Запушен комин или лошо течение в печката. Каква е причината и какво да правя?

Конденз върху тръбата на газовия котел се образува поради температурната разлика между околната среда и стените на димоотвода. През зимата кондензатът замръзва и на главата на комина се образуват ледени висулки, а в комина се запушват лед. С течение на времето ледът се размразява, влагата тече по тръбата, коминът и съседните конструкции се намокрят и постепенно се срутват.

Кондензът в тръбата на газовия котел също води до негативни последици. Водните пари, които се съдържат в продуктите от изгарянето на гориво, се кондензират върху студените стени на комина. В резултат се образува влага, която се комбинира със солите на димните газове. Това води до корозивни киселини, които разрушават комина и други повърхности.

Как да избегнем негативни последици

Димоотводът е проектиран да отстранява продуктите от изгарянето на гориво от котел или друго отоплително устройство, използвайки естествена тяга. Това е важна връзка в домашната система за газоснабдяване. От правилното разположение на комина зависи не само животът и здравето на жителите, но и безпроблемната работа на газовото оборудване. В резултат на това се налагат строги изисквания към комини на газови котли, спазването на които гарантира ефективна и безопасна работа на оборудването. Има няколко основни критерия, на които трябва да отговаря системата за отвеждане на дим:

 • топлоизолация;
 • антикорозионна;
 • водоустойчивост;
 • стегнатост.

Необходим е и кондензатоуловител с дренажна тръба за кондензат. При инсталиране на "правилен" комин е забранено да се инсталират гъбички, чадъри и други елементи. В този случай съществува риск от навлизане на въглероден окис в жилището.

Признаци за натрупване на конденз в комина

Възможно ли е да свържете две печки към един комин

Забележка!

Съгласно точка 3.70 от SNiP 2.04.05.-91 * U "Отопление, вентилация и климатизация", за всяка отделна печка е необходимо да се проектира отделен комин.

Изключение правят две печки, разположени на един и същи етаж в един и същ апартамент.

В този случай при свързване на две печки в една тръба е необходимо да се предвиди комин с дебелина 12 см и височина най-малко 1 м от мястото, където печките са свързани с комина.

Изучавайки въпроса как да направите тръба за печка, все пак трябва да избягвате такава връзка. Ако втората печка е свързана към съществуващ комин, чието напречно сечение не е проектирано за това, има голяма вероятност коминът да не се справи с представения товар.

Ако печките, които трябва да бъдат свързани, са разположени на различни етажи, тогава за всяка от печките коминът ще има различна височина и следователно различна тяга. По-силната тяга на един нагревател ще прекъсне тягата на друга.

Хареса ли ви статията? Абонирайте се за нашия канал Yandex.Zen

Типове комини

Съвременните котли имат висока ефективност и са изключително икономични. В резултат на това температурата на отработените газове е ниска, не е достатъчно да се загрее газовият канал. Оборудването периодично се изключва, което води до образуване на конденз в тръбата за димните газове. Важно е да се вземат предвид особеностите на работата на котела при избора на материал за комина. Кондензът тече по гладката и водоустойчива тръба, без да я разрушава. Ако димоотводът има пореста и неравна структура, в него се абсорбира кондензат, което води до разрушителни последици. Има няколко възможности за комини.

Тухленият комин се срутва бързо

Класическа тухла

Димоходът от тухли акумулира топлина и поддържа сцеплението. В същото време той има много отрицателни свойства.Сложността на конструкцията, висока цена, интензивно разрушаване поради поглъщането на кондензат - това не е пълен списък на недостатъците на тухлен комин. Тези проблеми могат да бъдат решени чрез „втулка“ - монтиране на канал от неръждаема стомана в комина.

Неръждаема стомана

Коминът е направен по принципа на сандвич система - в тръба с по-голям диаметър има тръба с по-малък диаметър, между тях има изолация от минерална вата. Топлоизолационният слой може да има различна дебелина в зависимост от предназначението и местоположението на комина.

В продажба има много адаптери и фитинги, което ви позволява да сглобите комин с всякаква сложност. В същото време той отговаря на всички необходими изисквания, има идеално гладка вътрешна повърхност и не натрупва сажди и конденз. Друго несъмнено предимство е високата му устойчивост на агресивни киселини.

Система от неръждаема стомана - най-доброто съотношение цена-качество

Коаксиален комин

Системата е изградена според принципа "тръба в тръба". В същото време те са свързани помежду си с помощта на джъмпери и не се докосват. Коаксиалният комин е коренно различен от други дизайни. Основната разлика е, че той изпълнява две функции: отстраняване на продуктите от изгарянето на гориво навън и всмукване на чист въздух за поддържане на процеса на горене в камерата. По този начин по принцип кондензът не се образува на въздухозаборната тръба на газовия котел.

Коаксиалното обезвъздушаване на димните газове има много предимства

Предимството е малката дължина на конструкцията - не повече от 2 метра, както и фактът, че инсталацията се извършва през стената на помещението. Дизайнът спомага за увеличаване на ефективността на цялата отоплителна система, което осигурява пълно изгаряне на газа. В същото време въздухът се отвежда извън помещението, което прави работата на системата комфортна и безопасна.

Видео съвети за подобряване на дизайна:

Керамични

Керамичните продукти са здрави и издръжливи. Керамичният комин има същите качества. Това е надеждна и устойчива на киселини конструкция. Освен всичко друго, системата е лесна за поддръжка и има противопожарни свойства. Керамиката се загрява бързо и се охлажда дълго време. Трябва да се отбележи, че системата е скъпа и процесът на инсталиране изисква участието на специалисти.

Керамичен комин надежден и издръжлив

Общи изисквания за монтаж на конструкции

На първо място, за да започнете инсталацията, трябва да съставите правилната схема за вашия комин. Съветваме ви да се свържете със специалист. Той ще организира подробен план за това как да се направи комина във ваната и да се монтира изходът през тавана и покрива. Изборът трябва преди всичко да се основава на фурната, инсталирана във ваната. Всяка единица има свои собствени изисквания и тръбата трябва да бъде избрана въз основа на тези показатели.

След това е необходимо да изберете материала на завоя. Ако планирате да извършите инсталацията сами, ви съветваме да разгледате по-отблизо металните опции.

Сега нека да разгледаме инструкциите стъпка по стъпка за инсталиране и преминаване на тръбата във ваната през тавана.

 • Стъпка 1. Изолирайте прохода в тавана за комина във ваната. Важно е да оставите празнина от десет сантиметра между завоя и повърхността. Препоръчваме да използвате стъклена вата за фехтовка.
 • Стъпка 2. Инсталирайте разтоварващия възел. Именно тази част от комина поема всички товари и намалява страничните вибрации.
 • Стъпка 3. Сглобете стартов сандвич. Важен момент - тази част трябва да приляга плътно към основната тръба, в противен случай можете да позволите на помещението да пуши.
 • Стъпка 4. Поставете скоби или крепежни елементи върху всички тръбни връзки. Това ще поддържа херметичността в системата.
 • Стъпка 5. Затворете прохода на комина през тавана във ваната.За да предотвратите изтичането на топъл въздух, използвайте минерална вата, за да блокирате дупката.
 • Стъпка 6. Преминаване на тавана и покрива за тръбата във ваната. След като изолирате дупката в тавана, пробийте дупка в покрива. Изходът на комина трябва да е на половин метър над нивото на покрива.
 • Стъпка 7. Как да поправим димоотвода на покрива? Инсталирайте аксесоара и го фиксирайте плътно. Това ще бъде достатъчно, за да може елементът да се държи здраво.

  Комин за баня: схема на монтаж

Изчисляване на комин за печка на дърва и битови котли

Устройството за комин във ваната се планира преди началото на строителството. На схемата печката в парната баня е разположена така, че тръбата, простираща се до покрива, да е поставена възможно най-близо до билото или до външната стена. Каналите с хоризонтални участъци над 1 м не осигуряват добро сцепление. Леките пещи са оборудвани с натъпкани тръби, а големите с свободно стоящи масивни тръби за корени.

Предлагаме ви да се запознаете с: Как да подготвим глина за полагане на печка?

Основните изисквания за размера на комина са както следва:

 1. Диаметър на канала. Те се избират в зависимост от топлинната мощност на пещта. Минималният размер е 150 mm и ако фурната е тухлена, дебитът на тръбата трябва да бъде поне площта на 1 тухла (25x12 cm). Площта на напречното сечение на канала за електрически пещи е от 8 cm² на 1 kW. Ако каналът е твърде голям, надигащият се дим бързо ще се охлади и ще доведе до образуване на конденз и тесният канал няма да може да генерира необходимата тяга.
 2. Височината на вътрешния комин за добра тяга трябва да бъде най-малко 5 м (от огнището на печката до горния ръб) и да бъде разположена на покрива по-близо до билото. Ако това разстояние е по-малко от 1,5 м, тръбата трябва да е с 50 см по-висока от билото. За плоски покриви оптималната височина на тръбата е 1,2 м. Конструкцията над 1,5 м трябва да бъде допълнително закрепена със скоби.
 3. Дебелина. Стените трябва да позволяват на комина да се охлажда бавно. За вътрешна конструкция дебелината им трябва да бъде най-малко 12 см, а за външна - 38-40 см.

Каналите, изработени от керамика или тухла, поддържат топлина за дълго време. По-малко от други, сандвичът е покрит със струя, която представлява структура от две тръби, вложени една в друга с топлоизолация между тях. За баня, нейният слой от експандирана глина или базалтова вълна трябва да бъде най-малко 50 mm.

Важно е вътрешната повърхност на канала да е гладка, а не пореста. Това осигурява сцепление и предотвратява натрупването на големи количества сажди по стените. Нередностите затрудняват движението на дим, така че е по-добре вътрешната част да има кръгло напречно сечение.

Наредбите за газовите котли се различават в зависимост от вида на горелката. Коминните системи, инсталирани на котли от отворен тип, включват следните правила и разпоредби:

 • тръбата има не повече от 3 колена (45-90 °);
 • използва се само негорим материал;
 • тръбите трябва да бъдат защитени с топлоизолация;
 • предвиден е отвор с амортисьор, през който се почиства комина;
 • височината и параметрите на коминната секция съответстват на изискванията, препоръчани от производителя на котела;
 • в тръбата има друга дупка за събиране на кондензат;
 • за предпазване на комина от мръсотия, листа и др., е осигурен специален чадър.

Изисквания за комини на котли със затворен въздухообмен:

 • диаметърът на изходната тръба е по-малък от диаметъра на самата тръба;
 • минималното разстояние на хоризонталния комин от земната повърхност е 2 m;
 • коминната тръба се намира най-малко на 2 метра от прозорци, врати, вентилационни отвори;
 • минималното вертикално разстояние от тръбата до отворите на прозорците е 1 m;
 • не трябва да има стени, огради или други препятствия по-близо от 1,5 м до тръбата;
 • при подреждането на тръбата ъгълът на наклона на тръбата трябва да бъде 6-12 ° за естественото отстраняване на кондензата.

Може би за мнозина ще бъде полезно да разберат изискванията за комини за котли на твърдо гориво:

 • разрешено е да се използва един изходен канал за две отоплителни устройства, ако разстоянието между тях е най-малко 750 mm;
 • тръбите трябва да бъдат напълно запечатани;
 • оптималният тип сечение е кръгъл;
 • идеално гладки вътрешни стени (завършени с поцинкована или неръждаема стомана).

Сега е моментът да преминете директно към самите изчисления.

Схема за монтаж на сандвич комин
Схема за монтаж на сандвич комин.

Общи правила за експлоатация на комини

Когато инсталирате комин, е важно да осигурите:

 • отводняване на кондензат с помощта на резервоар за събиране на кондензат;
 • максимална плътност на системата;
 • изолиране на системата;
 • добро сцепление;
 • вертикалната форма на комина;

Важно! Главата на тръбата трябва да се издига над повърхността на покрива с поне 0,5 м, така че да не попада в зоната на вятърната опора.

Разположение на комина на покрива

Инсталирането и поддръжката на комина е жизненоважен процес, който не толерира небрежност. От време на време се изисква професионално редовно почистване и инспекция на комина. В крайна сметка посещението на специалист ще помогне не само за решаване на належащи проблеми, но и ще разкрие недостатъци в бъдеще.

Често при изгарянето на пещта от тръбите изтича черна мазна течност с характерна неприятна миризма. Това означава, че във фурната се образува конденз. Конденз се образува, когато водните пари се утаяват върху студените стени. Водните пари винаги присъстват в димните газове. Техният източник е влагата в дървото. Колкото влажно е дървото, толкова повече пара се генерира. Освен това водата се образува по време на изгарянето на въглеводородните горива чрез комбиниране на две части кислород с 1 част водород. Когато температурата в комина, комина или камбаната на пещта падне по стените, водната пара се кондензира по стените. Кондензатът, смесен с продукти от горенето, образува черна течност, която се абсорбира в тухлата и след известно време се появява на повърхността на печката под формата на тъмни петна. Това води до бързо разрушаване на тухлената зидария.

Кондензът също така кара металните тръби да „изгорят“. Вярно е, че тръбите не изгарят, но се разрушават поради корозия. Факт е, че в горивото има сяра. Когато изгори, се образува сярен анхидрид, който, смесвайки се с вода, образува сярна киселина. В този случай разрушаването на тръбите става не в долната, най-горещата част, а в самия връх, където температурата е по-ниска. В металните тръби почти винаги се образува конденз. Ето защо за тяхното производство е необходимо да се използват специални устойчиви марки стомана. Най-често срещаният клас стомана, използван за производството на тръби за печки и камини, е 304 от неръждаема стомана. Той е топлоустойчив и устойчив на слаби киселини. Но не трябва да се използва за котли, където въглища и газ се използват като гориво. В този случай се използва неръждаема стомана 316. Това е киселиноустойчива стомана. А най-устойчивата както на топлина, така и на корозия е неръждаема стомана 321.

Каква е причината за образуването на конденз? Водата се изпарява и следователно се кондензира при температура от 100 градуса по Целзий. Следователно температурата на изхода от тръбата трябва да бъде най-малко 100 градуса. По-добре от 120. На нивото на горната порта температурата не трябва да пада под 200 градуса по Целзий.

За да се определи температурата, в корпуса на горната порта се вмъква треска. След 30-40 минути извадете горелката и почистете саждите. Ако цветът на горелката не се е променил, тогава температурата на газовете е по-малка от 150 градуса по Целзий. При температури до 200 градуса факелът пожълтява. Ако факелът е кафяв, тогава температурата е до 250 градуса. При по-висока температура, горелката е овъглена.

Намаляването на температурата на газовете в комини се случва по следните причини:

Наличието на пукнатини и пукнатини в зидарията;

Всмукване на въздух през почистващите врати;

През вентилатора на пещта се подава твърде много или твърде малко въздух. При правилно регулиран приток на въздух пламъкът е сламеножълт;

Дължината на димоотводите е твърде голяма или обемът на камбаната е твърде голям. В този случай е необходима частична или пълна промяна на пещта;

През студения сезон може да се образува конденз, когато тръбата преминава през неотоплявания втори етаж. Или когато тръбата се издига много над покрива. В този случай е необходимо да се изолира тръбата чрез измазване или други методи за довършителни работи. Дебелината на стената на тръбата, преминаваща през стаята, трябва да бъде най-малко 12 см (половин тухлено полагане). Тръбите зад стените на сградите се полагат с дебелина на стената най-малко 1,5 тухли.

За да избегнете охлаждане на стената на тръбата, не увеличавайте напречното сечение на тръбата над необходимото. За фурни до 3000kcal. h изисква тръба с вътрешен размер 13x13 см (в пода - тухли). За по-мощни печки размерът на комина е 13x27 см (в тухла).

При попадане на вода в тръбата може да се образува конденз. За да се предпазите от валежи, е необходимо да защитите тръбата с капачка.

В заключение искам да кажа, че винаги е по-лесно да се избегнат такива неприятни неща като образуването на конденз, отколкото да се справим с него по-късно. И за това трябва да поставите печката правилно. И е по-добре да поканите опитен майстор за това, отколкото да направите полагането на печката сами.

Отоплението в частна къща се извършва с помощта на различни видове печки, всяка от които изисква изграждането на комин. Основните проблеми на димните канали са запушването на тръбите и образуването на конденз. Ако коминът е запушен, се изисква почистване, но е по-трудно да се справите с образуването на кондензат. Кондензът в димоотвода може да доведе до преждевременното му разрушаване.

Модерни фурни

Днес печките и камините отново са на мода, което е знак за богатство и висок вкус на собственика на къщата. Тухленето на камини и печки е изкуство, обект на малко майстори, което напоследък се превръща в рядкост. Ето защо съвременният пазар за камини и печки успешно популяризира фабрично изработени коминни системи.

Дълго горещи тръбни пещи

пещ за отопление с дълго изгаряне

Модели на фабрични пещи с дълго изгаряне

Сред най-новите разработки в отоплителната технология, силна позиция зае тръбата за отопление с дълго изгаряне, предназначена за отопление на жилищни и нежилищни помещения с дърва и отопление или готвене на храна.

Фурната с ефективност до 85% е лесна за инсталиране и изисква минимална поддръжка.

Печката е създадена, отчитайки съвременните възможности и има следните характеристики:

 • динамично конвективно нагряване на въздуха, което ви позволява бързо да затоплите стаята;
 • дългосрочен (8-10 часа) режим на горене се осигурява от двуканална система за доизгаряне;
 • камината има дизайн с три завъртания;
 • малки габаритни размери;
 • самоохлаждаща се или чугунена врата;
 • огнеупорен дизайн + увеличен ресурс;
 • котлон;
 • удобство и простота на експлоатация и поддръжка;
 • металните тръби за пещта се избират отделно въз основа на параметрите на отопляемото помещение и конфигурацията на комина.

Диаграма на тръбната пещ

Печки за бани и сауни

- имат принципно различен дизайн. Печката е разделена на две секции: едната е горивната камера (дървото). Вторият раздел съдържа загряти камъни. Топлината от пламъка преминава през камъните и им дава топлина, която загрява парната баня.

Забележка!

Камъните се нагряват, за да запишат високи температури и нагряват металната тръба на пещта с тяхната топлина.

За да се избегнат изгаряния, тръбите за печките за сауна (долният им елемент) обикновено са защитени със защитна решетка.

Нагревател за сауна на дърва с вградена камина

Печките за сауна имат вградена или извън парна баня (в съблекалнята) тип камина.

Вградената камина с огнеустойчива стъклена врата помага да се създаде уникална "трептяща" атмосфера в парната баня, както и да се следи състоянието на тягата:

 • недостатъчното течение води до притока на дим в парната баня (червен пламък);
 • излишъкът ще освободи цялата топлина "в тръбата" (ярко бял пламък);
 • златисто жълт пламък показва оптимално сцепление.

Тягата се регулира от амортисьор на комина.

Много важен елемент от висококачествената тяга за печките са тръбите: тяхната височина, напречно сечение, материал, изолация са важни.

Мобилни фурни за казани

- специално проектирани модели за пикници, предназначени за различни обеми казани - от 8 до 25 литра.

Печка с тръба за котел може да бъде оборудвана с:

 • Метални или надуваеми колела и сгъваема маса.
 • Специалните акумулиращи топлината стени на пещта позволяват икономично използване на дърва за огрев или въглища.
 • Коминът за печката може да бъде подвижен, висок, тип самовар. Димът, излизащ от печката на височина около два метра, не пречи на другите.
 • Котелът е дълбоко вдлъбнат във фурната, което осигурява най-равномерното нагряване на стените.
 • Вратата на камината може да бъде направена от масивно или огнеустойчиво стъкло, което ви позволява да наблюдавате изгарянето на горивото.
 • Количеството кислород в пещта се регулира от вентилатора.

фурна за котел с тръба

Котелна фурна с тръба и колела

Причини за кондензация

В комина може да се образува конденз поради следните причини:

 • запушване на комина. При недостатъчна тяга поради запушване на комина, скоростта на преминаване на нагрятия газ намалява, което води до взаимодействие с въздуха и образуване на влага;
 • голяма разлика между температурата на димните газове и температурата на околната среда. В края на есента и зимата в комина има студен въздух, който при взаимодействие с горещи газове се утаява като мокра утайка;
 • използване на мокро гориво. При изпичането на печката е важно да се използва сухо дърво или друго гориво с минимална влага. Натрупването на влага в дървесината при излагане на високи температури води до изпаряване на течността и утаяването й върху комини;
 • атмосферни валежи, попадащи в комина.

Как да разрешите проблема

В зависимост от причината за кондензацията се избира метод за нейното отстраняване, който включва:

 • почистване на комина;
 • изолация на комина;
 • защита от валежи.

Как да почистите комина

Ако в комина се образува конденз поради запушване, тогава е необходим незабавен комин. За да почистите комина, можете да използвате:

 1. специални химикали, които при изгаряне разлагат отлаганията на сажди. Например, труп на коминочистач;

 1. метод на механично почистване.

За ръчно почистване на тръбите ще ви трябва:

Почистващото устройство плавно се спуска в димния канал от покрива на къщата.

 1. народни средства, които са били използвани в селата. Можете да почистите димния канал:
   обикновена сол, поръсвайки я по време на отоплението на печката;
 2. картофени обелки, които също се зареждат във фурната по време на нагряването.

При всеки метод на почистване се изискват основни правила за безопасност.

Изолация на комини

Ако кондензът се натрупва върху котелната тръба поради използването на отоплително оборудване през студения сезон, т.е.причината за образуването на влага е температурната разлика, препоръчително е да се изолира комина.

Можете да използвате като изолация:

 • минерална вата;
 • всяка влакнеста изолация;
 • плочи от експандиран полистирол;
 • гипс.

Изолацията от минерална вата и влакна е подходяща за метални и азбесто-циментови комини. Тухленият комин е изолиран чрез измазване на повърхността.

За да изолирате комина с влакнести материали или минерална вата, трябва:

 1. нарежете материала на парчета, необходими за обвиване на тръбата;
 2. прикрепете материала с метална тел или скоби по цялата повърхност на комина;

 1. затворете изолацията с метална кутия или фолио.

Можете да гледате видеоклипа за това как да изолирате тухлена тръба с плочи от експандиран полистирол.

Измазването на тухлен комин с цел изолацията му се извършва на няколко етапа:

 1. към стената на комина е прикрепена гипсова мрежа за по-добро сцепление на материалите. Закрепването е необходимо със специални болтове с увеличена глава;
 1. нанася се първият слой гипсов разтвор, състоящ се от смес от цимент, вар, вода и фина шлака. Дебелината на първия слой не трябва да надвишава 4 см;
 1. след известно време, необходимо за изсушаване на разтвора, се нанасят останалите слоеве, които трябва да бъдат от 3 до 5;
 2. за да придаде на комина естетичен вид след изсъхване на мазилката, той може да бъде боядисан.

За да се изолира тръбата, общият слой мазилка трябва да бъде най-малко 7 cm.

Как да предпазим димния канал от валежи

За да се предпази комина от атмосферни валежи, се използват специални, монтирани в горната част на комина.

Някои глава са оборудвани с вградени дефлектори. Такива устройства не само предпазват комина от валежи, но и подобряват течността в комина.

Как да определим температурата на горене в пещ на дърва

Измерването на температурата на горене на дърва в камината може да се извърши само с пирометър - за това не са подходящи други измервателни устройства.

Ако нямате такова устройство, можете визуално да определите приблизителните показатели въз основа на цвета на пламъка. Например пламъкът с ниска температура има тъмночервен цвят. Жълтата светлина показва твърде висока температура, получена чрез увеличаване на течението, но в този случай повече топлина веднага се изпарява през комина. За печка или камина най-подходящата температура на горене ще бъде, при която цветът на пламъка ще бъде жълт, както например при сухата брезова дървесина.

Съвременните печки и котли на твърдо гориво, както и камини от затворен тип, са оборудвани със система за контрол на подаването на въздух за регулиране на преноса на топлина и интензивността на горенето.

Предотвратяване на кондензация

За да намалите образуването на конденз в комини, можете:

 • инсталирайте метална тръба вътре в тухления комин. Тази техника се нарича позлата. Допълнителна тръба улеснява почистването на тухления комин, помага за изолиране и запечатване на канала, както и за източване на кондензат;

 • инсталирайте уловител за кондензат в комина. Устройството е инсталирано на пресечната точка на вертикалните и хоризонталните участъци на комина и помага за събиране на влага от комина. Поддръжката на кондензатния колектор се състои в навременното отвеждане на водата.

Превенцията на комини включва още:

 • при използване на гориво с подходящо качество;
 • при своевременно почистване на комина;
 • при провеждане на комина според изискванията.

Невъзможно е напълно да се отървете от кондензата, който се натрупва върху комина, но наборът от мерки, представен в статията, ще помогне значително да намали образуването на излишна влага и да удължи експлоатационния живот на комина.

Кондензът в комина се образува, когато водната пара преминава през студения комин. Има 2 възможности за разглеждане.

Опция 1.

Когато отоплителното тяло не работи. Топъл въздух от помещението навлиза през течове във вентила, тухлена зидария или пролуки при неправилен монтаж на тръби. Вече описах тази опция в статията Ето няколко по-скорошни снимки

Често минавам покрай тази къща и забелязах комините. Съдейки по напречното сечение, това са комини. На десния комин се вижда замръзване на капачката, която не е вляво. Никога не съм виждал как се запалва лявата камина тази зима, но дясната се отоплява около веднъж седмично. Когато се нагрява, аспираторът се загрява и кондензатът изтича от аспиратора върху видра, върху която се виждат израстващите ледени висулки. Кондензът, който се абсорбира в тухлата, ще я унищожи, когато замръзне. Видях една такава тръба, която падна и проби през шисти. Беше в къща с централизирано отопление.Печката е била запалена само извън сезона, когато в къщата вече е хладно и отоплението все още не е свързано.

Вариант 2

... По време на нагряване се образува конденз. Водните пари в димните газове се натрупват и по студените стени на комина. Откъде идват водните пари в димните газове?

1. От влажни, лошо изсушени дърва за огрев

2. Изгарянето е реакция на окисляване и водородът в дървесината се окислява до вода.

Какво можете да направите, за да намалите кондензацията?

1. Загрейте печката с добре изсушено дърво

... За целта те трябва да бъдат разделени и държани под навес в продължение на 1,5-2 години.

2. Елиминирайте течовете на въздух

през клапана и други течове.

При моята фурна запечатах процепа между рамката и клапана с уплътнител по съвет на Александър Кутузов.

Ако засмукването минава през течовете на тухлената зидария, тогава трябва да покриете шевовете с разтвор или мазилка

3. Изолирайте комина.

Водата няма да кондензира върху топъл комин. Наблюдавах това при две съседки, живеещи от другата страна на улицата. Те имат подобни камини и височината на комините е приблизително еднаква. Един от тях има комин, минаващ през топъл жилищен таван, и той няма проблеми с конденза.

4. Уверете се, че температурата на димните газове в комина е поне 100 градуса.

Студеният дим излиза от комина, когато малко количество дърва се изгаря в масивната печка. Тухла отнема много топлина от димните газове и те излизат студени в комина. Например в 5 или 7-канални фурни. За да се повиши температурата на димните газове, от пещта до последния канал се прави прав канал с малък разрез. Такъв канал се нарича изгаряне, байпас или "овен".

Много топлина може да се вземе от димните газове и котела, вграден в печката. Виждал съм котел като този, вграден в 5-канална фурна. Водата в отоплителната система се нагрява много добре и масата на пещта почти не се нагрява.

Температурата на газовете, излизащи от тръбата, също е ниска в пещите, работещи в режим на тлеене. Това се случва, когато вратата на вентилатора е плътно затворена. Няма достатъчно кислород за нормално горене и температурата в пещта е ниска. В допълнение към кондензата, в този процес на работа в комини на пещите се образува много сажди. За сажди ще говоря в друга статия.

Е, сега въпрос от редовен читател на моя блог Анатолий:

Здравей, Александър!

Предлагам да обсъдим тази тема във вашия блог, може би някой ще докладва нови решения. Въпросът е как да се събере сандвич за комин? Изглежда правилно за кондензата, така че кондензатът да не се влива в процепа между вътрешната и външната тръби. Точно това направих. Чадърът също е направен за дъжд - вътрешната тръба се вкарва в тръбата отдолу, външната част се поставя върху външната обвивка на сандвича, разположен отдолу. От една страна, това е правилно. Дъждът няма да тече между сандвич-тръбите и конденз, а дъждът, който е влязъл в тръбата, ще се оттича върху клапана. Но! Кондензът започна да изтича изпод външната обвивка на чадъра. При движение в комина димът влиза под участъка на тръбата, разположен по-горе, издига се нагоре и, достигайки върха, образува кондензат, който изтича изпод външната обвивка на чадъра. Това е лошо. Как да поправя? На снимката стрелките показват местата, където кондензатът излиза, снимката е направена веднага след монтажа, така че мястото, където се е появил кондензатът, не се вижда и трябваше да бъде маркирано със стрелки.

Това явление се наблюдава доста често, дори ако изглежда всичко е проектирано и инсталирано правилно. Характеристика на появата на кондензат в комина е, че той не се състои само от обичайните капчици вода. Получената течност съдържа много примеси, включително смоли.

Постепенно те влизат в различни реакции, в резултат на което се получават напълно нови химикали / съединения, прилепнали към вътрешните кухини на тръбите. Много от веществата (например киселини) са вредни за комина.

Тръбите за отстраняване на продуктите от горенето са различни както по размер, конфигурация, така и по материал на производство - "поцинкована", furanflex (пластмасова версия), тухла, азбестоцимент. Ето защо е препоръчително да се вземат предвид най-важните моменти по отношение на всички комини. Самият читател ще разбере, че от предоставената информация ще бъде полезно да се елиминират проблемите с кондензата в комина по отношение на газовата изпускателна система, инсталирана в къщата му.

Последици от кондензацията в тръбите

 • Разрушаване на материала на канала. Това е типично типично за тръби, чиято вътрешна кухина се характеризира с грапавост (тухла, азбесто-цимент).
 • Постепенно намаляване на тягата. Това е съвсем естествено, тъй като поради образуването на "натрупвания" от вътрешната страна на тръбите, диаметърът на номиналния им отвор намалява с времето.

Причини за появата на конденз в коминната тръба

Без да знаем това, е невъзможно правилно да определим най-ефективния начин за борба с това явление.

 • Грешен избор на коминната схема. Това често се случва, когато проектирането се извършва независимо, само по препоръки на "знаещи" хора.
 • Намалена температура на продуктите от горенето (под +100 ºС).
 • Недостатъчна тяга на комина.
 • Значителна температурна разлика (вътрешна и външна).
 • Попадането на валежи в канала (например при липса на капачка, дефлектор или други защитни, спомагателни устройства).
 • Използване на горива с високо съдържание на влага, непълно изгаряне.
 • Нередовно почистване на комина. В резултат на това - прекомерно запушване на канала.
 • Механични повреди на комина.
 • Грешки при проектирането и инсталирането.
 • Систематична работа на котела в щадящ режим (когато температурата на изхода му е ниска).

Влажност и интензивност на горенето

Ако дървесината е била наскоро отсечена, тогава тя съдържа от 45 до 65% влага, в зависимост от сезона и вида. При такива сурови дърва за огрев температурата на горене в камината ще бъде ниска, тъй като голямо количество енергия ще бъде изразходвано за изпаряване на водата. Следователно, преносът на топлина от сурови дърва за огрев ще бъде доста нисък.

Има няколко начина за постигане на оптимална температура в камината и отделяне на достатъчно количество топлинна енергия за затопляне:

 • Изгаряйте два пъти повече гориво наведнъж, за да отоплявате къщата или да готвите храна. Този подход е изпълнен със значителни материални разходи и увеличено натрупване на сажди и кондензат по стените на комина и в проходите.
 • Суровите трупи се нарязват, нарязват се на малки трупи и се поставят под навес, за да изсъхнат. Като правило дървата за огрев губят до 20% влага за 1-1,5 години.
 • Дърва за огрев можете да закупите вече добре изсушени. Въпреки че са малко по-скъпи, топлопредаването от тях е много по-голямо.

Трябва да се отбележи, че дървесината от сурова сечена топола и някои други видове е напълно неподходяща за използване като гориво. Той е хлабав, съдържа много вода, следователно, когато изгори, той дава много малко топлина.

В същото време суровите брезови дърва за огрев имат доста висока калоричност. Освен това суровите трупи от габър, пепел и други видове дървесина с гъста дървесина са подходящи за използване.

Начини да се отървете от кондензата в комина

Използване на парен капан

Това устройство доста ефективно решава проблема. В неговия случай (или отделно) има специално отделение за събиране на кондензат. Инсталирането на кондензатен отвод значително опростява поддръжката на комина, което на практика се свежда само до навременното почистване на резервоара за съхранение.

Цената на устройството е от 786 рубли.

Изолация на коминния канал (особено в горната част)

В този случай влиянието на температурните промени ще бъде сведено до минимум, тъй като точката на оросяване ще се измести.

Предварително изсушаване на "гориво"

Това се отнася за котли на твърдо гориво, работещи на дърва, брикети, въглища и т.н. На първо място е необходимо да се обърне внимание на реда на тяхното съхранение и условията на съхранение.

Изборът на правилното гориво

Поддържане на инсталационната схема

Коминът трябва да се състои главно от вертикално ориентирани сегменти. Всички склонове на пистата, первази и така нататък - причината за образуването на отлагания в резултат на кондензация. Същото се отнася и за неизменността на напречното сечение на тръбата по цялата дължина на комина.

Пълно уплътняване на канала, премахване на най-малките "течове". Изпълнението на това изискване увеличава сцеплението и минимизира кондензацията.

Температура на горене

Изкуствено повишаване на температурата на продуктите от горенето на изхода на комина. Тази техника не се използва толкова често, но дава определен резултат. Една от опциите е да инсталирате специален / канал (например вложка от неръждаема стомана) или да го замените с.

констатации

По този начин брезовите дърва за огрев могат да се считат за най-добрият вариант от гледна точка на спестяване на разходи, както и ефективност на горенето и пренос на топлина. Тъй като твърдите дървета с висока топлинна мощност са значително по-скъпи, те се използват като дърва за огрев много по-рядко.

Източник: www.odrova.ru

Температура на дим в комина?

Максималната температура на димните газове в комина се регулира, на първо място, от изискванията за пожарна безопасност, отразени в SP 7.13130.2013 г., и, второ, от характеристиките и свойствата на материала, от който е направен комина.

- Първо, максимално допустимата температура на горивните газове в метален комин от тънкостенни комини от топлоустойчива стомана е разрешена не повече от 400 ° C.

Температурата не е трудно да се определи по цвета на "блясъка" на метала, когато първият сегмент на комина на печката се нагрява. Цветът на "блясъка" може да бъде кафяв (530-560 ° C). По принцип това е цветът, който можем да видим първи в момента, в който металът започне да "свети". По-светли - пурпурни и червени нюанси на "блясъка" на комина ще показват неговото прегряване и опасност от пожар в зоната на припокриване на тавана, покрива на сградата и др. Трябва да се отбележи, че азбестоциментовите тръби, които категорично не препоръчваме да се използват, не са необичайни, особено за пещи с активно горене с пламък! В такива комини максималната температура на димните газове е не повече от 300 ° C и е практически невъзможно да се контролира!

- На второ място, топлоустойчивата тънкостенна стомана (0,5-1,0 mm), използвана в "TMP" за производство на модулни комини и аксесоари за тях (MD), има температура в началото на образуването на котлен камък ("изгаряне") около 750 ° C. При спазване на ограниченията за пожарна безопасност коминът ще работи правилно дълго време. Характерните свойства на тънкостенната топлоустойчива стомана, които се забелязват по време на работа на MD, включват промяната в цвета и геометричните размери на комина (особено в надлъжното съотношение) при нагряване. Температурата, при която тези "характерни" свойства на метала започват да се проявяват, е от 200 ° C и повече. Надяваме се, че тази информация ще ви помогне да накарате комините да ви служат дълго и безопасно!

Източник: t-m-f.ru

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни