Глинен замък. Въпроси за подреждането на езерце в страната: ситуации и нюанси Как да направите глинен замък в езерце

Здравейте. Планирах да изкопая кладенеца си в дачата. Той достави пръстените и нае работници, които да копаят мината. Сега ми казват, че освен пръстените имам нужда от някаква глинена брава за кладенец или мека зона на щора. Трябва ли да ги слушам - може би нямам нужда от заключване? И ако е необходимо, тогава ме посъветвайте какво да избера: замък или сляпа зона?

Схема на глинен замък за кладенец

Вашите работници са дали добри съвети. Устройството на глинен замък или мека сляпа зона ще осигури надеждна хидроизолация на мината на новия източник. Пластмасов междинен слой или мека мембрана, разположени на нивото на втория пръстен, отрязва кладенеца от дъждовни и почвени суспензии, запазвайки първоначалното качество на водата, натрупана в мината.

Ако изоставите замъка или сляпото място, тогава всички утайки от горните слоеве на почвата ще се втурват в кладенеца, прониквайки през пукнатините между пръстените. В резултат на това всички усилия за оборудване на източника ще бъдат напразни - вода от такъв кладенец ще се използва само за технически нужди.

Кое е по-добре: замък или сляпа зона?

Цената на глинен замък се състои от цената на суровините и труда. В същото време суровините могат да бъдат получени от земята, а работата на багерите е относително евтина. Следователно основното предимство на ключалката е ниската цена и наличността стъпка по стъпка на тази хидроизолационна технология. В края на краищата всички компоненти вече присъстват на строителната площадка и можете да отворите ямата със собствените си ръце.

Но подобна ключалка би ли била ефективна? Това зависи не само от усилията на създателите му, но и от качеството на строителния материал - глина, както и от съдържанието на влага в почвата, в която е оборудван кладенецът. Некачествената глина, която няма подходящата пластичност, рано или късно ще се напука и няма да може да задържи мръсните подпочвени води. И прекалено влажната почва ще предизвика деформация в замъка дори от най-добрата глина. Всъщност през зимата излишната влага ще се превърне в лед, който ще набъбне глинената подложка, нарушавайки херметичността на ключалката.

Струва ли си да рискувате, като обръщате внимание само на евтиността на подреждането, но не и на качеството на изолационния слой? И дали изобщо имате нужда от глинен замък за кладенец, като се вземат предвид изразените недостатъци. Вие решавате.

Цената на зоната за слепи е сравнима с разходите за оборудване на замъка. За строителството се нуждаем от надежден хидроизолационен филм, притиснат към пръстена по баластен начин - пясъчна постелка. Тоест, освен да плащате на багери, ще трябва да се разклоните за филм и евентуално пясък.

Въпреки някои високи разходи обаче, тази опция за хидроизолация има много завидни предимства, а именно:

 • Висока скорост на подреждане
  ... Всъщност веднага след завършването на строителството на кладенеца в зоната на втория пръстен се монтира само слепият участък - глинен замък може да се монтира само след две или три години, когато почвата около мината най-накрая се уплътни.
 • Почти абсолютна надеждност
  ... Без значение как набъбва почвата, мембраната няма да пропусне нито един милилитър мръсна течност в мината. И няма препратка към пластичността - за пясъка този параметър изобщо не е важен.

Накратко, ако цените надеждността, пригответе се за допълнителни разходи.

Как да си направим глинен замък?

Работата по подреждането на глинения замък трябва да започне едва след като почвата се уталожи - 2-3 години след завършване на строителството на кладенеца. За да оформите хидроизолационно легло, ще ви трябва измита глина или маслена глинеста почва в обем до 5 кубически метра.В края на краищата, дълбочината на глинения замък на кладенеца, според санитарните стандарти, не може да бъде по-малка от 200 см, а дебелината - разстоянието от стените на мината до ръба на ямата - 50 см.

Конструкцията на самия замък е следната:

Качеството на замъка зависи от усърдието на човека, замесващ слоя глина. Колкото по-старателно го измиете, толкова по-надеждна ще бъде хидроизолацията. Следователно, преди да се запълни в ямата, глината се мачка в малки бетонобъркачки, навлажнява се обилно с вода или се смесва със строителни смесители.

Как да оборудваме мека зона за щори?

Изграждането на щората започва след завършване на монтажа на пръстените.

За да го оформите, ще са ви необходими следните консумативи:

 • Пясък - 2-3 кубически метра. Може да се получи чрез изкопаване на кладенец.
 • Полиетиленово фолио или полимерно покритие за хидроизолация на басейни с ширина 150 см и дължина до 500 см.
 • Метална лента - 5 см широка, 300-350 см дълга.
 • Самонарезни винтове и дюбели.

Мека пясъчна площ

Процесът на формиране на самата сляпа зона е както следва:

 • Отстранете почвения слой около горния пръстен. Ширината на ямата е до 1,5 метра. Дълбочина - до нивото на кръстовището на първия и втория пръстен.
 • Поставяме пластмасовата обвивка по дъното на изкопа, като повдигаме ръба, най-близо до кладенеца, над нивото на кръстовището на първия и втория пръстен (припокриването е 10-15 сантиметра).
 • Фиксираме филма към кладенеца със стоманена лента, образувайки колан. Фиксираме лентата с винтове и дюбели.
 • Запълваме изкопа с пясък.
 • Ние оформяме декоративно покритие. В този случай е най-добре да използвате чакъл или тротоарни плочи, положени под ъгъл от кладенеца до ръба на изкопа.

Както виждате: нищо сложно. Освен това качеството на изолацията в този случай е много по-високо, отколкото при подреждането на глинен замък.

Глинен замък около основата

- слоеве или няколко слоя мента, добре утъпкана глина по стената и основата.

Цел на строителството:

хидроизолация на мазета и основи от контакт с подпочвените и отпадъчните води. Слоят глина от 40-50 сантиметра е абсолютно водоустойчив.

Етапи на изграждане на глинен замък и устройството му

Устройство от глинен замък

 1. Избор на глина.
  За изграждането на глинен замък за основата се използва мазна глина със съдържание на пясък не повече от 15 процента. Възможно е и използването на глинеста почва, но това изисква продължително накисване във вода. За да се подобрят свойствата на глината, трябва да се използва вар в размер на 15 процента от общото тегло на глината. Напоследък вместо обикновена глина се използва бентонитова глина. Той произвежда по-малко пукнатини и почти не се свива.
 2. Приготвяне на глинеста маса.
  1-2 дни преди да започнете да правите глинен замък, глината трябва да се излее с вода. Важно: не оставяйте глинената маса да изсъхне. За да се определи готовността, той се свива в юмрук. Получената бучка не трябва да се рони. Идеалното време за събиране на глина е есента. През зимата той ще замръзне добре, ще се насити с влага и ще стане пластичен и хомогенен.
 3. Изграждаме подвижен кофраж.
  Кофражът се извършва, като се вземе предвид дълбочината на фундамента и дебелината на кофража. При дълбочина на фундамента до 2 метра, която е стандартна за повечето сгради, ширината на дъното на кофража трябва да бъде 0,4 метра. Към върха глиненият замък се стеснява до ширина 0,25 метра. Вместо кофраж може да се използва фундаментна яма. Височината на глинения замък не трябва да надвишава височината на основата.
 4. Полагане на глина.
  Глината се нанася на слоеве от 5-10 сантиметра. Колкото по-тънки са слоевете, толкова по-лесно е да се набиват. Важно: в интервалите между полагането глиненият замък трябва да бъде покрит с влагоустойчиви материали (филм и др.). В противен случай глината ще започне да изсъхва и между слоевете ще се образуват пукнатини, което ще доведе до бързото разрушаване на замъка в бъдеще.
 5. .
  Основната цел на сляпото място е да защити основата и глинения замък.Слепият участък трябва да бъде изграден след няколко седмици, след приключване на строителството на глинения замък. През цялото това време замъкът трябва да бъде защитен от дъждовна вода. Следователно тя е покрита с хидроизолационен филм отгоре. Също така, за този период трябва да се организира дренажна система за валежи. Можете да изградите сляпа зона от различни материали. Всъщност това е най-горният слой на глинен замък.

- най-подробното ръководство за самоизолация на вертикален и хоризонтален тип за всякакъв тип основи.

В нашата статия това е отличен и много достъпен метод за вертикална хидроизолация.

Течна хидроизолация на езерце

Езерце без хидроизолация може да се превърне във източник на проблеми по всяко време. При оборудването на езерце е необходимо да се вземат предвид много фактори: вида и обема на бъдещото езерце, релефа на повърхността, вида на почвата.

Хидроизолационните работи не винаги са толкова прости, колкото бихме искали, защото трябва да вземете предвид условията на работа на езерцето, за да знаете характеристиките на конкретно покритие. Освен това всички манипулации се извършват на открито, което означава, че температурните промени засягат хидроизолацията. Също така трябва да имате предвид възможното подуване на почвата, промяна във физическите свойства на материала при контакт с голямо количество вода и др. Веднага щом се появи най-малката пукнатина или много малък дефект при хидроизолацията на езерото , цялото покритие може да бъде безвъзвратно унищожено. Ето защо трябва да изберете материала за оборудване на езерцето по най-внимателния начин. На първо място, покритието трябва да бъде не само трайно, но и еластично - само така то може да издържи на големи натоварвания, без да губи функционалните си качества.

Един от най-добрите видове хидроизолация за изкуствено езерце е течният каучук. Тя има много предимства. Той е надежден в експлоатация, има дълъг експлоатационен живот и не се страхува от ниски температури до -60 ° C. Лесен и лесен за използване. Действителният хидроизолационен материал за езерцето е двукомпонентна мастика, чиято основа е водо-полимерна битумна емулсия. Що се отнася до дебелината на покритието, тя ще бъде различна за всеки резервоар. Течният каучук е по-устойчив на пробиване от филма. Тя може да служи до 20 години.

Как да хидроизолирам езерце с този материал? Първо трябва да изкопаете яма, да я покриете с геотекстил, като закрепите плата около краищата. Дойде ред на течната гума. Прилагайки го на дъното на бъдещото езерце, по този начин ще създадете плътен филм, който ще повтаря всеки завой на дъното, освен това, без фуги и шевове. Не се изискват допълнителни дейности. Ако поставите естествени камъни близо до езерото и украсите този ъгъл на площадката с красива растителност, тогава такъв резервоар може да се различи от истинския само с големи трудности.

Друго предимство на този хидроизолационен материал е, че е абсолютно безопасен за околната среда. Течният каучук не съдържа токсични вещества. Полученото езерце може да се използва не само за плуване, но и за отглеждане на риби в него. Каучуковата емулсия не позволява напукване, не се напуква при ниски температури.

Ако изброите всички предимства на хидроизолацията на езерце с течна гума, ще получите следния списък:

 • може да се напръска или нанесе с валяк или четка;
 • цялата работа се извършва възможно най-скоро;
 • течният каучук има добра еластичност дори при ниски температури;
 • материалът е екологичен;
 • всяка основа може да бъде избрана за основата;
 • лесно за увеличаване на якостта с подсилващ слой;
 • няма шевове и фуги;
 • материалът е устойчив на абразия и разкъсване.

Опции за слепи зони

 • Напълнете глинения замък пясък и чакъл
  .
 • Тревна площ.
  Тревните слоеве могат да се използват като сляпа зона, но задължително условие е организирането на дренажна система.
 • Плочка.
  Плочки са положени върху глинения замък по къщата. След като преди това е покрил основния слой.
 • Бетонни слепи зони.
  Те са по-скъпи от предишния и след няколко години ще започнат да пропускат влага дори с допълнителна армировка. Следователно ще бъдат необходими неговата подмяна и допълнителни разходи.

За да се предпази основата от разрушаване от подпочвените води и канализацията, трябва да се организира дренажна система, да се построи глинен замък и той да се затвори отгоре със сляпа зона. Ако са налични допълнителни средства, е възможно да се използват допълнителни хидроизолационни материали.

Какво е глинен замък и за какво е той? Глиненият замък осигурява защита по време на изграждането на стени, основата на къща (фундамент) или мазе. Глинен замък или по друг начин глинен параван. Глинен екран е глинен слой, който се уплътнява и уплътнява; той също така предпазва конструкцията от влиянието на подпочвените води. Намачканата глина предотвратява навлизането на вода, така че цялостната структура остава безопасна.

Замъкът от глина, както всички дизайни, има свои предимства и недостатъци. Нека първо разгледаме всички предимства:

 • глиненият замък около кладенеца е напълно защитен от подпочвените и дъждовните води;
 • няма да е необходимо да запечатвате шевовете на конструкцията всяка година;
 • можете да спестите пари, тъй като глината е безплатен и екологичен материал. Не е нужно да харчите допълнителни пари за закупуване на други материали.

Тъй като има предимства, следователно има и недостатъци:

 • въпреки че глиненият замък е защитен от влага, хидроизолацията от глина все още е грешната стъпка. За това трябва да използвате други материали;
 • глинестият слой, разположен в зоната, където почвената покривка замръзва, глината започва да се увеличава в обем. Това се случва ежегодно през пролетта. След определено време може да се случи структурата да започне постепенно да се руши;
 • поради високото съдържание на пясък глинените утайки ще намаляват след издигането на земния замък.

Предимства и недостатъци

Предимството на глинения замък е ниската цена за оборудването му. По време на монтажа се използват предимно естествени материали - глина, малко количество пясък, камъчета. Друго предимство на такава хидроизолационна конструкция е издръжливостта.

С правилния избор на материали и спазването на технологията на тяхното полагане, глинестият слой ще запази своята здравина и цялост. Такова водно уплътнение надеждно ще предпази източника от влага, проникваща в почвата от повърхността.

Недостатъкът може да се нарече сложността на подреждането на замъка. Почвата трябва да се полага на тънки слоеве и внимателно да се трамбова. Трябва да използвате висококачествен материал, без съдържание на примеси, докато може да бъде трудно да се намери глина с желаните характеристики в природата или да се придобие.

Предимства и недостатъци на глинен замък върху кладенец

Недостатъци и предимства на глинени брави на кладенеца.

Недостатъци на глинен замък

Нека разгледаме по-подробно недостатъците на глинен замък. Почти е невъзможно да се направи тази конструкция идеално стегната. Използваният материал, т.е. глината, трябва да има отлична пластичност, да се набива плътно, така че да не се образуват въздушни мехурчета.

Глината трябва постоянно да се набива, ако това не се направи, тогава не се създава слой изолация от влага. Но най-често собствениците не извършват тази процедура. По този начин водата няма да проникне от повърхността на земята, но подземните води със сигурност ще проникнат и ще попаднат в самата мина.

Ако непропускливостта на течности (запечатване) е направена по шевовете на кладенчевите пръстени и всички стени са намазани, тогава подземната влага няма да може да повлияе на вашата питейна вода. Нюансът е различен: водата, която се натрупва под тази структура, ще стане лед.

Ако във вашия район земята съдържа огромно количество подпочвени води, тогава всичко това ще окаже натиск върху първия пръстен на кладенеца. В резултат на това всички шевове се деформират и в горната част на ствола на кладенеца ще има голям напредък, всички отломки, мръсотия и много други ще започнат да проникват във вътрешността. За да се предотврати това, тази конструкция трябва да бъде покрита с хидроизолационен материал, а именно бетон или плочки.

Недостатъкът може да е лошото качество на глината или вашият почвен слой силно замръзва през зимата.

Внимание!

По-добре е да се монтира глинен замък две години след извършването на изкопа на шахтата на кладенеца. През този огромен период от време земята по стените ще стане гъста и ще се уталожи. Горната част е покрита с временен хидроизолационен слой. Но ако не искате да чакате две години, тогава всичко, което трябва да направите, е да направите меко водоустойчиво покритие около кладенеца.

Всички тези недостатъци могат да бъдат отстранени.

Заключение + полезно видео

Обобщавайки всичко по-горе, ние определяме, че всички работи, свързани с инсталирането на глинен замък, могат да се извършват самостоятелно. Екипите, които твърдят, че това не е необходимо, не могат да се считат за професионални или са хитри пред клиента. Описаната процедура е една от задължителните мерки за подобряване на източниците на естествена питейна вода.

Единственото нещо, което трябва да се има предвид, е, че глиненият замък е инсталиран две години по-късно, след като кладенецът е пуснат в експлоатация.

Това означава, че в някои случаи декорацията ще трябва да бъде отложена. И по време на двугодишния период вместо глина ще се поставя пясък. В противен случай няма затруднения, а водата в кладенеца ще остане чиста и прозрачна в продължение на години.

Процесът на създаване на глинен замък

Тъй като основата е основата на къщата, тя трябва да бъде напълно изолирана от влиянието на подпочвените и дъждовните води. Структурата на глинен замък и неговата ширина зависи от дълбочината на разположението на основата на къщата в земята. Ако дълбочината на основата е равна на два метра, тогава ширината в долната част на глинения замък е 40-50 сантиметра, а горната част е 25-30 сантиметра. Глинена брава около основата не се инсталира много често.

Преди да започне цялата инсталация, се изкопава яма с необходимата ширина. Натрошената глина трябва да се поставя в ямата на слоеве.

Важно!

Слоят трябва да е равен на десет сантиметра.

Ако не сте успели да свършите цялата работа само за един ден, тогава цялата конструкция трябва да бъде покрита с мембрана, която ще предпази конструкцията от влага. За да се направи водоустойчиво покритие около сградата, е необходимо да се изчака приблизително половин месец след изграждането на земния замък.

За да осигурим пълна защита от влага, между нашата конструкция и основата на къщата може да се постави хидроизолационна мембрана.

Какво е доброто при хидроизолацията на езерце с винил?

Днес хората са все по-загрижени за екологичността на материалите около тях. Ето защо винилитът набира популярност през последните години.

Тази геомембрана за хидроизолация на езерото е направена на базата на пречистен поливинил бутирал (PVB) и е напълно безопасна за човешкото здраве.

Устройството на езерце в страната с филмова хидроизолация с Geofilm Vinilit има следните предимства:

 1. Гаранцията за материала е 20 години, но може да служи и над 40. Не се страхува от озоновото лъчение и ултравиолетовото лъчение.
 2. Винилитът запазва своята еластичност при температури до 10 градуса по Целзий. Ако температурата е по-ниска, всичко е наред: материалът не губи силата си, няма напрежение или свиване. Изключително удобен за работа, той може лесно да покрива вътрешни ъгли, всякакви скосявания и склонове. Филмът не изсъхва дори след много години употреба и следователно не се срутва.
 3. Винилитът се поддава добре на рязане на желаните парчета, които след това могат да бъдат залепени с помощта на всякакъв алкохол (етилов, изопропилов и др.). В допълнение към това не е необходимо нищо друго за залепване.
 4. Ако температурата е над нулата, тогава геомембраната може да се разтегне три пъти без никакви последствия. Когато хидроизолирате езерце, това е особено важно, ако ямата току-що е била изкопана и земята все още не се е утаила. Винилитът може да се полага без много трудности и поради еластичността на материала, корените на растенията не могат да му навредят.
 5. Геомембраната лесно се прикрепя към филтриращи системи, дренаж и помпи, свързани с езерцето.
 6. Качеството на винилита не намалява с времето. Освен това, ако е необходимо, старият филм може лесно да бъде покрит с петна от новия. За това не се изисква допълнителна обработка.
 7. Тази геомембрана може да се използва за оборудване на голямо разнообразие от обекти, от малки потоци до големи езера. Подходящ е за хидроизолация на естествени и декоративни водоеми, общи водосточни водоеми и дори градски фонтани.

С винилит:

 • Те украсяват съоръженията за съхранение на петрол - бензиностанции, петролни депа и др.
 • Те обхващат акумулатори на течни и твърди отпадъци: депа, складове за оборски тор, гробници и др.
 • Каналите и езерата, язовирите, склоновете са хидроизолирани.
 • Изработени са устройства за натрупване на течни отпадъци.
 • Защитете пътищата и подземните съоръжения. Хидроизолация на основи, мазета и покриви.

В допълнение, винилитът сега се използва при изграждането на пристанищни съоръжения, както и за защита на всякакви тунели, проходи и ескалатори от влага.

Ако искате да закупите подобна хидроизолация за езерце, имайте предвид: цената на продукта ще зависи не само от размера на резервоара, но и от дебелината на филма.

Собствениците на крайградски зони могат да използват винилит не само за украса на езера, но и за защита на тераси, мазета и подпорни стени с него. Геомембраната е много устойчива на механични повреди и следователно не се страхува от естествените движения на земята, тя може да бъде засипана с пръст или ръчно, или с помощта на механично оборудване. Този материал е в състояние да устои на растежа на кореновата система на дърветата, теченията на подпочвените води и появата на химикали в почвата. Винилитът не се страхува от растежа на гъбичките и бързото размножаване на почвените бактерии.

Когато сглобявате геомембрана, не можете да се страхувате да я пробиете случайно. Също така материалът е устойчив на абразия и напукване.

Глина добре заключва

Важен момент е изолацията от влагата на кладенеца. Това е необходимо, тъй като питейната вода в кладенеца може да се замърси, ако подземните води попаднат в нея. Най-често срещаната процедура е да се създаде глинен замък около кладенеца. Като цяло целият процес е доста трудоемък, всяка работа изисква огромно количество материал. Като цяло, веднага след като цялата работа приключи, не забравяйте да почистите кладенеца.

По време на цялата работа е необходимо да се спазва определен алгоритъм от действия. Процедура за инсталиране:

 • По цялата повърхност на ствола на кладенеца има дълбок дълбок ров. Размерите на този изкоп са: ширина - 600 милиметра, дълбочина - 1700 милиметра.
 • Изкопът е запълнен с глина. Глината винаги е важна за набиване.
 • В горната част на земния замък е създадено малко водоустойчиво покритие. Тази сляпа зона трябва да се наклони от кладенеца, а височината му трябва да бъде двеста милиметра.

Как да направите изкуствено езерце с купа (без филм)

Най-лесният и бърз начин да се направи изкуствен резервоар в страната е да се зарови готовата купа в земята, като се декорират и декорират нейните ръбове. Има пластмасови купи - готови в различни форми, размери и цветове (най-вече синьо, зелено и черно).

Устройството на пластмасова градина или селско езерце е прост въпрос. Ето ръководство стъпка по стъпка:

 • Необходимо е да се изкопае яма във формата на купа.Ако формата е много нестандартна, можете да я обърнете с главата надолу на мястото на инсталиране, да нарисувате контур с нещо (поне да го изкопаете с лопата). Купата се отвежда отстрани, изкопава се фундаментна яма. Той трябва да е малко по-голям по размер - малко по-широк, но не по-дълбок. Ръбовете трябва или да са изравнени със земята, или леко да стърчат. Ако можете да повдигнете ръба малко, ще бъде още по-добре: когато вали, мръсна вода няма да тече.
 • След като се достигне желаната дълбочина, дъното се изравнява в хоризонта: първо се изравнява с лопата, след това се уплътнява и излишното се отстранява с равномерна лента. Повърхността трябва да е равна и твърда: пластмасата трябва да има добра опора. Ако земята е слабо изравнена (глина), можете да изсипете 5-10 см пясък, да я намокрите и да я натъпчете.
 • Следващата стъпка е инсталирането на купата в ямата. Ако дъното е сплескано, ръбовете на купата ще бъдат на едно ниво с хоризонта. Сега пространството, което остава между стената на купата и ямата, трябва да бъде покрито с пръст или пясък и добре натъпкано.
 • Сега зависи от дизайна: инсталацията е завършена, можете да напълните водата.

Как да изградите езерце във вътрешния двор с осветление по тази технология, вижте този фоторепортаж (можете сами да прелистите фотогалерията, като кликнете върху миниатюрите по-долу).

Изкопаване на яма. Решихме, че страните ще бъдат на 1-2 см над нивото на пистата - вътре ще има по-малко отломки и ще украсим ръбовете с камъни. От тази страна, точно под максималното ниво, в купа, така че излишната вода да изтече. Тя беше свалена в канализацията

Но не винаги и не навсякъде е възможно постоянно да се добавя и източва вода в езерото. Тогава ще трябва или да засадите такива растения, които да го почистват, или периодично да го сменяте.

Езерото от старата баня

Не е нужно да купувате купа. Може да се използва всеки контейнер. Дори стара вана. Оказва се много добре. Всички действия са еднакви, първо се изкопава фундаментната яма, в нея се поставя баня, какво продължава, вижте поредицата от следващите снимки. На тях езерцето от стара вана се превръща в наистина възхитителен ъгъл.

Обектът все още беше заплетен с тел - за да не плува глината и да не потъва. Това е такава красота за един месец - градинско езерце, построено със собствени ръце, ме радва

Езерце от автомобилна гума (с филм)

Мини езерце може да се направи от стара автомобилна гума, или по-скоро от гума. Колкото по-голям е той, толкова по-голям е резервоарът. Най-трудното в този бизнес е да отрежете едната странична част. Ако получените ръбове са остри, шкурка ги. Втората най-трудна задача е да се изкопае дупка с подходящ размер. Трудностите свършиха дотук. Останалото е доста лесно.

В ямата е монтирана подрязана гума, покрита със земя отстрани и добре уплътнена. Също така вътре се изсипва пръст или пясък, дъното се изравнява. Вземете парче дебело найлоново фолио, което може да се сгъне наполовина, и покрийте получения резервоар. Не се опитвайте много: излейте вода, тя ще изправи самия филм.

Вместо полиетилен, можете да вземете банер филм (предлага се в рекламни компании, които произвеждат външна реклама) или специално парче за басейни и езера. Те са много по-здрави (но по-скъпи).

Изпъкналите краища на филма са прибрани около стените на вашето езерце и украсени с камъни. Езерото е завършено, след това - декорация и засаждане на растения. Вижте как да направите езерце от гума във фоторепортажа.

Следващият етап от направата на мини езерце за лятна резиденция е декорирането на ръбовете с камъни

Със сигурност няма нищо сложно в такова устройство. Всеки може да построи такъв резервоар в страната със собствените си ръце, а инвестицията е минимална.

По принцип мини езерцата се правят от резервоари, бъчви, саксии, дори саксии за цветя. Основното е, че има корпус, но не е много трудно да се подреди: опитът постепенно идва. Поставят ги в градината, на село, близо до къщата. Има възможност да донесете вода, да направите струйка, тя може да бъде засадена под дървета, например, или храсти. И красота и полза едновременно.

Технология на инсталиране

Има определена технология:

 • За да създадете замък, трябва да използвате материал, който има естествена влага. Когато се извлича от земната покривка за бъдещо съхранение, материалът трябва да се накисне във вода и след това да се покрие с нещо. За да проверите качеството на създадения материал, опитайте да излеете нещо от тази глина. Ако качеството е лошо, тогава глината трябва да се рони в ръцете ви. Материалът трябва да се плъзне от ръцете ви. Всичко това ще ви помогне да разберете дали материалът е готов да започне да се използва. Тъй като глината съдържа огромно количество пясък, към нея могат да се добавят двадесет процента вар.
 • Можете да постигнете най-добри резултати при уплътняване на материала в спомагателната конструкция (кофраж). За да инсталирате кофража, ще ви трябват дървени щитове. Той трябва да бъде инсталиран така, че дебелината на нашия глинен замък да е двеста милиметра. Набивачът трябва да преминава на слоеве, чиято височина трябва да бъде средно 250 милиметра.
 • Геотекстилите трябва да се поставят от външната страна на глинения замък. Това платно ще предотврати ерозията на конструкцията от подпочвените води.
 • Процесът на изработване на глинен замък е подобен на процеса на създаване на сляпо място за сграда. Ширината от глинения замък може да бъде различна, започва от един метър, дълбочината започва от 50 сантиметра. Най-желателно е всички тези показатели да са били по-високи. Глината е покрита с геотекстил, можете да поставите павета на платното.

Както можете да си представите, глината е подходящ материал, който може да се използва за изолиране на кладенец от подземна влага. Цената на глината като материал е ниска или може да отсъства напълно, тъй като глината е точно под краката ви. Всяка процедура, която включва глина, може да се направи самостоятелно. Тази работа не изисква никакви специфични умения и усилия. Но в същото време работата е доста трудоемка.

Направи си сам хидроизолация на дъното на езерце - основни правила

Който и метод да изберете, има общи правила, които да спазвате. На първо място, трябва да изкопаете яма под резервоар с необходимия размер и форма, внимателно оформете купата на езерото. След това е необходимо да се изравнят дъното и стените, да се запълни слой пясък, който се набива в земята.

Следващата стъпка зависи от избрания хидроизолационен материал.

Ако използваме филм, тогава първо полагаме геотекстилната тъкан

(за предпазване на филма от покълнали корени на растения, остри камъни). Краищата на филма трябва да се простират отвъд езерцето с 50 см, те са добре фиксирани и маскирани с камъни и пръст. След това пълнят земята, чакъл и я пълнят с вода.

Ако използвате готов формуляр

, след това просто го вкарайте в ямата, така че ръбът да излиза на няколко сантиметра над нивото на земята. Налейте вода в контейнера и използвайте нивото, за да регулирате местоположението на езерцето. След това запълнете свободното пространство между стените на формата и ямата с пясък, набийте го, периодично го навлажнявайте.

В случай на използване на бетон е по-добре да се консултирате със специалист

... Но когато се използва глина, основата на ямата трябва да бъде поръсена с пепел от насекоми, живеещи в почвата. След това на дъното и стените поставяме слой глина (10-15 см), който трябва да бъде добре утъпкан и покрит със слама от слънцето. Когато слоят изсъхне малко, полагаме втория, който също набиваме.

Не забравяйте, че когато изсъхне, глината се свива до 20%. В резултат на това дебелината на земния замък ще бъде 20-50 см. След това попълваме трошен камък (фракции с диаметър 3-4 см), набиваме го. Освен това правим слой от чакъл и речен пясък, който ще служи като допълнителна защита срещу ерозия на глина от вода. Струва си да се знае, че е невъзможно да се постави глина на вертикална стена, така че банките трябва да бъдат нежни.

Когато се използва течен каучук, геотекстилът се поставя първо.

, като го закрепите със скоби и след това с помощта на пулверизатор се нанасят няколко слоя течна гума.

Правилно изпълнената хидроизолация е в основата на красив резервоар, винаги изпълнен с вода.

Леонид Карпов

Връщайки се от Фокине, се скитах из малката жп гара в Владимир, чакайки влака и се чудех как да използвам времето с полза. Приближавайки се до книжарницата, веднага насочих вниманието към книгата „Резервоари и басейни“. "Но на всяко място Анастасия предложи да копае езеро

“, - спомних си и започнах да разлиствам книгата с интерес. Обаче навсякъде трябваше да е изкуствен водоустойчив слой-филм, покривен филц и т.н., който по никакъв начин не се преплиташе в светлия образ на имението - банките трябва да „дишат“! По-късно научих, че когато покривам дъното с филм, водата трябва редовно да се източва, в противен случай ще се влоши.

Пристигайки в Челябинск, се замислих как водата се задържа в естествените резервоари - има естествена хидроизолация! И в книгата на Анастасия Семьонова „Живата вода на вашата градина“ срещнах проекта на езерото “върху глинен замък

«.

Замяна на глина

Днес много компании предлагат материали, които могат да заменят глината. Такива материали включват смес от пясък и чакъл или обикновен пясък. Но може ли всичко това да замести глината?

Пясъкът като материал не е предназначен да задържа вода. Пясъкът е филтър за вода, тоест този материал просто го прекарва. След като пясъкът премине водата, той влиза в контакт с бетонните пръстени и чрез възможни пукнатини навлиза в шахтата на кладенеца. Глината, въпреки че може да се намокри, е напълно водоустойчива. Поради факта, че глината може да се намокри, по време на тежки студове през зимата можете да наблюдавате малко изместване или движение на пръстените на кладенеца.

Въпреки че днес производителите ни предлагат разнообразни материали, глината е незаменима. Това няма да позволи на почвения слой да се намокри.

Как е възможно да се хидроизолира езерце в страната

Ако резервоарът, дори не твърде голям и дълбок, остане без хидроизолация, рискувате да превърнете сайта си в блатиста зона. За да се предотврати това, е необходимо да се вземат превантивни мерки.

Хидроизолация на езерце с помощта на пластмаса

Има възможност за подреждане на резервоар, в който няма нужда да го хидроизолирате. Говорим за закупуване и по-нататъшно инсталиране на пластмасов контейнер. Самият материал, от който е направен, притежава надеждни хидроизолационни свойства. Изглежда, че е намерен изход от ситуацията: да се оборудва езерцето по този начин - и всички проблеми са решени. За съжаление не всичко е толкова просто. Ако във вашия район има силни студове, тогава строителният материал може просто да се напука.

Има и няколко проблема, макар и не толкова сериозни. Първо, въпреки факта, че пластмасовите контейнери за езерца се продават в почти всеки специализиран магазин, е доста трудно да се намери подходящ размер и дълбочина. На второ място, след като сте се спрели на конкретна опция, вече няма да можете да променяте формата на резервоара. От предимствата, в допълнение към липсата на необходимост от хидроизолация на езерцето, трябва да се отбележи, че е възможно да се изкопае подходяща яма и да се потопи контейнер в нея доста бързо.

Пластмасов контейнер

Има обаче някои важни моменти, които трябва да имате предвид. Така че, изкопавайки калъп в земята за инсталиране на контейнер, не забравяйте да го направите 20 см по-широк по целия периметър на резервоара. Дълбочината на дупката трябва да бъде с 5 см по-дълбока - това пространство ще бъде покрито с пясък. Между другото, преди да засипите пясъка, не забравяйте да извадите всички камъни от земята и да извадите корените, след което внимателно да натъпчете земята. Ако се притеснявате, че хидроизолацията на езерото може да бъде нарушена поради повреда на пластмасата, покрийте почвата със слой геотекстил.

Сред предимствата на "пластмасовото" езерце е не само лекотата на монтажа му, но и възможността за избор на голямо разнообразие от форми.В допълнение, такъв резервоар може да се използва за различни цели. Недостатъкът е не само, че няма да е възможно да се промени външният вид на обекта. За съжаление експлоатационният живот на такова езерце не е твърде дълъг.

Препоръчани статии за четене:

 • Хидроизолация на покрива - от А до Я
 • Палатка за свободно време: видове и критерии за подбор
 • Изкуствено езерце в страната - лесно и просто!

Хидроизолация на езерце с бетон

Най-често използваният материал за хидроизолация на водни тела е бетонът. Ако този материал се използва по време на строителството на обекта, тогава няма да има въпроси относно продължителността на експлоатацията на езерото - това ще бъде в ред в продължение на много десетилетия. Бетонът е особено подходящ за хидроизолация на големи водоеми, които се използват не само за плуване, но и за рибовъдство.

Ако нямате умения в строителния бизнес, би било по-добре да наемете специалисти за такава работа. Но ако искате да хидроизолирате езерцето, можете да го направите сами. За да се получи резултатът по начина, по който е предвиден, всички действия трябва да се извършват в определена последователност и според правилата. В противен случай вместо пъстър резервоар рискувате да получите напълно блатиста зона.

Препоръчително е стените и дъното на езерцето да се бетонират в рамките на един ден. Резервоар, предназначен за разплод на риби, трябва не само да бъде хидроизолиран с бетон, но и покрит с течно стъкло, което да предпазва водата от бетонни стърготини, влизащи в него.

Хидроизолация по поръчка на най-добра цена!

Хидроизолация на басейна D = 3 м SportStyle 9 300 рубли

Повече информация

Хидроизолационен бетонен басейн 3 * 4м SportStyle 10 400 рубли.

Повече информация

PVC филм за басейна 3 * 2м SportStyle 6 400 рубли.

Повече информация

Всесезонни мрежести завеси SportStyle 430 рубли.

Повече информация

Хидроизолация, индустриална геомембрана SportStyle 350 рубли. / кв.м

Повече информация

Филм за езерце с дебелина 700 микрона 380 рубли.

Повече информация

Етапите на хидроизолация на езерце с бетонен капак ще изглеждат така.

Трябва да започнете със земни работи, чиято цел е да се даде наклон на стените на ямата от около 45 °. Отстранете всички камъни и корени от земята и след това ги натъпчете добре - както на дъното на бъдещия резервоар, така и на стените му.

След това покрийте цялата вътрешна повърхност на езерцето с дебела пластмасова обвивка. Поставете най-малко 10 см слой бетон върху пластмасата. Докато се втвърди, го подсилете с арматура. За да направите това, можете да използвате метална мрежа, като я притиснете в повърхността на материала.

Хидроизолация с бетон

Но хидроизолацията на езерцето все още не е приключила. Поставете следващия слой бетон върху армировката, с дебелина най-малко 5 см. Изравнете и уплътнете цялото покритие. След втвърдяване на бетона го покрийте с течно стъкло. Вместо това, ако желаете, можете да използвате специални полимерни материали. Тези покрития не само се считат за по-модерни, но и изглеждат доста оригинални.

Преди да започнете хидроизолацията на езерото със собствените си ръце, уверете се, че имате:

 • материалът, с който искате да организирате хидроизолация;
 • полиетиленов филм;
 • геотекстил;
 • строителен скрап:
 • лопата;
 • ножици за изрязване на геотекстил и полиетилен.

Хидроизолация на езерце с филм

Ако предпочитате най-бюджетния вариант за хидроизолация, тогава това може да се направи с помощта на обикновен филм. Но дебелината му трябва да бъде най-малко 500 микрона, докато полиетиленът трябва да бъде сгънат наполовина. Както разбирате, материалът не е най-надежден и следователно гаранцията за действието на този вид хидроизолация на езерце не може да бъде дълга. Максималният експлоатационен живот в този случай е не повече от пет години.

Ако обаче използвате PVC фолио, тогава качеството на хидроизолацията ще бъде много по-високо. Подсиленият PVC материал ще продължи още по-дълго, което се различава от обичайния по наличието на специална тъкана мрежа в двата му слоя. PVC филмът има добра еластичност и може да бъде ремонтиран.Този материал обаче има и минус: такъв филм се унищожава от слънцето.

Вместо полиетиленов или PVC филм, лист от бутилкаучук може да се използва за хидроизолация на езерце, което се счита за най-трайното сред такива материали. Срокът на експлоатация на езерце с хидроизолация от такъв филм достига петдесет години. Самата работа по подреждането на резервоара с помощта на бутилкаучук не представлява затруднения.

Хидроизолационно фолио

Хидроизолация на езерце с течна гума

Течната гума се позиционира като най-модерния хидроизолационен материал. Подрязано по този начин езерце ще бъде надеждно и трайно. Течният каучук има два компонента и е направен на основата на полимерно-битумна емулсия. Дори не се страхува от шейсет градусови студове, доста е трудно да го пробиеш. Гаранция за хидроизолация за езера и други водоеми - до 20 години.

Хидроизолация с течна гума

Техниката на работа с това покритие не е трудна. Изкопайте яма с необходимия размер, покрийте я с геотекстил, който трябва да бъде добре фиксиран върху "бреговете" на езерото. След това покрийте геотекстила с хидроизолационна мастика. Може да се нанася ръчно или със специален спрей, за предпочитане на няколко слоя.

След като течният каучук се втвърди, получавате здрав и доста еластичен филм, повтарящ формата на ямата до най-малкия детайл. Благодарение на това езерцето ще изглежда абсолютно естествено, особено ако го украсите с растения. Този хидроизолационен материал е абсолютно безвреден от екологична гледна точка.

Осигуряване на защита на кладенчевите пръстени от изместване

За да се предотврати каквото и да е напредване на кладенчевите пръстени, е необходимо да се инсталират допълнителни крепежни елементи. За да инсталирате допълнителни крепежни елементи, ще ви трябват плочи, които няма да корозират, както и крепежни елементи, които се закрепват в носещата основа и държат всяка конструкция (анкерни болтове).

Неръждаемите плочи трябва да започват да се монтират от повърхността на почвата. Необходимо е да завършите полагането, когато достигнете височина, която ще бъде на двеста милиметра под втория шев.

Интересен момент!

Най-добрият вариант за тази работа е да се използват нетъкани пластмасови материали, тъй като те не гният.

Правене на езерце с филм

Създавайки това изкуствено езерце от филм, почти точно повтаряте описаната по-горе работа, само без да инсталирате купата:

 1. маркирайте формата на бъдещото езерце;
 2. изкопаване на яма, оформяне, ако е необходимо, первази;
 3. почистете дъното на всякакви остри предмети: корени, камъни и др .;
 4. изравнете банките на вашето езерце;
 5. разпространение на хидроизолационен филм;
 6. напълнете езерото с вода;
 7. фиксирайте ръбовете на филма;
 8. украсявам.

Езерото за дачи, създадено по тази технология, може вече да е с по-солиден размер. Важен момент: на рохкава почва просто направете яма и сложете филма няма да работи. Ще трябва да измислим някои мерки за укрепване на банките. В този случай ще трябва или да поставите купа, или да направите по-сериозна конструкция - от тухла или бетон. След това нека разгледаме примери за това как да се направи евтино езерце с филм.

Първи проект: страните се изравняват със земята

Осем прости стъпки и вашето езерце в страната е изградено. Как да изкопаете и оборудвате езерце в страната, за да изглежда като естествено, вижте фоторепортажа.

Втори проект: страните са повдигнати

Втората версия на домашно езерце в първите етапи е изградена по почти същия начин като първата. Едва след като ямата достигна проектната дълбочина, стените бяха повдигнати, разположени по ръба с тухли и бетонирани. Резултатът е резервоар с повдигнати страни. Направена е и система за циркулация на водата. Това е показано на фигурата по-долу.

Както можете да видите, това езерце е по-многопластово и капацитетът му е по-сериозен.Ако искате да имате резервоар с поне среден размер и да не изграждате сериозна купа едновременно, можете да направите, както е показано на фигурата: изсипете създадената яма с пясък, покрийте я и сложете само филма отгоре. Геотекстилът разпределя равномерно товара и предотвратява поникването на растенията. Това е особено вярно, ако изграждате езерце в градината си и наблизо има храсти или дървета.

Правилна технология за уплътняване на земята

Тази процедура трябва да се извърши в няколко подхода, веднага след като сте положили двеста милиметра. Ако се направи некачествено уплътнение, тогава целият процес трябва да се извърши от самото начало. Глината, използвана за глинен замък, трябва да има съдържание на влага 20-30 процента.

Важно!

За ефективно набиване използвайте подметка с малък отпечатък, но с голяма маса.

Кога да инсталирате глинена ключалка за кладенец? Веднага след като сте направили кладенеца, не инсталирайте глинения замък, подготвената земя трябва да се утаи.

В противен случай в земята ще се появят пукнатини и пукнатини и глинен замък в този случай ще бъде безполезен. Тази работа може да се извърши със собствените си ръце или с някой заедно. Най-добре е работата да бъде поверена на специалисти.

Какво може да бъде глина на езерце

Ако след приключване на цялата работа все още е останала глина, тя може да се използва за направата на декоративни елементи. Например можете да организирате водопад, като оформите глинена купа и я поставите над страната на езерото. За да направите това, ще ви трябва допълнително устройство (помпа под налягане), което ще осигури циркулация, но резервоарът ще бъде значително трансформиран.

Тук можете да научите как да направите фонтан за лятна резиденция от саксия за цветя.
Глинени саксии с растения по бреговата линия ще изглеждат красиви и естествени. Такава декорация ще опрости грижите за резервоара. Освен това ще бъде възможно да се украси езерцето с разнообразни цветя, дори термофилни, тъй като те могат да бъдат внесени в къщата за зимата.

Глинени фигурки за градината

Можете да направите различни градински фигури от глина, да ги нарисувате и да оформите интересни композиции близо до езерото. Това не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед. В интернет можете да намерите много съвети стъпка по стъпка как да формите, например сладък горски пън, костенурка, гъби, гноми и други декорации.

Може да се интересувате от това как да направите декоративен фонтан за баня със собствените си ръце.

Резултат

Тази структура (глинен замък) е защита за източника на питейна вода (кладенец), която я предпазва от проникването на подпочвените води там. Не трябва да използвате материали, различни от глина. Тъй като нямат необходимите характеристики. За да създадете ключалка за кладенец със собствените си ръце, трябва да спазвате някои нюанси и след това можете да получите отличен резултат. Но ако имате достатъчно пари, тогава поверете работата на професионалисти.

Цялата процедура е доста проста, но в същото време трудоемка. По време на инсталацията трябва да се спазва определена последователност от действия. Най-важният момент е уплътняването на глина и пръст. Почвата определено трябва да се утаи. Към тази процедура трябва да се подхожда с пълна сериозност, защото здравето на тялото ви зависи от нея. Питейната вода трябва да се поддържа чиста. Свършете добре работата и се насладете на чиста питейна вода. Желаем ви успех!

Значението на кладенеца е трудно да се надцени. В крайна сметка питейната вода е един от ключовите ресурси, от които човек се нуждае за живота. С други думи, не можете без него. Но едно е да се построи кладенец, а съвсем друго - да се предпази от проникването на повърхностни дъждове и сезонни води. Именно за тези цели се изгражда глиненият замък.

Тази технология е изобретена отдавна. Но този фактор може да се счита за основното му предимство, защото е издържал теста на времето.По принцип глиненият замък е технология за хидроизолация на различни повърхности в пряк контакт със земята. Името си е получил от използвания естествен материал - глина. Но не всяка глина е подходяща за такива цели. Само смелият сорт може да се използва за обзавеждане на замъка. Това се дължи на факта, че такъв материал не се напуква, когато изсъхне, в противен случай няма да има ефект от такава хидроизолация. Обикновено за тези цели се избира глина, чието съдържание на пясък не надвишава 15%.

Можете да намерите много информация за това как да изградите кладенец, но не всички източници ви казват как да го предпазите от повърхностни води. И това е много важен аспект от експлоатацията на източник на питейна вода. Също така се случва, че глиненият замък за кладенеца се препоръчва да бъде заменен с пясък или Но в този случай стопената или дъждовната вода все още се просмуква в мината, като се почиства само от големи отломки. И следователно, за всеки не може да отиде. Такава вода може да се използва само като техническа вода. И вместо кладенец, ще има резервоар за напояване.

Но не си мислете, че можете просто да хвърляте глина около кладенеца и да се радвате на живота. Не, няма да работи по този начин. Необходимо е ясно да се разбере как правилно да се направи глинен замък, така че създаденият изолационен слой да изпълнява правилно своите функции. Цялата процедура по подреждането може да бъде разделена на няколко етапа.

 1. Шахтата на кладенеца трябва да бъде изкопана на дълбочина 1,5-1,8 метра. Ширината на ямата трябва да бъде най-малко 0,5 метра.
 2. Полученият изкоп трябва да бъде покрит с натрошена глина на слоеве от 20 сантиметра. Всеки слой трябва да бъде внимателно набит.
 3. Последните слоеве глина са запълнени на 15 сантиметра над земната равнина с наклон от кладенеца.

Кладенецът на лятната вила - лед, "на живо", кристално чиста вода през цялата година. Но за да му осигурите такива свойства, е необходимо правилно да завършите подреждането на конструкцията. Едно от тези устройства е глинен замък върху кладенец. Ако е направена с високо качество, водата винаги ще бъде чиста и шевовете между пръстените никога няма да се счупят. Статията обсъжда въпроса как да направите глинен замък около кладенеца със собствените си ръце.

Хидроизолация на езерце с глина

Научният прогрес засегна най-разнообразните аспекти от нашия живот и строителната технология не остана настрана. Ако древните египтяни, издигайки своите пирамиди, не придават особено значение на хидроизолацията, тогава европейските народи, живеещи в доста студена и влажна зона, просто трябваше да помислят за това. Например, защитата на подземните части на структури в Холандия от влага е друг проблем!

Времето показа, че глината е най-добрият хидроизолационен материал, поне за средновековното ниво на развитие на строителните технологии.

Можем да кажем, че хората имат късмет, че е лесно да го намерите точно в ниско разположени райони с висока влажност на почвата.

В такива райони до средата на 19 век се прилага проста и същевременно много надеждна строителна практика. Основите на сградите бяха сгънати от тухли или развалини, закрепвайки материала с варов разтвор. Отгоре беше нанесен 8–10 cm слой глина, който от своя страна беше покрит с естествена рогозка. Дренажът е направен от натрошена тухла отдолу. Ако почвата е била твърде мокра, са използвани дренажни тръби. Много градове в Европа са построени по този метод. Ако вземем примери от Русия, тогава можем да си припомним Санкт Петербург, който е построен в много блатист район. Освен това огромен брой изби там са разположени под нивото на подпочвените води, но не изтичат и до днес.

Ако погледнете още по-навътре в нашето минало, можете да си припомните Новгород. Археолозите, разкопали конструкции от 14 век, са открили глинени хидроизолационни системи под земята.Мазетата на много стари сгради остават сухи, докато хидроизолацията, направена от древни строители, не е нарушена по време на изграждането на нови комуникации. И се оказва лошо да го възстановите със съвременни методи.

Висококачествената мазна глина е най-подходяща за хидроизолация на езера и други конструкции. Вземете например кирпичените подове, които все още се намират в селските колиби. Ако водата не се разлее по тези подове отгоре, те ще бъдат напълно сухи дори при влажен климат.

Подовете в заможни къщи и църкви бяха направени от тухли, които бяха покрити отгоре с 10-15-сантиметров слой глина. Нещо повече, последният първо е „подобрен“, разрежда се с говежди кръв, върши се с вериги, залива се с катранена вода или дори каша. Върху пода беше поставена каменна или керамична плочка, която ги залепваше със същата глина.

През 19 век се появяват съединения с по-силни хидроизолационни свойства - различни видове битум и катран. Но строителните технологии не спряха дотук и сега за изолация се използват материали, чиято основа е циментът, петролният битум и различни полимери. Но както и да е, рано е да се отписва напълно глината. И до днес се използва за хидроизолация на езера и други конструкции. Освен това това се случва не само в далечните руски села, но и в много европейски страни.

В днешно време при изграждането на резервоари освен глина се използва и филм, но това само носи полза на обекта, предотвратявайки ерозията на първичния защитен слой. Между другото, много съвременни хидроизолационни материали съдържат глинени елементи.

Например американският е известен със своите трислойни хидроизолационни постелки „NaBento“. Те се основават на бентонитова глина, увита в геотекстилна обвивка. Веднага след като синусите на ямата се запълнят, тези постелки се разширяват и плътно затварят всички възможни отвори. Продуктите на компанията се използват и при изграждането на различни подземни конструкции, издигани при трудни условия. Akzo Nobel Geosynthetics обаче далеч не е единствената компания, произвеждаща постелки на глинена основа. Много предприятия в Канада, Европейския съюз и дори Китай са възприели тази технология.

Глината се използва не само за хидроизолация на езера, но и за най-често срещаните кладенци. Освен това използването му е задължително, в противен случай мръсната повърхностна вода ще влезе в кладенеца през стените.

Предимства на хидроизолацията на езерце с глина:

 • Глината може да се съхранява завинаги, без да губи свойствата си.
 • Езеро с глинеста хидроизолация не трябва да се ремонтира, тъй като не се "чупи".
 • Глината е много пластична и фино диспергирана.
 • Глината няма да се напука и не е в състояние да ерозира подземните води.

Трябва да се помни: глината не позволява водата да премине, но същото не може да се каже за влагата. Ако основата няма повърхностна изолация, тогава тя няма да се намокри, но определено ще се намокри. Въз основа на това, глиненият замък е най-добре да се използва заедно с повърхностна изолация.

Едно от физичните свойства на глината е разширяването при замразяване. При определени обстоятелства това може да играе срещу вас. Глинестата почва на строителна площадка предполага изграждането на фундамент с гладка повърхност и външен профил, който не се разширява нагоре, в противен случай, когато настъпи студено време, основата може да бъде изцедена. Но ако такъв замък е направен в пясъчна или песъчлива глинеста почва, няма абсолютно нищо за притеснение.

За да се направи надежден глинен замък, той трябва да се набива на слоеве в кофража, а последният не трябва да бъде равномерен.

Съвети за глина:

 1. Най-добрата глина трябва да бъде възможно най-мазна, тоест със съдържание на пясък не повече от 5-15%. Цветът на глината, особено за хидроизолацията на езерото, няма значение.За строителство можете да вземете глинеста почва, но ефективността му е много по-лоша.
 2. Качеството на глината може буквално да се определи чрез докосване, просто като я набръчкате в ръката си.
 3. За да е добър глинен замък, материалът трябва да е естествено влажен. Глината, която се планира да се съхранява известно време, трябва да се излее с вода и да се покрие отгоре. Ако можете да изградите нещо от глина, материалът не се плъзга между пръстите ви и не се рони в ръцете ви, значи е готов за употреба. Глината, разредена с около една пета или една десета с вар, подобрява нейните свойства - особено когато има високо съдържание на пясък.
 4. Ако глината е внимателно набита в кофража, резултатът ще бъде отличен. Дървените щитове, монтирани в ямата, могат да осигурят 15–20 см дебелина на замъка, което ще има добър ефект върху хидроизолацията на езерото. Когато резервоарът не е твърде голям и има повече от достатъчно глина, тогава самите стени на бъдещия резервоар могат да действат като кофраж.
 5. Глината трябва да се набива на слоеве, височината на всеки от тях е от 20 до 30 см. Ако замъкът е покрит с геотекстил, хидроизолацията ще се подобри значително, тъй като глината няма да се отмие от подпочвените води. До момента, докато не се направи слепият участък, лента от геотекстил също няма да пречи на сградата. Засипката трябва да е с наклон от къщата. За изграждането на сляпото място най-често те вземат смес от ментова глина с развалини, която след това е павирана отгоре. При тясна яма не е необходимо да се излага кофражът.
 6. За кладенец, глинен замък е построен по същия начин като сляпа зона. Широчината му трябва да бъде най-малко един метър. Що се отнася до дълбочината, не е необходимо тя да се прави твърде голяма, достатъчно е 50 см. В много къщи водопроводните тръби се полагат от кладенеца до корпуса. На каквато и дълбочина да са положени, те също трябва да бъдат изолирани с глинен замък.
 7. На глина, предварително покрита с геотекстил, можете да поставите павета или тротоарни плочи. За хидроизолация на езерце е подходящ трислоен глинен замък с дебелина 8-12 см. Процедурата е следната: глината трябва да се омеси, така че да стане като меко тесто, след това да се нанесе върху повърхността - хоризонтална или наклонена. След това материалът трябва внимателно да се уплътни и да се остави да изсъхне. Когато консистенцията на изсушената глина е сравнима с твърдостта на пластилина, трябва да се справите със следващия слой на замъка.
 8. Ако глината се остави да изсъхне, тя може да се напука. За да не се случи това, то трябва да бъде покрито с фолио или обикновено сено. Специална подложка за езерце, разстилана върху глината, ще направи вашето езерце почти идеално.
 9. Глинената площ трябва да бъде павирана или покрита отгоре с геотекстил.

Днес глината остава много популярен материал за хидроизолация както на езера, така и на сгради. Не само не е трудно да го намерите, но и не са необходими специални квалификации за работа. Вярно е, че трябва да работите усилено, но резултатът си заслужава.

Защо имате нужда от глинен замък

За да се запази чистата питейна вода в кладенец в продължение на много години, при това трябва да се спазват две важни условия:

 • Осигурете плътността на стените му.
 • Оборудвайте глинен замък.

Ако първоначално нарязаният е направен по такъв начин, че "чужда" вода да не тече през стените му. А самата дървесина се разширява от влага и запечатва всички пукнатини, тогава е по-трудно да се запечата устройство, направено от бетонни пръстени. Сега много фабрики, които произвеждат стоманобетонни изделия, правят специални пръстени от бетон за кладенци, които вече имат ключалки в ставите. Остава само да се запечатат шевовете между пръстените със специална мастика за запечатване. Технологията за копаене на кладенци е както следва:

 • Първо се изкопава мината.
 • В него са монтирани пръстени, между земята и вала на пръстените се образува празнина от около четири сантиметра за цялата дълбочина на устройството.
 • Новият кладенец трябва да се свие, това се случва най-често по време на наводнение, пролуката между мината и земята се запълва с горна вода, почвата се намокри, започва да пада и плътно притиска мината.
 • В този случай силното водно налягане действа върху шевовете между пръстените.
 • Някои от шевовете не се изправят и се счупват, а в кладенеца попада кална стопена вода, която може да запълни кладенеца докрай, земята се свива около кладенеца - „пропада“. Това може да се случи и поради продължителни дъждове.

Предимствата на направата на елементи от глина са:

 • Надеждност на защитата на конструкцията от проникване на топи и подпочвени води, дъжд.
 • Не е необходимо да се закърпват ставите всяка година.
 • Малка цена.

Недостатъците включват:

 • Необходимостта от допълнителна хидроизолация.
 • В зоната на замръзване на почвата е необходимо увеличаване на глинестия слой. Това обикновено се случва през пролетта и може да деформира структури.
 • В глината има излишък от пясък до 30%. Това може да доведе до достатъчно голямо намаляване на глинести утайки в края на инсталацията на замъка.

Как да намерите глина за вашия замък

Глинените замъци обикновено се изграждат от мазна глина с максимално съдържание на пясък до 15%. Ако няма мазна глина, можете да я замените с друга. Подобряването на пластичните свойства на материала, използван за производството на надеждни брави, се постига чрез накисване и последващо стареене.

Съвет: Трябва да се внимава глината да не изсъхне.

За да се увеличи пластичността на глината, тя се събира през есента и се оставя да лежи на открито място през цялата зима. В този случай глината постепенно замръзва и се намокря, което води до проникване на вода във всички частици на материала и го прави пластмасов.

Съвет: Подобрете качеството на глината, която се взема за изграждането на глинени замъци, като добавите към нея около 20% вар.

Къде се използват глинени замъци?

В много случаи се използват глинени брави. Но най-често те се използват:

 • При изграждане на основи. Почвата, която е в непосредствена близост до основата, се заменя с мазна, добре измита и набита глина. От него се образува малък наклон. Осигурява изтичане на вода от основата. В този случай не само основата се запазва от въздействието на влагата, но и мазето или мазето - цялото пространство под къщата, което остава по-сухо.
 • Глинените брави често се използват за водоустойчиви кладенци. Инструкцията предлага как грубо да се направи глинен замък: кладенецът е вкопан на дълбочина около 200 сантиметра и дебелина 20 сантиметра. Плътно меката мазна глина се уплътнява в полученото пространство. Около кладенеца в горната част е направен от глина с ширина най-малко един метър и височина 20 - 30 сантиметра и също е уплътнен добре. Това дава възможност на образувания глинен замък да предотврати навлизането на водата в кладенеца, който носи торове и различни органични вещества, измити от почвата.

При изграждане на основи. Почвата, която е в непосредствена близост до основата, се заменя с мазна, добре измита и тампон

 • Устройството на глинен замък става все по-популярно при производството на изкуствени резервоари.
  Именно такава структура е единственият начин да се създаде напълно саморегулиращо се езерце със затворена екосистема. Когато се прави за яма, изкопана под езерце, на дъното и стените последователно се поставят три слоя дебело глинено тесто, всяко с дебелина около 15 сантиметра. Освен това тези слоеве трябва да бъдат добре смесени и натъпкани. По бреговете слой глина е подреден над очакваното ниво на водата с около 15 сантиметра. След това върху глинения замък се полага слой чакъл или големи камъни, устройството се изсипва отгоре с малки камъчета или речен пясък. След това водата в езерото няма да излезе през стените и ще бъде приятно да се разхождате по дъното.

Как да облицовате мека сляпа зона около кладенец

Понякога, когато ни питат дали е необходим глинен замък при изграждането на кладенец, експертите препоръчват да се прави с мека сляпа зона. Това се дължи на факта, че е по-добре да се направи глинен замък две години след изкопаването на колоната, когато почвата близо до стените се компресира и утаява естествено. Междувременно горната част може да бъде покрита с временна хидроизолация. Характеристики на зоната за мека щора:

 • Мека зона на щори се създава отгоре около втората, както е показано на снимката.

 • Основните материали за устройството са пясък и плътен хидроизолационен филм. Можете да добавите геотекстил, плочки, камък, чакъл или трева към тях.
 • Хидроизолационният филм се опъва върху бетона с един ръб, затваряйки шева между пръстените. Това създава допълнителна блокада за просмукване на верховодката.
 • Конструкцията е направена като бутер тесто: първо се полага филм, след това пясък, отгоре - геотекстил и декоративен материал.

Технологията на полагане е както следва:

 • Целият плодороден почвен слой се отстранява до нивото на дълбочината на монтажа на втория пръстен.
 • Филмът е положен: единият му край покрива почвата близо до стената за поне метър, а вторият се стартира върху самия пръстен. По този начин той затваря шева между първия и втория пръстен.
 • Филмът прилепва добре към кладенеца, не трябва да се плъзга. За това стената на първия пръстен е обвита с метална лента и филмът е здраво притиснат.
 • Закрепването се извършва с винтове директно към бетона. Задачата може да бъде опростена: около пръстена филмът може да бъде фиксиран с лента, като го увиете няколко пъти. Но в този случай е необходимо мястото за поставяне да се затвори с декоративен материал.
 • Върху филма се изсипва пясъчна възглавница с наклон от кладенеца и се полага декоративно покритие.

Този метод предпазва шева от разкъсване, при всяко надигане на почвата. Разхлабеният филм ще може да се адаптира към всяко движение на почвата. Как правилно да се направи глинен замък може да се види във видеото. Тази статия въвежда някои разпоредби относно устройствата.

Как да го направите сами

Схема на глинен замък за кладенец от бетонни блокове.

За да се построи глинен замък за кладенец от бетонни пръстени трябва след като почвата около хидравличната конструкция се уталожи и стабилизира. Почвата около стоманобетонните пръстени се отстранява на дълбочина около 2 m, ширината на ямата е 1 m.

Дъното на изкопа трябва да се отклонява от стените на кладенеца и да е по-тясно от диаметъра му на нивото на земята. Преди полагане на глина, дъното на изкопа трябва да бъде покрито с малък слой пясък или камъчета. Допустимо е да се полага пясък върху геотекстила - той ще укрепи дъното на изкопа.

Глинената смес трябва да се навлажни и старателно да се измие до пластмасово състояние, преди да се постави в ямата. Оптималното съдържание на влага в материала за направата на ключалката е 15-30%.

Приготвената смес се поставя в изкоп в слой с дебелина не повече от 15-20 см и интензивно се уплътнява. Слоевете се трамбоват с тежък инструмент с малка площ на стъпалото. Те са разположени един по един, докато повърхността на замъка е равна на повърхността на земята. Около кладенеца над нивото на замъка е разположен валяк, така че дъждовната вода да тече от стените на шахтата.

Добре уплътнената глина не пропуска влага, но повърхността й става вискозна след дъждове. Наблизо сляпа зона или камъчест слой около кладенеца ще помогне да се осигури удобството при използване на източника.

За да се предотврати набъбването на глината да повлияе на целостта на шахтата на кладенеца, бетонните пръстени се обвиват със слой от нетъкан материал. В този случай почвата в близост до стените ще може да се движи свободно нагоре или надолу, без да се засяга структурата на кладенеца.

Сериозни проекти: тухла и бетон

Ако искате да имате голямо езерце в страната и искате да го построите сами, ще трябва да изучите темата за изграждането на басейни. Първо, конструкцията на купите - един към един повтаря всички етапи. Дори формулярите понякога се правят стъпаловидно.Вярно е, че банките не са украсени с растения и не са засадени в самия басейн ... Но самият процес на строителство, с армировка, мазилка, хидроизолация, е същият. Освен това системата за водоснабдяване и пречистване на вода също е подобна. Освен че в басейните не се използват химически методи за почистване, но могат да се използват филтри, скремери и ултравиолетова светлина.

Като цяло голямо езерце не е евтино удоволствие. Освен това се изискват разходи само за строителството, но и за поддържането на голям резервоар в нормално състояние: филтрите трябва редовно да се почистват и да се заменят с касети или запълване. Но удоволствието, разбира се, е голямо ...

Не най-голямото езерце, но за него са използвани 10 торби цимент, 30 торби пясък (20 груби и 10 фини), хидрофобна добавка - 5 торби, за да направят бетона водоотблъскващ. Измазани върху решетка, фиксирана в земята

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни