Как да изберем подходящо топлоустойчиво лепило за печки и камини, предназначение и видове композиции

Полагането на камини и печки има редица характеристики, тъй като конструкцията ще бъде постоянно изложена на високотемпературна експозиция. В тази връзка, за процеса, трябва да изберете специално лепило за печки и камини, това ще помогне да се запази структурата и няма да се срути, пукнатина при такива условия. Повече подробности за това какви свойства трябва да притежава висококачественото огнеупорно лепило, какви видове съществуват, ще бъдат описани по-късно.

Топлоустойчиво лепило за печки и камини

За полагане на плочки керемидите използват специално лепило за полагане на фурни на основата на глина, но за облицовъчни работи разтворът е неудобен, разпространява се по повърхността и процесът на втвърдяване отнема повече време. Следователно за тази цел са създадени лепила за пещи с различен състав. Те са вискозно вещество, което осигурява бързо и надеждно фиксиране на фурнира. Може да се продава в готов вид, или под формата на суха смес, която изисква разреждане преди употреба.

Първият вариант има няколко недостатъка: трябва да работите бързо с него, в противен случай той ще изсъхне, а цената му също е по-висока.


За полагане на плочки керемидите използват специално лепило за полагане на фурни на основата на глина.

Какви компоненти трябва да бъдат включени

Производителите се опитват да създадат топлоустойчиво лепило за плочки за фурни с универсални свойства, но повече внимание се обръща на подобряването на редица свойства, необходими за тези конструкции:

 • Топлоустойчива устойчивост;
 • Водоустойчивост;
 • Пластмасова структура;
 • Капацитет на топлообмен;
 • Линейно разширение;
 • Екологичност.

За да се получат тези характеристики, към основните елементи се добавят различни пълнители. Те включват:

 • Циментова смес;
 • Пясък;
 • Шамотни влакна;
 • Минерални добавки;
 • Синтетични елементи.


Производителите се опитват да създадат термоустойчиво лепило за плочки за фурни с универсални свойства.

Огнезащитно лепило за облицовка на камина

Когато се изисква покритие, най-добре е да използвате специално лепило за стена. Поради наличието на минерали се постига максимална стипчивост.

Топлоустойчив мастик
Топлоустойчив мастик за облицовъчни печки и камини

Освен това не само лепило, но и разтвор на основата на талкохлорит може да се похвали с топлоустойчивост за камина. Състои се от камък (така нареченият сапунен компонент) и магнезит и хлорит. При взаимодействие с течно стъкло плочката служи дълго време, дори при механични повреди.

Между другото, разликата между лепилото за плочки от втората категория е, че той е в състояние да прехвърля топлина добре, тоест топлинната енергия няма да изчезне "сама по себе си" и съответно стаята се затопля много по-бързо.

Устойчиви на висока температура лепила

Разновидностите на лепилата за фурни се разграничават по два основни критерия: по предназначение, на какъв етап се прилага съставът; според формата на освобождаване, изборът се определя от условията и обема на работата, опита на капитана.

По предварителна уговорка

Винаги можете да намерите универсални лекарства в продажба, но можете да получите по-надежден и висококачествен ефект, като изберете състав за конкретна цел и условия.

Важна насока е видът на материала, който ще бъде залепен. Лепилото за метал няма да работи толкова добре със стъкло. Топлоустойчивото лепило за камина има свои собствени характеристики и в други ситуации може да повлияе на качеството.


Важна насока е видът на материала, който ще бъде залепен.

Чрез формуляр за освобождаване

Когато неопитен производител на печки отива на работа, по-добре е той да избере готови видове лепила, ще му бъде по-лесно да работи с тях. В края на краищата не е нужно да разреждате състава с вода, разбира се, производителите прилагат инструкции за подготовка, но процесът все още може да причини трудности.

Важно е да се вземе предвид, че готовите смеси не могат да се съхраняват дълго време, те могат да се втвърдят по време на полагане, така че трябва да работите с тях по-бързо. Не трябва да купувате никакви лепила в големи количества, срокът на годност на съставите не надвишава 1 година.

Сухата смес обикновено се използва при работа с неравни повърхности. По време на производството сместа се подлага на топлинна обработка, променяйки структурата си.

Недостатъците са: необходимостта от притежаване на редица умения, тяснотата на обхвата на употреба.

Готовите лепила на пазара се представят в големи количества, те се различават помежду си по предназначение. Следователно, подходящо решение може да бъде избрано за всяка цел. По-удобно е да работите с тях, те често се произвеждат в тръби.


Сухите смеси обикновено се използват, когато работата се извършва на неравна повърхност.

Какво казват основните параметри

Много начинаещи майстори погрешно вярват, че показатели като топлоустойчивост, термична якост, устойчивост на топлина и устойчивост на огън са синоним на един параметър. Тогава, в случай на използване на универсален инструмент, при който всички тези характеристики се изразяват в голяма степен, те може просто да имат късмет и лепилото за горещо стопяване ще се справи с всички функции. Професионалните майстори разграничават тези термини и манипулират тези параметри, като избират композицията за различни видове работа.

 • Топлоустойчивото лепило е способно да поддържа технически свойства в продължение на няколко часа при температури над 140 ° C.
 • Топлоустойчивият материал трябва да запази своите качества за дълго време.
 • Топлоустойчивият материал увеличава температурната лента на топлоустойчивото лепило с 10 пъти.
 • Топлоустойчивост - способността да се поддържат качества при продължително излагане на температури над 1000 ° C градуса.
 • Огнезащитното съединение е в пряк контакт (отворен контакт) със самия пламък в продължение на няколко часа.
 • Огнеупорното лепило е пригодено за траен контакт с огън.

Добре е да знаете: Как се прави вратата на камината, как да я направите сами

В случай, че в лепилния състав са изразени само определени характеристики, тогава такъв материал е подходящ за извършване на тесен интервал на работа.

Смес от производителя Terracotta
Смесете под марката Terracotta

Топлоустойчиви и огнеупорни смеси се използват при полагане на шамотни тухли в самата камина. Те образуват здрав хоросан, който, когато е сух, има висока адхезия и издържа на критични температури, без да се напуква. Топлоустойчивите съединения често се използват за полагане на печки в места за топлообмен или в лабиринти на тухлен комин.

От неопитни майстори често се получават предложения за използване на топлоустойчиво лепило при всички видове работи, тъй като то има най-високи показатели. Такава мисъл може да бъде формулирана от неразбиране на основните процеси, които се случват в печка или камина по време на тяхното функциониране.

Някои от контактните повърхности (стени на камината и облицовката им) имат различни коефициенти на разширение. Само еластичен материал, който не е топлоустойчиво лепило, може да действа като свързващо звено. След изсушаване топлоустойчивите смеси са в състояние да се деформират без разрушаване под въздействието на външни сили. Такова лепило е подходящо за облицоване на рамката на камината, като хоросан за плочки или на места, където температурата не надвишава 140 ° C градуса.

Как да изберем правилния, най-важните критерии

За да направите правилния избор на лепило за камина, трябва да вземете предвид някои критерии. Те включват:

 • Местоположението на печката, независимо дали ще бъде на улицата или в къщата. Прагът за поддържане на температурите може да достигне +1200 градуса, но минималните температури, които разтворът може да издържи, могат да се различават, следователно, ако конструкцията трябва да стои отвън, се изискват устойчиви на замръзване свойства на състава;
 • Трябва внимателно да прочетете инструкциите, за да закупите точно топлоустойчивия външен вид;
 • Едно лепило не може да се използва за различни видове материали, струва си предварително да се знае кой облицовъчен материал ще се използва;
 • Нанасянето на лепилния разтвор трябва да се извършва на тънък слой, следователно, ако повърхността има силни неравности, тогава изборът трябва да падне върху композиции с високи индикатори на вискозитета;
 • Струва си да се обърне внимание на показателя за влаго- и паропропускливост, те са най-важни за печките в сауните;
 • Безопасността на формулировките за човешкото здраве е важна, трябва да се вземе предвид нивото на токсичност на разтворите, токсичните вещества могат да се отделят под въздействието на високи температури, следователно на опаковката трябва да прочетете за екологичността на решение.


Трябва внимателно да прочетете инструкциите, за да закупите точно топлоустойчивия външен вид.

Как да правим зидария правилно

Работата с топлоустойчиво лепило, особено когато става въпрос за зидария, изисква някои нюанси. Те помагат да се свърши работата ефективно и надеждно. Ако правите полагането сами, без помощта на професионалисти, обърнете внимание на следните нюанси.

Работна процедура

Правилно изграждане на работния процес - 80% от успеха. Когато приключвате работата по камина или печка, следвайте инструкциите по-долу:

 1. Подгответе работната си повърхност, като премахнете мръсотията и други компоненти.
 2. Работната повърхност се обработва със слой грунд няколко часа преди началото на работата, ако има повишени абсорбиращи свойства.
 3. Следвайте инструкциите за направата на лепилото, ако работите със суха смес. Отклонението от стандартите, посочени от производителя, ще повлияе значително на качеството на крайния продукт.
 4. Нанасяме готовия разтвор върху работната повърхност с помощта на шпатула.
 5. Веднага след като разтворът се разпредели равномерно по повърхността, полагаме плочките.
 6. Корекция на позицията на плочките е възможна в рамките на 2-3 минути след полагането. След това не трябва да се пипа 2 дни.

Забележка! Дебелината на замазката, върху която се полагат плочките, не трябва да надвишава 1 сантиметър.

Правила за съхранение и безопасност

Съхранявайте лепилото при следните условия:

 • влажност - до 60%;
 • околна температура - 1-30 o;
 • срок на годност - 12 месеца от датата на производство.

процес на полагане на плочки

Приготвяне на състава у дома

За да подготвите състав, който може да се справи с фиксиращите плочки материали върху печката с дебелина, която не надвишава дебелината на плочката, трябва да подготвите:

 • 1 част цимент;
 • 1 част глина;
 • 3 парчета пясък;
 • Годна за консумация сол 1 чаша.

Глината трябва да е огнеупорна, за да проверите нейната стабилност, трябва:

 1. Завийте материала с ръце в турникет.
 2. Увийте го около обекта във формата на цилиндър.
 3. След това те разглеждат появата на пукнатини в материала, ако се появят само в горния слой, тогава трябва да се добави пясък. Обикновено пукнатините трябва да бъдат разпределени по цялата повърхност на снопа равномерно, докато дълбочината им не трябва да надвишава една трета или една четвърт от масата, ако недостатъците са по-дебели, тогава трябва да се използва грес.


Глината трябва да е огнеупорна.

За приготвяне на грес се извършват следните стъпки:

 1. В контейнера се изсипва фино смляна глина.
 2. Добавете вода, разбъркайте добре компонентите.
 3. Изчакайте появата на утайка.
 4. Половината от течността се оттича от утайката.
 5. След това сместа трябва да се влива, мазнината е готова.

Първо се смесват пясък, глина, цимент, след това се добавя вода. Трябва да се добавя постепенно, като се проверява полученият вискозитет. След това се добавя сол.Разбъркайте отново всичко добре.


Първо се смесват пясък, глина, цимент, след това се добавя вода.

Топлоустойчивото лепило за печки и камини трябва да издържа на специални условия на работа, поради което към него се налагат специални изисквания. Трябва да изберете състава, като внимателно изучавате инструкциите. За начинаещи е за предпочитане да спрат избора на готови решения.

Съставът на лепилото за облицовка

Лепилото за самооблицовъчни печки и камини, като правило, независимо от производителя, се състои от един и същ списък с компоненти. Така:

 • Пясък.
 • Цимент.
 • Натурални съставки.
 • Синтетични добавки.
 • Така наречените шамотни влакна.

Топлоустойчивото лепило има свое предназначение, в зависимост от компонентите. Така:

 1. Якостта се осигурява от циментова смес.
 2. Минералните (естествени) вещества са отговорни за еластичността.
 3. Топлоустойчивостта се поддържа от шамотни влакна.
 4. Водоустойчивостта се осигурява от "синтетика".

Трябва да се разбере, че увеличаването на даден компонент със сигурност ще увеличи влиянието му, но в същото време ще намали други характеристики.

Следователно всъщност има два основни вида лепило, които го подразделят не само по състав, но и по обхват. Така:

 1. За довършителни работи.
 2. За зидария, включително за образуване на долната хорда на основата.

Технология за залепване и фиксиране на плочки

Важно е не само да избирате топлоустойчиво лепило за плочки, но също така нанесете закупения състав върху определена технология и в същото време спазвайте някои правила. Тогава структурата ще служи дълго време. Но преди да започнете зидарията, трябва да знаете тези правила. Тази работа може да се извърши на ръка, като по този начин се намалят разходите за цялата конструкция. За да направите това, трябва да се запасите с търпение и малко знания.

Подготовка на повърхността

Нанасяйте устойчиво на топлина лепило за камини само върху подходящо подготвена повърхност. От това ще зависи и експлоатационният живот на конструкцията. И така, преди да направите зидарията:

 • Почистваме повърхността от всички неравности. За това можете да използвате мистрия. Ако има замръзнал разтвор, който е трудно да се отстрани, тогава трябва да се използва мелница с кръг. С тяхна помощ могат да бъдат отстранени всички нередности.
 • Сега трябва да задълбочим шевовете с един см. Това ще помогне на лепилото да проникне по-добре. Можете да направите тази работа с мелница с кръг.

Внимание! Ако конструкцията е боядисана, отстранете боята, преди да нанесете топлоустойчивото лепило за плочки. Ако това не може да се направи ефективно, тогава към равнината ще трябва да се приложи мрежа, за да се подобри залепването на повърхностите, което ще реши въпроса за силната връзка.

 • Ако решите да използвате мрежа, най-добре е да се прикрепите към раздели в шевовете. Ако липсват, ще трябва да забиете пирони в шева, за да помогнете за задържането на мрежата. Те трябва да се вземат най-малко 100 мм и да се поставят шайби под главата, преди да се прикрепи мрежата. Ако вместо пирони решите да използвате винтове, тогава трябва да се направят дупки в зидарията преди съединяване.
 • След като фиксирате мрежата, нанесете слой шпакловка върху повърхността и я направете идеално равна.
 • Ако повърхността ви е достатъчно равна, тогава не можете да фиксирате мрежата, а да направите облицовката директно върху повърхността. Точно преди закрепването трябва да грундирате повърхността с грунд. Нанесете за предпочитане течност с дълбоко проникване. Възможно е да залепите плочките само след като самолетът изсъхне напълно.

Смесен избор

За да се избере висококачествен лепилен материал, който да отговаря на всички изисквания и стандарти, трябва да се вземат предвид някои характеристики на всеки вид смес за облицовка на отоплителни устройства или тяхната зидария.

Високотемпературното лепило за плочки се избира въз основа на мястото, където се планира да бъде положена печката или камината.Изискванията за зидарен материал ще се различават в зависимост от това дали е избрано посоченото място - на закрито или отвън.

По този начин, ако може да се извърши вътрешна работа, като се използва почти всяка смес за зидария, поради факта, че топлинните и високотемпературните състави се експлоатират при 1200 ° C, тогава трябва да се извършат външни ремонти, като се вземат предвид ограниченията за по-ниската температура обхват на лепилото.

Топлоустойчивото лепило за камини и печки при инсталиране на отоплително устройство на улицата трябва да е устойчиво на ниски температурни градуси и техните резки капки. Ето защо си струва внимателно да изучите инструкциите на производителя.

Изборът на състава трябва да се направи, като се вземе предвид какъв конкретен материал ще се използва за довършване на отоплителното устройство, тъй като топлоустойчивото лепило за печки за печки, базирано на марката, е предназначено главно за използване с определени материали.

Струва си да не забравяме за материала за производство на конструкцията на отоплителното устройство, тъй като възможността за наличието на ограничения за използването на която и да е група материали за декорация зависи от това, което не се комбинира с настоящата основа.

Топлоустойчивото лепило за плочки се нанася само на тънки слоеве. Поради това първо е необходимо да се вземе предвид повърхността (разликите във височината спрямо равнината). Ако са малки, трябва да предпочетете по-плътно лепило, това ще направи възможно бързото отстраняване на такива нередности.

Струва си да се помни за паропропускливостта и пропускливостта на стените. При избора на топлоустойчиво лепило за баня е много важно да се изпълнят тези изисквания за печката.

Можете да прочетете за високотемпературен уплътнител за печки и камини тук.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни