Финландски печки за бани и сауни: коя е по-добре да изберете?


Пълен комплект и принцип на действие

Преди да помислите дали да направите собствено оборудване за печка или да закупите готов модел, трябва да разберете разликата между печка за финландска баня и оборудване за руска. За да направите това, трябва да проучите основните структурни елементи:

 1. Горивна камера, в която ще се изгарят дърва за огрев.
 2. Комин за отвеждане на отделените газове.
 3. Печка за топлоустойчиви минерали.
 4. Конвекторът е детайл, който отличава печката за сауна от оборудването за класическа баня. Тази част осигурява бързо отопление на парната баня и създаване на суха пара.
 5. Кутия за пепел.
 6. Метален корпус.

В допълнение към преобразувателя, парогенератори могат да бъдат инсталирани на нови модели пещно оборудване за създаване на пара.

Снимки 497

Преглед на финландските производители на печки за сауна

Финландските компании уверено заемат водещите позиции в сегмента на оборудването за баня. Повечето от тях са на пазара от десетилетия и доставят продукти по целия свят.

 • Туликиви

Най-голямата компания, произвеждаща стилни и почти вечни печки от сапунен камък. В случай на повреда на горивната камера, тя може да бъде заменена, оставяйки печката на мястото си. Гамата Tulikivi включва електрически фурни, печки за изгаряне на дърва и фурни за пушене на сауна, които са се върнали в парна баня в нов облик.

печка
Димова печка KSSK1000 (Tulikivi)

електрически нагревател
Керамичен електрически нагревател Nuoska от Tulikivi

 • Кастор

Известен производител на оборудване за стоманени пещи. Продуктите на тази компания се отличават с висока ефективност, имат специална система за вентилация и филтриране и уникална защита срещу случайни изгаряния.

камина
Kastor SAGA 27 TS1 с външна камина

 • Харвия

Произвежда стоманени възли с трайни чугунени пещи. Специалистите на тази компания са разработили иновативна система, която намалява емисиите на въглероден окис с 80%. Асортиментът на производителя включва няколко групи пещо оборудване - от пещи за миниатюрни парни до мощни професионални агрегати с автоматична система за управление.

Продукти с марка Harvia
Продукти с марка Harvia

модели на пещ
Модели Harvia Legend с нагревател на решетка

 • Нарви

Под тази марка се произвеждат фински пещи за сауни с нисък разход на гориво. За да загреете парната до 80 градуса, са достатъчни един час и два комплекта дърва за огрев. Гордостта на компанията е печката за сауна Steam Master Royal с увеличена печка със затворена качулка, която може да побере до 100 кг камъни. Друга забележителна печка Narvi Stony с мрежест корпус и дистанционна вложка ще се хареса на любителите на меката, мокра пара.

парна баня
Нарви Стони в парната

Всички въпроси относно избора на нагревател за сауна трябва да бъдат разгледани още на етапа на планиране на покупка. Препоръчително е да кажете на професионалист за всички проблеми, а още по-добре - да поверите на специалиста изчисляването на мощността на оборудването и инсталирането му.

Сортове

Оборудването на пещите е класифицирано според различни фактори. По вид гориво:

 1. Електрически модели. Не е необходимо да купувате дърва за оборудване, можете точно да зададете температурния режим. Сред недостатъците може да се посочи необходимостта от свързване към електрозахранващата мрежа. Мощните конструкции работят от 380 волта, което изисква инсталирането на скъп трансформатор.
 2. Модели за изгаряне на дърва. Популярно оборудване за фурни, което работи от различни видове дървесина, брикети от компресирани стърготини. Плюсовете включват автономност. Основният недостатък е, че е необходимо постоянно да се почиства комина, горивната камера, кутията за пепел.

Отделна група включва газово оборудване. Той е по-малко популярен поради сложността на инсталацията, опасността от експлозия.

Оборудването може да бъде с вграден резервоар за вода, преносим резервоар или изобщо без него.

Също така е обичайно да се класифицира оборудването по материал: тухла, метал.

Направи си сам шведска печка: зидария, чертежи, поръчка


Снимка: Поръчайте чертежи за зидария на шведска фурна

Преди да започнете да полагате, трябва да се запознаете с поръчката. Трябва да решите къде ще се намира горивната камера: от края или отзад. Шведите се отопляват с дърво, те могат да бъдат инсталирани за рамкова къща на два етажа, тъй като височината е голяма. Можете да направите мини фурна, като намалите нейния размер, но след това трябва да намерите подходяща повърхност за печката.

Работата се състои от следните етапи:

 1. Избор на място. Вземете решение за поставянето, не само от естетическа гледна точка, но и от гледна точка на местоположението на комина.
 2. Фондация. Предполага задълбочаване до 80 см: на пода се маркира повърхност и се правят разфасовки с помощта на мелница. След това изкопайте дупка с лопата, набийте пясъка с чакъл.
 3. Укрепване на основата. Използвайте кофраж и железна армировка, която се запълва с хоросан.
 4. Оформление. Можете да използвате тухлена схема 3 на 4, можете да използвате схемата на Кузнецов. Можете да направите фурна тип камбана със собствените си ръце: редът в този случай ще бъде различен. Първите два реда са изложени изцяло, след това е изградена пепелната камера, монтирани са вратите. От петия ред е монтирана вятърната секция, горивната камера е разположена с огнеупорен материал. В края се прави тава за пепел.

Можете да инсталирате продукта в дървена къща, можете да го направите за сауна на дърва. Не забравяйте за образуването на комина според планираната схема.

Поддръжка на устройството

По време на работа могат да възникнат някои въпроси относно използването и поддръжката на шведа:

 • швед, изгарящ дърва, може да изисква ремонт на горивната камера: подмяната на вратата на горивната камера става чрез демонтиране на старата и инсталиране на нова;
 • как да покриете пукнатини: за това използвайте смес от глина и пясък върху грундирана повърхност;
 • как да установите тяга в студена печка: проверете комина за сажди, почистете го, осигурете добър въздушен поток;
 • как да се отоплява правилно - при изгаряне главният тръбен клапан трябва да е отворен.

Съвет! Дизайнът има независими камини, поради което, когато камината работи, самата печка може да не работи и обратно.

Спазването на всички нюанси ще доведе до трайността на шведа, направен от вас сами.

Не пропускайте: Как да изберем електрическа фурна за печене у дома

Принципи на подбор

Когато избирате закупен модел на финландска печка, трябва да обърнете внимание на редица характеристики:

 1. Оценена сила. За всеки 1 m3 от помещението трябва да вземете 1 kW мощност на оборудването за пещ. Няма смисъл да харчите пари за модели с висока мощност за малки парни бани.
 2. Обемът на резервоара за вода. 15 литра вода са достатъчни за един човек.
 3. До производителя. Колкото по-известна е компанията, толкова по-скъпа ще бъде фурната.
 4. Местоположението на горивната камера. За малки парни бани отдалечената камина би била най-добрият вариант. Може да се занесе в съблекалнята.

Също така трябва да обърнете внимание на материала, от който е направена фурната.

Предимства и недостатъци

Ползи:

 1. Не всеки харесва високата влажност в парната баня. Финландските печки са лишени от това.
 2. Тъй като нивото на влажност е ниско, дървото в парната баня се разпада по-бавно. Намалява риска от гъбички, плесени.
 3. Производителите обръщат повишено внимание на материалите, от които са направени пещите. Поради това те не отделят вредни вещества при силно нагряване.

Сред недостатъците може да се открои фактът, че не всички посетители на банята обичат суха пара, а универсалните модели струват много пари.

Модели и цени

Известни са много финландски производители на фурни. Въз основа на мнението на купувачите могат да се разграничат няколко популярни модела:

 1. КОТЕЛ Harvia 20 SL.Особеността на тази печка е, че към нея може да се свърже допълнителен резервоар за вода, работещ на принципа на котел. Печката побира 40 кг камъни. Подходящ за отопление на парни бани до 20 м3.
 2. Harvia 20 Duo. Модел на оборудване за пещ, който се отличава с модерния си дизайн, дистанционна горивна камера, врата от топлоустойчиво стъкло. Подходящ за отопление на парни бани до 20 м3. Печката може да побере не повече от 40 кг камъни.
 3. Нарви Кота Инари. Истинска финландска печка, която отговаря на интериора на класическа сауна. Печката е разположена над горивната камера. Предназначен за отопление на помещения с обем до 13 м3.
 4. Тунел Нарви Стони 18. Оборудване на пещ с дистанционно гориво, което има вертикален нагревател, разположен по протежение на комина. Предназначен за парни бани до 18 м3.
 5. HELO ROCHER WOOD L SL. Необичайна печка, която е подходяща за сауни, руски бани. Камината е разположена под печката. Самият нагревател е опънат високо нагоре, ограден с клонки. Той може да побере до 140 кг камъни. Подходящ за парни бани до 20 м3.

Средната цена за финландски печки в магазините е 40-50 хиляди рубли.

Нюансите на избора на финландска фурна

Панорамен стъклен прозорец на фурната
Панорамен стъклен прозорец на фурната
При избора на модел за изгаряне на дърва се вземат предвид следните специфики:

 1. Канал на пещта. Във финландските модификации с подвижна горивна камера тя е телескопична. Секцията на пещта променя дължината си в зависимост от плътността на стената, в която е вградена пещта. Стандартният модел отоплява само парната. Версии с по-дълъг канал отопляват съседната стая. Като правило процесът започва от съблекалнята.
 2. Масивно панорамно стъкло за баня. Когато е там, можете да проследите огъня. Тук се използват стъклени елементи. Те се намират в голямата врата на пещта. В процеса на изпичане на устройството с дърво се изключва утаяването на сажди върху стъклото. Това е достойнството на опцията "против пушене". Благодарение на специални канали се образува въздушен амортисьор. Тя не позволява саждите да бъдат на вратата.
 3. Каменна облицовка. Корпусът на пещта за равномерно нагряване на парната баня и защита от радиационните ефекти на нажежената стомана е обвит с каменни плочи. Най-често този материал е направен от сапунен камък. Сауните са перфектни.
 4. Пожарни екрани. По подразбиране металните версии са оборудвани със странична термична защита на корпуса. Топлината се разсейва правилно и се влива в нагревателя. Тук няма лъчение от нажежения метален корпус.

Други критерии, взети под внимание при покупка: други експлоатационни параметри, специфики на дизайна, външен вид, марка, цена.

Финландски стоманен резервоар за пещ
Финландски стоманен резервоар за пещ

Внушителната гама отоплително оборудване от финландски компании, представена в руските продажби, ви позволява да изберете модел от различни конфигурации за отопление на битови или индустриални парни бани. Руски потребител най-често купува продукти от следните марки:

 1. Печка за сауна "харвия".
 2. Туликиви.
 3. Финландски "Кастор".
 4. "Нарви".
 5. "Гело".

Предимства на печките:

 1. Огромен експлоатационен живот. Според документите е 8-12 години при правилно използване и поддръжка на пещите.
 2. Стените на горивната камера са с дебелина 5 мм. Материал на пещта - неръждаема стомана. По този начин се изключва корозията на материала и се развива експлоатационният живот.
 3. Скромна маса за печката. В сглобения формат масата на пещта е от порядъка на 20-60 кг. Тук е от значение избраната модификация. Но каменната облицовка увеличава теглото на устройството десетократно.
 4. Лесно инсталиране. Може да се направи за 1-2 часа. Облечените с камък версии се доставят в разглобен формат. За улесняване на сглобяването към устройството са включени подробни инструкции и схематичен план.

Направи си сам

Можете да направите финландска печка за сауна, но ще трябва да се сблъскате с много трудности:

 • изчисляване на размерите на конструкцията, за да се осигури правилно отопление на парната баня;
 • изчисляване на обема на нагревателя;
 • като се вземат предвид правилата за пожарна безопасност;
 • поставяне на основните елементи на пещта;
 • създаване на солидна основа;
 • проверка на плътността на заварените шевове.

Ако имате опит със заваръчна машина, мелница, можете да опитате да сглобите структурата сами.

Инсталация

Когато инсталирате фурната, трябва да се придържате към някои правила:

 1. На места, където коминът преминава през покрива, тавана, трябва да инсталирате специални ръкави, изработени от негорими материали.
 2. Околните повърхности трябва да бъдат защитени с метални листове, които ще отразяват топлинното лъчение. Под тях трябва да поставите азбестови плочи.
 3. Основата за пещта трябва да бъде изложена от шамотни тухли. Проверете го по ниво, за да няма изкривявания.

След като завършите инсталационната работа, трябва да проверите фурната. За целта се извършва пробен подпалване в щадящ режим. Използват се чипс, слама.

Експлоатация

Правилата за експлоатация на пещта са прости:

 • не зареждайте много дърва за огрев едновременно в пещта;
 • редовно почиствайте комина, кутията за пепел;
 • проверявайте целостта на камъните веднъж месечно, изхвърляйте минерали, които са се разделили от топлината;
 • поставете лист от неръждаема стомана пред печката, така че подът да не се запали от искри, изхвърчащи от горивната камера.

Трябва да отоплявате печка на дърва само с висококачествена дървесина. Забранено е изгарянето на боклука в горивната камера.

За сауни са необходими финландски печки. Те ви позволяват да получите суха пара, ниска влажност на въздуха. Те се различават от печното оборудване за руските бани, те имат определени характеристики в устройството.

Най-добрата печка за руска баня е финландската печка на дърва

Пещите за сауна Kastor имат широка гама от модели, отличават се с функционалност, експлоатационна безопасност и изключителен дизайн. Те са оборудвани със специална система за обмен на въздух, която допринася за бързото нагряване на камъните и по-продължителното задържане на топлина. Двойният корпус на нагревателя осигурява пожарна безопасност. Тези модели имат система за доизгаряне на дърва за огрев.

Всички тези предимства позволяват да се разгледа моделът за изгаряне на дърва на финландската компания Castor като най-добрата печка за руска баня. Много любители на високите температури предпочитат топлината на баня на дърва и избират единиците на тази компания.


Снимка: Рицинова печка за бани и сауни

Финландските печки Kastor се различават в различен обем обслужвани помещения от 3 до 37 кв.м. Единиците имат:

 • висока мощност от 7 до 30 kW;
 • компактност.

Не пропускайте: По-добре да рисувате тухлена печка в къща или в селска къща със собствените си ръце - инструкции стъпка по стъпка

Общото тегло на използваните камъни достига 150 кг;

Печката на дърва Kastor загрява банята за около час и не изисква много разход на гориво. Има модели, които могат да се използват с намотка, като се монтира резервоар за вода в стая в непосредствена близост до парната баня.

Някои модели фински печки за изгаряне на дърва Castor са облицовани с талкомагнезит - екологичен минерал, полезен за организма.

Минералът талкомагнезит има уникално свойство. Той излъчва инфрачервена топлина, която има дължина на вълната, близка до топлината от човешкото тяло. Всички любители на сауната знаят, че качеството на топлината зависи от камъните в печката. Във Финландия се добива талкохлоритна скала, която има висок топлинен капацитет и устойчивост на температурни промени. Тези свойства на камъка се използват при производството на финландско оборудване за баня. Касторовите печки в талкохлорит са безвредни за човешкото тяло, минералът предпазва човек от електромагнитно излъчване.

Важно! Докато се отпускат в сауна с финландска печка с талкомагнезит, хората се освобождават от стреса, кръвното налягане се нормализира и бронхопулмоналните заболявания се излекуват.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни