Печки за камини - характеристики, предимства и асортимент


Характеристики и предимства

Домашните камини се появяват в Русия през 13 век и заменят печката в някои къщи. Камината беше не само отоплителна конструкция, но и луксозен декор. Открит огън и пращене на дърва за огрев създават домашна атмосфера и топла атмосфера. Камина, като начин за отопление и декор, лесно ще се впише в много интериорни стилове: класически, модерен, високотехнологичен. С помощта на камина можете да зонирате стаята и да създадете уютен кът за семейна почивка.

Предимства и недостатъци на камините на дърва

Чугунена печка за камина
Чугунена печка за камина

Печките и камините на дърва са от различен тип и дизайн, но това не ни пречи да подчертаем общите характеристики на тези отоплителни системи. И така, печките за камина от чугун, работещи на дърва, имат следните предимства:

 • Те не се нуждаят от допълнителни източници на топлина. В допълнение, те могат да бъдат инсталирани в мазето, така че горещият въздух да се издига до горните етажи;
 • Те работят на икономично и възобновяемо гориво - дърво;
 • Печката за камина на дърва абсорбира всички видове дърва. Следователно, всяка суха клонка може да се използва за отопление на лятна вила;
 • Много висока ефективност.
 • Камините на дърва не са без недостатъците си:
 • Може да причини пожар, ако не се експлоатира правилно. Препоръчително е да прочетете инструкциите преди отопление на къщата;
 • Винаги трябва да мислите за резервно гориво;
 • Дървесината отнема твърде много време, за да изсъхне. Средно отнема около 12 месеца, за да изсъхне напълно;
 • Работата на печката за камина трябва да се следи редовно;
 • След изпичане устройството се нуждае от почистване на пепелника. Коминът също изисква от време на време подобно почистване;
 • Много високата ефективност често се превръща в недостатък поради факта, че помещението, в което се намира печката, се загрява до 40 градуса.

Кое е по-добре: тухла или чугун?

Излято желязо... Дизайнът на модерна камина обикновено се състои от камина с дебели стени, тяло и комин. Някои модели могат да бъдат тръбопроводи с помощта на топлообменник. Това елиминира необходимостта от свързване на централно отопление и закупуване на бойлери. Срокът на експлоатация при постоянна употреба ще бъде повече от 15 години. Струва си да изберете висококачествени модели със здраво монтирани части и изработени от дебел чугун.

Устойчива чугунена камина ще продължи дълго време. Материалът може да издържа на най-високите температури и е по-малко податлив на избледняване.

Когато е изложена на високи температури, конструкцията на пещта не се деформира.

Чугунът има висок топлообмен. След като дървото в камината изгори, чугунът ще съхранява и разпределя топлина за дълго време, което позволява отопление на големи помещения и спестява разходи.

Много компании предлагат да закупят готова чугунена камина. Сглобяването и инсталирането няма да са трудни, но ако планирате да инсталирате топлообменник, по-добре е да привлечете подкрепата на специалист.

Вариантът за чугунена печка няма да бъде толкова скъп, колкото моделите от камък или тухли. Средният модел ще струва 20-25 хиляди рубли.

Не охлаждайте рязко чугунната печка, студената вода, ледът или снегът могат да повредят материала. Освен това не е нужно да удряте нажежената камина, от това тя може да се спука.

Необходими са редовни и задълбочени грижи. Всички силно замърсени части на камината: пепелник, комин, не трябва да се оставят без надзор и трябва да се почистват редовно.

За мнозина тази версия на камината изглежда непрезентабилна поради черния цвят и простотата на материала. Но чугунната печка може да бъде поръчана с всяко покритие, специалната боя не претърпява промени дори поради високата температура.

Тухлена фурна е най-често инсталирана в селски къщи. Материалът ви позволява да изградите структура със собствените си ръце. При редовна употреба тухлената камина ще започне да се влошава след 5 години. Тухлените печки ви позволяват бързо да загреете стаята дори през студения сезон.

Дизайнът е достатъчно здрав, устойчив на резки промени в температурата и влажността, което го прави по-малко крехък.

Истинската камина от тухли е доста лесна за използване, за разлика от чугуна, тя не се нуждае от често почистване.

Висококачествената тухла не отделя вредни вещества и неприятни миризми при нагряване.

За да изложите сами тухлена камина, трябва да имате подходящ опит и специални инструменти, в противен случай се нуждаете от помощта на специалист-печка. Дори незначителни грешки при монтажа могат да повлияят на доброто представяне на камината.

Качествената тухла е скъп материал. Също така са необходими разходи за работата на печка, армировка на пода и декорация.

Тухлените пещи са достатъчно тежки и изискват солидна основа за инсталиране.

Монтаж на долни етажи. Трудно е да се инсталира тухлена камина в модерните апартаменти. Преградата между етажите може да не издържа на теглото и инсталирането на аспиратора ще трябва да бъде съгласувано със специален орган.

Предимства и недостатъци на метално огнище

Възможно е да се определи коя от камините е по-добра, като се вземат предвид характерните положителни и отрицателни аспекти на експлоатацията на печките. Сред предимствата на чугунното огнище се открояват следните качества:

 • издръжливост на уреда - чугунените стени издържат на изключително високи температури и изгарят по-бавно от пещите от други материали;
 • дизайнът не променя формата си, когато е изложен на високи температури;
 • лекота на монтаж, възможност за закупуване на готова конструкция;
 • лекота на експлоатация и поддръжка;
 • високият топлопренос на метал дава възможност за отопление на големи помещения и поддържане на комфортна температура за дълго време след изключване на печката;
 • ниска цена на камина.

Много хора вярват, че металът изглежда непрезентабилно в модерен интериор. Тъмният чугун не хармонира добре със светлия интериор, където преобладават пластмаса, дърво, стъкло, плочки. Но това мнение е погрешно и се отнася до конструкции, направени на ръка, използвайки например чугунена баня.

Компактна чугунена камина, която отговаря на всеки дизайн, допълвайки атмосферата. И ако черният материал ви спре, купете печка с бяло покритие. Производителите покриват камините със специална боя, която не се напуква или рони, когато е изложена на високи температури. Има по-малко недостатъци на чугунните печки:

 • горещият чугун е доста чуплив. Ако попаднете върху горещ материал със студена вода или изпуснете тежък предмет, печката може да се спука;
 • не можете да оставите работата на огнището без внимание. Необходима е редовна поддръжка: почистване на пепелника и комина;
 • голямото тегло изисква да бъдат монтирани няколко души.

Разновидности на материала

Съвременният пазар предлага богат избор от тухли: шамот, клинкер и др. Основни изисквания за тухли за полагане на камини и печки:

Устойчив на температурни промени. Неподходящите тухли могат да се напукат или деформират при внезапно охлаждане или нагряване, което води до бързо износване на камината.

Натрупване и задържане на топлина за дълго време. През студения сезон е достатъчно важно стаята да се загрее бързо и тухлата да запази топлината за дълго време, дори след като дървата за огрев престанат да горят.

За каква площ са предназначени печките и камините?

Параметърът на мощността на нагревателя влияе върху способността му да отоплява определена площ от помещението. Приблизително изчисление е 1 kW от устройството на 1 m2 помещение. Тази характеристика е задължителна както за печки, така и за камини.

Капацитетът на отопление на камините обикновено е нисък. В зависимост от дизайна на пещта, комина и модела, такива устройства са предназначени за отопление до 40 - 80 m2. За отопление на голяма къща може да е по-рационално да изберете печки. Тези устройства могат да имат отоплителна мощност до 22 - 25 kW. Такива стойности са напълно достатъчни за висококачествено отопление на къща от 250 м2.

Напоследък печките за камини станаха много популярни. Такива хибридни устройства съчетават свойствата на единия и другия дизайн: добра мощност, декоративен и елегантен външен вид, отличен изглед към огнището.

Печките за камини са добър компромис при вземането на решение кое е по-добро. Устройството съчетава необходимите качества както на камина, така и на печка.

Изборът на камина или печка трябва да се основава на практичността и функционалността, размера на помещението и честотата на използване на уреда. Ето защо еднозначен отговор на въпроса: „Какво е по-добро от печка или камини?“, Може да бъде даден само от всеки за себе си. Всъщност за някои потребители е важно да се насладят на изгарянето на живия огън. Други избират пълноценно отоплително устройство.

Механична сила

Устойчивост на открит огън. Определено си струва да проверите сертификата за качество, който посочва основните характеристики и свойства на материала. За камини и печки трябва да се посочи GOST 390-96.

Шамотни тухли са направени от специална глина "шамот" и някои добавки. Алуминиевият оксид придава на тухлата специална здравина и защита срещу влиянието на околната среда.

Клинкерна тухла - има висока якост и ниска абсорбция на влага. Може да се използва както за строителство, така и за облицовка. Цветовата палитра варира от жълто до тъмно кафяво.

Специален вид глина, "кльощава", се смесва с различни минерални добавки, което придава на тухлата специална якост и устойчивост на температура. Клинкерните тухли се износват по-малко, а вариантите с остъклена повърхност изобщо не абсорбират влагата (обикновената тухла поема до 25% влага), което е особено важно за външните камини.

Периклазната тухла е скъпа; при производството й се използват доста редки минерали. Но в същото време периклазните тухли са силно огнеупорни и често се използват за изграждане на камини.

Фигурните тухли се използват за украса на камината. Можете да изберете различна форма, текстура и цвят. Не забравяйте, че облицовъчният материал за камината трябва да има същите характеристики на якост и огнеустойчивост. Понякога при облицовка се използват издълбани елементи от керамични тухли под формата на триъгълник, арка, трапец и дори кръг.

Когато избирате висококачествени тухли за фурни, трябва да обърнете внимание на марката на производителя. Една от най-добрите фирми, произвеждащи облицовъчни тухли и тухли за фурни, е Lode. Латвийската компания в производството използва висококачествени и екологични материали, следва съвременните технологии и тенденции. Благодарение на широка цветова палитра можете да изберете тухла за всеки интериор: направете модерна камина от лека тухла или стара от материал с изкуствен античен ефект.

Античният ефект на камината може да бъде придаден чрез използване на ръчно формовани тухли в зидарията. Няма нужда да се притеснявате за качеството на такава тухла, тя има същите свойства на висока якост. Но такъв материал е доста висок по отношение на разходите. Предимството на ръчно формованите тухли е не само във външния вид, но и в екологичността; при производството му се използва чиста глина без примеси.

За да получите уникална текстура и цвят, нанесете:

 1. Изстрелване с добавяне на специален въглероден прах.
 2. Извършва се вторично стрелба.
 3. Натиснете през формата с вода.
 4. Те се обработват с цветен пясък.

Видове модели

Можете да изберете тухлена камина по местоположение, според размера на пространството и функционалните предпочитания.Съвременните производители предлагат голям избор от дизайни на камини с различни характеристики: малък външен, за къща или дори апартамент.

По местоположение има класически варианти за камини: ъглов модел, вграден, остров.

Ъгловият модел е подходящ за относително малки помещения и не заема много място. Такава лятна вила мини камина е доста проста за производство, има добро сцепление и стабилна структура. Ъгловите модели бързо загряват и отопляват стаята.

Ако трябва да инсталирате камина в апартамент, трябва да изберете външна стена за отметката, но не до прозореца, това ще намали отоплението на тухлата. Необходимо е да се съгласува проектът с строителната и пожарна инспекция, да се разбере какви подове в стаята, може да се наложи да инсталирате електрически димоотвод в допълнение към комина.

За да не рискувате и да избягвате ненужната бюрокрация, можете да инсталирате малка фалшива камина или електрическа стена. Можете да направите фалшива камина, подобна на тухла, със собствените си ръце, а огънят ще бъде заменен от восъчни свещи с различни форми и височини.

Островната камина е идеална за зониране на стая, за разлика от стенната камина, тя може да бъде поставена навсякъде. Този модел е подходящ за големи стаи, тъй като заема много място. Окаченият комин не е монтиран на стена и трябва да бъде с достатъчно здрава, стабилна конструкция. Недостатъкът на модела от островен тип е в ниския топлопренос, но това може да бъде коригирано чрез използване на висококачествени тухли и допълнителни декоративни елементи, те също са предназначени да задържат топлината.

Вградената версия е най-компактната. Коминът е положен вътре в стената и порталът излиза от него само с половин тухла. Тази опция трябва да бъде украсена с декоративен материал, тя ще запази топлината и ще украси интериора. Често вградените модели се допълват от горен рафт; рамки с фотографии, изящни фигурки или свещи с различни размери и височини ще се поберат перфектно върху него.

Отворено или затворено?

Класическа опция с открита камина. Има модели, при които огънят се вижда от една страна, две, три или четири. Ъгловият и вграден дизайн предлага еднопосочно отваряне, а островния - два, три или четири. Открит огън ще създаде уютна атмосфера в интериора, но колкото по-отворени страни, толкова по-малко отопление на стаята. Поради липсата на тухлени стени, топлината отива в комина, без да се задържа в стаята, тухлената камина придобива по-декоративна функция.

Отворената камина е по-функционална, по-често се инсталира на улицата. На открит огън можете да готвите барбекю, което елиминира необходимостта от закупуване на барбекю. Класическа английска камина е винаги отворена, това дава на интериора повече комфорт. Особено впечатляващо изглеждат модели от стара тухла.

Затворената горивна камера е по-безопасна от отворената; горенето се извършва зад топлоустойчиво стъкло. Топлината, генерирана по време на горенето, остава в помещението по-дълго. Предимството е възможността за точно управление на горенето до няколко градуса, въздухът се подава с помощта на специални механични лостове, а не през открито пространство. Затворена камина, дори и с панорамно остъкляване, може да бъде основният източник на топлина в къщата и в същото време ви позволява да се възхищавате на огъня. Остъклената камина може да се комбинира с печка.

Характеристики на метални пещи

Метална камина

Чугунена камина е направена почти изцяло от чугун. Материалът има висок топлообмен, поради което печката бързо и равномерно разпределя топлината в къщата. Конструкцията се състои от комин, тяло и камина с дебели стени, която е затворена от прозрачна врата с топлоустойчиво стъкло. Подобрените модели се допълват от топлообменници за работа с отопление с топла вода.

Чугунената печка е свързана с конвенционален комин.Технически сложните модели изискват по-старателна работа: свързване към тръбопровод, създаване на тухлена възглавница и издърпване на тръба. Обикновените камини са по-добри от гледна точка на свързаност, но подобрените опции отварят повече възможности, включително получаване на топла вода по всяко време на годината, без да се свързвате към обща водоснабдителна система и да купувате скъпи нагреватели.

Печки за камина

Камината изглежда страхотно в интериора, но има много топлинни загуби, за да се избегне това, можете да комбинирате два дизайна - печка и камина.

Печката ще позволи на топлината да остане по-дълго в стаята и ако оборудвате специален самолет с котлон, можете да готвите, без да използвате газов котлон. Пожар във фурната може да осигури достатъчна температура за нагряване и приготвяне на храна. Този модел се нарича "швед" и е подходящ за готвене, отопление, съхранение на дрехи. Плочата е изработена от чугун и може да има няколко горелки.

Огънят в камината може да бъде отворен или затворен. Затвореният дизайн е по-функционален и заема по-малко място. Остъклената камина може да се използва едновременно като печка и камина. Такива дизайни са по-подходящи за домашен интериор, отколкото за външен интериор.

Kindling

Kindling проверка на работата на печката преди етапа на декоративно довършване

За мнозина този раздел може да изглежда излишен, защото дори едно дете може правилно да запали камината. И това всъщност е така, проблемът може да възникне само по време на първото разпалване, когато камината трябва да бъде подготвена и старателно затоплена. Само в този случай е възможно да се гарантира висококачествената работа на устройството без неприятни последици.

На първо място, трябва да решите какъв вид гориво за камината ще се използва. Ако това са дърва за огрев, те задължително трябва да имат съдържание на влага не повече от 20 процента, разбира се, тази стойност не е критична и абсолютно не е необходимо да се купуват специални устройства за измерване на влагата.

Запалване на печката с помощта на специални горими брикети

Точно преди да поставите дървото във фурната, то трябва да се суши при стайна температура в продължение на няколко седмици. Ако говорим за вида дървесина, чиито дърва се използват за отопление на камината, тогава най-подходящи са трепетликата или букът, тъй като те имат висока плътност, практически не пушат и изгарят дълго време.

Горивните брикети за камината са добра алтернатива на дървото; те първоначално имат висока плътност и са напълно без влага. В резултат на това по стените на пещта и вътре в комина се образуват много по-малко плака и сажди, които пречат на нормалната работа на устройството.

Важно! Ако имате инсталирани множество устройства за твърдо гориво, тогава затопляйте едновременно печката и камината имате нужда само от същите видове горими материали.

Устройство и дизайн

Коминът е важна част от дизайна на камината и има две възможности:

Прав дизайн. Версията с директен комин се инсталира директно по време на строителството на сградата. Простотата и гъвкавостта правят дизайна удобен и широко използван.

Наклонен дизайн. Удобен за реконструкция или ремонт, той ви позволява да свържете комина към готови канали.

Коминът може да бъде с ъгли (правоъгълни, триъгълни) и от тухли, но експертите препоръчват да се изгради метален комин с гладка повърхност в него, това ще помогне да се избегне образуването на сажди.

За да подобрите преноса на топлина в конструкцията на камината, можете да позиционирате стените й под лек наклон, а инсталирането на специална димна камера ще предпази стаята от искри и сажди.

Също така, за да подобрите отоплението, можете допълнително да разположите нагревателен панел, изработен от тухли, той ще позволи на топлината да остане по-дълго, което е много важно в големите стаи с отопление на камина.

Външният дизайн се състои от портал и облицовка. Порталът е частта, която рамкира камината отвън.Вратите могат да бъдат прикрепени към портала, ако тухлената камина е от затворен тип. Камина със стъклена врата дава пълен изглед на огъня и не отстъпва много на отворено устройство.

Можете също така да вмъкнете врата, изработена от високоякостно закалено стъкло с тонирано стъкло, огънят зад него изглежда много хубав и мек. Топлите бронзови тонове ще свършат работа, но студените графитни тонове ще изглеждат добре в модерен интериор.

В старите къщи често се среща груба печка. Такава печка може да се превърне в камина, но си струва да се свържете със специалист. Припокриването грубо под камината не е лесна задача, трябва да оцените състоянието на печката, внимателно да огледате комина и всички други конструкции, да проверите зидарията за пукнатини. Малка врата на печката не е подходяща за инсталиране на камина, можете да я разширите или да затворите вратата и да я направите по-голяма на друго място.

Ако планирате да инсталирате печка за камина, имате нужда от две камини и два комина, но такива усложнения могат да бъдат избегнати, ако инсталирате камина с топлоустойчива стъклена врата. Това е трик, за да го затопляте по-дълго и няма да имате нужда от допълнителна фурна.

Печка или камина?

С цялото изобилие от отоплителни устройства, никой от тях няма толкова привлекателна сила като огъня. Какво да имате предвид при избора на огнище за лятна резиденция и селска къща?

ПОЖАРНА

Истинска камина със сигурност ще украси всяка селска къща. В допълнение, той е в състояние да загрее стаята много бързо. Но като правило не за дълго. Следователно няма да замени пълното отопление. При избора на конкретен модел камина е преди всичко важно да се разбере каква е основната цел на нейната инсталация.

Искате да дава топлина. Изберете камина с вложка от затворен тип и е по-добре, ако е предназначена за честа употреба. Пещите от този тип имат самопочистващо се огнеупорно стъкло и висока ефективност (което ще направи възможно икономичното използване на дърва за огрев).

Предназначението е предимно декоративно. Такива камини се наричат ​​още вътрешни камини. Традиционната отворена горивна камера (т.е. без стъкло) със сигурност изглежда по-впечатляваща.

Но имайте предвид, че откритите огньове изискват постоянен надзор. Екраните и решетките, разбира се, предпазват от „изстреляни“ въглища или дървен материал, хвърлен неудачно от детска ръка, но е невъзможно да се даде пълна гаранция. Има и други нюанси. Скоростта на изгаряне на дърва в открита камина е практически нерегламентирана, не може да бъде настроена на „бавно“ горене, така че ако сте решени да поддържате енергична игра на езици на пламъка през цялата вечер, ще трябва да се запасите с твърдо вещество количество сухо дърво.

Камина за барбекю. Тези камини обикновено са отворени. И по-често те са предназначени за външен монтаж (те се наричат ​​външни камини, скари). Ако ще готвите кебап в обикновена камина, не забравяйте за предстоящото цялостно почистване на кухината на пещта и елементите на облицовката от последиците от вашето готвене и бъдете сигурни: ако камината е със стъкло, тя също ще страда от пръски.

ВАЖНО

Камината не трябва да се поставя по пътя на възможни течения. Но в същото време се нуждае от кислород, за да поддържа изгарянето. Ето защо е по-добре стаята с камина да е поне 20 метра.

Стената с монтираната камина трябва да бъде от огнеупорни материали и комуникациите не трябва да преминават през нея. Ако стената е външна, тя е изолирана с покрита с фолио базалтова вата.

Теглото на сглобената камина може да бъде много тежко, така че подът отдолу трябва да има достатъчна якост със задължителната бетонна замазка. Ако поставите камина в дървена панелна къща (където подовете също са от дърво) и тя влезе в контакт със стената, тогава не можете да направите отделна основа под камината, тъй като с отделни движения на основите на камината и къщата, изместването на стената може да доведе до разрушаване на самата камина. В този случай дървеният под е подсилен с железен профил.

ПЕЧЕТЕ

Ако не трябва да имате друго отопление във вашата селска къща, не можете да правите без печка.Основната разлика между него и камината е, че печката, въпреки че отнема много време, за да се загрее, но също така задържа топлината за дълго време.

Поставянето на истинска каменна фурна е трудна и отговорна задача и все още трябва да намерите добри майстори. Много по-удобно и по-лесно е да закупите по-малката си сестра - битова метална печка.

Когато избирате модел, вземете предвид основните изисквания за фурната:

1. Ефективността е не по-малка от 75 - 85% (вижте инструкциите) - в противен случай ще се счупите на дърва за огрев;

2. пожарна безопасност (виж съответния сертификат).

Също така, уверете се, че можете да поставите избрания модел в желаната стая, като вземете предвид препоръчаните параметри на комина и разстоянието до стената.

ВАЖНО

Подът под печката не трябва да се срутва. Това означава, че е необходимо да се подготвят фундамент или бетонни подове с достатъчна якост, а коминът съгласно правилата и в съответствие с изискванията на конкретната избрана камина.

Печката трябва да е в центъра на къщата. В къща с веранда тя е инсталирана така, че да е обърната към верандата, а задната и страничните стени са разположени между вътрешните прегради.

Какво е печка за камина

Това, както подсказва името, е кръстоска между битова метална печка и камина със затворена камина. Този дизайн ви позволява да комбинирате предимствата на печка (поддържа топлината добре) и камина (бързо загрява стаята). И ако изберете подходящата облицовка, тя няма да отстъпва на камината и по красота.

ПЕРФЕКТНО Е

Огнището е в апартамента!

Дори най-простата камина или печка в многоетажна сграда е малко вероятно да бъде инсталирана (въпреки че е позволено да се поставят печки или камини на последния етаж на сградата, ще трябва да преминете през много бюрократични бариери, за да получите това разрешение). Но има изход: инсталирайте електрическа печка или камина. Те са екологични, хигиенични, безопасни и ефективността им може лесно да се регулира с помощта на вграден или дистанционен контролен панел. Освен това те могат да бъдат изключени във всяка минута, интензивността на „пламъка“ може да бъде настроена според настроението, а степента на нагряване - според нивото на комфорт. Вярно е, че такива електрически печки / камини имат два съществени недостатъка: голям разход на електроенергия и ниска ефективност.

НАЧАЛО ЗАБЕЛЕЖКА

Как правилно да запалите печката

1. Проверете дали вентилът на тръбата е отворен и продухващите отвори са затворени.

2. Проверете тавата за пепел. Не трябва да има прекалено много пепел (около час и половина след всяка пещ е необходимо да се гребе и изхвърля охладената пепел и пепел, защото ако това не бъде направено, корозията ще яде през метал, камък и тухла).

3. Не отваряйте прозорци и врати по време на изгаряне. И ако печката отдавна не е загрята, изгорете няколко смачкани вестника на входа на комина - това ще "пробие" студения въздух на входа на комина.

4. Използвайте само сухо дърво. По-добре е да отоплявате камината с твърда дървесина. Иглолистните дървета изстрелват искри и въглища. Вземете трупите по-тънки и сухи и напълнете горивната камера не повече от четвърт от обема.

5. В горивната камера поставете първия ред дърва за огрев, а останалите заедно или можете да ги подпрете вертикално до далечната стена на горивната камера. В камини с фурна дървото може да се поставя само хоризонтално. Дървените трупи не трябва да се притискат плътно един към друг, в противен случай огънят може да се "задуши".

6. Внимателно поставете брезова кора или смачкан вестник в пукнатините между горите, запалете ги и не забравяйте да затворите вратите и да отворите вентилатора, така че в камината да има оптимално количество въздух и добро течение.

7. Дървесината трябва да гори с пълен огън. Поставете нови само след като предишната отметка е изгоряла повече от половината.

8. Избягвайте прекалено нагряване на фурната. Слушането на огъня и гледането му ще ви помогнат да го разберете.

9. Два пъти в годината не забравяйте да почиствате комина от сажди, сажди и катран, които могат да причинят пожар.

10. И, разбира се, не оставяйте горящо огнище без надзор дълго време.

КАКВО, ЗАЩО

Цената на камината много зависи от материала, от който е направена.Следователно във всеки отделен случай тя е индивидуална.

Можете да поръчате камина от камък / тухла или да си купите готова камина (както отворена, така и затворена), или просто можете да закупите облицовка на камина (портал), където след това можете да поставите дърва (отворена или затворена) или електрическа камина, ако желаете.

Комплектът за облицовка на камина обикновено включва:

Паспортни продукти;

Монтажен чертеж;

инструкции за инсталация.

kp.ru

Стайлинг

Ако всички подготвителни работи за укрепване на пода са завършени (подът трябва да издържа тежестта на конструкцията на камината), схеми, планове и изчисления са изготвени, можете да започнете да полагате домашна камина.

За полагане на всяка камина са ви необходими тухли с различни размери: цели, половин и четвърт, това ще помогне да се избегне несъответствие с плана. Броят на тухлите, свързващата маса и други материали се изчислява стриктно преди започване на работа.

Струва си да полагате домашно приготвени редове в строго съответствие с плана, не трябва да има разлики и грешки, можете да използвате ниво, за да проверите. Височината на фугите за камина от червена тухла със стандартни размери не трябва да бъде повече от 0,5 см, хоросанът трябва да бъде положен в средата на тухлената равнина.

Но си струва да се помни, че само специалист-производител на печки може перфектно да разположи камина или печка. Не трябва да поверявате работата на непрофесионалисти или да правите изчисленията сами, особено ако нямате опит. Такъв дизайн не се сглобява бързо и изисква внимателен подход.

Как да завърша

Има няколко начина за оформяне на тухлени фасади с вградена камина:

Мазилката е един от най-простите и практични варианти. Модерният състав ви позволява да гипсирате релефни шарки или обикновена гладка повърхност. Отгоре може да се нанесе боя или декоративна мазилка.

Боядисването е най-лесният вариант. Ако не искате да скриете релефа на тухлите, достатъчно е да преминете през 1-2 слоя боя, но си струва да изберете най-малко токсичните и трайни проби. За да направите боята да лежи плоско, можете да измажете тухлата с тънък слой довършителна шпакловка и едва след това да я боядисате.

Облицовка с плочки или камък. Вариантът е доста скъп и ефективен. На съвременния пазар има повече изображения, различни по цвят, текстура, размер и шарка. Облицовъчният камък може да бъде подреден по ред или в друг хаотичен ред. Полагане на плочки на фасадата на камина не е толкова лесно, досадно е да се намери добро лепило. Вариантът с отчупени плочки изглежда доста интересен, такъв дизайн е много по-лесен за изпълнение, просто трябва да вземете парчета с подходящ размер и да се закачите.

Ако строим затворена камина, правим облицовката, съответстваща на стъклото и преградите. Тук декорацията ще бъде самата тухла или керамични плочки.

Цветни решения

Цветовата схема на камината трябва да съответства на основния интериор. За стил "таванско помещение" са подходящи ръчно формовани тухли с ефект на стареене. За класически интериор в бежови тонове - светложълта тухла.

Съвременните цветни покрития и шпакловки могат да издържат на високи температури и са лесни за почистване, това прави възможно боядисването на камината във всеки цвят.

Разходите

Скъпо удоволствие е да поставите камина, изработена от висококачествен материал: цените варират, но като цяло цената е 2-3 пъти по-скъпа от чугунната печка.

Производството на топлоустойчиви тухли е скъп и отнемащ време процес: необходимо е да се втвърдят тухлите при най-висока температура, да се избере висококачествена глина и да се отървете от вредните добавки. Колко ще струва зидарията, зависи от работата на печката, укрепването на пода, цената на тухли и свързващи материали, средно - 50 тона.

Предимства и недостатъци на тухлените фурни

Предимствата на тухлената камина включват следните качества:

 • висока топлинна мощност, която позволява отопление на помещения без допълнително оборудване;
 • бързо отопление дори през зимата в неотопляема къща;
 • здравина и издръжливост, устойчивост на промени в температурата и влажността;
 • лекота на използване.

Естетичните свойства се постигат благодарение на добре подбран ред за полагане на камината. Тухлена камина може да бъде украсена с камък, плочки и мазилка. Но това не е необходимо - ако работата се извършва внимателно, шевовете са гладки, тогава завършената структура не разочарова с външния си вид.

Има и недостатъци на камината:

 • висока цена на материала и работата на печки;
 • трудоемък процес на полагане на камина;
 • голямо тегло на конструкцията, изискващо подсилване на пода или създаване на допълнителна основа.

Тухлените огнища са подходящи за частни къщи и вили. Нерентабилно и опасно е да ги инсталирате в апартаменти - преградата между етажите може да не издържа тежестта на камината.

Поправка и поддръжка

Камината се нуждае от редовна поддръжка: необходимо е периодично да почиствате тавата за пепел и да я почиствате. Коминът трябва да се почиства три пъти годишно, както препоръчват експертите. Можете да поканите коминочистач или да го направите сами.

Възстановяването на тухлени камини е сложен и скъп процес, по-лесно е да почиствате конструкцията веднъж на сезон, отколкото да се свържете с майстор и да губите ценно време и пари.

Интересни решения в интериорния дизайн

Интересно решение би било инсталирането на островна камина директно в стената. В средата на стаята е монтирана не широка тухлена стена, а в средата е направен отвор за камина. Пламъкът ще се вижда от четирите страни, но трябва да се погрижите за здравината на конструкцията: монтирайте метални щифтове в ъглите на стената и ги облицовайте с квадратни тухли. Горната част на стената ще служи като място за комина. Такова решение ще бъде интересно както в отворена, така и в затворена версия.

Друг вариант е интересна облицовка. По времето на Петър I беше модерно да се инсталират печки с холандски плочки с пасторални рисунки с кобалтова боя в стаите. Такава печка ще украси интериора и ще ви накара да прекарвате часове, гледайки чертежите на фона на малки плочки. В просторен апартамент такова решение е напълно подходящо.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни