Елиминираме саждите и саждите в комина: как правилно да почистваме комина във ваната


Нагряването на печка за сауна с дърва или въглища дава много топлина, но страничен ефект от изгарянето на горивото винаги ще бъде образуването на сажди и сажди. Те бързо образуват утайка по вътрешната повърхност на коминната тръба, намалявайки нейния просвет. Оставянето му в този вид е не само непрактично, но и опасно.

В допълнение към лошото течение в комина, голямо количество пепел е изпълнено с огън и огън. За да се избегне опасна ситуация, е необходимо редовно да се инспектира коминната тръба и при натрупване на сажди да се почиства, като се използват наличните методи.

Причини за запушване на комина във ваната

Запушването на тръбите може да възникне по различни причини. Натрупването на сажди, описани по-горе на вътрешната повърхност на коминната тръба, е неизбежен процес, тъй като продуктите от горенето на горивото под формата на частици се утаяват сами върху метална или тухлена повърхност.

Ускорява процеса на образуване на плака чрез кондензация от водни пари, които се образуват от влага в дървесните влакна.

При използване на дърва за огрев от иглолистни дървета, които дават киселинна утайка, образуването на плака върху тръбата става още по-бързо.

Други причини за запушване на комина са механична пречка, която затваря лумена на комина. Това може да бъде гнездо или птица, случайно уловена в комина, клон на дърво, парче покривен материал и други предмети.

Важно е! Механичното запушване е опасно явление: то не само намалява, но напълно елиминира течението и става опасно използването на горивната камера. Отпадъчните газове и продуктите от горенето ще потекат обратно в помещението и ще отровят въздуха.

Народни средства за борба с саждите

Има няколко други домашни средства, които са се доказали ефективни при почистването на комини през годините. Един от тези методи е картофеният пилинг. За целта разтопете добре печката и сложете половин кофа картофени обелки върху горещи въглища. По време на горенето те произвеждат много нишесте, което премахва сажди и въглеродни отлагания по стените на комина. Но не разчитайте само на народни методи, тъй като традиционното почистване на тръбите е най-ефективният начин.

Осиновите дърва за огрев се считат за друго народно лекарство. Те трябва да се поставят във фурната и да се запалят. Изгарянето на това гориво трябва да се поддържа няколко часа, за да изгорят всички сажди и сажди. Но за да използвате този метод, вашата фурна трябва да издържа на температури над 1100 градуса.

Методи за почистване на комини

Има различни начини за почистване на тръбата. Кой е подходящ, зависи от характеристиките на отоплението на печката във ваната, материала и дължината на комина.

механично почистване

Механични

Най-лесният начин за почистване на комина е механичното отстраняване на запушвания и отлагания на сажди. действащ на принципа на четка.

Първо, необходимо е да се оцени степента на запушване и стесняване на лумена на комина. Можете да използвате фенерче, гъвкав кабел с видеокамера.

Ако в тръбата има физическо препятствие - гнездо, остатък от шисти - е необходимо да го избутате с дълга пръчка или стълб

Препоръчваме ви да се запознаете с: Инструкции за създаване на веранда от профилна тръба

Обикновено за почистване на комина с помощта на човешката физическа сила се използват специални четки, които се продават в магазините. Те изстъргват и пометат получения слой сажди. Благодарение на гъвкавата дръжка, тази четка може да се използва за цялостно почистване на тръбата.

четка

Важно! За почистване на металната тръба на комина е забранено използването на четки и четки върху метална основа, тъй като те могат да повредят тръбата, оставяйки драскотини по повърхността ѝ.Използвайте само найлонова или пластмасова четка от смола. Можете да го купите в магазина или да го направите сами.

Друга възможност за механично почистване на комина е да закачите четката на специален кабел с товар. Претеглянето създава необходимото напрежение, така че четката или ръфа да влезе в контакт с повърхността на тръбата на комина и да остърже саждите.

ерш със сърцевина

Някои хора използват обикновен маркуч за поливане, за да почистят комина, който се вкарва в тръбата и извършва транслационни движения. В същото време саждите се избиват от повърхността на стените и попадат в пещта, откъдето след това се събират и изхвърлят.

Механичните методи за почистване включват използването на специално оборудване, работещо на принципа на прахосмукачка. Например това могат да бъдат специални инсталации, които се вкарват във външния отвор на комина на покрива.

Уредът създава силно течение, което изсмуква саждите като прахосмукачка. Недостатъкът на този метод е, че няма контейнер или торба за събиране на сажди, а саждите и саждите, които трябва да бъдат отстранени, просто се издухват от тръбата във въздуха. В същото време покривът и прилежащата територия са замърсени. Въпреки че този метод е доста ефективен, той обикновено предизвиква силно недоволство сред съседите.

Друг подобен метод е комплектът Tornado, който се състои от шестметрови взаимосвързани дръжки и найлонова четка. Дръжките са свързани последователно, така че получената конструкция да съответства на дължината на комина. Четка е прикрепена към външния му край, а другият край е прикрепен към бормашина.

Бързото въртене на четката поради въртящия момент на свредлото ви позволява ефективно да почиствате тръбата на комина. За защита от сажди към камината е прикрепен специален филм, който се продава с комплекта.

Химически

Химически активни вещества могат да се използват за отстраняване на сажди от комина, при условие че в комина няма механични запушвания и дебелината на плаката не надвишава 2 cm.

Препоръчваме ви да се запознаете със: Свързване на модерен радиатор за отопление към полипропиленови тръби

Средства под формата на прахове, брикети, течности за химическо почистване на комина се изгарят заедно с гориво. По време на горенето те отделят газове, които химически реагират със саждите на повърхността на тръбата, които се ронят надолу.

химичен агент

Химикалите, ако се използват правилно, са безопасни за хората и пещното оборудване.

Най-известните сред тях:

 • PKH - анти-въглероден химичен състав;
 • "Коминичек";
 • „Вътрешен коминочистач“;
 • „Дим“;
 • Вихър;
 • "Сажинет".

химически агенти

Важно! Оптимално е тези реагенти да се използват като превантивна мярка, като се изгарят заедно с горивото на всеки няколко месеца, като се предотвратява образуването на дебел сажди. В този случай няма нужда от механично почистване на комина.

Народни начини

Традиционните методи за почистване на комини се основават на химичните и термодинамичните свойства на различни материали.

Един от най-простите, достъпни и популярни народни методи е изгарянето на картофени обелки в пещ. В процеса на изгаряне те отделят нишесте, което заедно с дима се утаява на повърхността на тръбата и влиза в химическа реакция със сажди. След няколко дни той се руши напълно, оставяйки комина чист.

Друг метод е изгарянето на трупи от трепетлика, които при изгаряне създават изключително висока температура, поради което самите сажди изгарят.

Внимание! Използването на трупи с трепетлики е ефективен, но опасен начин. Не може да се използва за метални кръгли комини. Тъй като температурата по време на изгарянето на дърва за огрев надвишава 1000 градуса, това може да доведе до разрушаване на канала на комина и пожар на покрива. Препоръчително е да инсталирате искрогасител, за да избегнете пожар.

Последният метод, който може да се припише на хората, е изгарянето на обикновена готварска сол в горивна камера. Солта прави слоя сажди на повърхността на тръбата мек, но не го премахва напълно. Това е по-скоро комбиниран метод, основан на химическо и механично почистване на тръбата (след изгаряне на солта, трябва да изчакате, докато тръбата се охлади и да почистите комина с четка).

Методи за почистване на тухлен комин

Въпреки причината за запушването, е необходимо тръбата в банята да се почисти добре от сажди. Всъщност работата на печката и скоростта на затопляне на помещението ще зависят от качеството на извършената операция. Има много методи за почистване. Понякога се използват дори прости импровизирани средства, като четка, кабел или маркуч.

Основните методи за почистване са следните.

 1. Механичен метод. Включва използването на неща като четки, четки или стъргала.
 2. Използването на химикали.
 3. Народни методи.

Всички тези опции имат свои собствени нюанси и определена техника на работа. Всеки от тях трябва да бъде анализиран по-подробно. Можете да изберете метода за почистване на комина по ваше усмотрение.

Как да си направим четка за почистване „направи си сам“

Не е трудно да направите четка за механично почистване на тръби със собствените си ръце. Много майстори използват импровизирани средства и дори битови отпадъци за това. Най-лесният и популярен начин да направите четка е от ненужни пластмасови бутилки или стара метла със синтетични влакна.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Разновидности на гъвкави гофрирани комини и правилата за тяхното инсталиране

бутилка

Ако се използва бутилка (1-3 бр.), Трябва да я разрежете наполовина, след което да направите тънки пръчки с ножица. Демонтирайте старата метла, като отделите основата от найлоновите влакна.

За да направите четка, ще ви трябва и кабел, специални скоби за закрепване, две "уши", фиксиращ щифт и шайби.

 1. Купчината метла или отрязаната бутилка трябва да се сгънат назад, за да се образува плоска кръгла основа.
 2. Закопчалката трябва да бъде свързана с "ухото" и шайбата, прокарана през отвора в метлата и завийте втората шайба от другата страна.
 3. След това е прикрепено второто "ухо", което трябва да се завинтва много плътно, така че купчината метла да се разпростира почти хоризонтално под формата на кръг.
 4. С помощта на скоба получената четка е прикрепена към кабела.

Важно! Диаметърът на четката трябва да съвпада с диаметъра на димната тръба. Ако четката е по-малка, нейната дрямка няма да достигне до стените, а ако е по-голяма, тогава найлоновите четина просто ще се плъзгат по стените и няма да остъргват саждите.

Профилактика

Превенцията е най-ефективният метод. Системата трябва да се почиства поне 2 пъти годишно. Кой метод да използва, зависи от собственика като степен на замърсяване на канала.

За целите на профилактиката можете да почистите комина с алуминиево фолио. Изгарянето на алуминий превръща сажди и сажди в прах.

За да не се запуши комина, трябва:

 1. Изолирайте го отвън със специални топлоизолационни материали.
 2. Задължително е да поставите козирка на тръбата, която ще предотврати появата на запушвания.

Ако се вземат превантивни мерки навреме, посещението на банята ще стане безопасно и ще донесе много повече ползи за човешкото здраве.

Методи за почистване

Днес професията на коминочиста е толкова рядка, че по този въпрос трябва да разчитате единствено на собствените си сили. Но това не е толкова трудно и безнадеждно, колкото може да изглежда на пръв поглед. Има много начини за бързо и ефективно почистване дори на най-замърсения комин.

Изборът на метод за почистване зависи от естеството на нарушението, което се е случило със системата за отстраняване на дим от печката.

Механични

Те се използват за отстраняване на чужди предмети с помощта на мускулна сила.

Използват се следните устройства:

 1. Ръф. Можете да го купите или да го направите сами от метална метла. За продукта се привързва тежък товар, след което той се спуска в комина.В зависимост от конфигурацията на комина се използва кръгло или квадратно приспособление.
 2. Четка с твърди четина. Приляга плътно на стълб или телескопична дръжка. Подходящ за суха и мека плака.
 3. Сгъстен въздух. За прочистване на канала е необходим мощен компресор, способен да създаде здрава глава.
 4. Кука. Използва се за изтласкване или издърпване на заседнали чужди предмети. Дръжката се удължава с допълнителен стълб или се поставя телескопично удължение.
 5. Маркуч за поливане. Преминава се през канала и се води по стените му.

Почистване на комина с маркуч за напояване

Немалко собственици на баня наистина не мислят за това как да почистят комина във ваната. Те винаги имат доказан метод в арсенала си - почистване с маркуч за поливане.

За да почистите тръбата по този начин, трябва:

 • отстранете стъклото в дъното на комина;
 • вкарайте твърд маркуч в отвора - отгоре или отдолу, тъй като е по-удобен за всеки;
 • с прогресивни движения почистете саждите, които се утаяват на дъното на тръбата.

как да почистите комина във ваната

В края на маркуча може да се прикрепи пластмасова бутилка с предварително нарязани ленти или четка. Такова устройство лесно ще почисти комина.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни