Печка с печка и шезлонг. Модерни топли легла. Видео - руска печка с печка за печка

Днес оборудването за фурни е представено в широка гама, но шведът с печка е особено популярен сред потребителите. Той хармонично комбинира руски и холандски печки. Многопроходните канали, свързани с определени елементи на камбанната пещ, позволиха да се създаде ефективен термичен дизайн, който се характеризира с малки размери, висока ефективност и гъвкава работа. Ако искате да имате такъв дизайн у дома, тогава няма да ви навреди да разберете как протича изграждането на шведска печка с печка със собствени ръце.


Швед

Характерните особености на печката

Дизайнът е измислен от жителите на скандинавските страни преди повече от сто години, но и днес те не спират да го използват.

Печката най-често се поставя в стените. Тя има:

 • оборудван плот;
 • една или две фурни;
 • отопляемо легло.

Печка с печка е най-добре да се постави между жилищните помещения и кухнята. Най-често кухненската зона не позволява да се направи напълно печка, следователно в нея присъстват само фурна и котлон (VP). Но кухнята не губи нищо от това, защото при готвенето на храната шведът има време да я загрее.


Шведски с диван

От какво се състои печката?

Шведката се смята за компактна по някаква причина. От горивната камера до комина, газовете се движат през комина на канала. Топлопредаването се извършва в камбаните.

Дизайнерските характеристики на шведите включват:

 1. Голяма фурна. По-добре е да го направите от чугун. Фурната е предназначена повече за отопление на стаята, но в нея можете да печете хляб. Тъй като в печката има качулка, по време на химическата пиролиза на дърва за огрев топлинната енергия се отделя в голям обем. Тя веднага се приближава до стените на фурната, разположени наблизо. При широко отворени врати на фурната ще почувствате силен горещ поток, идващ отдолу в рамките на пет минути.
 2. Горна ниша, където можете да изсушите зимни обувки и дрехи. Напълно мокрите предмети ще изсъхнат след пет часа. Той се загрява от първата и вторичната топлина, така че остава топъл дори след спиране на огъня.
 3. Долна ниша. Това е вдлъбнатина директно върху плота. Един вид термос. Можете да сложите гореща вечеря тук и тя ще остане топла до сутринта.

Като се вземе предвид движението на газове в Shvedka, след завършване на горивната камера, гледката трябва да бъде плътно затворена. В противен случай печката ще се охлади за кратко време и ще изпомпва студен въздух.

Гърбът на фурната се намира в съседна стая. Можете да прикрепите към него камина или пейка за печка. Традиционният размер на дивана е 180 сантиметра дълъг и 65-70 сантиметра широк.

Предимства и недостатъци

Представен е списъкът с предимствата на печката:

 • малък размер;
 • многофункционалност: печката е подходяща за готвене, отопление на къщата и за сушене на влажни неща;
 • висок коефициент на топлопреминаване и ефективност;
 • възможността за закрепване на допълнителни елементи (пейка за печка);
 • неусложнено полагане: просто трябва да следвате инструкциите стъпка по стъпка;
 • висока естетика: печката може да бъде декорация за всеки интериор;
 • наличието на летен и зимен режим;
 • бързо загряване;
 • възможността за рециклиране на всякакъв твърд нагревателен материал;
 • липса на необходимост от честа поддръжка: при правилна работа печката не създава проблеми.

Недостатъците на плочата включват:

 • при работа трябва да се използват само висококачествени материали;
 • за зидария е подходяща само шамотна глина;


Шамотна глина

 • вратата на горивната камера (TC) трябва да бъде направена само от чугун, тъй като други материали няма да издържат на силни топлинни натоварвания;
 • не е подходящ само за сезонна употреба: ако рядко използвате печката, тя ще започне да се влажи и да се влошава.

Но ако го използвате постоянно, тогава няма да намерите по-успешна отоплителна система.

Устройство и принцип на действие

Шведът има голяма фурна, която не достига пламъка. Той е предназначен не само за печене, тъй като пещната част във фурната е необходима за химическо доизгаряне на гориво. Когато се появи първата топлина, металната фурна бързо се загрява. След запалване, когато отворите вратата му след 3 минути, можете да чуете топъл въздух, излъчващ се от нея, защото печката започва да се нагрява от пода, а не отгоре. Димните газове се спускат от горната част на горивната камера, за да загреят фурната.

Нагревателното устройство има достатъчно голяма горна ниша, за да побере зимните дрехи на двама души. Нишовото отопление идва от първата топлина и от втората. Също така, шведът осигурява ниша над печката. Покрит е с капак от дърво. И поради това оставената във фурната храна остава топла за дълго време.

Дизайнерите не са направили изхода между циркулацията на дим и камината, тъй като това усложнява продукта и цената му се увеличава. Те се измъкнаха от ситуацията, като направиха кръстосан поток отдолу под фурната.

Когато използвате такова устройство, ако не затворите изгледа, печката ще се охлади бързо. Следователно е необходимо да се следи състоянието на горивото в пещта, за да се затвори гледката навреме, като се предотврати навлизането на дим от въглероден окис в помещението, което може да доведе до тъжни резултати.

Вкусен дизайн

Цялата пещ се нагрява съгласно добре познатата канална схема. Тоест отоплението се извършва от втората топлина и топлината на жаравата. Когато се използват вертикални канали, отоплението отдолу е по-лошо, но се натрупва по-малко сажди. И това е доста важно при използване на различни горива. Също така е възможно да се използват хоризонтални канали. В този случай е по-добре да загреете печката отдолу, но е необходимо да я почиствате често.

В продукта циркулацията на дим в канала е направена просто, поради което редът на пещта може да варира в зависимост от изискванията и качеството на продукта не се влошава. Печката за отопление и готвене на 3-ти ред се определя, както е посочено в заповедта. Задната част на печката се отваря в хола, където можете да добавите пейка за печка. Оказва се доста голям - 180 × 66 см и в него могат да се настанят висок човек.

Развитието на шведа е много добро решение. Той има ефективност малко по-малка, отколкото при руска печка, но надвишава топлопредаването на холандка. От материала, който трябва да бъде изразходван за изграждането на холандка с капацитет 2500 Kcal / час, можете да изградите шведка, чийто капацитет ще бъде 3500 Kcal / час и в същото време е необходимо да го затопляте 2 пъти на ден. Много е удобно да готвите храна в шведската фурна. В този случай не е нужно да се навеждате и не се нуждаете от захват.

За производството на швед е необходимо да се използва висококачествен материал и да се работи внимателно, като се спазват реда по време на строителството, всички размери и правила.

Ние правим основата

Преди да започнете да изграждате тежка конструкция, трябва да запълните нейната основа. Но ако направите печка във вече завършена къща, тогава ще създадете основата за нея точно в нея. В този случай е важно да се гарантира, че основата на къщата не влиза в контакт с печката. Дълбочината на нейната основа зависи от това колко голяма ще бъде печката: колкото по-голяма е конструкцията, толкова по-дълбока е основата.


Фондация

Създайте възглавница

Преди изливането на основата е важно да се извърши подготвителна работа. На първо място, трябва да поставите маркировката. След това можете да продължите с изкопаването на яма с необходимата дълбочина. Когато старателно сте натопили дъното му, изсипете малко мокър пясък в него и го натъпчете отново. Дебелината на уплътнената пясъчна топка трябва да бъде 10-20 сантиметра. Сега покрийте всичко с развалини на височина 15 сантиметра. Освен това трябва да се трамбова.

Ние създаваме кофража

Преди да излеете хоросана, трябва да изградите и инсталирате кофража. Всички дървени летви ще работят за създаването на страничните стени. Ако има пропуски, покрийте ги с пластмаса и ги прикрепете с телбод. Кофражът трябва да е над земята и да достига до основата. Може да се направи точно по ръба на ямата.

Попълнете разтвора

Когато кофражът е на мястото си, напълнете основата с хоросан. За това се нуждаете от груб чакъл, цимент и пясък.


Груб чакъл

Минималната височина на пълнене е 15 сантиметра. Когато първият слой е излят, поставете армиращите пръти вертикално в него - това ще свърже този слой с бетонната смес.

Попълнете лек разтвор

Напълнете армировъчните листове с по-лек бетон, чийто слой трябва да достигне земята. Когато сте готови, изравнете тази смес и изчакайте да стегне малко. След това го покрийте със стоманена армираща мрежа и залейте бетон до дебелината на кофража. Подравнете излятата замазка и оставете да изсъхне за 27-30 дни.

Създайте хидроизолационна повърхност

Когато замазката изсъхне, отстранете кофража. Покрийте основата със слой хидроизолация от залепени топки от покривен материал. Когато всичко е готово, започнете да полагате стените на печката.

Издигане на основата

Изчисленията отчитат дълбочината на замръзване на почвата и близостта на подпочвените води. На мястото на бъдещата конструкция се изкопава яма. Ширината и дължината му надвишават размерите на страните на самата пещ с 15 см. Дълбочината на ямата трябва да бъде под точката на замръзване на почвата. Дъното е покрито с пясъчна възглавница. Ако подземните води са много близо, върху пясъчния слой се полага хидроизолационен материал.

На пясъка е монтиран дървен кофраж. Страните му са разположени на разстояние 10-12 см от стените на ямата. Следващата стъпка ще бъде приготвянето на циментовата каша. Пясъкът и циментът трябва да се разреждат в съотношение 3: 1. Този разтвор се излива в кофража. След като се втвърди, повърхността на основата отново се покрива с хидроизолационен материал. За изравняване на повърхността се използва бетонна замазка. Нивото на фундаментната повърхност трябва да бъде на 5-6 см под нивото на пода.

Сега остава да се подготви хоросан за тухлена зидария. Пясъкът и глината се смесват в равни части. Можете да използвате 1 част глина за 2 части пясък. Това зависи от качествените характеристики на глината. Стените на печката са издигнати според поръчката. Преди да започнете работа, трябва да погледнете тухлите. Ако се открие материал с чипове и други дефекти, по-добре е незабавно да се отстрани отстрани.

Внимание! Диагоналите на правоъгълника, образуван при полагане на първия ред, трябва да са равни.

 • Разтворът, стърчащ върху зидарията, се подрязва след 5-6 часа, а не веднага. „Правилното“ решение не трябва да пада на пода.
 • За да не губите време за приготвяне на глинесто-пясъчен хоросан, можете да си купите предварително опаковани торбички с готовата смес в магазина за железария, които само ще трябва да се разреждат с вода.
 • В работата си производителят на печки често използва дъска (майсторите я наричат ​​„правилото“) с прави, успоредни страни. Всеки нов ред тухли трябва да бъде разположен строго на хоризонтална повърхност. Дъската се поставя на ръба и върху нея се задава нивото.
 • Разстоянието от задната стена на конструкцията до стената на къщата трябва да бъде най-малко 15 cm.
 • Преди да вдигнете тухлите на покрива, трябва да направите „гнездо“ върху него. Това е хоризонтална платформа, на която печката може лесно да извърши необходимата работа. Мястото трябва да е стабилно и стабилно, тъй като освен теглото на печката, то трябва да побира около 2 сто тухли.
 • Коминът трябва да се извършва бавно, като се спазват условията за поръчка. Ако сцеплението е лошо, цялата работа ще отиде на вятъра. И никой не иска да повтаря старателно всички етапи.
 • По-добре е да използвате силикатни тухли за полагане на тръби. Той е в състояние да издържа на всякакви лоши метеорологични условия.Димът, смесвайки се с воден кондензат, образува експлозивна киселинна смес, но силикатният материал може лесно да се справи с това натоварване.

Уютно и удобно

Дълго време хората използват печки, за да отопляват домовете си и да готвят храна. С течение на времето техният дизайн постепенно се променя, но целта остава същата. Много ефективна и практична в наши дни е печка за отопление и готвене с печка, наречена "швед". За първи път е разработена от дизайнера Г. Резник и е представена през 2010 г. в списание "Дом".

Поръчка на печка

За да работи печката правилно, трябва да я подредите съгласно схемата по-долу.

 • Първите 2 са щастливи, защото те са основата. Поставете ги хоризонтално с червена тухла (KK).
 • Ред трети, вече ще разположите основата под вертикалните канали, камерата за пепел с врата и долното отоплително отделение. Извършете KK зидария, използвайте огнеупорни продукти за полагане на вентилатора.
 • Ред четвърти продължава третия. Поставете вентилатора с шамотни тухли (ШК), червено - останалите части. Вторият и третият канал на 3-ти и 4-ти ред трябва да бъдат свързани. Подобен метод се използва за полагане на печка с печка.
 • Направете ред пет отляво надясно. Завършвате камерата за пепел и затваряте вратата на вентилатора. Когато инсталирате решетката, имайте предвид, че материалът ще започне да се разширява под въздействието на високи температури. Оставете малка междина (1,2-1,6 сантиметра) между нея и зидарията и я покрийте с пясък. За тигана за пепел използвайте CC, за всичко останало - червено.


Създаване на пети ред

 • Шести ред: вие вече започвате да създавате TC и вратата за него. Инсталирайте фурната. Използвайте SHK, за да отделите TC и фурната. Всичко останало се прави от QC. От U-образния канал създайте 3 вертикални.
 • При полагане на 7-ми ред на CC, камината е оборудвана.


Седми ред

 • 8 ред: затворете вертикалния канал и продължете да създавате TC.
 • Ред 9 се намира в горната част на вратата на търговския център. Тухлите за този ред трябва да бъдат отрязани отгоре и отдолу, така че газът да преминава по-добре от горивната камера в тръбата на комина.
 • Ред 10 е малко по-труден за създаване. Тухлите трябва да бъдат раздробени по същия начин, както в предишния случай. Няма нужда да разделяте TC и фурната. Постоянно регулирайте подреждането на реда с ниво, поставете плота върху него. Не забравяйте да направите резерв (1,2-1,6 см), тъй като желязото ще се разширява. Поставете метален ъгъл най-малко 4,5 * 4,5 сантиметра на нивото на външната стена на печката.
 • Поставяйки 11-ия ред, вече ще започнете да оформяте камерата за готвене (VC), следователно оградете дупката, която се появи вдясно по цялата дължина. Използвайте QC, когато създавате серия. Ако поставите подвижна врата, тогава VC може да действа като фурна.
 • За ред 12 вземете KK. Той ще обедини 2 леви канала. 13 има същия ред като предишния, само каналът трябва да бъде разделен на 2 части. 14 и 15 са изложени по същия принцип като тринадесетия.
 • Докато поставяте 16-ия ред, трябва да покриете VC с четири ъгъла. Схемата за зидария е подобна на предишния ред.
 • Ред 17 се припокрива VK. За да излезе парата, трябва да оставите дупка, равна на половината тухла.
 • В стъпка 18 легнете в предпазния ъгъл, който ще укрепи камерите за сушене (CK).
 • 19 ред - създаване на изпускателна тръба от VC и образуване на две SC.
 • Редове 20 и 21 се изпълняват по същия модел.
 • При изпълнение на 22 реда схемата на предишните редове се повтаря, само по-малкият SC трябва да бъде покрит с метална плоча.
 • 23-ият ред създава SC, подготвяйки място за клапан на VK капака.
 • Ред 24 обединява канали 1 и 2, а ред 25 - VK качулка и канал 3.
 • В 26-ия ред на SK го покрийте с ъгъл и поставете припокриване върху него. Покрийте отгоре с мрежа от фитингите.
 • В ред 27 покрийте горната част на печката, без да докосвате само 3-ия вертикален канал. Увеличете периметъра на зидарията с четири сантиметра. На ред 28 оформете страна и отново увеличете периметъра с четири сантиметра.
 • Ред 29 връща съединителя до първоначалния му размер.
 • Поставяйки ред 30, оформете тръба и във фурната направете отвор за клапана. След това трябва да направите тръбата с желания размер. Вертикална зидария на отвес.
 • Последният етап е излагането на последните редове.


Поръчка на плочи

Характеристики на печки с печка

Печка с печка и котлон, чиято поръчка се извършва на ръка, може да работи в един от двата режима. В зависимост от сезона, тухлена инсталация върху дърво може да работи през летен или зимен режим.

 • През лятото камината е оборудвана със специален вентил, поради което се отопляват само печката, котлонът и фурната. Самият уред не се загрява, което ви позволява да поддържате комфортна температура в къщата;
 • През зимния сезон, когато помещението се нуждае от особено интензивно отопление, специален клапан е напълно отстранен, което допринася за нагряването на пещта, с всички придружаващи елементи.

Печка с шезлонг и затворена камина

Част от отоплителната конструкция с печка за печка е сглобена от обикновена тухла, което е доста изгодно и икономично

Тухлена печка с чугунени компоненти

За да може печката с печка да служи възможно най-дълго, най-добре е да използвате шамотни тухли за сглобяване.

За да се подготви фурната за печене, е необходимо също така да се отворят две от трите амортисьора и след като горивото изгори напълно, те отново се затварят. Също така, отделението за гориво трябва да се почисти от получените продукти от горенето (пепел, сажди). Тестото се поставя във фурната, третата клапа също се плъзга.

За да построите тухлена фурна със собствените си ръце, ще ви трябва:

 1. Поръчка, чертежи;
 2. Около 2500 единици шамотни тухли;
 3. 900 килограма глинен хоросан;
 4. 1900 кг пясък от кариерата;
 5. 250-290 килограма хоросан.

Конструктивен принцип:

 • Първите няколко реда трябва да бъдат добре завързани, за да дадат на масивната конструкция допълнителна здравина и стабилност;
 • На третия и четвъртия, вратата е инсталирана;
 • На петия и шестия ред монтираме решетката;
 • От редове 7 до 9 започваме да оформяме стените на отвора на пещта;
 • На 11 и 12 ред е монтиран чугунен плот;
 • От тринадесети до четиринадесети монтираме и подреждаме капачките, подсилваме конструкцията с ъгли, с размери 100x100;
 • От 15 до 18 реда, ние продължаваме да оформяме горивната камера, издигаме подове;
 • На 19 монтираме амортисьорите;
 • От 20 до 23 извършваме стандартна зидария;
 • Монтираме амортисьори на 24-ти ред;
 • За 25-ти ред е характерно изграждането на циркулация на дим;
 • Редове 26-28 са стандартни;
 • На двадесет и деветия е фиксиран стоманен лист;
 • От 30 до 32 извършваме стандартна зидария;
 • От 33 до 36 изграждаме коминна система;
 • На 37-ия ред полагаме стоманен лист, който ще действа като припокриване;
 • Ред 38 завършва тази поръчка.

Довършителни работи на пещта

В процеса на довършване на конструкцията можете да използвате всякакви материали. Най-често срещаните опции са:

 • варосване;


Печка с варовик и мазилка


Побелена печка с печка

 • декоративна скала;


Печка завършена с декоративен камък


Обзавеждане на печката с голям гипсов камък

 • плочка;


Плочка швед

 • комбинация от различни материали.


Комбиниран шведски
Ако правите пещ от красиви нови тухли, можете да я оставите така.


Тухла шведска


Тъмна тухла шведски


Печка с фурна


Светла тухла шведска


Шведка в жилищна сграда

Изграждане на многофункционална пещ

Комбинираната конструкция е по-масивна от компактната "холандска" и изисква повече тухли за строителство, но е по-ефективна, в бъдеще няма да се налага да съжалявате за ненужни разходи и свършена работа. Съвременните модели огнища с печка и печка се различават от традиционните обемисти руски печки.

Характеристики на дизайна и важни правила

Днес многофункционалните печки са икономични в разхода на гориво, имат висок топлообмен, изглеждат стилни и издържат дълго време.За да изградите огнище със собствените си ръце, достатъчно е да имате основни познания за зидария на печки, стриктно да следвате препоръките и процедурите, изготвени от професионалисти.

 1. Височината на леглото не трябва да надвишава 90 см от пода - това допринася за по-ефективно отопление на долната част на помещението и прави мястото за почивка удобно за хора с всякаква височина.
 2. Препоръчително е да не се прави тръбен комин под леглото на естакадата, а да се даде предпочитание на качулка - този дизайн увеличава времето за охлаждане на печката.
 3. Печките за отопление и готвене с печка за печка тежат три тона или повече, така че те изискват мощна основа - дълбока бетонна плоча, подсилена с метална армировка.
 4. За да използвате печката през топлия сезон, трябва да изберете модели с летен режим, при които дизайнът на комина е обмислен и има амортисьори, които блокират движението на газовете.
 5. При изграждането на печка за двуетажна къща винаги се планират печка и печка на долния етаж.

Необходими материали и схема за зидария

Предложената схема на печка за отопление и готвене е подходяща за малки къщи, селски къщи и летни кухни с площ не повече от 28 кв. метри. Размерите на сградата са 178 * 128 см, площта на пейката е 178 * 63 см. Чугунната плоча е разположена на удобно ниво - не е необходимо да се навеждате и да използвате грайфер по време на работа.

Модел с експлоатация през зимата и лятото. Клапанът за летен режим е разположен на 17-ия ред, през зимата се затваря 5-10 минути след разпалването, за да пропуска горещи газове през пълния цикъл на дим. През студените сезони се изискват две камини на ден.

Отнема около 2,5 часа, за да се загрее леглото за естакади, то задържа топлината за дълго време и помага за решаването на проблема със студения под. В допълнение към прякото си предназначение, удължителят се използва за сушене на плодове и гъби, обувки, дрехи, спално бельо, инсталиране на сгъваема метална сушилня отгоре.

За работа ще ви трябват следните материали и печки:

 • червена керамична единична тухла - 800 броя;
 • шамотна тухла за облицовка на пещ;
 • дебелостенна врата на пещта;
 • врата на вентилатора;
 • чугунена плоча 41 * 71 см;
 • решетка;
 • фурна с дебелина на стената 4-6 мм;
 • стоманени ъгли 45 * 45, 50 * 50 см.

Схема на печка за отопление и готвене с печка

Как да разберете дали фурната е готова за употреба?

Можете да използвате само напълно суха печка. Ако клапаните на печката ви са сухи, значи печката е суха. Можете да проверите и по друг начин: поставете мачкани вестници в почистването за няколко дни. Ако след това са сухи, значи фурната е изсъхнала добре.


Мокрият швед не може да бъде експлоатиран

Ако започнете да използвате лошо изсушена структура, тя ще започне да се срутва след първата горивна камера.

Важно! Дори ако фурната ви е добре изсушена, тя не може да се използва с пълна мощност през първите 3-4 дни.

За да направите печката възможно най-дълго, затопляйте я ежедневно. Първата горивна камера в началото на отоплителния сезон трябва да е лека.


Вестниците ще ви помогнат да проверите сухотата на печката.

Тънкостите при изграждането на печка

Качеството на отоплението се определя от пропорциите на горивната част. Всичките му размери трябва стриктно да съответстват на чертежите, в противен случай ще има нарушения при използване на устройството. Дизайнерите са одобрили следните размери:

 • Плоча - 710 × 410 мм.
 • Отделение за пещ - 330x356x506 мм.
 • Фурна - 305х381х506 мм.
 • Дебелината на металните стени на фурната е в рамките на 4–6 mm. Този размер е от голямо значение, тъй като когато той намалее, стените бързо ще изгорят. И дебелите стени бързо ще разсеят топлината и времето за загряване ще се увеличи. Тези моменти ще доведат до недоизгаряне на гориво и отлагане на сажди и по този начин ефективността ще спадне. Тези точки се отнасят и за плочата, така че чугунът или специалната стомана е най-добрият вариант за нея.

Структурно планиране

Ако искате да построите такава ефективно работеща печка със собствените си ръце, тогава трябва да спазвате препоръчаните пропорции. Фурната се загрява от всички страни с горещи газове.Следователно, от задната му страна до стената на камината, е необходимо да се направи празнина от една и половина тухли. Възможно е да направите огнището близо до фурната, като изолирате близката стена от огъня с азбест.

Вратата се счита за важен елемент на горивното устройство. Тя е и неговото слабо място. Ако е направен от тънък, нискокачествен материал, той губи от топлинни натоварвания и може да падне. Препоръчително е незабавно да вкарате чугунена врата с мустаци, зазидани в зидарията. Ако в закупената врата няма мустаци, не се притеснявайте - можете да ги направите сами, като заварите тел с дължина 60 мм към ъглите на вратата. И не забравяйте да го разделите под формата на буквата V, а също и да го тухлите. За да може завършената врата с мустаци да се задържи дълго време, тя трябва да бъде подсилена със стоманена лента или ъгъл.

Не е толкова лесно да се изгради швед. При нагряване цялата топлина отива към пода, така че е необходимо да се направи добра изолация. В днешно време има много висококачествени материали. Ще използваме един от тях - това е базалтов картон. Полага се на три слоя. Получената изолация е 15 мм. Листът от фолио също се поставя в средния и горния слой.

Подножието на печката е положено с широки шевове - 6-13 мм. Поради това се получава перваз под формата на пиедестал. Всички тухли трябва да бъдат накиснати във вода преди полагане. Това премахва праха и увеличава тяхната адхезия. Това е необходимо, тъй като печката има голямо топлинно напрежение и използването на сух и прашен материал ще доведе до крехкост на конструкцията. Разтворът за зидария също трябва да се използва с отлично качество върху мергелова глина.

Когато изграждате горивна камера, трябва да използвате жълта тухла. Това е шамотен строителен материал, който може да издържи на много високи температури. Разтворът се използва и с използване на шамотна глина. Най-малката ширина на фугата между шамот и обикновена зидария е 6 мм. Само камината е поставена от шамот, въпреки че в идеалния случай би било необходимо да се постави цялата печка. Но това е скъп материал, така че те го спестяват.

Комфорт в дървена къща

Когато излагате структурата на шведската фурна, е необходимо тухлите да се режат равномерно до желания размер. Това може да стане с мелница. На чертежа можете да видите, че някои от ъглите са заоблени. Това трябва да се направи, тъй като ъглите ще отслабят течението поради получените вихри на димните газове.

Използването на метал в пещта обикновено е нежелателно. Но шведите първоначално решиха да го използват, за да намалят себестойността на продукта. 6 мм слой хоросан се нанася върху метални части от всички страни.

Предимства на печка с печка

Преди появата на съвременната медицина, нашите предци са били лекувани с отвари, пара в баня и легнали на печката. Последното в неработно време винаги беше под ръка и обратно. Няколко нощи в топла сграда отминаха не само студът, но и силните болки в ставите.

Понякога по-сериозните рани отстъпват. Но въпросът не е само в лечебните свойства. Много е приятно да лежите на отопляемо легло. Нищо чудно, че героят от приказката упорито не искаше да слезе от печката. Следователно популярността на класическото "отоплително оборудване" се завръща.

Печката може да бъде поръчана от специалист, или можете да го направите сами. И как да направите фурна тип камбана, следвайте връзката.

Изграждаме холандска фурна

Ако искате фурната да заема още по-малко място, тогава трябва да обърнете внимание на такова устройство като холандска фурна. Това е най-компактната и лесна за изграждане конструкция, която може да се монтира във почти всеки интериор. Тук описваме как да направим стандартен тип такава конструкция и леглото е завършено, като се вземат предвид горните препоръки, първо трябва да се вземе предвид на чертежа.

Ще трябва:

 • керамична тухла;
 • огнеупорни тухли;
 • глина;
 • пясък;
 • врата на вентилатора;
 • врата на камината;
 • решетка;
 • метална тел;
 • азбест;
 • чиста врата;
 • вентили за затваряне;

Устройството на руската печка

Структурата на руската печка

  Основните елементи, без които устройството на руската печка е немислимо:
 • фондация (настойничество);
 • готварска камера, тя е и горивна камера, наричана още тигел или горивна камера. Намира се под дивана. Въздухът за изгаряне на дърва за огрев влиза през гърлото и след нагряване се насочва към горната тръба и след това в комина за извеждане на улицата;
 • бузи - предната стена на горивната камера;
 • уста - пролуката между бузите на пещта за свързване на пещта с комина и отопляемото помещение;

Също така, важна роля на устата е полагането на съдове и дърва за огрев в горивната камера (тигел).

 • арката е най-горният слой на горивната камера. По време на работа той е изложен на интензивно нагряване, поради което е склонен към образуване на пукнатини от нажежаване. Тук е необходимо да се привлекат най-топлоустойчивите и отнемащи топлина материали;
 • отдолу - дъното на камерата за готвене (тигел). Той има лек наклон към входа на горивната камера, за да улесни потребителя да плъзга и изважда тежки съдове с храна. Инсталиран директно на опората на арката. Осигурява здравина на тухли, които се стесняват по цилиндрична повърхност;

Препоръчва се горната повърхност на огнището да бъде шлифована правилно, за да улесни максимално преместването на тежки чугуни и други съдове за храна.

 • печене (печене) вътре в печенето под огнището. Елементът е предназначен за съхранение и сушене на дърва за огрев;
 • готварска печка. Независима повърхност, чиято основа най-често е чугун, а понякога и стоманена част. Разположен на гърба;
 • шест - платформа пред входа на тигела. Тук се намира плочата, ако е предвидена в модела;
 • "Корито" или полуциркулиращ свод - покрива топлината. Материалът се разпръсква по коритото, те са в състояние да задържат топлината (тухлени стърготини, пясък, камъчета);
 • отделения (в някои региони казват "polati") или се припокриват. Този елемент се нарича още диван - място, където хората отиват да спят. При класическите модели той е разположен строго зад комина, при някои по-модерни модели е преместен на всяка страна. На това ниво подреждането завършва с най-горния слой тухла;
 • hailo - изход за дим над стълба пред устата. Това е камбана, която се разширява надолу. По време на работата на печката там отива дим от изгаряне на дърва.

По-сложните проекти могат да включват редица други елементи - за подобряване на преноса на топлина, за задържане на топлина, за поставяне на охлаждаща готова храна и студено чисти съдове. Колкото по-високи са изискванията на потребителя, толкова по-сложно е разположението на пещта, нейната конструкция и полагане на тухли.

Коминът е важен елемент в дизайна на печката. Как да го изберете и инсталирате правилно, прочетете тази статия и можете да намерите инструкции за грижа за нея, включително почистване, тук:

На печката през нощта - далеч рани!

Тухлена печка с печка за печка е не само удобна, но и полезна. Нашите предци са прекарвали по-голямата част от времето си на полето или в грижите за добитъка, понякога на вятъра и влажността. Следователно, ставни заболявания, ревматизъм и ишиас не са необичайни.

Разбира се, в онези дни е било обичайно тези заболявания да се лекуват главно с народни средства: различни отвари и компреси. Руската парна баня също много помогна. Банята обаче се отоплява не повече от веднъж седмично поради невъзможността им да работят постоянно: отоплението на баня е трудоемък процес.

Но печка с печка, за разлика от баня, винаги е била центърът на къщата. С тяхна помощ беше възможно едновременно затопляне на хижата и лечение на възпалени стави.

Нюансите на устройството на печката

Препоръчително е да направите външната част на комина от силикатни тухли. Той е по-устойчив на влага и температурни колебания. След полагане на комина се монтират фитинги, които все още не са монтирани (чугунен котлон и др.).

Ако целта е проста тухлена зидария, тогава просто почистване и подравняване на фугите може да се откаже. Ако вашите планове включват декориране на печка на дърва, не е нужно да обръщате внимание на ставите.Обикновено такива конструкции са украсени с топлоустойчиви керамични плочки. Например плочки или клинкер.

Първият вариант е за предпочитане от гледна точка на пренос на топлина. Плочките се характеризират с форма на кутия с форма на гръб, което увеличава топлинната ефективност на покритието.


Фигура 7. Печка, облицована с плочки

За тези, които не искат да бъркат с плочки, но искат по някакъв начин да украсят конструкцията, препоръчваме да боядисате фурната с топлоустойчива боя. Може да се декорира в традиционния руски декоративен стил.

Необходимо е устройство за термична защита между основната конструкция и комина - в зоната на припокриване. Изработен е например от базалтови панели. Препоръчително е да се използват плочи с дебелина до 100 мм. В екстремни случаи можете да се справите с 50 мм. Но не по-тънък.

Като зидана смес можете да използвате както закупена, така и хоросан от собствения си препарат. В последния случай се използва съставът на глина и пясък. Съотношението на компонентите е съответно от 1: 1 до 1: 2. Спецификата зависи от качеството на глината. Изборът на пропорция се определя експериментално. Въпреки това се препоръчва да не сте скъперни и да закупите готова смес с проверено съотношение на компонентите.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни