Основата за печка в дървена къща: материали и строителни технологии

Видове основи за печка във вана

Основата за печката за сауна е задължителна. Това се дължи на факта, че метална или тухлена печка упражнява значително натоварване на пода в банята. Липсата на здрава основа ще деформира и унищожи подовата конструкция и самата фурна. Ето защо, успоредно с основната основа за банята, е необходимо да се мисли за подреждането на основата за печката.
В повечето случаи се използват следните видове основи за печка за баня:

 • Монолитната бетонна основа се счита за най-популярна, тя се излива едновременно с основната основа или като отделна конструкция. Дълбочината на полагане на такава основа за печка за баня не трябва да бъде голяма, поради което в повечето случаи постелката е направена от пясък, трошен камък или развалини.
 • Тухлената основа също е монолитна плоча, облицована с няколко реда тухли. Якостните характеристики на такава основа са на високо ниво, като тази на бетонна основа, но с известно предимство. По-специално, говорим за възможността за демонтиране, ако е необходимо. Трябва обаче да се има предвид, че на проблемна почва, склонна към сезонни движения, целостта на такава основа може да бъде нарушена.
 • Колонната основа може да се нарече рядкост, тя се издига в случая, когато горните опции не са подходящи.

Видове фундаменти

Основата за тухлена печка е два вида: надземна и подземна. Наземната основа се използва, ако печката се намира на втория етаж на къщата. Подземната основа се издига, когато печката е на първия етаж.

Има двуетажни фурни, след което основата за тях е направена комбинирана. Основното натоварване от печката на долния етаж се поема от фундамента, който е разположен дълбоко в почвата, а натоварването от печката на горния етаж пада върху носещите основи на самата конструкция на сградата и нейните база.

Според вида на конструкцията, основата е разделена на три вида: върху пилоти, бетон и чакъл бетон.

Основата за фурната - предупреждения, съвети за избор, инструкции за работа Видео

Нулевият цикъл работи традиционно „изяжда“ 25-30% от общия бюджет за строителство. Много, нали? Но спестяването тук не е подходящо, тъй като здравословният „корен“ е ключът към целостта на цялото „растение“.

Фундаментът за пещта е направен под формата на твърда основна плоча и тя не трябва да бъде свързана с основата на самата сграда. Но дълбочината му зависи от три основни фактора:

 • височината на водоносния хоризонт;
 • вид почва;
 • нивото на замръзване на почвата.

Всички тези данни се получават по време на геоложко проучване на обекта, когато специалисти, чрез пробиване на контролни кладенци, вземат проби от почва и вода и правят подходящи анализи. Процедурата се заплаща (от $ 50), така че много домашни продукти рискуват да се строят „на око“ или се ръководят от народни методи (например рамка от върба). Не винаги е възможно да се досетите, следователно слабата основа за печката показва своето "недоволство" от такива симптоми:

 1. Чрез пукнатини в корпуса.
 2. Частично разрушаване на отделни части от зидарията.
 3. Нарушаване на целостта на комина.

Основната характеристика на изброените дефекти е, че повредата не може да бъде поправена. След възстановяването на пещта се повтарят пукнатини и срутвания, което директно показва неправилно поставена основа. Тук си спомняте с „любезна“ дума за вашата псевдоикономика - но вече е късно. Невъзможно е да се извърши "щадящ" ремонт на тухлени печки със слаба основа. Ще трябва да разрушим напълно агрегата и да го повторим отново.

За тези, които се страхуват от сложността на нулевия цикъл, е полезно да си спомнят колко усилено са работили нашите предци на този етап: те са подготвяли масивни трупи и са ги приспособявали ръчно един към друг, за да постигнат правилната опора за своята „мокра сестра ”.

Сега в домашния арсенал има два налични начина да се получи здрава основа за тухлена фурна:

 1. Сглобяване на плочата. Като строителни материали се използват малки стоманобетонни блокове или керамични тухли.
 2. Изливане на плочата. Основата е оформена от бетонен хоросан, в който е въведена твърда рамка от речен развалин или железна армировка.

Монолитът има и недостатъци: плочата трябва да стои в покой поне три седмици. По принцип такова забавяне на строителството не е проблем. Например, ако се създава основата за печка за сауна, тогава по време на техническа почивка строителите се занимават с довършителни работи в парната баня.

За да опишем напредъка на работата, ние избрахме монолитна фундаментна пещ, подсилена с подсилващи пръти, тъй като този тип основа е най-популярната сред домашно приготвените хора. Не забравяйте, че основната плоча трябва да е с 5 см по-широка от тялото на печката.

 1. Подготвяме яма за основата. Размерите на ямата допълнително се увеличават с още 15-20 см. Този резерв е необходим за правилното полагане на кофража и филтриращия страничен слой от трошен камък, тухли и пясък. Дълбочината на ямата се изчислява според геотърсенето (добавя се надбавка за филтриране на „възглавници“).
 2. Полагаме пясъчната "възглавница" под основата. В дъното на ямата се изсипва 15-сантиметров слой пясък, който внимателно се набива. За да се предотврати свиването, той се разлива с вода, докато нивото на засипката спре да пада. В процеса на трамбоване пясъкът трябва да се излее до желаното ниво.
 3. Полагаме филтър от трошен камък за основата. 20-сантиметров слой трошен камък се изсипва върху уплътнения пясък, смесен с тухлени боеве и средно големи камъни. Каменният „килим“ е леко поръсен с пясъчна смес, за да запълни образуваните в него кухини. За по-добро проникване на пясък също е необходима вода. След това поставете 10-сантиметров слой по-фин чакъл и покрийте получената филтрираща „възглавница“ с двоен слой покривен материал.
 4. Кофражна инсталация. По периметъра на ямата е монтирана плътна шперплат (или дъска) "ограда", която е подсилена с опора на всеки 50 cm. Между ръба на ямата и кофража трябва да има поне 10 см свободно пространство.
 5. Раздел за армировъчна мрежа. Дъното на ямата се излива с бетон (начален слой 4-5 см), който ще служи като опора за "скелета" на основата. Веднага след като се хване, в ямата се поставят предварително свързани армировъчни мрежи (в продажба има готови комплекти).
 6. Разлив за изливане. Бетонът се приготвя в следната доказана пропорция: цимент - 1, пясък - 3, трошен камък - 5 и вода. Преди изливането на разтвора кофражът се навлажнява старателно, за да се предотврати поглъщането на вода от бетона от дървото. Работната смес се излива на слоеве (по 20 см), като постепенно достига нулевата отметка на плочата. Всеки слой се избива внимателно с мотика, за да изхвърли въздушните мехурчета от разтвора. Горната част на плочата е внимателно изравнена и след първата настройка е покрита с брезент (покривен филц).

През всичките три седмици основата на печката трябва да бъде скрита от слънцето и периодично навлажнена.

Изчисление на фундамента с пример

Изборът на основата за пещта директно зависи от общото тегло на конструкцията, за това първо трябва да го изчислите, като изчислите количеството на използваните тухли и циментов разтвор. Обикновено 1 кубичен метър тухлена зидария има тегло 1350 килограма - имайте това предвид.

Ако общото тегло на отоплителната система надвишава 750 килограма, тогава висококачествената основа ще изисква здрава и издръжлива основа, с дълбок тип основа, направена от развалини или бетонен камък. При по-малко тегло на конструкцията може да е подходяща основа, изработена от покривно желязо, азбестови листове и дори обикновена дървесина.

Когато правите изчисления за основата на тухлена печка, вземете предвид вида на почвата на обекта. На мека, блатиста и лесно потъваща мокра земя основата трябва да има височина най-малко 150 сантиметра, докато на суха основа основата може да има дълбочина само 70 сантиметра.

Нека дадем пример за изчисления:

Решихме да монтираме тухлена пещ, направена от 0,8 кубически метра тухла и използваща циментова замазка с общо тегло 70 кг. Ще извършим инсталацията върху суха черноземна почва, с големи камъни под основата за стабилност на основата. Първо, нека изчислим общото тегло на конструкцията:

1350 * 0,8 = 1080 кг

Добавяме 70 кг и получаваме общото тегло на отоплителната система - 1150 кг. Тъй като нашата почва е доста твърда, но пещта има голяма маса, ще инсталираме фундамент с дълбочина 1 метър - това ще бъде достатъчно за дългосрочна стабилност.

Ако основата за тухлена печка е положена преди издигането на стените, тогава преди да я инсталирате, трябва да определите къде ще бъде инсталирана отоплителната система - няма да е възможно да промените решенията, така че помислете, преди да започнете изграждането на основата къде точно ще имате печката.

Бетонна основа

 • Груб пясък без включвания. Идеалният вариант би бил да се използва планински пясък, но морският и речният пясък също са подходящи. Вече разгледахме методите за почистване на пясък от примеси на страниците на нашия интернет ресурс.
 • Кофражен материал.
 • Строшен камък.
 • Покривен материал или плътен полиетилен.

Инструменти:

 • Корито за разтвор
 • Лопати: щик, лопата
 • Ниво на сграда
 • Чук, пирони, ножовка за кофражна конструкция
 • Строителен телбод

Можете да започнете да изграждате основата за печката. Много хора може да се чудят дали е необходимо да се навлиза дълбоко в земята, когато основата се изгражда със собствените си ръце под печката. Нашият отговор е задължителен. Понякога има опция, при която основата е подредена с малка дълбочина. Отстранява се само горният вегетационен слой и след монтажа на кофража се излива основата.

Изкопаване на яма

За сухи, песъчливи почви са достатъчни 500 - 600 мм. Но при подути почви тази дълбочина не трябва да бъде по-малка от 1000 mm. Повтаряме - това е правилната основа.

Правилно полагане на основата

Изкопаваме фундаментна яма според маркировката. Размерът на ямата трябва да позволява инсталирането на кофража. Но ако почвата на вашия сайт е достатъчно плътна и ръбовете не се ронят, можете да направите без нея. Във всеки случай всичко зависи от конкретното местоположение и почвата. Когато се монтира кофражът, на дъното на ямата се изсипва слой трошен камък с дебелина 100 мм. Натрошеният камък трябва да бъде изравнен. След това е необходимо да уплътните натрошения камък с ръчен трамбовка.

За хидроизолация на основата към вътрешната страна на кофража е прикрепен слой покривен материал с помощта на строителен телбод. Можете да започнете да сипвате

Важно е да се знае, че горното ниво на основата трябва да бъде 60 - 70 мм по-ниско от основния етаж на сградата. Приготвяме разтвора в следните пропорции:

 • Цимент 1 част
 • Пясък 3 части
 • Натрошен камък 5 части

Решение

 • Първо се приготвя суха смес от цимент, пясък и натрошен камък. Можете да използвате хоросан за полагане на печката.
 • След лопата и получаване на хомогенна маса, постепенно се добавя вода, докато се образува разтвор от консистенцията на гъста заквасена сметана. Разтворът може да се излее.

Използването на бетонна основа може значително да спести от хоросан. Помислете за вариант на такава основа.

Бетонна основа

Подготовката на ямата се извършва по същия начин, както в първия случай. След като натрошеният камък се запълни и набие, на дъното се полага първият слой отломки. Мазилка за бетонова смес от развалини:

 • Цимент 1 част
 • Пясък 3 части
 • По този начин се извършва цялото пълнене.
 • Не е позволено да се изсипват няколко слоя камък от развалини едновременно. В този случай вътре в основата се образуват кухини, които намаляват характеристиките на основата.

Фундаментът се излива. Необходимо е внимателно да изравните повърхността му и да проверите с нивото на сградата.

 • Основата ще изсъхне в продължение на десет дни. През първата седмица е необходимо повърхността му да се напръска с вода.
 • Ако нямате възможност да бъдете през цялото време на площадката, постъпете по следния начин: след изливането на основата, покрийте основата с найлоново фолио и го оставете в това положение за една седмица.
 • След седем дни филмът трябва да се отстрани и основата да се остави за още 5 - 6 дни.

Подготвителен етап

Също така трябва да се има предвид, че в случаите, когато основите за сградата и за печката са близки, те трябва да бъдат свързани помежду си. За тази цел се прави пясъчна възглавница, чиято дебелина не трябва да надвишава половин метър. Тези действия се извършват, за да не се извършват седиментни действия.

Фурна в къщата

Преди да започнете да запълвате основата, трябва да вземете решение за нейните параметри като цяло и по-специално с дълбочина. Тази стойност зависи от няколко различни фактора, които включват индикаторите за якост на почвата, нивото на нейното замръзване, както и мобилността. Отговаряйки на въпроса как да се направи основа за печка, трябва да се отбележи, че дълбочината му в условия на суха почва е около осемдесет сантиметра. По отношение на размера те трябва да са с около седем сантиметра по-големи от основната площ. Между основите на сградата и пещта се прави пет сантиметрова междина. Впоследствие тя трябва да бъде покрита с пясък.

Стоманобетонна плоча като основа

За да направите бетонна основа, като например на снимката, за камина ще ви трябва:

 • пясък;
 • строшен камък;
 • Портланд цимент;
 • хидроизолационни материали;
 • кофражни панели;
 • арматура за армировка

Последователността на работата е следната:

 1. Изкопават яма, в която се полага армираща мрежа с размер на окото 10-15 сантиметра.
 2. Ямата се пълни с разтвор, за производството на който те вземат 1 част цимент и 4 части чакъл. Препоръчително е пълнежът да се раздели на 2 етапа. Ще отнеме около два дни, докато бетонът се втвърди.
 3. За да се избегне вредното въздействие на слънчевите лъчи при горещо време, бетонът е покрит с покривен материал.
 4. За да се подобрят качествените показатели на бетона, след демонтиране на кофража, повърхността му се навлажнява с вода. Кофражните листове се отстраняват през лятото след 5-7 дни, а през зимата след 10-14 дни.
 5. Ако готовата бетонна основа има дефекти, се вземат специални хидроизолационни мерки. За такава работа се използват специални състави, чиито компоненти зависят от индикатора за количеството подземни води. Ако те напълно липсват в почвата, хидроизолацията се извършва с помощта на пясък и цимент в съотношение 1: 1 или 2: 1.
 6. В края на работата ямата е покрита с непореста почва.

Строителни грешки и техните последици

Когато издигате фундамента на пещта самостоятелно, можете да очаквате появата на различни грешки. Най-често срещаните грешки включват изброените по-долу:

 1. Основната грешка е, че доста често няма фундаментална работна документация. Неприемливо е да пропуснете или игнорирате етапа на проектиране. В противен случай цялата работа и свързаните с тях разходи могат да се окажат безсмислени.
 2. Работата трябва да се извършва само от квалифициран строител, който вече има опит в извършването на такава работа. Работник без никаква квалификация най-вероятно няма да може да изпълнява работа в строго съответствие с зададените технически изисквания.
 3. Друга грешка в изчисленията, която предприемачите правят, е началото на строителството, без подробен анализ на почвите, разположени на строителната площадка.Без тази информация е невъзможно да се изчисли площта на основата, да се избере правилното място за опорите и да се избере оптималният тип основа на пещта.
 4. Изграждането на фундамент не може да се извърши без точно познаване на дълбочината на фундамента. Често този параметър се изчислява въз основа на миналия опит. За да се избегнат подобни неприятни ситуации, е необходимо да се проучат характеристиките на почвата и непрекъснато да се проверяват данните с проектната документация. Трябва да се помни, че всяка основа трябва да почива на земята, която не е разрушила конструкцията.
 5. Понякога, когато конструира основи, разработчикът задържа горния слой на почвата. Недопустимо е. Трябва да се отстрани и да се задълбочи със 150 мм.
 6. Грешният избор на основата на основата със сигурност ще доведе до неприятни последици. До пълното унищожаване на конструкцията.

Подложка-пилотна основа за пещта

Това е един от най-модерните и ефективни начини за изграждане на основи. Тази опция е чудесна както за баня, така и за дървена къща.

Същността на метода е, че стоманобетонна плоча с дебелина 15-20 см се монтира върху пилоти или колонови опори - това зависи от дълбочината на замръзване на почвата.

Инсталирането на такава основа е изключително просто:

Дупки с диаметър около 20 см се пробиват до необходимата дълбочина в земята.На дъното се изсипва трошен камък със слой от 10-15 см. Слоят е добре трамбован. Освен това в ямите се вкарват тръби от покривен материал, които служат като кофраж. В тях се излива бетонна смес. Всичко това се оставя да изсъхне за период от 14 дни.

Веднага след като стълбовете напълно наберат здравина, се монтира стоманобетонна плоча. На горния ръб се извършва хидроизолация с покривен материал. Повърхността е смазана с горещ битум или студена мастика, отгоре е положен покривен материал, нагрят от горелка.

Материали и инструменти

Инструменти за подреждане на основата на печката

Преди да започнете строителни работи, на първо място, ще трябва да се запасите с инструменти, които са избрани индивидуално за всеки етап. За изкопни и дърводелски операции ще ви трябват:

 • лопата-щик за подготовка на ямата;
 • лопатка-лъжичка за смесване на разтвора;
 • сито с две проби: за пресяване на цимент и пясък;
 • чук.

Необходимо е да се подготви метално корито или друг контейнер за разтвора, както и рулетка, молив, строително ниво и монтажен телбод. От набор от строителни материали, от които се нуждаете:

 • дъски, отиващи към подреждането на кофража;
 • полиетилен за хидроизолация;
 • пясък, сух цимент и избран чакъл.

За да укрепите основата, ще ви трябват армираща мрежа или железни пръти.

Изграждане на фундамент от чакъл бетон

Можете да оборудвате основата за печката във ваната, използвайки технологията за издигане на бетонна основа. Като начало трябва да се отбележи, че този тип фондация се характеризира с възможността за значителни икономии в пари. По-долу описваме подробно стъпка по стъпка процеса на изграждане на такава основа.

Печка с фундамент в къщата

Така че, първо трябва да оборудвате ямата за такава основа. Що се отнася до принципа на такова действие, той в много отношения е подобен на подреждането на бетонна основа. Като част от следващите стъпки е необходимо да се запълни натрошеният камък и допълнително да се набие този слой, като за тази цел е препоръчително да се използва инструмент като строително ниво.

След това на дъното на ямата трябва да се постави камък от развалини. Последващите действия са свързани с пълненето му с пясъчно-циментов разтвор. Приготвянето на такава смес се извършва въз основа на съотношението на цимент и пясък едно към три. След като приключите с изливането на първия ред, трябва да го оставите за един ден. Когато това време изтече, можете да поставите камъка на втория ред и също така да го напълните с горния разтвор. Тази технология дава възможност да се създаде конкретна фундаментна основа до нивото, от което се нуждаете.

Наред с други неща, е необходимо да се вземе предвид моментът, че всеки от прясно положените редове трябва да се поддържа във времето. Ако не спазвате това изискване, с голяма вероятност ще се образуват празни пространства. По този начин качествените характеристики на основата на основата, която се издига, ще бъдат значително намалени. Като част от последния етап се извършва изравняване на повърхността.

Ако има нужда да се провери нивелирането, тогава можете да прибегнете до използването на нивото на сградата. Издигнатата основа трябва да бъде изсушена, това може да отнеме до десет дни. В същото време трябва да помните за необходимостта от ежедневно овлажняване през цялата седмица.

Етапи на строителство

Яма за печка за сауна

Процедурата за подреждане на монолитна основа за печка в баня не се различава от общата последователност от действия за изграждането на типична основа. Той включва следните стъпки:

 • подготовка на яма;
 • подреждане на кофраж;
 • изливане на бетонова смес.

Строителните работи на различни основи се различават в някои детайли.

Под тухлена фурна

Инструкции стъпка по стъпка за изграждане на основа за тухлена фурна:

 1. Изкопът е маркиран и почвата е избрана на дълбочина най-малко един метър.
 2. В него се изсипва натрошен камък, който след това се набива внимателно.
 3. Насипният слой на възглавницата се изчислява за дебелина 30 cm.
 4. Излива се предварително приготвена бетонова смес.

Под метална фурна

Бетонната плоча трябва да се монтира строго хоризонтално

Фундамент за метална печка във вана се изисква само в случаите, когато теглото на конструкцията надвишава 150 кг. Използването му позволява да се монтира фурната строго хоризонтално и да гарантира нейното постоянно положение. Най-малките отклонения водят до деформация на конструктивните елементи и влошаване на характеристиките му.

beb6759201743777570a7a0855b26fea.jpe

Редът на операциите за изграждане на основата за печката:

 1. Прави се маркировка и се изважда малък изкоп (с дълбочина не повече от 0,5 метра).
 2. Натрошен камък се изсипва на тънък слой, който веднага се уплътнява.
 3. Бетонна смес се излива в същите пропорции.

Подобно на първия случай, се прави хидроизолация, чийто завършващ слой е изравнен.

Пилотна основа

Подреждането на пилотната основа отнема време, но конструкцията е издръжлива

Процедурата за подреждане на фундаментна опора за тухлени фурни е малко по-различна, тъй като в този случай се използва различна технология. Състои се в изграждането на серия от стълбове или опори за купчини, върху които впоследствие се поставя рамка под конструкцията на пещта.

Последователност на работните стъпки:

 1. На подготвената площадка се правят маркировки, съответстващи на размерите на пещта с припокриване от 10 см от всяка страна.
 2. С байонетна лопата се отстраняват около 20 см пръст, след което се забиват колчета по периметъра с определена стъпка, между която се изтегля връвта.
 3. В пресечната точка на отделни нишки се правят марки, по които след това се пробиват дупки с дълбочина около 50 см и диаметър 20 см.
 4. Кофражът се прави от дървени дъски под формата на ями и след това се монтира в тях.
 5. Дъното се затваря с 15 см дебел слой пясък, който след това внимателно се уплътнява.

След приключване на тези процедури, чакълът се изсипва отгоре и се пълни с чиста вода, след което от армираща тел с диаметър 0,8 mm се изплита подсилваща рамка. В центъра му са монтирани пилоти, чиято функция се изпълнява от азбестови тръби с подходяща дължина.

На последния етап от работата цялата конструкция, поставена в ямата, се излива с бетон, чието свиване и изсушаване отнема около 2 седмици. След това се пристъпва към изливане на платформата за пещта, опирайки се на готовите купчини. Изсъхването също отнема около 2-3 седмици.

Бетонна основа

Естественият камък с циментов разтвор е най-трайният основен материал

Инструкции стъпка по стъпка за изграждане на основа от развалини за печка:

 1. За изливане на основата е маркиран изкоп, чийто размер е избран с 10 см по-голям от размерите на пещта, като се има предвид малък резерв за кофраж.
 2. По протежение на маркировката се изважда яма, на дъното на която е направена възглавница от избрани развалини с дебелина 15 см.
 3. Образуваният слой се набива внимателно, след което на самото дъно се поставят няколко големи камъка от развалини (диаметърът им не трябва да надвишава 15 см).
 4. Натрошен камък се изсипва отгоре, запълвайки кухините между камъните.
 5. В изкопа до дълбочината на слоя се излива циментово-пясъчен хоросан, при производството на който се използва класическото съотношение 1 към 3. За неговото приготвяне е най-подходящ цимент от клас M400 или по-висок.

След един ден върху замразената маса се полага още един слой камъни, които също се пълнят със същия бетонен състав. Тази процедура се повтаря, докато целият изкоп се запълни с развалините. След това се взема сградно ниво и с негова помощ получената повърхност се проверява за равномерност. Откритите нередности се елиминират с помощта на течен цименто-пясъчен състав. След това основата се покрива с найлоново фолио и се оставя да изсъхне напълно (поне 2 седмици).

Характеристики на основата на устройството за тухлена фурна

Основа от тухлена печка

В случаите, когато планираната маса на завършената пещ надвишава 750 кг, първо е необходимо да се постави основата за тухлена пещ.

Технологиите, които се появиха през последните години, направиха възможно инсталирането на печка с почти всякаква маса директно на завършения под.

Имате ли нужда от фундамент за пещ в тези случаи? Разбира се, да, само списъкът на извършената работа ще бъде малко по-различен. И по-строги изисквания се налагат върху подовете по отношение на якостните характеристики: трупи и ролкови дъски не трябва да се огъват.

В този случай излишната маса на пещта се разпределя:

 • на голяма площ (в този случай е необходимо да се монтират допълнителни греди, плочи и др.).
 • върху специално издигнати опори, които допълнително са разположени под трупите.

Печката, която се полага по този начин, се опитва да облекчи зидарията възможно най-много поради факта, че стените й се удебеляват само в случай на крайна техническа необходимост.

Комините се стремят да изсветлят възможно най-много чрез използването на азбесто-циментови опаковъчни тръби и изолация от същия материал.

Изчисляването на основата за пещта зависи от нейната маса, която като първо приближение може да бъде изчислена, като се използва следната информация. масата на един кубичен метър тухлена зидария тежи приблизително 1350 кг.

Основите се полагат от чакъл, тухли или се запълват с бетон. При влажни почви е за предпочитане да се използва тухла от желязна руда за тези цели, което не изключва използването на развалини камък или бетон за тези цели.

Тухлената зидария се отличава със значително тегло на цялата конструкция, следователно основата за нея също трябва да издържа на съответното тегло на сградата. За да се изключи възможно движение на почвата, фундаментната яма се изважда под нивото на замръзване на почвата, за да се осигури повишена стабилност.

На дъното на ямата се изсипва пясък и се пълни с вода. След като излишната влага излезе, друг слой пясък се запълва отново и се уплътнява. След това се изсипва слой счупена тухла и отново се пълни с вода. Тази процедура се извършва няколко пъти, докато почвата напълно отшуми. На следващия етап се изсипва натрошен камък.

На последния етап се излива бетонов разтвор и след като изсъхне, кофражът се демонтира и върху получените пукнатини се нанася катран.

За да направите основа за тухлена фурна, трябва внимателно да се подготвите, защото, за разлика от металната конструкция, такава отоплителна единица има доста голямо тегло. Етапи на работа:

 1. Първо изкопават дупка с определен размер. Ширината му трябва да бъде с десет сантиметра по-широка от основата на отоплителната конструкция, а дълбочината - под нивото на замръзване на почвата.
 2. В дъното на ямата се изсипва слой пясък с дълбочина 12-15 см и се пълни с вода. Когато течността се отдели, пясъкът отново се изсипва и всичко се повтаря отново.
 3. След това върху пясъка се изсипва слой камък или счупена тухла с дълбочина 20 см.
 4. Всички са подправени и покрити с друг слой пясък, който се пълни с вода.

По-рано вече писахме за материали за изграждането на пещ върху дървени стърготини и препоръчваме да добавите статията към отметки.

 1. След това правят допълнителен десет сантиметров слой трошен камък.
 2. Освен това вътре в ямата се прави кофраж на разстояние 10 см от фундаментните стени. Вътре в кофража се поставя подсилена рамка.
 3. Формата се излива с бетон, така че височината му спрямо повърхността на земята да не надвишава 15 cm.
 4. Веднага след като бетонният слой се втвърди, кофражът се демонтира и страните му се смазват с разтопен катран. Получените кухини на конструкцията са покрити с фин камък или пясък.

Основни правила за полагане на основата

Каквато и версия на основата за пещта да изберете, и какъвто и размер да решите да приложите, има редица основни правила, които не трябва да пренебрегвате:

Основата за печката трябва да бъде направена независима, по никакъв начин не свързана с основата на цялата къща. Защо? Факт е, че по време на работа къщата може леко да се свие. При спускане той не трябва да дърпа печката със себе си, тъй като това може да доведе до нейната деформация, влошаване на сцеплението и нарушаване на техническите свойства.

Основата за пещта е отделена от общата

В някои случаи можете частично да комбинирате две основи, като ги свържете с една стена.

 • Ако и двете основи (за къщата и за печката) са разположени близо една до друга, между тях трябва да се направи запълване с пясък с дебелина 50 мм.
 • Ако основата за общата къща е лента, тогава основата за пещта в никакъв случай не трябва да влиза в контакт с тази основа със стените.
 • Когато избирате място за печка и съответно фундамент, трябва не само да разчитате на желанията, но и на фактори като: местоположението на вратите, прозорците и гредите на покрива. Трябва да се вземе предвид местоположението на комина, така че тръбата да не попада в таваните и гредите по време на конструкцията на печката.
 • Когато изчислявате размера и дълбочината на основата, не забравяйте да вземете предвид тежестта на подовете и теглото на печката заедно с комина.

Размерите на основата се влияят не само от размерите на пещта, но и от плътността на почвата, върху която е издигната. Основното натоварване в пещта обикновено се създава от комина, поради което при проектирането на пещта е необходимо тя да се носи по-близо до центъра на основата. Това ще помогне да се избегне асиметрично натоварване и преждевременно, неправилно свиване на фурната.

Понякога, когато проектират много голяма и масивна печка с каменен комин, производителите на печки правят отделна основа за комина.

Също така, изборът на фундамент зависи от материала на пещта. За метална конструкция и каменна тя ще бъде различна по дълбочина, цялата маса на тухлена фурна е най-малко 400-500 кг, докато металната фурна тежи около 150 кг.

Как да изчислим теглото на каменна фурна

По принцип за малка метална печка можете отделно и да не оборудвате основата, особено ако се строи в къща, която стои върху монолитна основа с плочки.

Плътността на почвата и степента на нейното замръзване играят важна роля при определяне размера на основата. Климатът в Русия е придружен от доста сурови зими практически на цялата си територия. Следователно, основата за пещта трябва да бъде положена до цялата дълбочина на замръзване на почвата.

Видът на почвата също е от голямо значение.

Видове почви

Той е от три вида:

 • глина;
 • пясъчна глинеста почва;
 • глинеста почва.

На места, където преобладават голям брой реки, водоеми, езера, като правило има седиментни типове почви. Тук е по-добре да поверите изграждането на основата за пещта и къщата на професионалисти, така че изчисленията на точката на преминаване на водите трябва да се извършват.

В Централна Русия много разпространен вид почва е глинестата почва, която представлява смес от пясък и глина. В него преобладава глина, поради което такава почва е по-малко пластична.

Loam

Издигането на фундамент върху такава почва обикновено е свързано с караница и допълнителни проблеми, тъй като в сухо състояние глинестата ронлива, с настъпването на замръзване тя започва да се "издига" и с голямо количество утайка става вискозна.

Глинена почва

Следователно, в този случай дълбочината на полагане на основата за пещта трябва да бъде направена над точката на замръзване.

Но в горските райони, напротив, е необходимо да се положи основата за печката под точката на замръзване на почвата и да се оборудва основата върху пясъчна възглавница с дебелина 60-90 cm.

Един от най-надеждните видове почва за изграждане на фундамент е чакъл и скалист, но, за съжаление, понякога трябва да построите къща и печка на нестабилна. Компетентното изграждане на надеждна основа ще помогне да се неутрализира този факт.

Препоръки за конструкцията на основата

 1. При издигането на основата за пещта е важно да се вземе предвид теглото на конструкцията. Ако масата му не надвишава 750 кг и се предполага, че изграждането му ще се извърши на първо ниво, тогава стоманобетонна основа ще бъде достатъчна. Ако масата на пещта надхвърля посочения показател, това е основата за изграждането на отделна основа.
 2. За пещ с относително ниско тегло се препоръчва да изберете колонна основа. В такъв фундамент достатъчно дълбоки стълбове изпълняват задачата на пилоти, а стоманобетонна плоча, поставена на земята, действа като опора. Тази опция за изграждане на фундаментната конструкция е получила репутацията на най-надеждната конструкция.
 3. Изграждането на основа за тухлена фурна изисква специално внимание. В този случай е важно да се предотвратят дори минимални деформационни промени в фундаментната конструкция. В обратния случай има голяма вероятност от пукнатини в тухлената зидария, което в бъдеще ще доведе до фрагментарно или пълно разрушаване на конструкцията на пещта.
 4. Фундаментът на пещта трябва да приема само товара от него. Не свързвайте основата на печката с основата на къщата. Между двете основи трябва да се направи празнина от 5 см. Тази междина трябва да се покрие с пясък на два слоя. Или поставете с хидроизолационен материал.
 5. За да определите правилно размера на бъдещата основа за пещта, трябва да изхождате от структурата на почвата и масата на конструкцията на пещта. При определяне на дълбочината на основата трябва да се вземат предвид нивото на водата на почвата, здравината и издигането, дълбочината на замръзване и нивото на основата на къщата.

Преди да започнете строителството, трябва да вземете предвид плътността на почвата. Тази точка е особено подходяща при издигане на тежки пещни конструкции. Най-подходящи са глинестите и песъчливи почви, тъй като са с достатъчна плътност и не съдържат прекомерна влага. Ако почвата има рохкава, разнородна структура, тя трябва да се уплътни преди започване на работа.

Основата за снимката на фурната:

За лека фурна

За пещ, сглобена с ламарина, която тежи не повече от 150 кг, също е необходима отделна основа. За целта се изкопава яма на дълбочина 0,5 метра. Дължината и ширината му директно ще зависят от размера на фурната. След това на дъното се изсипва натрошен камък със слой от 30 см и се уплътнява добре.

След това се приготвя разтвор на цимент със средна плътност. За това се вземат 4 части пясък, 1 част цимент и вода. Тази смес се излива в натрошен камък в ямата и се оставя в тази форма за един ден, за да се втвърди.По този начин се създава подметката на основата.

След това време, за да се създаде хидроизолация, покривният материал се полага върху повърхността на изсушения цимент на два слоя.

След това се приготвя бетон за изливане. Вземете 2,5 части пясък, 4 части фин чакъл, 1 част цимент и вода. Ямата се излива с готовия хоросан до необходимата височина на основата. И накрая, използвайки ниво, повърхността на основата се изравнява до хоризонтално състояние.

Фундаментът на пещта е най-важната структура в цялата структура. Ако е направен с помощта на висококачествени материали и при спазване на всички правила, тогава той може да издържи достатъчно дълго на всякакви почви, без да създава излишни проблеми при проектирането на отоплително оборудване

Основи за печката - камина

Този тип фондация изпълнява няколко функции: това е пожарна престилка и стойка за печка - камина. Височината му трябва да съответства на нивото на пода.


Печка за камина

Като начало оформете възглавница от бетон с помощта на маяци. Изградете солиден кофраж от дъски. Цялата повърхност е покрита с грунд, полагат се плочи от порцеланов камък, като се фиксират с лепило. И така, постепенно плочите, намазани с лепилна смес, се полагат една върху друга. В готовата основа проверете нивото на равномерност на плочите.

Нова къща

На етапа на планиране в къщата е включена фурна.

Това означава, че проектът ще бъде изчислен заедно с натоварванията от неговото устройство.

От само себе си се разбира, че печката в този случай ще бъде най-лесно да се подреди на същата основа като къщата.

В резултат на това трябва да получим монолитна идеално равна повърхност с площ, по-голяма от бъдещата структура.

Ако основата на къщата е построена с метод на купчина или стълб, тогава не е достатъчно да се донесат допълнителни опори под пещта, необходимо е да се обвържат в една структура и да се запълни с монолитна плоча с необходимия размер.

За да инсталирате нова печка в стара къща, трябва да премахнете пода

Когато инсталирате печка или камина във вече построена и обитавана къща, ще трябва да премахнете пода. Всъщност трябва да стигнете до земята

В такава ситуация на етапа на проектиране е много важно правилно да се изчисли теглото на бъдещата конструкция. Ако телесното тегло не надвишава 0,8 т, тогава можете да спрете при плитко изливане на бетон

Ако се планира мащабна фурна, тогава е необходима солидна основа.

Как да постигнем надеждността на фундамента

За да се издигне правилно основа за печка в къща, е необходимо да се вземат предвид някои тънкости.


Изграждане на основата за пещта

 1. За да се избегне натоварване под основата, се прави подсилена плоча с по-голяма площ 200 * 150 * 20см.
 2. За да се намали почвената влага, почвата около сградата се източва напълно. Необходимо е да се направи дренажна система.
 3. Понякога, по време на силни студове, земята може да набъбне, за да се избегне разрушаването на основата за пещта, основната плоча се укрепва с възглавница от пясък и чакъл.
 4. За да се изключи замръзването на основата, тя трябва да бъде добре изолирана с изолационни материали. Изолацията на цялата къща също е важна. В крайна сметка това позволява на стените да се затоплят и да предотвратят замръзването на почвата.

Бетонна основа

За да изградите основата за пещта, ще ви трябва:

Цимент.

 • Груб пясък без включвания. Идеалният вариант би бил да се използва планински пясък, но морският и речният пясък също са подходящи. Вече разгледахме методите за почистване на пясък от примеси на страниците на нашия интернет ресурс.
 • Кофражен материал.
 • Строшен камък.
 • Покривен материал или плътен полиетилен.

Инструменти:

 • Корито за разтвор
 • Лопати: щик, лопата
 • Ниво на сграда
 • Чук, пирони, ножовка за кофражна конструкция
 • Строителен телбод

Трябва ли да отида по-дълбоко

Можете да започнете да изграждате основата за печката. Много хора може да се чудят дали е необходимо да се навлиза дълбоко в земята, когато основата се изгражда със собствените си ръце под печката. Нашият отговор е задължителен. Понякога има опция, при която основата е подредена с малка дълбочина.Отстранява се само горният вегетационен слой и след монтажа на кофража се излива основата. Това е напълно погрешен начин. Плочата на основата, подредена по този начин, постоянно ще изпитва натоварвания, особено през зимата. Мотивацията за икономичното потребление на строителни материали при изграждането на такава основа не е оправдана от нищо. Задълбочаването трябва да се извърши на дълбочина под нивото на замръзване във вашия район. Можете да използвате плитка основа в банята под фурната, но със задължителното монтиране на пилоти под основната фундаментна плоча.


3298747c3106dbca1d54e8cc0871aa17.jpe

Изграждане на яма - основни параметри

Изкопаване на яма

За сухи, песъчливи почви са достатъчни 500 - 600 мм. Но при подути почви тази дълбочина не трябва да бъде по-малка от 1000 mm. Повтаряме - това е правилната основа.

Правилно полагане на основата

Изкопаваме фундаментна яма според маркировката. Размерът на ямата трябва да позволява инсталирането на кофража. Но ако почвата на вашия сайт е достатъчно плътна и ръбовете не се ронят, можете да направите без нея. Във всеки случай всичко зависи от конкретното местоположение и почвата. Когато се монтира кофражът, на дъното на ямата се изсипва слой трошен камък с дебелина 100 мм. Натрошеният камък трябва да бъде изравнен. След това е необходимо да уплътните развалините с ръчен трамбовка.

Хидроизолация и запълване

За хидроизолация на основата към вътрешната страна на кофража е прикрепен слой покривен материал с помощта на строителен телбод. Можете да започнете да сипвате

Важно е да се знае, че горното ниво на основата трябва да бъде 60 - 70 мм по-ниско от основния етаж на сградата. Приготвяме разтвора в следните пропорции:

 • Цимент 1 част
 • Пясък 3 части
 • Натрошен камък 5 части

Решение

 • Първо се приготвя суха смес от цимент, пясък и натрошен камък. Можете да използвате хоросан за полагане на печката.
 • След лопата и получаване на хомогенна маса, постепенно се добавя вода, докато се образува разтвор от консистенцията на гъста заквасена сметана. Разтворът може да се излее.

Характеристики на инсталирането на основа в дървена къща

Изграждането на основа за печка във вече завършена къща има редица трудности; ще е необходимо да се вземат предвид всички нюанси и внимателно да се изчислят необходимите размери. Трудно е да инсталирате основата за печка в дървена къща, но е възможно, ако инструкциите се следват внимателно.

Ако печката е инсталирана директно върху дървен под, това ще доведе до нейната деформация и разрушаване. Ето защо все още е необходимо предварително да се направи стоманобетонна основа. Ако къщата има лентов фундамент, това опростява задачата.

Дървеното покритие се отстранява и под тухлената фурна се монтира здрава основа. Но ако това не е възможно, тогава ще трябва да се задоволите с по-леки метални аналози на пещите.

Важна е и хидроизолацията на основата в дървена къща, тъй като без нея стените ще се овлажнят достатъчно бързо и ще се покрият с плесен. За да направите това, първият слой тухлена зидария е покрит с два слоя покривен филц или покривен филц. След това върху тях се полагат още няколко слоя тухли, които се фиксират с глинен хоросан. След това можете спокойно да продължите с полагането на фурната.

Като се вземат предвид всички горепосочени фактори, могат да се направят определени изводи. Основното условие за висококачественото функциониране на пещта и нейната издръжливост е здрава и добре изградена основа. В крайна сметка именно той поема целия основен товар. Работата на комина зависи от неговата стабилност. Фундаментът е избран за определен тип пещ индивидуално, с правилния подход към този въпрос, всички проблеми с инсталирането на конструкцията на пещта изчезват от само себе си.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни