Преглед на модели на стационарни и преносими газови камини

ТРЯБВА ДА ВИДИ ВСИЧКИ!

Днес, когато оборудват дома си, те често решават да инсталират камина в него. В крайна сметка той действа не само като допълнение към интериорния дизайн, но и като отоплително устройство.

В тази статия ще насоча вниманието ви към този тип камини като газ. В края на краищата те бързо завладяват пазара поради основното им предимство - лекота на инсталиране и експлоатация. Газовата камина е нагревател на жив пламък, който използва газ като гориво. Ще ви разкажа за основните видове газови камини и техните характеристики.

Газови камини, техните предимства и недостатъци

За да може камината да ви радва с уютна топлина през дългите студени вечери, трябва да се грижи правилно за нея. Това означава, че трябва постоянно да наблюдавате процеса на горене, момента на почистване на пещта и т.н.

Всеки, който притежава такава конструкция, разбира, че нейното инсталиране изисква значителни инвестиции на усилия и пари. Освен това разработването на проекта и инсталацията изисква на първо място съгласуване със съответните органи, а по отношение на селска къща вече трябва да има предпоставка за подреждане на такава структура.

Има обаче просто решение на този проблем. Можете да си купите добър модел газова камина и да го инсталирате в дома си.

Те не изискват специални грижи, лесни са за експлоатация и не запушват (пепел, дърво, сажди) стаята. Освен декоративни модели, газовите могат да се използват като обикновени отоплителни уреди.

Газовата камина е нагревател с ефект на жив пламък, който използва като гориво природен газ (метан) или втечнен газ.

Има смисъл да инсталирате газовата единица в апартаменти и селски къщи, към които се доставя основният газ.

Въпреки че е възможно да се организира работата му на газ в бутилки. Но в този случай ще трябва да оборудвате специално помещение за съхранение на контейнери с газ и бутилките ще трябва да се зареждат от време на време (което не е много удобно). Температурата на горене на газ (500-650 ° C) е значително по-ниска от тази на дървата за огрев.

Следователно изискванията за топлоустойчивост на материалите, от които е направена камината, са различни. Освен това при изгаряне на газово гориво се образуват много малко сажди - основно те се разграждат до въглероден диоксид и водни пари.

Ползи:

 • Много по-екологични от камините на дърва, по-малко опасни вещества влизат в атмосферата.
 • Газовите камини са по-евтини от дървесните и са много по-опростени по дизайн.

  Дозирането на гориво се регулира изцяло от автоматична система, както електронна, така и механична. Това означава, че независимо от степента на модерност на модела, газовата камина в апартамент не изисква постоянни корекции и намеси по време на работа.

 • Жив огън като при дърва, но без пепел и сажди.
 • Мощността на отопление на газовите камини може да бъде до 8 kW.

  Газът има висока специфична топлина на горене, което обяснява нивото на ефективност, което е несравнимо по-високо от това на дървото. В нашия случай тя може да надхвърли 80%.

 • Лесен е за експлоатация, запалва се бързо и не изисква постоянна поддръжка (изхвърлете дърва за огрев, коригирайте тягата, можете да я оставите без надзор).

Недостатъци:

 • За да инсталирате газова камина, е необходимо разрешение от съответните служби (газ и пожар).
 • Газовата камина трябва да бъде инсталирана САМО от специалист. Първото му изстрелване е придружено от разрешения от газовата и пожарна служба.Собственикът по собствена инициатива не може да прави промени в дизайна и работата му.
 • Като гориво се използва опасен пропан-бутан или природен газ, така че камината с нарушение на безопасността или неизправност може да създаде проблеми.

Камините са оборудвани с комин, който действа като комин. Ако се намира далеч от вградения вентилационен канал, тогава трябва да се извърши много работа, умишлено съгласувана с пожарния инспектор.

Съвременните камини са автоматизирани от електронни системи за управление, което означава, че изискват енергийни разходи. Те са малки, но инсталирането на камина предполага инсталиране на изход в непосредствена близост, което увеличава общия обем работа.

Газовата камина може да има отворена или затворена камина - оборудвана с топлоустойчива стъклена врата.

Уредът с открито огнище наподобява камина, използваща твърдо гориво. Можете да го запалите с кибрит без особени затруднения, но има и опасност да бъде изгорен от пламъка му.

Стъклената врата, покриваща предната част на камината, играе двойна роля: предпазва горелката от замърсяване, а потребителите от възможни изгаряния поради невнимателно боравене.

Топлоустойчивото стъкло се използва в газови камини със затворена горивна камера.

Газът е запалимо вещество, но въпреки това газовите камини се считат за едно от най-безопасните устройства. Благодарение на системата за проследяване на много нива, всякакви ненормални ситуации ще бъдат предотвратени.

Инфрачервените датчици са датчици за положение на камината. Те реагират, ако устройството изведнъж падне. За да не предизвика пожар, системата за подаване на газ е изключена.

Газовата камина е доста мощен източник на топлина, така че този уред може да се използва за отопление на големи площи от дома ви.

Газовите камини поставят по-ниски изисквания към аспиратора в сравнение с тези за дърва, които се нуждаят от пълноценен комин.

В крайна сметка продуктите от горенето на природния газ са пара и въглероден диоксид, а температурата на отработените газове на изхода е много по-ниска. Той също така увеличава привлекателността на газовата камина в очите на съвременния потребител.

В същото време обаче трябва да разберете, че свързването на газовия уред е свързано с допълнителна работа, която трябва да бъде извършена от специализирани служби. Освен това тази процедура изисква документация в съответствие с местното законодателство. По много причини мястото на инсталиране на газовото оборудване е ограничено от изискванията за безопасност.

Разнообразието от модели газови вложки и камини ще ви позволи да реализирате всяка идея за изпълнението на модерна удобна камина във вашия дом.

Можете да инсталирате камина по един от съществуващите начини:

 1. Външен начин. Тази подредба предполага инсталирането на камината върху подовото покритие.
 2. Метод, монтиран на стена. Камината е окачена на стената и има напълно затворен дизайн с вентилационни канали.
 3. Вграден начин. Камината е поставена на оборудвана основа и покрита с декоративни елементи.
 4. Улица. Конструкцията е инсталирана на открито, в лятна кухня или беседка.

Дизайн и спецификации

Камината действа като основен елемент на газовата камина. В зависимост от изпълнението на дизайнерските решения, той може да има различна форма. При производството на корпуса на устройството за изгаряне на гориво се използва чугун или топлоустойчива стомана. Вътрешната част на конструкцията е снабдена с горелка, облицована горивна камера, рефлектор-рефлектор и екран, от който подаваният в пещта газ е насочен към горелката. Дизайнът на камината е създаден по такъв начин, че всички тези елементи да са скрити зад фалшиви трупи от керамика или други топлоустойчиви материали - имитация на естествени дърва за огрев.Пламъкът се вижда ясно през огнеупорното стъкло на вратата на камината.

По време на работата на устройството течното гориво може да се разпали до температура 650 ° C. Въглеродният диоксид, изхвърлен през специална тръба на улицата, може да достигне показатели до 200 ° C.

Характеристики на газовите камини

Оборудването за газова камина включва следните конструктивни елементи:

 1. Камина, която украсява стаята.
 2. Корпус от чугун или специална метална сплав.
 3. Горелка с голям капацитет, от която се подава газ.

Според правилата за пожарна безопасност такова устройство трябва да има висококачествена огнеупорна облицовка, която освен това изпълнява декоративна функция.

Има камини с различни размери и външен вид, т.е. дизайн, така че всеки ще може да избере най-подходящата опция за интериорния стил на камината за газова камина.

За да се спазят мерките за пожарна безопасност, така че циркулацията на въздуха в камината да не бъде нарушена, горивната камера трябва да бъде облицована. Облицовката може да бъде направена от керамика, изкуствен и естествен камък или керамични плочки, но облицовъчният материал задължително трябва да има огнеупорни свойства.

Вътре в горивната камера има горивна камера, винаги облицована с шамотни тухли, газова горелка, рефлектор и защитен екран. Всички тези елементи са скрити зад изкуствени трупи.

На отразяващия екран горивото изгаря, което излиза от горелката върху него. Такъв екран се състои от специални рамки, които се затоплят достатъчно бързо и отделят топлина.

Рефлекторът от своя страна спомага за ускоряване на процеса на пренос на топлина. Радиаторът в камината отделя топлина към помещението чрез конвекция на горещ въздух. Мощността зависи от броя на радиаторните секции.

Газовата горелка за камина е украсена с огнеупорни керамични манекени. Те създават впечатлението, че в камината гори дърва или въглища, а пламъкът е избит между трупите.

Корпусът на камината обикновено е чугун, с възможно завършване с камък, керамика, метал, закалено стъкло.

Горната част образува газов колектор, към който е свързан коминът. На газовия колектор е монтиран оребрен радиатор - основният нагревателен елемент.

Топлообменът е толкова ефективен, че топлинните загуби са само 15%. А за камини с твърдо гориво - 50 - 70%.

Ефективността на газовата камина се постига благодарение на оптималния режим на горене и специален дизайн на тялото, който ви позволява да отдадете максимална топлина от газовете към въздуха в помещението.

Комините за газови камини са изработени от специална неръждаема стомана, тъй като резултатът от изгарянето е много водни пари, наситени с киселини.

Комините са оградени с топлоизолационен материал, който е устойчив на нагряване и окисляване, което предотвратява кондензацията на вода точно в долната им част.

Горната част на камината е колектор за димни газове, който преминава през димоотвода в самия комин. Колекторът за дим има формата на акордеон, което увеличава топлопредаването на газовата камина.

Коминът на камината е предназначен за създаване на течение и отстраняване на продуктите от горенето извън помещението. В процеса на изгаряне на газ се отделят въглероден диоксид и водни пари, които влияят неблагоприятно на комина. Поради тази причина той е направен от топлоустойчив материал, който има и водоотблъскващо свойство, най-често за това се използва стомана.

Мощността на газовите камини обикновено е от порядъка на 7-12 kW, което е доста, достатъчно, за да затопли "пода на къщата". В същото време разходът на гориво в режим на отопление може да достигне 500 грама на час. И в режим на симулиран пламък - 180 грама на час, което е съпоставимо с консумацията на горелка на газова печка.

Газовото устройство се управлява от микропроцесор.Камината е снабдена с температурни сензори, така че можете да настроите стаята да се затопли до определена температура. Други сензори контролират тягата, разхода и налягането на газа, оптималното горене и др. В случай на нарушения камината ще бъде изключена, безопасността на този домакински уред е гарантирана от производителя.

Газовите камини се произвеждат както за основен газ, така и за втечнен пропан в бутилки, а това е опция за отдалечена лятна вила.

Във всеки случай газовият агрегат е свързан от капитана на газовата услуга, съгласно проекта за газоснабдяване, за който се издават съответните документи.

Но преди да закупите и инсталирате камина, трябва да получите разрешение да я инсталирате. За къща и лятна резиденция е по-лесно, но за апартамент е проблематично.

Нюансите на инсталиране на оборудване на бутилиран газ

Когато сглобявате уреда, трябва да знаете:

 1. Когато полагате газова тръба, тя се поставя върху повърхността на стената.
 2. За да предотвратите изтичане на газ, уверете се, че тръбите са правилно съединени.
 3. Камината се монтира само на проветриво място.
 4. Камината не трябва да се поставя в тяга.
 5. Когато камината има отворена горивна камера, запалими предмети не трябва да се поставят близо до нея.
 6. За функционирането на уреда е необходим димоотвод.
 7. Най-добрият вариант за дизайн на комина е тръба от неръждаема стомана, която е обвита в негорима топлоизолация.
 8. За довършване на уреда използвайте естествен или изкуствен камък, тухли или керамични плочки.

Газова безопасност на камината

Модерните газови камини са оборудвани с няколко автоматични системи за сигурност едновременно:

 1. Проверка на налягането на газа.

  Системата за подаване на газ осигурява и поддържа постоянно налягане, а вграденият сензор контролира процеса и в случай на нередности автоматично спира подаването на газ.

 2. Въздушни анализатори.

  Друг сензор е атмосферен. Те непрекъснато проверяват състоянието на въздуха в помещението, като определят нивото на въглероден диоксид, генериран по време на горенето, и в случай на надвишаване на нормата, автоматично издават команда за изключване на подаването на газ.

 3. Инфрачервени сензори.

  Тяхната задача е да следят позицията на камината. Ако по някаква причина се преобърне неочаквано, инфрачервените сензори ще открият това и незабавно ще спрат камината.

Устройство на устройството

Различни производители предлагат избор от множество опции за изпълнение на газови камини. Но ако разбирате тяхната структура, можете да отделите отделни ключови възли, които изпълняват строго определени функции.

Висяща камина система
Окачена версия на системата за камина

 • Изгарянето на газ става в горивната камера. Тя е тази, която определя вида на камината и може да бъде отворена или затворена.
 • Колекторът за димни газове концентрира продуктите от горенето, преди те да влязат в комина. Неговата цел е, че газовете от въглероден оксид се изпаряват без загуби и не остават в помещението.
 • Не забравяйте, че основната цел на такава камина е отоплението, така че топлообменникът е задължителна част. С неговата помощ се отделя топлина от увеличена площ.
 • Доставянето на газ до непосредственото място на изгарянето му се осигурява от газова горелка.
 • Фалшиви дърва за огрев.
 • Система за контрол на пламъка.

В тази конфигурация е лесно да си представим принципа на камината. След включване, което се извършва от контролния панел, започва подаването на газ. Едновременно с това се получава автоматично запалване, което работи благодарение на пиезоелектричния ефект. Температурните сензори изпращат сигнал до контролера и "наблюдават" климатичното състояние в стаята. Когато се достигне определена температура, газовият поток се намалява и интензивността на пламъка намалява.

Газовата камина без комин, въпреки очевидните си предимства, е свързана с допълнителна работа. В естествената си форма може да се използва само на открито, например в страната.Работейки на закрито, той все още трябва да отстрани продуктите от горенето.

Оборудвана зона за отдих
Зона за отдих в пространството на апартамента

Камината е спечелила името си с предимството, че не е необходимо да се монтира комина, спазвайте височината му, за да осигурите необходимата тяга. Изгорелите газове се изхвърлят през специална тръба през стената към улицата. Също така е възможно да се оборудва апартамент с такава камина, но само за това се изисква разрешение и от управляващата компания.

Добре е да знаете: европейски камини от водещи немски и чешки производители

Газови камини без комин

Принципът на действие на камините от тип комин се състои в пълно изгаряне на гориво, което води до отсъствие на продукти от горенето.

Те се използват като декоративни елементи и се правят в няколко модификации:

 1. Подови камини за дома на газ без комин - те приличат на обикновена островна камина.

  Вътре в тялото е монтирана малка газова бутилка, чийто капацитет е достатъчен за пълноценна работа в продължение на няколко часа.

  Подовите модели често са оборудвани с колела или могат просто да бъдат пренесени на всяко удобно място. Удобен вариант, тъй като не изисква специални настройки по време на инсталацията и може да се използва дори на открито, на веранди и в кафенета.

 2. Висящи и вградени камини. Лесен за инсталиране на открито, създавайки уютна и комфортна атмосфера.

Инсталирането на стационарни вградени устройства е по-трудно, но резултатът е по-естетичен. Предният панел на камината е изравнен със стената, устройството не скрива пространството на стаята. В стената можете да "скриете" и комуникации за подаване на газ. В допълнение, такава камина може да се използва за украса на стена, тогава пламъкът може да се наблюдава от две или дори от три страни.

Моделите са напълно безопасни, по време на горенето не се отделят токсични продукти от горенето. За да инсталирате бездимна камина, няма нужда да получавате разрешителни. За пълна работа, преди да включите устройството, трябва да проветрите стаята.

Предимства на газовите камини без комин

При избора повечето купувачи се ръководят от съотношението на положителните и отрицателните свойства на отоплителното оборудване.

Сравнявайки плюсовете и минусите, те правят определен избор и правят покупка.

Газовите камини за апартамент без комин имат редица отличителни характеристики:

 • Бързо запалване.

  Докато ефективното запалване на дърва или въглища отнема много време, газообразната смес се възпламенява веднага и в рамките на няколко минути ще почувствате повишаване на температурата в стаята.

 • Допълнителни свойства.

  Много модели са допълнени с устройства, които опростяват процеса на работа. Например, термостат може да контролира нивото на топлина, генерирана с цел подобряване на горивната ефективност.

 • Опростена работа.

  Монтажът изисква минимум усилия и време, не е нужно постоянно да носите трупи, да цепите дърва и да търсите въглища.

 • Безопасност на околната среда.

  Структурите, задвижвани с газ, отделят минимум замърсители в атмосферата. Алтернативен вариант е използването на биогаз от преработката на отпадъци - при изгаряне той отделя значително по-малко въглероден диоксид.

Ползи от използването

В резултат на продължителната експлоатация са открити много недостатъци при камините на дърва. Те включват консумацията на дърва за огрев, сажди в къщата, необходимостта от приготвяне на гориво. В допълнение, сега е проблематично да инсталирате тухлено огнище в обикновен апартамент, защото ще трябва да се съгласите за наличието на комин, да вземете предвид натоварването на стените. Така че газовата камина за дома е чудесна алтернатива с много предимства:

 1. Сигурност. Съвременните версии на газовото огнище имат запечатана камера. Изтичането на газ е изключено.
 2. По време на горенето в стаята няма сажди. Температурата на димните газове е ниска, което опростява няколко пъти разположението на комина.
 3. Процесът на горене е автоматизиран. Достатъчно е човек да завърти плъзгача на термостата или да управлява камината със специално дистанционно управление.
 4. Липса на дърва за огрев. Не е нужно непрекъснато да мислите за тяхното приготвяне, да не говорим за факта, че съхранението на този вид гориво изисква много място.
 5. Работата се извършва както на основен газ, така и с помощта на бутилка. Така че можете спокойно да закупите газова камина за лятна резиденция, в която не се доставя обикновен газ.
 6. Благодарение на декоративния си ефект е много лесно да изберете опция, която ще бъде идеалното допълнение към вашия домашен интериор.

В това видео ще научите как да инсталирате комин към камина:

Отначало някой може да се уплаши от цената на газовата камина за апартамент, но всъщност тя ще бъде същата, както в случая с изграждането на традиционна печка. Само в бъдеще няма да се притеснявате за сажди и дърва за огрев.

Газови камини на цилиндъра

Когато инсталирате, първата стъпка е да вземете решение за местоположението на камината, да направите маркировка къде точно ще се намира конструкцията и едва след това да се захващате за работа.

И въпреки че камините с газови бутилки са модерни безопасни конструкции, трябва да се спазват предпазни мерки.

Има определени правила за инсталиране на газова камина, които трябва стриктно да се спазват.

Не забравяйте, че пренебрегвайки тези правила, вие рискувате здравето не само на собственото си, но и на близките си. В крайна сметка поради небрежност и небрежност може да възникне пожар, експлозия или повреда на оборудването.

Основни правила:

 1. Газова камина, печката трябва да се монтира изключително на стабилна, равна повърхност. Такава повърхност задължително трябва да бъде направена от огнеупорни материали или може да бъде облицована с огнеупорни плочки.
 2. Структурните подове трябва да могат да издържат тежестта на камината. Носещата способност на бетонните плочи е 750 кг / м2, за дървени подове - не повече от 300 кг / м2. Ако носещата способност е по-малка от масата на нагревателното устройство, тя трябва да бъде разпределена по цялата повърхност, увеличавайки площта на опората.
 3. Преместете всички запалими мебели и конструкции от отоплителната повърхност на камината на безопасно разстояние. Като правило това е посочено в паспорта на устройството.

  Ако стената не е изолирана, разстоянието от 60 см се счита за безопасно, за таван - 130 см. Ако трябва да съкратите това разстояние по някаква причина, това може да се направи с помощта на облицовка от стоманена ламарина.

  Лист стомана се полага върху слой минерална или базалтова вата или азбест, чиято дебелина трябва да бъде най-малко 8 mm. Струва си да се отбележи, че самият азбестов материал не е екологичен и поради тази причина не е желателно да се използва в жилищни помещения.

 4. Газопроводът се доставя чрез метални тръби, както и специални газови фитинги. Този вид работа трябва да бъде поверена на специалисти. Само газовите бутилки имат право да се свързват сами, но ако не сте уверени в способностите си, не рискувайте, поканете майстора.
 5. Не могат да се използват цилиндрови газови камини без комин.

  Димоотводът за отвеждане на рециклирани газове трябва да бъде направен от устойчиви материали. Подходящи са комини от керамика и неръждаема стомана, те ще бъдат устойчиви на киселини.

  Най-често те купуват сандвич комини от неръждаема стомана, които имат висока устойчивост на корозия и добра топлоизолация. Сглобяемите керамични комини също са надеждни, но са по-скъпи.

  Освен това можете да използвате коаксиален комин с вграден рекуператор и въздуховод.

 6. За да бъде ефективността на горенето висока, въздухът трябва да влиза в пещта без препятствия.Приемът може да се осъществи както от помещението през въздуховодите, така и през специални въздушни канали в коминната система.
 7. Уверете се, че стаята с камината винаги е проветрена. Моделите на камини с отворен тип вложка трябва да бъдат поставени по такъв начин, че пламъкът да не е пряко изложен на въздух.
 8. Когато инсталирате вградения тип камина в корпуса, направете предварително канали в него, така че въздухът да може свободно да циркулира както в горната, така и в долната част на него. Конвекционният поток трябва да преминава свободно между корпуса и отоплителната камера и в същото време може да отвежда топлината от стените му.

Принцип на действие

Въпреки че можете да намерите голямо разнообразие от опции, всички устройства не са много различни в работата си. Такова огнище се състои от следните елементи:

 • затворена или отворена камина;
 • колектор за дим, който се стеснява нагоре;
 • топлообменник и газова горелка;
 • рефлектор за разпределение на огън, газ;
 • блок за управление, автоматизация;
 • въглища или фалшиви трупи (декоративна функция).

В случай на затворени версии се осигурява топлоустойчиво стъкло. А газовата камина на цилиндров газ може да бъде с допълнителна ниша за по-нататъшен монтаж на цилиндъра.

Камината може да се управлява с помощта на дистанционно управление или регулатор. Започва подаването на газ, което се запалва и изгаря в декоративен режим или до достигане на зададената температура на отопление. Когато се достигне желаната температура, мощността се намалява автоматично или ръчно - всичко зависи от конкретния модел и наличието на различни режими.

Сигурност

Газът е запалимо вещество, но въпреки това газовите камини се считат за едно от най-безопасните устройства. Благодарение на системата за проследяване на много нива, всякакви ненормални ситуации ще бъдат предотвратени.

От филмите знаем за случаи, когато подаването на газ спира и след това се възобновява, тогава стаята ще се напълни с отровно вещество. Разбира се, трябва да запомните тази опасност, но не и в случай на камина. Системата за дозиране на газ е оборудвана със специален сензор за налягане. Той реагира на спад в налягането в тръбата и спира подаването в случай на несъответствие.

Съдържанието на въглероден диоксид в помещението се наблюдава постоянно от специални атмосферни сензори-анализатори. Те са спасили много животи в случаите, когато аспираторът не е работил правилно.

Инфрачервените датчици са датчици за положение на камината. Те реагират, ако устройството изведнъж падне. За да не предизвика пожар, системата за подаване на газ е изключена.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни