Какво представлява основните методи за облицовка на котел и пещ


Характеристики на защитната довършителност на фурните

При редовно използване на фурната всички материали, от които е направена, са изложени на много високи температури. Те зависят от температурите на горене на конкретните вещества, които се използват като гориво. Разбира се, стените на печката са направени от огнеупорни материали, но екстремните топлинни влияния променят тяхната структура и свойства, което води до постепенно разрушаване. За да се предпази от такива влияния, се използва облицовката.

Подплатата ще бъде най-добрата вътрешна защита на вашето огнище от изгаряне и други повреди.

Предназначение на подплата

Ключовата и основна задача е да се намали въздействието на агресивна външна среда върху повърхността на тръби, пещи, котли, барабани, кладенци и мелници. Тъй като въздействието варира, има няколко вида покрития: устойчиви на високи температури, на химикали, включително киселини, които осигуряват топлоизолация.

При създаването на покритието се използват метал, общоиндустриален каучук, базалт, полимери, полиетилен с ултрависоко молекулно тегло, както и цимент и лепило.

Получете пълна консултация по номер.

В какви случаи се прилага

Ако говорим за малко огнище, което се използва периодично - за отопление на селска къща през уикенда или за готвене на чист въздух (барбекю), тогава тук не е необходима допълнителна защита. В такива случаи, ако възникнат повреди, те са минимални и няма да повредят устройството в близко бъдеще.

Изисква се задължителна облицовка за следните видове горивни продукти:

 • Голямо битово и индустриално.
 • Проектиран за много продължителна употреба - например постоянно отопление на дома.
 • Топлинни камери, които са подредени за редовно готвене в "руски" и други подобни печки.
 • Горивни единици, димните канали на които са разположени директно по стените на пещта.
 • В случаите, когато се използват горива с висока калоричност с изключително висока температура на горене.

Използвани материали

След като научихме какво е подплата, е необходимо да разгледаме по-подробно материалите за нейната конструкция. Материалите, използвани за облицовка на пещи и котли, могат да бъдат разделени на три основни класа:

 • Клас А - изкуствени или естествени материали на основата на силициев диоксид
 • Клас B - класически материали на базата на глина
 • шамотни панели

 • Клас С - включва всички останали опции и различни огнеупорни решения

Конкретни примери

Вътрешната повърхност на пещта може да бъде защитена с различни методи:

 • Шамотна тухлена зидария
 • Прилагане на негорими смеси
 • Монтаж на защитни екрани

Препоръчително е да инсталирате екрани, когато инсталирате метални печки за сауна. В други случаи тя е неефективна, тъй като ще доведе до загуба на топлинна енергия.

След като сте избрали тухлена зидария, не се препоръчва да използвате класическа тухла - тя бързо се срутва и изисква подмяна. Преди появата на шамотни материали се използват продукти с марка M-300. Те са относително надеждни и издръжливи, но въпреки това отстъпват по ефективност.

Препоръчително е да се използват шамотни тухли, попадащи в съответствие с ГОСТ 390-96.

Видове подплата

Работите по облицовката се извършват директно в камината на метални, каменни и тухлени устройства. Това може да се направи по различни начини, в зависимост от това какъв ефект се очаква и какви цели трябва да бъдат постигнати:

 • Възможно е да се използват специални защитни екрани с топлоизолационно действие.Те ще повлияят на процента на нагряване на димните газове, абсорбирайки значителна част от лъчистите потоци и отвеждайки по-голямата част от топлината през комините.
 • Използването на материали, които ще поемат по-голямата част от топлинния ефект върху себе си - огнеустойчиви с ниска топлопроводимост, забавящи процеса на нагряване на материалите в пещта и изключвайки техния пряк контакт с огъня.

Работата по облицовката в тухлена камина се извършва чрез полагане на тухлена зидария
ВНИМАНИЕ! Топлоизолационните екрани значително намаляват преноса на топлина, поради което те не се използват за пещи, предназначени за отопление на помещения.

Облицовки

Подплата на камината с шамот

Процедурата се извършва по различни начини, като най-подходящият се избира, като се вземе предвид материалът, от който е направена печката или камината. Също така, изборът се влияе от времето на полагане на облицовъчния слой.

Шамотните материали се считат за най-популярния метод за облицовка на отоплителни уреди. Шамотът е специална глина, изпечена при максимална температура до 1500 градуса. След нагряването на естествения материал се раздробява, след това от него се правят панели, тухли или сухи смеси. Купувачите са по-склонни да избират шамотни материали поради тяхното качество, ефективно използване и достъпна цена.

Препоръчително е да инсталирате екрани, които отразяват топлинното излъчване по стените на металните печки за сауна. Когато се използва в други видове пещни агрегати, ниската ефективност на екраните може да означава, че те са инсталирани неправилно. Генерираната топлина няма да загрее напълно стените и вместо това ще започне да навлиза в комина, като се вземе предвид модернизацията на системата.

Какво е основни методи за облицовка на котел и пещ

Камъните, изработени от естествени скали, принадлежат към материали от клас А, най-често за облицовка се използват пясъчник, кварц или гранит. Препоръчва се да се използват за облицовка на камини, а не за печки, тъй като тези материали имат ниско ниво на топлопроводимост и пукнатини под въздействието на силен огън.

Специални плочи и ролкови материали са подходящи за повърхности с ниска топлопроводимост. Облицовка от този тип може да се извърши по време на изграждането на пещта или във вече завършено отоплително устройство.

Вещества или разтвори с повишена устойчивост на огън се нанасят върху вътрешните повърхности на стените на пещните пещи. Това могат да бъдат сухи смеси, от които трябва да се приготви огнеупорен хоросан, или топлоустойчива лепилна маса, използвана също за шамотна зидария и тухлени стени.

Подложка хоросан Силициев карбид огнеупорен Топлоотражателен щит

Методи за изпълнение

Облицовката на огнището обикновено се извършва с помощта на така наречените "шамотни" материали - специално обработени вещества и техните смеси с включване на изстрелващи елементи, унищожаващи пластмасовите свойства и довеждащи частиците им до синтероване, както и други огнеупорни продукти. Не може да бъде:

 • Изсечен камък, изработен от естествени скали като пясъчник или кварц, или конгломерат, устойчив на особено високи температури.
 • Завършени шамотни тухли, от които е положена вътрешната стена. Техните огнеупорни свойства се постигат благодарение на специална технология на производство с добавяне на прах от предварително изгорена глина и други вещества, които подобряват свойствата на крайния продукт. Защитата от такава тухла е много популярна, тъй като може да издържи почти всяка температура на отоплителната пещ и е относително евтина.
 • Ролкови материали, плочи и постелки: базалтови влакна,
 • вермикулитни дъски,
 • каолин под формата на хартия или картон, състоящ се от минерална бяла глина.
 • Разтвори и вещества, които покриват стените на пещта:
   шамот, които са огнеупорни бетони с добавка на слаб компонент,
 • мулит - силикатни течни стъклени смеси с различни композиционни вариации.
 • Вермикулитните покрития могат да бъдат чудесна алтернатива на тухли и камък

  Какво е лайнер?

  Облицовката на пещта е вътрешната облицовка на конструкцията на пещта, в която се използват облицовъчни тухли. Основното качество е топлинна защита, пожароустойчивост и удължаване на експлоатационния живот на пещта и камината. Облицовката се извършва не само от тухли, използвани са и други материали. Класификацията зависи от веществата, които пещта произвежда по време на своята работа. Има 3 вида огнеупорни вещества:

  • кисел;
  • основен;
  • неутрален.

  Всички довършителни работи се извършват само след одобрение на проекти на чертежи и подбор на материали от строителен инженер. Материалите за облицовката на продукта са защитниците на горивната част и самата пещ от механични и химични ефекти. По този начин тази облицовка на печка, камина или котел служи за защита на стените и покрива на конструкцията от въздействието на високи температури по време на работата на механизма.

  Таблица за сравнение на облицовъчни материали

  Материали (редактиране)Специфично тегло на продукта (плътност), kg / m3Възможна работна температура, макс., 0CОбикновена глинена тухла1600700Базалтова вата100750Вермикулитов слой150-2501100Шамот (хоросан или готова тухла)1800-20001300Каолинът е плътен2400-25001400Мулит (чисти / изтривалки)до 30301800 / 1600

  ВАЖНО! В производствените условия - в металургичните и други предприятия, където се използва обработка на суровини и готови продукти по горещ метод, защитата на пещта най-често се прави от камък или шамотни тухли. В „тесен” дом алтернативите са по-приемливи.

  Характеристики на защитата на подплатата

  Облицовката на пещта е специално повърхностно покритие на продукта, за да се предпази от възможни повреди по време на работа, което е резултат от термични, механични, химични и други ефекти. Облицовката на пещното оборудване е предназначена да удължи експлоатационния живот на стените и другите части на пещта.
  При редовно използване на фурната всички материали, от които е направена, са изложени на много високи температури. Те зависят от температурите на горене на конкретните вещества, които се използват като гориво.

  Разбира се, стените на печката са направени от огнеупорни материали, но екстремните топлинни влияния променят тяхната структура и свойства, което води до постепенно разрушаване.

  За да се предпази от такива влияния, се използва облицовката.

  Подплатата ще бъде най-добрата вътрешна защита на вашето огнище от изгаряне и други повреди.

  Ако говорим за малко огнище, което се използва периодично - за отопление на селска къща през уикенда или за готвене на чист въздух (барбекю), тогава тук не е необходима допълнителна защита. В такива случаи, ако възникнат повреди, те са минимални и няма да повредят устройството в близко бъдеще.

  Изисква се задължителна облицовка за следните видове горивни продукти:

  • Голямо битово и индустриално.
  • Проектиран за много дългосрочна употреба - например постоянно отопление на дома.
  • Топлинни камери, които са подредени за редовно готвене в "руски" и други подобни печки.
  • Горивни единици, димните канали на които са разположени директно по стените на пещта.
  • В случаите, когато се използват горива с висока калоричност с изключително висока температура на горене.

  Видове подплата

  Работите по облицовката се извършват директно в камината на метални, каменни и тухлени устройства. Това може да се направи по различни начини, в зависимост от това какъв ефект се очаква и какви цели трябва да бъдат постигнати:

  • Възможно е да се използват специални защитни екрани с топлоизолационно действие.Те ще повлияят на процента на нагряване на димните газове, абсорбирайки значителна част от лъчистите потоци и отвеждайки по-голямата част от топлината през комините.
  • Използването на материали, които ще поемат по-голямата част от топлинния ефект върху себе си - огнеустойчиви с ниска топлопроводимост, забавящи процеса на нагряване на материалите в пещта и изключвайки техния пряк контакт с огъня.

  Работата по облицовката в тухлена камина се извършва чрез полагане на тухлена зидария

  Методи за изпълнение

  Какво е основни методи за облицовка на котел и пещ

  Облицовката на огнището обикновено се извършва с помощта на така наречените "шамотни" материали - специално обработени вещества и техните смеси с включване на изстрелващи елементи, унищожаващи пластмасовите свойства и довеждащи частиците им до синтероване, както и други огнеупорни продукти. Не може да бъде:

  • Изсечен камък, изработен от естествени скали като пясъчник или кварц, или конгломерат, устойчив на особено високи температури.
  • Завършени шамотни тухли, от които е положена вътрешната стена. Техните огнеупорни свойства се постигат благодарение на специална технология на производство с добавяне на прах от предварително изгорена глина и други вещества, които подобряват свойствата на крайния продукт. Защитата от такава тухла е много популярна, тъй като може да издържи почти всяка температура на отоплителната пещ и е относително евтина.

  Ролкови материали, плочи и постелки:

  • базалтови влакна,
  • вермикулитни дъски,
  • каолин под формата на хартия или картон, състоящ се от минерална бяла глина.

  Разтвори и вещества, които покриват стените на пещта:

  • шамот, които са огнеупорни бетони с добавка на слаб компонент,
  • мулит - силикатни течни стъклени смеси с различни композиционни вариации.
  Материали (редактиране)Специфично тегло на продукта (плътност), kg / m3Възможна работна температура, макс., 0C
  Обикновена глинена тухла1600700
  Базалтова вата100750
  Вермикулитов слой150-2501100
  Шамот (хоросан или готова тухла)1800-20001300
  Каолинът е плътен2400-25001400
  Мулит (чисти / изтривалки)до 30301800 / 1600

  ВАЖНО! В производствените условия - в металургичните и други предприятия, където се използва обработка на суровини и готови продукти по горещ метод, защитата на пещта най-често се прави от камък или шамотни тухли. В „тесен” дом алтернативите са по-приемливи.

  Моят собствен господар

  Разбира се, за инсталирането на облицовъчен слой в един дом, можете да прибегнете до услугите на специалисти, но с някои работни умения и подходящи знания, тази операция може да се извърши самостоятелно.

  Облицовката на пещта от шамотни тухли "направи си сам" се извършва, като се вземат предвид следните характеристики:

  • Тухлата е спретнато изложена „от край до ръб“, без да се изместват елементите на зидарията един спрямо друг, по всички стени на вътрешната камина.
  • Фугите между отделните тухли са изпълнени с хоросан на основата на шамот и глина.
  • Ако основната зидария също е направена от тухли, тогава облицовката и основният слой се съединяват с помощта на един вертикален шев, но без превръзка.
  • Ако самият материал на пещта е метал (чугун или стомана), тогава трябва да се остави малка междина между стените и зидарията, предназначена за топлинно разширение на метала, в противен случай редовното отопление и охлаждане може скоро да го унищожи.

  Предлагаме ви да се запознаете с рейтинга на котлите за отопление на твърдо гориво за частна къща: топ-13
  Завършването с шамотни тухли става по схемата - по всички стени с процеп, като се има предвид разширяването на материалите

  ВНИМАНИЕ! Възможно е също зидане с огнеупорни червени тухли, но е невъзможно да се смесват видове тухли (шамот плюс огнеупорни), тъй като те имат различни показатели за линейно разширение и топлопроводимост, което ще направи сградата краткотрайна.

  Старата шамотна тухлена зидария подлежи на редовни проверки и ремонт на износени участъци, който се извършва чрез фугиране с хоросан от шамот и глиногенен цимент.

  Предимството на използването на ролкови материали (както и плочи и рогозки) е, че те заемат много малко място и не „крадат“ общия обем, необходим за пълнене на гориво и преминаване на дим. Стандартната дебелина на повечето от тях не надвишава 1 см (например дебелият каолинов картон е с дебелина до 7 мм). За да извършите необходимата работа, трябва да запомните, че:

  • Количеството материали, необходимо за облицовката, се изчислява, като се вземе предвид тяхното линейно разширение по време на нагряване.
  • В някои случаи е възможно да положите платното на 2 слоя, но за битови нужди това изобщо не е необходимо.
  • Отделните плочи са закрепени с подсилващи елементи - метални щифтове, които се вкарват в предварително направени жлебове.
  • При завършване с огнеупорни рогозки или плочи трябва да се спазва последователността на тяхното закрепване: първо се покрива дъното, след това страничната повърхност и след това „таванът“ на пещта.

  Покритие с разтвори

  Покриването с огнеупорни хоросани води до още по-тънък облицовъчен слой. Този метод се характеризира със следните нюанси:

  • За приготвянето на разтвори обикновено се използват сухи състави от смеси от шамот, мулит или корунд, които след това се разреждат с вода до желаната консистенция.
  • След нанасяне разтворът трябва да се изпича при естествени условия (когато фурната работи) или с помощта на фенер. Във втория случай се работи, докато се появи твърда кора.

  Всяко покритие може да се износва с течение на времето. Дори и най-здравата облицовка във вашата камина може постепенно да загуби първоначалната си плътност. За да го запазите, помислете за следното:

  • Вътрешната защита на фурната трябва да се проверява периодично за цялост. Щетите трябва да се отстраняват навреме с разтвори, приготвени от смес от шамот и глина.
  • Повърхностите, които първоначално са направени с по-добро качество (дори запечатан слой с еднаква дебелина без пукнатини и други повреди) ще издържат много по-дълго.

  ВНИМАНИЕ! Монтажът на облицовката е сложна инженерна задача, която е най-добре поверена на знаещи хора, тоест да извърши работата под ръководството на специалист или да я предаде изцяло в ръцете на професионалисти. Качественото изпълнение на тази важна работа ще ви позволи да забравите за ремонта на огнището за дълго време.

  Пещите, предназначени за отопление на жилищни помещения, могат да имат различни форми, размери и други дизайнерски характеристики. Въз основа на предназначението и техническите характеристики се взема решение за необходимостта от облицовка на камините.

  Когато се изисква

  Камините на малки домакински печки, които работят в обичайния режим, не се препоръчват да се облицоват - по този начин те по-добре се справят със задачите за отопление на помещенията с нисък разход на гориво.

  Облицовка на пещ може да е необходима за следните типове продукти:

  1. Пещи, предназначени за дългосрочна употреба.
  2. Пещи, които използват висококалорично гориво.
  3. Големи домакински печки.
  4. Пожарни камери на руски печки, които се използват за готвене.
  5. Печки, в които димните канали са разположени по стените на камината.

  Начините

  Облицовката на пещта може да бъде вътрешна или външна. Вътрешният предпазва камината на печката от прегряване, външният е проектиран да придава приличен външен вид.

  Интериорът е направен от огнеупорни материали, които могат да издържат на високи температури дълго време.

  Тухлата е разположена по ръба по стените на камината, докато зидарията от огнеупорни тухли е присъединена към основната зидария на камината с един вертикален шев, но не е обвързана.

  Този метод ви позволява да предпазите стените на камината от прегряване и значително удължава живота на печката.

  В зависимост от предназначението на пещта за довършителни работи могат да се използват защитни екрани, които могат да абсорбират лъчисти потоци. Ако печката се използва за готвене, такива паравани се монтират вътре в камината, където те допринасят за бързото нагряване на димните газове или въздуха, подаван към камината.

  Тухлена облицовка

  Облицовката на пещта от шамотни тухли "направи си сам" се извършва, като се вземат предвид следните характеристики:

  • Тухлата е спретнато изложена „от край до ръб“, без да се изместват елементите на зидарията един спрямо друг, по всички стени на вътрешната камина.
  • Фугите между отделните тухли са изпълнени с хоросан на основата на шамот и глина.
  • Ако основната зидария също е направена от тухли, тогава облицовката и основният слой се съединяват с помощта на един вертикален шев, но без превръзка.
  • Ако самият материал на пещта е метал (чугун или стомана), тогава трябва да се остави малка междина между стените и зидарията, предназначена за топлинно разширение на метала, в противен случай редовното отопление и охлаждане може скоро да го унищожи.

  Завършването с шамотни тухли става по схемата - по всички стени с процеп, като се има предвид разширяването на материалите
  ВНИМАНИЕ! Възможно е също зидане с огнеупорни червени тухли, но е невъзможно да се смесват видове тухли (шамот плюс огнеупорни), тъй като те имат различни показатели за линейно разширение и топлопроводимост, което ще направи сградата краткотрайна.

  Старата шамотна тухлена зидария подлежи на редовни проверки и ремонт на износени участъци, който се извършва чрез фугиране с хоросан от шамот и глиногенен цимент.

  Подплата на пещта „направи си сам“

  Подплатата на пещта „направи си сам“, направена с шамотни продукти, ще бъде здрава, издръжлива и ефективна, само с използването на специално решение. Най-добрият вариант са готови сухи смеси за облицовка на пещи със собствени ръце, адаптирани за шамот и тествани за лабораторна работа. Топлоустойчивите и огнеупорни състави за зидария се предлагат на пазара в асортимент, а цените са доста достъпни, а експериментите с облицовка са по-скъпи, тъй като ремонтните и възстановителните работи на отоплителните конструкции са трудоемък и отнемащ време бизнес.

  Подплата с шамотни тухли

  Готовите сухи смеси за облицовка имат инструкции на производителя върху опаковката и информация за точното предназначение на състава. Облицовката на пещните секции на пещите изисква огнеупорни смеси, а за други секции могат да се използват и топлоустойчиви разтвори. Огнеупорните състави са много по-скъпи, но само те трябва да се използват за облицовка на пещи, особено след като е необходимо малко решение - можете да вземете в размер на 70 кг сухо вещество на 100 парчета. тухли.

  Направи си сам подплата на фурната 3749

  Когато се облицова с шамотни тухли, не винаги трябва да се накисва преди полагане, но в определени случаи:

  • Сухата тухла бързо абсорбира вода от хоросана, в резултат шевът на хоросана се закрепва по-бързо и губи своята пластичност. Много е трудно да се докосне нещо, затова се изисква добро умение за зидария. Ако тухлата е напоена преди работа, тогава е възможно да се получи допълнителен ресурс за коригиране на грешки в зидарията чрез удължаване на мобилността на хоросановата смес.
  • При повторно използване на тухли от демонтиране на стари печки, накисването отваря капилярите и порестите структури на тухлата, в които по време на услугата са попаднали прах и разтвори. Влагата и разтворите в резултат на овлажняването проникват по-лесно в тухлата, сцеплението и здравината на зидарията се увеличава.
  • По време на летни зидарски работи, когато температурите на въздуха са високи, се препоръчва да се накисне тухлата за кратко време, преди да се положи.През есента и зимата тази процедура става ненужна и вредна, тъй като подгизналите тухли в зидарията трябва да бъдат изсушени и е неприемливо да се загрява печката преди естественото изсъхване и втвърдяване на хоросана в шевовете на зидарията - това може да причини деформации в шевовете на зидарията и намаляват нейната якост. Понякога сушенето се извършва с помощта на топлина от мощна електрическа лампа с нажежаема жичка с напълно отворени врати на печката.

  Сухата шамотна тухла за зидария е за предпочитане, затова, вместо да накисвате тухлата, можете да направите хоросановата смес малко по-малко дебела, за да имате кратко време, за да отстраните възможните недостатъци в зидарията.

  Подплата с огнеупорни лепила и пасти

  Алтернативно, използването на огнеупорно алумосиликатно лепило вместо шамотни хоросани за облицовки има безценни предимства. Тези състави се използват не само за облицовки на битови пещи като зидария и разтвори за покритие, но и в металургията. използвайте високотемпературни лепила за монтаж на продукти от базалтови и каолинови влакна, керамични влакна, шамотни продукти, с отлична адхезия в края.

  Алумосиликатното лепило се продава готово за употреба, в запечатани пластмасови контейнери с различни опаковки, най-малко 2 кг.

  Облицовката с помощта на огнеупорно лепило включва следните стъпки:

  • Преди работа лепилото се разбърква старателно, докато стане напълно хомогенно.
  • Нанесете лепило върху предварително навлажнените повърхности със стоманени шпатули. По стените на секцията на пещта и / или други елементи на облицовката лепилото се нанася на тънък слой - не повече от 3 мм. В случая, когато облицовката се извършва само със залепващ слой, без залепване на картон или други материали, тогава лепилото се нанася 3-4 пъти, с експозиция на всеки слой за около 15 минути.
  • Когато фиксирате базалтов картон върху хоризонтални повърхности, можете да разредете лепилната маса с вода до 15%. Разходът на лепилото се влияе от качеството на обработваните повърхности и дебелината на нанесените слоеве, лепилото може да се консумира на квадратен метър. Метър в рамките на 2-4 кг.
  • Слоят лепило изсъхва напълно за един ден, ако температурата не е по-ниска от 25⁰С и дебелината на нанасянето е не повече от 3 мм. При високи температури (над 85⁰C) пълното изсъхване настъпва за 5-7 часа.

  Облицовка на пещи за тухлени печки и камини

  При облицовката на стените на секциите на пещта е задължително да се вземе предвид неизбежното термично разширение на материалите при температурни влияния, когато пещите, камините или котлите работят. Вътрешната защита от слой шамот и външен зидарен слой от обикновена червена тухла трябва да има разширителна междина от 0,7-1,0 cm и / или междинен слой от азбестова плоча, базалтов или каолинов лист или рула. Директният контакт на външната стена на пещта с облицовката на пещта е неприемлив, трябва да има или свободна междина, или запълване с топлоустойчив материал, в противен случай разликата в температурното разширение на материалите ще доведе до деформации и структурата ще постепенно се срива.

  Преди началото на полагането се изчислява нуждата от материали. Шамотни тухли със стандартни размери 250 * 150 * 65 мм са по-често срещани. Шамотните продукти се произвеждат в голям асортимент, което дава възможност да се избере шамот за конфигурация от всякаква сложност - за горивни камери, камини, сводове и др. Потоци. В камините вътрешните стени са направени с наклон, така че топлината да навлиза в помещението, а продуктите от горенето се насочват в точно изчислен отвор. По същия начин, както при пещите на пещите, при камините се изискват разширителни междини между шамотната облицовка и външните тухлени стени.

  Направи си сам подплата на фурната 3750

  Дебелината и материалите за облицовката се избират въз основа на режима на работа на пещта или котелното тяло. За укрепване на шамотната зидария се използва и армировка.Шевовете са подсилени със стоманена тел с диаметър 3 - 5 mm на всеки втори ред. Когато пещите са издигнати съгласно схемите-поръчки, тогава облицовката се прави паралелно и всички размери вече са изчислени и боядисани в поръчката, както и формите и размерите на шамотни продукти.

  Но ако трябва да облицовате пещта на вече изградена пещ, етапите на процеса са както следва:

  • Първият ред шамотни тухли се полага около решетките и се предпочита тухла с наклонен ръб, за да се осигури наклон в посока на решетките.
  • В готовите камини е изключително трудно да се разположи задната стена с наклон, така че трябва да ги направите равномерни. Задната и страничните стени на облицовката се повдигат едновременно.
  • При малки размери на пещите и необходимостта от облицовката им се използват не шамотни тухли, а тънкостенни шамотни панели или мазилки с пастообразен огнеупорен състав. При нанасяне на покрития е необходимо цялата повърхност да е била обработена. Преди работа подредете горното осветление, като отстраните чугунните пръстени от горелките.

  При облицоване на пещи от всякакъв размер, както и по време на полагане, е неприемливо да се комбинират керамични топлоустойчиви тухли и огнеупорни шамотни тухли. Тези материали се различават значително по плътност и линейно разширение и освен това имат различен коефициент на топлопроводимост. Комбинацията от шамот и червена тухла ще даде зидария, подложена на деформация при нагряване, нестабилна и ненадеждна, а основната червена тухла е първата, която се напуква и руши. За да се компенсира термичното разширение, винаги са необходими празнини с огнеупорен лист от азбест, базалт или каолин между шамота и керамиката. В малки пещи с облицовка също е трудно да се организират празнини, но това е необходимо, поне с минимален размер от половин сантиметър.

  Направи си сам подплата на фурната 3748

  Подплата на камината от метална пещ

  Линейното разширение на метал и шамот е несравнимо със сходни параметри на тухли от различни видове, следователно, когато облицовате стоманени пещи, въпросът за пролуките дори не възниква. Термичните междини между стоманения лист на пещта и шамота са запълнени с азбест, но за предпочитане са каолин или базалтова вата или рогозки.

  Облицовката на метални отоплителни пещи неизбежно намалява ефективността на отоплението, тъй като част от топлината от изгарянето на горивото ще отиде не за затопляне на стените, а към комина. Следователно, при наличието на вътрешната облицовка на пещите, е напълно излишно да се прави външната облицовка на стоманената печка с керамични тухли - високият топлинен капацитет и ниската топлопроводимост на керамиката значително ще намалят топлопредаването от пещта .

  Направи си сам подплата на фурната 3745

  Те започват да облицоват металната горивна камера отдолу нагоре, точно като тухлена - поставят дъното върху настилка, направена например от базалтов картон, не по-тънък от 1 см. Картон или листове от друга топлина устойчиви материали се фиксират с огнеупорно лепило.

  Разлики в облицовката на котли на твърдо гориво

  Особеностите на облицовката на котела са в отчитане на спецификата на работата - котелният блок трябва да генерира топлинна енергия и непрекъснато да я прехвърля в топлообменната верига към циркулиращата охлаждаща течност, а разсейването на топлината през външната обвивка от котелните конструкции е намалена до минимум, тъй като в контекста на котлите, преносът на топлина навън е топлинна загуба. Всичко това определя разликите между облицовката на различни котли, в зависимост от тяхното екраниране.

  Направи си сам подплата на фурната 3751

  Основните три метода на облицовка на котела

  1. Рядко се използва за битови котли - тежки облицовки. Ако котелът има слаба екранировка и се загрява по време на работа над 1200⁰C, тогава има опасност стените от ламарина бързо да изгорят. Освен това вече не е безопасно да се обслужва такъв агрегат и са възможни пожари. Когато се правят тежки облицовки, шамотни тухли се полагат с лъжица на два или дори три слоя. В резултат температурата на външните повърхности на котела пада до 80⁰С.
  2. Еднослойната шамотна подплата се счита за лека.В същото време външната повърхност на котлите е допълнително облицована с негорим материал въз основа на специфичните температури, до които се нагрява агрегатът, а отгоре е възможно и обшиване с ламарина.
  3. Външната облицовка е направена от огнеупорни съединения - лепило, вискозни покрития или пасти с цел топлоизолация на тръбите отгоре. Този прост метод за облицовка се използва в райони, където е трудно или невъзможно да се използват други нагреватели поради силно нагряване. Нанесете подплата с четки два, по-рядко три или четири пъти, полагайки подсилваща мрежа от фибростъкло. Не се използват стоманени мрежи, тъй като при нагряване те дават твърде голямо линейно разширение. Мрежата осигурява защита срещу възможно чрез механични повреди на облицовъчния слой. Тази удебелена многослойна облицовка предотвратява загубата на топлина през тръбите.

  Характеристики на облицовката на пещите от формовани глинени печки

  Формованата кирпичена печка вече е в голяма мода и разнообразието от такива печки, както по дизайн, така и по структура, както и по размер, нараства, въпреки огромната гама от чугунени и стоманени печки и всички необходими строителни материали за изграждането на тухлени печки. Штукатурните фурни са специални - те са много древни, изпитани във времето и изключително функционални, и загряват и „лекуват“ и създават изключителен шик. Странната мазилка с пейки за печки вече е неоспорима мощна тенденция. Пещта на формованата кирпичена печка също се нуждае от защита - облицовка.

  Направи си сам подплата на фурната 3747

  За пещи с мазилка експертите препоръчват използването на шамот като облицовки. Малко изключение - ако печката е съставена от хоросанова смес с каменна армировка (доста сложна технология на ръба на изкуството), тогава е възможно да се ограничите до облицовка с огнеупорно лепило или пасти. Използват се същите състави, както за пещи на пещи и котелни тръби - мулит или корундова смес, специални разширяващи се алуминиеви цименти, шамотни хоросанови смеси или мергели, както и адхезивни алумосиликатни състави.

  Облицовката с пасти и вискозни лепила е проста и не изисква висока квалификация, а само точност и внимание. Когато огнеупорната смес се втвърди, тя образува монолитна защитна обвивка и няма да позволи на основните глинени стени на пещта да се напукат при силно нагряване.

  Облицовка, ремонт и възстановяване на горивни камери на пещта

  Всички фурни подлежат на ревизионни проверки преди започване на нов сезон на работа след летните месеци. По време на летния престой са възможни въздействия, резултатите от които не се забелязват веднага, но ще доведат до пукнатини и стружки в началото на пещта. Тези явления не само намаляват ефективността на преноса на топлина от печката, но могат да станат и много опасни - това са рисковете от въглероден окис в жилищната зона. Въглероден окис, или въглероден окис, газ без вкус, цвят и мирис, изключително опасен за здравето и живота - тази информация е тривиална и позната на всички. Ревизиите на пещта след престой се извършват върху външните тухлени (облицовани, измазани, облицовани с плочки и др.) Слоеве, както и, непременно, и върху вътрешните повърхности на съществуващата облицовка. Всички пукнатини и повреди се ремонтират внимателно.

  Направи си сам подплата на фурната 3746

  Подплатата се ремонтира с огнеупорни покрития - мастика, лепило, хоросан. Достатъчно е да възстановите външните повърхности с топлоустойчив материал. След ремонтни дейности печката трябва да се нагрява не по-рано, докато огнеупорният и топлоустойчив материал е напълно сух и се захваща, и само чрез естествено сушене. Деформации в зоните на вградените настилки възникват, ако пещта започне да се нагрява веднага след ремонт.

  Възможна е независима облицовка на пещта и котела, но това изисква знания и известен опит, поради което те често се обръщат към професионалисти по тези въпроси. В края на краищата не е достатъчно само да извършите работата, а също така трябва да изчислите необходимата дебелина на облицовката и да изберете правилния материал от значителна гама от материали.

  От рулонен материал

  Предимството на използването на ролкови материали (както и плочи и рогозки) е, че те заемат много малко място и не „крадат“ общия обем, необходим за пълнене на гориво и преминаване на дим. Стандартната дебелина на повечето от тях не надвишава 1 см (например дебелият каолинов картон е с дебелина до 7 мм). За да извършите необходимата работа, трябва да запомните, че:

  • Количеството материали, необходимо за облицовката, се изчислява, като се вземе предвид тяхното линейно разширение по време на нагряване.
  • В някои случаи е възможно да положите платното на 2 слоя, но за битови нужди това изобщо не е необходимо.
  • Отделните плочи са закрепени с подсилващи елементи - метални щифтове, които се вкарват в предварително направени жлебове.
  • При завършване с огнеупорни рогозки или плочи трябва да се спазва последователността на тяхното закрепване: първо се покрива дъното, след това страничната повърхност и след това „таванът“ на пещта.

  ИНТЕРЕСНО! Много съвременни фабрично изработени пещи вече имат облицовъчен слой по стените на секциите на пещите и не изискват допълнителна обработка. По-специално, стоманените агрегати често се обработват с вермикулит.

  Вътрешното завършване може да се извърши с базалтов картон

  Какви материали са по-добре да направите облицовка за муфелна пещ

  Материалите за облицовка на пещи са разделени на няколко класа. Основната им разлика е характеристиките на съставките, които съставляват:

  • „А“ - долният колонтитул е създаден от естествени компоненти. Това включва и синтетични материали със силиконово свързващо вещество.
  • "B" - основната съставка на облицовката е специално обработена глина - шамот. От него се създават блокове и тухли, които се използват при изграждането на печка.
  • "C" - този клас включва материали, създадени на базата на други компоненти.

  Най-популярната за облицовка на муфелни пещи е суровината от клас В, тъй като е лесно достъпна и е относително евтина.

  За подобряване на топлоустойчивите качества на шамота, към него се добавят кварцов пясък, натрошен пясъчник и други скали, които не се променят при значително нагряване.

  Снимка на леки шамотни тухли с добавки, които подобряват здравината

  Облицовката на пещта с шамотни тухли или керамика понякога се извършва в комбинация с други материали, съдържащи бяла глина. Предлагат се под формата на ролки, листове или плочи и се вмъкват между слоевете керамични или топлоустойчиви компоненти. Най-често използвани:

  • Базалтова вълна.
  • Каолин.
  • Подложки от мулито-силициев диоксид.
  • Вермикулит.

  Ако пещта е облицована с тухли, тогава почти винаги се използват сухи смеси. От тях се приготвя разтвор, който е устойчив на високи температури. Зидарията е покрита с този състав и се запълват кухините и пукнатините, образувани при изграждането на муфела.

  Полутечните формули спомагат за изграждането на целостта и предотвратяват изтичането на топлина

  Снимка на муфел от шамотни тухли с залепени шевове

  Покритие с разтвори

  Покриването с огнеупорни хоросани води до още по-тънък облицовъчен слой. Този метод се характеризира със следните нюанси:

  • За приготвянето на разтвори обикновено се използват сухи състави от смеси от шамот, мулит или корунд, които след това се разреждат с вода до желаната консистенция.
  • След нанасяне разтворът трябва да се изпича при естествени условия (когато фурната работи) или с помощта на фенер. Във втория случай се работи, докато се появи твърда кора.

  ВАЖНО! Предимството на метода на хоросана е и създаването на абсолютно монолитни повърхности, които дават най-добрата защита на материалите от въздействието на огъня. Такъв монолит обаче ще изисква ремонт по-бързо от зидарията и зидарията.

  Добре обмислената защита на печката ще гарантира топлина и комфорт в продължение на много години

  Лепило и хоросан


  Огнеупорен хоросан за полагане на шамотни тухли

  В допълнение към качеството и характеристиките на материалите, ефективността на процедурата за облицовка се влияе и от правилната им инсталация с използване на специални вещества.

  Решение

  Топлоустойчивите разтвори образуват монолитен тънък слой по стените на пещта, който предпазва работната повърхност от въздействието на пламъка. Този монолит може да изисква ремонт, тъй като се износва. Когато работите с решение, трябва да следвате основните правила:

  • Приготвят се разтвори от сухи смеси от тип корунд, мулит или шамот, които се разреждат с вода до кремообразна консистенция. Пропорциите на компонентите и характеристиките на смесите обикновено са посочени на опаковката.
  • Първо, разтворният слой се изстрелва с духалка или се нагрява във фурна, за да се образува твърдо покритие по време на изпичането.
  • Ако облицовката се извършва с шамотни тухли, фуговите шевове трябва да бъдат запълнени до пълната височина на зидарията.

  За 1 м3 тухлена зидария обикновено се изискват най-малко 100 кг готов разтвор от всякакъв вид смес.

  Огнеупорно лепило


  Огнеупорно лепило за полагане на горивната камера

  Огнеупорното лепило се счита за по-здравия компонент, продава се в контейнери с тегло от 2 до 50 кг и най-често се използва за облицовка. Преди започване на работа контейнерът се отваря и се смесва до гладка, след което се нанася върху повърхността, като се спазват основните правила:

  • Лепилната маса се нанася върху навлажнената повърхност с шпатула със слой не повече от 3 мм.
  • При покриване на цялата кухина на пещта с лепило, процедурата се извършва на слоеве, като се спазват интервали от 15 минути след всяко нанасяне.
  • За да залепите базалтов картон към хоризонтални секции, съставът с лепило се разрежда с вода с 15% не по-късно от 12 часа преди започване на работа.
  • Разходът на лепило е от 1 до 4 кг, в зависимост от структурата на обработваната повърхност и дебелината на адхезивния слой.

  Лепилната маса се втвърдява напълно при температура над 25 градуса в рамките на 24 часа, ако температурите са повече от 90 градуса - след 6 часа.

  Оптимална технология за приготвяне на разтвора


  Схема на керамичната облицовка.

  Докато се получи оптималният състав на разтвора, трябва да се проведат много експерименти. За да се сведе до минимум времето, необходимо за изпитване, трябва предварително да се подготвят няколко блока за изпитване с различни разтвори. Основното нещо е да се определят блоковете, за да се определи оптималната комбинация след тестване.

  Доста добър вариант за приготвяне на разтвор е смес от глина със смлян тухлен прах.

  Ако печката ще се използва само за изгаряне на дърва за огрев, тогава използването на шамотни материали като решение е непрактично. По-оптимално е да ги използвате, когато използвате въглища като гориво.

  Методи за облицовка в зависимост от вида на пещта.

  Изборът на материали и методи за облицовка е необходим в зависимост от вида на пещта. Има няколко вида фурни: 1) Метални; 2) Тухла; 3) Парен котел; 4) Adobe.

  - Когато облицовате метални пещи, трябва да се има предвид, че при нагряване, в съответствие със законите на физиката, металът ще се разширява, а когато се охлади, отново ще се свие. Следователно, когато се изолира такава пещ, е необходимо да се осигури малка междина между облицовъчния слой и повърхността на пещта. Полученото пространство трябва да се запълни с базалтова вълна или друг негорим материал. - Когато облицовате тухлена пещ, също не трябва да поставяте шамот близо до външната зидария В противен случай нагряващият и разширяващ се облицовъчен слой може да започне да изтласква външния слой. Това ще доведе до неговото напукване, напукване, което може да доведе до изтичане на въглероден окис в стаята. - Понякога парният котел на пещ също изисква облицовка. В този случай обикновено се изолира с шамотни тухли в един или два слоя. Като алтернатива може да се произведе така наречената облицовка на тръби. За целта покрийте тръбите на котела на няколко слоя със специална вискозна негорима маса. И поставете подсилваща мрежа отгоре.- За формованите кирпичени печки можете да използвате шамотни тухли, но опитни производители на печки все още съветват да изберете метод на покритие и да използвате специални смеси от мулит, корунд или шамот.

  Подплата от тухлена пещ

  Проблеми с облицовката на пещната част възникват не само с метални пещи, тухлените пещи също имат някои характеристики. При високи температури на фурната може да възникне термично напукване, тъй като нагретите вътрешни слоеве изтласкват студените външни слоеве от мястото си. Външните стени, които запазват формата на пещта и играят ролята на "превръзка", се разминават в страни под въздействието на разширените вътрешни слоеве. В този случай се образуват пукнатини и унищожаване на отделни тухли, което също може да доведе до отделяне на въглероден окис в помещението.

  Напукването се влошава от факта, че глината, използвана за съединяване на външния слой тухли, има ниска адхезия и се разширява при нагряване повече от самите тухли. Съответно при прегряване шевът се срутва. По-правилно е да се използва по-пластмасов хоросан при създаването на пещ с отделния й тест, когато две тухли се свързват заедно с получения разтвор и се изпичат при висока температура. След изпитването се проверява адхезията на хоросана, неговото разширяване и напукване. И вече въз основа на получените резултати, или съставът на разтвора се променя, или, ако резултатът от изпитването е задоволителен, разтворът се използва за създаване на цялата пещ.

  Полагане на шамотни тухли.

  Преди да започнат да създават шамотна тухлена облицовка, някои печки го накисват във вода. Наистина ли е необходимо - няма единно мнение по този въпрос. Но повечето експерти смятат, че е наложително да се намокри тухла, която вече се използва. Капилярите и пукнатините му са запушени с прах и остатъци от хоросан. Също така се препоръчва да се накисват шамотни тухли за начинаещи - така че разтворът на влажна повърхност да изсъхне по-дълго и ще бъде възможно да се коригират недостатъците в зидарията. Тези "водни процедури" обаче могат да се извършват само през лятото, в горещината. Не се препоръчва да се накисва шамот във влажно време или през есента - тухлата ще изсъхне много дълго време. Опитните производители на печки извършват полагането на шамотни тухли в камината в следния ред - първо те поставят тухла около решетката, след това повдигат страничните и задните стени. След всеки два реда се препоръчва укрепването на зидарията с армировка като стоманена тел. При издигането на обикновени домакински печки и камини е достатъчен един облицовъчен слой. Тухлите са закрепени с глинен хоросан, използването на цимент-пясък, както при полагане с обикновени тухли, е строго забранено.

  Ако обаче начинаещ производител на печки не е сигурен в способностите си, все още не се препоръчва да експериментирате със смесването на разтвора - по-добре е да си купите готов. Магазините разполагат с широка гама от специални пакети с решения за всеки вкус и портфейл. Това са различни огнеупорни смеси за зидария, фугираща смес, мастика, лепило. Трябва да се отбележи, че за облицовката трябва да се дава предпочитание не на топлоустойчива, а на огнеупорна смес. Според груби оценки за полагане на 100 шамотни тухли ще са необходими приблизително 55-75 килограма суха смес.

  2) Естествен камък като подплата. За облицовка се използва естествен камък като пясъчник или кварц. Тези минерали са силно устойчиви на екстремни температури и имат ниска топлопроводимост. Те се закрепват вътре в горивната камера по същия начин като шамотни тухли - като се използва хоросан или специални смеси.

  3) Ролка подплата. Ако обемът на камерата на пещта е малък, се препоръчва да се използват ролкови материали за облицовка - за да се спести място. Повечето от тези материали не надвишават един сантиметър дебелина.За рулонна облицовка често се използват високотемпературни изолационни плочи, постелки, модули и влакна. Те се произвеждат предимно от базалт, керамични влакна, вермикулит. Поради това те имат не само малка дебелина, но и ниско тегло. В същото време те се отличават с ниска топлопроводимост и устойчивост на висока температура - някои могат да издържат на температури до 1350 градуса по Целзий. Можете също да използвате на пръв поглед неподходящи материали като хартия и картон. Но не обикновени, а направени от каолин и минерална бяла глина. Ролковите материали се фиксират в горивната камера, обикновено с помощта на метални щифтове, които се вкарват в специално подготвени канали. Огнеупорните дъски или рогозки се поставят първо на дъното, след това на страничните стени и само в края на горната повърхност на пещта. Можете също да използвате специално лепило, за да фиксирате постелките и влакната. Високотемпературното алумосиликатно лепило плътно свързва не само базалтови плочи, влакна и рогозки, но и тухли. Продава се в пластмасови кофи с тегло от два до петдесет килограма. Разходът на квадратен метър е 1-4 килограма.

  4) Покриване с разтвори. Това е обработката на вътрешната повърхност на пещта със специални шамотни разтвори (те също се наричат ​​огнеупорни бетони), мулит (те също са силикатно течно стъкло) или разтвори на корунд. Такова покритие се оказва ултратънко, но в същото време огнеупорно. Тези смеси се продават в опаковки - готови, сухи. За да приготвите разтвора, разредете с вода до желаната консистенция. Приготвената смес се нанася върху стените на горивната камера и се обработва термично - изпича. Ако фурната все още не работи, можете да изгорите нанесения разтвор с горелка или газова горелка.

  Сложността на битовите облицовки


  Схема на котел за отопление на твърдо гориво.

  В повечето случаи при проектиране на печки, котли или барбекюта се полага слой шамотни тухли. Въпреки това е трудно за човек без опит в строителството да определи технологичните характеристики на облицовката:

  • колко слоя са необходими;
  • има ли празнина между шамотните тухли за тяхното разширяване при нагряване и какви са размерите на пролуките;
  • как да поправя шамот.

  Ако размерите на камината позволяват, тогава за облицовката е по-добре да използвате шамотни тухли със стандартен размер (250 * 150 * 65 мм), положени вертикално. Полагането хоризонтално ще подобри топлозащитните свойства, но ще „изяде“ вътрешния обем на горивната камера. Между тухлите не остават празнини, тъй като шамотните тухли практически не се разширяват при нагряване. Не трябва да използвате циментов разтвор за закрепване на тухли, тъй като той ще се срути от температурни крайности, по-лесно е да направите разрез на кръстовищата на тухли помежду си и да ги свържете с метален шип.

  Облицовка на метални пещи

  Особено внимание трябва да се обърне на облицовката, ако пещта е метална, тъй като топлинното разширение на метала е много по-голямо от това на тухлата, което трябва да се вземе предвид. Трябва да има празнина за термично разширение между облицовъчния слой и металните стени на пещта, в противен случай облицовката може просто да се срути, когато металът се нагрее. Пролуката е запечатана с базалтова вата под формата на снопове или листове. Ако печката не се намира в жилищен район, азбестът може да се използва за същите цели.

  Друга грешка при използване на метални печки е ограждането им не само отвътре, но и отвън, като се обяснява това чрез подобряване на безопасността и отоплението на печката. Този подход обаче е погрешен, защото:

  • тухлата има висок топлинен капацитет и ниска топлопроводимост, което означава, че цялата топлина от изгарянето на горивото ще остане вътре в пещта и ще остане с дим;
  • повърхността на пещта ще бъде лишена от достъп на въздух за отстраняване на топлината, което ще доведе до изгаряне. Изгарянето на стените от своя страна насърчава проникването на въглероден окис в помещението, което е опасно за здравето.
  Рейтинг
  ( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

  Нагреватели

  Фурни