2 вида тухлени комини за печки, които можете да изградите със собствените си ръце: класически и навиващи се

25.10.2017 г. 4536 Pechnik (Москва) Хоризонталният комин по своята структура се различава от класическите вертикални конструкции, които сме свикнали да виждаме. Най-често използваните и монтирани системи са от коаксиален тип, тъй като те се отличават с лекота на монтаж (достатъчно е само да пробиете отвор с подходящ диаметър в стената, да поставите и фиксирате тръбата, да запечатате всички пропуски). Като гледате видеоклипа в тази статия и прочетете избраната информация, ще научите повече за това какви са такива изпускателни системи.

Хоризонтален комин - топлина в къщата, а не в комина

Ако е по-изгодно за газов котел да инсталира метален комин, тогава за печка на дърва най-добрият вариант е тухлена конструкция. Ако тухлената тръба е строго вертикална, тогава по-голямата част от топлината ще излезе навън.

Много хора вероятно са чували името хоризонтален комин? Не, нямаме предвид комин за газов котел "тръба в тръба", разположен хоризонтално и предназначен за отстраняване на продуктите от горенето от газов котел с принудителна тяга. Такива комини се наричат ​​коаксиални.

Особено ако припаднат и легнат, те подобряват този газ и неизбежно излизат от цикъла на оцеляване. Това е пряка последица от непълно изгаряне, липсата на изхвърляне в атмосферата е резултат от неефективна дренажна система и лоши вентилационни системи в помещенията, в които е монтирана камината или печката. От това следва, че ниската температура е 200 ° C. е: вредно за отровния газ, който произвежда, не е удобно, защото използва само 30% от енергията, съдържаща се в дървесината. Нагряването на този газ над 350 ° в присъствието на нов кислород генерира значително количество топлина и прави околната среда по-чиста, тъй като полученият въглероден диоксид е необходим за растенията за синтез на хлорофил.

Вертикалността не винаги е оправдана

Днес ще говорим за подреждането на хоризонтални коминни печки и тънкостите на тяхното подреждане.

Ако котелът на твърдо гориво или газ е проектиран да отоплява отоплителни радиатори, които от своя страна отделят топлина към интериора на помещението, всичко е ясно с техните комини, колкото по-вертикални, толкова по-добре.

Така че тук са първите проблеми. За да се постигне оптимално, пълно, високотемпературно горене за максимална производителност, да се поддържа адекватен стандарт за домашна безопасност дори при тези условия. Изгарянето от този тип се постига по-лесно, когато: горивната камера не е много голяма: фурни, кухни. Поради тази причина една модерна "машина", която запазва всички тези функции, предназначени за висока производителност, трябва да може да евакуира парите при температури от 200 ° или по-високи.

Старият комин трябва да бъде проверен от съсед, който вече не е добър. ... Когато готвите за рафта, плачете ли от сърце, за да видите толкова много усъвършенствана храна? Не знаете ли как да избегнете да се налага да хвърляте пресни продукти, когато отивате на почивка? Да знаете как да съхранявате храната е много здравословна и икономична практика, особено ако имате навика да консумирате големи количества храна или семейството си. Разбира се, за да поддържате храната свежа, ви е необходим инструмент, предназначен за тази цел: фризер.

По-голямото не е по-добро

Какъв е принципът на конвенционалната тухлена фурна? Нагрятите тухли отделят топлината си в стаята. Съответно, колкото по-голяма е максималната дължина на отопляемата тухлена зидария, толкова повече топлина влиза в стаята.

Но това изобщо не означава, че е наложително да се изгради голяма фурна. Просто се нуждаете от такова устройство за пещ, което ще увеличи максимално използването на топлината, получена от изгарянето на горивото.

Причините за избора на конкретен модел фризер могат да варират. Обемът от литри е една от основните характеристики, които трябва да се вземат предвид при покупката, тъй като е наложително да се отговори на вашите нужди на потока. Изборът на енергиен клас обаче не трябва да се пренебрегва, ако търсите продукт, който не консумира прекалено много, или стойност на климатичен клас, която показва обаче, че ограниченията на околната температура са разрешени от фризера. Вече не трябва да се притеснявате за размразяване на вашия фризер.

Предимства и недостатъци

Предимствата на хоризонталния комин са в несъмненото увеличаване на топлопредаването на пещта. Най-малкият котел с този тип комин е в състояние да поддържа температурата дори в голямо помещение.

В допълнение към очевидните предимства хоризонталният тръбопровод има редица недостатъци. Те включват:

 • Сложност на инсталацията,
 • Турбуленция
 • Сажди.

Как да се справим с последните два фактора?

Вихър

Микро фуниите на въздуха се появяват в резултат на температурни разлики и характеристики на зидарията. Възникнали във вътрешните остри ъгли на змията, вихрите силно възпрепятстват сцеплението.

Има само един начин за справяне с турбуленцията чрез механично изглаждане на острите ъгли на комина.

Сажди

Колкото повече завои, толкова повече места за утаяване на сажди. Има два начина за справяне с него:

 • Инсталирайте метални врати за почистване. Методът не е сложен, но поради разликата в нагряването на метала и тухлата значително намалява ефективността на комина,
 • Осигурете избиващи тухли в конструкцията. По-трудно е, но намалява ефективността по-малко.

Змията е ефективно решение

Така се появиха комини, подредени по принципа на "змията", или, по-просто казано, многообръщащи се комини, чиято дължина е в пъти по-голяма от дължината на права тръба.

Има вертикални и хоризонтални многозавиващи комини. При вертикалните многозавивни комини разположението на основните канали е насочено строго вертикално. Основният недостатък на такъв комин е неравномерното нагряване.

И кое предпочитате между 3 или 4 звезди? Зависи от необходимостта: в първия случай продуктът е подходящ за замразени храни с минимум -18 °, а 4-те звезди достигат температура от -30 °, за да осигурят замръзване на прясна храна. Има толкова много въпроси, с които се сблъскваме, преди да похарчим пари, дори поради средната цена на фризерите. Изчакването на сделки за сделки може да помогне на вашето портфолио, но за тези, които искат да бъдат уверени през цялата година, винаги можете да използвате кодове за отстъпки.

Ето 5 най-продавани модела фризери, които могат да ви помогнат! Неговата хоризонтална структура може да побере до 104 литра във вътрешността въпреки 54 см ширина и има 4 звезди, което показва, че пресните храни могат да бъдат замразени при -30 ° за кратко време. Той не е оборудван само с индикатори, които се задействат в случай на бързо замръзване или внезапни температурни промени, което е полезно за наблюдение на правилната работа на уреда. Прост и съществен поради малкия си размер, той може да бъде поставен в малки пространства. храната може да се съхранява в подходящи кутии с добра вместимост.

За разлика от тях хоризонталният многозавивен комин се загрява много по-ефективно.Тъй като горещите газове се стремят нагоре, а горната площ на хоризонталния комин е много по-голяма от тази на вертикалния, следователно отоплението се извършва много по-добре, използвайки същия обем гориво.

Много компактен, той е с размери 82 см висок, 5 широк и 53 инча. Всичко това за нетен обем от 65 литра. Три големи чекмеджета осигуряват достатъчно място за малко пространство. С регулируеми крака и реверсивни врати можете да го поставите където пожелаете.

Благодарение на любезността на вашия дизайн, той поддържа температурата в продължение на 15 часа, дори в случай на прекъсване на електрозахранването, така че нямате никакви мисли през уикенда. Консумацията остава ниска благодарение на своя енергиен клас А, който е от решаващо значение за важните му размери: 4 см височина, 5 широчина и 8 инча.

Три основни правила

Много по-трудно е да се сгъне многоканален комин за печка, отколкото да се сглоби модулна димоходна система за газов котел. Когато извършвате работа, трябва да спазвате строги правила:

 1. Напречното сечение на комина трябва да бъде строго еднакво по целия комин.
 2. Острите ъгли вътре в комина трябва да бъдат сведени до минимум.
 3. Наблюдавайте гладкостта на вътрешната повърхност.

На пръв поглед това са много прости правила, но как могат да се спазват на практика?

Звуковите и визуални аларми са готови да ви кажат, ако температурата е твърде висока, много е полезно да спестите всичко, което можете да сложите в 229 литра. Вътрешната циркулация на въздуха също е с 40% по-ефективна. Основни съображения за инсталиране на ракетен нагревател.

Инсталирането на комини е най-често срещаният начин за свързване на печки на твърдо гориво. Плочата е свързана с комина с помощта на метални комини, които също действат като топлообменници. Общата дължина и броят на кривите зависят от комбинираната тяга на печката и комина.

Тухла и комин - размерите имат значение

Сблъсквайки се за първи път с полагането на хоризонтален комин (виж. Направи си сам комин), дори опитен майстор може да се препъне, когато спазва тези правила.

Но нека разгледаме всичко по ред.

 • Стандартната тухла има размер 250 × 120 × 65 мм
  ... Какво имаме в този случай?
 • Ясно е, че половината от тухлата ще има размер 125 × 120 × 65 мм
  ... Тъй като блокираме хоризонталния участък на комина с тухла, решихме размера
  125 мм.
 • Тъй като височината на тухлата е 65 мм
  , става ясно, че за да създадете един канал, ще трябва да изложите два реда,
  65+65=130
  , добавете към това два слоя хоросан.

Нашият комин ще има напречно сечение 125 × 125 × 140 мм

... Това е много важно да се помни, тъй като при полагането на този вид комин мнозина правят груба грешка.

Основните съображения за инсталиране на печка са. Пожароустойчивост Максимално възстановяване на топлината Практично и естетично подреждане на комини. Печката и чайниците, особено тези в близост до нея, трябва да се държат на безопасно разстояние от запалими материали като тапети, килими и др.

Оптималната връзка на печката изисква търпение и усилия. Целта е да се постигне баланс между апетита и топлината. Ако поставим купите, тягата ще бъде много добра, но ще имаме значителни топлинни загуби през комина. Най-лесният начин за преценка е чрез докосване на тръбата точно пред комина. Ръката ви трябва да може да издържа на температурата. Ако парите на комина вече са загубени много и ако са горещи, разликата между ракета и конвенционална печка по отношение на загубите на стека не е голяма.

Ако хоризонталната част на комина има размер 125 × 125 × 140 мм

, тогава максималната дължина на вертикалния участък на циркулацията на дим се задава напълно произволно, т.е. начина, по който върви.

Това не може да бъде позволено, ако при полагане на последната тухла на пода размерът на вертикалния преход не съответства на горните параметри, изрежете тухлата, за да съответства на размера. Отново това е много важно.

При нормален работещ комин препоръчваме да използвате само радиатори и радиатори "коляно". За инсталации с голям лакът, трябва да се опитате да намерите баланс. Ако изградим система с твърде много купа, тогава тягата може да загуби много тегло и печката започва да гори мързеливо и често пуши, когато се запали и създава конденз. Дългите хоризонтални димоотводи са типични за инсталации с топлинна маса.

Важно е да оставите място тук за почистване на пепелните тръби. Имайте предвид, че говорите за пепел, а не за картофи. Пепелта се пренася чрез движещи се газове и се отлага в хоризонтални участъци на тръбите. Термичните настройки са по-подчертани при дълги хоризонтални участъци и трябва да се следи броят на коленете. Най-добре е да се сведе до минимум тяхното използване и когато инсталацията приключи, да се направи пробна почивка. Ако смятате, че тягата е мощна, можете да замените една от вертикалните плоски тръби с права тръба с коляно или лирен радиатор.

Вихри - Методи за решаване на проблеми

Следващият въпрос е как да се минимизират острите ъгли. Ако си представим движението на продуктите от изгарянето вътре в комина като воден поток, става ясно, че по острите ъгли на тухлената зидария ще се появят вихри, които предотвратяват нормалното движение на газове и в резултат на това влошаване на течението.

Характеристики при работа с ракетен нагревател. Пренебрегването на огъня може да бъде малко сложно, особено за хора без опит. Тук ще се ограничим до основни позиции при стрелба с ракета. Горивото е най-важният елемент при запалването и поддържането на пожар. Изгарянето на пещта трябва да се извършва със сух и лепкав материал.

Тук сме представили пример за печка. За да стартираме горивото, използваме 3, 4 парчета дъб, изстискващи ядки, малко шишарки и малко хартия. Както можете да видите от фигурата, дървото е обърнато към дъното на отвора, чиято дебелина е избрана така, че да не покрива напълно отвора във вътрешната част на хоризонталната камера. На дъното слагаме черупки от орех върху тях и шишарки над тях.

Единственото правилно решение в този случай е изглаждането на острите ъгли вътре в комина.

Имайки предвид преходите в комина, може да се види, че е възможно да се изгладят остри ъгли само при самото припокриване на димния канал. Това се прави чрез просто отчупване на острите ъгли на тухлата. Това трябва да се прави много внимателно и внимателно.

Затворете капака около ⅓ от отвора. Това е важно, когато имаме нисък апетит. Основно изискване специално за ракетни нагреватели е да се покрие ⅓ до ½ площта на входа на дърва! Моля, обърнете внимание: не е нужно да покривате с капак, който просто може да се напълни с дърво! Но когато поставяме малко дърво, препоръчително е да използвате покривало, за да ограничите свободната площ. Това ускорява въздуха и ангажира комина и дима, които избухват от дървото, а също така предотвратява пълзенето на огъня.

Имайте предвид, че това не намалява входящия въздух, както при конвенционалните печки, а просто променя скоростта и по този начин запалва огъня. Ако обаче покрием много голяма площ, печката започва да „потъва“, това веднага се разбира като звук от изгаряне. Скоростта на изгаряне се контролира чрез промяна на размера и количеството изгаряне на дърва. Например, ако искаме силно горене, ще доставим повече и по-фина дървесина. Ако искаме да изгорим малко, ще поставим някои по-дебели гори. Добре е да имате поне две горящи дървета, когато имат тенденция да угасват.

Нашият съвет: Използвайте електрическа шлифовъчна машина, за да изгладите острите ръбове на тухли.По този начин става много по-бързо и резултатът ще бъде много по-добър.

Ако има печка, ще има комин

Фигурата показва част от пещта, за която е необходимо да се подреди хоризонтален комин.

Екобрикетите са добро ракетно гориво. Публикуваната пожарна бележка обяснява какъв е ракетният режим. Той също така представя характеристиките и ефектите на комини. Сега само ще изясним, че ракетният нагревател влиза в работен режим в рамките на 15-30 минути след запалването, в зависимост от интензивността на горенето. Това може да се нарече начален ракетен режим, като само първата част на централния комин е добре нагрята. След известно време целият вътрешен комин се загрява и пещта достига пълна работа, което се характеризира с бавно изгаряне на дърва.

Както споменахме по-рано, трябва да се съобразим с всички параметри на размерите на вътрешната секция. Ако опитът в този вид работа не е достатъчен, тогава можете да изградите калъп с подходящ размер. С негова помощ ще бъде възможно успешно да се контролира целият процес на полагане на тухли.

Както бе споменато по-рано, площта на напречното сечение на вътрешната част на комина ни ще бъде 125 × 125 × 140 mm.

Много неприятно явление е кондензацията на водни пари по вътрешната повърхност на краставиците. От тях изтича кафява течност и тя мирише и мирише. Конденз се получава, когато изгаряме мокри или много влажни материали в комбинация с хладни вани. По принцип е възможно да се изгори мокър материал, но за да направите това, печката трябва да гори и гори със сухо дърво, докато котлите се нагреят достатъчно, за да се предотврати конденз.

Препоръчително е пепелта да се отстранява ежедневно от камерата. За тази цел може да се използва малка линийка или дървена бъркалка. Когато печката лети често и натрупва повече пепел за кратко време. Когато гори дълго време, ако се използва правилно, може да остане много малко пепел и да не се почисти преди следващия пламък.

Настройка на хоризонтален канал

 • За целта полагаме два реда тухли по такъв начин, че да получим хоризонтален канал на комина. Фигурата показва как да направите това. Тухлите се полагат по обичайния начин за тухлена зидария.
 • Единственото нещо, което се изисква, е стриктно спазване на дебелината на шевовете. Тъй като разликата от няколко милиметра не играе голяма роля в обикновената тухлена стена, в комина тази разлика ще доведе до промяна във вътрешния участък на комина.
 • Ето защо, когато полагате всяка тухла, внимателно проверявайте и регулирайте дебелината на фугата и хоризонталното полагане. Това може да се направи с помощта на нивото на сградата.

Ако е необходимо, тухлата се избива с чук с гумен връх или конвенционален чук с дървена подложка. Припомняме ви, че дебелината на шева е 3 мм

.

Подготовка за припокриване

Коминният канал е готов. Изисква се припокриване. За това ще подготвим канала. Полагаме още един ред според схемата, показана на фигурата.

Сега всичко е готово за полагане на пода. Какво друго е важно да знаете. Когато полагате тухли, обърнете голямо внимание на стърчащия хоросан. Всички течащи разтвори трябва да бъдат внимателно отстранени.

Ако е възможно, вътрешните шевове трябва да бъдат напълно запълнени с хоросан. Недостатъците на разтвора формират допълнителни стъпки, при които в последствие ще се натрупват сажди.

Подова тухла - умение, сръчност, желание, обучение

Как да инсталирате правилно тухли на пода? Това изисква определено умение и знания. Приготвяме се да започнем:

 • Нанасяме тухла без хоросан и определяме частта, която е вътре в канала на комина при обороти.
 • С помощта на мелница закръглете острите ъгли, както е показано в ранната диаграма.

Нашият съвет: тъй като не всички тухли подлежат на закръгляване, можете веднага да приготвите необходимото количество, съгласно диаграмата на комина.Те винаги могат да бъдат изрязани по размер, ако е необходимо.

 • По отношение на решението. При полагане на подови тухли хоросанът се полага върху тухлата, която ще се полага, и в никакъв случай върху зиданите тухли.
 • Поставете тухлата и определете кои части тя докосва зидарията на комина. Както можете да видите от снимката, тя прилепва към зидарията с една част от приклада и лъжицата изцяло и половината от пастела.
 • Нанесете хоросан върху тези части и разнесете възможно най-равномерно. Имайте предвид, че за да не потъне тухлата отстрани, по краищата трябва да има малко повече хоросан, отколкото в центъра.
 • Разтворът се нанася с главата надолу върху тухлата. Когато хоросанът се нанесе, полагаме тухлата и я притискаме плътно с лъжицата и прикладката.

Точността има значение

След това, използвайки нивото, правим необходимото измерване. Ако е необходимо, чукнете тухлата с гумен чук. В никакъв случай не трябва да удряте частта над димоотвода.

Можете да поддържате тухлата отдолу с една ръка и да извършвате необходимите манипулации. По този начин целият ред се вписва. В крайна сметка трябва да получите, както е показано на снимката.

Нека повторим, полагайки последната тухла на пода, проверете размера на вертикалния завой. Ако е необходимо, подрежете тухлата точно толкова, че да съответства вертикалния канал на хоризонталния канал.

Справка: спазването на размерите на комина е гаранция за добра и ефективна работа на комина.

Сега всичко може да се повтори в обратна посока. Така се вписва целият комин.

Зидария функции

Важно е дебелината на шевовете да не надвишава 5 мм. По-добре е, ако печката може да поддържа дебелина не повече от 3 мм. Увеличаването на параметъра води до намаляване на вътрешните размери на тръбата. По време на работа те постоянно следят хоризонталното подравняване на зидарията с нивото на сградата. Използвайте гумен чук, за да чукнете тухли. Забранено е да се чукат тухли отгоре надолу.

Припокриването на хоризонталния канал се извършва в следната последователност:

 1. Едната страна на канала трябва да е с една тухла по-висока. Това ще гарантира, че то е поставено на леглото от долната страна и челно към противоположната страна.
 2. Приготвената тухла се полага на долната стена, така че да се стича със страничната страна на челната част на нивото на противоположната стена. Това е тухлен монтаж, който трябва да се направи.
 3. След това хоросанът се поставя на челната страна на тухлата и на долната стена на канала в равномерен слой. Тухлата се притиска и сместа, освободена от шевовете, веднага се отстранява.
 4. Трябва да се помни, че последната тухла трябва да има заоблени и полирани ъгли от долната страна. По-добре е да ги обработвате директно по време на зидарията и ако това се прави предварително, трябва да се изчисли точният брой на такива тухли. Следващият канал протича в обратна посока.

Изисквания за хоризонтални комини

Ъглите вътре в канала предизвикват завихряне на газовете и сажди се утаяват по стените на канала. Комините от този дизайн се отличават с най-висока степен на образуване на сажди, така че вътрешната им повърхност трябва да бъде възможно най-гладка. Напречното сечение на канала не трябва да се променя през цялото време. За зидария се използват само огнеупорни тухли и хоросан, чиито характеристики съответстват на следните параметри:

 • газонепропусклива структура,
 • поддържане на херметичност,
 • устойчивост на механично напрежение,
 • устойчивост на кондензат и неговите киселини.

Хоризонталната част на комина е оборудвана в отоплителни и готварски пещи, в които дизайнът предвижда наличието на сушилна камера. Точно местоположението му над хоризонталните канали осигурява оптимални условия за сушене. Също така този тип комин е основният в устройството на сушилни фурни. Трябва да се отбележи, че отоплителните тела от този дизайн се инсталират рядко, тъй като работата се счита за трудна и изисква опит. Теглото на такива фурни е най-голямо в сравнение с други опции.

Сажди: тухла или врати

В такъв комин със сигурност ще възникне въпросът за саждите. Основният недостатък на такъв комин е необходимостта от голям брой врати за почистване (Как да почистите комина).

Вратите значително намаляват ефективността на комина. Неравномерното нагряване на тухлени стени и метални врати води до големи температурни разлики вътре в комина и в резултат на това до влошаване на тягата.

Нашият съвет: вместо метални врати, монтирайте избиващи тухли. Разбира се, това леко ще усложни поддръжката на комина, но при всички случаи значително ще подобри неговите характеристики.

Работата не изисква бързане. Основното нещо в конструкцията на този комин е грижата и точността. Използвайки горните съвети и трикове, можете успешно да изградите хоризонтален комин за вашата печка.

>> ?

След като се справихме с котлите, е време да поговорим как да направите комин правилно

, като разгледа различните конструкции на комини и изискванията за тяхното изграждане.

Коминът за котела е предназначен за отстраняване на продуктите от горенето на гориво в атмосферата. Всъщност всеки отоплителен котел, ако не е електрически, може да работи само ако има правилно направен комин.

Какви дизайни на комини има?

Каква е разликата от коаксиалния комин

За да разберете отличителните характеристики на хоризонталните комини от коаксиалните, трябва да разглобите тяхната структура и принцип на действие.

Първото устройство комбинира 2 тръби с различен диаметър: вътрешната премахва дим и продукти от горенето, а в кухината между него и външната стена на външната тръба се подава свеж въздух.

Предпоставка за функционирането на комини от коаксиален тип е наличието на турбина в отоплителното оборудване, която ще изтласка дима и ще изсмуче кислорода. Тази система е най-лесната за инсталиране, тъй като не изисква естествена тяга.

Външен страничен комин

За такива комини не е необходимо принудително течене: отработените газове се изхвърлят поради естественото атмосферно течение. С такова устройство за комин тръбата от котела преминава през стената на улицата и след това коминът по стената се издига до покрива:

2. Външен страничен комин

Височината на комина трябва да бъде най-малко 5 м от дъното на котела до горната част на комина (вижте следващата фигура).

На диаграмата D1 и D2 са диаметрите на самия комин и изхода на котела. Така че тези диаметри трябва да са равни и да отговарят на стандартните 130 mm.

Коминът е прикрепен към стената с помощта на допълнителни части (скоби и носеща рамка).

Какво е това и защо е необходимо?

Хоризонталните комини са участъци от комина, успоредни на пода, преминаващи под една или друга форма между печката и изхода към покрива. Извършва се в три вида:

 • Под формата на клон от основния. Максималната дължина на "легналата" част -1м.,
 • Напълно, с минимална височина на вертикалните тръбни участъци. Извежда се на улицата през дупка в стената на къщата,
 • Змия (само тухлена версия).

Площта на работната повърхност на хоризонтален комин е няколко пъти по-голяма от тази на конвенционалния.

Заслужава ли си да направите хоризонтален комин: плюсовете и минусите на дизайна

Кога е необходима инсталация?

 • Котелът или печката трябва да бъдат свързани към изход, разположен далеч. Има ситуации, когато вертикална тръба не може да бъде инсталирана на закрито по някаква причина. В тези случаи той се извежда извън помещението и се свързва с печката с помощта на гореспоменатия тръбопровод,
 • Печката (котелът) има ниска скорост на топлопреминаване, тя е по-малка от необходимата за отопляемата площ и не може да се справи с осигуряването на топлина за цялата стая. Тук хоризонталният участък на тръбата играе ролята на един вид батерия,
 • Ако източникът на топлина не е свързан към отоплителна среда. Това важи особено за каменна (тухлена) печка, която отделя топлина във вътрешността поради охлаждането на зидарията. В този случай използването на многозавиващи комини (змии) е най-оправдано.

Изисквания към коминното устройство

За горното, нека разгледаме диаграмите как са подредени комини.

Вертикално изпълнение. Ако котелът е на пода и подовете са горими, под котела трябва да има негорим субстрат: азбестов лист плюс метален лист.

Проход на комина през дървена стена

(и като цяло стена от горим материал) трябва да има противопожарно уплътнение за поне 0,5 метра около комина.

Следващото изискване е - дължина на хоризонталния участък на комина

: от оста на котела до оста на комина, която е отвън, не трябва да има повече от 2 метра, в противен случай тягата ще бъде лоша.

На външния участък на тръбата тръбата е двуслойна и между слоевете се полага топлоизолация, за да се предотврати конденз в тръбата. Но във всеки случай в долната част на вертикалния участък на тръбата трябва да има джоб за почистване и източване на кондензат.

На фиг. 3 комин, който минава вертикално през таваните: в този случай през тавана и покрива. Изискванията тук са еднакви. Също така се добавя изискване: от дъното на котела до горната част на тръбата, разстояние най-малко 5 m.

Диаметър на комина за газов котел

зададен от производителя трябва да бъде равен на диаметъра на комина, излизащ от стаята. Това се случва, че котлите с по-малък диаметър на комина (около 80 mm), тогава вътрешният диаметър на останалата част на комина трябва да бъде най-малко 130 mm. Всички тези изисквания трябва да бъдат взети под внимание, защото ако не го направите правилно, ще имате проблеми с пускането на газовото оборудване в експлоатация.

В следващата диаграма (фиг. 4, А) се разглежда вариант, когато коминът е вграден в канала на външната стена. Тук трябва да се спазват следните изисквания: под входа на тръбата в канала на стената трябва да има люк за почистване. Случва се в студено време врабчета, гълъби и др. Да седят на върха на комина, давят се от въглероден окис и падат в комина. Естествено, всички тези боклуци ще се събират, докато целият комин не се запуши.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни