Как да направите поцинкована канавка със собствените си ръце


Как да направите тръба от калай - направете си сами калаени тръби

Домашните строители се опитват да намерят най-бюджетните варианти за решаване на проблеми. Ето защо въпросът за това как да направите тръба от калай със собствените си ръце е от значение за много любители майстори. В края на краищата, домашен тръбен продукт, изработен от калай, може да бъде съвсем сравним с улуци или обвивки, които лежат на рафтовете в специализирани магазини.

Следователно трябва да научите повече за процеса на изработване на калаена тръба, която има характеристики като фабричните продукти.

Характеристики на изходния материал

Преди да започнете да правите тръба от лист метал, трябва да се запознаете с материала, от който ще бъде направена тръбата, и нейните характеристики. Като начало си струва да се каже, че това са продукти от валцуващ тип, с други думи, калайът е лист стомана, който е преминал през ролките на валцована мелница и има дебелина 0,1-0,7 мм.

В допълнение към валцоването, технологията за производство на калай предполага обработка на готови валцувани продукти от образуването на корозивни процеси. За да направите това, върху стоманата след валцуване се нанася слой материал, който не е обект на корозия.

Резултатът от извършените действия е стоманена ламарина, чиято ширина може да варира от 512 до 1000 mm, с хромирано или цинково покритие. Крайният продукт е пластмаса, така че калай може лесно да се борави. В този случай валцуваните ребра за твърдост могат да се сравняват по здравина със стоманени изделия. Това позволява използването на ламарина при производството на продукти със сложен дизайн.

Видове тройници

По-добре е да се класифицират продуктите по вида на материала, от който са направени. Дори алтернативният вариант - методът на инсталиране, в преобладаващи случаи се основава на това.

Метален тройник за подсилени пластмасови тръби

Можете също да комбинирате двата метода за сортиране, за да получите преглед на обхвата на тези съединители:

МеталенТе включват следните фитинги:
 • резбовани за метални тръби;
 • пресови фитинги;
 • цангови фитинги;
 • сегментни елементи за връзки;
 • заварени от остатъци от тръби.

Най-често тройниците се изработват чрез отливане, за което използват:

 • месинг;
 • излято желязо;
 • стомана.

Много рядко това могат да бъдат заварени елементи.

Можем да кажем, че основното предимство на металните изделия е тяхната висока якост.

ПластмасовВсички продукти, включително фитинги за цанги и заварки, са изработени от PVC и полиетилен. Но отделно е необходимо да се разгледат тройници от PVC канализационни тръби, изработени от пластмаса, монтирани в гнездо или върху лепило.Основното предимство на полимерните фитинги за канализация е пълната инертност към околната среда и към изпомпваните вещества, което им позволява да работят за до половин век.
КомпозитенТе включват фитинги за полиетиленови тръби с ниско налягане, оборудвани с бронзови или стоманени втулки. Такива фитинги спомагат за свързването на тръбопроводи, изработени от метал и полимери, Тройникът има резба отстрани на металната втулка, отстрани на полимерния кримп или заварен възел. Това прави възможно включването на уреди, като манометри в системата.

Прилича на сгъваем тройник за метално-полимерни тръби

Допълнителен начин

Съществува и друг популярен метод за класификация, който отчита работните размери на тройника:

 • контролно-пропускателни пунктове;
 • резбовани;
 • среден диаметър.

Но това зависи от диаметрите на тръбопроводите и съответните стандарти.Темата е доста обширна, така че няма да бъде засегната в нашата статия.

Тройник за PVC тръба от напорен тип

Инсталация

По-долу ще разгледаме общите препоръки на процеса при инсталиране на фитинги на напорни или ненапорни тръбопроводи, които имат определен набор от правила. В противен случай резултатът от вашата работа ще бъде пагубен не само за вас, но и за съседите ви отдолу.

Затова използвайте следните насоки:

 1. В канализационните системи под налягане е позволено да се използват фитинги с прав ъгъл, в такива без налягане е по-добре да се ограничите до завои при 45 отв.
 2. Когато сглобявате мрежа с свободен поток на гнезда, инструкцията съветва да се ориентират правилно свързващите елементи... В този случай гнездото трябва да бъде насочено към изтичането на течността, т.е. потокът първо трябва да го срещне и след това гладкият тръбопровод, в противен случай ставите могат да изтекат. Ако говорим за канализация, ще бъде много неприятно.

  Снимката показва как да направите сами тройник от тръба

 1. Когато закрепвате тройника към лепилото, изберете позицията на тръбопровода спрямо фитинга през първите две секунди след подравняването им... Не премествайте и не завъртайте сглобката след това и ако не сте сигурни във възможностите си, използвайте водачите.

Съвет: когато свързвате полимерен тройник с полимерна тръба със собствените си ръце, маркирайте дълбочината на вмъкването му на последния. В противен случай можете да блокирате достъпа на течност до сглобката.

 1. Когато сглобявате метален тръбопровод, подгответе предварително материал за чистачки и резбовани краища... В този случай не се препоръчва да спестявате фум-лента, чиято цена е незначителна, и винаги използвайте контргайка, след като навиете няколко завъртания на уплътнението между нея и края на фитинга, преди да го затегнете.
 2. Инсталирайте разглобяеми връзки, включително цанга и резба, на добре достъпни места.

Съвет: Когато инсталирате пластмасови или метални тройници в труднодостъпни места, използвайте заваръчни или пресови фитинги (в краен случай).

Канализация

Благодарение на съвременните материали, инсталирането на канализационни системи стана много по-удобно и лесно.Тройниците за канализационни тръби, изработени от пластмаса, максимално опростяват задачата за изработване на всяка схема-проект в частни къщи на различни етажи. В същото време не е необходимо да използвате сложно оборудване или специални инструменти.

Канализационни тръби от пластмасови тръби

В този случай се използват 3 вида тройници, които изпълняват своите специални функции:

 1. За свързване на вертикални щрангове с хоризонтални тръбопроводи се използват опции с ъгли от 87 ° или 90 °.
 2. При създаването на хоризонтални клони се използват продукти с ъгъл 45 °.
 3. Съединител с допълнителен отвор за ремонтни дейности се нарича ревизия. Третият отвор се завинтва със специален капак, който дава достъп до тръбопровода.

Опитът показва, че това е напълно достатъчно за създаване на канализационни мрежи с всякаква сложност в частна къща. Затова винаги трябва да разчитате на този тип връзка.

Необходими инструменти

Списъкът с инструменти и устройства, необходими за направата на поцинковани коминни тръби със собствените си ръце, се дължи на свойствата на калай, по-специално мекота и пластичност. Обработката на този вид материал не изисква прилагането на специални усилия, необходими за работа с листови материали.

Следователно при производството на калаени тръби за комина се изисква следният набор от инструменти:

 • Ножици за рязане на метал. Този инструмент помага за лесното нарязване на листовия материал на желаните парчета, тъй като най-голямата дебелина на листа достига 0,7 мм.
 • Чук с мека глава. Можете също да използвате дървен чук, чук или стоманен инструмент с мека гумена дръжка.Последният вариант обаче се използва много внимателно или изобщо не се приема, тъй като може да причини деформация на тънък лист калай и да съсипе цялата работа.
 • Клещи. С помощта на този инструмент те решават въпроса как да огънете тръба, изработена от калай, защото тя е стомана, въпреки че е тънка, поради което е невъзможно да я огънете с ръцете си.
 • Занаятчийска маса. Това устройство е необходимо при рязане на материал и при нанасяне на маркировки.
 • Калибриращ елемент. Това може да бъде тръбен продукт с диаметър над 10 сантиметра, както и ъгъл с ръбове от 7,5 сантиметра. Тези елементи трябва да бъдат добре фиксирани, тъй като на тяхната повърхност ще се извършва занитване на челната връзка.

В допълнение към тези инструменти, трябва да подготвите линийка или рулетка и маркер, който представлява стоманена пръчка с остър ръб.

Подготвителен етап

Първо, върху листа от калай се нанасят маркировки, по които ще се реже полуготовият продукт. С други думи, необходимата част се изрязва от определен лист метал, от който ще се формира контурът на бъдещата тръба. Процесът на маркиране се извършва по следния начин: листът се поставя върху работна маса и от горния ръб се измерва сегмент, равен на дължината на тръбата. Тук марката се прави от маркер.

След това с помощта на квадрат се изчертава линия по тази марка, перпендикулярна на страничния ръб. Сега по тази линия обиколката на тръбата, същото се прави по горния ръб. В същото време се добавят около 1,5 см по двата ръба, за да се образуват свързващите ръбове. Горната и долната маркировка са свързани и детайлът се изрязва.

За да определите обиколката, можете да използвате рулетка или да си припомните училищния курс по геометрия.

Как да направите тяло на тръбата от калай

Целта на този етап е да оформи профила на тръбата. Начертана е линия по дължината на детайла отдолу и отгоре, по която гънките ще бъдат огънати. В този случай се измерват 5 mm от едната страна и 10 mm от другата. Гънките трябва да бъдат огънати под ъгъл 90 0. За да направите това, детайлът се полага върху стоманен ъгъл, подравнявайки линията на сгъване с ръба на ъгъла. Удряйки ръба с чук, огънете го до перпендикулярната страна на ъгъла.

Препоръчва се продуктът да се огъва постепенно, преминавайки с чук по цялата дължина. В този случай можете да започнете да огъвате с клещи.

Сега, при сгъването, чийто размер е 10 mm, се прави още едно сгъване, за да се образува вид буква G. В процеса на сгъване на сгъването трябва да се уверите, че горната гънка е успоредна на детайла и дължината му е 5 милиметра. Следователно, когато чертаете линия на сгъване, от едната страна измерете 0,5 cm веднъж, а от другата страна - два пъти 0,5 cm всяка.

VII етап. Защита на поцинкована канавка от надраскване и корозия

Основният враг на поцинкованите улуци и канали са клони и отломки, които падат на покрива с вятъра и се отмиват в улука от дъжд. Такива са способни да надраскат и най-устойчивото полимерно покритие (и много по-лошо без него изобщо) и затова е по-добре да защитите цялата система възможно най-много.

Най-простият метод са решетките, които днес се произвеждат в стандартни параметри: прорези, перфорирани, неръждаема стомана, пластмаса, поцинкована, месинг и чугун. Те трябва да бъдат закрепени с резе или с винтове и гайки. Важно е горната повърхност на решетката да остане на 25 мм под повърхността на покривното покритие, така че дъждовната вода да може да се оттича добре в улука.

На свой ред кошницата също ще помогне да се справите с проблема. Водата тече през улуците, а кошницата задържа най-голямата мръсотия, като листа и клони. Тази кошница е лесна за премахване и почистване, което е нейното предимство. Също така, такъв модерен елемент на дренажната система, като капан за пясък, е проектиран за същото като входа за дъждовна вода, но в същото време задържа по-фина мръсотия и пясък.

Ето един добър пример за това как да предпазите поцинкована канавка от отломки:

Защита на поцинковани улуци от замърсяване

Обработка на съединението на шева

Последният етап включва обработка на челния шев, т.е. кримпване. За да направите това, горната част на L-образната гънка се сгъва надолу, обвивайки ръба на другата гънка. Резултатът трябва да бъде един вид сандвич, перпендикулярен на тръбата. За да получите челна заварка, трябва да притиснете сандвича към продукта.

За по-голяма надеждност челният шев е подсилен с нитове. Въпреки това, направете си сами тръби от калай, използващи този метод на свързване, не се нуждаят от допълнителна армировка.

Как да направите тръба от калай - направете си сами калаени тръби

Домашните строители се опитват да намерят най-бюджетните варианти за решаване на проблеми. Ето защо въпросът за това как да направите тръба от калай със собствените си ръце е от значение за много любители майстори. В края на краищата, домашен тръбен продукт, изработен от калай, може да бъде съвсем сравним с улуци или обвивки, които лежат на рафтовете в специализирани магазини.

Следователно трябва да научите повече за процеса на изработване на калаена тръба, която има характеристики като фабричните продукти.

Инструкции за направата на калаена тръба за вентилация с капачка със собствените си ръце

Да направите тръба от лист желязо означава да следвате последователност от действия. Работата се състои от прости стъпки. Първо се извършва подготовка, която се състои в маркиране на части и изрязване на заготовки.

На етапа на формиране на тялото на конструкцията се създава елемент с кръгло сечение. При свързване се изисква фиксирането на елементите в един продукт.

Адаптери за свързване на тръби от ламарина

Можете да направите маркировка и заготовка на няколко етапа:

 1. Листът се поставя на повърхността без шевове. За това е подходящо подово покритие или работна маса.
 2. От горния ръб е маркиран сегмент, който е равен по размер на бъдещата магистрала. Маркирането се извършва с маркиращо устройство. Производството също се извършва.
 3. През марката се чертае линия. В този случай се използва квадрат.
 4. От линията се маркира ширината на сегмента, която е равна на участъка на тръбата. Към получената стойност добавете 15 mm на фуга.
 5. Получените маркировки са свързани и детайлът се изрязва.

Когато правите надценка, струва си да вземете предвид размерите на продукта. Широчината е размерът на диаметъра плюс един и половина допълнителни сантиметра. Дължината на детайла трябва да е по-голяма от правия участък на конструкцията.

Направи си сам калай работи по следния начин:

 1. Гънките са огънати към повърхността на листа под прав ъгъл. Предварително за тях се прави линейна маркировка. чук. Листът се поставя на ръба на масата със спускане до желаната дължина и огъването се извършва с гумен чук. Работата се извършва по цялата дължина на продукта.
 2. Тръба, изработена от калай със собствените си ръце, предполага друг завой на гънката. В този случай се извършва маркирането.
 3. За конструиране на тръбата се използва кръгъл елемент. Върху него е поцинкована ламарина, която получава заоблена форма. В този случай огънатите краища на тръбите са свързани.

Извивките се правят така, че чукът да се побере точно на повърхността на ъгъла. Ударите се правят точни и ясни, но не силни, в противен случай шевът ще се изравнява.

Производството на калаени изделия завършва чрез присъединяване. В този случай ръбовете се комбинират и

шевът е прикрепен. В този случай хоризонталната секция се огъва надолу и покрива ръба. Изпъкналият шев се огъва към повърхността с чук. Гънката е направена отстрани на Г-образната гънка. Ако направите друго, тогава водата ще проникне вътре.

Продуктите от калай, направени сами, трябва да бъдат свързани. Ръбовете са фиксирани с алуминиеви или стоманени нитове.

 1. Отворите за нитове се правят на всеки три сантиметра.
 2. Ръбовете са сгънати един към друг.
 3. Детайлът се сгъва назад, така че ръбовете да са от външната страна на конструкцията.
 4. Ръбовете са монтирани с нитове.

За да се улесни свързването на конструкцията, елементът в широката страна трябва да бъде леко расклешен. За да се осигури твърдост по краищата на продукта. Правилната маркировка допринася за лесното скачване с други елементи, дори фабрично производство.

Подобни продукти се използват за улуци, вентилационни системи и коминни конструкции.

Характеристики на изходния материал

Преди да продължите с производството на тръба от метален лист, трябва да разгледате по-отблизо материала, от който ще бъде направена тръбата, и нейните характеристики. Като начало трябва да се каже, че това са продукти от валцуващ тип, с други думи, калайът е лист стомана, който е преминал през ролките на валцована машина и има дебелина 0,1-0,7 мм.

В допълнение към валцовите операции, технологията за производство на ламарина предполага обработка на готови валцувани продукти от образуването на корозионни процеси. За да направите това, върху стоманата след валцуване се нанася слой материал, който не е обект на корозия.

Резултатът от извършените действия е стоманена ламарина, чиято ширина може да варира от 512 до 1000 mm, с хромирано или цинково покритие. Крайният продукт е пластмаса, така че калай може лесно да се борави. В този случай валцуваните ребра за твърдост могат да се сравняват по здравина със стоманени изделия. Това позволява използването на ламарина при производството на продукти със сложен дизайн.

Характеристики на материала

Поцинкованите конструкции са изработени от ламарина. Материалът е валцована ламарина с дебелина 0,1 - 0,7 мм.

Продуктите със сложни форми се формират от мек материал

Производството на листове се извършва на валцуващи машини, но продуктите, получени по този начин, се нуждаят от допълнителна защита. Следователно той е покрит с материал, който е устойчив на корозия. В крайна сметка потребителите получават стоманена ламарина с ширина 512-1000 мм, която има микроново покритие хром, калай или цинк.

Продуктът се характеризира с пластичност, която позволява ръчна обработка на ламарина. Освен това, ако на материала се търкалят ребра за усилване, той не отстъпва по здравина на стоманените аналози. Поради тези причини калайът се използва при производството на продукти със сложни форми.

Необходими инструменти

Списъкът с инструменти и устройства, необходими за направата на поцинковани коминни тръби със собствените си ръце, се дължи на свойствата на калай, по-специално мекота и пластичност. Обработката на този вид материал не изисква прилагането на специални усилия, необходими за работа с листови материали.

Следователно при производството на калаени тръби за комина се изисква следният набор от инструменти:

 • Ножици за рязане на метал. Този инструмент помага за лесното нарязване на листовия материал на желаните парчета, тъй като най-голямата дебелина на листа достига 0,7 мм.
 • Чук с мека глава. Можете също да използвате дървен чук, чук или стоманен инструмент с мека гумена дръжка. Последният вариант обаче се използва много внимателно или изобщо не се приема, тъй като може да причини деформация на тънък лист калай и да развали цялата работа.
 • Клещи. С помощта на този инструмент те решават въпроса как да огънете тръба от калай, защото тя е стомана, въпреки че е тънка, следователно е невъзможно да я огънете с ръцете си.
 • Занаятчийска маса. Това устройство е необходимо при рязане на материал и при нанасяне на маркировки.
 • Калибриращ елемент. Това може да бъде тръбен продукт с диаметър над 10 сантиметра, както и ъгъл с ръбове от 7,5 сантиметра. Тези елементи трябва да бъдат добре фиксирани, тъй като на тяхната повърхност ще се извършва занитване на челната връзка.

В допълнение към тези инструменти, трябва да подготвите линийка или рулетка и маркер, който представлява стоманена пръчка с остър ръб.

Монтаж на поцинковани тръби за димни газове

Повечето производители, когато продават комплект за система за димни газове, прилагат подробни инструкции за монтаж със собствените си ръце. Не е трудно да монтирате структурата сами, достатъчно е да вземете предвид някои от характеристиките, които са добре известни на професионалистите:

 • Необходимо е да се свържат коминните елементи, като се използва методът тръба към тръба, започвайки от долния сегмент на конструкцията.
 • За почистване на поцинковани комини е необходимо да се предвидят няколко инспекционни кладенци.
 • На всеки половин метър, за да се осигури максимална устойчивост на натоварването от вятъра, са монтирани стенни скоби за монтаж.
 • При преминаване на подовите плочи и покривите се монтира коминен проход.

Монтажът се извършва в съответствие със съществуващите противопожарни разпоредби и SNiP.

Правила за външно и вътрешно подреждане на тръби

Как и какво да изолирате поцинкован комин

Ако независимо изолирате коминната тръба от поцинкована стомана от кондензат, можете да намалите цената на конструкцията с 1,5-2 пъти. За да завършите работата, ще ви трябва следното:

 • Топлоизолация - използва се минерална негорима изолация с ниска степен на абсорбция на влага. Дебелината на материала е не по-малка от 5 мм.
 • Защитен слой - отгоре минералната изолация е покрита с фолио. Слоевете са фиксирани с плетена тел или скоби.

Подготвителен етап

Първо, върху листа от калай се нанасят маркировки, по които ще се реже полуготовият продукт. С други думи, необходимата част се изрязва от определен лист метал, от който ще се формира контурът на бъдещата тръба. Процесът на маркиране се извършва по следния начин: листът се поставя върху работна маса и от горния ръб се измерва сегмент, равен на дължината на тръбата. Тук марката се прави от маркер.

След това с помощта на квадрат се изчертава линия по тази марка, перпендикулярна на страничния ръб. Сега по тази линия обиколката на тръбата, същото се прави по горния ръб. В същото време се добавят около 1,5 см по двата ръба, за да се образуват свързващите ръбове. Горната и долната маркировка са свързани и детайлът се изрязва.

Как да направите тяло на тръбата от калай

Целта на този етап е да оформи профила на тръбата. Начертана е линия по дължината на детайла отдолу и отгоре, по която гънките ще бъдат огънати. В този случай се измерват 5 mm от едната страна и 10 mm от другата. Гънките трябва да бъдат огънати под ъгъл 90 0. За да направите това, детайлът се полага върху стоманен ъгъл, подравнявайки линията на сгъване с ръба на ъгъла. Удряйки ръба с чук, огънете го до перпендикулярната страна на ъгъла.

Препоръчва се продуктът да се огъва постепенно, преминавайки с чук по цялата дължина. В този случай можете да започнете да огъвате с клещи.

Сега, при гънката, чийто размер е 10 мм, се прави още една гънка, за да се образува вид буква G. В процеса на сгъване на гънката трябва да се уверите, че горната гънка е успоредна на детайла и дължината му е 5 милиметра. Следователно, когато чертаете линия на сгъване, от едната страна измервайте 0,5 cm веднъж, а от другата страна - два пъти 0,5 cm всяка.

След като завършите оформянето на гънките, можете да продължите към оформянето на тялото на тръбата. За това празен лист се поставя върху калибриращ елемент и се почуква с чук или друг подходящ инструмент, за да се получи профил с определена форма. Детайлът първо приема U-образна форма и след това става кръгъл. В този случай гънките трябва да бъдат съединени заедно.

Как да направите поцинкована тръба със собствените си ръце: инструкции стъпка по стъпка, изчисление според схемата и чертежа

Добър ден, скъпи госте!

Първият поцинкована ламарина се откача от поточната линия на една от британските фабрики през далечната 1867 година. Вярно е, че по това време металът е покрит изключително със злато и сребро. Но преди Първата световна война производството на части със защитен слой цинк е пуснато на поток и оттогава те са изключително популярни.

Това не е изненадващо - цинкът удължава живота на желязото 20-30 пъти. Продуктите от поцинкована стомана са издръжливи, не се поддават на ръжда и се държат в ежедневието не по-лошо от неръждаемата стомана, въпреки че са много по-евтини.

В днешната статия предлагам да обърна повече внимание на този скромен материал и да ви кажа как да направите поцинкована тръба със собствените си ръце.

Предимствата и недостатъците на такава тръба

Поцинковането е предимно стомана, материал, който има много неоспорими предимства.

Те включват:

 • Сила;
 • Способност да издържа на високи температури;
 • Отлична топлопроводимост;
 • Ниска цена в сравнение с други материали.

Но без защитно покритие, черният метал е подложен на корозия, бързо ръждясва и става неизползваем. Поцинковането успешно реши този проблем. И въпреки факта, че поцинкованите и стоманените тръби са еднакви по форма, поцинкованият продукт има редица предимства.

Допълнителни предимства на поцинкования продукт:

 1. Устойчивост на корозия, способност да издържа на отрицателни влияния на околната среда;
 2. Удължен експлоатационен живот;
 3. Повишена сила;
 4. Широк работен температурен диапазон;
 5. Висока устойчивост на механични натоварвания;
 6. Поцинкована тръба издържа на високо вътрешно и външно налягане;
 7. Простота и лекота на монтаж;
 8. Висока устойчивост на огън;
 9. Цинкът убива всички патогенни микроорганизми;
 10. Поцинковането практически не отстъпва по качество на нисколегираната неръждаема стомана, но струва с порядък по-евтино.

Но, както всяко инженерно решение, тръбите от поцинковано желязо не са идеални.

Недостатъци на продукта:

 • Не особено атрактивен дизайн;
 • Скъп в сравнение с конвенционалната стомана;
 • Цинкът усложнява процеса на заваряване;
 • За разлика от пластмасата, при наличието на издатини по стените е почти невъзможно да се осигури плавен преход в конструкция от поцинковани тръби.

Направи го сам или поръчай

Какво е по-добре, купете поцинкована ламарина с необходимата дебелина и огънете тръбата сами, или отидете в магазина и купете готов продукт?

Съвети за подбор

Както обикновено, нека започнем с цената. Готова тръба с диаметър 100 мм и дължина 3 метра ще ни струва около 500 рубли. Цената на материала в този случай е 150 рубли, останалото е разходи за труд и марж на продавача.

И ако планирате да организирате цяла дренажна система? Сами виждате, че ще трябва да надплатите 2,5-3 пъти за готови продукти. Самоделните тръби значително ще облекчат финансовата тежест.

Освен това фабричните продукти имат строго определени размери и понякога е трудно да намерите подходящия за вашата система. И дебелината на готовата тръба обикновено не надвишава 1 мм.

Задължително е да запомните, че всеки фабричен продукт, за разлика от домашно приготвения, се подлага на строг контрол на качеството, има идеално кръгла повърхност и точността на заваряването.

Дали домашният майстор ще може да гарантира, че всички тези условия са изпълнени, далеч не е факт.

Какъв материал да изберем

Ако е решено да направите част самостоятелно, трябва да започнете, като изберете материал, в нашия случай поцинкована ламарина с необходимата дебелина.

Характеристики на материала

Фабрично поцинкованата ламарина трябва да отговаря на ГОСТ 14918-80. Основните характеристики, на които трябва да обърнете внимание при избора:

Най-често поцинкованата дебелина варира от 0,35 до 3 мм. Колкото по-тънък е листът, толкова по-лесно се обработва, което е важно за направата на продукти у дома. Но не забравяйте - по-малка дебелина - по-малко здравина.

 • Дебелина на цинковото покритие

Има 3 класа материали, в съответствие с дебелината на цинковия слой. Нека обобщим данните в таблица за удобство.

Клас стомана според дебелината на цинковия слойМасата на защитния слой от двете страни (g)Дебелина на покритието (μm)
P (увеличен)570 — 85540-60
Аз258-57018-40
II142.5-25810-18

GOST позволява някои отклонения в дебелината и наличието на някои дефекти

Маркиране:

 • НР - нормална разлика в дебелината;
 • UR - намалена вариация на дебелината.

Опции за външен вид на лист:

 • KR - С кристализационни шарки (някои пукнатини и потъмняване);
 • MT - без модели.

Важна характеристика за производството на тръби е способността на метален лист да изтегля:

 • H - нормална качулка;
 • G - дълбоко чертане;
 • VG - много дълбоко рисуване.

Стоманените маркировки VG имат най-висока пластичност, H - съответно най-ниска.

Какво трябва да работиш

След закупуване на лист с необходимите характеристики, трябва да се запасите с необходимия инвентар.

Необходими инструменти:

 • Ножици за метал. Изберете удобен инструмент за рязане на широка ламарина;
 • Ръчен чук (известен още като чук) с гумен или дървен връх. Чукът трябва да е твърд, тежък, но без остри ръбове;
 • Стоманена заготовка за тръба за оформяне на тялото на тръбата ("пистолет"). Дължината му е най-малко 1 метър, диаметърът му зависи от необходимия диаметър на крайния продукт;
 • Владетел;
 • Инструмент за поцинковано маркиране (остър метален прът);
 • Занаятчийска маса. В ъгъла на масата на работната маса трябва да има метален ъгъл, дълъг поне 1 м. Той ще се използва за огъване на ръбовете на тръбата, така че трябва да бъде фиксиран много сигурно;
 • Клещи.

Изчисляване на размера

Стандартната поцинкована ламарина е или 1000 × 2000 мм, или 1250 × 2500 мм, въпреки че могат да бъдат намерени и други разфасовки.

Ширината на детайла се изчислява по формулата:

L (обиколка, това е ширината на детайла) = 2 * 3,14 * R (R е необходимият радиус на тръбата, mm).

По този начин, за производството на тръба с диаметър 100 mm, детайл с ширина

2 × 3,14 × 50 мм = 314 мм.

Добавете 15 мм огъване към получената крайна дължина и получете необходимия размер за рязане -300 мм.

Важен момент - ширината на детайла - стойността не е постоянна. От една страна, тя е 330 мм, от друга, 340 (за тръба с диаметър 100 мм). Това се прави за удобство на последващ монтаж на тръби помежду си или с други елементи на системата.

Чертеж и диаграма

Фиг. 1. Модел на лист за тръба с диаметър 100 mm.

Схемата за образуване на гънки е както следва:

Фиг. 2

Изрязване на детайла

След изчисляване на необходимите размери, заготовката на бъдещия продукт се изрязва. За това:

 • Лист от калай се поставя върху хоризонтална повърхност, маркирането се нанася по прави линии, строго в зависимост от размера на полуфабриката.

За тръба с диаметър 100 mm, по един ръб на листа, се измерват сегменти от 340 и 330 mm един след друг (вж. Фигура 1). Същите сегменти, но в обратната последователност, са маркирани от противоположната страна. Всички перпендикулярни линии трябва да бъдат изчертани с помощта на квадрат.

Не забравяйте да добавите 15-20 мм към ширината на продукта за гънката!

 • Калайът се нарязва на правоъгълници според чертежа.

Формиране на профил

Получените правоъгълни заготовки трябва да бъдат "превърнати" в тръба. За целта ще формираме нейния профил.

Етапи на формиране на профил:

 • Изчертават се две линии по цялата дължина на детайла, с отстъп 5 мм от единия ръб и 10 мм от другия. Тези линии са границите на сгъваемата гънка.

В нашия случай шев или шевна ключалка означава вида на съединението на ръбовете на тръбата;

 • Огънете краищата по маркираната линия, строго под ъгъл от 900. Използвайте метален ъгъл за това, подравнявайки линията на сгъване с ръба на ъгъла. Започваме с клещи, продължаваме с чук;
 • Минаваме с чук по цялата дължина, като постепенно оформяме бъдещия шев;
 • При гънка с ширина 10 mm правим друга гънка във формата на буквата G. Ширината на горната лента е 5 mm, местоположението е строго успоредно на детайла;
 • След като оформите гънките, отидете до тялото на тръбата. Поставяме заготовката върху оръдието и с чук придаваме на листа кръгла форма.

Обработка на челен заваръчен шев

Последният етап е обработката (кримпването) на челния шев.За да направите това, огънете горната част на Г-образната гънка надолу, обвивайки противоположния ръб около нея. Резултатът е гънка от няколко слоя метал, която трябва да бъде притисната към тръбата по цялата дължина.

В завода се дава допълнителна здравина на шева със специални метални нитове.

За ръчно изработени предмети не се изисква допълнителна обработка.

правене

Вижте полезни свързани видеоклипове.

Производство на тръби:

Самолетно врязване на тръба:

Експертен съвет

За удобство на свързването на готовата тръба с други елементи на системата трябва да се направи гнездо в края на продукта.

Как да направите гнездо на поцинкована метална тръба

Камбаната е технологично разширение, предназначено за удобство на монтиране на комуникационни елементи помежду си и вмъкване в равнината. Гнездото на завършената тръба е направено по широк ръб чрез разширяване на ръба на дълбочина от 15-20 мм. В завода се използва специален инструмент за изгаряне - конус за разпалване.

У дома можете сами да разширите ръба на тръбата, като използвате клещи. В идеалния случай - монтирайте специални пръстени в краищата на детайла - ребра за усилване.

Фиг. 3. Модел на разпалване:

Особености при работа с калай

Поцинкованата ламарина е евтин и надежден материал. Основната му характеристика е неговата малка дебелина (най-често лист с дебелина от 0,3 до 1 мм се използва у дома) и пластичност. Поради своята мекота е удобно да се работи с поцинковане и дори начинаещият тенекеджия няма да създаде особени трудности при направата на желания продукт сам.

В същото време, въпреки мекотата на стоманата, полученият шев на шева е много надежден и е в състояние да издържи значително механично напрежение.

Заключение

Обхватът на приложение на поцинковани тръби е обширен. Те се използват за отводняване, комин, вентилационни системи, така че възможността за самостоятелно изработване на части определено няма да бъде излишна.

Лично аз намирам, че всяко умение, което научите, винаги е полезно. Ето защо ви очаквам в нашата група и общности. Уроци, видеоклипове за обучение, експертни съвети - всичко е налице. Присъедини се към нас!

(2 5,00 от 5) Зареждане ...

Източник: https://vseotrube.ru/materialy/metallicheskie/kak-sdelat-trubu-iz-otsinkovki

Обработка на съединението на шева

Последният етап включва обработка на челния шев, т.е. кримпване. За да направите това, горната част на L-образната гънка се сгъва надолу, обвивайки ръба на другата гънка. Резултатът трябва да бъде един вид сандвич, перпендикулярен на тръбата. За да получите челна заварка, трябва да притиснете сандвича към продукта.

За по-голяма надеждност челният шев е подсилен с нитове. Въпреки това, направете си сами тръби от калай, използващи този метод на свързване, не се нуждаят от допълнителна армировка.

Как да направите поцинкована тръба със собствените си ръце?

Можете свободно да закупите поцинковани тръби, но цената на такива продукти е доста висока, така че желанието да направите поцинкована тръба със собствените си ръце се диктува, преди всичко, от съображения за икономия.

В същото време производството на поцинковани тръби не изисква използването на специални усилия, специални скъпи приспособления и инструменти и някакъв вид професионални познания, така че всеки домашен майстор може да се справи с това, в чийто арсенал има набор от стандартни дърводелски изделия инструменти.

Процес на сглобяване на рамка

След като подготвим всички части за лодката, пристъпваме към директния процес на сглобяване на лодката от поцинкована стомана и дъски със собствените си ръце. За да направите това, трябва да направите следното:

Препоръчително четене: Плюсове и минуси на гумени лодки с твърдо дъно под двигателя

 • В носа е необходимо да се комбинират две страни и триъгълна заготовка за носа. Като свързващи елементи могат да се използват пирони или самонарезни винтове.Ако блокът стърчи над страните, тогава той трябва да бъде нарязан на едно ниво.
 • Следващата стъпка е да инсталирате временен дистанционер. Към този процес трябва да се подхожда внимателно. Така че когато огъването на страните да не се спука, дистанционерът се подава под не много голям ъгъл.
 • След инсталирането на дистанционера е необходимо страничните страни да се огънат допълнително. Въже или чифт помощници ще свършат работа.
 • Заместваме задната част, настройваме, премахваме необходимата фаска. Трябва да се поберете добре, за да не оставите празнини. Всичко трябва да приляга плътно.
 • След като завършихме монтажа, чукаме отстрани и изрязваме всички изпъкналости.
 • След като страните са сглобени, ние инсталираме постоянни подпори, като същевременно премахваме временните. Колко подробности да зададете зависи от предпочитанията на собственика.

Преди да закрепите дървените части с пирони или самонарезни винтове, струва си предварително да пробиете дупките с бормашина. Този метод предпазва плоскостите от напукване.

Последният етап от монтажа на дървената конструкция ще бъде скосяване на долните части на стените, дистанционни елементи и покритие на защитен антисептичен слой.

Характеристики на поцинковани тръби

Поцинкованите метални тръби се използват за оборудване на комини; те са популярни поради лекото си тегло и съответно лекотата на монтаж. Поцинкованите комини не изискват изграждането на фундамент и това значително намалява цената на коминното оборудване.

Такива тръби отговарят на стандартите за пожарна безопасност, издържащи на температури до 900 °, така че дори могат да се използват за отвеждане на дим от отоплителни котли и пещи на твърдо гориво.

Също така, поцинкованите тръби в домашното строителство се използват за оборудване на улуци. Такива тръби вече са доста достъпни по отношение на разходите, но в същото време процесът може да бъде още по-евтин, като се използват ръчно изработени продукти.

Могат ли да се използват поцинковани тръби за комин

Комините с цинково покритие се използват при определени условия.

Когато цинкът се нагрява до 419 °, той започва да отделя вредни за човека вещества. Поради това се препоръчва да се монтират завои от този материал в димоотводи, където температурата не надвишава 350 ° C.

Как да направите поцинкована коминна тръба със собствените си ръце: инструкции стъпка по стъпка

Съгласно правилата на Министерството на извънредните ситуации от 2009 г., използването на метални средства за отстраняване на дим за печки на въглища е забранено.

В допълнение, поцинкованият изход с една стена ще изгори след един или два сезона. На практика се използва като външен кожух в двустенни конструкции с изолация.

Какво ви трябва, за да направите поцинкована тръба

У дома, за да направите поцинкована тръба, имате нужда от лист калай, материалът не изисква използването на специални усилия поради своята мекота и пластичност.

Калайът се произвежда индустриално от тънка ламарина с дебелина от 0,1 до 0,7 мм върху валцовите машини, след което те се покриват с антикорозионен защитен слой от хром, калай или цинк. Накрая заготовките се нарязват на стандартни размери, с ширина от 512 mm до 2000 mm.

Силата на такива продукти по нищо не отстъпва на стоманените аналози, особено ако материалът има допълнителни ребра за усилване, но в същото време е много пластичен и ви позволява ръчно да монтирате тръбопроводи със сложна форма. Антикорозионното покритие предпазва тръбата от външната среда.

Проблемът на такива тръби е недостатъчната якост на огъване, поради което за производството на отворени части в конструкцията се въвеждат ребра за усилване на продукта.

 • в магазините се предлага широка гама от такива тръби с различни размери: едноконтурни;
 • двуконтурна (направена под формата на сандвич и състояща се от вътрешна и външна тръба);
 • гофриран, характеризиращ се с повишена гъвкавост.

Забележка! У дома е технически възможно да се направи само едноконтурна тръба.

При избора на дебелина на листа трябва да се вземе предвид целта на тръбата. Например, поцинкована тръба за отвеждане на димни газове от печки и камини на твърдо гориво трябва да има повишена устойчивост на високи температури и в същото време високи антикорозионни свойства.

Важно е! Колкото по-висока е температурата на работната среда, толкова по-дебели трябва да са стените на тръбите.

Инструменти

За работа са необходими специални инструменти за огъване, правилно измерване на ъгъла на огъване и отрязване на тръбата до желаната дължина.

Видове изпускателни тръби от поцинковано желязо

На потребителя се предлагат поцинковани тръби с една и две стени. За по-лесна инсталация производителите произвеждат всички необходими компоненти: тройници, инспекционни канали и кондензатни капани. Поддържа се стандартен диапазон от диаметри. Ще бъде доста проблематично да се поръча фабрично тръба или адаптери с нестандартни размери.

За да изберете необходимия материал за системата за отвеждане на дим, ще трябва да вземете предвид техническите характеристики, устойчивостта на материала към изгаряне и въздействието на кисела среда, както и основните експлоатационни възможности.

Поцинковани сандвич тръби за комин

Двуконтурните изолирани коминни тръби от поцинкована ламарина се предлагат в две версии:

 • Сандвич тръби - конструкция, при която вътрешният и външният слой са направени от поцинкована метална конструкция. Дизайнът намалява производството на кондензат, но не е в състояние да издържи значителна топлина. Деформацията възниква, когато вътрешният слой се нагрява до 500 ° C.
 • Модулни комини от киселоустойчива неръждаема стомана с външна изолация и поцинкована обвивка. Такова устройство значително намалява цената на конструкцията и увеличава експлоатационния живот почти два пъти.

Вътрешният слой на тръбата трябва да бъде направен от метал с дебелина 1 мм, за външния слой е достатъчно 0,5 мм.

Поцинковани едностенни комини

Поцинкованият комин бързо изгаря в следните случаи:

 • Няма изолация.
 • Неправилно избрана дебелина на тръбата.
 • Неспазване или нарушаване на производствения процес. Поцинковането е направено от въглеродна стомана, съгласно ГОСТ 14918-80.

Ако всички тези условия са изпълнени, еднослойната поцинкована тръба може да работи до 10 години.

Инструкции за производство на поцинковани тръби

На първо място, трябва да маркирате железния лист, като приложите линии на сгъване от едната страна с размер 5 мм, а от другата по два пъти по 5 мм, гънката от едната страна трябва да бъде по-широка от втората, за да се образува силен шев в бъдеще. Огънете листа под ъгъл от 90 ° от двете страни с помощта на ъгъл и клещи.

Важно е! Огънете формата постепенно, като се движите от единия край до другия по линията на сгъване.

След това, като завъртите детайла, се образуват гънки, ъгълът се регулира на 135-140 °, потупвайки ръбовете на калай с чук или чук с мек ударник, за да не се повреди материалът на продукта. След образуването на гънките можете да продължите към образуването на самата тръба.

Прикрепете детайла към шаблона за оразмеряване, за да го оформите и го почукайте отново, докато гънките се съберат.

Широкият ръб отново се огъва успоредно на равнината на продукта под ъгъл от 90 °.

Последният етап е свързването на краищата заедно с плосък шев с помощта на чук.

Подравнете гънките, огънете хоризонталната част на втората гънка, обвивайки първата гънка с нея, и след това огънете този шев, притискайки го плътно към равнината на тръбата.

Можете допълнително да укрепите фугата с метални нитове с помощта на заваръчна машина, въпреки че най-често поцинкованите тръби, свързани с плосък шев, не се нуждаят от допълнителна армировка.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни