Подготовка за отоплителния сезон: защо трябва да почиствате комина и как да го направите сами?

Отоплително оборудване и инженерни системи | № 4 (54) ‘2011

Често при изграждането на комини се допускат грешки, които могат да бъдат много скъпи и дори да доведат до непоправими последици. Освен това собственикът на къщата забелязва недостатъците понякога твърде късно, когато започва да изпитва определени неудобства, когато използва печка или камина. Хората трябва да харчат пари за своевременно отстраняване на възникващи проблеми или основен ремонт на димния канал, тъй като неправилната му работа е напълно способна да причини пожар.

Най-често грешките, направени при избора, проектирането и монтажа на системите за евакуация на димни газове, водят до нарушаване на течението или разрушаване на стените на комина, което може да причини пожар в съседните строителни конструкции. Причините за това неприятно явление могат да бъдат много различни.


Независимо от материала, от който е направен коминът, разрезът на тръбата трябва да се издигне над външната повърхност на покрива до височина, препоръчана от нормативни документи - SNiP 41-01-2003, параграф 6.6.12; главата на конструкцията е увенчана с дефлектор, който доста ефективно предпазва канала от атмосферни валежи и увеличава тяговата сила поради всмукване на дим, използвайки вятърна енергия

Там, където вятърът отива, има дим

Нарушаването на течението в комина е или неговата недостатъчна, или прекомерна сила. И в двата случая печката или камината вече няма да отговарят на очакванията на собствениците си: горивото ще се запали и ще изгасне слабо, а горивната камера ще пуши. Причините за тази ситуация могат да бъдат:

• твърде ниска височина на целия комин или тази част от него, която се издига над покрива на къщата; • неправилно избран участък на коминния канал: ако проходът е твърде тесен, цялата маса на образуваните газове не е осигурена, а ако проходът е твърде широк, стените на комина се нагряват по-лошо, може да възникне турбуленция и студ уличният въздух може да образува обратни потоци; • недостатъчна изолация на тръбата; • прекомерна дължина или ъгъл на наклон на секциите на комина, отклоняващи се от вертикалата, особено в горната част на канала; • Липса на въздух, необходим за нормалното изгаряне: в конструкцията на комина трябва да е предвиден допълнителен захранващ канал.


Отвеждането на димните газове и подаването на въздух за горене в съвременните нискотемпературни котли се организират с помощта на коаксиални газопроводи

При недостатъчна височина на комина над покрива, тягата често се преобръща - това се дължи на вятъра. На билото на покрива се появяват турбуленции на въздушния поток, който е насочен надолу и, ако изходът на комина е разположен на наклона на подветрената повърхност, е способен да издухва димните газове обратно в комина.

За да се предотврати издухването, крайната му част трябва: • да се издига не по-малко от 0,5 m над плосък покрив, както и билото или парапета на скатна конструкция, ако не е на повече от 1,5 m над тях; • да са разположени не по-ниско от билото или парапета, ако е от 1,5 до 3 м до тях; • да бъде над (или на нивото) на линия, изтеглена от билото надолу под ъгъл 10 ° спрямо хоризонта, ако тръбата е на повече от 3 м от билото.


Специален вентилатор, инсталиран вътре в комина, ще осигури необходимата сила на сцепление, а устройството, монтирано под формата на дюза в горната част на комина, също ще играе ролята на дефлектор

Вакуумът в комина, необходим за създаване на добра тяга, зависи от височината му. Минималната допустима стойност на този параметър е 5–5,5 m от решетката на пещта до горния разрез на тръбата.Такива изисквания са лесни за отчитане в процеса на изграждане на едноетажна или двуетажна къща, но спазването им е изпълнено с някои трудности при инсталирането на камина на горния тавански етаж: височината на таваните и тавана може да бъде недостатъчно.

Добрата тяга зависи и от правилно изчислената площ на напречното сечение на комина, избрана в съответствие с мощността на топлинния генератор. Например при ниска температура на отработените газове, в случай на използване на съвременни нискотемпературни котли, се използват електрически димоотводи за увеличаване на ефективността на димния канал, монтиран в горния край на конструкцията и представляващ вентилатор, остриета на които са монтирани на вертикална ос. Устройството принудително отстранява продуктите от горенето от тръбата, увеличавайки вакуума в тръбата и по този начин осигурявайки необходимата сила на сцепление.


За да се защитят местата, където покривът преминава през комина, се използват специални облицовки

Като алтернатива може да се наблюдава недостатъчна ефективност на работата на комина поради твърде бързо охлаждане на димните газове: това се случва особено често в студения сезон при лоша топлоизолация на стените на тръбите. Между другото, понякога, за да се възстанови необходимата тяга, е достатъчно да се изолира относително малка част от конструкцията в горната й част.

Недопустимите отклонения на канала от вертикалата също са източник на проблеми при евакуацията на дим. Според нормите, когато се използват топлинни генератори на дърва, те могат да бъдат не повече от 30 ° в зони с дължина до 1 м. Комините, към които са свързани камини с отворено огнище, трябва да бъдат с директен поток и строго вертикални, а това правило не може да бъде нарушено във всеки случай. Такива ограничения са свързани с повишена опасност от пожар на такива огнища и доброто сцепление служи като определена защита срещу запалването на близките предмети и конструкции.


Основните инструменти на коминочистачката са метална топка на връв и четка-четка. Специалната четка с разделена дръжка най-ефективно почиства комина

Случва се, че през зимата духа от неработеща камина, дърпа студено, тоест мразовит въздух влиза в стаята от улицата. Това се случва, когато външната капачка на комина е разположена под края на вентилационния аспиратор. Понякога заради твърде голямо и лошо изолирано таванско помещение. Но основната причина е липсата на правилно организиран въздушен поток в помещенията, което води до намаляване на налягането вътре в къщата в сравнение с външното. Законите на физиката са непримирими: компенсацията за произтичащото падане се постига по най-простия и най-достъпен начин, т.е. чрез комина.

Прекомерното теглене в тръбата води до твърде бързо и неефективно изгаряне на гориво: често този процес е придружен от активно и много опасно отделяне на искри над покрива. Регулирането на позицията на плъзгащата врата ще помогне да се справите с това неприятно явление.


Технология France-Turbo: турбинен електродвигател вътре в димоотвода

Структурни разлики в комини

Печки за печки може да изглежда като доста прости устройства, същото на пръв поглед, тъй като външно те се различават малко един от друг. Всички разлики съществуват във вътрешната структура и зависят от предназначението на тръбата. Най-често срещаните са:

 • направо през;
 • направо с мостове;
 • направо с прорези;
 • лабиринт;
 • модерен метал;
 • противоток;
 • камбана;
 • двузвънче.

Направо през приписвано на старо изобретениепопулярен до сега. Оттогава не са направени подобрения в дизайна. Той е търсен сред производителите на печки, тъй като е лесен за изграждане, но има недостатък под формата на висока скорост на отстраняване на дима, поради което топлината излиза.

Изгодна версия е праволинейният комин с мостове, разположени вътре. Препятствията по пътя на отработените газове не им позволяват да развият максималната си скорост, което прави възможно събирането на топлина доста ефективно чрез нагряване на стените и преградите.

Прави конструкции с процеп костюм за отстраняване на продуктите от горенето от газови печки. Тази схема напълно елиминира възможността за експлозия в случай на теч. В конструкцията димът след пещта първо се движи в хоризонтална посока, след това загрява стените на печката в пространството с разфасовки, горната част се характеризира с липсата на препятствия и газовете отиват в комина.

Коминът работи много ефективно, в който газове преминете през пътеката под формата на лабиринт, те се забавят толкова много, че топлината не отива във въздуха, а напълно отива за отопление на стаята. Недостатъкът на такова устройство е, че по време на периодично почистване на тръбата възникват определени проблеми, тъй като от изкуствено създадените джобове сажди и сажди са трудни за отстраняване.

Модерен метални комини да направите със собствените си ръце е трудно, почти невъзможно. Такива дизайни се правят в завода. Предимството е, че тръбите са направени от материал, адаптиран към агресивна среда на газ и дим, така че такива тръби издържат по-дълго от своите тухлени аналози.

Веригите с обратен поток се характеризират с факта, че за разлика от лабиринта пътищата, по които димът пада надолу, са много по-широки, поради което отработените газове се движат с най-ниската скорост, което позволява на стените на тръбите да се нагряват възможно най-много. При този метод отоплението се извършва равномерно.

Схемите на камбаните са подредени според традицията в руските печки. Дим след пещта се издига до свода на пещта и му придава първоначално топлина. След охлаждане газовете слизат надолу и навлизат в димоотвода през перваза на пещта. Продуктите от горенето се движат свободно и тягата в комина не влияе на този процес. Недостатъкът е, че дънното отопление не може да се използва.

Оптималният дизайн е система с два камбани. Той осигурява долното нагряване на аспиратора и така, че хоризонталното припокриване да не се нагрява, димният канал е направен с две нива по-ниско. Положителните аспекти включват практически липсата на устойчивост на отделените газове, равномерното нагряване и наличието на изглед на газ.

За всеки пожарникар

Като се вземе предвид силната сила на тяга, характерна за комините с директен поток на камини с отворено огнище, за да се избегне запалване на покрива, особено от горими материали, се препоръчва да се оборудват главите на комина с искрогасители. По същите причини, според стандартите, разстоянието от външните повърхности на тухлените или бетонните тръби на комина до гредите, летвите и други запалими части на покрива трябва да бъде най-малко 130 mm, а от керамичните тръби без и с топлоизолация - 250 и 130 мм съответно. На местата, през които преминават комини от тухли на тавани от горими материали, разстоянията между тях се нормализират. За незащитени конструкции се избира най-малко 500 mm, а за защитени - най-малко 380 mm. В този случай говорим за изграждането на изрезка, която е характерна именно за тухлените комини конструкции. Но за съвременните модулни коминни системи (тип сандвич от стомана с вътрешен слой от базалтова вата, керамична концентрична и т.н.) няма ясни стандарти, така че при инсталирането им не остава нищо друго, освен да следвате инструкциите на производителите.


Саждите, отложени по стените на комините, пречат на нормалното изпускане на димни газове и могат да се възпламенят, причинявайки пожар.

Възможно е да се свържат печките с комини, като се използват комини с дължина не повече от 0,4 m.В този случай трябва да се поддържа разстояние от най-малко 0,5 m от горната част на този елемент до тавана от запалими материали при липса на защита от запалване и най-малко 0,4 m - ако е налице. Съгласно същите стандарти, дъното на въпросния съединител се отстранява от горимия под с 0,14 m или повече. Комините, разбира се, са направени от негорими материали.

Съответствие на материалите

Съвременните отоплителни котли се характеризират с висока топлинна ефективност: почти всички модели на газ, течно гориво и дори твърдо гориво имат ефективност най-малко 84% и обикновено надвишават 90%, а кондензационните модели са "шампионите" в тази област.


Стоманените и керамичните коминни системи вътре в сградите са поставени в шахти, чието присъствие се препоръчва на етапа на проектиране на къщата

Подобни характеристики имат благоприятен ефект върху околната среда: поради по-пълно изгаряне на горивото нивото на вредните емисии в атмосферата е сведено до минимум, което също помага да се спестят енергийни ресурси и пари за потребителя. Неизбежната последица от това техническо подобрение обаче е ниската температура на димните газове, която може да достигне до 100–120 ° C. Това не само причинява влошаване на течението, но също така води до образуване на кондензат, който се утаява по стените на комина поради наличието на водна пара в отработения дим. При първоначално ниската си температура течността кондензира все още вътре в комина: ако последният не е имал време да се загрее или първоначално не е бил изолиран, тогава въпросният процес протича особено бързо. Утаявайки се по стените на канала, водата разтваря неорганичните вещества, присъстващи в продуктите от горенето и се превръща в изключително агресивна смес от сярна и азотна киселини.


Коминът трябва да бъде изолиран от конструкции, изработени от горими материали. Според стандартите коминът може да се отклонява от вертикалата под ъгъл до 30 ° с дължина на участъка не повече от 1 m

Кондензатът може да се образува в достатъчно големи количества, тъй като при изгарянето на 1 m³ природен газ, който се използва широко като гориво за битови отоплителни котли, се отделят около 2 литра течност под формата на пара, отнесена от пещта заедно с димните газове . Тухлените комини се оказаха изключително уязвими на този ефект: споменатите киселини корозират повърхността на тухлата, проникват в зидарията, разрушават комина и след това декорацията на къщата, мазилката, бетона. Поради тази причина такива конструкции, които са се доказали добре, когато се използват с традиционни печки и камини, практически не са подходящи за съвременното котелно оборудване без известно усъвършенстване. Тук трябва да се използват комини от съвременни материали, специално проектирани за нискотемпературни отоплителни тела. Най-широко разпространени са стоманените тръби - едностенни, които в този случай са монтирани вътре в тухлен комин, и двустенни тип „сандвич“ с междинна прослойка под формата на минерална негорима изолация от базалтово влакно. За тези цели се произвеждат и керамични концентрични димоотводи и полимерни системи. Има дори дизайн на стъклени комини. Между другото, всички изброени материали са проектирани за определен диапазон от работни температури и не винаги могат да се използват с печки или камини, топлината от които е неприемливо висока.

За да избегнете трудностите и неудобствата, свързани с извънреден ремонт на комина, първоначално трябва да изберете коминната система, като вземете предвид съответствието на характеристиките на топлинния генератор и материалите на комина.


Когато се монтира тръбата на фасадата на сградата, фиксиращите скоби се монтират със стъпка от 2,5 m

За производството на комини водещите производители използват неръждаема стомана 1.4571, чиито добри антикорозионни свойства се осигуряват от високо съдържание на хром, както и добавки на базата на молибден и никел. Гладката полирана повърхност на комините от неръждаема стомана намалява аеродинамичното съпротивление на линията, свежда до минимум възможността за отлагане на сажди и улеснява бързото отстраняване на кондензат, който в повечето такива системи се стича по основата на тръбата, се изхвърля към камината през сифон, неутрализатор или директно и след това се изхвърлят в канализацията.

Комините от неръждаема стомана, в зависимост от тяхното качество, са подходящи за всички видове горива и горивни системи. Според препоръките на разработчиците те могат да се използват както при работни температури до 600 ° C, така и в тандем с кондензационни котли, където отработените газове се охлаждат под точката на оросяване. Съгласно руските разпоредби модулните двуслойни сглобяеми комини от неръждаема стомана със слой топлоизолация от негорим материал могат да бъдат изложени на температури, които не надвишават 500 ° C. Трябва да се отбележи, че в комин или комин той се повишава до 1000 ° C само при запалване на сажди, а в нормални случаи не надвишава споменатите вече 600 ° C.

При двойностенни системи топлоизолационен материал, затворен между вътрешния и външния слой, намалява топлинните загуби на димните газове през стените на комина, предотвратявайки охлаждането им под точката на оросяване и не се получава кондензация. За да се предотврати проникването на дим през стената на конструкцията, тоест водата не се кондензира от външната й страна, модерните комини са направени в газонепроницаем дизайн.


Отворите в главата на комина и дефлектор с механична турбина служат за увеличаване на тягата в канала

Често срещани видове конструкции на комини

Обща работа на печката и комина е обратна система, при който газовете от изгарянето на гориво се отстраняват през тръбата. В същото време в камината се създава разредено пространство, в което се изтегля следващата порция чист въздух. Горивото изгаря в присъствието на кислород и се изхвърля през комина, след което цикълът се повтаря. В зависимост от метода на монтаж на тръбата, комини се разделят на видове:

 • стена;
 • коренно население;
 • монтиран.

Принципът на действие и основните правила за устройството на тези тръби за отстраняване на въглероден окис са сходни, но има някои особености за всеки дизайн.

Стенни комини

Представлява един или мрежа от канали, направени на принципа на вентилация. Такъв комин е разположен в дебелината на съседната стена и представлява неговия фрагмент. Този тип тръби са най-подходящи за камина. Такова устройство се счита за един от първите методи за евакуация на дим, който хората започнаха да използват.

Димът се евакуира, но заедно топлината си отива с него, което се превръща в сериозен недостатък в дизайна и от известно време такива комини не се използват за отоплителни цели. Този тип устройство се използва, освен в камините, във фурни, предназначени за готвене под формата на котлони, във външни камини.

Корен комина

Представлява отделно сгънат канал за евакуация на дим, изработени от тухли. Той се намира на известно разстояние от печката, за него е направена собствена основа или основа. Използва се за отопление на помещение, вътре са създадени няколко канали за навиване, за да се намали скоростта на отвеждане на горещите газове.

Тръби за закрепване

Най-популярният вариант е направен от различни материали, използвани са метални, азбестови тръби. Най-простото устройство е монтирано върху печка или камина, може да бъде вертикално или хоризонтално.

Двуслойни стоманени комини

Руският пазар се предлага от Schiedel, Jeremias, Raab и Rosinox (Германия), Fineline (Унгария), Camin Wierer (Италия) и други.Сред руските производители на подобни продукти могат да се споменат и Elits.

Водещи производители на комини препоръчват системата LAS (въздух-газ) за отопление на апартаменти в многоетажни сгради. В този случай димните газове се отстраняват през вътрешната тръба и въздухът, необходим за изгарянето на горивото, се подава към котела през канала между него и стените на шахтата. Използването на LAS дава възможност да се експлоатират газови отоплителни агрегати в режим, независим от въздушния обмен в помещението, т.е. този подход е най-съобразен с изискванията на SNiP 41-01-2003 (точка 6.2.2), които предписват инсталиране на топлинни генератори в апартаменти изключително със затворени горивни камери. Тези продукти, произведени от полимерни материали, се предлагат на руския пазар, по-специално от компанията Viessmann.

Кондензационните котли, които стават все по-популярни, използват добре скритата топлина на димните газове, чиято температура в резултат на това пада до такава степен, че кондензацията в комина не може да бъде изключена, дори и при добра топлинна изолация на последния. Fineline препоръчва използването на полимерна облицовка Furanflex, която има конструкция от едно парче, като средство за борба с корозията на вътрешните стени на коминните тръби. Това устройство е подходящо за защита на тухлени и стоманени канали с всякаква дължина, а инсталирането му се извършва без счупване на стената. В същото време полимерите не издържат на високи температури, поради което не могат да се използват за отстраняване на димните газове от печките и камините.


Когато се монтира стоманен комин на изхода на конструкцията от стената, е необходимо да се монтират допълнителни крепежни елементи, освен това лактите и завоите не са опорни елементи, те не могат да бъдат притиснати към външните повърхности на сградата

Устойчивостта на влага и химически агресивна среда е основното предимство на съвременните керамични коминни системи, които са подходящи за работа с всякакъв вид отоплително оборудване. Изработен от висококачествена техническа керамика, коминът е имунизиран срещу влага, киселини и екстремни температури, издържа до 1250 ° C. Такива комини са монтирани от керамични блокове, а надеждната газонепропусклива връзка се осигурява от самия дизайн на канала в комбинация със специален уплътнител. Недостатъците на такива системи са тяхната относително голяма маса, обем и висока цена.

Гореща тема

В печките и камините температурата на отработените газове е доста висока и затова е най-разумно да се използват тухлени или бетонни комини с тях, което, разбира се, не изключва възможността за използване на стоманени или глинени конструкции. По принцип аналозите на азбестоцимент също са подходящи, но в съответствие с нормите димните газове в този случай не трябва да се нагряват над 300 ° C. Препоръчително е да се предвиди за всяка печка отделен коминен канал, но е възможно да се свържат две вложки за печки към един комин, ако те се намират на един и същ етаж. Когато се свързват комини, те трябва да предвиждат разрези с височина най-малко 1 m от дъното на фугата.

Ако е позволено да се поставят печки само в едно- или двуетажни сгради, а за топлинните генератори на всеки етаж трябва да има комин, тогава камините на твърдо гориво със затворени камини могат да се монтират дори в многоетажни жилищни и обществени сгради. В същото време те трябва да бъдат свързани към колективната система за изпускане на дим чрез въздушно уплътнение с дължина най-малко 2 m, което изключва разпространението на продуктите от горенето.


Комините от техническа керамика са устойчиви на влага и киселини, както и на температури до 1250 ° C

Грешките в конструкцията на тухлените комини също могат да се отнасят до качеството и характеристиките на зидарията или избора на тухла. В този случай не можете да използвате леко изгорелите разновидности на стената или преградата.Дебелината на зиданите фуги не трябва да надвишава 5 мм, а инсталирането на решетките по ръба не е разрешено. Значителните грешки включват стъпаловидната форма на наклонените участъци на канала, което води до образуване на вихри и намаляване на тягата. Неточно разделяне на тухли, неправилна подготовка на хоросана, наличие на кухини в зидани фуги и двойни вертикални фуги - всичко това създава проблеми при експлоатация на тухлени комини.

При изграждането на такива конструкции не се допуска използването на кухи или порести тухли. За ограждане на пещи и камини, както и на комини, се използват само огнеупорни керамични изделия. Технологията на тяхното производство предвижда изпичане при температура 1300-1350 ° C, докато цветът на готовия продукт е различен - от почти бял до светлокафяв, по-често - слама с кафяви петна. Като се вземат предвид конструктивните особености на пещните пещи от различен тип, се произвеждат прави и клиновидни (крайни и оребрени) огнеупорни тухли.

Състоянието на тухления комин трябва периодично да се следи: за да се опрости тази задача, конструкциите се варосат, тъй като черните сажди, показващи наличието на пукнатини и изтичане на димни газове, са ясно видими на светлата повърхност.

Какъв трябва да бъде коминният канал?

При конструирането на комин е изключително важно всички размери да бъдат изчислени и материалът да е избран правилно. И тези параметри от своя страна ще зависят от горивото, което се планира да се използва. Така че, тухлена конструкция е подходяща за уреди за газ и твърдо гориво. Неговото напречно сечение и височина трябва да бъдат внимателно изчислени (повече за това по-късно), за да функционира нормално цялата отоплителна система. В случай на неправилно избрани размери, ефективността на котела ще намалее и необходимата тяга ще отсъства, което може да доведе до най-неочакваните последици.

Забележка! Всичко това е особено важно в случаите, когато коминът е оборудван за няколко устройства едновременно - тук е по-добре да се поверят изчисленията на професионалисти, тъй като рискът от грешка е доста голям.

В съответствие с общоприетите изисквания, 1 комин може да обслужва не повече от 2 нагревателни устройства, но само когато вътрешните му размери позволяват и двете да работят едновременно. И височината на канала за изрязване в този случай трябва да бъде около 0,8 метра. В случай на високи параметри, ефективността на устройството ще намалее и по-ниските параметри - тягата ще се влоши и продуктите от горенето могат да проникнат в помещението.

схема

Що се отнася до формата на комина, цилиндърът определено се счита за най-добрия. Височината на комина спрямо билото на покрива не оказва влияние върху това, както и върху използвания материал. И дори тръби с необходимия диаметър са вградени в канали от тухли. Това се обяснява с факта, че продуктите от горенето се издигат по спирала, следователно оптималната форма е точно цилиндърът. Само при тези условия е възможна максималната тяга.

Камина за комини

По-рано говорихме за това как сами да направим и монтираме капачка на комин. В допълнение към тази статия ви съветваме да прочетете и това ръководство.

И съвременните модели котли, функциониращи според "стоп-старт", не могат без такава тръба. Всъщност за тях най-важното е бързо да се загрее системата до необходимия индикатор и да се постави в режим на готовност, поради което всъщност такива котли се считат за най-икономични.

Вихрите ще бъдат създадени в квадратни комини, което отново ще доведе до влошаване на тягата. Но за отоплителните котли на дърва тази форма е подходяща, тъй като увеличава тяхната ефективност чрез забавяне на изхода на топлинна енергия.

Видео - Коминни схеми

Вижте също

 • Отоплително оборудване и инженерни системи | # 3 (53) ‘2011 Пелетни котли Дървени топлинни генератори, които могат да работят в автоматичен режим, с ефективност над 90% и изискващи почистване на пепелника не повече от два пъти годишно - възможно ли е това? Съвсем. И в този случай говорим за котли на пелети, които успяха да спечелят доста широка популярност в западните страни ...
 • Отоплително оборудване и инженерни системи | # 2 (52) ‘Управлявана прогноза за 2011 г.
  Времето в къщата се формира поради температурата, влажността и отчасти на нейното налягане. За да се поддържат тези параметри на комфортно ниво, обикновено се използва цял комплекс от устройства, със стандартен подход, включително оборудване за вентилация и климатизация, като опция - снабдени с някои допълнителни функции ...
 • Отоплително оборудване и инженерни системи | №2 (52) '2011 Газови бойлери
  Газовите проточни бойлери, наричани иначе газови бойлери, са един от най-старите видове домакински съоръжения, работещи на природен газ. Принципът на тяхното действие изобщо не се е променил от 1894-95 г., когато Робърт Уийлант и Хюго Юнкерс изобретяват и започват да произвеждат тези много полезни и все още доста разпространени устройства ...
Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни