Какви са видовете тухлени печки за къщата - разлики, дизайнерски характеристики


Характеристики на дизайна на индустриалните пещи

Компактна индустриална пещ за топене на метали

Основният елемент на пещта е функционираща барокамера, изолирана от околната среда. Външно изглежда като огромна фурна. Обработените суровини или продукти се поставят в тази камера и след това устройството се включва, като се използват определени технологични параметри.

Допълнителни също толкова важни елементи на електрическите пещи са:

 • Строителни и инженерни конструкции (кожух, рамка, фундамент).
 • Радиатор, който безопасно охлажда рециклираните продукти.
 • Автоматизирана система за контрол на тези. процеси.
 • Устройства за подаване на електричество и гориво.
 • Камери за оползотворяване на продуктите от горенето и излишната топлинна енергия.
 • Транспортна система.
 • Устройства за зареждане на суровини и отстраняване на продуктите от горенето.

Производителите на пещи продължават да подобряват устройствата и до днес, за да увеличат тяхната производителност, издръжливост и да намалят цената на тези. поддръжка, цена на конструкцията и нейния ремонт.

Фурни с обратен поток

Най-съвършената форма - ефективността може да достигне 90%. Такава впечатляваща фигура е възможна благодарение на оригиналния дизайн, при който камерата с открит огън е отделена от комина със стена. В резултат на това димът се отстранява през долната част на печката и помещението се загрява равномерно.

Изглежда, че това е невъзможно - горещият въздух винаги се издига нагоре! Това е вярно. Но устройството има специална качулка, в която димът се натрупва и охлажда. Частиците студен газ се движат надолу и се извеждат през комина, а на тяхно място влиза нагрят въздух. По този начин се постига висока ефективност.

Фурна Vimana

Такива пещи за отопление имат редица предимства:

 • възможността за изграждане на устройства с всякакъв размер и форма;
 • в аспиратора може да се монтира бойлер, фурна или парогенератор;
 • има перспектива за автоматизиране на процеса.

Печките Vimana, модернизирани със система за рециркулация на въздуха, могат дори да се използват в жилищни сгради. Единственият им недостатък е сложността на дизайна. Не всеки майстор може да изгради този сорт.

Печка Grum-Grigimailo

Друг дизайн на противотока, разработен от руския изобретател В.Е. Грум-Григимайло. Той има кръгла форма, така че може да бъде стилизиран като холандска печка (което предприемчивите руски производители на печки правят през последните 150 години). Действието му се основава на принципа на свободно движение на газове.

В средата на горивната камера има градушка - отвор, през който газовете проникват в горната част, над която е подредена капачка. В този раздел се осъществява пренос на топлина, охладеният газ намалява и нагрятият въздух се издига.

Устройството Grum-Grigimailo акумулира перфектно топлината - температурата в помещението не спада, дори ако котелът е забравил да затвори клапана. Студеният въздух, постъпващ в пещта през пепелника, не позволява на горещите потоци да се охладят и следователно устройството отдава топлина за дълго време, въпреки относително тънките стени.

Сортове и класификация на индустриалните пещи

Всеки производител е въвел свой вкус в дизайна на индустриална пещ, поради което са се появили устройствата, подобни по принцип на действие, но се различават по определени параметри. Поради това учените са решили да класифицират електрическите пещи според механични, топлинни или термотехнологични параметри.

В зависимост от предаването на топлинна енергия, индустриалните електрически пещи се разделят на:

 • Генератори на топлина.
 • Топлообменници.

Индустриалните пещи-топлинни генератори провокират появата на топлинна енергия вътре в преработените суровини. Топлината се появява в резултат на протичането на електрически ток под въздействието на химични реакции през металите. Такива пещи включват: съпротивителни устройства, преобразувател, индукционни електрически пещи.

Топлообменните пещи загряват рециклируемите материали, благодарение на изгарянето на гориво или използването на електрически нагреватели. Предаването на топлина към суровините, поставени вътре в такива устройства, може да се извърши чрез конвективен или радиационен режим. Пример за функционирането на първата е фурна за пекарни, а втората е индустриален инфрачервен нагревател.

Вертикална индустриална фурна

Функционалността на електрическите индустриални фурни се характеризира с електрически импулси. Тези пещи включват: дъгови, индукционни и електронно-лъчеви пещи. Те са разделени на 2 вида:

 • Вертикален.
 • Хоризонтално.

Първият тип е изключително рядък. Основно в индустриалните предприятия се използват хоризонтални пещи. Температурата вътре в тях може да се поддържа на същото ниво или да се променя, в зависимост от дължината и времето на функциониращата барокамера. Устройствата, които променят температурата вътре в камерата, се наричат ​​периодични пещи, а тези, които поддържат дадено ниво, се наричат ​​непрекъснати пещи.

Руска печка за отопление на помещенията

Устройството, познато ни от приказките, държи рекорда по брой промени и подобрения. Изградени печки и неизвестни самоуки майстори са работили по изграждането му. Ще разгледаме класическия тип и няма да засегнем неговите разновидности.


Подобрените руски печки могат да имат ефективност до 80%.

Централният елемент е камерата за готвене или тигелът. В предната част на конструкцията има правоъгълен отвор - устата (челото), през който се полагат дърва за огрев и се монтират съдове с храна. Устието и тигелът са отделени един от друг с первазна стена, която завършва свода. В резултат горещият газ се задържа в камерата за готвене, след това влиза в предната му част и се извежда през комина навън.

Поради конструктивните характеристики руската печка има редица недостатъци:

 • неравномерно нагряване на помещението - температурата на тавана може да достигне 25 ° C, а на пода тя клони към нула;
 • ниска ефективност - около 70% от генерираната топлина "лети" в тръбата;
 • масивност - някои структури могат да заемат до 50% от площта на хижата;
 • лош пренос на топлина - максималната площ за отопление не надвишава 45 м2;
 • дълго стартиране - след престой през лятото е необходимо ежедневно загряване.

Едно от предимствата е неговата гъвкавост - печката се използва за отопление и готвене. Също така плюсовете включват способността да се работи на всяко твърдо гориво, включително слама и храсталаци.

https://youtu.be/UjnSEn1HvPA

Характеристики на електрически промишлени фурни

Москва е силно развит град. Тук има много предприятия, които вече имат индустриални пещи, но се появяват и начинаещи, които се нуждаят от специално оборудване. Ето защо в Москва има много специализирани магазини, които продават индустриални електрически фурни. Когато купувате такова оборудване, е важно да разберете неговите характеристики и разлики. Тези знания ще ви помогнат да изберете правилното устройство и ще осигурите рентабилност на бизнеса.

Електрическата фурна е голяма по размер конструкция, захранвана от електрически ток. Предназначен е за претопяване на руди и метали, изсушаване, отгряване, придаване на пластмаса и промяна на вътрешните им свойства. Тези електрически пещи включват индукционни, дъгови и съпротивителни пещи. Последните работят поради генерирането на топлина в обработвания материал.

Устойчиви пещи

Индустриалните пещи за електрическо съпротивление могат да работят на пряк и непряк принцип.В първия случай топлинната енергия се генерира и освобождава вътре в обработвания материал под въздействието на електрически ток, а във втория - поради нагревателни елементи в контакт с електричеството.

Устойчива пещ

Устойчивите пещи могат да бъдат еднофазни или трифазни, с мощност до 3000 kW. Тяхната функционалност изисква мрежово напрежение 380/220 V (50Hz). Устройствата са класифицирани като приемници на електроенергия от 2-ра категория (по отношение на непрекъснатостта на тока). В този случай мощността може да варира от 0,8 до 1,0.

Електрическа дъгова пещ

Този тип индустриална пещ е кръстен точно така, поради сводестия топлинен ефект, създаден от устройството. Те са подходящи за обработка на цветни и черни метали. Дизайнерската характеристика е камерата за топене, затворена от подвижен покрив и кожух с огнеупорна облицовка. За нормална работа на устройството е необходим трифазен променлив ток, който образува електрически дъги, образувани от метал и 3 електрода, разположени вътре в конструкцията.

Промишлените електрически дъгови пещи също могат да бъдат:

 • Направо. Дъгите се образуват и запалват през обработвания материал.
 • Непряк. Под дъното на устройството се образуват дъги.

Необходимото напрежение за свързване на електрически дъгови пещи към мрежата е 6-10 kW, чрез трансформатор на фурна с напрежение до 100V (вторично).

Индустриална индукционна електрическа пещ

Индукционните пещи най-често се използват за топене на стомана, но това устройство може да обработва алуминий, бронз и други метали, техните сплави в графитен тигел. Принципът на действие на устройството е подобен на функционалността на трансформатор с 2 намотки. Първата е охлаждаща индуктивна течност, втората е обработената суровина, която играе ролята на товар. Под въздействието на електромагнитно поле на индуктор се появяват индуцирани токове, нагряване и топене на метали.

Индукционна електрическа пещ

Основните компоненти на индукционната пещ:

 • Кадър.
 • Индуктор.
 • Тигел.

Основният елемент е индуктор, изработен от медна тръба. Представен е като многооборотна намотка с водно охлаждане. Течността и електричеството се подават директно към индуктора чрез гъвкави охладени кабели. Захранването се осъществява от термисторен преобразувател с честота TFC-250 - 1,0 kHz. Той преобразува трифазен ток (50 Hz) в еднофазен. Мощността на устройството може да варира в зависимост от колебанията на напрежението и автоматичното регулиране на процеса на топене.

Съвременните московски магазини са оборудвани с най-новите модели индустриални електрически пещи. Всеки от тях е продуктивен, но най-важното е да изберете правилното устройство. За да не сбъркате в избора си, консултирайте се със специалист. Той ще ви каже кой модел е най-подходящ за вашата работа.

Холандска печка за отопление

Дизайнът е разработен в Холандия, отличава се с правоъгълна форма и едноканален директен комин. До средата на 19-ти век той се използва в домовете на заможни хора, след което е заменен от централни отоплителни системи. В Съветския съюз такива печки са инсталирани в селски частни къщи, днес те се използват за създаване на оригинален интериорен дизайн.

Такива устройства са малко полезни за отопление - ефективността им не надвишава 40%.

Тези видове имат редица предимства, които привличат както производителите на фурни, така и жителите на частни къщи.

 1. Простота на дизайна - всичко ще работи правилно, дори ако капитанът направи малка грешка по време на строителството.
 2. Наличност на модификации - можете да прикачите огнище, без да намалявате ефективността и специални промени.
 3. Различни размери - при желание размерът на камината може да бъде намален до 50 cm2.
 4. Ниски строителни разходи - за такава пещ са необходими по-малко материали, отколкото за руски или шведски.
 5. Разширяемост - можете да увеличите дължината на комина, без да променяте площта на пещта.
 6. Бързо нагряване, без да се хаби дърва за огрев.
 7. Силен топлопренос - възможност за отопление на помещение до 60 м2.


Ако прекалите с количеството дърва за огрев, коминът няма да се справи с излишния въглероден окис, който е опасен за живота на хората в стаята.
Въпреки това, "холандците" не са без недостатъците си и ниската ефективност не е най-същественият недостатък. Устройството е чувствително към качеството на дървата за огрев. Високото количество пепел води до повишено образуване на сажди, което удвоява риска от пожар.

Ако прекалите с количеството дърва за огрев, коминът няма да се справи с излишния въглероден окис, който е опасен за живота на хората в стаята.

По времето на Петър I руските производители на печки подобриха холандския дизайн, като замениха каналната система с камбанарна. Такива отоплителни устройства работят на принципа на противопоток, могат да имат кръгла, триъгълна или многостранна форма и да бъдат инсталирани във всяка стая. Европейците харесаха нововъведението, така че се появиха псевдохоландки.

Необходими материали и инструменти

За да поставите печка на дърва за къща, първо трябва да подготвите необходимите компоненти:

 • чугунен котлон с горелки;
 • врата за горивната камера;
 • врата за пепел;
 • малки вратички за почистване на комини;
 • решетка;
 • тел или стоманена лента за закрепване на вратите;
 • подсилващи стоманени ленти;
 • метален ъгъл за кант на горната част на устройството;
 • летен спирателен вентил за преминаване на дим;
 • метален лист (предварителна пещ) за осигуряване на пожарна безопасност;
 • фурна, съд за отопление на вода.

Тухлени фурни за дома - техните рисунки с поръчки, са предназначени за определено количество червени и огнеупорни тухли. В този случай конструкцията е предварително подложена на сухо, за да се избере правилно необходимия материал и да се разбере принципът на действие на нагревателя.

Също така се препоръчва да подготвите основен набор от инструменти за изграждане на пещ със собствените си ръце:

 • разновидности на чукове: кирка, фурна и гума;
 • шпатула от дърво за смесване на разтвора;
 • нива: хоризонтално и вертикално;
 • мистрия (мистрия);
 • клещи, рашпил, длето;
 • контейнери за разтвор, вода;
 • изчеткайте от четина.

Основни стъпки и важни характеристики

Всички нюанси за това как да поставите фурната със собствените си ръце са представени в редовните чертежи на тухлени фурни за дома. Просто трябва правилно да използвате представения материал.

Изчисляването на ефективността на необходимото устройство помага да се изберат най-подходящите чертежи на пещта. В същото време стандартът за топлинно излъчване на квадратен метър от площта на устройството се счита за 0,5 kW при нормални условия и 0,76 kW при силни студове. Предполага се, че къщата е добре изолирана отвън.

За отопление на жилищна площ от 100 кв. метра, е необходимо да се изгради конструкция на печка с височина 2,5 м, с полезна отоплителна площ от 17,5 кв. метри. В същото време в нормален режим се отделя 8,5 kW топлина, а при интензивна работа на устройството - 13,3 kW. Топлопредаването на фурните за готвене е малко по-високо поради металната плоча, фурната.

Какви са пещите по размер, мощност, външен вид, се взема предвид при избора на подходяща конструкция. Всички части на конструкцията са свързани помежду си, следователно, когато се изчислява как да се постави горивната камера на устройството с печка, трябва да се спазват следните изисквания:

 • монтажът на камината според чертежа винаги съответства на стандартния размер на положената тухла. Ето защо се препоръчва предварително да сгънете печката на сухо;
 • Разполагаме устройството за нуждите на лятната вила с по-тънки стени; за постоянно отопление е по-добре да поставите дебелостенна камина или да закупите готова чугунена конструкция.

Предимства и недостатъци

Тухлените видове отоплителни печки се различават по дебелината на стените на отоплителното устройство:

 • тънкостенни (холандски) - стената лежи в 1/4 от тухла (6,5 см). Структурата бързо загрява стаята, но на практика не задържа топлина.Изгодно е като печка за лятна резиденция, където собствениците не живеят през зимата, но идват за кратък период;
 • дебелостенни (руска печка) - дебелина на стената - 12-25 см (1/2 -1 тухла). Уредът се загрява дълго време и топлината се поддържа за повече от един ден. Липса на строителство - за зимата се изискват много дърва за огрев;
 • комбинирани конструкции, в които камината е разположена с дебели стени, а коминът е 1/4 тухла.

Характеристики на тухлени фурни в къщата

При избора на кой дизайн да се даде предимство, трябва да се има предвид, че има следните видове фурни, в зависимост от функционалността:

 • отоплителна тухлена фурна, предназначена само за отопление на стаята. Структурата е с малки размери (упорит - холандски);
 • видове готвене на тухлени фурни за къщата са оборудвани с чугунена печка, която е пригодена за готвене, отопление на вода. Печката не е пригодена за отопление на жилището (шведски);
 • комбинирани, универсални отоплителни и готварски конструкции с котлон, способни да отопляват различни зони на селска къща. Модерните фурни са оборудвани с фурна, ниша за сушене на плодови и зеленчукови продукти. Печките и камините често се комбинират.

Избор на местоположението на конструкцията

Тухлена печка трябва не само да бъде правилно избрана, но и правилно инсталирана в сградата. Това отчита каква е площта на цялата конструкция и помещението, в което ще се намира печката

Освен това е важно да запомните предназначението на конструкцията, безопасността на нейната инсталация и броя на помещенията, които трябва да се отопляват с това оборудване.

https://youtu.be/nFLmrISqlHw

С правилното разположение може да се очаква равномерно и качествено отопление на цялата конструкция, както и пълна безопасност при използване на открит огън в печката.

По този начин има много видове печки, които се различават по различни параметри, характеристики на пещите, размери и други характеристики. Изборът трябва да бъде разумен и компетентен. така че продуктът, който получавате, да е безопасен и приятен за използване и да е ефективен и траен.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни