Направете си сам външна камина стъпка по стъпка инструкции


Най-прекрасният начин за релакс, възстановяване, прекарване на време със семейството и близки приятели, традиционно се счита за пикник сред природата. И ако имате своя собствена крайградска зона или дача, тогава можете да организирате пикник точно върху нея, като инсталирате мангал или изградите камина със собствените си ръце, която дълго време ще служи като уютно място за срещи, за да приготвите вкусни ястия.

Някога външните камини се смятаха за предмет на лукс и богатство, но сега това е доста често срещано нещо във всяка селска къща или в страната. Те са функционални и предназначени за комфортен престой и приготвяне на храна.

Направи си сам камина на улицата

Не са необходими много усилия, за да си купите външна камина, а също така можете да опитате да я направите сами. Достатъчно е само да вземете необходимите чертежи и да вземете решение за детайлите на сградата.

Видове външни камини

Разбира се, има много опции за външна камина, която можете да изградите във вашия имот. Затова сега ще разгледаме някои от тях.

Руска печка

Външният му вид прилича на обикновена руска печка, само че тя се намира не в къщата, а на улицата извън нея. Той ще се различава само по това, че има изолирани странични стени, които намаляват консумацията на дърва за огрев по време на готвене. Фурната също запазва добре топлината, така че можете да готвите различни ястия в нея, от барбекю до домашна супа.

Руска печка
Руска печка - оригинална външна камина

Мангал фурна

Това е един вид умалена руска печка. Подходящ за всякакви ястия. Има способността да пържи, задушава, пече, задушава и дори пуши. Важно е, че за пушене, ще трябва да оставите няколко въглища в горивната камера, като ги поръсите със сухи дървени стърготини. Добра опция за външна камина за тези, които обичат да готвят на огън.

Сортове

Както в случая с камината, има няколко вида външни камини. Преди да направите избор в полза на един от тях, трябва да се запознаете с техните характеристики на външния дизайн и принципа на действие.

  • Печка за камина. Прототипът на този модел е руска печка. Той е популярен със способността си да пече храна. Външните фурни имат свои отличителни свойства. Тъй като преносът на топлина се извършва с по-висока скорост, той трябва да бъде намален по всякакъв възможен начин. За това изолационните свойства на стените на пещта се увеличават с помощта на допълнителен слой и образуването на кухини, съдържащи въздух.
  • Вградено барбекю. За нас мангалът е свързан с барбекю или начина на готвене, въпреки че сред много народи от Близкия изток той се счита за универсален инструмент за готвене. Камината на такава камина е направена под формата на купа с вертикални стени. След изгаряне на дървата, останалите въглища се използват за пържене, печене и дори пушене на храна. Камина с барбекю в страната винаги е в търсенето при провеждане на семейни празници.
  • Азиатски тандур. Дизайнерските характеристики на този тип фурна ви позволяват да готвите храна върху горещата повърхност на стените на пещта. Този метод дойде при нас от Централна Азия и все още е популярен сред любителите на храната, приготвена в природата. Тандирът може да се комбинира с класическа камина. Такова устройство ще ви позволи да готвите храна и да се възхищавате на пламъка едновременно.

Каминна система в крайградски район
Камина комплекс на селска къща

  • Пещ за пушилни. Този тип устройства се считат за рядкост за частен дом. Тя се основава на факта, че горивната камера и отделението за храна са отделни една от друга.Димът, който се получава в резултат на изгарянето на дърва за огрев, не влиза веднага в комина, а преминава през камерата с продукти. Възможно е прилагане на модели за методи за студено и горещо пушене.
  • Класическа камина. Името си е спечелило поради външната си форма. Това е улично огнище, заобиколено от каменен или тухлен портал. Всъщност камъкът може да бъде просто декоративен завършек, а камината е разширила функциите на барбекю, барбекю, скара.

Добре е да знаете: Как се извършва инсталирането на камина, тънкостите при инсталирането на камина

Самоизграждане

За да изградите външна камина със собствените си ръце, трябва да определите мястото на нейното инсталиране. Той не може да бъде избран произволно, тъй като работещото устройство трябва да бъде не само функционално, но и безопасно.

Най-често срещаните места за инсталиране на камина са тераса, беседка, открита площ на спокойно място.

Когато се монтира на тераса, коминът е прикрепен към стената на къщата. Издигат го в беседката, като го пропускат през покрива. Дизайнът на открито не е необходимо да отговаря на изискванията за височина на комина, но не може да бъде напълно изключен от модела.

Поетапното полагане на камината се извършва в съответствие с една от избраните готови схеми. Както при всеки тип камини, външните камини не могат да бъдат изградени само въз основа на интуицията. Тази сложна теория, доказана на практика, предполага стриктно спазване на определен алгоритъм. На първия етап трябва да се подготви целият материал, така че работата да не спира дълго време.

Устройство за по-силно мангал
Схема на конструкцията на мангално огнище

Трябват ни огнеупорни тухли, шамотни тухли, глина, пясък, трошен камък, цимент. Глината има специални изисквания, тъй като якостта на зидарията зависи пряко от нейното съдържание на мазнини. За да оцените този параметър, трябва да наситите парче глина с вода, да го омесите в ръката си и да го оставите да изсъхне под формата на торта. Тази торта, направена от глина, не трябва да се напуква, но ако тя остане непокътната, когато падне, има сила, тогава глината се счита за подходяща за работа във фурната.

Монтаж на основата

Дори фактът, че камината е инсталирана на улицата в двора, не отхвърля надеждна основа под формата на основа. Контурите му се определят, като площта на камината, увеличена от всяка страна с 10 см. След това се изкопава фундаментна яма на дълбочина 70 см.

За да не се хаби скъп хоросан, дъното на ямата е покрито с развалини, които трябва да бъдат добре натъпкани, за да се избегне утаяването на конструкцията. Пясъчно-циментовият хоросан се приготвя така, че една част от цимента да представлява две части пясък.

Основата трябва да бъде повдигната над земята, така че кофражът се подготвя по периметъра и се излива с хоросан. Може да отнеме около 3 седмици, докато основата напълно се втвърди. Цялата работа ще трябва временно да бъде спряна.

Основи за конструкция на камина
Основата ще позволи на конструкцията да стои стабилно

Основна зидария

За да изградите правилно печка или камина, е необходимо всеки ред да бъде разположен точно според схемата. Но първо, покривният материал се полага върху повърхността на основата на два слоя, което ще осигури необходимото ниво на хидроизолация. Това е последвано от полагането на солиден слой тухла. Много е важно да се поддържа хоризонталното ниво на основата.

Добре е да знаете: Прахосмукачка за почистване на камината и печката, основните разлики от бита

Всеки следващ ред се изпълнява според модела с обвързването на тухли. За да инсталирате решетката, ще трябва да обработите тухлите, върху които лежи, с мелница, като направите вдлъбнатина в тях. Преди да инсталирате вратата в ниша, нейната рамка е обвита с азбестов кабел. Това е надежден начин за запечатване на конструкцията.

Полагане на червена тухла
Използване на червена тухла за зидария

Последният етап е инсталирането на комин за камина.Трябва да се отбележи, че изискванията за външен комин не са толкова строги, колкото за стайния комин, така че можете да използвате готови рамки, които са монтирани върху издигнатото тяло на камината. Основната задача на комина е да премахне дима от нивото, в което се намират хората. Коминът може да се издигне над конструкцията само с няколко сантиметра.

Снимки на красиви външни камини, печки и барбекюта

Хареса ли ви статията? Споделете в социалните мрежи!

Ние строим от тухли

Пещите в двора, изградени от тухли, са построени по абсолютно същия начин като стайните печки. За основата е направена яма, съизмерима с размерите на конструкцията на пещта. Отдолу се полага хидроизолация. Тухлената зидария започва да се полага върху основата стриктно според схемата. Тази схема се нарича подреждане. За всеки вид барбекю е различно. Нейната същност е да поставите правилно тухли на мястото на камината и комина. Ако зидарията е направена неточно, тогава конструкцията на печката няма да изгори. Димът няма да слезе по комина. Можете да украсите и облицовате външна камина за барбекю със собствените си ръце по всякакъв начин.

Външна камина
Тухлена фурна на улицата

Как е полагането

Дизайнът на външна камина с различни модификации има няколко основни разлики.

Първата стъпка е да се подготви разтворът. Смесете пясък и цимент в контейнер. Но тук вече е добавена глина или шамотен прах. Това се дължи на високите температури, които ще възникнат по време на работата на камината. Най-малко 10 процента от общата маса на разтвора се добавя към праха, което осигурява подходяща устойчивост на топлина. Ако този съвет е бил пренебрегнат, трябва да се подготвите за факта, че решението просто ще бъде покрито с пукнатини в близко бъдеще.

Най-добрият вариант за направата на камина се счита за тухлена облицовка на чугунен контейнер.


Поръчка на барбекю.

На места с най-висок температурен стрес се препоръчва да се полагат огнеупорни тухли. Основата трябва да бъде затворена с покривен материал, това се прави за хидроизолация.

Веднага след като полагането започне, първата стъпка е да се направи солидна тухлена равнина, която трябва да се направи идеално равномерно (време за използване на нивото). Първият ред е изложен с цели тухли.

През целия период на строителството е важно да се контролира правилното изпълнение на ъглите. За да направите това, използвайте ниво и квадрат. Препоръчва се елементите на камината да се полагат без хоросан, за да се провери правилността на бъдещата инсталация. Не насилвайте и веднага поставете върху хоросана.

Следващите редове след първия се полагат с превръзка. Това означава, че следващият ред припокрива шева на предишния. Можете да поставите половинки от втория ред.

По времето, когато печката ще бъде инсталирана, ще е необходимо да се монтират решетки, през които въздухът влиза в горивната камера и пепелта се събужда. Решетките се полагат върху тухли и се очертават с молив. Следващата стъпка ще бъде извършването на вдлъбнатини в зидарията, за това се използва мелница с каменен диск. Възпроизвеждането се извършва по дълбочината на решетката и малко по-широко от нея, буквално с няколко сантиметра. След това се подреждат, за да се провери дали решетките са срещу тухлите.

Касата на вратата трябва да бъде обработена с азбестов кабел, за да се предотврати проникването на дим и да се осигури плътно прилепване.

Някъде от 6-ия ред започва образуването на опорна основа, това става чрез напречно полагане на тухли. Половин тухла представлява зидария; върху тях можете да инсталирате рафт за пържене, ако това е предвидено в проекта.

Материали и инструменти

За изграждането на класическа външна камина ще са необходими материали:

• трошен камък, пясък, цимент;


За да извършите работата, трябва да подготвите инструмента:

• ниво, отвес, владетел, квадрат;

• контейнер за месене;

Стъпки за създаване на открита камина за градината

Оформление на зидани ъглови тухлени камини.

Първото нещо, което трябва да направите в самото начало на работата, е да изберете място, което е идеално за строителство. След това трябва да създадете план, като начертаете поне приблизително бъдещата структура. Използвайки получената скица, в бъдеще ще бъде възможно да се изчисли с точност количеството на необходимия материал. След това можете да продължите към изграждането на основата, при създаването на което трябва да се отбележи, че теглото на конструкцията може да бъде много голямо. Необходимо е основата да се запълни с добавяне на трошен камък към разтвора. Най-простата версия на камината, с която ще бъде лесно да се борави, когато я изграждате със собствените си ръце, е във формата на буквата P. По височина тази структура обикновено не надвишава 1 м, докато основата за нея трябва да бъде силно трайни.

Приблизителната дълбочина на основата може да варира от 80 см до 1 м. Още преди началото на тухлената зидария ще е необходимо да се поставят няколко слоя покривен материал върху подредената основа и едва след това да започне да се полага първият слой тухли . Фундаментът е конструиран както следва: предварително приготвен разтвор се излива в изкопан изкоп, предварително подсилен с метална мрежа. Той трябва да съдържа 1 част цимент, 3 части речен пясък и 3 части фин чакъл или чакъл. Добавете 200 g пластификатор към тези сухи компоненти и разбъркайте всичко добре в бетонобъркачка. След това разредете сухата смес с вода, докато разтворът наподобява консистенцията на гъста заквасена сметана. Смесеният хоросан незабавно се излива в изкопа и горната повърхност се изравнява с мистрия. След това на основата ще трябва да се дадат поне 3 дни, за да изсъхне.

Игрище

Необходимо е да започнете изграждането на конструкция на печка, като всяка конструкция, като определите нейното място във вашата лятна вила. Мястото, на което ще стои фурната, трябва да бъде подготвено. Поставете го с камъни или тротоарни плочи. Премахнете всички сухи клони и суха трева. Не се препоръчва да инсталирате камини в близост до дървета и храсти. Необходимо е да се вземат всички мерки за защита срещу искри и пожар, разпространяващи се на територията на вашата лятна вила. Освен всичко друго, трябва да запомните, че и вие не можете да напускате уличното огнище без надзор.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни