Направи си сам топъл под във ваната от печката


Монтаж на пещ

По-лесно е да използвате шарнирен резервоар. За неговото сглобяване, инсталиране са ви необходими:

 1. Направете кутия от метални листове с дебелина 2-3 мм. Заварете отделните части.
 2. Изрежете отвор в горната част на кутията за пълнене на течността. Направете дупка в долната част, инсталирайте кран. Това е необходимо, за да се използва течност или да се източи от резервоара.
 3. Прикрепете метални куки отстрани на плочата.
 4. Заварете два етикета към резервоара, за които той ще бъде окачен на куки.

Оптималното количество течност за един човек е 15 литра.

Дори след свързване на водоснабдителната система към ваната ще възникнат въпроси за това как да се затопли водата. За да направите това, има няколко начина, всеки от които има определени характеристики, подходящи за различни видове бани.

2 ноември 2015 г.

Ако в парната баня е инсталирана печка за сауна с топлообменник, тогава няма да е необходимо да се харчат допълнителни средства за инсталиране на котел, който е необходим за нагряване на вода. Такива дизайни са най-оптималните опции, поради факта, че те не само отопляват стаята, но и осигуряват на собствениците топла вода.

Ако решите да инсталирате печка за баня с топлообменник, тогава първо трябва да се запознаете с принципа на действие на това устройство. Топлообменниците се наричат ​​още водни кръгове. Независимо къде се намират, тяхното функциониране се основава на същия принцип. Топлинната енергия от пещта отива към кожуха или към регистъра.

Топлоносителят, който е в топлообменника, започва да се нагрява. Водата в резервоара има температура под стайна температура или малко по-висока. Поради тази разлика във веригата възниква налягане, което насърчава циркулацията на охлаждащата течност. По този начин нагрятата вода влиза в резервоара. От него охлаждащата течност се консумира за хигиенни процедури.

След това следващата порция студена вода влиза в контейнера. Той се прехвърля в топлообменник, където впоследствие се нагрява. В случай, че системата е от затворен тип, което предполага работата на резервоара като нагревателно устройство, тогава водата трябва да се налива още преди запалването на пещта.

В този случай температурната разлика може да причини деформация и повреда на метала на топлообменника. Циркулацията ще продължи, докато в конструкцията се поддържа достатъчно висока температура. Ако инсталирате печка за баня с топлообменник, тогава няма да е необходимо да инсталирате бойлер, който е инсталиран в душ кабината. Освен всичко друго, собствениците няма да бъдат изправени пред въпроса за подреждането на топлинни източници в помещенията.

Ако решите да изберете печка за баня с топлообменник, тогава е важно първо да се запознаете с технологията на нейното инсталиране. Инсталационните работи се извършват след подреждането на основата, която задължително се излива в земята с 40 сантиметра. Основата трябва да се издига над нивото на земята, но основата трябва да се ръководи от това.

Ако правите печка за камина с топлообменник, тогава подготвените нарязани заготовки, които се изрязват от метален лист, трябва да бъдат фиксирани чрез заваряване. След като всички изчисления са направени и сте напълно убедени, че в тях няма грешки, можете окончателно да сглобите цялата система.

След окончателното сглобяване системата трябва да се провери за здравина. В този случай можете да използвате следната технология. Долната тръба трябва да бъде заварена и след това напълнена с вода до самия връх. Изходът трябва да бъде свързан към контейнера.След това се инжектира сгъстен въздух и манометърът ви позволява да анализирате налягането.

Печка за сауна с воден топлообменник

Структурно топлообменникът може да бъде намотка или резервоар с максимален обем 5 литра и две дюзи за свързване на резервоар за вода / радиатор.
Според метода на закрепване топлообменниците са разделени на два вида:

 • вътрешен. Такива продукти са фиксирани на една от страничните стени на фурната или монтирани на дъното ѝ. Също така е възможно да се монтира водна риза, която буквално обгражда горивната камера от вътрешната си страна или се поставя в пространството между корпуса на пещта и стените на горивната камера;
 • външен. Топлообменниците от този тип са фиксирани върху комина или прикрепени към стената на пещта.

https://www.youtube.com/watch?v=fQQ7Rd1dBCI

Вътрешните топлообменници се отличават с най-добрите показатели за икономия на топлина. Водата в тях ще се загрява, докато печката напълно се охлади до последната си тухла или камък.

Най-бързото нагряване на водата се осигурява от вътрешни топлообменници и външни, монтирани на комина. В същото време първите продукти често предполагат необходимостта от конструктивни промени / допълнения в печката за сауна, а последните не могат да се нарекат украса на парната баня (широкият резервоар не се вписва в интериора по най-добрия начин).

Как да загреете вода в баня от печката

Ако сравним продуктите от гледна точка на лекотата на инсталиране, тогава дланта е заета от топлообменници, които са окачени на външните стени на пещта. Такива продукти се отличават с дълъг експлоатационен живот, не развалят външния вид на фурната, но водата в тях се загрява по-дълго и се охлажда много по-бързо.

Топлообменниците или водните кръгове, независимо от местоположението им, работят по същия принцип. Топлинната енергия се прехвърля директно от пещта към водната риза или регистъра. Охлаждащата течност, излята в топлообменника, започва да се нагрява; в резервоара или водата е със или под стайна температура.

Поради тази температурна разлика в кръга се създава налягане, което допринася за гравитационната циркулация на охлаждащата течност. Тоест водата, загрята в топлообменника, постъпва в отдалечения резервоар. Горещата вода от резервоара се изразходва за хигиенни процедури, след което студена част от охлаждащата течност се излива в контейнера. От своя страна студената вода се транспортира през тръби до топлообменник, където се нагрява.

Ако системата е от затворен тип (т.е. дистанционният резервоар работи като нагревателно устройство), водата се пълни стриктно преди запалването на пещта, в противен случай, поради температурната разлика, металът на топлообменника може да се деформира и да се спука .

Циркулацията продължава, докато във фурната се поддържа висока температура.

По този начин, ако в пещта има топлообменник, не е необходимо да се инсталира бойлер за душ кабината, както и да се оборудват допълнителни източници на топлина в помещенията.

С помощта на такива топлообменници водата ще се нагрява много по-бързо. Топлообменниците в пещта могат да бъдат направени от тръби под формата на различни геометрични дизайни или да бъдат обикновени плоски. Ефективността на пластинчатите топлообменници е по-ниска. Но от друга страна, те са много по-трайни и по-лесни за производство.

Топлообменниците трябва да бъдат инсталирани едновременно със зидарията на фурната. Като се вземат предвид параметрите на пещта, се избират размерите на топлообменниците. Изходите на тръбите могат да бъдат или от едната страна на пещта, или от две. Допуска се опцията за вход на студена вода отдолу и изход отгоре на равнината на пещта. С една дума, има много опции както по отношение на материала на производство на топлообменника, така и по типа, геометрията, линейните размери и конструктивните характеристики.

За производството на топлообменника изберете трайни висококачествени материали; заваръчните шевове трябва да бъдат направени в съответствие с правилата и характеристиките на материалите.Имайте предвид, че в много случаи е невъзможно да се фиксира повреден топлообменник във фурната, без да се демонтира. А какво представлява разглобяването и сглобяването на печката, не си струва да се обяснява.

Най-лесният вариант е да закупите фабрично изработена метална печка за сауна с вграден топлообменник. Но такива пещи имат един недостатък - ниската ефективност на топлообменника.

Приятно е да посетите добре оборудвана баня, в която е изградена не само висококачествена печка, осигуряваща лека пара, но и добре обмислени системи за отопление и водоснабдяване. Ако в печката е монтиран топлообменник, тогава в пералнята винаги ще има топла вода и ако към топлообменника е свързан радиатор, дори и през зимния студ, банята ще бъде възможно най-топла и удобна.

Как можете да загреете водата във вана?

 • Как да загреем водата във вана? Как да организираме водоснабдяването на банята?
 • Как да направите душ във вана и да загреете водата в нея?

Водопроводните системи под налягане, макар да създават уникални възможности и безброй удобства, въпреки това често причиняват много проблеми. Например, ако рядко използвате банята, тогава водата в резервоарите и тръбите изгасва, а самите тръби ръждясват. Стойната вода в тръбите замръзва през зимата и ги счупва, а през зимата е много трудно да се напълнят замразени резервоари и тръби.

Има няколко начина за затопляне на водата във вана, най-често срещаните от тях са: инсталиране на бойлер за дърва или газ и инсталиране на електрически нагревател.

С малки количества използвана вода е удобно (особено през зимата) методи за съхранение на вода без налягане (в отделни затварящи се или отворени контейнери, както и водопроводи: преливни водопади и открити потоци). Транспортът на вода в бутилки или кофи, както и транспортирането на течности в бъчви (цистерни), изобщо не е следствие от ниско техническо ниво.

Ако банята се използва само през топлия сезон, трудностите с останалата вода в тръбите, доставящи вода към нея, или в резервоара, се решават съвсем просто. Водата се източва преди измръзване, а банята остава суха през зимата. Веднага след като температурата се повиши, те започват да я експлоатират: определен обем се задвижва през водоснабдителната система, за да се изплакне и загрее, и след това се използва както обикновено. Много по-трудна задача е да се установи водоснабдяване за баня през зимата, особено ако се използва веднъж седмично или два пъти месечно.

Как да загреем водата във вана? Въпрос, който е подходящ в селска къща, където може да се побере и малка баня. Само на пръв поглед изглежда доста просто, но всъщност необходимостта от голямо количество топла вода изисква прилагането на определени усилия за изграждане на необходимата структура. По принцип нагревател за сауна или баня може да бъде закупен готов и лесен за инсталиране, но можете да разрешите проблема със собствените си ръце, като изградите нестандартен бойлер за баня, например върху дърво.

Функции за отопление

Проблемът на повечето бани в селска или селска къща е липсата на топлоснабдяване, което води до необходимостта от създаване на системи за отопление на водата. По принцип отоплението на водата във ваната може да се осигури по два начина: инсталират се отделни устройства за нагряване на вода или се използват печки за отопление на банята.

При първия вариант могат да се използват различни стандартни котли за топла вода, например газови нагреватели или електрически нагревателни елементи (TEN), които са способни бързо да загряват голям обем вода. Такива конструкции обаче ще трябва да бъдат инсталирани в пералното помещение, което създава проблем с горещата вода в парната баня.

Печката за отопление на сауната е в състояние, освен основната функция на отоплението, да осигури и отопление на водата. В този случай се инсталира специален резервоар с необходимия капацитет (от 30 до 100 литра) с вода за загряване на водата и се използва топлина, която все още се генерира за отопление на парната баня.За поддържане на желаната температура се използва класическата руска версия - върху дървото. Освен това принципът на нагряване може да е различен, но е желателно да се включи в проектирането на пещите още на етапа на проектиране.

Съвет от майстора!

По принцип се използват 3 системи: резервоар на печката (или в близък контакт с него); резервоар с топлообменник и самоварен резервоар.

Вградена система

Най-простият и най-често срещаният начин за инсталиране на резервоар за отопление на вода е инсталирането му от едната страна или върху печката за баня. В идеалния случай резервоар за вода е инсталиран вътре в печката и излиза едновременно в две помещения (парна баня и мивка). Капацитетът на такъв резервоар може да бъде всеки, а методът на отопление е на дърва.

Друг е въпросът дали вече е изградена печка за отопление на сауна и в нея не е предвиден резервоар. В този случай се използва шарнирна версия (обикновено отстрани или отпред в парната баня). Капацитетът на резервоара е около 40-70 литра и такъв обем (върху дърво) се загрява за 1,2-1,6 часа.Нагряването може да се ускори чрез изолиране на стените на резервоара.

Можете да вземете вода от такава система по различни начини. Най-лесният метод е да използвате капак отгоре и да загребвате течността в удобен съд. По-сложният вариант включва производството на дренажен клапан - в горната или долната част, в зависимост от височината на резервоара.

Ако има нужда да се свърже резервоарът за отопление на вода на определено място далеч от пещта, тогава се използва дизайн с топлообменник. Този дизайн се основава на факта, че отоплителните пещи имат намотка от стоманена тръба вътре, през която се подава студена вода. Преминавайки през фурната, течността се загрява и попада в свободно стоящ съд, където се натрупва гореща вода. Обемът на резервоара обикновено е 60-80 литра и се загрява в рамките на 1,6-2,2 часа.

Предлагаме ви да се запознаете с: Белина за дърво - състав, селекция, направете си сам

Топлообменникът използва добре познат физически закон - студената маса намалява, а нагрятата течност се захранва. Това определя разположението на резервоара. Основното предимство на системата за топлообмен е, че няма нужда да се привързва резервоарът към пещта. Недостатъкът на нагревателя е по-сложният му дизайн.

Нагревателят може да бъде изграден върху комина и отоплението ще се извършва от дима, водещ нагоре. Такъв източник на топлина може да се нагрее до температури над 500 ° C, което може да се използва изгодно преди димът да влезе в комина. Основният дизайнерски проблем е да се осигури херметичността на мястото, където коминът влиза в отоплителния резервоар.

Не се препоръчва използването на циментов разтвор поради напукването му при такива термични натоварвания.

Основното предимство на системата "самовар" е използването на безполезно оставяне на енергия в полза на бизнеса. В допълнение, достатъчно високо разположение на резервоара прави възможно използването му като душ, ако инсталирате подходящ воден спрей.

Големият недостатък е сложността на дизайна и по-трудното пълнене с вода, като се вземе предвид височината на горния капак.

Избор на материали

Изборът на материал за отоплителния резервоар изглежда само прост. Най-често срещаният вариант е стоманата. Основното предимство е ниската цена и лекотата на производство при използване на конвенционални заваръчни операции. Въпреки това, в условията на руска баня при постоянно висока температура, висока влажност и излагане на прегрята пара, този материал бързо ръждясва, а експлоатационният му живот е кратък.

Друг вариант е чугунът. В чугунен съд водата се загрява дълго време, но се охлажда дълго време, което прави възможно запазването на топлината дори след спиране на пещта. Недостатъците са голямо тегло, висока цена и проблеми с корозията.

Най-добрият вариант е неръждаема стомана. Разбира се, той е много по-скъп от обикновения стоманен лист, но не корозира и може да продължи много години.Най-често срещаните марки стомана за производството на резервоари за отопление на вани са 8-12X18H10 (304) и 08X17 (430). Контейнерите от неръждаема стомана са достатъчно леки, имат отлична топлопроводимост и коефициентът на деформация при резки температурни колебания е незначителен.

По принцип е възможно да се използват готови емайлирани резервоари. Такива контейнери обаче са добри, докато емайлираното защитно покритие е непокътнато. Когато се появят и най-малките чипове, започва активна корозия. Това означава, че емайлираните резервоари изискват допълнителни грижи по време на работа, което е много трудно да се осигури.

Въпросът за това как да се затопля вода в баня се решава независимо, въз основа на специфични условия. Най-лесният вариант е да инсталирате стандартен резервоар, отопляван от нагревателни елементи и да го доставите ръчно в малки контейнери до точката на местоназначение.

По-традиционният начин е да се използва енергията на вече доставена печка за сауна. Коя опция да изберете зависи от собственика на банята.

Как да направите система за отопление на водата във вана със собствените си ръце

Добрата сауна през зимата е истинска наслада. И особено когато е в собствената си лятна вила. Но при пристигане през зимата, както обикновено, всичко в къщата се оказва студено или замръзнало. Отнема много време, за да се затопли и размрази. Понякога се стига дотам, че след подобни събития дори не искате да отидете в банята. Има, разбира се, случаи, когато къщата и банята са в постоянно отоплявано състояние. Но, за съжаление, това не е така за всички. В такава ситуация въпросът става логичен, как да загреете водата в банята през зимата със собствените си ръце и освен това много бързо? Има такъв начин.

В резервоара водата се загрява само от една стена. Останалите три и още едно дъно просто отдават топлина на околната атмосфера. Тоест абсолютно ненужни загуби. Едната стена на резервоара загрява водата, всички останали усърдно се стремят да затоплят планетата. Не загрявайте водата бързо. В този случай трябва да се изключат топлинните загуби на трите стени и дъното, което ги кара да работят и в полза на нагряването на водата. В този случай резервоарът трябва да бъде изолиран. Такива действия ще доведат до факта, че коефициентът на топлопреминаване е значително намален.

За да направите топлоизолационни плочи, имате нужда от велпапе и пяна (достатъчно дебела 5 мм). Освен това този домашен изолатор трябва да бъде допълнен с обикновено алуминиево фолио. Тази система е прикрепена и накрая изолирана с лепяща лента. Плочите трябва да бъдат подготвени в такъв размер, че да са с три сантиметра по-големи от стените на резервоара и дъното на самия резервоар.

За интензивно нагряване на резервоара най-добрият вариант би бил да го заварявате към камината. Но това трябва да се прави внимателно. Между горивната камера и изолационната повърхност на резервоара е необходимо да оставите размазване, широко три сантиметра. В противен случай печката ще прегрее или дори ще започне да тлее. В този случай не може да се избегне пожар. Следователно, човек трябва да бъде внимателен и внимателен, когато инсталира такава система във вана.

Картонена повърхност е прикрепена към стените и дъното на резервоара с помощта на PVA лепило. По-добре е да го прикрепите наведнъж на два слоя. Към тези правоъгълници се прикрепват и пенопластови плочи с помощта на PVA лепило. След това пяната отново се покрива с картон и излишъкът се отрязва.

За да се придаде на тази конструкция по-завършен вид, ръбовете на дунапреновите плочки се залепват с хартия. Покривайки резервоара с фолио, по-добре е да направите това в един монолитен слой. Ако такова действие не работи, е необходимо да направите лопата на съседната пяна с изчисление от 2-3 сантиметра. Тъй като фолиото е доста тънък материал, той трябва да бъде защитен от механични повреди. За да направите това, резервоарът се увива с лента в няколко слоя или самозалепващ се филм. Трябва да се отбележи, че филмът също обикновено е тънък, така че също трябва да се нанася на няколко слоя.По този начин резервоарът придобива чист външен вид и е перфектно изолиран срещу загуба на топлина. Всички негови компоненти са защитени.

След монтирането на системата трябва да се остави време да изсъхне. След пълно изсъхване (след около един ден) резервоарът се пълни с вода и се загрява. Системата е напълно проверена за задържане на топлина и време за загряване на водата. Благодарение на такава проста схема, водата в резервоара във ваната ще се нагрее 2-3 пъти по-бързо, отколкото в стандартната версия. В същото време охлаждането на водата стана много по-бавно. От 100 градуса до 40, той се охлади за около половин ден.

Всичко по-горе обаче са доста импровизирани средства. Те са подходящи за тези, които нямат възможност да организират по-задълбочена водоснабдителна система, в която освен студена вода ще има и топла вода, както в градски апартамент. Горното обаче не подхожда на всички. Има по-основно решение на въпроса за отоплението на вода в баня през зимата със собствените си ръце.

За тези, които са се поглезили с постоянното присъствие на топла вода толкова много, че вече не могат да си представят каквито и да било условия без нея, има решение как да я направите почти постоянно и в банята на лятната вила също. Постоянна топла вода идва от печката на сауната.

Искате обаче да се измиете с гореща вода, без да се замърсявате със сажди, разтопявайки печката "в черно". Следователно, в съвременните тухлени фурни, едновременно с конструкцията, веднага се вгражда контейнер, в който водата се загрява. Освен това са адаптирани и топлообменници, които са свързани с други резервоари за вода. Има няколко подобни дизайна, така че читателят трябва да седи удобно на стол, ремонтиран със собствените си ръце и внимателно да разбере всичко.

Говорейки за пълноценно нагряване на топла вода с помощта на печка, няма да се говори за метални печки. За истинска руска баня тази опция по никакъв начин не е подходяща. Да инсталирате парче желязо в парна баня е да пожелаете от роднини да се возите с уникален комфорт и в същото време да си купите домашна кола. Ако наистина преследвате подобна идея, веднага си купете добра чуждестранна кола и ако все още няма възможност, тогава никой. Истинска руска баня заслужава изключително тухлена фурна.

Този метод за нагряване на вода е известен от незапомнени времена. Нашите баби са монтирали чугунен котлон над камината. Върху него беше поставен чугунен или стоманен резервоар с капак. Най-често такива резервоари имаха кран за източване на вода. Плюс тук само в мобилността на този резервоар, тъй като той може да бъде премахнат, измит, почистен.

В този случай има малко повече минуси. Бих искал топлата вода да тече директно в тоалетната. Но за това вратата на камината трябва да се намира на едно и също място. Не е удобно. Металният плот е разположен в зона, където се изгарят газове. Ако е студено, ще ги охлади. Поради това дървата за огрев ще се изразходват по-бързо, тъй като ефективността на печката намалява. Ако стените, напротив, са горещи, за непредпазливите посетители е лесно да ги притиснат. По-често децата страдат в тази ситуация. Когато печката се загрява дълго време, водата започва да кипи. Врящата вода ще трябва да се източи някъде и резервоарът да се напълни със студена вода. Или в такава ситуация е свързан допълнителен резервоар за съхранение. Но тогава не може да се говори за мобилност.

Друг начин е резервоар, предварително вграден във фурната. В същото време фурната трябва да бъде проектирана по такъв начин, че стената, разположена до резервоара, не само да влезе в пералното помещение, но и да се затопли по-добре от всички останали. В противен случай водата ще бъде едва топла и за да се постигне нормална топла вода, печката ще трябва да се нагрява в продължение на два дни. Но тогава тухлите ще започнат да страдат от прегряване и дълго време, в този случай, любимата баня няма да продължи. Когато печката се срути от слабостта на тухлите, е доста проблематично да се издигне нова зидария. Следователно, не трябва да се подготвя предварително съдбата на плевнята за банята. Оставете го да служи дълго време и в полза на собственика.

Има един недостатък.Ако вграденият резервоар се влоши, ще бъде изключително трудно да го поправите. Но това е рядък случай, когато се експлоатира правилно.

За да се избегнат тези проблеми, най-добрият вариант за нагряване на вода в баня е инсталирането на топлообменници. Най-подходящият начин за поставяне на топлообменници, който ще предотврати прегряването на резервоара, ще източи навреме топлата вода във водоснабдителната система и след това ще създаде комфортни условия за вземане на душ, ще бъде низходящ комин. Нарича се още димният канал. В пещта тя традиционно се намира близо до "високата" - отвора за отделяне на газове или, обратно, тавана на пещта, откъдето димните газове навлизат в комина.

При инсталиране на топлообменника трябва да се вземат предвид размерите на самата пещ и нейната изходна мощност. Също така трябва да измерите обема на съда, в който ще се нагрява водата, времето на нагряването му и постоянната температура по време на нагряване. Познавайки всички тези параметри, ще бъдат избрани материали за топлообменника и регистъра и неговите размери.

Средно такава печка във вана ще загрее 100 литра вода до 90 градуса за около 4 часа. При такива свойства на печката за сауна се препоръчва регистърът да се настрои с диаметър около 40 мм. В този случай дължината му ще бъде 2 метра. Това са приблизителни изчисления. Във всеки случай те ще бъдат чисто индивидуални. Ако има съмнения относно правилното инсталиране на регистъра, топлообменника и дори самата пещ, тогава е по-добре да се обърнете към професионалисти. Приблизителната мощност на топлообменника в такъв дизайн трябва да бъде 2 kW.

Често има ситуации, когато е необходимо да се нагрява вода директно във ваната. В този случай регистърът се инсталира директно в горивната камера. По-точно на мястото, където се произвежда най-силната топлина. Някои хора инсталират регистъра в специална вдлъбнатина в тухлите на горивната камера. За този вид събития в камината са инсталирани шамотни тухли.

Разбира се обаче е невъзможно да се каже със сигурност кое ще се побере в този или онзи случай. По-точна информация може да предостави само производител на печки, който се е съгласил да поеме устройството на печка за сауна с функция за едновременно нагряване на вода по време на нейното нагряване.

Не забравяйте, че положителен резултат и пълен комфорт от приемането на истинска руска баня ще бъдат само ако всички системи в нея са изпълнени правилно и работят безпроблемно. Всъщност нормалният водопровод е почти като в градски апартамент, това не е от категорията на фантазията, а доста достъпни неща, които могат да се използват от всеки, който иска да има баня в лятната си вила. Устройството на пещ с резервоар и топлообменник не увеличава толкова цената на цялата сграда, че трябва да се изостави. Както можете да видите от горното, дизайнът е изненадващо прост. Той няма сложна система, която да изисква точното спазване на някакви специфични физически правила. Основното е, че това устройство е сглобено правилно. Когато тухлите бяха положени от сръчни ръце, тогава банята ще служи за радост на своите собственици.

Как да загреем водата във вана?

Схемата за нагряване на вода с помощта на печка с топлообменник тип самовар.

Ако през лятото горещата вода е необходима постоянно, а през зимата само когато има желание да дойдете в селската къща и да вземете парна баня, тогава как да организирате баня с топла вода и да затоплите банята?

 • инсталирайте дървена колона;
 • инсталирайте електрически бойлер с голям капацитет;
 • инсталирайте газов бойлер. свързан или към централизирана газификация, или към цилиндър, ако в къщата няма газ;
 • използвайте системата за загряване на водата в резервоара през тръбата за топла вода от отоплителната печка;
 • допълнете четвъртата система с нагревателни елементи за загряване на водата в резервоара в момент, когато банята не се нагрява.

Всички тези опции са приложими през лятото и при стабилни отрицателни температури водата ще трябва да се нагрее и да се подаде във ваната точно пред камината и да се източи от всички контейнери и тръби след използване на банята.

Вариант 3. Използваме резервоар на тръбата на комина

Ако сте избрали печка без резервоар на горивната камера и без водна верига, тогава производителите на комини правят резервоари на комина, водата там се загрява от дима. При тази схема на отопление водата се загрява по-дълго, тъй като температурата на отработените газове е по-ниска, отколкото в самата камина.

Нагрятата вода може да се източи от резервоара на удобно място, така че е доста удобно да използвате тази схема, единственото нещо, ако трябва да добавите допълнителна вода към резервоара, тъй като може да изтече, отново ще трябва да манипулирайте горещите елементи. В този каталог можете да разгледате такива артикули - резервоари за вода.

диаграма резервоар на тръба

Препоръки за употреба

Когато инсталирате печката във вана с топлообменник, загрятата вода ще тече в резервоара или свързаните радиатори. В последния случай трябва да се използват тръби, които трябва да бъдат обвити с топлоизолация. Коминът трябва да се изведе през предварително подреден отвор в покрива. Затваря се със стоманен лист, в който се прави разрез. Получените фуги трябва да бъдат добре запечатани.

Ако сте избрали печка за баня с топлообменник за отопление, тогава е важно да се вземе предвид, че ще бъде много по-трудно да се инсталира воден кръг в камина или газов канал в сравнение със случая, когато топлината обменник е включен в закупената метална печка. В първия случай регистърът трябва да бъде направен предварително с помощта на дебелостенна черна тръба или неръждаема стомана.

Ако направите схема с незначителна обменна повърхност, тогава охлаждащата течност постоянно ще кипи, това трябва да се изключи. Докато прекалено големите размери, напротив, ще доведат до дълго загряване. В крайна сметка водата ще остане хладна, когато е необходимо. Ето защо е толкова важно да се създаде верига с оптимална обменна повърхност.

За да използвате топлообменник във вана, за да бъдете наистина ефективни, трябва да запомните няколко прости правила.

 • Препоръчително е да използвате помпа за изпомпване на вода. Това ще помогне да се предотврати образуването на въздушни джобове.
 • По-добре е да свържете топлообменника към окачения резервоар с помощта на медни тръби. Месинговите фитинги са подходящи за закрепване, а за уплътняване на резбите се използват материали, които са устойчиви на високи температури.
 • Изборът на обема на резервоара за вода зависи от скоростта на нагряване на охлаждащата течност. Трябва да се помни, че течността трябва да се затопли най-малко 2 часа след свързването на цялата система.
 • Тъй като тръбите ще започнат да се разширяват с повишаване на температурата, закрепването им трябва да бъде подвижно.
 • В никакъв случай не трябва да се използва топлообменник, където няма вода, тъй като оборудването ще загуби своята плътност поради прегряване.
 • Когато сами създавате устройство за баня, трябва да се откажете от използването на пластмасови тръби. Това е така, защото при нагряване те могат да отделят токсични вещества.
 • Преди да използвате самоделен топлообменник, трябва да напълните отоплителния резервоар с вода. Това не трябва да се прави веднага след запалване на печката за сауна, тъй като отопляемият топлообменник може да изтече поради температурната разлика.

Печка с топлообменник се счита за незаменимо оборудване за всяка баня. Благодарение на такова устройство ще бъде възможно бързото нагряване на течността, както и въздухът в парната баня и съблекалнята. Основното е, че самият топлообменник е направен от висококачествен материал.

Вариант 1 - Използваме пещ с воден кръг

Купуваме пещ с водна верига на камината (вижте такива пещи в каталога на пещ с водна верига). Повечето производители правят модификации на печките или със заварена, или с малка цев, поставена върху камината - воден кръг с два изхода. Отдалечен резервоар може да бъде свързан към изходите на веригата както в самата парна баня, така и във всяка съседна стая, дори на тавана или тавана.

Ако резервоарът е плътно задържан от горивната камера, тогава 50-литров обем вода по време на активната работа на пещта се загрява точно за един час. Считам тази схема за най-удобна и ефективна по отношение на отоплението.

схема на пещ с воден кръг

Няколко думи за връзката

Ако сте избрали печка за баня с топлообменник и резервоар за вода, тогава трябва да разберете точката, че дизайнът е предназначен предимно за отопление на парната баня, второстепенната задача е да загрее водата. Ще бъде невъзможно да се управляват множество процеси едновременно. Парна банята е приоритет.

Ако топлообменникът има формата на икономизатор или намотка, тогава е необходимо да инсталирате дистанционен резервоар във ваната, като го монтирате над нивото на пещта. За инсталирането на тази система е допустимо да се използват метални или полимерни тръби, но не трябва да се използват полиетиленови тръби. Диаметърът на тръбопроводите и мрежите, където водата тече гравитационно, трябва да бъде избран по такъв начин, че индикаторът да не е по-малък от размерите на тръбите на нагревателя. Най-добре е диаметърът да е с един размер по-голям. В този случай стъпката от резервоара до отоплителното оборудване не трябва да бъде повече от три метра.

Изтичане на вода за баня

Най-лесният начин за източване на вода в студена баня е под формата на стълба с диаметър 110 mm под обикновена дренажна тръба. Ако направите изтичането на вода във ваната с по-малък диаметър, тогава водата може да замръзне на изхода при добри студове. С течение на времето се образува лед, който ще се превърне в ледена тапа. Съгласете се, не е добре при -20С да се опитвате да пробиете леден цилиндър в тръба с диаметър 5 сантиметра и дълга половин метър.

Стълбата може да се затвори с грил, а може и с дървени летви и да се остави отворена.

Тръбен нагревател

Съвременните бойлери могат да бъдат разделени на три групи в зависимост от вида на горивото:

 • изгаряне на дърва;
 • газ;
 • електрически.

Електрически

Има два вида електрически бойлери:

 1. Проточните са компактни устройства, които бързо загряват течността, преминаваща през тях. Може бързо да дозира гореща течност. През зимата водата бавно се нагрява, може да няма време да се нагрее до оптималната температура, да налее студ от крана или душа.
 2. Натрупващи се електрически нагреватели - котли. Не е подходящ за малки пространства, тъй като заемат много място. Ако ваната рядко се отоплява през зимата, течността вътре в системата може да замръзне. Това ще повреди котела.

За да предотвратите замръзване на водата в електрическия нагревател за съхранение, можете:

 1. Инсталирайте котела и включете режима на минимална температура. Недостатъкът е допълнителните разходи за електроенергия.
 2. След всяка употреба източвайте цялата течност от устройството.

По-добре е да инсталирате котела в помещения с постоянно отопление.

Изгаряне на дърва

Ако няма електричество или газ, единственият начин да получите гореща течност е да използвате нагревател на дърва. Състои се от четири елемента:

 • метален корпус;
 • камери за изгаряне на твърдо гориво;
 • комин за отвеждане на газове;
 • контейнери с течност, разположени над горивната камера.

Предлагаме ви да се запознаете с: Баня след грип: възможно ли е да отидете в банята или сауната след грип, ползите и вредите

Можете да отоплявате печка на дърва с различни видове дърва за огрев. Необходимо е редовно да се почиства комина, горивната камера от сажди и пепел.

Газ

Газовият нагревател е проточна колона, която работи на природен или втечнен газ. Това е икономично оборудване, което работи еднакво добре през зимата и лятото.

Недостатъци на газовите бойлери:

 • скъп и сложен монтаж;
 • за да се свържете с централната система за доставка на газ, трябва да изготвите много документи.

За да се монтира газопровод, трябва да се извърши голямо количество земя.

Съвет от майстора!

Съвет от майстора!

Вградена система

Съвет от майстора!

Съвет от майстора!

Всяка баня изисква гореща вода в нея. В старите дни топлата вода се доставяше чрез едновременно нагряване на вода, когато самата баня се запали: в котел, вграден в печката, в кофи, поставени наблизо и т.н. Но в наше време, когато планираме баня, ние искаме да получим повече удобство и удоволствие от процедурите за баня.

Това предполага наличието на душ, топла вода от чешмата, а не само измиване от кофи. В допълнение, едновременното нагряване на вода, камъни и стаята изисква внимателно балансирана степен на нагряване от печката. Често се случва печката да се нагрява строго определено време, в противен случай водата започва да кипи или камъните не се нагряват достатъчно.

Идеалният вариант е сауна, разделена на пералня и парна баня с възможност за запалване на печката от съблекалнята и с нагряване на вода, независимо от нагревателя. Такова водоснабдяване за баня е възможно по различни начини: от втора печка, специално за вода, до свързване към водоснабдяването на къща с газов котел или централизирано водоснабдяване.

Когато банята се намира до жилищна сграда, селска или селска къща, които вече са снабдени с топла вода. най-лесният начин е просто да изкарате водопровода от къщата. Разбира се, този случай има свои нюанси. Ако къщата не е свързана с газопровода и водата се загрява в нея чрез електричество или по други начини, тогава такава връзка ще доведе до неоправдано преразход на електричество и други ресурси, докато в самата сауна топлината от дървата за огрев ще бъде безполезно да „летиш в комина“.

Нагряването на вода в баня от печка може да бъде организирано по няколко начина. Това е контейнер, вграден в пещта, когато част от стената или дъното му се вкарват в горивната камера. Това е топлообменна тръба, вкарана също в горивната камера, когато самият контейнер е вграден или отделно от пещта и не влиза в контакт с открит пламък в горивната камера. Често контейнерите се монтират на комина на печката във ваната или ги изваждат от тавана.

В такива случаи е важно правилно да проектирате фурната и местоположението на контейнера, за да постигнете едновременно необходимата степен на нагряване на камъните и да предотвратите кипене или недостатъчно нагряване на водата. Също така трябва да се има предвид, че при повишена твърдост на водата в определена зона, топлообменник под формата на тръба в горивната камера бързо ще расте отвътре със слой от котлен камък, което ще доведе до неговото прегряване и изгаряне и намаляване на ефективността на отоплението на водата. За резервоар, вграден в печка или върху комин, това не е толкова страшно, тъй като площта за отопление и пренос на топлина там е десетки пъти по-голяма.

Ако общата площ на цялата баня позволява, тогава планирането на отделна печка за захранване с топла вода може да бъде добър вариант. Удобството на този метод е, че можете да отоплявате печката-нагревател в зависимост от желаната температура, броя на хората и продължителността на престоя във ваната.

От своя страна, отделна печка за вода, освен че позволява приготвянето на необходимото количество топла вода, е много удобна за често отопление. Можете да се измиете и да вземете душ, след като сте останали в страната във всеки удобен момент и ако свържете външен душ към този контейнер, тогава няма да има излишна влага вътре в умивалнята във ваната, която впоследствие ще изсъхне за дълго време без изпичане на основната фурна.

Сега най-интересното нещо: как можете да осигурите топла вода под налягане в отделна баня, така че душ кабината да работи нормално и водата с необходимата температура да тече от смесителя. Важно е посещението на банята да е възможно най-удобно и няма да е необходимо да се бъркате с черпаци и легенчета, за да приготвите вода с необходимата температура.

Ако към банята не са свързани комуникации, ще бъде трудно да се организира водоснабдяването с топла вода, възможно е да се монтира контейнер с топла вода възможно най-високо над тавана. Това ще осигури възможност за използване на миксера, но няма да осигури пълноценен душ, само под лек натиск, като обикновен летен душ. Освен това ще трябва да плъзнете кофи с вода горе, за да напълните резервоарите за топла и студена вода.

често те осигуряват само глава вода за повдигане само малко повече от един метър.Съществуват и системи за осигуряване на необходимото водно налягане, които включват помпа и малък хидравличен акумулатор. Те са в състояние да поддържат даден натиск на изхода, дори когато са свързани с конвенционални резервоари, разположени по "традиционния" начин - в самата баня.

В случая, когато към банята е свързан водопровод със студена вода, захранването с топла вода за банята може да бъде организирано, като се използва налягането на самия този водопровод. Авторът е попаднал на вариант, когато е използван употребяван електрически бойлер с голям капацитет с изгорял нагревателен елемент.

С помощта на проста система от кранове и система за подаване, топлата вода, след като се нагрява в резервоар, вграден в пещта, напълва бойлера чрез гравитация, който след това се превключва с кранове към магистралата за студена вода. След това се използва като обикновен бойлер за битови нужди, докато топлата вода бъде напълно заменена със студена.

Ако желаете, ако не се страхувате от значителната консумация на електроенергия, можете да свържете работещ бойлер по същия начин, но това е много неикономичен метод, тъй като нагрятата останала вода ще се охлади по време на значителна почивка при използване банята, а електричеството ще се хаби.

Друг начин за загряване на водата е топлообменник в котел за топла вода. Водата се загрява по обичайния начин до висока температура в котела. В котела има топлообменник. Тя може да бъде под формата на радиатор като автомобил или радиатор от газов котел. Най-простата в изпълнение е тръбна намотка.

Доста е трудно да се направи точно изчисление на работата на такъв топлообменник: изчислението за метода "тръба в тръба" дава производителност от около 20-50 ml в секунда за един метър, когато водата се нагрява от 15 C до 40-50 C при температура на котела от 55 до 95 C. Това не е достатъчно, но нека ви напомним, че това е за един метър.

Топлообменникът, показан на снимката, използва само 5 метра тръба, но тази конкретна печка довежда водата почти до кипене, докато банята е готова, което прави възможно пълноценното използване на душа. Недостатъкът на този метод е постепенно намаляване на производителността, което налага да се настрои миксерът към гореща вода и в крайна сметка ще е необходимо да се намали налягането.

Когато използвате различни топлообменници, разположени в бойлер за топла вода, трябва да се помни, че макар капацитетът да не е квадратичен, той зависи от температурната разлика, колкото по-голям е, толкова по-продуктивен, т.е. по-добре е да загреете малко по-малко вода в котела, но на по-висока температура.

Вие сте на портала за ремонта на апартаменти и къщи, четете статията „Доставка на топла вода за баня“. На нашия уебсайт можете да намерите много информация за дизайн, материали за обновяване, преустройство, електричество, водопровод и много други. Използвайте лентата за търсене или секциите вляво за това.

А също и на сайта има много интересни видеоклипове за ремонт на апартаменти.

Съвет от майстора!

Съвет от майстора!

Важно! Използването на газови котли изисква стриктно спазване на мерките за безопасност. Инсталирането и експлоатацията на оборудване с мощност над 50 kW е свързано със задължителното получаване на допълнителни технически условия и разрешителни.

Електрическите бойлери се предлагат в два вида:

 • Проточен тип с оптимална производителност от 2,5 l / s. Оборудването загрява водата, докато се движи, използвайки най-голямо количество електричество.
 • Бутилки за БГВ с оптимален обем от 100 литра. Те консумират значително по-малко електричество. Водата се загрява в продължение на 3-4 часа, след което температурата й се поддържа постоянна.

За да спестите енергия и да направите възможно използването на душ в мивката по всяко време, се използва комбинирана система.Състои се от печка и електрически бойлер, които могат да работят едновременно за бързо загряване на голям обем вода или отделно, в зависимост от текущата нужда.

Недостатъци на други методи за нагряване на вода в черна баня

 • Вградените регистри охлаждат газовете в пещта, което води до по-дълго нагряване на камъните и отлагане на сажди върху тях. Не всички камъни се нагряват до необходимата температура, което прави парата по-влажна, с миризма на сажди.
 • Резервоарът кипва преди време, рее. Необходимо е периодично да се източва гореща вода от него и да се добавя студена вода. Това е доста опасно събитие.
 • Окачените или закрепени по друг начин резервоари за вряща вода имат повишена опасност за посетителите на банята: можете да получите изгаряне от резервоара или лесно да разлеете вряла вода.
 • Ремонтът на печката се усложнява от вградения резервоар.

Подобни работи: монтаж на печката Gucha Lava (Ferguss, Ferlux) с монтаж на комин от тип сандвич и противопожарна стена.

Традиционно отопление на вода

Обикновено във ваната е инсталирана тухлена или метална печка, където изгарянето на дърва за огрев се използва като гориво. Предимството на метода е възможността за периодично нагряване, непосредствено преди предприемането на процедурите, недостатък е дългото време за нагряване.

Най-лесният начин е да инсталирате чугунена плоча над камината, върху която да поставите метален резервоар с капак. Такъв подвижен контейнер е лесен за отстраняване на котлен камък, но съществува риск от изгаряне по стените му. За да се избегне необходимостта от изливане на вряща вода по време на продължително нагряване, за да се намали влажността от парата в помещението, в резервоара е монтиран дренажен клапан. В противен случай се изисква инсталиране на външен допълнителен капацитет, което намалява мобилността на устройството.

Резервоарът може да се вгради във фурната. което усложнява ремонтните дейности при установяване на повреда на тялото му. По-рационално е на етапа на зидарията да се предвиди специална вдлъбнатина в конструкцията, вътре в която да се монтира резервоар за вода. Резервоарът може да бъде разположен на стената близо до печката, при условие че е достатъчно нагрят, в противен случай процесът ще бъде твърде дълъг.

Съвет! Когато използвате тухлени фурни, за да предотвратите проникването на въглероден окис в помещението, е необходимо да изчакате дървата за изгаряне да изгорят напълно.

Снимки 676

Най-добрият вариант е опцията за инсталиране на топлообменник, който може да има много различен дизайн. Най-простото устройство е U-образна тръбна секция или част от чугунена батерия. Топлообменник в горивната камера свързва печката с резервоара. Размерите зависят от обема на водата, нейната първоначална температура, мощността на фурната и желаното време за нагряване.

Този тип водонагревателно оборудване е придобило голяма популярност поради редица негови предимства:

 • Компактни размери;
 • Висока скорост на нагряване на водата;
 • Значителни икономии на гориво;
 • Възможността за регулиране на температурата на въздуха и водата;
 • Голям обем отопляемо пространство.

Недостатъкът на металните фурни е бързото им охлаждане.

Важно! Поради защитата срещу понижаване на налягането на комина и горивния канал, въглеродният окис не може да проникне в помещението, поради което е възможно да продължи отоплението по време на процедурите за баня.

Печката е инсталирана между парната и пералнята, сякаш е монтирана в стената между тях. Водонагревателният резервоар е направен от 2 мм дебел лист неръждаема стомана. Монтирането му се извършва на стената на пералното помещение. Допълнително отопление на резервоара се осигурява от тухлена облицовка на стената около пещта. Комуникацията между елементите на системата е организирана с помощта на топлообменник. Резервоарът за циркулиране на вряща вода трябва да бъде разположен над него. Контейнерът отдолу има кран, а в капака има отвор за приемане и доливане на вода.

Системата ви позволява целогодишно производство на 100 литра вряща вода. Температурата се контролира чрез промяна на течението в горивната камера. Положението на дървото във фурната дава възможност за регулиране на посоката на нагряване. Подреждането на гориво близо до стената загрява въздуха в парната баня, по-близо до вратата - вода.Преди горивната камера контейнерът се пълни до определено ниво, циркулацията на вряща вода започва, когато пещта се нагрее.

Предимства на загряването на водата в димна сауна с помощта на резервоар за гореща вода

 • Не само 80 литра вода могат да се затоплят. Много е лесно да натрупвате вода наблизо в цев, ако капацитетът от 80 литра не ви е достатъчен.
 • Ако изведнъж се окаже, че няма достатъчно топла вода, тогава можете лесно да загреете печката отново, като добавите вода в резервоара, защото отнема минимум дърва и време за нагряването й (20 минути и водата е готова!) .
 • Можете да използвате котлон за гореща вода като параход за метли.
 • Използвайки такава система, можете просто да затопляте вода: например в делнични дни за пране или други цели.
 • Фурната работи без електричество. Изобщо не зависиш от електричеството.
 • Лесна поддръжка и ремонт, особено за печка без кран.
 • Устойчивост. Проверено лично от мен.
 • Рентабилност. В камината на пещта се изгарят основно един или два малки зареждания с гориво. Това могат да бъдат не само висококачествени брезови дърва за огрев, но и отпадъци от сухи строителни дъски или облицовки. Тук вече не са необходими супер-изисквания. Основното нещо е сухо и екологично гориво. Боядисана дъска, плоча, импрегнирана с отпадъци и масло, ПДЧ, OSB не са подходящи.
 • Дизайнът е независим от самия нагревател. Печката се обслужва много по-често: подмяна на камъни, решетки, ремонт на тухлена зидария, ремонт на врати.
 • Можете да загреете водата, без да загрявате печката.
 • Резервоарът не преварява и затова е много лесно да се изчисли полагането на дърва за огрев върху него.

Описание и видове топлообменници

Печките за сауна с топлообменник са конструкция с място за студена вода. Тук той се загрява и след това се прехвърля през тръби към шарнирен резервоар или радиатор. Трябва да се отбележи, че такова устройство помага не само за загряване на водата за пералнята, но и за осигуряване на оптимален микроклимат в съблекалнята.

Всички топлообменници за баня са разделени на две групи.

 • Вътрешен. Говорим за резервоар или намотка, която се намира между корпуса на печката за сауна и вътрешната камина. Този артикул понякога се нарича риза. Към него е свързан външният резервоар. Инсталирането няма да създаде затруднения, но ако е необходимо, премахването на устройството няма да е лесно. В този случай много зависи от конструктивните характеристики на печката за сауна.
 • Външен. Това са топлообменници от типа самовар. Тук е предвидена коминна тръба, свързана благодарение на фитинги. Тази опция се счита за оптимална за фурната, тъй като осигурява по-удобна поддръжка. В този случай продуктът може лесно да се почисти от образуваната скала.

Ако говорим за спестяване на топлина, тогава външната опция се счита за предпочитана за пещта. И така, има намаляване на разхода на гориво. тъй като топлината от комина на печката се използва за отопление. Ако говорим за вградения топлообменник, тогава тук е важно отоплението от камината. Съответно камъните, заедно със самата стая, може да не се затоплят достатъчно.

Струва си да се отбележи фактът, че всички видове топлообменници, предназначени за баня, трябва да се пълнят с вода. Може да е и антифриз. Предвиден е шарнирен резервоар за подаване на течност, който е свързан с помощта на фитинги. Самият принцип на действие е много прост. Функционирането е възможно благодарение на естествената циркулация на водата. Също така е възможно да свържете електрическа помпа към фурната.

Опитните строители препоръчват използването на отворени системи във ваната, тоест тези опции, при които няма натиск. Най-ефективно за печка за сауна е оборудването с дължина на тръбата до 3 м. Това наистина е достатъчно, ако резервоарът е разположен зад стената на парната баня. Дебелината на тръбите не трябва да надвишава 1 инч, в противен случай, поради съпротивлението, печката за сауна няма да може да движи вода.

Със собствените си ръце - Как да го направите сами


През зимата, без баня - е, просто нищо! Но как да загреем водата в нея три пъти по-бързо от обикновено? Има такъв начин.
Как беше с мен преди?

Водата в резервоара се загрява само от една от стените му, а трите странични стени и съответно дъното пренасят топлина от нагрятата вода към околната среда. Тоест до никъде. Затопли планетата.

И ако покриете тези три стени и дъното с топлоизолация? В крайна сметка, помисли той, трябва ли коефициентът на топлопреминаване да намалее, а заедно с това и количеството консумирана топлина, времето за нагряване и разхода на гориво?

ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ЗА ТОЗИ СТАТИЯ, Е ТУК >>>

Реших да тествам мислите си на практика.

За изолационните плоскости използвах велпапе, пяна с дебелина 5 мм (остатъците от таванното покритие), хранително алуминиево фолио и скоч лента. Размерите на плочите съответстват на размерите на трите страни и дъното, по височина и ширина - 3 см по-малко (виж фиг. 1).

Заварих резервоара към горивната камера, като се фокусирах върху заваръчния шев - трябва да отстъпите 3 см, за да не прегрее печката до горивната камера.

Фиг. 1.1 - резервоар; 2 - долна плоча; 3 - странични плочи; 4 - фурна

Фигура 2.1 - скоч лента; 2 - фолио; 3 - хартиена лента; 4 - картон; 5 - пяна

За всяка страна на резервоара и дъното изрязах по 2 правоъгълника от картон. На този правоъгълник беше нанесено PVA лепило и беше нанесена пяна. След това нанесох лепило върху пяната и сложих картон (отрязах излишната пяна).

Сега залепваме краищата на получената плочка с лента хартия.

Нарязах фолиото, така че да обиколи плочката и да покрие вътрешността с 2 см.

За да предпазя фолиото от повреда, го залепих с тиксо (можете да използвате самозалепващо се фолио).

Основни предимства

За всякакви бани си струва да използвате оборудване с топлообменник. Има много предимства от това:

 • изпълнение на отопление на вода, както и въздух в няколко помещения наведнъж;
 • възможността за поставяне на резервоара далеч от пещта;
 • трайност;
 • привлекателен външен вид;
 • лекота на монтаж и поддръжка;
 • висока ефективност;
 • спестяване на място поради компактни размери;
 • възможността за инсталиране във финландска сауна или обикновена руска баня;
 • увеличена мощност, осигуряваща бързо нагряване;
 • почти пълна липса на деформация по време на нагряване.

Направи си сам конструкция на топлообменник

Много хора предпочитат сами да изграждат такова оборудване за баня. Най-простият вариант е тръбна система от неръждаема стомана. Също така, ако желаете, можете да използвате единици, създадени чрез заваряване от канали.

За печка за баня от тухла обикновената ламаринена конструкция би била най-добрият вариант. И така, от материал с дебелина 2 мм се създават два правоъгълни и цилиндрични резервоара. Тези части са свързани с помощта на тръби. За да се гарантира точността на изчисленията, е необходимо да се заваряват подготвените елементи.

При самостоятелно издигане на конструкцията е необходимо да се сведе до минимум дължината на тръбите. Това изискване се обяснява с факта, че топлината трябва да се предава във вода възможно най-бързо.

Ако системата не предвижда наличието на помпа, струва си да организирате системата така, че самата студена вода да тече към печката на сауната, а топлата вода да отива в резервоара. Съответно тръбите трябва да бъдат монтирани под ъгъл приблизително 5 °.

Важно е да запомните, че основният недостатък на топлообменника е металната корозия. Това се дължи на факта, че металните повърхности не са достатъчно устойчиви на вода и различни агресивни вещества. Съответно е необходимо защитата на оборудването. За тази цел се използват тръби от стомана или мед с пръскане на определени метали, което ще увеличи трайността на конструкцията.

Вода за баня - захранване от дома

И така да тръгваме. Как да вкараме вода в баня, която не се загрява и как да се уверим, че водата в банята не замръзва?

На първо място, струва си да се каже, че трябва да бъдат осигурени редица условия:

1. Водата трябва да циркулира през водопровода между къщата и банята. В противен случай ще замръзне. 2.Тръбата за подаване и източване на вода от банята трябва да бъде добре изолирана, в противен случай водата в тръбата ще замръзне. 3. Водата в тръбата трябва да се нагрява, например, с нагревателен кабел. В противен случай водата във всяка част на водоснабдителната система може да замръзне. 4. Изходът на водоснабдителната система от къщата при преминаване през студената основа трябва да бъде максимално изолиран. 5. Входът за вода във ваната трябва да бъде изолиран възможно най-много, вертикалният участък на тръбата с вода да се нагрява.

Нека започнем с тези настройки. Полагаме водопровод от къщата до банята. Ние го изолираме с пяна с излишна дебелина. Например правим кутия с пеноплекс с дебелина 300 милиметра. Монтираме тръбата за подаване на вода към ваната и връщащата тръба вътре. Поставяме им нагревателен кабел, който трябва да увие около двете тръби. Кабелът е снабден с температурен сензор, който го стартира при външна температура от -2C.

Ако водоснабдяването на банята е положено в земята, тогава не трябва да го погребвате под дълбочината на замръзване - това е ненужна земна работа. По-добре е да го поставите почти на повърхността на земята, така че горният слой на изолираната кутия да е точно под повърхността на земята. На всичко отгоре си струва да монтирате дървени пътеки. Ако е необходимо, ако изведнъж имате замръзнала вода в тръбите, е по-лесно да хвърлите моста назад и да загреете пистата, отколкото да се опитате да я изкопаете.

Обикновено, ако пистата е замръзнала в земята, собствениците не я изкопават, а я оставят до пролетта. И носят вода до банята с кофи или изхвърлят временен маркуч през прозореца на къщата.

Ако полагате тръбите над земята, е полезно да оставите дупка отстрани на къщата вътре в канала. Така топлият въздух от котелното помещение или от топлия вестибюл ще загрява тръбите в района, който е най-близо до къщата.

Извършваме вертикалното подаване на вода към ваната под формата на прекалено изолиран кесон, в който монтираме спирателните кранове и източваме водата от вертикалния участък на тръбата.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни