Изграждане на тухлена печка за сауна от избор на проект до довършителни работи

Камина във ваната: какво е това и защо е необходимо?

Е, доста просто е да си представите баня и камина отделно. Заедно те означават, че печка, предназначена за отопление на парната баня и създаване на условия за вашия любим тип баня, може освен всичко друго да бъде и декорация. За да направите това, достатъчно е да изоставите масивната метална врата към камината, като я замените със стъклена.

Видео в темата

Ето как може да изглежда с метална печка и камина с врата на камината, изведена в стаята за отдих, получавате камина в банята:

Що се отнася до такава врата, това е така метална рамкав който се вмъква единични или двойни стъкла със специално топлоустойчиво стъкло... Рамката може да бъде направена и от двете да станеили от излято желязо... Ако желаете, можете да го допълвате с ковани елементи.

Не трябва обаче да разглеждате печката-камина за сауна единствено като декоративен елемент. Практическото приложение на прозрачната врата е способността визуално да контролира процеса на горене.

Освен това вратата ограничава конвекцията отстрани на горивната камера, като не позволява на топлината да излиза с въздушните течения. По същото време предотвратява влизането на искри в стаята, което повишава пожарната безопасностб. Заедно с искрите димът и саждите не могат да проникнат.

Като алтернатива можете да помислите за присъствието в банята два нагревателя едновременно - печки в парната баня и отделна камина в стаята за отдих. Изгодно е за големи бани.

Критерии и отличителни черти

За да може сглобената отоплителна инсталация да се оправдае напълно, преди да продължите с нейната инсталация, предлагаме да се запознаете с основните критерии и изисквания за такива пещи:

 1. Пълно съответствие с всички стандарти и изисквания за пожарна безопасност;
 2. Коректна и изправна работа за осигуряване на безопасност за живота и здравето;
 3. Икономичен разход на гориво;
 4. Възможността за ръчно регулиране на нивото на мощност при горенето на пламъка в огнището;
 5. Размерите на камината трябва да имат правилното съотношение на площта, избрана за инсталиране на помещението;
 6. Дизайнът се основава само на здрави, трайни и екологични материали;
 7. При редовно използване помещенията се затоплят бързо и равномерно;
 8. Всички основни конструктивни елементи трябва да имат удобно място за работа и употреба;
 9. Външният вид и изпълнението са в хармония и се пресичат с цялостния дизайн на стаята.


Вариациите на стоманата се нагряват бързо и също така бързо се охлаждат

Тухлените модели отнемат повече време, за да се загреят и още няколко часа могат да отделят натрупаната топлина в стаята

Домашен дизайн е разположен едновременно в хола и банята от другата страна

Интересно е да знаете: печка за сауна, камина може да бъде проектирана като обикновен нагревател или парогенератор. В този случай за сглобяване на конструкцията се използват материали като тухли и метал. Най-модерните варианти включват инсталации, които едновременно съчетават характеристиките на камина и печка. Тази опция може да бъде сглобена със собствените ви ръце или закупена във вече напълно сглобено състояние в специализиран магазин.

Важно: моделите със затворено огнище винаги са били смятани за най-безопасните и в същото време ефективни. Те се характеризират с по-висока ефективност и пълно съответствие с всички стандарти и изисквания за пожарна безопасност. За да не загуби своята привлекателност уредът със затворена камина, препоръчваме да се даде предпочитание на устройства с керамична или стъклена врата (топлоустойчиво стъкло).

Печка за сауна: критерии за избор

Нека поставим точка на I.Никой не избира печка за баня поради красотата на камината.

ВАЖНО! Преди всичко трябва да се насочите съвпадение между вида на фурната и любимите ви режими на вейпинг: сауна ли е или руска баня.

Вторият също толкова важен критерий е съответствие на мощността на пещта с обема на парната баня.

Третият критерий е Вид гориво. И тук се оказва, че естетическото удоволствие от съзерцанието на изгаряне на дърва в камината може да надхвърли рационалното желание да се минимизират разходите за труд за грижа за горивото. Ще има много повече суета, отколкото с бензина и още повече с електричеството. Но огънят в печката изглежда толкова страхотен! И всички в кухнята са виждали достатъчно газова горелка за дълго време). Други плюсове и минуси на печките за изгаряне на дърва, електричество и газ са представени в съответните статии.

На нашия сайт има много информативни статии, които подчертават всеки нюанс при избора на печка, в зависимост от избрания режим на баня и други обстоятелства. Не искам да се повтарям, затова препоръчваме да прегледате статиите.

 1. Характеристики на печки за руска баня;
 2. Най-добрите печки за руска баня;
 3. Видове печки за парната баня: дърва, газ, електричество;
 4. Печки за сауна на дърва,
 5. газ
 6. и електрически.

Има няколко конкретни въпроса, които остават специфични за камина. Нека започнем с това, което най-често се прави дистанционно - малко хора са нетърпеливи да се любуват на пламъка в парната баня. Но от стаята за почивка или (ако няма такава) от съблекалнята е съвсем друг въпрос. Въпросът от коя стая е изгорена печката се решава автоматично.

Печки на дърва за бани

Допълнителни разяснения се отнасят до стъклото.

Размер на екрана"

Ако сравните камина с телевизор, първото нещо, което привлича вниманието, е нейният диагонал. Камини с прозрачни врати може да бъде стандартен, тоест не се различават по размер от плътния метал, но има и камини за баня с голяма чаша... Последният обикновено се дава като модификация на определен модел пещ. С други думи, изборът е ограничен от това, което има производителят на фурната. Онези, които са решили модела, трябва за да се изясни възможността за довършване на широкоформатна врата на камина.

BTW! Но ако печката е направена от тухла, тогава размерите на портала за камина зависят изцяло от вкуса на собственика. Можете да направите врата с всякаква форма и размер. Включително двулистен.

Стъклени видове

Не всички стъкла са подходящи за камина във вана - ако поставите дори обикновена топлоустойчива, тя няма да издържи топлината на горивната камера. Следователно или кварцово стъклоили боросиликатна керамика... По-долу ще анализираме това в детайли. Засега е достатъчно да се съсредоточим върху цената.

Имай пред вид! Боросиликатите са по-евтини от кварцовото стъкло и донякъде отстъпват по якостни характеристики.

Експлоатационни характеристики на тухлените фурни

Тухлената печка е ефективна отоплителна система за частна къща и баня, която се изгражда със собствените ви ръце. Такова устройство има ниска ефективност (не надвишава 75%) и привлекателен външен вид. За защита на портала се използва топлоустойчив стъклен амортисьор.

Тухлените камини във ваната са направени по поръчка или издигнати със собствените си ръце.

Отоплителните уреди за баня с камина са сложни функционални системи, които изискват професионално разработване на строителен проект и спазване на технологията на тухлена зидария. Освен това те изискват подреждането на основата.

Предлагаме ви да се запознаете с Как да направите печка с отработено масло

Тухлената печка за камина има редица предимства:

 • богат избор от различни дизайни, с отворена или затворена камина, както и различни варианти на отоплителната система (въздух или течност);
 • дървената конструкция се вписва добре във вътрешността на частната баня, допринасяйки за създаването на релаксираща среда;
 • топлоустойчивата тухла има добри експлоатационни характеристики: бързо нагряване, бавно охлаждане, устойчивост на разрушаване;
 • ниско ниво на шум при използване на устройството.

Тухлените камини за баня могат да се използват не само за отопление, но и за готвене, като добавят някои промени в дизайна.

Повече за стъклото в печка за камина за баня

Всички чаши са със силикатен състав. но съставът може да варира, оказващи значително влияние върху механичните свойства на стъклото. В допълнение към състава, якостта и устойчивостта на топлина могат да бъдат повлияни от обработката, например, втвърдяване.

Материал и характеристики

Да се ​​върнем към двете основни категории стъкло, които се поставят в камините за баня.

Боросиликати

Силициевият оксид е основният компонент на всяко стъкло... В допълнение към него, съставът обикновено включва сода и варовик... За да се увеличи устойчивостта на екстремни температури (между другото и минус), те също добавят борен оксид... Благодарение на тази добавка стъклото може да издържа на температури от -80 до 500 градуса.

На бележка! Боросиликатът започва да омеква при 525 градуса.

В допълнение към температурната инертност, той има и химическа устойчивост. И все пак не трябва да го тествате с флуороводородна и фосфорна киселини, както и с нагрети алкали. Боросиликатът също се страхува от рязък спад на температурата.

Между другото! Нормалното стъкло може да се счупи под въздействието на температурата, разсейвайки се в множество фрагменти. Боросиликатите не се чупят по този начин - образуват големи фрагменти без остри ръбове.

Кварцово стъкло

Този сорт е в състояние да издържи дори по-високи температури. Това е направено чист кварц - под формата на пясък или минерал от скален кристал и жилен кварц. Сега е установено и производството на изкуствен силициев диоксид. Точката на топене на кварца е 1400 градуса... В допълнение към силициевия оксид, обикновеното силициево стъкло не съдържа добавки, което е причината за неговата висока термична стабилност и химическа инертност.

При топене на изходните компоненти прозрачен стъкло, или непрозрачен... Единствената разлика е в наличието или отсъствието на газови мехурчета, от които материалът става мътен и непрозрачен. Разбира се, в печката за сауна с камина се поставя само прозрачно стъкло.

Спецификации

Когато избирате стъкло за печка за камина във вана, има значение:

 • коефициент на термично разширение... Колкото по-ниско е, толкова по-добре. Особено ниско е за чисто кварцово стъкло. Имайте предвид, че следващият зависи от този параметър.

За ваша информация! При нагряване обикновеното стъкло се увеличава 30 пъти повече от топлоустойчивото стъкло. Това е следствие от наличието на алкални метални оксиди в него. За разлика от тях алуминиевите, борните и силициевите оксиди намаляват експанзията.

 • топлоустойчивост... Границата, до която вратата на камината може да се нагрее, без да я разрушава. Диапазонът от 500-550 градуса може да се счита за приемлив - стъклото трябва да издържа на тези температури за дълго време... Когато купувате печка или врата, имайте предвид това при продължително излагане на по-високи температури животът на стъклото става значително по-кратък. (Самите дати са посочени в паспорта). Също така производителят посочва максималните градуси за краткосрочна експозиция... В зависимост от броя на слоевете в стъклена единица такъв максимум може да бъде 760 градуса или повече 1000.

ВАЖНО! За да не прегреете вратата, е необходимо да не претоварвате горивната камера с дърва. Не забравяйте, че пещта, работеща с максимални рискове не само със стъкло, тя също така превръща металния корпус в скала по-бързо. Можете дори да поддържате желаната температура използвайки изтеглянето - увеличавайки го, намалявате отоплението на вратата.

 • дебелина на стъклото. Този параметър е важен от гледна точка на по-голяма или по-малка опасност от пожар. Обикновено се вземат 4-5 мм (това е напълно достатъчно), но е възможно да поставите по-дебело стъкло с цел по-голяма устойчивост на пламък.

Други характеристики са допълнителни опции. Например цвят на стъклото, ламиниране, релеф, гравиране.

Технологии и популярни производители

Нека започнем с важно разграничение: цедено стъкло и топлоустойчив - не едно и също нещо. Перфектно е различни технологии. В първия случай се взима обикновено стъкло и бързо се нагрява до над 600 градуса, след което също толкова бързо се охлажда от въздуха от двете страни.

Тази опция не е подходяща за камина за сауна.... Топлоустойчиво е стъкло със специфичен състав, който беше споменат по-горе. Освен това името „стъклокерамика».

Производството на стъклокерамика има свои собствени ограничения. Така че трябва да следвате правилото за невъзможността за рязане, поради което листовете са направени с размера, който ще се използва в крайния продукт.

Нека да разгледаме набързо основните технологии.

Ламиниране - стъклото е покрито със защитен слой, който при разрушаване на основата не позволява фрагментите да се отделят от филма.

Тонизиране - придаване на определени нюанси на прозрачно стъкло. Значението е предимно естетическо, но също така се казва, че тонизирането предпазва очите от прекомерна яркост.

Термо-обред

Най-често се използват топли нюанси - жълто, оранжево.

За борба срещу саждикойто се утаява на вътрешната повърхност на вратата, е изобретено, за да се приложи тънък филм от железен оксид, което води до повишено нагряване и автоматично изгаряне на сажди.

Повишена сила - задача, която има няколко решения. Има технологии, при които се използват химически реагенти и полиране на повърхността, като се използва претопяване с открит пламък, което в идеалния случай изглажда всички възможни недостатъци.

На нашия пазар най-често се срещат продукти на определени производители:

 • Schott Glas е компанията, която произвежда марката Робакс;
 • CrossFire Cerama е компания, която произвежда боросиликати.

Монтаж и поддръжка

 • Тъй като вратата е комбинация от метал и стъкло, трябва да се вземат предвид коефициентите на топлинно разширение. и двата материала... Препоръчва се да се използва като дистанционер между тях топлоустойчив кабел.

Средства за защита на сажди от стъкло

 • Също така е важно да се гарантира, че по време на инсталацията налягането на метала върху стъклото е равномерно по цялата площ на съединението.
 • Не е необходимо да запечатвате напълно шевовете., защото това може да доведе до напукване на стъклото.
 • По отношение на поддръжката трябва да се признае, че дори и най-модерните технологии не премахват повърхностните сажди. Ще трябва да се бием сами. В продажба ще намерите специални средства за борба със саждите.

Опасност! В никакъв случай не използвайте абразиви и агресивни почистващи препарати... Абразивите оставят драскотини, а химическите реактиви (например хлор) не са ужасни за самото стъкло, а за защитните филми на повърхността му.

Съвет! Ако не искате много да се занимавате с почистване, изберете сушилни дърва за огрев и иглолистни дървета.

Как да го направите сами?

За да сгънете сами стандартна фурна, първата стъпка е да изберете подходяща тухла. Материалът трябва да е много здрав, да може да издържа на високи температури и да е огнеупорен. Най-добрият вариант се счита за бледожълта тухла на основата на огнеупорна шамотна глина.

Трябва да се има предвид, че това е скъп материал, следователно, когато се изгражда домашна печка, тя се допълва с масивна червена тухла. Например, шамотни тухли се използват за фрагменти, които са изложени на най-интензивно нагряване, а червен кух M клас с номер от 75 до 150 се използва за покриване на външните стени, димни потоци и декоративни елементи.

Когато избирате тухла, трябва да се придържате към няколко прости правила:

 • Когато ударите висококачествена тухла с кирка или чук, ще чуете чист и ясен звук;
 • Тухлата трябва да отговаря на стандартните параметри: 250 на 120 на 65 милиметра;
 • Висококачественият материал няма изразени повреди и дефекти, с изключение на нишковидни пукнатини и канали;
 • Ако тухлата има филм "слюда", това показва брак.

Печка камина за тухлена баня

За да изградите тухлена фурна, ще ви трябват познания за зидария на блокове и спазване на един ред. Първата стъпка е да се оборудва хидроизолационен слой в основата на стоманобетон, за да се охлади основата. На същия етап се формира подпещ за съхранение на инвентара. Тогава подготовката на глина и пясък започва да комбинира елементите, защото циментът не е подходящ в тази ситуация.

Глината предварително се почиства старателно от камъни и примеси и се накисва за няколко дни. Препоръчително е да се вземат проби, взети на дълбочина 150 сантиметра под повърхността на земята. Кариерен или речен пясък се пресява внимателно за камъчета или парчета камъчета. След това глината трябва да се разбърка, разрежда с чиста вода без мирис на миризма и да се комбинира с пясък, приготвен по същия начин.

Когато използвате глина с високо съдържание на мазнини, препоръчително е да я разреждате с пясък в пропорции 1: 2. За да проверите дали сместа е правилна, използвайте дървена пръчка. Той се потапя в разтвора и ако полученият слой има дебелина 2 милиметра, тогава можете да започнете да работите. Експертите препоръчват също така да се даде предпочитание на глината, която лежи в основата на избраната тухла, т.е.

В следващата стъпка ще е необходимо да се поставят тухлените блокове. Обикновено това изисква поръчка, квадрат, клещи, метла с лъжичка и шмиргел. Всяка тухла се поставя предварително във вода, така че всички въздушни мехурчета да излизат от порите и така да се предотврати дехидратацията на хоросана.

В определен момент се извършва инсталирането на резервоара за вода, печката и, ако е необходимо, решетката, както и закрепването на вратите. Независимо от метода на зидария, ключовите части остават същите: камина от тухла, комин, резервоар за вода и пепел, състояща се от чугунена печка, камина и пещ.

Сушенето на печката за сауна става в рамките на 4-5 дни при отворени прозорци в стаята. След този период можете да започнете да го загрявате с малки чипове 1 път на ден, за максимум 10-15 минути. Докато кондензът продължава да се издига на повърхността, фурната все още не е готова за пълна работа. Ако желаете, след това можете също да извършите довършителните работи, например облицовка с плочки.

Баня с тухлена камина

Вече беше споменато по-горе, че свободата при избора на размера и формата на вратата на камината е възможна само ако печката е тухлена, където порталът е направен по вкуса на клиента. Последният също решава къде ще отиде горивната камера - в парната баня или в съседна стая. но най-често камина се прави точно ако е разположена в стая в непосредствена близост до парната баня - стая за почивка или (при липса на такава) в съблекалня.

Печка за камина на сауна на дърва

Изграждането на тухлена печка самостоятелно е доста трудна задача. Лесно е да намерите поръчка в Интернет, но за да може печката да е подходяща за конкретни условия, трябва да имате опит на печкаджия. Ето защо ние съветваме ви да започнете с нещо по-просто и по-евтино... Вратата на камината, между другото, също не е евтина и тежи много. За да го наречете, имате нужда от умения, но по време на работа няма да забележите много тежест поради удобния въртящ се механизъм (това се отнася за фабричните модели).

Печки за тухлена баня с камина (източник на снимки: Yandex)

Видео в темата

Гледайте видеото, което показва едно от възможните решения за баня с камина, още повече, с класически портал, рафт и часовник над него. Размерите на вратата обаче са малки и тя е разположена асиметрично - това леко разваля впечатлението.

Какво е печка за камина

Пещите за сауна с камина са комбинирани устройства, чиято основна отличителна черта е наличието на портал за камина, отворен или затворен, за който се използва главно стъклокерамична врата. Такива отоплителни устройства започнаха да се използват сравнително наскоро, но много бързо спечелиха признание поради подобрените технически и естетически характеристики.
Какво е тяхното предимство пред другите видове? Пещите за камини за сауна имат красотата на камината и ефективността на печката.

Те могат да се отопляват по два начина:

 1. От съблекалнята.
 2. От парната.

Първият вариант ви позволява да изнесете камината извън парната и да комбинирате процедурите за баня с приятно забавление близо до камината. Такива устройства се считат за най-удобни и създават комфортни условия за човек, тоест правят почивката му по-пълна. Вторият вариант се използва по-рядко, тъй като красотата на пламтящия огън не може да се наслаждава дълго време поради високата температура в парната баня.

Снимка на стоманена пещ с вградена горивна камера (не отдалечена).

Снимка на стоманена пещ с вградена горивна камера (не отдалечена).

Печката за камина за баня е уникално оборудване за отопление на помещенията, чийто дизайн се състои от метален корпус, портал, печка, отделение за пепел и комин. За да се осигури продължителна работа, такава печка трябва да отговаря на определени изисквания:

 • Пожарна безопасност;
 • лична безопасност;
 • контрол на температурата на отоплението на въздуха;
 • съответствие на размера и работната мощност на устройството с площта на помещението, в което е инсталирано;
 • бързо нагряване на банята;
 • естетика и привлекателност на дизайна;
 • икономично използване на горивото;
 • практичност и издръжливост.

В структурно отношение печката за сауна с камина с метален и тухлен корпус са две различни устройства, които еднакво ефективно се използват за отопление на помещения.

Печка за сауна-камина: кой производител да вземе?

Да се ​​върнем към опцията за закупена печка с камина. Почти всяка голяма компания, която произвежда печки за сауни на дърва, предлага на клиентите модификации на модели с прозрачна врата на камината, например чугунната печка, показана на илюстрацията от руския] Везувий [/ котва].

Камини за баня, метал на дърва, чугунен Везувий и други

В друга статия вече направихме преглед на различни производители на дървени печки за бани, няма смисъл да повтаряме. Ако намерите фурната по ваш вкус, тогава със сигурност ще има възможност да я оборудвате със стъклена врата. Ако желаете (в същата статия), можете да се обърнете към резултатите от нашето проучване, чийто рейтинг се формира от същите читатели като вас. Ние сме информационен ресурс, не е свързан с продажбите, затова се придържаме към фактите.

Нека да разгледаме накратко няколко местни производители, които определено имат печките за камина, от които се нуждаем за баня на дърва.

Ферингер

Компанията не се нуждае от представяне, много хора знаят за такива владетели като "Steam", "Classic", "Baby"... Всички се побират както за руската, така и за финландската баня (Разбира се, всяка метална печка е подходяща за сауна, но не всяка за руска баня). Погледнете по-отблизо моделите на Feringer - той изведнъж ще излезе).

Между другото! Дървата за огрев трябва да бъдат добре изсушени - в печките на тази компания решетка не е предоставена, трябва да запалите дърва за огрев отгоре, така че можете да се справите само със задачата със сухи гори.

"Куткин"

Друго име, познато на мнозина. Качествените фурни обаче не са евтини решения. За намаляване на разходите, можете да изберете модел, който можете да оформите сами.Камините, които ни интересуват в тази статия, са налични за всеки модел. Печките на компанията са подходящи за руски бани.

"Термофор" и "Теплодар"

Termofor и Teplodar са местни производители, чиито имена също са добре известни. Всеки има печки с два режима, със затворени печки и, разбира се, с камини. Разгледайте техните уебсайтове за параметрите на тези фурни.

Всъщност само споменахме местни компаниизащото техните продукти са доста конкурентни и някак по-съобразени с руските реалности. Това не означава, че чужденците се справят по-зле, но имаме много фенове, които да си припарят "на руски" и кой по-добре да знае националната баня, ако не руската? И цените са приемливи, въпреки факта, че много компании купуват неръждаема стомана в чужбина.

Дървени метални камини за бани "Вира" и "Везувий"

Решението обаче винаги е ваше, ние изразяваме само нашето мнение.

Начален етап на строителството

На първо място е необходимо да се изгради фундамент. Тъй като печката за сауна с камина най-често има тегло около полутонове, тогава основата за нея също трябва да е масивна. За да направите това, на мястото на бъдещата отоплителна конструкция трябва да изкопаете дупка за полагане на основата с дълбочина поне половин метър. Част от пространството се запълва с различни строителни отпадъци, след което се запълва с циментов разтвор.

Полагане на основата за тухлена фурна

Най-добре е да завършите цялата подготовка за един ден, така че е необходимо предварително да изчислите количеството пясък и цимент, които ще са необходими за запълване на основата. Пропорциите на хоросана се определят в съотношение 1 част цимент към 3 части пясък. След това основата трябва да се остави да изсъхне за една седмица и през това време трябва да се подготвят останалите материали. Също така по това време можете да подготвите дупка за бъдещия комин.

Направи си сам печка за баня с камина

Все още остава алтернативата на закупуване на пещ от голям производител или поръчка от майстор независимо производство... По принцип, защо не, ако имате подходящ опит?

От наша страна препоръчваме да обърнете внимание на т.нар "Кузнецови фурни" - това е камбанарни пещипроектиран от Игор Кузнецов за отопление на къща или баня. Има разновидности с камини... Уебсайтът на автора съдържа схеми за подреждане и друга полезна информация за това как да поставите печка за камина за баня със собствените си ръце.

По-долу ви каним да се запознаете с няколко видеоклипа. Първият е добър образователен филм за това как да се постави печка на Кузнецов, но не е за баня, въпреки че принципът не се променя.

Второто видео е за това как се прави камина за сауна на дърва, има полезна информация за нюансите на зидарията и други тайни на умението на печката:

***

Е, надяваме се, че скоро във вашата баня ще се появи печка за камина, която не само ще затопли парната баня, но и ще събере гости и членове на домакинството в стаята за отдих край жив огън.

Изграждане на фундамент

Основата за печката за камина трябва да бъде положена дори по време на изграждането на баня или сауна. Но е възможно и когато основата се изгражда във вече завършена сграда. За да направите това, ще трябва да демонтирате подовата настилка. Освен това важен момент е разстоянието между пода и основата на камината, което трябва да бъде от 5 до 10 см. Ако пренебрегнете това правило, с течение на времето на вашата камина могат да се образуват пукнатини и счупвания, които се появяват, когато основата на къщата се свива.

Първата стъпка е да маркирате размерите на основата на мястото на бъдещото местоположение на камината. И след това демонтирайте подовата настилка, слизайки надолу, за да продължите маркировката. Когато сте определили точно местоположението на камината и началото на полагането на мазето, трябва да разглобите пода, достигайки сутерена на банята.

Сега ще започне основната работа по полагане на основата на камината.

 1. В получената яма не забравяйте да покриете стените с полиетилен.
 2. Добре уплътняваме дъното на ямата.
 3. Напълваме пясъка, като правим пясъчна възглавница с дебелина 10 см.
 4. Внимателно изравняваме пясъка и го набиваме добре.
 5. Напълваме го с чакъл с дебелина на слоя 10 cm.
 6. Ние правим кофраж от дъските за изливане на основата за печката на камината.
 7. Забиваме дървени блокове във всеки ъгъл на ямата и увиваме готовия кофражен щит с найлоново фолио.
 8. Правим хидроизолация с покривен материал и плътен пластмасов филм.
 9. Използвайки армировъчни пръти, които трябва да бъдат положени с малко разстояние от хидроизолационния слой, ние създаваме армираща рамка с ширина на окото 10x10 см. Баровете трябва да бъдат положени на известно разстояние от хидроизолационния слой, като ги поставяме върху малки парчета тухла .
 10. Напълваме нашата рамка с бетонова смес и покриваме бетона с хидроизолационен материал и го оставяме за 3-4 седмици.

Изливане на основата

След втвърдяването на бетона основата ще бъде готова за по-нататъшно изграждане на стени.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни