Изработване на плочки за печки със собствените си ръце. Как да направите плочки със собствените си ръце?


Някои потребители на интернет се интересуват от това какво е плочка. Изглежда, че тази дума отдавна се е чувала и всички знаят, че това е една от разновидностите на керамиката. Не всеки обаче знае как този вид покритие се различава от обикновените плочки.

Така че, една плочка се нарича глинена плочка, изгорена при високи температури, предназначена за декорация на стени, фасади на сгради, както и пещи. Той се различава от обикновената керамика по това, че има така наречената задница откъм шевообразната страна - страна по целия периметър, образуваща кутия. Този дизайн прави плочката много лесна за монтаж при довършване на повърхности. Днес, когато декорирате екстериори и по-често интериори, се използва и такъв тип декорация като плочки. Камина, стени в кухнята, в коридора или дори в хола - това е основното поле на приложение на този прекрасен материал. Остъклените плочки са способни да понасят висока влажност, значителни температурни промени, различни механични влияния без вреда, те не гният, не потъмняват и изглеждат повече от привлекателни.

Видове плочки

Печките могат да се различават на външен вид. В тази връзка плочките се класифицират на:

 • обикновена гладка;
 • обикновена релефна;
 • боядисана гладка;
 • рисуван релеф;
 • мазилка.

Всички тези разновидности са много красиви и се считат за почти най-качествения вид керамика. Всякакви шарки и цели картини с добре дефинирана сюжетна линия - така печките и стените могат да бъдат декорирани с помощта на такъв материал като плочки. Можете да видите снимка на завършените с нея конструкции на страницата. В днешно време интересът към този вид декорация се е увеличил значително. И затова започнаха да се създават работилници, специализирани в производството на точно такава облицовка за печки и стени. Най-често те продават стандартни видове такива плочки. Ако обаче желаете, можете да поръчате ексклузивен комплект, предназначен за дадена конкретна печка или интериор.

плочка за печка

Значението на думата "плочка"

Точното значение на това име за този вид керамика не е известно. Предполага се обаче, че е произлязло от думата "изрязване". Факт е, че при производството на такава облицовка някога са били използвани дървени форми. В същото време красотата на плочките пряко зависи от умението на дърворезбаря. Колкото по-сръчен беше майсторът, толкова по-оригинален и привлекателен се оказа завършеният материал.

Може би значението на думата "плочка" има малко по-различни корени. Някои изследователи правят паралел между него и думата „проба“. Факт е, че последният беше много разпространен в Русия точно по време на разцвета на изкуството на плочките.

С лице към печката за сауна с плочки

Печка за сауна с плочки

Особеността на печките е, че те прегряват повече от другите.

Освен това те постоянно са в контакт с вода и се намират в помещение с висока влажност на въздуха.

Ето защо плочките, облицовани с тухлена зидария, са най-подходящи за такива екстремни условия.

Но дори и да има метална печка във ваната, тя може да бъде усъвършенствана чрез изграждане на тухлен корпус около нея на половин тухла (отстрани се правят дупки за свободна циркулация на въздуха). Тази обвивка може да бъде завършена както искате.

Ако пръчката (патерицата) е с малък диаметър и е твърде хлабава в отвора на мотофрезата, тя трябва да бъде фиксирана с разтвор, който ще запълни вътрешността на продукта. Опитайте се да "напълните" дупката с разтвор, така че пръчката да прилепва плътно.

Характеристики на дизайна и монтажа на плочки

И така, какво е плочка, разбрахме.Това е името на облицовъчен материал от глина. След това нека видим какви са характеристиките на монтажа на този вид покритие. Облицовката с този материал се извършва по съвсем различен начин от плочките. Най-често плочките се използват за украса на печки. Ако просто ги сложите върху разтвор или лепило, поради ефекта на високите температури по време на пожара, те скоро ще изчезнат. Бетонната смес не се използва по същата причина, дори при полагане на печките. Заменя се с глинен разтвор.

Монтажът на плочки се извършва не върху готовата печка, а веднага - вече в процес на полагането му. При производството на плочки се пробиват отвори в противоположните по височина сегменти на крупата, в които се вкарва метален прът. След това кутията от шевообразната страна се пълни с глинен хоросан, в който се натискат малки тухлени развалини. При полагане на печката в това решение се избира отвор към металния прът. Освен това около него се припокрива тел, чиито краища се полагат между тухлите по време на процеса на полагане. По традиция между плочките не остават шевове. Резултатът е красив, но изключително траен завършек.

Как да инсталирате плочки на печката?

В старите дни плочките се полагаха по време на строителството на печката. За това двама специално обучени хора - производител на печки и производител на облицовки - работеха заедно. Технологиите са се променили и можете да украсите вече завършена фурна с такива плочки.

Подготовка на повърхността и материала

Трябва да се придържате към следната схема на работа.

Първата част се отнася до подготовката на самата пещ и частите, които ще бъдат прикрепени към нея:

 • Изправянето пред печката с плочки започва с избавяне от старата мазилка или други декоративни елементи. Ако фурната е току-що поставена, отстранете остатъците от хоросановата смес.
 • Препоръчва се фугите в зидарията да се задълбочат с около 10 мм. Това ще допринесе за по-добро сцепление с хоросана.
 • Фурната трябва да бъде покрита със строителна мрежа. Това ще увеличи твърдостта на конструкцията и ще помогне за по-дълъг експлоатационен живот.
 • Самонарезните винтове са монтирани в зидарията на фурната. Към тях ще бъде прикрепена бъдещата облицовка.

След това можете да започнете да монтирате всички детайли:

Техника на закрепване

Изправянето на печката с плочки не е лесна и отнемаща време задача. Но ако вземете предвид основните правила, дори начинаещ майстор може да направи това.

 1. Всички плочки се накисват във вода преди работа. Тази процедура ще увеличи термичната стабилност на материала.
 2. Закрепването на плочки към печката започва от долния ъгъл (ред). Глината или циментовият хоросан се пълнят в лоста на детайла, след което те са прикрепени към повърхността. Всички плочки трябва да са равни. Ако позволите блокиране на конструкцията на първия етап, тогава ще трябва да повторите цялата работа. Следват методите за полагане на плочки на първия ред:

 3. Ако плочката е тежка, можете да добавите счупена тухла или развалини.
 4. Металните щифтове се вкарват и огъват в жлебовете на крупата. Към тях е прикрепен проводник, който заедно с предварително фиксираните самонарезни винтове държи плочката. Телта свързва плочките със следващите в реда.

 5. Останалите редове се полагат по същия начин. Необходимо е да се помни за празнината по шева. За естетиката на продукта той трябва да бъде еднакъв.

 6. След закрепването шевовете се втриват. Можете да си купите фугираща смес в магазина. Важно е той да не излиза от общия състав. Ето защо трябва да изберете цвета на плочките.

Историята на плочките в Русия

По този начин вече знаете какво е плочка и какви са характеристиките на нейното инсталиране. Сега нека направим малка екскурзия в миналото и да видим кога точно този вид декорация се е появил в Русия. Историята на производството на този вид облицовъчен материал е неразривно свързана с историята на развитието на изкуството на полагане на печки. Някога в Русия колибите се отоплявали „в черно“ с помощта на най-простите конструкции - нагреватели. По-късно обаче започват да се появяват и по-модерни печки - с комин. Разбира се, руската любов към декорирането на битови предмети също докосна този важен елемент от хижата. Глинените плочки, предназначени за довършване на подове и сгради, започват да се произвеждат в Русия още през 10-11 век. Тогава тя беше украсена основно с църкви и храмове.

Самата плочка на печката се появява малко по-късно - през 16 век. По това време това беше обикновена глинена плочка с релефен модел. Сюжетите на чертежа върху такъв завършек могат да бъдат много различни. Остъклените плочки (аналогично на съвременната глазура) започват да се обработват през 17 век. Във всеки случай най-старата от всички намерени плочки датира от този век. Втората му половина спокойно може да се нарече златната ера на изкуството на плочките. Беше точно от 17 век. и до 19-ти, декорирането на печки с този вид облицовка става традиционно. Сюжетите на израелските картини, както и мотивите на шарките, стават все по-сложни. Цветовете стават необичайно ярки и цветни. Печките на големи църкви, къщи на богати граждани, дворци са украсени с плочки.

До 18 век беше обичайно да се покриват с такива плочки, включително фасадите на сгради отвън. До края на този век обаче тази мода изчезна. Плочките започнаха да се използват само за интериорна декорация.

Използването на този вид облицовка в СССР

За съжаление, след революцията изкуството да се правят плочки у нас на практика изпадна. Той обаче не беше напълно забравен. Те продължиха да украсяват печките с плочки. По-специално, този вид покритие беше популярен в Украйна. Такава облицовка дори е била използвана за украса на една от московските метростанции - Боровицкая. Плочки са доставяни и за други страни от социалистическия лагер - Чехословакия, ГДР и др.

плочка за печка

Подготовка на глина за плочки

Изработването на плочка за печка самостоятелно технологично не е толкова трудно, колкото може да изглежда на пръв поглед. Тази работа обаче отнема много време и включва няколко етапа:

 • Първо трябва да изкопаете добра червена глина без примеси.
 • След това се поставя в дървена кутия, старателно се натрошава и пресява през фино сито.
 • След това полученият прах се разрежда с вода и се оставя да се утаи.
 • След известно време изсветлената лека вода се оттича и течната глина се извлича по такъв начин, че най-ниският плътен слой остава на дъното.
 • Оставя се да изсъхне малко. След като придобие консистенцията и гъвкавостта на пластилина, можете да започнете да правите самата плочка.

Как да направите сами плочки

Технологията за производство на плочки е доста трудоемка и сложна. Можете обаче да опитате да го възпроизведете у дома. Получените продукти ще бъдат доста подходящи за създаване на печки и камини с плочки.

Глина за готвене

Започваме с направата на глина. Ако планирате да събирате материала самостоятелно, по-добре е да го извършите през лятото или в самото начало на есента. Глината, начупена на малки бучки, трябва да бъде добре изсушена на слънце. След това разбиваме буците със специален трамбовка и пресяваме глината, за да отстраним всички примеси. Напълнете получения материал с вода и разбъркайте добре. Изцеждаме малките отломки, които се появиха. Повтаряме това няколко пъти. Много е удобно да използвате специално подготвен контейнер.

В него се правят дупки на различна височина от дъното, първоначално затворени с тапи.Тъй като дупките се изплакват, водата се източва и остава само течна глина. Течният материал се изважда и се изсипва в широк съд. След това поставяме глината на слънце, така че излишната вода постепенно да се изпарява. Постоянно смесваме масата. По-късно, когато глината изглежда като дебело тесто, омесете я добре с ръце, за да придадете на масата пластичност. Материалът е готов за употреба.

Ние правим гипсова форма

Направи си сам плочките за печки се предлагат в различни размери и форми. След като сме избрали необходимия, извайваме глинена заготовка, с помощта на която впоследствие ще направим мазилка за мазилка. Вземаме парче глина и оформяме от него плоска торта. С остър нож изрежете желаната форма. Вземете правилото и внимателно подравнете ръбовете на модела. Започваме да извайваме релефна рисунка. Вземете купчина и приложете скица на шаблона към детайла. Извайваме ролки от глина и ги полагаме по очертаните контури и по периметъра на детайла.

Изливане на плочките

След това започват сами да произвеждат плочките. Плочката за печката е направена както следва:

 • Готовата форма се пълни с глинен разтвор.
 • По краищата на детайла се правят прорези.
 • Четири дълги правоъгълни блока са изляти от глина.
 • Пръчките са залепени по краищата на детайла. В този случай се оказва нещо като кутия.
 • В двата крайни сегмента на рамката в средата са направени отвори за закрепващия щифт.

След като глината изсъхне, плочките се изваждат от формата.

Какво представляват плочките?

Плочките са специална керамична плочка с форма на кутия, близка роднина на плочките. Благодарение на обратната страна (trompe) под формата на отворена кутия, тези продукти са здраво закрепени към повърхността.

Керамични плочки
Керамични плочки

Преди това закрепващите елементи на плочките бяха подготвени по време на полагането на камината, това е идеален вариант, но лошото е, че е невъзможно да се премахне облицовката с такова закрепване, без да се демонтира самият нагревател. Съвременните майстори успяха да решат този проблем, като използваха специална мрежа, върху която плочките са здраво закрепени.

Предимства на плочките пред плочките

Основната разлика от останалата керамика е нейната необичайна форма. Плочките на гърба имат специален издатък на задната част - отворена кутия, по-малка от размерите на плочката. Когато е обърната, тя се запълва с хоросан, има и отвори за крепежни елементи.

Важно! Кухината ви позволява да увеличите количеството на използвания хоросан, което значително увеличава топлопредаването на стените.

Въздухът, останал в кухините и глината, може да се нагрее до 100 градуса, след което те постепенно отделят топлина. Този материал е не само красив, но има и няколко важни предимства пред конвенционалните плочки:

 • Хигиена. Те не се нуждаят от допълнителни грижи, лъскавата повърхност ви позволява да изтриете сажди и прах с почти едно движение,
 • Топлинен капацитет. Дебелината на самия декоративен материал и дебел слой глинен хоросан значително увеличават количеството топлина, погълната от камината,
 • Топлообмен. Топлината, натрупана от плочката, продължава дълго време след края на камината и камината постепенно я отдава. Генерираната топлина е достатъчна, за да се поддържа нормална температура в помещението за 12-20 часа (в зависимост от размера на лоста).
 • Топлоустойчивост. Плочките не се повреждат при никаква температура,
 • Екологична чистота. При производството на материала се използва чиста глина, която не избледнява и не отделя токсични вещества,
 • Икономия на гориво. Поради способността да се натрупва топлина, продължителността на отоплението на помещението след пожара се увеличава значително и в резултат на това се намалява общият разход на гориво,
 • Сигурност. Изключен е рискът от изгаряния поради случайния контакт с камината. Вътрешната камера не позволява на външната повърхност да се нагрява твърде много,
 • Дълъг експлоатационен живот.Качествените плочки могат да издържат десетилетия.

Декоративните качества на плочките за довършителни отоплителни устройства нямат конкуренция. Благодарение на разнообразието си, камините с плочки в интериора изглеждат естествено. Има дори случаи на използване на очарованието на този декор, в лаконичен високотехнологичен стил.

недостатъци

Сред многото предимства можете да намерите недостатъците на плочките:

 • Голяма маса материал - само масивни конструкции могат да бъдат облицовани с плочки,
 • Материалът и последващата декорация на камината с плочки, изискват големи финансови разходи,
 • Висококачествената инсталация, поради сложността на работата, може да се извърши само от опитен майстор.

За какво е задницата?

Rump, увеличава топлинния капацитет на цялата камина и увеличава здравината на материала. По размер той е малко по-малък от площта на продукта.

Допълнителни предимства, които дава кръста:

 1. Твърдостта, която увеличава лоста - плочката става почти 2 пъти по-дебела от обичайната плочка,
 2. Допълнителна устойчивост на резки температурни промени, което е важно за отоплителните устройства. Освен това, напълнената с глина крупа дава възможност да се запали камината много по-рядко,
 3. Rump значително увеличава експлоатационния живот на плочката.

Изстрелване и боядисване

Така получените заготовки се поставят в муфелна пещ. Плочката трябва да се "готви" в нея в продължение на четири часа при температури до 950 грама. След това фурната е изключена, изчакайте да се охлади и извадете плочките. След като се охладят, можете да започнете да рисувате. Плочките са боядисани или с маслени бои, или с ангоби. Последният тип е представен от глини с различен състав, които придобиват различни нюанси при високи температури. След нанасянето на чертежа плочката се покрива със специална глазура. След изчакване на последното да изсъхне, плочките отново се поставят във фурната и се изстрелват отново.

снимка на плочки

Ние правим плочка от глина

Около мазилката се прави дървен кофраж. Всички ръбове трябва да са плоски и на около два сантиметра над мазилката. След това се нанася глина. Правила за запълване на формата с глина:

Дупки в телената фреза.

 • сместа се притиска с усилие в тънки слоеве - наложително е да се запълнят всички кухини на чертежа;
 • трябва да започнете от центъра и да се придвижите до краищата;
 • след пълното запълване повърхността се изравнява до нивото на кофража.

Много важен етап при производството на плочки за печката със собствените си ръце е образуването на крупа. Това е такава страна по периметъра на плочката. Необходим е за фиксиране на плочки. Благодарение на румпела остава въздушна междина между стената на фурната и финала. Височината на фрезата трябва да бъде около 2,5 см, а общата дебелина на плочката трябва да бъде 45-50 мм. За да направите тази страна, трябва да навиете колбас от глина и да го фиксирате по периметъра с отстъп от ръба на 15-20 мм.

Изключително важно е височината на лоста да е еднаква във всички точки, в противен случай ще бъде невъзможно да се постигне равна повърхност при полагане на плочките.

На всеки ръб на фрезата трябва да има две дупки. През тях ще се прекарва жица. Той фиксира плочките един към друг и към тухлената зидария. След това трябва да оставите глината да изсъхне малко, след което тя леко ще намалее по размер. Благодарение на това плочката може да бъде извадена от формата. След това трябва отново да проверите размерите и, ако е необходимо, леко да коригирате продукта. Освен това може да се наложи да изгладите някои несъвършенства в чертежа.

Изпалване и декориране на плочки

Процедурата за изпичане на плочки се извършва на два етапа. Първо, продуктите се втвърдяват в специална фурна при температура 900 градуса за 4 часа. След това фурната се изключва, но плочката не трябва да се отстранява, докато не се охлади напълно. Въпросът е да оставите плочките да се охладят бавно. След това плочката става твърда, но все още не е достигнала своята пикова якост. След първоначалното изпичане продуктът се украсява с:

 • рисуване с маслени бои;
 • ангобиране - потапяне в течна глина с различни нюанси с добавяне на ангоба.Необходим е ангоб, ако плочката не е покрита с глазура.

Един от най-добрите варианти е да се изолира рамкова къща с минерална вата. Освен това е и най-печеливш.

Можете също да използвате минерална вата за тръбопроводи, комини, покриви и др.

Глазурата може да се използва за покриване както на боядисани плочки, така и на плочки, които изобщо не са украсени веднага след първоначалното изпичане. За целта продуктът се потапя изцяло в глазурата. Остъкляването е незадължителна стъпка, която можете да пропуснете. След декорирането плочките претърпяват вторично изпичане при по-ниска температура в продължение на 3 дни. Облицовъчните печки с такива плочки ще придадат на вашия интериор необичаен вкус.

Втори начин

Можете да направите плочка със собствените си ръце по друг начин. Това е проста технология, която не изисква оборудване за стрелба. Плочките, направени по този метод, обаче могат да се използват само за облицовка на стени. Тя не може да довърши печките. В този случай вместо глина се взема обикновена шпакловъчна смес, която може да бъде закупена във всеки магазин за строителни материали. Разрежда се с вода, като се ръководи от инструкциите на опаковката. Трябва обаче да добавите малко повече от него. Готовата смес трябва да има консистенция от 15% заквасена сметана. Разбърква се старателно, докато всички бучки изчезнат и се оставя да престои известно време.

Можете да вземете силиконови форми за плочки, предназначени за печене на бисквитки. В тях се излива шпакловъчната смес по такъв начин, че да не останат кухини. След това от армиращата мрежа за рисуване се изрязва правоъгълник с размер, сравним с формата. Трябва да се натисне внимателно в сместа. Подобрените по този начин плочки ще бъдат по-здрави. След това горният слой на сместа се отстранява с изправяне, внимателно подравняване на грешната страна на детайла. След като сместа стегне, плочките могат да бъдат извадени от формата. Понякога върху получените по този начин детайли остават грозни увисвания. Можете да ги премахнете с обикновена груба шкурка.

плочка за печка

Работилница за изработка на плочки

23.02.2016 г. 3925 Pechnik (Москва) Декорирането на различни видове огнища (печки и камини) се счита за стара традиция, която придобива нов кръг популярност. Съвременният пазар предлага не само местни продукти, но и плочки от Украйна, Беларус, както и страни от чужда Европа и др. Старите традиции се възраждат, усъвършенстват и представят в новия си вид на своите клиенти.

Но както и да е, и днес, в ерата на автоматизацията и машинния труд, производството на плочки е трудоемка процедура и изисква ръчна работа. Разбира се, резултатът е истински произведения на изкуството, които, разбира се, не са толкова евтини. Но повярвайте ми печка или камина с плочки

, на стойност десет отоплителни конструкции.

Съдържанието на статията:

1. Направи си сам плочки 2. Първият етап - съставяне на план 3. Вторият етап - подготовка на глината за плочките 4. Подготовка на глината за моделиране на плочките 5. Третият етап - изработване на шаблон за плочки 6. Четвърти етап - изработка на матрицата за плочките 7. Приготвяне на гипсовия разтвор 8. Изработване на плочка с гладка повърхност без форма - видео 9. Четвърти етап - направа на плочки у дома 10. Петият етап - твърд (първично) изпичане 11. Шести етап - регулиране на потъването 12. Седмият етап - рисуване на картина (боядисване на плочки, ангобиране) 12.1. Студено боядисване 12.2 Ангобинг 13 Етап 8 - остъкляване 14 Етап 9 - окончателно изпичане на плочки

Направи си сам плочки

Специализираните интернет сайтове са пълни с различни статии, включително почти само обща информация, позволяваща само да се получи обща представа за това какви са тези необичайни керамични плочки.Днес ще се опитаме сами да направим облицовъчния материал, за който ще проведем майсторски клас по изпълнение. Нека ви предупредим веднага, че тази работа не е толкова скучна, а напротив, интересна и вълнуваща.
В подготовка за процедурата закупете гипсова шпакловка, която ще бъде използвана за направата на матрицата, както и специална глина. Инструментите са стекове, ножове и муфелна пещ. По-целесъобразно е всички етапи да се напишат на отделен лист хартия, това ще бъде инструкция стъпка по стъпка, която впоследствие ще трябва внимателно да се следва.

Първата стъпка е съставянето на план

На първия етап изготвяме подробен план за действие. Това включва скициране, преброяване на броя на плочките и измерване на огнището, което ще бъде украсено. Освен всичко друго, трябва да вземете решение за вида на формата и обема на материала, използван за производството.
Формата на плочката трябва да бъде обмислена много внимателно, тъй като ако се отклонявате от нормата, можете да развалите целия материал. Важно е да се вземе предвид чертежът, който ще бъде изложен по-късно, конфигурацията на самия шаблон ще зависи от това.

Вторият етап е подготовката на глина за плочки

Вторият етап е подготовката на глината, която трябва да престои. Докато се приготвя глината, трябва да направите калъп за плочките.

Подготовка на глина за моделиране на плочки

Стъпка по стъпка:
1. за производството на използвани плочки
специална керамична глина
който има висока пластичност. Такива суровини се характеризират със способността да образуват и последващата висока якост, следователно, глинената керамика, както никоя друга, е подходяща за моделиране

2. тогава формираме малки топчета

, така че глината да изсъхне възможно най-добре. Изсушете топките в топло, добре проветриво помещение,

3. Сухите топки трябва да бъдат мелене

, което остава след смилането, пресейте през фино сито с фини мрежи,

4. На този етап, елуиране на глина

... За да направите това, прахът трябва да се излее с вода и да се разбърка добре, след което сместа трябва да се остави да се утаи. Измиването на глина се извършва в голям обем вода, пропорцията е едно към десет (глина - вода, съответно). След като глината е измита, водата се източва много внимателно, за да запази долния слой на глината непокътнат. По този начин можете да почистите материала от ненужни примеси. Наличието на излишни включвания в глина за плочки може впоследствие да повлияе неблагоприятно на тяхното качество. Обясняваме, че при нагряване материалът се разширява и примесите могат да имат малко по-различно разширение, което ще доведе до напукване на масива от плочки. Професионалистите съветват почистването на глината в специален контейнер, в който ще бъдат предварително пробити няколко дупки, по-добре е да направите това вертикално и да подредите дупките в един ред. Дупките се запълват с дървени котлети, които се отстраняват при изсветляване на глината. Този метод е много прост и удобен. 5. в бъдеще глината се излага на слънце и
изсушени
с постоянно разбъркване, за да не се напука. За да подобрите огнеупорните свойства на глината, можете да добавите малко количество каолин, шамот или шпат към нея.

Третият етап е направата на шаблон за плочка

За да получите гипсова отливка, предварително се подготвя шаблон. Изработването на шаблон се състои в прилагане на шаблон, който планирате да видите на повърхността на вашата печка или камина с дву- или сантиметров слой глина. Според вида на повърхността се разграничават два вида плочки: релефни и гладки. Гладките плочки се доставят с шарка, а релефните плочки могат да бъдат боядисани. При формирането на шаблон е важно да се вземе предвид това обстоятелство. На изображението можете да видите как се подготвя квадратният шаблон.
Съвет!

Конфигурацията и параметрите на плочката се избират въз основа на лекотата на монтаж и размерите на пещта за изпичане на материала.При условие, че рисунката е проста, можете просто да я изваяте с пръсти. Разбира се, с по-сложен модел е по-целесъобразно да се използват специални инструменти - стекове.

Stack е вид дървен нож, импрегниран с ленено масло и използван за работа с глина. Стековете се използват за нанасяне на шарки, ивици, канали и премахване на излишната глина. Устройствата могат да бъдат закупени в специализирани магазини или можете да го направите сами. Циклите на стека са изработени от кожа, тел или пружини от будилник.

Ролките се организират чрез поставяне отстрани по краищата на заготовката за плочки.

Внимание! По време на формирането на шаблон от глина, не забравяйте, че вече завършен продукт трябва просто да бъде отделен от детайла, поради което е по-добре да се изключат твърде малките детайли, както и прави ъгли. На изображението можете да видите препоръчаните профили. Вдлъбнатините по време на извличането на глина и по време на формоването на орнамента трябва да се правят по такъв начин, че впоследствие да се образува отворен конус в участъка. На снимката можете да видите бебешко мънисто, направено по абсолютно същия начин.

Последната подготовка на шаблона е да се премахне излишната глина или да се добави. В последния случай обикновено се добавя глина с случайно нарязване, което може да повлияе на целостта на шарката и необходимата гладкост, за което се използва мокър парцал.

Експертите формират шаблони за всяка отделна плочка, когато се полагат, те формират грандиозен модел. Както вече разбрахте, поради сложността на плочката, това е доста скъп материал за облицовка на печки и камини.

Четвъртият етап - изработване на калъп за плочка

След като шаблонът изсъхне, той се монтира в кофража и се навлажнява с вода от спрей, докато на повърхността се появи лек блясък.

Приготвяне на гипсов хоросан

Приготвяне на гипсов разтвор. За целта приготвяме обикновен гипс, вода и ги замесваме в съотношение седем към десет. Имайте предвид, че гипсът ще трябва да се излива във водата, а не обратно. Много е удобно да приготвите гипсов разтвор на половина гумена топка, така че разтворът няма да загуби необходимия вискозитет за дълго време и ще бъде по-лесно смесването на компонентите.
Ако за първи път подготвяте разтвор, тогава е по-добре да го замените с шпакловка, която запазва по-дълго течливостта си. Гипсът е готов, изсипете го във формата с тънък слой. Процедурата трябва да се извършва много внимателно, така че мазилката да запълни всички кухини, тъй като по-късно това ще бъде плочката.

На следващия етап излейте целия гипс до пълното пълнене на формата.

Шевната страна на плочките е направена на ръка. Факт е, че ще бъде по-лесно да се извърши последващото му свързване. Втвърдяването на гипса става в рамките на седем до десет минути и след двадесет минути гипсът е почти напълно втвърден. След това кофражът ще трябва да бъде премахнат и матрицата, заедно с шаблона, ще трябва да бъде изсушена. Сушенето се извършва при стайна температура. Разбира се, времето за сушене леко ще намалее, но качеството на плочката ще ви бъде гарантирано, тъй като няма да има повреда на самия шаблон.

Въпросът е малък - отделяме формуляра от шаблона. Детайлът просто се отстранява от шаблона, тъй като глината има тенденция да се свива по време на сушене. За всеки случай обаче е най-добре да проверите дали на дъното на матрицата има трохи, за това тя се изсушава и измива. Ако формулярът е направен съвестно, тогава с негова помощ можете да направите до двеста копия на плочки. За да увеличите производителността, можете да направите няколко форми наведнъж, с помощта на които можете да направите плочки няколко пъти по-големи.

Разбира се, такава процедура за изработване на облицовъчен материал може да изглежда сложна за някои, не се притеснявайте, има възможност за производство без използване на шаблонна форма.

Изработване на плочка с гладка повърхност без форма - видео

Можете да намалите времето за изработка на плочка с помощта на кухненски пластмасов съд. В него е удобно да се полага глина, за да се придаде на плочката необходимата твърдост. Вярно е, че е по-трудно да извадите плочки от него, така че пластмасовата форма може да бъде заменена със силиконова. Когато всичко е готово, започваме да правим самите плочки.

Четвъртият етап - правене на плочки у дома

Според чертежа можем да проследим етапите на изработка на плочките.

Предлагаме отделно инструкции стъпка по стъпка

:

1. първо следва подгответе формуляра

, тъй като в него могат да останат частици глина или обикновен прах, той трябва да се измие и изсуши. Вътрешната повърхност на матрицата трябва да бъде идеално чиста, тъй като дори малък чужд предмет влияе отрицателно върху качеството на плочката,

2. По-нататъшна форма плътно пълнени с глина

, правете го не веднага, а постепенно, на малки части. Глината започва от средата на матрицата. Първо, глината се разстила на тънък слой върху цялата матрица, като трамбова силно с пръсти. Това ще помогне да се попълнят всички пропуски и да се създаде висококачествен чертеж. Ако правите плочки за печка за първи път, по-добре е да дадете предпочитание на гладки елементи, тъй като по-късно те ще трябва само да бъдат боядисани. Освен това, дори не боядисани, те изглеждат страхотно на повърхността на отоплителното устройство,

3. задната част на плочката внимателно подравняване

, това ще ви позволи да премахнете излишната глина и да организирате платформа за бъдещата глава. Крупата е малка издатина с квадратна форма на гърба на плочка. Самата крупа трябва да се прави отделно, докато се навиват две или четири бара със същия размер. След това блокът леко се притиска надолу и се поставя на гърба на плочката.

Страната трябва да бъде силно притисната към основата, като се използва за това стек

.

Нека отбележим още един нюанс по отношение на крупата. Горната част на елемента трябва да има еднаква височина и трябва да бъде подравнена плоско. Тогава по-късно ще бъде много по-лесно да полагате материала, няма да има излишни издатини.

Подравняването на равнината се извършва с помощта на стек, след което лостът се притиска надолу с шперплат.

Съвет!

Професионалистите не съветват да правите крупа, като комбинирате две форми, които са пълни с глина, както можете да видите на снимката. Като правило това ще ускори работата, ще придаде на скута досадна форма, но ще направи монтажа твърде ненадежден и крехък.

Керамичните плочки се характеризират с особеността на тяхното закрепване. Те са завързани със специална изпечена тел от задната страна на конструкцията. По този начин плочките трябва първо да бъдат разположени, а след това огнището да бъде изградено. оттук, вероятно на етапа на организиране на крупата, планирайте отворите за закрепване на облицовъчните елементи.

При условие, че плочката се формова с помощта на кутия, дупките трябва да бъдат пробити само след изсъхване.

Поради факта, че пластичността на естествения материал може да повлияе неблагоприятно на здравината на конструкцията, се монтира твърда рамка, за която се използва или дебела тел, или малки пръчки, впоследствие фиксирани с глина.

След всички тези процедури плочката се изважда от формата и се изпраща на сушене

.

Античните облицовъчни елементи почти винаги имат отпечатък на автора или подпис върху повърхността.

Имайте предвид, че ръчната работа на автора се записва чрез неговия подпис от шевообразната повърхност на плочката, а използването на формата - подписът е на предната повърхност.

След това продуктът трябва да се извади от формата. Трябва да вземете плочката след изсъхване на глината, но не напълно изсъхнала, в противен случай ще бъде трудно да я получите. Професионалистите наричат ​​това състояние пресъхнало.

За обработката на предната повърхност се използва полиране. Остъкляването е полиране на плочка с помощта на всякакъв гладък и твърд предмет.Обикновено за това се използва лъжица, флакон или камъче. След обработката повърхността на продукта придобива красив блясък. При полиране на релефни плочки остъкляването се извършва само върху онези повърхности, върху които няма изпъкнали повърхности. След полиране елементът се изсушава.

Важно! Тъй като по време на облицовката на огнището могат да възникнат повреди на отделни елементи, по-целесъобразно е да се подготви комплект за ремонт на плочките. По този начин, ремонтният комплект обикновено включва всички плочки, поне по едно парче наведнъж.

Пети етап - твърдо (първично) изпичане

Плочките се сушат в специален режим и температурата трябва да бъде такава, че глината да се изсушава, а не да се пече до състояние на камък. Важно е да изберете подходяща фурна за сушене на плочки, тъй като отоплението трябва да се извършва възможно най-равномерно, тоест от всички страни. Препоръчителната температура на въздуха ще бъде от деветстотин до деветстотин и петдесет градуса по Целзий, а времето е от три до четири часа. Готовият продукт не трябва да се изважда веднага от огнището, той се оставя във фурната, докато се охлади напълно.

Тъй като изсушеният продукт все още не може да се нарече завършена плочка, той има свое име - "utel".

Шестият етап - напасването на мивката

Изхождайки от факта, че по време на сушенето глината намалява донякъде по размер, на изхода е възможно да се получат заготовки с различни параметри. Това не може да се избегне, поради което по време на облицовката ще трябва да регулирате елементите един към друг. Не се разстройвайте, тъй като това се счита за нормално явление в бизнеса с фурни, което се обяснява с няколко фактора, като свиване на глина, неравномерност на запълване на формата и т.н. Освен всичко друго, цветът на заготовките също може да се различава, но впоследствие плочките ще бъдат боядисани, така че разликата в цвета не е толкова ужасна.
Фабрично изработените плочки имат еднакъв размер и малка цветова разлика. Регулиране на размера GOST 3742-47. и отклонението ще бъде само половин или един милиметър.

Ако керамиката е направена самостоятелно от собственика на огнището, може да се наложи процедурата за монтиране на мивката, тя също се нарича "ретификация". Ретификацията се състои в премахване на горния слой на лоста за регулиране на височината и разресване на страничните ръбове.

Съвет! Не препоръчваме да се стремите към перфектно напасване на близко разположени елементи от декора на печката, тъй като наличието на пролуки пряко влияе върху топлинното разширение на материала и неговото движение по време на пожара. Освен всичко друго, окончателното сортиране на плочките се извършва само след като целият материал е боядисан. Декоративните ъглови и предни плочки са особено прецизно коригирани, защото са направени в едно копие.

Седми етап - рисуване (боядисване на плочки, ангобиране)

Има няколко метода за планиране на плочки.

Студено рисуване

За рисуване се използват традиционни маслени бои. Преди да покрие елемента с тях, повърхността се боядисва с ленено масло и се оставя за два дни да изсъхне. Едва след това започват да рисуват.
За да може плочката да се окаже възможно най-ефективна, повърхността й след изсъхване може да бъде покрита с маслен лак. Този метод на декорация е удобен вече, защото не е необходимо допълнително да се изстрелва.

Ако за пръв път боядисвате плочки, този метод е за вас! Той е прост, не изисква много време и когато е разположен, се получава отличен модел на почти цялата повърхност на огнището.

Engobing

Ангобата е декоративно покритие от течна глина. Това покритие се използва за оборудване на керамични и керамични изделия преди изпичане. Резултатът е красива, гладка повърхност. Алтернативно, ангобиране, за да придаде на продукта желания тон.
При производството на изрази, енгобата се получава по няколко метода.В първия случай това е метод за избор на различни нюанси на глина, а във втория - оцветяване на бяла глина с оцветяващи пигменти. Методът за рисуване на картина от своя страна е разделен на още два вида:

 • нанасяне на глина, чиято консистенция е дебелината на гъстата заквасена сметана,
 • потапяне на плочката във вода, а след това и в бял агноб. След изсъхване (но не силно) върху повърхността на продукта се нанася шаблон.

Отделно ще кажем, че при условие, че по-късно не планирате да остъклявате облицовъчните елементи, тогава десет до двадесет процента от потока трябва да се добавят към agnob. Флюсът е силикатно стъкло, което придава на боите блясък.

Можете да приготвите потока сами, просто смачкайте стъклото в контейнера. за ваша собствена безопасност е по-добре да работите с ръкавици и да поставите контейнера в найлонов плик. След като смачкате стъклото, трябва да го пресеете през сито. Най-надеждният начин за отделяне на големи частици от малки е прост, за това трябва да вземете найлонов чорап, да го издърпате над обръча за бродиране и да пресеете смачкано стъкло.

Рисунката изглежда ефектно както на гладки, така и на релефни плочки. Темата може да бъде най-необичайните мотиви на различни страни.

За да фиксирате шаблона, плочката трябва да се изстреля отново във фурната.

Осми етап - глазура

Плочката, използвана за облицовка на печки и камини, се характеризира с красива гладка повърхност, която помага да се превърне печката толкова стилно от отоплително устройство в ефективен интериорен елемент. Това може да се постигне чрез остъкляване на плочките. За това плочката е потопена или покрита с глазура. Процедурата е проста, елементът се държи от румпела или се поставя върху малка телена опора. Остъкляването може да се приложи върху завършен материал и плочки след първично изпичане (изпичане). Препоръчителната дебелина на глазурата е един до един и половина милиметра. След като слоят изсъхне, плочките се изпичат отново в долната камера на муфелната пещ в продължение на два до три дни.
Експертите съветват, когато поливате повърхността на плочките, изпълнете процедурата незабавно, в една стъпка, ако го направите в две стъпки, може да останат петна.

За да се приготви глазурата, предварително се приготвя нишестена паста, към която се добавя смачкано стъкло, което се нарича "флюс". Под въздействието на високи температури нишестето се синтерова и прониква в порите на повърхността на материала. В резултат на повърхността на плочката се образува тънък филм, който играе декоративна роля.

Девети етап - окончателно изпичане на плочки

Окончателното изпичане на плочките се извършва само след остъкляване, а ако плочката не е остъклена, то само след прилагане на чертежа.

Добре е да знаете, че продуктът се изважда от фурната едва след като се охлади напълно. Ако това изискване не се вземе предвид, тогава на повърхността може да се появи мрежа. Едва след всички извършени действия плочката ще искри с ярки цветове. В крайна сметка всички елементи се сортират и сглобяват според размера на самото отоплително устройство.

Боядисване на шпакловъчни плочки

Боите за рисуване върху плочки, направени по този начин, се избират въз основа на предназначението на плочката. Ако например ще бъде инсталиран зад кухненска печка, по-добре е да изберете топлоустойчива. Във всички останали случаи може да се използва акрилна боя. След това плочките могат впоследствие да се измият и почистят.

Надяваме се, че напълно разкрихме темата на статията и отговорихме на въпроса какво представлява плочката. Вече знаете и как да направите такъв завършек със собствените си ръце. Това е всичко. Пожелаваме ви късмет в това интересно начинание!

Плочки за камина

Особеността на камината е, че повечето от нейните повърхности не са достатъчно нагрети, за да се тества здравината на довършителните материали. Следователно камините са много по-лесни от печките за плочки, след като нагревателят е завършен.

Можете да фиксирате плочки без мистрия върху специални смеси за фурни, лепила и дори циментов разтвор.

Циментовият хоросан се свива бързо, за да стане по-еластичен, можете да добавите щипка обикновен прах за пране към партидата.

Камината най-често се разглежда като обект на естетика и декор на стаята, така че външният й вид трябва да бъде подходящ. Направи си сам облицовка на камина е техника стъпка по стъпка за довършване на повърхността, прочетете нататък.

Можете да намерите схема на поръчката на шведската печка със собствените си ръце тук.

Отоплението с печка с воден кръг е необходимо, когато помещението е голямо и обикновената печка не е достатъчна за отопление на цялата къща. Тук https://microklimat.pro/sistemy-otopleniya/montazh-sistem-otopleniya/pechnoe-otoplenie-s-vodyanym-konturom.html ще научите как работи тази система, какви са нейните предимства и недостатъци.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни