Коя тръба е най-добра за частен и индустриален комин - характеристики на избор


Какво представлява и за какво служи

Това устройство е предназначено за отстраняване на дим и газове от отоплителните устройства във външната среда. Това е канал за дим с различни форми и площ на напречното сечение.

Друга важна функция на канала е да осигури адекватна тяга в горивната система.

Необходими са конструкции за отстраняване на дим за печки, камини, газови котли.

Преди това, с преобладаване на отоплението с печки, те са били изграждани предимно от тухли. С появата на газови агрегати стоманените комини станаха широко разпространени.

Едноконтурни и двуконтурни стоманени комини

Най-евтините стоманени комини са едноконтурни. Всъщност това е лист стомана, навит в тръба с един заварен шев.

Предимства на едноконтурните комини

 • леко тегло;
 • малки размери;
 • достъпна цена.

Има само един недостатък на такива тръби - висока топлопроводимост. Означава, че:

 • когато димните газове преминат, външната повърхност на тръбата ще бъде много гореща. Ако го докоснете, определено ще получите изгаряне;
 • димните газове ще бъдат много студени по време на шофиране. В този случай се образува огромно количество кондензат и скоростта на движение на студените газове е по-ниска. Особено много вода се утаява в комините на съвременните газови котли с висока ефективност;
 • няма да можете да инсталирате такъв комин извън сградата, а с вътрешна инсталация ще трябва да направите големи разфасовки на всеки етаж и в покрива. Това е доста трудно и скъпо.

Двуконтурните стоманени комини се състоят от две тръби. Между тях има слой от топлоизолационен материал. Използваме базалтови влакна - те не се лютят, не се променят под въздействието на високи температури и запазват свойствата си в продължение на много години.

Поради конструктивните характеристики, двуконтурните комини често се наричат ​​сандвич комини.

Предимства на стоманените сандвич комини

 • относително ниска температура на външната верига: тръбата може да се докосне без страх от изгаряния;
 • цялата топлина остава вътре: следователно димните газове се отстраняват по-бързо и количеството кондензат се намалява значително;
 • външна инсталация - можете да преведете комина през най-близката стена с помощта на малък хоризонтален елемент и след това да го поведете по външната страна на стената. Това намалява разходите за монтаж и прави работата на отоплителната система по-безопасна;
 • по-малък размер на вдлъбнатината и разфасовките при преминаване през конструкции от горими материали;
 • забележимо по-дълъг експлоатационен живот.

Недостатъци на стоманени сандвич комини

 • по-голям диаметър;
 • по-висока цена;
 • малко по-сложен монтаж.

Може ли да се използва самоделен стоманен комин?

Ако имате нужда от тръба за печка за печка извън къщата, можете да я направите сами, но няма много смисъл (днес можете да си купите отлично стоманен комин евтино и да не губите енергия за работа с калай). Ако имате нужда от тръби за домашна или индустриална система за отстраняване на дим, по-добре е да не рискувате и да закупите сертифицирани компоненти.

Russdym предоставя услуги в целия регион на Москва, включително следните градове: Истра, Красногорск, Нахабино, Дедовск, Долгопруден, Королев, Подолск, Пущино, Сергиев Посад, Серпухов, Черноголовка, Щелково, Зеленоград, Звенигород, Химки, Солнечногорск, Дмитров , Лобня, Одинцово, Внуково, Волоколамск, Можайск, Руза, Сходня.

Как работи коминът

Основата на метален комин е направена от метални тръби с различна дължина.Дизайнът улеснява свързването им чрез метода на гнездото. Лактите и тройниците са предназначени за завои на тръбопроводи. Крепежните елементи са кримпващи скоби, скоби.

Отгоре е монтирана глава. Той предпазва дренажа от сняг и дъжд, служи за увеличаване на сцеплението, украса на покрива.

Подпори, дюзи, дефлектори, искрогасители и други части, необходими за монтажа на устройство за отвеждане на дим, също осигуряват ефективна работа.

Видове и дизайн

По вида на конструкциите металните комини се разделят на:

 • едностенни. Те се използват като временни клони, например за фурни във вани;
 • двуслоен, наречен "сандвич". Те се състоят от вътрешни и външни тръби, между които е положена изолация;
 • коаксиални комини. Дизайнът на два канала, едновременно осъществяващ изпускането на дим и подаването на кислород към пещта. Използва се само за нагреватели със затворена горивна камера.

Разграничете също:

 • прави комини. Те се монтират вертикално и се извеждат през покрива;
 • странични приставки. Те се извеждат с помощта на коляно и се монтират на стената на къщата;
 • страничните вътрешни излизат в димната шахта, вградена в стената, или самите те са вградени в носещата стена на къщата.

Стоманените комини са направени от различни метали.

Черна стомана

Комините от този материал са с ниска цена. Те нямат най-добрите якостни характеристики, но могат да издържат стабилно на температури до 500С.

За да се увеличи експлоатационният живот, се използват емайлирани продукти, тръби с удебелени стени. Комините от този тип се инсталират по-често в летни вили, във вани, където отоплителните устройства не се използват толкова интензивно.

Нисколегирана стомана

Малки добавки на легиращи компоненти придават на тези завои повишена устойчивост на корозия и здравина. Издържа на работна температура от 1200 oC. Те могат да бъдат свързани към фокуси на твърдо гориво.

Поцинковано желязо

Тръбите от този материал практически не ръждясват, цената за тях е по-ниска от тази за неръждаема стомана. Съществуват обаче опасения относно отрицателното им въздействие върху човешкото здраве. При температура на нагряване над 419С цинкът започва да отделя токсични изпарения.

В тази връзка се препоръчва използването на поцинковани продукти в системи с ниски работни температури до 350С. Няма противопоказания за използването им в устройства за отстраняване на дим от сандвич. Тук вътрешният канал е изпълнен с неръждаема стомана, а външният е поцинкован.

Трябва също да се отбележи, че поцинкованият канал, инсталиран без изолация, ще продължи само 1-2 отоплителни сезона.

Неръждаема стомана

Този тип стомана има висока топлоустойчивост и устойчивост на киселини и влага. Комините от неръждаема стомана са направени както от еднослойни, така и от двуслойни видове. Издържа на температури при пиково натоварване до 850 C.

Единични конструкции се използват като вътрешна част на завоите и за облицовка на тухлени комини. Продуктът се вкарва вътре в стария тухлен канал и се свързва с тръбата на котела.

Двуслойните изолирани комини са станали най-често срещаните. Те запазват добре топлината, поради което постоянно осигуряват правилно сцепление.

Етапи на монтажни работи

Монтирането на вътрешен и външен комин е малко по-различно. Но преди да започнете работа с всякакъв вид, е необходимо да проверите наличието на всички необходими части и елементи според чертежите. За комини ще ви трябват:

 • завои;
 • амортисьори;
 • тройници и опори за тях;
 • скоби, включително за дюбел;
 • Горна част;
 • шапка с козирка;
 • изолация, изолатор (ако е необходимо).

Важен етап в инсталацията е изолацията на метални части.С подходяща изолация могат да се избегнат някои проблеми, които възникват по време на експлоатацията на комини: тя няма да позволи температурата на вътрешните стени да падне до точката на оросяване и да избегне появата на конденз;

 • ще поддържа постоянна тяга, тъй като няма да позволи на димните газове да се охладят;
 • няма да позволи температурата на външните стени да се повиши до температура, която ще стане опасна от пожар за околните конструкции;
 • ще предпази покрива от проникването на химически активни продукти от горенето.

Топлоизолаторът може да бъде минерална, базалтова вата, стъклена вата. Тези материали са огнеустойчиви, лесни за инсталиране и издръжливи. Топлоизолацията може да се направи с бетонен корпус, когато към хоросана се добавят материали с ниска топлопроводимост.

Защитна тръба за комина

Предимства и недостатъци

Предимствата на металните комини в сравнение с тухлените включват:

 • лекота на конструкция, променливост на конфигурацията на сглобката;
 • оптимално съотношение цена, качество, лекота на монтаж;
 • лесен и бърз процес на монтаж и монтаж на конструкцията;
 • гладка повърхност на вътрешните стени, върху която продуктите от горенето не се задържат.

Металните комини имат ограничения, които трябва да се отдадат на техните недостатъци:

 • високата цена на отделни конструкции от неръждаема стомана;
 • невъзможност за използване при постоянни работни температури над 500С;
 • с изключение на някои видове неръждаема стомана, комини от други метали са силно податливи на ръжда.

Типове комини

Коминът е система, която служи за отстраняване на дим, който се образува по време на работа на отоплителна конструкция от всякаква конфигурация, и изпълнява следните функции:

 • премахва всички продукти от горенето от стаята;
 • предотвратява прегряване и пожар на строителни конструкции;
 • изолира сградата от въздействието на агресивна кондензация, която се образува в тръбите.

Комините, в зависимост от материала на производство, са разделени на четири вида:

 1. тухла, традиционна и най-често срещаната доскоро. Евтин, издържа на всякакви температури, но изисква използването на огнеупорни, твърди керамични или клинкерни тухли. Често се използва като дизайнерски ход при създаването на екстериора на сграда. Основните недостатъци са разрушаването под действието на кондензат, който се образува през зимата поради температурни промени, и неравна вътрешна повърхност, което намалява ефективността на сцеплението;
 2. керамични, те са избрани за лекота на монтаж и експлоатация, висока ефективност на сцепление, голям асортимент от структурни блокове. Но това е скъп вид материал и най-вече внос;
 3. пластмасата има много тясно поле на приложение - кондензни котли, в които продуктите за освобождаване не са по-високи от 120 ° С;
 4. металът е най-често срещаният през последните години, тъй като има отлични функционални качества и достъпност.

Тухлени комини. Оригинално решение за външния дизайн.

Строителни разпоредби

Изграждането на устройство за отстраняване на дим изисква спазване на строителните правила, определени в SNiP.

Нека изброим основните:

 • височината на прав комин, за да се осигури нормална тяга, трябва да бъде най-малко 5 метра;
 • над билото на покрива, той трябва да се издига с 50 см и да бъде на разстояние 150 см от него;
 • връзките на тръби в изходните или проходните отвори на стената и таваните са забранени;
 • диаметърът на димоотвода не трябва да бъде по-тесен от Ø на изхода на отоплителния блок;
 • падащите комини не трябва да имат повече от три завоя по цялата дължина на канала.

Вътрешно уплътнение на комина

Основните технологични характеристики по време на монтажа на вътрешния комин са да се осигури плътност при отстраняване на неговия елемент навън и безопасността на окабеляването на горещи части през таваните.Между тавана и тръбата е монтирана въздушна междина, дупката е изолирана с негорима изолация. Същото се прави за пристанището и потока.

За изолация се използва негорима минерална вата, покрита с фолио. Ако коминът е на разстояние 1,5 м от билото на покрива, тогава самият комин трябва да се издигне на 0,5 м над билото (като се вземе предвид тягата). За плосък покрив тази цифра не надвишава 50 см. Ако нагревателят е разположен на повече от 3 м от билото, тогава коминът е разположен под ъгъл от 10 ° спрямо билото. С височина на тръбата повече от 2 м, тя се укрепва със стрии.

предлага на своите клиенти качествени стоманени комини и монтажни услуги.

Тягова сила

Тягата на прав димоотвод зависи от неговия диаметър и височина. За правилния избор на тези параметри използвайте специална таблица. Височина от 5 м се счита за оптимална.

За хоризонтални затягащи канали дължината на изтегляне е 3 метра.

Когато се комбинират двете секции, се препоръчва да се увеличи височината на тръбата с един метър за всеки метър от хоризонталния участък.

За да увеличите сцеплението, можете да приложите една от следните опции:

 • увеличете височината на завоя над покрива;
 • прикрепете специална ветропоказател към главата;
 • използвайте електрически димоотвод.

Основните параметри на тръби за комини


Важен параметър, който влияе върху функционалността на цялата димоходна система, е дебелината на стената на тръбата.
Европейските стандарти предвиждат следните геометрични размери на комини:

 • В отоплителни системи, работещи на газообразни горива, се използват тръби от подходящи марки стомана с дебелина на стената над 0,5 mm.
 • За отоплителни тела с течно гориво дебелината на стената на тръбата трябва да бъде повече от 0,8 mm.
 • В системи с оборудване за твърдо гориво могат да се използват метални комини от неръждаема стомана с дебелина на стената над 1 mm.

В допълнение към марката стомана, от която са направени тръбите, и дебелината на стените им, други фактори също влияят върху функционалността на системата за отвеждане на дим: височината на тръбата, размерът на диаметъра на комина и силата на тягата.

Обикновено за комините е вярна следната връзка - колкото по-висока е тръбата, толкова по-силна е тягата. В този случай съотношението на диаметъра на тръбата и нейната височина трябва да бъде изчислено от специалист или независимо с помощта на специални програми, които могат да бъдат намерени в Интернет. Погрешните изчисления могат да доведат до нарушаване на аеродинамичното равновесие и затруднено отстраняване на продуктите от горенето от тръбата.

Що се отнася до формата на комина, тогава, както беше споменато по-рано, кръгло напречно сечение е оптимално. Всяко огъване или изпъкналост служи като място за потенциално натрупване на дим.

При проектирането на комин също трябва да се спазва още едно правило - хоризонталната секция не трябва да бъде с дължина повече от метър. В противен случай може да провокира натрупване на сажди в него.

Други конструктивни характеристики на комина се определят от структурните и архитектурни особености на сградата и мястото на монтиране на отоплителния блок.

Вътрешни и външни комини

Вътрешните комини са монтирани вътре в сградата и се извежда само комин от стомана или по-лек метал. Монтажът на вътрешния комин предвижда редица допълнителни мерки - устройството за поддържане на комина и монтирането на защитно покритие. В този случай изолация се изисква само за частта, която се намира над таванския етаж.

Дизайнът на вътрешен комин е по-сложен от външния - при монтаж, рутинна поддръжка, ремонт. В допълнение, вътрешният комин представлява потенциално отравяне с въглероден окис или опасност от пожар. Ето защо, когато инсталирате вътрешен комин, е необходимо стриктно да се придържате към всички правила на съответните инструкции.


Външен и вътрешен комин

Външните прикрепени комини са монтирани извън сградата, те включват следните елементи: свързващ канал, поддържащ стенна скоба, ревизия, основни секции. На открито T

Стоманената тръба е безопасна, лесна за инсталиране, поддръжка и ремонт. Разположението на тръбата не зависи от вътрешната структура на помещенията. Изолацията на външните комини е задължителна.

Изработване и инсталиране на комин със собствените си ръце

Правилният избор и компетентният монтаж на готов коминен комплект е от съществено значение за по-нататъшното му функциониране. Би било разумно да поверите тази работа на професионалисти. Ако имате подходящите умения и сте уверени във вашите способности, можете сами да сглобите и инсталирате устройството за отвеждане на дим.

Процесът на инсталиране включва следните стъпки:

 1. определяне на конфигурацията на комина;
 2. изчисляване на необходимия размер на тръбата в зависимост от мощността и размера на изхода на нагревателя;
 3. маркиране на отвори на стената и таваните;
 4. пробиване на тези дупки;
 5. полагане на топлоизолация в тях;
 6. свързване на началния участък на тръбата към отоплителното устройство;
 7. монтаж и закрепване на коминни възли, извеждане на крайната част навън;
 8. закрепване на втулката в изходните отвори;
 9. монтаж в края на комина на ветрозащитен щит и елементи, които предотвратяват образуването на кондензат и замръзването му на изхода на тръбата;
 10. довършване на комина, както на покрива, така и отвътре.

Чертеж и диаграми

Изчисляване на размера

Ние определяме мощността на отоплителното устройство.

Измерваме напречното сечение на изхода на котела или пещта.

Използвайки таблицата, изчисляваме размерите на комина:

Видове индустриални метални тръби

Индустриалните метални комини носят високо функционално натоварване. Те са разделени на няколко вида, според вида на носещата конструкция и закрепването:

 • свободно стоящ колонен;
 • ферма;
 • отпред;
 • безрамков;
 • мачта

Те са монтирани според стандартен дизайн. Разработени са и подобни проекти, при които се определят изискванията за метални комини на котелни помещения, в зависимост от вида на котела, например:

 • стандартен проект 907-2-223см "Метална тръба Н = 30 см за котелно помещение с котли KE-6.5-14S";
 • стандартен проект 907-2-247 "Метални тръби за отвеждане на димните газове с температура 350 0С с въздушно свързване на газопроводи на кота +0,5 m."

Такава документация посочва височината, вътрешния диаметър, температурата на газа на входа, нивото на възможния резонанс на вятъра, сеизмичното съпротивление, теглото, обхвата, конструктивните характеристики. Цялата информация за техническите и експлоатационните данни на дадена тръба се съдържа в нейния паспорт, който се съставя и издава преди въвеждане на конструкцията в експлоатация.

За да се осигури безпроблемна работа, в съответствие със SP 13-101-99 "Правила за надзор, инспекция, поддръжка и ремонт на индустриални комини и вентилационни тръби", редовно се извършват индустриални инспекции. Въз основа на резултатите от тези изследвания се съставя акт с оценка на състоянието на тръбата и препоръки за отстраняване на дефекти в работата.

Инсталационни характеристики

Инсталацията е проектирана така, че по-голямата част от комина да е на закрито. По този начин се намаляват топлинните загуби.

Правилното сглобяване на комина започва от нагревателя. Тръбните връзки се извършват по метода на камбаната: горната част се вкарва в долната до резето, ако не е там, с половината от диаметъра на канала.

Стенните стойки са на разстояние най-малко 1,5 метра. Лактите и тройниците са монтирани на отделни скоби.

Не се допуска контакт на конструктивни елементи с комуникациите на къщата.

Монтаж на комини от неръждаема стомана: основни стъпки

Преди да започнете монтажа на стоманения комин, е необходимо всички вътрешни шевове да бъдат обработени със специален уплътнител, способен да издържа на температури до 10000C. Тази мярка има положителен ефект върху функционалността на системата за отвеждане на дим и значително удължава нейния експлоатационен период.

Необходима е обработка на уплътнител, тъй като най-висококачественото валцуване или заваряване не гарантира абсолютна плътност на шевовете. Не се изисква външно третиране, тъй като уплътнителят няма да прилепне.

Основни правила за инсталиране на метален комин:

 • Монтажът на комини се извършва отдолу нагоре, т.е. монтажът на всички елементи започва от отоплителното оборудване и се изкачва до комина на покрива.
 • Връзките на комина се сглобяват последователно. Всеки следващ елемент се вмъква в предишния. Тази техника на свързване на части позволява да се избегне проникването на кондензат в изолацията.

Стандартите за пожарна безопасност регулират дълбочината на монтиране на тръби една върху друга. Тази стойност трябва да бъде повече от половината от външния диаметър на тръбата.

 • Работните канали се полагат по стени или вътрешни прегради, които трябва да бъдат направени от негорими материали.
 • Металният комин е свързан с фиксацията със специални скоби, които често се продават в комплект с комина.
 • На всеки един и половина до два метра към носещите конструкции с помощта на скоби е прикрепен стоманен оглед или комин. Всяко оформено парче - тройник или клон - е фиксирано с отделна скоба.

Хоризонталните участъци на комина се нуждаят от постоянно наблюдение. Трябва да се изключи контактът им с електрически кабели, проводници и газопроводи. За удобство на почистването на комина с активното му използване е предвидена врата в долната част на конструкцията или е монтирана подвижна част.

Средства за защита на комина

Ако в близост до сградата, която ще бъде изолирана, е поставен метален комин, тогава е необходима и неговата изолация. Основната цел на изолационния слой е да осигури бързо нагряване на тръбите и да намали количеството кондензат, който пада.

Когато комини са поставени в близост до запалими материали, изолационният слой служи като допълнителна противопожарна защита. За защита на външните комини от проникването на замърсители в тях, както и за предпазването им от влага и атмосферни явления, се използват дефлектори, мрежи и метеорологични лопатки.

Ефективната и безопасна работа на отоплителната система като цяло пряко зависи от правилния подбор на материал за комини и тяхната компетентна инсталация при спазване на всички условия, регламентирани от нормативни документи.

Чести грешки и проблеми по време на инсталацията

Ниска височина на коминното устройство. В резултат на това сцеплението се губи.

Изходът за комина трябва да е по-висок от вентилационните канали, ако са проектирани в един блок. В противен случай се получава обратна тяга.

Изборът на комин, ръководен само от ниска цена. Едностенните тръби от черни метали, тънко поцинковани са подходящи само като временни устройства. Дори и от неръждаема стомана, не всички марки са достатъчно топлоустойчиви. Предпочитание трябва да се дава на сплави, които могат да издържат на 700 oС и повече: AISI 304, 309, 316, 321.

Експертен съвет

Най-високата температура на системата се наблюдава в точката, където димоотводът е свързан към топлинния генератор. Следователно началната част на изолирания комин трябва да бъде неизолирана, изработена от топлоустойчив материал, за да се предотврати прегряване.

По-добре е да поставите капака за кондензат на закрито. На улицата при силен студ може да се превърне в лед и да счупи контейнера.

Традиционната гъба-чадър не се справя добре с гасещите искри, защита от вятър. Вместо това се препоръчва да се монтира дефлектор в горната част на права тръба, който е фиксиран с самонарезни винтове.

Видове метални комини, тяхната област на приложение

Отоплителните конструкции се монтират заедно с комини, които:

 • премахнете дима от стаята;
 • предотвратяват прегряване и запалване на конструкции;
 • създайте естествена тяга, която премахва продуктите от горенето от поточната камера.

За ваша информация! За печки, камини, газово оборудване се използват конструкции за отстраняване на дим.

Какви са металните комини:

 • Едностенни. Те са инсталирани като временни изходи за печки във вана. Те нямат топлоизолационен материал.
 • Двуслоен. Те имат второ име "сандвич". Конструкцията се състои от две тръби с различен диаметър, между които има нагревател.
 • Коаксиален. Те се състоят от две тръби с различен диаметър. Те не се докосват. За това се използват специални джъмпери.


Типове комини


Коаксиален изглед на комина
Строителната индустрия произвежда голямо разнообразие от видове тръби:

 • Гофрирана стомана. Те се използват за комини, при които горивните елементи на горивото имат ниска температура. Например за газов бойлер.
 • Стомана без добавки от сплав. При постоянна работа на отоплителните конструкции не се препоръчва използването им поради слабата им якост. Ако обаче тръбата има достатъчна дебелина, тя се инсталира, ако има резервен котел.
 • Поцинкована. Материалът е слабо повлиян от корозия и корозивни киселини. Изгаря бързо. Инсталиран за периодично използване, когато газовите изпарения са при ниски температури.
 • Неръждаема стомана. Материалът с легиращи добавки - молибден, хром, никел, титан и други, има висока якост. Коминът от стоманена метална тръба е предназначен за отоплителни конструкции с високи температури.
 • Сандвич комини. Металната тръба за комин се състои от елементи, увити в топлоизолатор (базалтова вата) и затворени в поцинкована стоманена обвивка или евтина неръждаема стомана. Цялата конструкция е надеждно свързана в гнездо, багет или фланец.
 • Безпроблемна топлоустойчивост. Те се използват в промишлени или химически заводи. Такива тръби могат да издържат на температури над 1200 ℃ с корозивен дим. Класът на тази стомана е 20x23H18. За битовите комини е желателно стоманата да съдържа добавка за легиране на никел. Той ще предпази структурата от сярни съединения.


Комини от неръждаема стомана
Метална тръба за комин, изработена от неръждаема стомана, не е евтина, но има отлични качества за работа.

Как се изолира

Изолацията на комина е спешна задача в руския климат.

За това вече е измислена сандвич система, когато на изходящия канал се постави тръба от изолация и върху нея се постави външна тръба, действаща като защитна кутия.

Така наречената двуслойна система с изолация сега е широко разпространена.

Можете сами да направите подобен дизайн. Като нагревател се използва базалтова вълна, която се нанася върху вътрешната част, обвива се с подсилена мрежа и отгоре се поставя външна тръба.

Нашите комини

От доста дълго време се занимавахме само с проектирането и инсталирането на системи за отстраняване на дим, като използваме компоненти на трети страни за това, той предоставя тези услуги днес - така че, като се свържете с нас, можете да поръчате инсталирането на комини Vulcan.

Забелязахме обаче, че:

 • евтините компоненти на трети страни често са били некачествени. Не можехме да гарантираме дългия живот на комина, използвайки тези елементи;
 • качествените компоненти често са неоправдано скъпи. В резултат общият бюджет се оказа много голям. Това, разбира се, не беше по вкуса на нашите клиенти.

Решението на проблема беше намерено бързо: отворихме собствено производство на стоманени комини. Оказа се, че качествените стоманени комини могат да бъдат доста достъпни.

Стоманени комини "Russdym" - основните характеристики

 • дебела неръждаема стомана - дебелина от 0,55 до 1 мм;
 • базалтови влакна като изолация;
 • висококачествени заварени шевове;
 • проверена геометрия на всички елементи - без монтаж на чук.

Предимства на стоманените комини за котли и пещи

 • кръгло напречно сечение - в такива комини скоростта на движение на димните газове е максимална;
 • Гладка вътрешна повърхност - подобрява сцеплението и намалява сажди и конденз;
 • устойчивост на агресивни компоненти на сажди и креозот - затова използваме висококачествена неръждаема стомана;
 • малки размери - стоманени комини могат да се монтират вътре в стари тухлени;
 • малко тегло - елементите могат просто да бъдат прикрепени със скоби към стените на сградата;
 • достъпна цена - стоманеният комин ще струва значително по-малко от керамичния комин на Schiedel и дори по-евтин от тухления (обаче тухлените рядко се използват днес);
 • достъпна цена;
 • лекота на поддръжка и почистване;
 • достатъчно дълъг експлоатационен живот.

Недостатъци на стоманените комини за печки и камини

 • ограничения на максималната температура на димните газове. Съгласно SP 7.13130.2013 „Отопление, вентилация и климатизация. Изисквания за пожарна безопасност ", температурата на димните газове в стоманените системи за отстраняване на дим не трябва да надвишава 400 градуса по Целзий. Това е достатъчно, ако ще отоплявате с дърва, но за печките на въглища е необходим по-топлоустойчив комин;
 • при всичките си предимства стоманените тръби отстъпват на керамиката по отношение на издръжливостта. Вярно, те са много по-евтини.
Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни