Как да печем полимерна глина правилно


Характеристика на дизайна

Собствениците на жилища и селяните все още изграждат руски глинени фурни със собствените си ръце. Отоплителното устройство може да бъде инсталирано не само на открито, но и вътре в жилището. В допълнение, такава печка често се използва като котел за баня и ако трябва да украсите градина, тогава тя може да бъде направена в декоративен стил с ръчно направени рисунки. Основното предимство на дизайна е ниската цена, а другите предимства включват следните параметри:

 1. Малък размер.
 2. Екологичност - печката е изработена от естествени строителни материали, които не вредят на околната среда. Освен това за горивната камера се използват безвредни суровини (дърва за огрев, торф, слама и т.н.).
 3. Ниска цена - конструкцията може да бъде направена от материали, които не е необходимо да купувате в магазина. Глината и пясъкът са основните елементи за направата на пещ. Основното е да разбъркате правилно разтвора.
 4. Бърза ерекция и лесна работа. Въпреки това, преди да направите кирпичена печка, трябва внимателно да проучите инструкциите.
 5. Практичност - дизайнът може да се използва не само като отоплително оборудване, но и за готвене, сушене на дрехи и като бойлер за сауна. В допълнение, това е оригинален декоративен елемент, който може да се използва за украса на градина.

Но има и недостатък: за изграждането на пещ е необходимо много глина. За да получите правилното решение, трябва да можете да го замесите. Ето защо производството на конструкцията започва с този технологичен процес.

Картината показва глинена фурна

Как да печем полимерна глина правилно

В началото на творческия път при работа с полимерна глина могат да възникнат много трудности и въпроси. Един от тях е как правилно да се пече полимерна глина? Изглежда нищо сложно, но има много нюанси, за които не всеки знае и ако го направят, забравят да кандидатстват.

В статията се опитахме да дадем изчерпателни отговори на най-често срещаните въпроси за начинаещи по отношение на печенето. Надявам се този материал да бъде полезен на всички любители на полимерното изкуство.

По-долу има таблица с основните параметри за печене на полимерна глина по време и температура за няколко от най-често срещаните марки в Русия. Ако бързате, можете веднага да пропуснете статията. Процесът на печене на полимерна глина обаче не се отнася само до времето и температурата. Има много неща, на които трябва да се обърне внимание. В рамките на тази статия ще разкрием всички тези нюанси.

 1. Мога ли без печене?
 2. При каква температура да печете полимерна глина?
 3. Колко време отнема печенето?
 4. Може ли стъклото да се използва за печене? И какво друго?
 5. Какво да търсите при печене?

Това са ключовите моменти, които ще разгледаме в рамките на тази статия. Преди да започнем обаче, бих искал да отбележа 3 важни правила, за да печем полимерна глина без затруднения.

Прочетете опаковката (тук са записани всички важни параметри за печене)

Задайте правилно температурата

Не отлагайте (и не бързайте) в процеса

Мога ли без печене?

По принцип е възможно да се пече полимерна глина без фурна, но не трябва да правите това. Фурната е удобна и лесна за използване необходимост при работа с полимер.

Да, има самовтвърдяваща се полимерна глина, която изсъхва доста добре във въздуха. Има един, но трябва да свикнете с него в работата си, веднъж. Такава глина има много ограничения, две.

Много от тях са успели да получат доста поносими резултати с помощта на микровълнова печка, мултикукър или фритюрник. Но.

 • В мултикукър е малко вероятно да бъде възможно да се постигне идеално равна повърхност на крайния продукт.
 • Във фритюрника може да тече полимерна глина (по-добре е да използвате фолио и да увиете всеки елемент в него - изключително трудно е да направите това, без да счупите нищо)
 • Ще е необходима микровълнова фурна с грил - този път. Второ, не се опитвайте да използвате този метод, ако продуктът е базиран на метален скелет.

Друг вариант е да се вари полимерна глина. И каква по принцип е работеща идея, ако към водата се добави сол или налягането се увеличи, тогава е напълно възможно да се очаква повишаване на температурата с 10-15 ° C, което би трябвало да е достатъчно за изпаряване на пластификаторите .

Не пренебрегвайте здравия разум и баналните правила за безопасност. Както можете да видите, полимерната глина може да се пече не само във фурната. Но, както ми се струва, това е най-лесният и удобен начин. Съгласен съм?

Как да изберем правилната температура?

Всъщност тук няма нужда да бъдете умни и да преоткривате колелото. Прочетете инструкциите на опаковката. Пише, когато е необходимо да се пече полимерна глина. Има три изключения:

Изключение едно... Някои марки полимерна глина променят цвета си (това важи особено за светлите цветове), дори ако температурата на печене от опаковката се спазва.

Има два начина да се опитате да се преборите с това заболяване:

 • намалете температурата на печене с 10-15 градуса
 • потопете готовия продукт в ледена вода веднага след изваждането му от фурната (този метод не работи с някои марки полимерна глина)

Второто изключение. Голяма височина. Ако откриете, че е над 1000 - 1500 метра над морското равнище, най-вероятно ще трябва да добавите няколко допълнителни градуса и да увеличите времето малко. Но е по-добре да го тествате на практика.

Третото изключение. Фурни за бързо нагряване. Създадени, за да спестят времето ни в ежедневието, те наистина не помагат при работа с полимер. След затваряне на вратата се включва бързо нагряване (много по-високо от планираната температура), което, макар и да има краткосрочен характер, е напълно способно да намали всички усилия при работа с полимерна глина до нула.

Ще трябва да свикнете с такава печка:

 • първо настройваме температурата на 20-30 градуса под препоръчителната
 • поставяйки нашия продукт, изчакваме 5-10 минути
 • добавяме температурата към препоръчителната и я уреждаме.

Колко време отнема изпичането на полимерна глина?

Първоначално същият отговор като при температурата - прочетете инструкциите.

Тук обаче си струва да разгледаме един малък нюанс, който много хора забравят, особено начинаещи - когато се извади от фурната, полимерната глина все още е мека, тя се втвърдява, когато се охлади напълно.

Зависи и от дебелината на продукта. Често производителите не посочват с каква дебелина важат параметрите им за печене. В резултат на това са възможни грешки. Стандартните параметри за печене, посочени на опаковката, са предназначен за дебелина на слоя от 5-6 мм.

По-долу е дадена таблица на времето за печене и температурите на най-често срещаните производители. Информацията се показва въз основа на данните src = "https://opolimerke.ru/wp-content/uploads/2017/11/00008_Sravnenie_temperatur_po_brendam.jpg" class = "aligncenter" width = "495 ″ height =" 334 ″ [/ img]

Както виждаме, почти всички производители се придържат към температурен диапазон от 100 - 130 ° C и общо време за печене от 10-30 минути. Във всеки случай интервалът от време не е най-важното. Температурата на печене е от първостепенно значение.

Какво е по-добре да се изгори или да се изгори? Да направя всичко както трябва

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни