
 • Резервоар тип Самовар. Опростена версия, благодарение на която водата също ще се нагрява. Важно е да го отцедите навреме или да добавите студено, като не позволявате да заври.
 • Решетка за камъни. Предимството на този метод е, че камъните перфектно изсушават въздуха. Трудности могат да възникнат само при търсене на надеждна опора, тъй като камъните тежат много.

Използването на някой от горните методи значително ще намали температурата на тръбата. Можете обаче да опитате и въздушно охлаждане. На топлоизолирана тръба ще трябва да поставите същия, но по-голям диаметър. Изградена е решетка отгоре и отдолу, осигуряваща свободен приток и изтичане на въздух.

Изолация на комина във ваната

Това събитие има двойна цел: да осигури безопасност и да подобри преноса на топлина на пещта. Изолираният комин се загрява много по-бързо, така че кондензатът практически няма време да се натрупва в него. Ето защо е необходима изолация на тръбите във вана.

Схема за изолация на комина във ваната.

Коминът във ваната трябва да бъде направен разглобяем, т.е.от две части: долна и горна. Не само защото ще бъде по-лесно да го инсталирате по този начин, но и с цел постигане на най-добра ефективност.

Първо, стоманената тръба във ваната ще отделя топлина, затопляйки пространството в парната баня по-бързо.

На второ място, той може да бъде заменен, без да нарушава топлоизолационния слой.

Долната тръба, простираща се директно от източника на огън - печката, се загрява повече и изгаря, поради което се нуждае от периодична подмяна.

Свързването на частите на щранга трябва да се извърши в средата на тавана на банята. Това ще даде възможност за правилна топлоизолация на горната част на комина. И двете тръби имат склонност да имат еднакво напречно сечение, тъй като са с дължина една.

Горната част на щранга трябва да бъде изолирана съгласно следните инструкции. На първо място е необходимо да го обвиете с изолация, след което трябва да се измери диаметърът на получената конструкция. Този размер ще е необходим, за да се определи ширината на поцинкованата стоманена ламарина, от която ще бъде направен кожухът за външната тръба.

За да изчислите горната част на щранга, трябва да използвате формулата: dx3,14 + 30 mm. 30 мм е допълнителната ширина на фланцовата връзка.

Схема за монтаж на пещта върху основата за допълнителна изолация.

След като получихме първоначалните данни, пристъпваме към изолиране:

 • изрежете два правоъгълника от лист от поцинкована стомана и ги навийте в кръг, свързвайки ръбовете с валцуване;
 • отрязваме лента от 20 см от същия лист и дължината на съответната обиколка на щранга, добавяйки 30 мм, - получаваме скоба, с която свързваме долната и горната част на комина;
 • правим още четири пръстена, като използваме същите размери, за да затворим изолацията в горния и долния край;
 • до края на горната част на комина отдолу заваряваме метална лента с ширина 4 см и дебелина 2 мм около обиколката, за да се образува разклонителна тръба, върху която ще се държи горната тръба.

В тавана над преминаващия щранг трябва да се изреже квадратна дупка от 40 см, така че коминът да се намира точно в центъра му. Подобен отвор се прави във външния покрив на банята. След това трябва да се изрежат два квадрата от дебел лист метал с размери 50х50 см. Те трябва да бъдат фиксирани на тавана и на покрива. В ъглите на заготовките трябва да се пробият дупки за последващо закрепване. В центъра на металните квадратчета трябва да се направят дупки, равни на диаметъра на щранга.На заготовката, която ще бъде монтирана на покрива, дупката трябва да бъде направена не кръгла, а овална, защото ще трябва да бъде подгъната до наклона на покрива.

Изработване на сандвич комин

По-нататъшните стъпки за инсталиране на сандвич комин се извършват в следния ред:

 • върху щранга поставяме корпус от поцинкована стомана, изолиран с минерална вата, чиито краища на сегментите първо трябва да бъдат заглушени с пръстени, огъвайки краищата на външните тръби, за да ги фиксират;
 • горният, изолиран край на долния щранг се натиска в кръгъл отвор на тавана, долният едноконтурен комин се поставя върху тръбата на пещта;
 • като се уверите, че коминът върви точно в центъра на отвора на тавана, трябва да завиете металния лист към тавана;
 • избутваме горната част на комина през отвора в покрива, след което по същия начин го поставяме в долната част на щранга, много близо до предварително заварените тръби. Свързваме двете части със скоба;
 • ние закрепваме горния лист метал от вътрешната страна на покрива;
 • върху лист метал, разположен около щранга, изсипваме експандирана глина или я напълваме с глина или азбест.

Схема на сандвич тръба с изолация.

Изолацията обаче е възможна по различен начин - чрез поставяне на горната тръба на готови парчета топлоизолация, която е в състояние да издържи на температури до 1500 ° C. Топлоизолацията е слой от разпенен полиетилен, покрит с алуминиево фолио. От него също се изрязват правоъгълни секции, с които коминът се увива, за да го изолира.

Подобно свойство притежава и материалът - фолгоизол, чиято външна обвивка е изработена от хранителен алуминий.

Горната част на комина е обвита с някой от тези материали: започвайки от фугата отдолу до изхода от отвора на покрива. За закрепване на изолацията се използват метални скоби.

Преди да започнете да обвивате тръбата с минерална вата, топлоизолация или изолация с фолио, външната повърхност на комина трябва да бъде обработена със специален топлоустойчив уплътнител, който може да издържи на температури до 1000 ° C. Това е необходимо, така че външният слой на сандвич комина да не се плъзга по повърхността на металната тръба.

След като коминът е изолиран, трябва да се внимава да се осигури достатъчна хидроизолация. На мястото, където тръбата преминава в покрива на банята, трябва да инсталирате уплътнение, използвайки фабричен уплътнител. Към горната част трябва да бъде заварена калаена капачка, за да се предпази отворът на комина от атмосферни валежи.

Споделете полезна статия:

Подобни статии:

experttrub.ru

Изрязване на тавана: как да го направя?

Как да премахнете тръба във вана със собствените си ръце, без да прибягвате до помощта на специалисти, без да използвате фабрични единици?

Нека да разгледаме работния процес на етапи:

 • Подгответе лист от неръждаема стомана, за да покриете отвора. За да направите това, трябва да измерите и изрежете желания размер. Моля, обърнете внимание, че металният кръг трябва да е с около 0,2 см по-голям от диаметъра на тръбата. Ако планирате да инсталирате комин от тип сандвич, диаметърът на кръга е малко по-голям от външния диаметър на сандвича.
 • Под тръбата в областта на тавана се изрязва дупка.
 • По периметъра краищата му са запечатани с памучна вата, а върху изолатора е натъпкан метал под формата на ленти.
 • Сега трябва да направим комин за банята през тавана. Първата стъпка е да поставите едностенна тръба върху печката. Необходимо е да поставите квадрат от неръждаема стомана с вече изрязан отвор и след това да инсталирате сандвича.
 • Отстранената тръбна част винаги е настроена вертикално. За да го фиксирате от таванската страна, препоръчваме да използвате метални ленти. Фиксирането им в желаната позиция е бързо. Моля, обърнете внимание, че ламелите играят ролята на водачи, докато самият комин не се нуждае от закрепване. Необходимо е да се движи свободно, защото когато се охлади, металът ще промени размера си.
 • Изолационният слой се полага отстрани на стаята.Необходимото количество материал се поставя между плочата и тавана. Използвайте самонарезни винтове, за да фиксирате плочата. Пробиваме дупки предварително: 4 по ръбовете, както и 1-2 от всяка страна.
 • Трябва да изолираме получения проход - и рязането е готово.

Самостоятелно направена версия на тръбата в тавана на банята не е фантазия и не е непреодолима задача. Тази процедура е достъпна за всички и няма да създава трудности. Основното е да се спазват всички норми и стриктно да се следват указанията.

Правила за безопасност

За да бъде банята удобна и безопасна, а отоплителното устройство да работи без прекъсване и да не причинява пожар или нараняване, при монтажа и експлоатацията на комина трябва да се спазват следните правила за безопасност:

 • Не се допуска увисване и изкривяване на елементите на димоходната система.
 • Допускат се завои на тръби, но не повече от три.
 • Разстоянието от комина до стените трябва да бъде най-малко 50 cm.
 • Всички връзки трябва да бъдат направени по такъв начин, че нито една да не е вътре в стената, тавана или на мястото, където преминава покривът.
 • Запасът за топлоизолация в тавана и покрива от горими материали е направен най-малко 100 см при монтиране на едностенна тръба, най-малко 20 см при инсталиране на сандвич секции и 6 см за комин или комбиниран комин. За преминаване на незапалим покрив е достатъчен резерв от 13 см.
 • Ако коминът е над 1,2 м над покрива, той трябва да бъде допълнително закрепен с въжета.
 • Всички връзки трябва да бъдат надеждни и плътни. Ако се установи намаляване на налягането на устройството, то трябва незабавно да се поправи. Ако на кръстовището на тръби или елементи на вала се появи дим, работата на нагревателя се спира и съединението се ремонтира.
 • По време на работа е необходимо да се извършват превантивни мерки: почистване на тръбата от отлагания на сажди, изхвърляне на кондензат от капкомера. Това ще удължи експлоатационния живот на комина и нагревателя.
 • Когато тягата намалее или се преобърне, както се вижда от дима на парната или котелното помещение, както и искрите и бръмченето в камината, е необходимо да се почисти комина.
 • След дълга пауза при използване на ваната коминът и отоплителното устройство могат да се запушат или проветрят. В този случай няма да е възможно да се затопли банята. По-добре е да проверите, поправите и почистите комина, преди да стартирате топлинния генератор.

Препоръчваме ви да се запознаете: Избор на най-добрите тръби за отоплителната система

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни