Печка за лятна резиденция: направете го сами или си купите готова?


За да осигурите приемлива температура във вашия неотопляем гараж през зимата, можете да изградите работеща фурна със собствените си ръце. Не е скъп и за него може да се получи гориво на изгодна цена, ако опитате. Има няколко възможности за изграждане на такава структура с различна степен на сложност. Нека разгледаме някои от тях.

За да спестите от отоплението на малко помощно помещение, можете да изградите фурна, направена самостоятелно, за отработване

Принципът на работа на пещите за отработено масло

Мазутът се използва от човека като гориво отдавна. Като едно от най-тежките компоненти на маслото, това вещество се използва не само за гориво, но и за производството на различни масла и други течности за нефтохимично производство. Както всички компоненти на маслото, мазутът и неговите производни имат добра запалимост с отделянето на голямо количество топлина. Използваното автомобилно масло трябва да се изхвърля по сложни технологични процеси. Можете обаче да се възползвате от това, като извършвате горене в домашна пещ при отработване. Чертеж на най-простата версия на такъв дизайн може да изглежда като показания по-долу.

Отработеното масло е много сложно вещество, съставено от смес от различни въглеводороди. Ако го запалите, само летливите вещества ще изгорят, а всичко останало ще отиде на вятъра. Освен това те са много токсични и е забранено да се изхвърлят на обикновено депо. При нагряване без изгаряне добивът започва да се разпада на много компоненти, повечето от които са газообразни. Тук те при достатъчен достъп на кислород изгарят напълно, без да оставят вредни вещества. За да се случи такъв процес, е необходимо да се изгради работеща пещ. Можете да направите това със собствените си ръце, например от стара газова бутилка.

Принцип на работа на пещта за отработено масло

Принцип на работа на пещта за отработено масло

Сглобяване на магазин-печка за печката за мини музей на народните кукли и народния бит Руска хижа.

Изрязахме детайлите от три вида картон. Първите четири части са изработени от тънък бял картон, който е включен в картонения комплект за детско творчество или се продава отделно. На диаграмата линиите на сгъване са маркирани в червено. По тези линии от шевообразната страна трябва да нарисувате нещо твърдо. Например, нарисувайте линии с химикалка с натиск (разбира се, с линийка).

Лист 1 Части от бял картон. Схематични чертежи на печката за мини музея на народните кукли и народния бит Руска хижа.

Предлагаме ви да се запознаете с Как да измиете супер лепилото от ръцете си - как можете да изтриете супер лепилото от кожата си?

Как да направите имейл със собствените си ръце

Когато преначертавате детайлите, имайте предвид, че нашата печка може да бъде с ляв или десен комин. Ако искате да вземете печката, както е на снимката в публикацията, тогава чертежът ще бъде предната страна за вас, а ако искате тръбата да е от другата страна, тогава помислете, че това е грешната страна.

Лист 2 Части от бял картон. Схематични чертежи на печката за мини музея на народните кукли и народния бит Руска хижа.

Части от 5 до 8 трябва да бъдат изрязани от много дебел велпапе. В края на краищата всички тези детайли ще бъдат един вид „рафтове“, върху които ще поставим и залепим подробностите. Ако нямате под ръка много дебел картон (с дебелина около 0,5 см), тогава можете да залепите два слоя по-тънък картон.

Лист 3 Детайли от дебел велпапе с дебелина около 0,5 см. Схематични чертежи на печка за мини музей на народните кукли и народния бит Руска хижа.

И последните части 9 до 15 могат да бъдат направени от по-тънък велпапе или от твърдо пресован картон (кутия за обувки, задна твърда корица от акварелен блок хартия и др.). Повечето от тези детайли са подсилващи. Дебелината на велпапето е около 0,2 см, а пресованият картон може да бъде по-тънък. Основното е, че е здрав.

Как да направите имейл със собствените си ръце

Лист 4 Детайли от картон с дебелина около 0,2 см. Схематични чертежи на печката за мини музея на народните кукли и народния бит Руска хижа.

След като изрязахме всички детайли, можем да започнем сглобяването.

За да направим пейка за печката, залепваме част 8 по цялата печка, а част 9 върху нея.

След това залепваме частта отгоре 16. Можете да направите произволен скос на пейката, да закръглите ъглите и т.н.

Остава да нарисуваме пейката за запояване - и нашата фурна за мини музея на народните кукли и бита е готова.

Предлагаме ви да се запознаете с Как да изградите навес за добитък със собствените си ръце с минимални разходи

Как да направите работеща фурна със собствените си ръце е най-лесният начин

За да направите самостоятелно печка за гараж, която ще консумира използвано автомобилно масло като гориво, трябва да намерите стара газова бутилка. Преди да започнете да го режете, трябва да отделите целия остатъчен газ и да източите кондензата. След това балонът се изплаква с вода, за да се изключи дори самата възможност за запалване. За да разглобите цилиндъра, трябва да освободите газа от него, като натиснете клапана.

Пример за домашна печка, направена от газова бутилка

Пример за домашна печка, направена от газова бутилка

След като газът се източи напълно, вентилът трябва да се развие. Ако това не е възможно, тогава ще трябва да пробиете малък отвор с диаметър 10 мм в дъното на цилиндъра. За да направите това, ние вземаме бормашина и сонда в центъра на дъното, без да натискаме силно, за да не получим искра. За да сме сигурни, постоянно поливаме мястото на сондажа с вода. Веднага след като дупката е готова, обикновена вода се излива в цилиндъра и се изплаква. След това водата се източва и местата на разрезите на цилиндъра се маркират.

Когато правите пещ за самостоятелна употреба от газова бутилка, чертеж на която е представен по-рано, е необходимо да се отреже долната част. Височината му е 20 см. Към него са заварени крака, които могат да се регулират за по-лесен монтаж на всякакви повърхности.

Монтажни размери на пещта от цев за създаване на „направи си сам“

Монтажни размери на пещта от цев за създаване на „направи си сам“

Първична горивна камера е направена от дъното. В него ще се излива отработено масло, което в процеса на контролирано изгаряне ще се нагрява и разлага на летливи фракции. Горната част на тази камера е затворена с 4 мм дебел кръгъл стоманен капак. Той трябва лесно да се отстранява, ако е необходимо, тъй като вътрешната повърхност на камерата трябва да се почиства старателно от шлаки всяка седмица.

В средата на капака се изрязва отвор с диаметър 10-15 см. В него се заварява тръба с дължина 50 см, в която се пробива комплект от 10 мм. дупки. Тръбата трябва да е с дебели стени, най-малко 4 мм. В същия капак се прави отвор отстрани на по-малък, с диаметър до 5 см. В него се вкарва малка тръба със затвор. Играе ролята на пълнителна шийка за пълнене на масло и дросел за контрол на потока на въздушната смес в пещта.

Работна пещ, заварена от ламарина

Работна пещ, заварена от ламарина

Тъй като самосъздадената пещ за отработване трябва да отстранява дима, без да изтощава огън, от горната част на цилиндъра е направена друга камера, в която отработените газове се охлаждат преди да летят в комина. Вътре в тази камера има преграда, за да се предотврати навлизането на директен огън в изпускателната тръба. Газовете с нажежаема жичка имат време да изгорят напълно в тази камера, докато се огъват около тази преграда.

Изработване на пещ за работа със собствените си ръце

Изработване на пещ за работа със собствените си ръце

Тази фурна работи по следния начин. През отвора в горивната камера отпадъчното масло се излива на две трети от обема му. Там се запалва. Когато горенето се усили, амортисьорът е затворен. Това гарантира по-икономичен разход на масло и пълно изгаряне. При нагряване фракциите, които не се изгарят веднага, се издигат в перфорирана тръба, където влизат в контакт с въздуха, след което се запалват и изгарят, отделяйки топлина в големи количества. Отработените газове навлизат в горната камера, където накрая се изгарят и източват в тръбата.

Така че от конвенционална газова бутилка можете да направите работеща пещ.Чертеж с всички детайли и техните размери може да се види на снимката.

Основните етапи на работа

След това тръбата се вкарва в изрязания отвор, а самата основа трябва да се повдигне на височина 20 см от долния ръб на тръбата (само 15 см от горивната камера трябва да излизат над основата).

За вътрешната преграда на горивната камера трябва да изрежете детайл от метал с дебелина 5 мм (размери 16,5 * 20 мм). Преградата ще трябва да бъде заварена към стените на квадратната тръба отвътре.

За самата горелка е най-добре да използвате стоманена ламарина с дебелина 2 мм (размери на детайла - 163 * 440 мм). След това централната плоча на горивната камера и страните се изрязват. След това заваряваме всички тези заготовки, за да направим кутия. Това ще е горелката.

Използването на капилярна технология при производството на пещта

В допълнение към най-простия метод за производство на маслена фурна, описан по-горе, се използват и по-усъвършенствани версии. Една от тях е работеща капилярна пещ. Също така е по силите на всеки, който знае как да борави с метал и инструменти, за да го направи със собствените си ръце.

Маслото в този дизайн не просто се излива в горивната камера, където е в големи количества, но се извършва постепенно с помощта на капкова система. Този метод позволява на маслото да изгори с по-голяма ефективност, а разходът му е намален до минимум. Отделно от пещта в горната част е монтиран резервоар за масло, който е свързан с горивната камера на пещта чрез разклонителна тръба. В разклонителната тръба е монтиран регулиращ клапан, с помощта на който се дозира потока масло в пещта. В противен случай дизайнът не се различава от най-простата пещ за разработване. Със собствените си ръце, представените по-долу чертежи ще ви помогнат да направите такава единица без затруднения.

Диаграма на потока на капково гориво за домашна печка

Диаграма на потока на капково гориво за домашна печка

Как да си направите печка сами?

Всички дизайни на печки, които са инсталирани днес от летните жители, се различават по няколко начина: материал, вид гориво и технология за монтаж.

По предварителна уговорка има отоплителни уреди под формата на камини, отопление и готвене, специални и такива, които се използват само за отопление. Що се отнася до използваните ресурси, има газови конвекционни пещи за вили, такива за дърва. Съществуват и модели, работещи на въглища, торф и пелети.

Технологията на производство предполага наличието на зидани конструкции и тези, които са инсталирани вече в завършен, сглобен вид. Има метални и тухлени фурни в зависимост от материала. Ако става въпрос за това как да направите печка за лятна резиденция със собствените си ръце, те обикновено означават опции от тухли. Въпреки че някои хора създават уреди от стомана и други материали.

Изработване на тухлена печка

Помислете как да направите малка тухлена фурна за лятна резиденция, която ще заема малко място и ще работи ефективно. На такива устройства се налагат минимални изисквания. Едва ли е възможно да се изгради многофункционална и високоефективна пещ без опит в строителството. Но ще бъде лесно да се направи проста, малка структура.

Това ще изисква следните материали:

 1. Огнеупорни, масивни керамични тухли. Тя трябва да е здрава и да има гладки ръбове. Ако печката няма да се използва интензивно и дълго време, обикновен материал ще свърши работа. Преди полагане тухлата се накисва във вода за около 8 часа. Това е необходимо, за да се вземе добре решението.
 2. Врата на пещта.
 3. Решетката на решетката.
 4. Затворен клапан.
 5. Вентилаторна врата.
 6. Врати на канали за почистване на системата от сажди.
 7. Глина, чист морски или речен пясък за хоросан.

Изгражда се печка с продължително горене за отопление на лятна вила съгласно следния алгоритъм:

 • Избрана е надеждна основа.
 • Полага се хидроизолационен слой.
 • Отгоре - метален лист.
 • След това тухлата се полага върху глинения хоросан. В този случай дебелината на слоя не трябва да бъде повече от 5 милиметра. Зидарията се изработва по специални чертежи, които са свободно достъпни в Интернет.
 • Вратите на горивната камера и вентилаторът са закрепени със стоманена тел, която впоследствие е зазидана в зидарията.

Ако тухлата е утихнала по време на полагането, тя се отстранява и се полага нова. В противен случай печката ще пропуска силно сажди и дим. Забранено е движението на материала по глинения разтвор. Важно е да направите вътрешните стени възможно най-гладки. Няма нищо сложно в изграждането на тухлена конструкция. Но тук трябва да сте изключително внимателни и внимателни. Резултатът е печка за отопление и готвене за даване под една форма.

Въпреки простотата и малкия размер, тухлените единици са много популярни сред летните жители. В крайна сметка такава печка се загрява бързо. А топлината й стига за един ден. Освен това цената на изграждането му е ниска.

Изработване на печка от метал

Често майсторите изграждат и железни печки за вили, които имат някои предимства пред опциите от тухли.

Например, по-висока ефективност, ниска цена, леко тегло, висока якост. Има обаче и някои недостатъци. Те включват ограничен експлоатационен живот, повишено ниво на опасност, бързо охлаждане след спиране на пещта.

Метален продукт за отопление на къща е известен на мнозина под името печка. Със собствените си ръце, компактна печка за лятна резиденция е създадена съвсем просто. Дизайнът може да бъде прост и сложен. За да разберете кой тип е по-подходящ, от който можете да създадете устройство, трябва да разгледате няколко опции за печки.

Обикновено желязната печка с дълго изгаряне се прави за даване от дебелостенни метални съдове. Например, подходяща е стара газова бутилка, двеста литра консервна кутия. Или можете просто да вземете метални листове с дебелина 3-5 милиметра.

Най-простата буржуйка може лесно да бъде направена от метална цев чрез заваряване на краката към нея. От едната страна се изрязва правоъгълен отвор. Инсталирайте изрязания елемент върху пантите - получавате вратата на камината. Те също така правят кръгъл отвор, към който е заварена коминната тръба. В долната част на конструкцията е поставена решетка, която ще предпази метала от изгаряне и ще позволи на печката да запази топлината възможно най-дълго.

Върху цевта трябва да бъде заварена дебела стоманена тел. Това е необходимо, за да можете да поставите чайник или тенджера. Оказва се добър плот. Такава фурна за дача за пица ще се справи добре.

По-сложен дизайн е вертикална конструкция, направена от тръба или цев. Ефективността на такава единица обаче ще бъде с порядък по-висока. Алгоритъмът е както следва. В контейнера се правят разфасовки и се изваждат зони, които ще станат врати за камината и вентилатора. Пантите са заварени и на тях са закачени капаците. Вътре в цевта са монтирани стойки. Краката са заварени отдолу. Прави се и комин. Оказва се доста добър вариант за лятна резиденция.

Изработване на газова печка

Ако искате да използвате висококачествена, икономична пещ с високо ниво на ефективност, трябва да обърнете внимание на газовите инсталации. Изработени са от камък или метал. Железните са по-лесни за вдигане, те бързо отопляват стаята. Създава се газова печка за даване от скрап. Например, обикновена газова бутилка с висока якост ще свърши работа. Спирачен диск е поставен в основата и заварен. Ще ви трябват и 3 тръби. Човек прави комин. Вторият служи за подаване на газ, а третият ще действа като въздуховод.

Газовата бутилка е отрязана отгоре. Диаметърът на отвора трябва да бъде равен на диаметъра на спирачния диск. В газопровода, въздуховода се пробиват около 10 малки отвора. В долната част са направени отвори, в които ще влязат тръбите. Всички части са свързани чрез горещо заваряване. След това фурната се боядисва.

Организиране на допълнителни характеристики на пещта за отработено масло

Когато правите домашна печка, която работи на отработено масло, можете да използвате електрически вентилатори. С тяхна помощ можете не само да инжектирате въздушна маса в горивната камера, но и да отстранявате горещия въздух от пещта, създавайки изкуствена циркулация в помещението, което значително ще ускори процеса на нагряването му до желаната температура. За това около основната камера е монтиран кожух, в който се създава въздушен поток с помощта на вентилатор. Можете да видите работата на такава самоделна пещ за тестване на живо. Видеото на целия процес на горене е много интересно и визуално.

Друго подобрение е производството на водна верига за домашно приготвена маслена печка. Намотката на тръбата се поставя във вторичната горивна камера, където се наблюдава най-високата температура. Или се завинтва отвън върху перфорирана тръба. Намотката е свързана с тръбите за подаване и връщане на отоплителната система. Когато течността се нагрява, естествената й циркулация се появява във всички батерии. Можете да направите такава пещ за работа със собствените си ръце, видеоклип на която добре отразява нейната ефективност, за един ден.

По-сложен дизайн на работеща пещ с водна верига и вентилатор на вентилатора

По-сложен дизайн на работеща пещ с водна верига и вентилатор на вентилатора

Какви видове фурни можете да си направите от импровизирани средства?

Има пещи за съхранение на топлина за вили и конвекционни пещи. Първите са дебели. Благодарение на това устройството перфектно акумулира топлина. Ако затоплите старателно такава печка, тя ще отоплява стаята в продължение на 12 часа. От недостатъците си струва да се спомене, че отнема много време, за да се затоплят такива единици. И колкото по-дебели са стените, толкова по-бавно устройството ще се затопли. Индикаторите за спестяване на топлина обаче ще бъдат по-високи.

Конвекцията, за разлика от опциите за съхранение на топлина, могат да отопляват няколко стаи наведнъж. Освен това топлината в къщата става почти веднага след стартирането на системата. Сред недостатъците на такава инсталация е инерцията. В крайна сметка конвекционните уреди се охлаждат много бързо. И двата сорта могат лесно да бъдат направени на ръка. Можете да прочетете статията: Как да направите самостоятелно капково напояване от тръби и пластмасови бутилки?

Предимства и недостатъци на маслените пещи

Както всички домашни дизайни, маслените фурни имат основното предимство - те са евтини. Те могат да бъдат направени от стари части, които са лежали дълго време в ъгъла на гаража, в очакване на използването им. Второто предимство на тези устройства е фактът, че те действително работят с евтино, ненужно гориво, което не е трудно да се получи. Тези фурни са в състояние да затоплят малка стая много бързо, тъй като използват открит огън.

Камера за отработено масло - Изглед отвътре

Камера за отработено масло - Изглед отвътре

Преминавайки към недостатъците, трябва да се каже, че такива самоделни конструкции не се представят за постоянни и основни източници на енергия. Те помагат само за затопляне на помощните помещения. И така, ние изброяваме всички недостатъци на маслените фурни:

 • невъзможността за използване в жилищни помещения;
 • увеличаването на размера на горивната камера не води до увеличаване на мощността на устройството, тъй като ефективността намалява;
 • не можете да загасите печката с пожарогасител с прах, тъй като сместа просто експлодира от нажежените части на печката;
 • невъзможно е точно да се регулира интензивността на топлообмена;
 • има риск от експлозия, когато добивът кипи.

Пример за работеща пещ, която можете да направите сами

Пример за работеща пещ, която можете да направите сами

Създавайки пещ за тестване със собствените си ръце, ние се питаме откъде да вземем гориво за нея. Този въпрос може да бъде решен по най-простия начин. Просто трябва да преговаряте със собственика на една от автомобилните услуги, разположени в близост до дома ви. Може би той ще се радва да ви продаде това ценно за вас гориво, но няма практическа полза за него на ниска цена.

Това може да доведе до последствия, загубите от които вероятно ще надхвърлят всички предимства на такава пещ.

Как правилно да оборудвате тухлен екран

Тухленият екран се полага на разстояние 10-15 см от стените на фурната, в горната и долната част на екрана са подредени вентилационни отвори. Когато агрегатът се нагрее, топъл въздух между зидарията и стените на пещта се втурва нагоре, бързо затопляйки стаята. В същото време студеният въздух, който го е заменил, охлажда металните стени на устройството, предотвратявайки бързото им изгаряне.

Правилно оборудваният тухлен екран напълно решава проблема с бързото охлаждане на печката-печка. Тухлата перфектно акумулира топлинното излъчване на печката, като впоследствие го прехвърля равномерно във въздушното пространство на отопляемата стая.

Забележка

След завършване на камината, тухленият екран ще отоплява стаята дълго време.

"Емеля" - за ремонт и декорация на печки и камини

Един приятел купи къща. Истинска селска къща с две печки. Един от тях - така нареченият руски - голям, с печка за печка, беше разположен в кухнята. „Тук ще сготвя истинска руска зелева супа!“ - каза приятелка оптимистично, като откъсна парче стара мазилка, която пожълтя от времето с нокътя си.

Друга печка, изключително за отопление, беше в спалнята. Беше много по-малък от руския и просто приличаше на тесен стълб с „норка“ за огън. И изглеждаше просто ужасно - изобщо никога не беше варосан, а неравно стърчащите отчупени тухли предизвикваха мисли за опустошение.

Но щом се опитахме да запалим огън, и двете печки започнаха да пушат безбожно. Трябваше спешно да се евакуирам. И тогава сериозно се замислихме за спешни ремонти. И за начало включихме лаптопа и намерихме няколко подходящи форума, където хората обсъждаха подобни проблеми.

Отначало всичко изглеждаше много сложно. Бързо разбрах, че ремонтът, декорирането и довършването на фурни е много взискателен и отнемащ време бизнес. В края на краищата разширяването и отоплението винаги стоят на пътя на капитана при производството на довършителни работи на пещи. Какъв материал може да издържи на такива мъчения? Не е изненадващо, че селските баби в стари филми постоянно оцветяват, мажат и измазват печките си с варов разтвор.

Сега обаче е съвсем различно време и качествените характеристики на материалите със сигурност са се променили много към по-добро. И най-важното тук е да не сгрешите, да изберете правилно правилния материал. Следвайки съветите на опитни членове на форума, приятел купи покритие за фурните Емеля.

Произведено от Emelya, местен производител на бои и лакове и строителни материали, който успешно работи от 2000 година. Според Интернет "Конкорд Ост" се занимава с производство на бои и лакове и довършителни материали на водна основа - бои, готови пълнители (на база PVA, маслено лепило, латекс, акрил), грундове, PVA и Лепила Bustilat, топлоустойчиво покритие за печки и камини и други материали, необходими за строителство, ремонт и градински работи. Както следва от рецензиите на специализирани форуми, шпакловките Concord OST отговарят на най-високите стандарти за качество, лесни са и удобни за работа и са в състояние да се конкурират с водещи руски производители на сухи и готови строителни смеси. И в бъдеще - производството на огнезащитни импрегнации и бои за метал и дърво. Що се отнася до самото покритие "Емеля", това също е изключителна авторска разработка на специалистите на компанията, създадена специално за ремонт на печки и камини. Самата компания се намира в Московска област, но имаме и нейния търговски представител в Ярославъл - материалите се продават от Concord OST. И в бъдеще ще има повече такива търговски представители - „Конкорд OST“ се развива динамично и търси нови партньори.

И ето ни отново в селото. В пластмасова кофа с обем от един и половина литра имаше бежова хомогенна вискозна маса със слаб мирис.Както обещават интернет и консултантът по продажбите, той е предназначен само за покритие (шпакловка) на печки, камини, печки, както и за облицовка с плочки, тухли и - най-важното за нас - за запечатване на пукнатини. Покритието има много висока устойчивост на температура, до плюс 900 градуса. И в същото време няма вътрешни аналози. Тоест в чужбина, разбира се, се произвеждат такива покрития, но вие сами разбирате, че те вече са много по-скъпи.

Но, както се казва, опитите не са мъчения. Започнахме да ремонтираме печките. Започнахме със спалнята. Почистете добре тухлите от мръсотия и прах и смесете пастата в кофа. Тогава аз направо с пръст - блондинка, защо да ми взема! - Покрих широки пукнатини и пукнатини, а моят приятел нанесе слой шпакловка с дебелина 6-7 милиметра с шпатула върху тухлата и моето изкуство върху цялата повърхност на пещта.

След като приключихме работата, оставихме фурната да изсъхне за два часа и направихме същите операции в кухнята. След два часа фурните се нагряват правилно, за да може покритието да се изпече. Свършен! Сега печката не пуши и изглежда прилично, а плесента с гъбички не се страхува от нея.

"И сега ще направим красота!" - каза приятелят. Украсихме руската печка със същата мазилка и шарка с валяк за течни тапети и след това я нагрехме отново, така че покритието да стегне. Получи се просто страхотно! И не докоснаха печката в спалнята. Искаме да го поставим с керамични плочки и ще ги оправим, като използваме същото топлоустойчиво покритие за фурни.

Казват, че не е толкова лесно. Но сега знаем, че Емеля може да се справи с всичко!

Търговия на дребно - Ярославъл, поле Vspolinskoe, 12 Магазин "Октопод", 32-85-83, 73-18-33.

Избирам. - Московска област, Литкарино, индустриална зона Тураево, сграда 5.b, 552-34-27,970-09-15,970-04-78

Реклама

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни