Обратна тяга в комина: причини и средства за отстраняване


Най-важният параметър на коминната система е тягата. Всички знаят, че това е много важно за работата на пещ или котел, но малко хора знаят - какво е тягата? Този параметър определя скоростта и обема на движение на димните газове през комина. Необходимо е за отстраняване на газовете и потока на кислород, за да се поддържа процесът на горене. Самият феномен на течението произтича от различната плътност на студения и горещия въздух. Горещият е по-малко плътен и съответно се заменя със студен. По този начин горещите потоци се движат отдолу нагоре.

Ефективността на тягата може да зависи от няколко параметъра:

 • Вътрешен участък на комина. Колкото по-малък е диаметърът му, толкова по-бърза е скоростта на отделяне на горещи газове. Но когато достигнат определен минимален размер, те ще започнат да попадат във вътрешността на стаята. Ако тръбата е твърде голяма, тогава потокът от студен въздух може да образува така наречената обратна тяга.
 • Количеството сажди, отложени по стените на комина. Той може значително да намали ефективния диаметър на тръбата, което води до загуба на скоростта на тягата.
 • Броят на завъртанията в комина. Всеки завой или огъване е допълнителна пречка за преминаването на дим.
 • Херметичност на системата. Ако в конструкцията има процепи, тогава през тях може да влезе в системата студен въздух, образувайки студена завеса и предотвратявайки преминаването на дим.
 • Метеорологично време. Ниското атмосферно налягане и високата влажност намаляват скоростта, при която горещият въздух се заменя със студен въздух в нагревателя.

Неспазването на горните условия често е причина за лошо сцепление. Но как може да се определи този показател без специални инструменти и устройства?

Определяйте себе си

Ако ефективността на пещта (котела) се е влошила значително, тогава има няколко начина за проверка на тягата. Можете да използвате специално устройство - анемометър, но в повечето случаи закупуването му за домашна употреба е икономически неефективно. Най-добре е да се прибегне до доказани народни методи:

 1. Свещ. Ако запалите свещ, донесете я до комина и веднага я загасете, тогава по посока на димното движение можете да видите дали има течение.
 2. Ниво на дим в стаята.
 3. Тънък лист хартия. Степента на отклонението му може да показва наличието на тяга.

След като проблемът бъде идентифициран, можете да започнете да го решавате.

Начини за подобряване на сцеплението

Има няколко начина да подобрите апетита си и всеки от тях е ефективен по свой начин. Но преди да се пристъпи към изпълнението на един от тях, трябва да се направят редица превантивни процедури със самия дизайн на комина:

 • Отстраняване на сажди (прочетете за това тук). За да направите това, използвайте специален комплект, състоящ се от ерш, грузило и стоманено въже.

За да направите това, трябва да се изкачите до покрива и да спуснете ерха в изхода на комина по цялата дължина на тръбата. След това с прогресивни движения започнете да почиствате стените на комина. В същото време слоевете сажди ще започнат да падат в пещта, които след това се отстраняват.

 • Пълно уплътняване на комина... Използвайки един от горните методи, е необходимо да проверите структурата за липса на пукнатини или дупки. Този проблем е типичен за тухлените комини, когато в процеса на експлоатация има частично разрушаване на зидарията.

Ако след тези мерки тягата не се е подобрила, тогава трябва да прибегнете до по-радикални методи.

Регулатор на тяга

Това устройство е инсталирано на изхода на комина.

След предварителна настройка компенсира налягането в тръбата с външно налягане.В този случай се случва не само нормализирането на работата на нагревателя, но скоростта на тягата е еднаква, независимо от външните метеорологични условия.

Дефлектор

Този допълнителен конструктивен елемент е монтиран и от външната страна на комина.

Външният му диаметър е много по-голям от напречното сечение на самия комин. Това е необходимо за появата на ефекта от спада на налягането, когато въздушният поток заобикаля препятствието. Тези. Когато въздушният поток около конструкцията на дефлектора създава вътрешна зона с ниско налягане, което допринася за създаването на условия за по-добра скорост на тягата.

Комин флюгер

Оригинален дизайн, който може не само да подобри тягата, но и да предпази комина от атмосферни валежи.

Работата му се основава на принципа на дефлектор и изход на димните газове само от подветрената страна. Това дава възможност за намаляване на външното въздушно съпротивление и по този начин нормализиране на скоростта на тягата.

Вентилатор за дим

Един от най-ефективните методи е инсталирането на специален вентилатор на комина.

Дефлектори на качулката

Това е доста често срещан вариант за принудителна вентилация. Дефлекторът е аеродинамично устройство, което е инсталирано над комина. Той увеличава тягата в комина чрез промяна на въздушния поток. Същността на неговата работа се крие в спада на налягането, когато въздухът тече около препятствието, както и на принципа на промяна на въздушните потоци. Оказва се, че неговата форма ви позволява да увеличите тягата в комина. Изработени от неръждаема стомана, те са устойчиви на корозия, киселини и високи температури.

Не може да се нарече пълноправен вентилатор, тъй като дефлекторът има проста форма, без работещи механизми. Но има разновидности на димоотводи, проектирани специално за комини.

 1. Волпертов дефлектор.
 2. Дефлектор Григорович.
 3. Кръгъл или сферичен дефлектор.

Кръглият дефлектор може да създава ротационни движения под въздействието на вятъра и да премахва дима от стаята. Но отново недостатъкът на продукта е, че той е неефективен при липса на вятър. Принципът на действие на този усилвател на тяга на вентилационни тръби и комини е демонстриран във видеото *

Освен това на комините често се монтират метеорологични микробуси, чадъри и подобни конструкции. Но те не могат да направят всичко, което може да направи високотемпературният вентилатор на комина. Нека да разгледаме как работят и какво ги прави специални.

Причини за лоша тяга на комина

От време на време собствениците на камини отбелязват влошаването на работата на отоплителното им устройство. Каква е причината, естествено, те не знаят. Експериментите със смяна на гориво, обикновено също не водят до никъде. Експертите казват, че лошата тяга е причината за лошото представяне на камината.

Причини за лоша тяга на комина

Причини за лоша тяга на комина

"Класически проблеми":

 1. Твърде голям или малък диаметър на тръбата. Тръбата трябва да бъде с правилния размер. Ако диаметърът му надвишава определени норми, тогава се получава обратна тяга. Донесете вентилатора до комина, ако лопатките му започнат да се движат - това означава, че имате обратна тяга. Твърде тясната тръба води до намаляване на тягата до критични стойности.
 2. Въртящи се елементи и завои в тръбата. Коминът трябва да е прав, в противен случай ще трябва да инсталирате усилвател за тяга на комина. Допълнителните завои и завои значително ще намалят този параметър.
 3. Липса на херметичност. Този проблем често се появява в камините от тухли в резултат на неправилна строителна технология. Когато в стената се появи малка дупка, тя започва да работи като черна дупка, всмуквайки въздух поради разликата в налягането. Допълнителният въздух ще има отрицателен ефект върху сцеплението. Това е същото като поставяне на вентилатора отстрани на въздуха, който се издига нагоре.

Ако нито един от горните проблеми не е подобен на вашия, тогава усилвателят ще ви помогне да разрешите проблемите с тягата.


Дефлектор за течене на дим

https://youtu.be/8HDcwaT7I8A

Вентилатор за дим

Вентилаторът за изпускане на комина е топлоустойчиво електрическо устройство. Той е монтиран директно върху комина, за да увеличи течността в комина. Важно е да не бъркате вентилатора на комина с вентилатора за камина, който се използва за подаване на въздух за поддържане на горенето. Тук принципът на действие е различен. Най-просто казано, вентилаторът на комина е електрически мотор с лопатки, които позволяват димът да бъде изтласкан от комина и насочен навън. За пълна работа на вентилатора ще трябва да се захранвате от мрежа 220V.

Всъщност вентилаторът в комина за подобряване на тягата донякъде напомня дефлектор, само за неговата работа изобщо не се изисква сила на вятъра. Той работи постоянно, вършейки отлично работата си. Освен това можете да намерите икономични модели в продажба. Те работят в два режима: когато отвън има силен вятър, въртенето става естествено, без да се използва електричество. А при тихо време се включва електрически мотор. Това е идеалното решение за комин.

Разновидности на камина вентилатори

В зависимост от вашите желания и индивидуални характеристики на отоплителната система, можете да закупите и инсталирате един от следните дизайни:

Разнообразие Описание и характеристики
Дефлектор

Отличава се със своята здравина, издръжливост и устойчивост на ръжда и корозия.

Инсталацията играе ролята на рефлектор или елемент, който проектира посоката на въздушните потоци.

Тяговата сила се увеличава чрез отразяване на токове от покрива и страничните стени. Недостатъците включват неефективността на вентилатора при тихо време. В същото време преобръщането на такова устройство е напълно изключено, дори при много силен, бурен и поривист вятър.

Основните критерии за избор са спазването на диаметъра на комина и изчисляването на натоварването от вятъра.

Вейн

Един от най-простите и евтини варианти. Неговата функционалност и ефектът на тяговата сила пряко зависи от интензивността на вятъра.

Дизайнът се състои от навес и крило с малки размери. Също така дизайнът е допълнен от специално острие, което фиксира и фиксира ветропоказателя върху даден участък от комина.

Синоптиката най-често се използва за повишаване нивото на тяга в котли на твърдо гориво, работещи на обикновени трупи или закупени брикети.

Ротационна турбина

Работата на такива механични средства се извършва чрез въртящи се турбини от вятърни потоци.

Поради наличието на специални дюзи, вградени в конструкцията, въртенето се извършва изключително в една посока, независимо от посоката на самия вятър.

Предимствата на този тип включват висококачествена защита срещу проникване на различни замърсявания, листа, чужди предмети и валежи във вътрешната част на комина. Такива вентилатори-усилватели са способни ефективно да отстраняват въздуха, което е особено важно в неотоплителния сезон.

Подходящ за котли на твърдо гориво и газ с максимална температурна граница от 250 градуса.

Електрически димоотвод

Този вариант е предназначен за печки и камини, използващи твърдо гориво. Предимствата на такива устройства включват тяхната гъвкавост в експлоатация (в условия на излагане на високи температури, образуване на голямо количество кондензат, сажди и други продукти от горенето).

Максимално допустимият температурен режим за такива устройства има ограничение от 800 градуса.

Работата и функционирането се извършват посредством специални температурни сензори, които при необходимост могат да забавят и да увеличат скоростта на вентилатора.

Характеристики на коминните конструкции

Тъй като димът има висока температура и постоянно влияе на конструкцията, вентилаторът на комина е направен топлоустойчив. Материалът е в състояние да издържа на температури до 250 градуса. Това е достатъчно, за да служи вярно дълги години. Обикновено продуктите са изработени от специално покрит с отливка алуминий. Двигателят има доживотно смазване на лагерите и е също така устойчив на топлина.

Що се отнася до видовете вентилатори, всичко се свежда до разликите във формата и мощността им. В края на краищата комините са различни, така че трябва да изберете устройство, което да се побере вътре и да има формата на комин. Това са характеристиките на избора на продукти за комина. Обикновено дизайнът е направен в квадратна или кръгла форма.

Входящ клапан за увеличаване на сцеплението

Без въздух да влезе в стаята или директно в печката, коминът няма да работи. Отдушниците или прорезите в старите прозорци не са най-добрият метод за навлизане на въздух.

Недостатъците са очевидни:

 1. Студеният въздух навлиза в стаята през пукнатините дори когато печката или камината не работят.
 2. През зимата външният въздух постоянно променя вътрешната среда. В същото време относителната влажност на въздуха рязко спада, което има пагубен ефект върху здравето. Лигавиците на човек изсъхват, възникват условия за настинки.
 3. Прозорецът трябва да се отваря и затваря ръчно.

Инсталиране на кухненски аспиратор в частна къща

Много по-ефективно е да се осигури въздушен поток с клапан. Той се затваря автоматично, когато оборудването на фурната или газовите нагреватели не работят.

Входящ клапан за стена
Ето как изглежда стенният захранващ клапан, който се инсталира в помещения с отопление на печки или газово оборудване за подобряване на въздушния поток
За управление на нагревателите е необходим клапан за котелно помещение. Устройството има други характеристики, различни от подобни структури за вентилация на помещенията.

Захранващият клапан се поставя диагонално или над нагрята повърхност, така че студеният въздух да се издига до тавана. Но най-добре е кислородът да се подава директно в пещта. В същото време условията на влажност и температура в помещението не се нарушават.

Напълно сменете комина в краен случай. Струва си да започнете с по-прости методи.

Първо, старият комин трябва да бъде почистен от сажди и мръсотия. За това използвайте специални метални четки.

Ако по време на етапа на строителството каналите и тръбата не са били изолирани, струва си да направите това. Топлите газове се отстраняват по-ефективно от охладените. Освен това е необходимо да се изключат конвективните токове вътре в комина, когато въздухът се спуска по студената стена, пречещ на възходящите течения.

Друг ефективен начин за увеличаване на сцеплението е намаляването на броя на завоите в системата за изпускане на дим. Частичното възстановяване на комина е по-евтино от пълната подмяна на системата.

Как работи дефлекторът
Популярен начин за увеличаване на тягата на комина е инсталирането на дефлектор. Вятърът се превръща в помощник и не създава пориви на обратна тяга

Можете също да използвате ротационна турбина. По време на вятъра турбината върти работното колело, което осигурява допълнителен вакуум на изхода на комина.

Също толкова ефективен начин за увеличаване на сцеплението е увеличаването на височината на комина. Скоростта на движение на газа и съответно производителността на системата като цяло зависи от височината на комина.

Разгледахме пасивни начини за увеличаване на сцеплението. Но има и друг ефективен метод, който е разгледан по-долу.

Предлагаме ви да се запознаете с железни печки за баня със собствените си ръце как да направите печка в метална баня снимка

Популярни отзиви от фенове

MMOTORS JSC BO VO 90/25 T (+ 150 ° C)

Отличен кръгъл вентилатор, използван за периодична или продължителна работа. Производителността му е 60 m 3 / h, с мощност 16 W. Продуктът има клас на защита IP44. Диаметърът за кацане е 9,9 см, а дълбочината е 2,5 см. Вентилаторът произвежда 2,5 хиляди оборота.Продуктът може да се инсталира в канали с малка дължина. Благодарение на електрическия мотор с нисък шум, който има двойно капсулирани сачмени лагери, устройството може да работи до 30 хиляди часа. В този случай вентилаторът може да бъде монтиран както вертикално, така и хоризонтално. Корпусът е изработен от алуминиева сплав, която се охлажда бързо и може да издържи на температури до 150 градуса. Гаранцията е 3 години. Цената е около $ 38.

ММОТОРС АД BA VA 9/2 T (+150)

За разлика от предишната версия, вентилаторът има квадратна форма, тъй като за параметрите те практически не се различават по нищо. Мощност - същите 16 W, производителност, клас на защита, скорост и други показатели са еднакви. Но диаметърът на кацане е 9,3х9,3, с дълбочина 2,5 см. Гаранция - 3 години, цена - 38,5 долара.

Ммотори BOK 150/120 (+ 150 ° C)

Вентилаторът се използва и за кръгъл комин. Той е много по-мощен от предишните опции. С мощност от 18 W, устройството има капацитет 240 m 3 / h. Диаметър на монтажа - 12 см. Клас на защита IP44.

Моделът има различно напречно сечение по оста на вентилатора, което му позволява да бъде адаптиран към конвенционалните въздуховоди. Материалът е топлоустойчив, а двигателят ще издържи 30 хиляди часа работа. Гаранция на производителя - 3 години. Цената е $ 90. След като сте закупили такъв изпускателен вентилатор за коминната тръба, можете да забравите за слабата тяга.

Предотвратяване и методи за проверка

Преди настъпването на отоплителния сезон е задължително да се провери дали в комина има движение на въздух. Има специални устройства за тестване. Например анемометър. Тя ви позволява да измервате дебита много точно, но тази техника струва пари. Липсата на вятър навън или скоростта му по-малка от 1 m / s обяснява защо в комина няма течение.

Съществуват и стари изпитани методи за тестване. Запалена клечка кибрит трябва да се донесе в горивната камера и да се наблюдава там, където е насочен пламъкът. Ако към фурната, това показва добро сцепление. Огънят не се колебае - в комина няма движение на въздух. Пламък, насочен далеч от горивната камера, е ясно доказателство за обратен поток.

Същото може да се види и с лист хартия... Ако го прикрепите към отворения отвор на горивната камера, ще видите къде се отклонява.

Колко динамично се движи въздухът и каква е неговата посока, може да се прецени по цвета на пламъка. Ако всичко е нормално, тогава огънят има златист цвят и полученият дим веднага се изпарява в комина. При много силна тяга цветът е ослепително бял, в тръбата се чува тътен. Червеното показва проблем в комина или тръбата.

Лоша качулка - причини

Преди да говорим за използването на устройства за принудително теглене за комина, нека се спрем на същността на процеса, както и на причините за спада на тягата в комина.

Наборът от фактори, влияещи върху ефективността на добива на комини, може условно да бъде разделен на три групи:

 1. Вътрешни условия в къщата;
 2. Условия за движение на въздушни потоци вътре в стаята.
 3. Температура на въздуха в отопляемата площ на жилищна сграда.
 4. Общият обем въздух вътре в помещенията, които са свързани с отделението на пещта на пещта чрез вентилатор.
 5. Броят на другите консуматори на кислород, живеещи в къщата - хора или животни.

Характеристики на увеличаване на тягата в зависимост от дизайна

Ако устройството на дефлектора на тръбата не е включено в проектната документация, неговото инсталиране се съгласува със служителите на газовата служба. Само след това сцеплението може да се увеличи с помощта на това устройство.


Дефлектор ЦАГИ

Дизайнът на дефлектора се различава:

 • Дефлектор TsAGI;
 • кръгло тяло;
 • тип диск;
 • под формата на звезда;
 • H-образно устройство;
 • турбо дефлектор.

Моделът на дефлектора се избира според стойността на средната скорост на вятъра в района и диаметъра на димния канал.Устройствата са ефективни само при наличие на вятър, при спокойно време не работят и могат да намалят тягата. Увеличение на отстраняването на дим се получава при различна посока на вятърния поток, с изключение на хоризонталната, когато вътре се появят вихри и пътят на продуктите от горенето е блокиран. Проблемът се решава чрез инсталиране на обратна капачка.

Подобрение в комина на газов котел

Ако за отопление се използва газ, не всички модели дефлектори могат да бъдат инсталирани, тъй като някои са предназначени само за монтаж във вентилационната система. За да не блокирате потока отработени газове, трябва да се консултирате със специалисти.

В системи с газов котел се използва дефлектор-лопатка. Проектиран е така, че димът да излиза от подветрената страна и да увеличава тегленето на комина. Устройството е направено от топлоустойчив метал, който се противопоставя на нагряване и не се срутва от кондензация. Лагерният възел помага да се избегнат проблеми с търкалянето. Вятърът на комина е нестабилен при силен вятър.

За котел на твърдо гориво


Правилно монтиране на дефлектора на различни тръби за котел на твърдо гориво

Котлите, работещи на дърва и въглища, използват механично, нелетливо устройство за управление на тягата. Устройството елиминира необходимостта от ръчни настройки и спестява гориво. Регулаторът координира количеството подаван кислород чрез отваряне на клапата на фурната.

Термомеханично устройство автоматизира процеса:

 1. когато горивото изгори, енергийният носител в системата се нагрява и течността в работния цилиндър на устройството се разширява, задвижва механизма и активира пружината;
 2. лостът разхлабва веригата, амортисьорът се затваря и въздушният канал намалява, тлеенето започва вместо да гори;
 3. охлаждането на антифриза води до намаляване на пружината и отваряне на вратата на камината, процесът се повтаря редовно.

Устройството регулира тягата, предотвратява прегряване на топлообменника, координира налягането и осигурява независимост от времето.

В комина на гаражна печка

Такива печки са капризни по отношение на сцеплението, тъй като почти цялата топлина се изразходва за отопление на гаража. Температурата на изходящия дим е ниска, каналът не се загрява и кондензът пада. Явлението може да бъде предотвратено чрез увеличаване на височината на тръбата (до 2-3 метра). За предотвратяване на турбуленция се използва цилиндрична или кръгла секция на комина. Тръбата на гаражната фурна е изолирана за подобряване на сцеплението.

В края на тръбата се поставя амортисьор, частично покриващ периметъра на тръбата. Клапата регулира интензивността на пламъка по време на разпалването. Ако използвате голямо количество гориво, нагрятият дим ще се покачи в голям обем и ще се образува един вид запушалка на границата със студения въздух. При някои модели фурни портата се продава в комплект.

Профилактика на състоянието на комина

За да няма нужда да се използват средства за принудително изпускане на комина от топлоустойчив материал, е необходимо да се използват превантивни мерки за поддържането му в работно състояние.

Тъй като основната причина за намаляване на интензивността на извличането на димни газове е намаляването на преминаването на тръбата със сажди, натрупани по стените, ще разгледаме средства за борба с това явление.

Тези начини могат да бъдат:

 1. Изгарянето на нафталин в пещта от около половин супена лъжица. Пари от нафталин разлагат саждите на хлабави компоненти, големите падат в пещта и се отстраняват допълнително с пепел, а малките излитат през тръбата заедно с пещните газове. Този агент не трябва да се използва за отстраняване на комина от камината и за тръби с открити огнища - след него в помещенията остава характерна задушаваща миризма.
 2. Изгаряйте от време на време в пещта за белене на картофи. Те са предварително изсушени. Нишестените пари разхлабват натрупването на сажди и те ще попаднат в горивната камера. По подобен начин действа чисто нишесте, което се подава в добре изгоряла горивна камера в размер на една супена лъжица.
 3. Добрият почистващ препарат за сажди е накратко. Изгаря при високи температури, като изгаря отлаганията на сажди по вътрешните стени. Еднократна доза черупки трябва да бъде не повече от три литра. Честота на приложение - докато се натрупва.
 4. Осиновите дърва за огрев имат подобен ефект върху саждите. В края на последните дърва за огрев се изгарят един или два трупа. Те изгарят при високи температури.

Честотата на приложение на високотемпературни средства трябва да бъде редовна, поне два пъти седмично, така че саждите да нямат време да се натрупват. В противен случай можете да предизвикате сериозен пожар, тъй като саждите изгарят с отделянето на много голямо количество топлина.

В допълнение към изброените на пазара, има много анти-сажди агенти, както химическо, така и термично разлагане на сажди. Използването на превантивни мерки може да премахне необходимостта от прилагане на принудителни мерки за подобряване на отработените газове от комина.

Какво причинява влошаване на апетита

Ако не знаете от какво зависи тягата в камината и поради какви причини може да се влоши, е важно да знаете за редица най-често срещани причини, които са както следва:

 1. Коминът може да бъде оборудван с различни тройници, колена и други свързващи елементи, разположени по протежение на канала, през който преминава димът;
 2. Грешки при монтажа или възможно неправилно положение на клапана;
 3. Първоначално диаметърът и участъкът на комина е избран неправилно;
 4. Ако в камината няма тяга, възможно е изходът да е разположен под билото на покрива. Може би това вече е провокирало „преобръщането“ на този елемент;
 5. В непосредствена близост до комина има по-високи и по-големи къщи, конструкции и други сгради. По този начин много високо или, напротив, ниско налягане може да причини влошаване на работата на тяговия механизъм.


Коминът, трябва да бъде повдигнат и монтиран в най-високата точка на покрива

Мръсотията и утайките не трябва да проникват във вътрешността на конструкцията

Интересно е да се знае: за да извършите диагностика със собствените си ръце, просто трябва да изключите цялата отоплителна система и да измерите количеството и слоя сажди и сажди, натрупани по стените на комина. Дебелината на такъв слой не трябва да надвишава 2-3 милиметра.

Извършване на устройството и удължаване

За да се установи работата на тяговия механизъм, на практика може да се приложи една от следните опции:

 • Удължете комина, докато се постигнат оптималните размери и размери;
 • Нанесете допълнителни фитинги и детайли;
 • Допълнете конструкцията с закупен електрически димоотвод;
 • Купете тягови стабилизатори.


Почистването и грижите за продукта са доста сложен и отнемащ време процес, който ви позволява да поддържате функционалността и продуктивната работа на устройството

Схема с измервания и размери на електрическите вариации

Важно: уверете се, че налягането във вътрешността на комина варира между 10 и 20 Pa. За да се определи този критерий, се препоръчва да се използват специални устройства, например можете да използвате анемометър, чиято цена зависи от избрания модел и производител.

Интересно е да се знае: инструкциите за удължаване на комина казват, че оптималната обща дължина на този елемент не трябва да бъде по-малка от 5-7 метра, в зависимост от конструктивните характеристики и етажа на къщата. В този случай коляното и стесняването трябва да се срещат възможно най-рядко.


Експертни съвети и трикове

Монтажът е направен върху тухлен комин

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни