Фондация „направи си сам“ за печка във вана


Основата за печката Модерните печки за баните се отличават с висока производителност и компактни размери, но далеч не винаги са инсталирани във вани и вили. В крайна сметка много собственици на такива конструкции желаят да имат древни печки, изработени от печени тухли и плочки.

В края на краищата такава фурна не само ще осигури оптимален температурен режим в помещението и ще създаде достатъчно количество пара, но също така има висока производителност. Но масата на пещта от тухлата е голяма, както и размерите, така че не можете да направите без специална основа.

Основата за пещта не е направена в древни времена, тъй като материалът на пещта често е бил направен от дърво, по-рядко от глина, така че е бил достатъчен за укрепване на пода на сградата. Сега печките са изградени от тухли, облицовани и украсени с декори.

Те могат да направят отделение за барбекю, да осигурят камина, да създадат напълно домашна атмосфера в къщата. В допълнение, такава печка е в състояние да отоплява големи площи, ако правилно помислите за вентилационната и отоплителната система и направите камината отворена и защитена.

Изчисляване на основата за пещта


Схема на фундамента за метална печка за баня
Като се има предвид, че съвременните пещи са изградени от изгорени тухли, теглото им ще бъде взето предвид при изчисленията. Дървените и глинените конструкции тежат по-малко. И така, размерите на основата зависят от размерите на пещта и нейното тегло. Например, един кубичен метър тухлена зидария тежи 1350 кг с хоросан.

Ако изчислите обема на бъдещата структура, тогава няма да е трудно да изчислите масата. Следователно, ако теглото не надвишава 750 кг, тогава съществуващата основа ще издържи на натоварването, но ако е повече, трябва да оборудвате отделна основа. И тук много зависи от вида на почвата, върху която ще стои печката, защото това е обикновена конструкция и нормите за изчисление се приемат като за сграда.

Също така се вземат предвид параметрите на масата на барбекюто и камината, които са направени от огнеупорни тухли и облицовани с азбест или стомана, както и дълбочината на замръзване на почвата. Подметката на основата винаги трябва да почива върху твърди почвени слоеве под дълбочината на замръзване, тогава влиянието на сезонните движения на почвата ще бъде сведено до минимум.

Изграждане на основата за метална пещ

Ако решите да изградите фундамент за желязна пещ, тогава не трябва да мислите за необходимостта от фундамент, дори ако използвате тънка ултра лека стомана в работата си. Ако бъдещата конструкция ще тежи около 150 кг или по-малко, първо трябва да подготвите яма и да я напълните с развалини. Слоят е добре уплътнен, в крайна сметка дебелината му трябва да бъде равна на 30 см. Отгоре трябва да се излее разтвор на средно течащ цимент и да се остави за един ден да се втвърди.

направи си сам фон дьо тен за фурната

Съотношението на съставките трябва да бъде следното: една част цимент, четири части пясък и течност "на око". От това решение трябва да се излее основата на основата. Върху изсушения слой се полагат парчета покривен материал, за да се изключи ефектът от водата, а след това ямата се пълни със смес, приготвена в следното съотношение: една част цимент, фин чакъл в количество от четири части, 2,5 части от пясък и вода. С помощта на ниво, капитанът трябва да провери хоризонталността на основата.

Избор на размери и място за монтаж


Основата за печка в дървена къща
На пръв поглед тук няма нищо особено, но това е само на пръв поглед. Например размерът на печката се влияе от инсталирането на допълнително оборудване, като барбекю и отделна камина.

Ясно е, че те само увеличават размерите на горната част на конструкцията, но в същото време се увеличава и общата маса на носещите стени. Следователно типичният размер на основата трябва да бъде с 50 см по-голям от дебелината на носещите стени.

След това трябва да вземете решение за местоположението на комина. Това е тухлена куха тръба с малък вътрешен и голям външен диаметър, стоманените тръби не се практикуват чрез естетиката си. Ето защо е необходимо ясно да се определи размерът на печката, така че коминът да не опира в горната част на носещата конструкция на къщата.

Ясно е, че при модернизиране на къща е проблематично да се заобиколи проблемът с ограниченото пространство за строителство, поради което те практикуват вертикална инсталация на барбекю и отдалечено разположение на камини, свързани с основната горелка чрез тръбна комуникационна система.

В резултат всичко това ще доведе до увеличаване на финансовите разходи, но в същото време основата за пещта може да бъде направена според нуждите със собствените ви ръце.

Процесът на правилно инсталиране на печката във ваната със собствените си ръце

Печка за баня можете да закупите в готов вид, докато трябва внимателно да проучите инструкции за инсталация и го следвайте ясно. Ако сами изграждате печка за сауна, трябва да се придържате към правилата за извършване на работата, така че дизайнът да е безопасен и ефективен.

Най-добре е да планирате място за печката по време на строителната фаза на помещенията, като се вземат предвид неговите размери. Възможно е да направите корекции във вече построената баня, но това е по-дълго и по-трудно.

Какви инструменти ще ви бъдат полезни

За да можете да свършите работата, трябва да имате такива инструменти:

Снимка 3

 • Български;
 • заваръчна машина;
 • електроди;
 • измервателни инструменти;
 • ниво на сградата;
 • кофа;
 • шпатула и мистрия;
 • защитна маска, гащеризон, ръкавици.

Целият инструмент подготвя предварително, това не само ще опрости, но и ще ускори процеса на инсталиране. За да създадете и инсталирате печка във вана, е по-добре да използвате нов, а не използван метал. Ще бъде по-лесно, ако решите квадратни или правоъгълни дизайни.

Избор на седалка

Избрано е мястото за печката във ваната по време на проектирането му. Ако една готова стая се превръща във вана, тогава положението на печката трябва да бъде правилно определено.

Металната печка не трябва да е по-близо от 1,5 м до запалими конструкции. За тяхната защита се предвижда инсталиране на специални екрани.

Особено внимателно трябва да изберете местоположението на печката в дървена сграда. За да е удобно изхвърлянето на дърва за огрев и премахването на пепелта, трябва да има 1,2-1,5 метра свободно пространство.

Важно! При проектирането на пещ, оптималната опция за поставяне ще бъде, когато тя се загрява едновременно парна баня, съблекалня и стая за почивка.

Обикновено те избират опцията кога печка с нагревател се намира в парната баня, и тя камината е в стаята за почивка. Това ви позволява да отоплявате и двете помещения, процесът на отопление се извършва извън парната баня, така че димът няма да попадне там. Тази опция е подходяща както за тухлени, така и за метални конструкции.

В парната баня е инсталирана електрическа печка, а в стаята за почивка и съблекалнята се използва за отопление топъл под.

Подготовка на сайта

Процесът на подготовка се състои в създаването на основа за печката. Ако е възможно, по-добре го направете висококачествена и надеждна бетонна основа:

 • до съблекалнята правят дупка, която е по-голяма от печката 10-15 см;
 • дъното е набито и покрито с пясък, а след това с развалини;
 • полага се слой филм, който служи за хидроизолация;
 • рамката се полага от армировка или от мрежа;
 • излива се бетон.

Снимка 4

Снимка 1. Процесът на създаване на основата за печката за сауна: изкопана е дупка за устройството, инсталирани са купчини, които ще служат като опора за печката.

Основата трябва да стане по-здрава, така че се извършва по-нататъшна работа за 3-4 дни... Покривният материал се използва като изолационен материал.

Справка. Основата е направена или изравнена с пода или върху 10 см над него, което подобрява естетическия вид на печката.

Ако печката е метална, тогава основата може да бъде пропусната и на мястото на нейното инсталиране се създава основа от незапалим материал. Ако подът е покрит с плочки, тогава не е необходимо допълнително подреждане. Лист метал се поставя върху дървена повърхност, неговият размер 2 пъти площта на печката... Отгоре се полагат керамични плочки или азбестоциментови плочи. Можете да направите основа от огнеупорни тухли, полагането му се извършва върху глина.

Как да инсталирате правилно тухлена фурна

След като е избрано мястото за пещта, както и основата е подготвена и е придобила достатъчна здравина, можете да продължите към инсталацията:

Снимка 5

Приготвяне на хоросан за зидария. Трябва да е от глина.

Опитните майстори знаят необходимите пропорции и ако сте начинаещ производител на печки, по-добре е да закупите готова суха смес. Тухлата, използвана за зидария, трябва да може да издържа на високи температури.

Зидария... Според разработения или избран дизайн на печката те започват да я полагат. Наблюдава се местоположението на димните шахти, наложително е да се контролира инсталационният процес с помощта на ниво и отвес. Различните модели печки имат свои собствени разлики, но всички имат вентилатор, горивна камера, печка и комин.

Пожарна безопасност. Тъй като стените на печката са дебели, те не се нагряват много, но за да не се предизвика пожар, мястото пред камината е оградено с метален лист.

Комин. По време на създаването на комина тръбата трябва да бъде добре изолирана.

Завършване. След полагане на фурната, стените й се обработват с шкурка, след което могат да се положат керамични плочки.

Как да поставите метална печка

Имайте предвид, че металната печка има клас на опасност от пожар много по-висок от тухления. Можете да си купите готова печка или да я направите сами, има много различни дизайни за това. Процесът на инсталиране се състои от следните стъпки:

 1. Подготовка на повърхността. Тъй като теглото на устройството е малко, основа от тухлена зидария с височина 10-20 см или метален лист, покрит с азбестова плоскост.
 2. Защита на стената. Металната повърхност е много гореща, така че стените наблизо трябва да бъдат защитени. За това се използват тухлени зидарии, порцеланови каменни изделия, които са покрити с топлоизолационен материал. Не забравяйте да инсталирате отразяващи топлината екрани.
 3. Монтаж на пещ. Извършва се на подготвена основа, печката се пълни с камъни.
 4. Сигурност. Подът около камината е покрит с лист метал, който е положен върху топлоизолационен материал.

Снимка 6

Снимка 2. Процесът на инсталиране на метална печка във вана. За целите на пожарната безопасност зоната около устройството е покрита с метални листове.

 1. Инсталация на комина. Той също има свои собствени изисквания: над покрива тръбата трябва да излиза поне 50 см, от билото - 1,5 м, не по-ниска от височината на двускатния покрив. Частта, която е в стаята, е направена от метал с дебелина 5 мм, а този, който се провежда на тавана и на улицата, е топлоизолиран. Точките на контакт на комина с дървения таван и покрив също са надеждно изолирани.

Внимание! Когато избирате метална печка за баня, трябва да обърнете внимание на нейната мощност, които трябва да съответстват на площта на стаята.

Коя е най-добрата основа за печката


Схема на фундамента на пещта
При избора на типа основа, има редица правила, които трябва да се спазват. Също така се препоръчва първоначално да се направи скица на проекта на бъдещата конструкция, като се вземат предвид местата за инсталиране на барбекюто, камината, вентилационната тръба и други комуникации, тъй като тяхното запечатване е допълнителна маса за външните стени на печката. И така, как да изберем най-добрата основа за вашата фурна?

 • Подробно проучване и анализ на типа на почвата.Ако е пясъчен или глинест с голяма дълбочина на замръзване, тогава не може да се откаже от купчини или колони. Ако почвата е плътна, тогава може да се използва монолитен бетон или сглобяема фундаментна конструкция.
 • Масата на бъдещата структура. Той отчита: материала на стените, вътрешната и външната облицовка, наличието на барбекю и тухлена камина. Колкото по-голяма е масата на конструкцията, толкова по-мощна трябва да бъде издигната основа, следователно дори за малки бетонни пещи е по-подходяща монолитна основа или сглобяема конструкция върху пилоти. Можете да проверите всички размери и да изчислите масата на бъдещата конструкция със собствените си ръце, тук не са необходими специални знания.
 • Финансов компонент. Като се има предвид, че пещите винаги се издигат независимо от съществуващата основа, винаги със собствени ръце, тогава проектирането трябва да се извърши изчерпателно. Съответно, ако банята е изградена върху пилоти, тогава печката може да бъде изградена и върху монолитна или пилотна основа и размерите могат да бъдат доста компактни. Основното тук е да се направи надеждна топлоизолация и хидроизолация на пода на къщата, така че се препоръчва да се изгради основата за печката под съществуващата конструкция в къщата.

Изисквания към основата за чугунена печка

Чугунените печки тежат най-малко 200 кг, а заедно с камъни и комин, общото тегло ще бъде приблизително 400 кг. Така че въпросът - имате ли нужда от основа за печка в баня - е чисто риторичен: разбира се, че го правите.

Основата за чугунена печка във вана може да бъде осигурена дори на етапа на издигане на основата на основната конструкция. Изгражда се, както и под тухлена печка.

Друг е въпросът, ако мисълта за закупуване на чугун ви дойде в главата, когато строителството приключи и дори пода в парната баня е положен. Как да направите основа за печка във вана в този случай?

Приемливо решение в тази ситуация е да инсталирате нагревателя директно на пода. За да го укрепите под гредите (трупи), можете да поставите допълнителни опори под формата на тухлени стълбове, винтови пилоти и др.

Мястото на монтаж на печката е изложено с тухли или облицовано с огнеупорен листов материал.

Видео за основата за печката във ваната.

Малката маса на железния възел не оправдава необходимостта от полагане на основата. Дори малките смени и изкривявания влияят отрицателно върху общия експлоатационен живот и износване. Добре направената основа е гаранция за дългосрочно използване.

Процесът на подреждане на основата за желязна печка за сауна не отнема много време и усилия. Ерекцията се извършва съгласно алгоритъма по-долу:

 1. Като се вземат предвид видът на почвата и климатичните особености на района, се изкопава яма с подходящ размер и дълбочина.
 2. Дъното на ямата е покрито с натрошена каменна подметка. Дебелината му в набитото състояние трябва да бъде най-малко 30 cm.
 3. Слой от натрошен камък е покрит с циментов разтвор, върху който се полага хидроизолация след изсушаване.
 4. Върху получената конструкция се излива слой бетон и повърхността му се изравнява добре. При желание този строителен материал може да бъде заменен с тухла.

Подобна версия на основата за печка във вана е лесна за проектиране. Ще ви зарадва със своята издръжливост на относително ниска цена.

Конвенционалните размери на тухлено отоплително устройство за баня са 1,5x1,25 m (LxB). Основата се полага по следната схема:

 1. Ямата трябва да бъде изкопана на 70 см под линията на замръзване на почвата през зимата. За да се изключи влиянието на земните движения върху основата за тухлена фурна, фундаментната яма се прави с около 10 см по-широка от двете страни.
 2. Дъното на получената яма е покрито със слой пясък с дебелина 15 см. След това се пълни с вода. След като течността се абсорбира, е необходимо да се напълни утаечната скала до желаното ниво. Процедурата се повтаря 2-3 пъти, след което се полага 20-сантиметров слой трошен камък или счупена тухла и се набива върху получената основа. След това отново се излива вода и се изсипва пясък.Такива манипулации се повтарят, докато скалата престане да се утаява.
 3. Върху пясъчната възглавница се изсипва слой трошен камък с дебелина 10 см. След като се набие, се прави кофраж вътре в ямата. В същото време пространство от 10 см остава празно между стените на вдлъбнатината и дървената форма.
 4. Вътрешната част на кофража е подсилена с подсилена рамка.

При изграждането на баня на глинести и глинести почви не могат да бъдат избегнати допълнителни финансови разходи. В крайна сметка, изграждането на евтини фундаментни плочи и ленти не предпазва от издигане на земята при ниски температури. Подобни движения на земята са възможни на някои видове пясъчни почви. За да се осигури безопасността на цялата конструкция и да се удължи експлоатационният й живот, се изгражда пилотна основа за печката за баня.

Ями с диаметър 20 см се пробиват с ръчна бормашина до дълбочината на замръзване, които се запълват наполовина с развалини, след което се трамбоват. От покривния материал се навиват един вид тръби, изпълняващи ролята на кофраж. Те се вкарват във вдлъбнатината и се изсипват до желаното ниво с бетон. След 10 дни, когато строителният материал набере необходимата якост, е необходимо да започнете да правите фундаментна плоча за пещта.

Независимо от избрания тип основа, е необходимо да се осигури цялостна хидроизолация по горния ръб. За да направите това, върху основата се полагат два слоя покривен материал, покрити с битум.

Този дизайн е оптимален за равномерно разпределение на теглото на фурната.

Трябва да се отбележи, че основата за пещта е необходима дори когато е изработена от тънка ултра лека стомана и е закупена под известна марка в специален железарски магазин. Тъй като ако се окаже, че е леко изкривен по време на работа, дори и да е почти незабележим за очите, тогава изобщо няма да се получи нищо добро.

По този начин, за пещ от стоманена ламарина, чието тегло е не повече от 150 kg, основата трябва да бъде направена, както следва:

 • Етап първи. Необходимо е да се изкопае яма и да се напълни добре с развалини и след това да се набие старателно. Вече набит, този слой не трябва да е по-нисък от всички 30 cm.
 • Етап втори. Необходимо е да се излее разтвор от обикновен цимент със средна консистенция върху набития трошен камък и да се остави всичко така за един ден - за да замръзне. Съотношението е приблизително следното: част цимент, четири части пясък, а също и вода на око. Това е така наречената подметка на основата.
 • Трети етап. Върху добре изсушен цимент трябва да се поставят няколко парчета покривен материал за пълна хидроизолация.
 • Етап четвърти. Сега ямата трябва да се запълни с бетон, който се прави в следното съотношение: част цимент, четири фин чакъл, както и 2,5 части пясък и малко вода.
 • Пети етап. След извършената работа е необходимо да се провери хоризонталното ниво на основата на основата, направено с ниво.

Много приятели и познати често питат: имате ли нужда от основа за метална печка. От моята практика ще кажа еднозначно - не. Въпреки че мнозина спорят, позовавайки се на информация в Интернет. Е, моля те, искаш - направи го. Но от моя опит (вече е минало третото десетилетие) ще кажа: Никога няма да си „стопля главата“ за основата за метална пещ.

Схема на фундамента на пещта

За нея е достатъчно да направи добра основа на пода. Тегло от 200-300 килограма не е толкова много. Добрите подови греди могат да се справят с този локален товар с увереност. Обикновено вместо вени за пода полагам метален канал с височина 14-16 см. Две „пръчки” на канала, положени на ръба под печката, създават надеждна опора. На практика е невъзможно да се огъват и деформират такива греди.

Вътре в канала се полага съответна бара и дървеният под е фиксиран с самонарезни винтове под ъгъл спрямо тази бара. Просто не поставяйте дъските върху „гол метал“.Най-добре е да разстилате върху него два слоя покривен материал. Това ще спаси дървото от гниене.

Директно под фурната, на канала, можете да поставите лист метал и след това да поставите "сърцето на парната баня" върху него. Тоест, не си струва да полагате дървен под под печката, тъй като все пак ще трябва да се сменя с течение на времето и "желязната печка" в този случай няма да пречи на това. Не забравяйте за пожарната безопасност. Ако подът е дървен близо до печката, върху него трябва да се разстила лист метал, така че случайно изпуснатите въглища да не правят „чудеса“.

Мисля, че моята теза е ясна. Ако имате малка метална печка, тогава не се притеснявайте за отделна основа за нея. Добри греди за под и това е всичко. Друг е въпросът дали печката е голяма и тежка (има модели и камъни тежат 200 кг толкова) и още повече тухлена. Тук човек не може без солидна основа.

Въпреки че в моята къща, построена през 95 г., на пода е тухлена фурна. Носещите греди са направени от релси. Печката е голяма, петоборотна, с фурна и резервоар за вода. Коминът също е направен от тухли, високи 7,5 метра. Теглото на цялата конструкция е прилично. Досега няма пукнатини по мазилката и няма пукнатини в проходния отвор на тавана. Те обикновено се образуват там поради различното зимно движение на основите на къщата и печката.

Всички съседи страдат от този проблем (печката се напуква и "се отдалечава от тавана"). След като разгледате тези „проблеми“ и ги анализирате, стигате до заключението: непрекъснати грешки в подреждането на двете основи (къща и печка). Освен това в нашите сибирски условия и дори на блатисти почви. Не трябва да ги ангажирате, за да разрешите след това проблемите, създадени от вас самите.

Защо да уредим основа в баня за инсталиране на отоплителна единица? Правилно изработената основа изпълнява следните функции:

 • поема масови натоварвания, осигурявайки стабилност. Инсталирането на масивна конструкция на обикновен под на банята ще осигури неравномерен пренос на сили от масата на блока към основата на конструкцията, което ще доведе до свиване и изкривяване;
 • затруднява замръзването на почвата под нагревателното устройство. При значително замръзване на почвата в периодично отопляваното помещение на банята има голяма вероятност от пукнатини в тухлената конструкция;
 • предпазва подовото покритие от прегряване, предотвратява пожароопасни ситуации, възприемайки повишена температура при нагряване. Инсталирането на отоплителното устройство върху дървен под може да доведе до самозапалване на дървото.

Преди да започнете земни и строителни дейности, вземете решение за бъдещия дизайн на основата на банята, който може да бъде от следните материали:

 • Тухла. Общото тегло може да бъде от 400 кг до 10 тона.
 • Стоманена ламарина. Общото тегло на конструкцията е 150 кг и повече.

Ако на мястото има глинеста почва или глина, разберете дълбочината на замръзване на земята за вашия район
Видът на основата за печката във ваната зависи от теглото на сградата и свойствата на почвата
Конвенционално нагревателно устройство, изработено от метал, с тегло около 200-250 кг, може да се монтира на твърд под на помещение, без да е необходима отделна опорна повърхност. Въпреки това, за да се спазят изискванията за пожарна безопасност, препоръчително е да се подготви отделно място, направено от азбест и стоманен лист, положен отгоре.

Издигане на класическа основа за печка за барбекю със собствените си ръце


Препоръчително е основата за пещта да се направи едновременно с общата основа.

 1. Първо, трябва да извършите подробни изчисления на размерите на бъдещата конструкция, да вземете предвид нейното местоположение в къщата и да очертаете граничните ъгли на местоположението на ямата.
 2. Сега можете да започнете да копаете яма за монолитна конструкция или отделни вдлъбнатини за стълбове. Като се има предвид, че бетонът не се използва при изграждането на дървени бани в селските райони, тогава зидарията е направена от тухли или естествен камък.
 3. В дъното на изкопа се полага и се притиска възглавница от пясък и чакъл. След това трябва да се излее с течен бетон.
 4. Тухлата започва да се полага върху готовия разтвор.Тук е желателно да се получат хоризонтални и вертикални зидани повърхности, така че тогава да се отделят минимум време и пари за изравняване на основата под хидроизолационния слой.
 5. След полагане на всички слоеве от тухли се извършват топлоизолационни и хидроизолационни работи. Издигането на тухлената основа може да се счита за завършено, а печката в къщата може да бъде издигната за няколко дни.

Видове почви

Силната и висококачествена основа за печката е ключът към продължителното й обслужване, тъй като всяко движение на земята може да причини сериозни щети на всяка конструкция. Това важи особено за печки от тухли или друг камък. Често възниква въпросът, имате ли нужда от основа за сравнително лека фурна, с тегло до 750 килограма? Този тип печка наистина е изключение от правилото и се нуждае само от солидна подова конструкция.
В условията на руския климат зимите са придружени от студове, резултатът от които е замръзване на почвата на значителна дълбочина. Ето защо, когато се изграждат основи в нашата ивица, се препоръчва да се положи основата поне до дълбочината, до която почвата замръзва в определена зона. Важно е да се вземе предвид самият вид почва.

Всички почви, открити в Русия, могат да бъдат разделени на четири типа:

 1. Утаечни и алувиални почви Те се образуват на места, където в миналото е имало морета, езера и реки. Плътността на такава почва е достатъчна, за да се изгради върху нея основа за печка за сауна. Като изключение, пореста глина и льосови почви. Порестата глина, абсорбираща влага, е в състояние значително да набъбне и да се разшири още повече, когато е замразена. Льосовите почви, когато са наситени с влага, напълно губят силата си, превръщайки се в каша. Когато оборудвате основата в условия на пореста глина, е необходимо да извадите яма под дълбочината на замръзване на почвата. Като основа за него се набива каменен развалин и се подрежда пясъчна възглавница от 50-100 сантиметра. Самата зидария е най-добре да се направи от камък от развалини или да се използва.
 2. Континентални почви Континенталните почви са чакълесто-пясъчна почва, образувана в резултат на разрушаването на скалите по естествени причини. Те с право се считат за един от най-успешните видове почви за изграждане на фундамент, тъй като са най-малко податливи на влиянието на атмосферните условия.
 3. Запълнени почви Запълнените почви се образуват на местата на строителните площадки, както и на местата, където преди е стояла сграда. Пясъците, смесени с чакъл или натрошен камък и запечени в продължение на поне три години, могат да служат като отлична основа за основа без специална подготовка. Ако насипният слой е на по-малко от три години и не е възможно да се отървете от него, можете да го натъпчете заедно със слоя от развалините.
 4. Вечна слана Значителна част от територията на Русия е покрита с вечна лед. Основата за печка в баня на такава почва трябва не само да служи като надеждна опора и да предпазва от измръзване, но и да действа като топлоизолация между повърхността на земята и самата печка.

Обратно към съдържанието

Устройство за фундамент на пещ

Ако е решено да се изгради класическа масивна тухлена печка в банята, тогава основата трябва да бъде проектирана така, че между планираната печка и стените на сградата да остане пространство от 40-50 сантиметра. Размерите му трябва да бъдат с 5-6 сантиметра по-големи от монтираната върху него фурна.

Тъй като теглото на пещта е от решаващо значение при избора на типа основа, има смисъл да се изчисли общата маса на тухлите, влизащи в сградата. Изчисляването е лесно за извършване, като се вземе цифрата от 3,5-3,6 кг за стандартното тегло на червена тухла. Печките-нагреватели рядко са по-леки от 1200 килограма, следователно те изискват такава масивна основа, с която може да се сравни само основата за руска печка.

На глинести почви с подпочвени води близо до повърхността, основата за такава пещ е най-добре подредена върху пилоти (върху стълбовете, изкопани до дълбочината на замръзване на почвата, е монтирана метална рамка или плоча от стоманобетон). Фундаментът за пещта трябва да бъде подреден отделно от основата на стените, като между тях остава празнина от най-малко 3-5 сантиметра, като по този начин се осигурява свободно утаяване на всяка конструкция. Най-добре е да запълните празнината между тях със сух пясък, изолиран от двете страни с покривен филц.

Между предложения под на банята и мястото на основата на печката е необходимо да оставите 15-20 сантиметра, тоест разстоянието за 2-3 реда тухлена зидария. След полагане на основата, повърхността му трябва да бъде покрита с циментова замазка (слой циментов разтвор) с дебелина няколко сантиметра и изравнена, за да се осигури напълно хоризонтална повърхност. Първият ред на тухлената основа на печката трябва да бъде поставен върху хидроизолацията, която надеждно предпазва тухлата от влага. Влагата има разрушителен ефект върху този материал. В допълнение, влажният долен ред тухли може да създаде влага в банята и в резултат на това плесен и плесен.

Ако имате късмета да започнете строителството върху плътна скалиста или песъчлива почва, основата за печката може да бъде положена на дълбочина 30-40 сантиметра. За да направите това, достатъчно е да премахнете плодородния, растителен слой на земята и да извършите работа върху местната почва. За това са подходящи както тухли, така и стоманобетон или камък от развалини.

Обратно към съдържанието

Как се монтира купчина фундамент


Винтова пилотна основа за пещта

 1. Първо, на строго маркирани места, трябва да пробиете дълбоки цилиндрични отвори, диаметърът им е около 20 см. Вместо пробиване можете да използвате правоъгълни или квадратни вдлъбнатини за стълбове със съответната форма.
 2. Изсипете слой от пясък и чакъл възглавница на дъното на дупката и уплътнете.
 3. Монтирайте азбестови тръби в подготвените отвори или започнете да полагате с тухли до необходимата височина на носещата решетка.
 4. Инсталирайте вертикална армировка с хоризонтални ленти в тръбите, след което излейте бетон върху всичко.
 5. След като бетонът придобие своята якост, подравнете горния разрез хоризонтално, монтирайте решетката и я закрепете.

Препоръка. След като инсталирате и фиксирате стълбовете, трябва допълнително да покриете горната отворена част на колонообразната основа с хидроизолация и да инсталирате сляпа зона. Също така се препоръчва да се остави свободна празнина между основата и земята, която след това се елиминира чрез свободно свиване на основата.

Ако се използва окачена решетка, тогава подът е допълнително покрит със слой топлоизолация, а плитката основа - с няколко слоя битум или хидроизолация.

Основата за печка от естествен камък


Схема на фундамент за пещ от бетон и камък от развалини

 1. Ямата се маркира, маркировките за подравняване трябва да се отдръпнат от носещите стени на разстояние до 15 cm.
 2. След това 15 см дебел слой трошен камък се изсипва на дъното на ямата и се набива ръчно или по механизиран метод.
 3. По външния периметър на основата се оформя дървен твърд кофраж, който може да бъде двоен по вътрешния контур. Но по отношение на разходите такъв дизайн ще се окаже малко по-скъп и отнема време.
 4. Стените на кофража са покрити отвътре със слой покривен материал за хидроизолация.
 5. На основата се полага слой от големи камъни, които трябва да се излеят с течен бетон. Така се издигат всеки отделен слой, когато височината на основата се увеличава. Всеки слой трябва да изсъхне за известно време, за да бъде достатъчно траен.
 6. Изливането с бетон трябва да се спре, когато височината на основата достигне отметка от 10 см от нивото на готовия под. След това повърхността се проверява със строително ниво, ако е необходимо, подрязано с течен бетон.
 7. Готовата изравнена повърхност трябва да се покрие с найлоново фолио и да се остави да изсъхне за няколко дни.
 8. След демонтирането на кофража между стените на ямата и основата ще остане малка междина. Той трябва да бъде покрит с пясък, като преди това е покрил стените на основата с катран или покривен материал на няколко слоя.

Основата за фурната - предупреждения, съвети за избор, инструкции за работа Видео

Нулевият цикъл работи традиционно „изяжда“ 25-30% от общия бюджет за строителство. Много, нали? Но спестяването тук не е подходящо, тъй като здравословният „корен“ е ключът към целостта на цялото „растение“.

Фундаментът за пещта е направен под формата на твърда основна плоча и тя не трябва да бъде свързана с основата на самата сграда. Но дълбочината му зависи от три основни фактора:

 • височината на водоносния хоризонт;
 • вид почва;
 • нивото на замръзване на почвата.

Всички тези данни се получават по време на геоложко проучване на обекта, когато специалисти, чрез пробиване на контролни кладенци, вземат проби от почва и вода и правят подходящи анализи. Процедурата се заплаща (от $ 50), така че много домашни продукти рискуват да се строят „на око“ или се ръководят от народни методи (например рамка от върба). Не винаги е възможно да се досетите, следователно слабата основа за печката показва своето "недоволство" от такива симптоми:

 1. Чрез пукнатини в корпуса.
 2. Частично разрушаване на отделни части от зидарията.
 3. Нарушаване на целостта на комина.

Основната характеристика на изброените дефекти е, че повредата не може да бъде поправена. След възстановяването на пещта се повтарят пукнатини и срутвания, което директно показва неправилно поставена основа. Тук си спомняте с „любезна“ дума за вашата псевдоикономика - но вече е късно. Невъзможно е да се извърши "щадящ" ремонт на тухлени печки със слаба основа. Ще трябва да разрушим напълно агрегата и да го повторим отново.

За тези, които се страхуват от сложността на нулевия цикъл, е полезно да си спомнят колко усилено са работили нашите предци на този етап: те са подготвяли масивни трупи и са ги приспособявали ръчно един към друг, за да постигнат правилната опора за своята „мокра сестра ”.

Сега в домашния арсенал има два налични начина да се получи здрава основа за тухлена фурна:

 1. Сглобяване на плочата. Като строителни материали се използват малки стоманобетонни блокове или керамични тухли.
 2. Изливане на плочата. Основата е оформена от бетонен хоросан, в който е въведена твърда рамка от речен развалин или железна армировка.

Монолитът има и недостатъци: плочата трябва да стои в покой поне три седмици. По принцип такова забавяне на строителството не е проблем. Например, ако се създава основата за печка за сауна, тогава по време на техническа почивка строителите се занимават с довършителни работи в парната баня.

За да опишем напредъка на работата, ние избрахме монолитна фундаментна пещ, подсилена с подсилващи пръти, тъй като този тип основа е най-популярната сред домашно приготвените хора. Не забравяйте, че основната плоча трябва да е с 5 см по-широка от тялото на печката.

 1. Подготвяме яма за основата. Размерите на ямата допълнително се увеличават с още 15-20 см. Този резерв е необходим за правилното полагане на кофража и филтриращия страничен слой от трошен камък, тухли и пясък. Дълбочината на ямата се изчислява според геотърсенето (добавя се надбавка за филтриране на „възглавници“).
 2. Полагаме пясъчната "възглавница" под основата. В дъното на ямата се изсипва 15-сантиметров слой пясък, който внимателно се набива. За да се предотврати свиването, той се разлива с вода, докато нивото на засипката спре да пада. В процеса на трамбоване пясъкът трябва да се излее до желаното ниво.
 3. Полагаме филтър от трошен камък за основата. 20-сантиметров слой трошен камък се изсипва върху уплътнения пясък, смесен с тухлени боеве и средно големи камъни. Каменният „килим“ е леко поръсен с пясъчна смес, за да запълни образуваните в него кухини. За по-добро проникване на пясък също е необходима вода.След това поставете 10-сантиметров слой по-фин чакъл и покрийте получената филтрираща „възглавница“ с двоен слой покривен материал.
 4. Кофражна инсталация. По периметъра на ямата е монтирана плътна шперплат (или дъска) "ограда", която е подсилена с опора на всеки 50 cm. Между ръба на ямата и кофража трябва да има поне 10 см свободно пространство.
 5. Раздел за армировъчна мрежа. Дъното на ямата се излива с бетон (начален слой 4-5 см), който ще служи като опора за "скелета" на основата. Веднага след като се хване, в ямата се поставят предварително свързани армировъчни мрежи (в продажба има готови комплекти).
 6. Разлив за изливане. Бетонът се приготвя в следната доказана пропорция: цимент - 1, пясък - 3, трошен камък - 5 и вода. Преди изливането на разтвора кофражът се навлажнява старателно, за да се предотврати поглъщането на вода от бетона от дървото. Работната смес се излива на слоеве (по 20 см), като постепенно достига нулевата отметка на плочата. Всеки слой се избива внимателно с мотика, за да изхвърли въздушните мехурчета от разтвора. Горната част на плочата е внимателно изравнена и след първата настройка е покрита с брезент (покривен филц).

През всичките три седмици основата на печката трябва да бъде скрита от слънцето и периодично навлажнена.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни