Направи си сам пушилка от фурната - подробни инструкции. Направи си сам пушилка от фурната - подробни инструкции Печка за фурна


Спецификата на работата на пушалка за газова печка

Всички пушачи имат един и същ принцип на работа: продуктите, поставени върху решетка или окачени на куки, се обработват с дим от тлеещи дървени стърготини. В зависимост от продължителността на сесията и температурния режим се разграничават методите за студено и горещо пушене.

Домашна пушилня за газова печка има свои специфики, което ви позволява да пушите, без да навредите на околната среда. За това устройството осигурява изход за дим или водно уплътнение, което не позволява димът да се разпространява из стаята. Капакът се затваря плътно.

Къмпинг пушалки

Най-големият плюс на уредите за пушене е, че познанията в областта на готвенето могат да бъдат минимални, както и усилията, положени да получат апетитни пушени меса и всеки, който има такова устройство, може да приготви вкусно и уникално ястие.

В условията на кампания мобилната пушилня ще ви позволи да обработвате:

 • риба и свинска мас;
 • пиле и месо.

Структурно моделите на лагерните пушалки са разделени на два вида.

1. С капак, който не пасва добре.

В резултат на тлеещи чипове и нагряване на сурови пушени продукти се образуват потоци от пароводна смес и дим. Те преминават през пролуките между тялото и капака. Температурата вътре в пушача се повишава и отделянето на дим се увеличава.

2. С капак, който се притиска плътно от страничните скоби.

Такава пушалка има по-универсално предназначение. За процеса на готвене се използват сурови и сухи клони на дървета. От първия полуфабрикатите придобиват тръпчива миризма и ярък цвят

докато последните придават златист цвят и деликатен вкус. Клоните могат да бъдат грубо нарязани, най-важното е, че имат кора.

Пушилнята дори с плътно капаче, когато се нагрява, позволява преминаването на дим, чийто цвят подсказва как се пуши продуктът. В самото начало димът от изпаряващата се влага е по-плътен. Тогава той ще стане белезникав и количеството му ще намалее. Жълтеникавият цвят на дима показва възможно изгаряне на дървото или продукта.

Къмпинг пушалка с най-простия дизайн изглежда като кофа с капак, а самият кулинарен процес е много прост:

 • на дъното на кофата се изсипва слой дървени стърготини. Дебелината на слоя е 10-20 мм;
 • скарата с продукта, приготвен за пушене, се поставя на разстояние по-малко от 10 см спрямо ръба на кофата;
 • затваряйки кофата с капак, тя се поставя на огън, направен под пушилнята. Не се препоръчва отваряне на капака по време на пушене. Продължителността на пушенето е 30-40 минути;
 • температурата се контролира чрез поставяне на дърва за огрев, а изгорелите въглища се грабят. Продуктът трябва да бъде изпробван чрез премахване на пушилнята от огъня и отваряне на капака, особено в началото, докато няма опит.

Пушилници със студено и горещо пушене

Предимства на корпуса на плочата

За да направите пушалка от газова печка, тя трябва да има фурна. Плотът не е подходящ за тази цел. За горещо пушене на котлона е монтиран пушач от тиган.

Фурната има всички необходими елементи:

 1. камера с размер 50 литра;
 2. водачи в стените за монтиране на решетки с храна и тава за събиране на мазнини;
 3. плътно затваряща се врата;
 4. газова горелка, разположена на необходимото разстояние от дъното на камерата;
 5. регулатор, който ви позволява да регулирате огъня на горелката, отоплението на дървени стърготини и температурата в пушилнята.

Важно! Когато използвате такава инсталация, фурната придобива мирис на дим и става неизползваема по предназначение.

Фурната за пушене е компактно устройство (до 10 литра), в което можете да изпушите храна на домашната си маса за 1 час.

Направи си сам пушилка от фурната

Той има цилиндрична форма, така че се побира лесно на една горелка на газова печка. Това е безопасен и много удобен модел на домашен пушач. Устройството не е сложно: продуктите са окачени на специален прът над тавата за събиране на мазнини. Горният капак държи този дизайн.

Видове пушени фурни: ние се сглобяваме сами

Дизайнът на пушилнята зависи от това коя печка е била използвана за направата на пушилнята със собствените ви ръце.

Горещо пушена пушилка от газова фурна

Най-често срещаните печки и фурни са газовите печки. Всъщност това е готова пушалка. За да се сглоби пушилня от фурната, са необходими няколко решетки, които могат да се вземат от други подобни фурни.

Принципът на работа на тази инсталация е същият като този на другите пушачи с горещ пушек. За преобразуване не е необходимо да се рисува чертеж на апарата. Процесът на сглобяване се състои в монтиране на решетките:

 1. изсипете дървени стърготини и чипове на дъното;
 2. в най-долния ред скрепителни елементи монтирайте решетка с тава за капене;
 3. на по-високи нива инсталирайте стелажи с продукти;
 4. запалете огъня;
 5. след началото на излъчването на дим, намалете огъня и поддържайте необходимата температура в камерата.

Като тава можете да използвате стар лист за печене. За да се увеличи броят на редовете решетки и производителността на пушилнята, тя може да бъде инсталирана на стойка в долната част на камерата за пушене.

Направи си сам пушилка от фурната

При работа димът излиза от пушилнята, така че такава пушилня не е подходяща за апартамент. По-добре да го използвате на открито или в плевня. В двора пушалката от газовата печка не е свързана с газоснабдителната система, а просто се прави огън под дъното. Ако направите такава пушилня в страната със собствените си ръце, тогава в нея можете да приготвите различни закуски за празничната трапеза.

Направи си сам пушилка от фурната

Пушилня от фурната

Устройството и принципът на работа на фурната в печката, която се изгаря с дърва или въглища, са подобни на газовата. Следователно експлоатацията на пушилня директно в печка на дърва не се различава от инсталацията за пушене, направена от газова печка.

Ако фурната е демонтирана от печката, тогава тя трябва да бъде инсталирана на стойка, например, направена от четири тухли, а под дъното трябва да се направи малък огън.

Направи си сам пушилка от фурната

Пушилня от електрическа печка

Електрическите фурни са инсталирани в електрически фурни, Те се различават по дизайн от фурните на газ и твърдо гориво.

Камерата се нагрява от нагреватели с различен дизайн:

 • Нагревателни елементи. На тях е необходимо да инсталирате контейнер с дървени стърготини, например стар чугунен тиган.
 • Плосък или дисков електрически нагревател. В този случай стърготините се изсипват директно върху нагревателя.

Ако устройството е оборудвано с вграден вентилатор, то трябва да бъде включено, за да ускори обработката. Същата пушалка е направена от електрически фурни с различни размери.

Важно! В електрическите фурни нагревателите са инсталирани отгоре и отдолу. За пушене горните електрически нагреватели не са включени.

Направи си сам пушилка от фурната

Пушилня с зареждане с гориво в камерата

Има два фундаментално различни дизайна, различаващи се по принципа на полагане на дървесни стърготини или друг източник на дим. Пушачът с пълнеж в долната част на шкафа се счита за най-простият, тъй като изисква минимален брой операции със собствените си ръце.

Работна поръчка:

 1. Отстранете вратата на шкафа за сушене и задната му стена;
 2. Демонтирайте газовата горелка от фурната;
 3. Инсталирайте електрическа печка (1,5-2 kW) или изградете камина под дъното на фурната или вътре в сушилната камера;
 4. Пробийте два до четири отвора с диаметър 10-20 мм в долната част на страничните стени за всмукване на въздух и един или два в горната част за отстраняване на изгорелите газове. За да направите това, ще трябва да използвате бормашина с конвенционална цилиндрична или стъпкова бормашина за метал.

Такава камера има редица съществени недостатъци, които ограничават нейното използване:

 • Невъзможност за студено пушене;
 • Трудност при регулиране на разпределението на дима: броят и диаметърът на отворите ще трябва да бъдат избрани чрез проби и грешки;
 • Високата инерция на нагряване (невъзможността за бързо понижаване на температурата) може да причини твърде интензивно тлеене на чипс или запалване на мазнини, което ще доведе до разваляне на продуктите;

Апарат за студено пушене от газова печка

За да превърнете газовата фурна в пушилка със студено пушене, са необходими отделен генератор на дим и комин. Инструкциите за преобразуване стъпка по стъпка се състоят от три точки:

 1. инсталирайте тялото на стойка, така че да е над генератора на дим;
 2. изрежете отвори за комина във вътрешната и външната странични стени на височина 3 см;
 3. свържете димогенератора и камерата за пушене с комин.

Съвет! Същата пушилня може да бъде направена от електрическа фурна и твърдо гориво.

Следващата фигура показва схема на такова устройство.

Направи си сам пушилка от фурната

Газовата печка не е единственият материал за направата на пушилни. При негово отсъствие апаратът за пушене се сглобява от всеки подходящ контейнер, Например, самоделната пушалка от пералня се оказва добре.

Направи си сам пушилка от фурната

Пушената риба и месо се считат за деликатеси по някаква причина - пушенето позволява не само да придаде на продуктите уникален вкус и аромат, но и значително да удължи срока на годност. За съжаление продуктите от магазина не могат да се нарекат пушени - те отдавна се използват за масово производство. В резултат на това вкусът е посредствен и ползите от тях са напълно под въпрос.

Видове и условия на тютюнопушене

Можете да пушите напълно различни продукти: риба, месо и свинска мас, познати на всички, както и ядки, сирена, зеленчуци и дори плодове и плодове. Разбира се, те се нуждаят от различни режими: температурата на дима и продължителността на пушенето, както и използваните за това дървесни стърготини.

 • студено, с леко топъл дим 30-50 ° C;
 • горещо, с температура на дима 70-120 ° C;
 • полугорещ, при 60-70 ° C.
 • Колкото по-висока е температурата, толкова по-бързо се приготвят месото и рибата. Даването на необходимата температура на дима е задача, решена чрез правилния дизайн на пушилнята.

  Студено пушен

  Основната му разлика е удължен комин, при които димните газове имат време да изгорят напълно, вредните канцерогени от тях се отлагат по стените на комина, а пушените продукти са обвити в лек ароматен дим. След такава обработка месото може да се съхранява няколко месеца, рибата - от три до 12 седмици.

  Картината показва традиционна пушилка със студено пушене, тя може да бъде инсталирана на мястото в селска къща. Размерите са произволни, следователно на чертежа са посочени само основните конструктивни елементи.

  Направи си сам пушилка от фурната

  Пушилнята със студено пушене се състои от три основни блока: камина, камера за пушене и комин, свързващ ги. Камината може да бъде сгъната от блокове, тухли или заварена от метал. Той трябва да бъде оборудван с лесно почистваща се тава за пепел - времето за пушене на някои продукти е няколко дни, а пепелта трябва да се отстрани по време на процеса на нагряване.

  Прочетете също: Направи си сам редуктор на кислороден редуктор

  Изходът на дим е регулируем; при изгарянето и в началото на пещта дървото отделя тъмен остър дим, който може да развали вкуса на пушените меса. Следователно камината е снабдена с клапан за дим, който насочва потока си или в комина, или навън. Най-често се прави под формата на капак на горивната камера.

  За пушене не можете да използвате смолисти - смърч, бор или излъчващ катран - клен, бреза, дърва за огрев. Най-добрите гори са череша, елша, дъб и ябълка.

  Направи си сам пушилка от фурната
  На снимката - пушилка със студено пушене от дървена цев, оборудвана с подвижни пръти.

  Поради ниската температура камерата за пушене може да бъде направена от всичко, например от метал или дърво. Не се препоръчва използването на порести материали като тухли - абсорбирайки дим и след края на пушещата влага образуват утайка, която в крайна сметка придобива неприятна гнила миризма.

  Най-лесният вариант е метален или дървен варел. с дупка в дъното, в която ще влезе дим. Снабден е с куки или решетки за поставяне на храна. Ролята на капака обикновено се играе от мокър чул - той улавя дима вътре в камерата, като същевременно абсорбира излишната влага. Снимката показва пример за камера за пушене на върба, покрита отгоре с чул.

  Направи си сам пушилка от фурната
  Решаващият момент е коминното устройство. Той, подобно на камерата за пушене, не трябва да е от тухли, тъй като абсорбира влагата и вредните вещества от дима. Металът ще работи по-добре, но е необходимо своевременно да се отстрани кондензатът и саждите от него, в противен случай с времето ще се образува миризма. Най-добрият вариант е комин, изкопан в земята... Почвата не само ефективно охлажда дима, но и абсорбира кондензат, а съдържащите се в почвата микроорганизми успешно обработват канцерогени от него.

  Направата на такава пушилня със собствените си ръце е съвсем проста. За да направите това, изберете зона с лек наклон, която позволява естествено изпускане на дим. В дъното на склона е поставена камина. На склона се изкопава жлеб, който ще служи като комин. Отгоре е покрит с листове желязо и върху тях се изсипва слой почва за по-добра топлоизолация. Коминът се извежда в камерата за пушене, може да се направи по различни начини.

  Направи си сам пушилка от фурната

  Горещо пушено

  Горещото пушене е доста бърз процес, от 15 минути до няколко часа, в зависимост от размера на отделните парчета месо или риба. В същото време димът е по-горещ, около 100 ° C, и се получава не от дърва за огрев, а от специални чипове, поради което дизайнът на пушене с горещо пушене има свои собствени характеристики.

 • Преди всичко, камината е разположена директно под камерата за пушене... Не е необходимо да правите горивна камина на дърва, можете да го направите сами от газова горелка или електрическа печка. Основното е да загреете дъното на пушилнята до температурата, при която чипсът ще започне да тлее.
 • Камерата за пушене в пушалките с горещ пушен е запечатана... Това осигурява по-равномерно нагряване на всички нива на продукта - в пушилнята може да има няколко от тях, а също така ви позволява да използвате дима напълно, предотвратявайки изтичането му.
 • Някои модели пушачи имат капак с водно уплътнение... Този уловител на миризми представлява U-образна вдлъбнатина по периметъра на камерата, в която се излива вода. Краищата на капака се вписват в тази вдлъбнатина, което води до преграда за външния въздух и вътрешния дим. Капанът за миризма не само ви позволява да изолирате камерата, но също така намалява количеството канцерогени в дима.
 • Подвижните решетки или пръти са поставени на едно или повече нива за окачване на куки. При тях се пускат продукти при пушене. Можете да използвате решетки за барбекю с подходящ размер, ако направите опори от ъгъла със собствените си ръце под тях и отрежете дръжките с мелница.
 • Друга предпоставка е тава за събиране на сок и мазнини... Ако те капят директно на дъното на пушилнята, мазнината ще изгори и храната ще има горчив вкус. За рибите, поради ниската температура на горене на мазнините, е по-добре да се направи с изтичане от камерата. Палетът също трябва да се сваля и трябва редовно да се почиства от остатъчни мазнини.

Чертеж с опции за направа на пушилня за горещо пушене е показан по-долу.

Направи си сам пушилка от фурната

Най-добрият материал за такава пушилня е неръждаема стомана, но те често се правят от скрап, например от метална цев, както е показано във видеото.

Преносими полупушени мини пушачи

Направи си сам пушилка от фурната
Горните дизайни на пушилни са чудесни за лятна вила или селска къща, но няма да можете да ги вземете със себе си на пикник или риболов - те са твърде обемисти. При полеви условия те ще бъдат успешно заменени мини-пушилня под формата на кутия с капаккакто на чертежа. Може да се направи ръчно и да се използва както в страната, така и да се транспортира в багажника на автомобил до място за почивка.

Температурата в такава пушилня се поддържа оптимално на нивото от 60-70 ° C, което съответства на режима на полу-горещо пушене. Приготвянето на продукти за такова пушене е краткотрайно, а срокът им на годност е около три дни.

Направи си сам пушилка от фурната
Дизайнът на мини пушилня е прост: кутия с капак, снабдена с тава за капене и решетки. Стрижките се изсипват на дъното; когато пушилнята се постави на огън, тя започва да тлее. Димът изпълва камерата и храната се приготвя бързо. Капакът, при желание, може да бъде снабден с водно уплътнение и изход за дим с малък диаметър, както е на снимката.

Материал за производство - ламарина, за предпочитане неръждаема... Дебелината трябва да бъде такава, че при нагряване да не отнема стените на пушилнята, в противен случай поради неравномерно нагряване ще се деформира. Обикновено се използва черна стомана с дебелина 2-3 мм, неръждаема стомана - от 1,5 мм. Във всеки случай решетките трябва да имат устойчиво на ръжда покритие.

Видео: как да направите мини-пушилня със собствените си ръце.

Дизайн на генератор на дим

Пушилня с генератор на дим има по-сложно устройство. Освен това не всички етапи от неговото производство могат да се извършват на ръка. Някои части ще трябва да бъдат закупени или поръчани да бъдат произведени.

Работата се извършва в следния ред:

 1. Първо, трябва да пробиете отвор с диаметър 27-28 мм в долната част на една от страничните повърхности на газовата печка. Той ще се използва за подаване на дим.
 2. След това в него се вкарва стандартен ¾ ”чистачка за вода с участък с по-голяма дължина на резбата и се фиксира с две ниски гайки. Дори ако двойната странична преграда е дебела, това трябва да е достатъчно за сигурно прилепване.
 3. Същите операции се извършват и на противоположната странична стена, само че този път отворът трябва да бъде разположен на върха му. Това устройство ще изпълнява функциите за отстраняване на излишния дим и облекчаване на излишното налягане в камерата. Към другия край на изходната тръба се завива сферичен или запушалков кран, който ще изпълнява функциите за регулиране.
 4. За контрол на температурата във фурната е монтиран термометър, калибриран на 170-200 ° C.

Сега пушилнята е готова и можете да започнете да правите генератора на дим. Устройството тип ежектор съчетава висока ефективност и лекота на производство. За да направите такъв генератор със собствените си ръце, ще ви трябва следните материали:

 • Тръба ¾ ";
 • Тръба с вътрешен диаметър 6-7 мм;
 • Тръба с диаметър 90-130 мм и дължина 50-70 см;
 • Врат с гайка ¾ ";
 • Монтаж;
 • M6-M10 винт с гайка с крило;
 • Метален лист с дебелина 3-5 мм.
 • Компресор за въздух;
 • Свързващ маркуч.

Повечето от тези материали могат лесно да бъдат намерени във всеки гараж или навес в частен дом. Като компресор е напълно подходящ аератор за аквариум с капацитет до 60 l / h.

Първо, трябва да изрежете кръг от листа по вътрешния диаметър на по-голямата тръба, да пробиете 20-25 малки дупки в него и да го заварявате вътре на разстояние 2-3 см от ръба. Този вид сито ще служи като горен люк. След това към вътрешната стена на тръбата се заварява винт и върху него се поставя кръгъл капак, който ще служи като пепелник. Дупка (10-12 мм) се пробива малко над горната част на върха, за да се запалят дървесни стърготини.

След това трябва да направите две дупки на разстояние 4-5 см от горния ръб на генератора на дим един срещу друг. Към един от тях е заварена изходна тръба (3/4 ″), а към другата е заварена тънка тръба с фитинг, така че първата да е вътре в конструкцията и да отиде във втората на дълбочина 1-2 cm. Компресорът е свързан към фитинга с помощта на маркуч. Към изходната тръба е заварена шийка и цялата конструкция е свързана с съединителна гайка.

Видеото описва подробно дизайна на димогенератора:

След запалване на горивото и включване на компресора въздушният поток улавя дима и насочва потока в камерата за пушене на газовата печка.

Такава самоделна пушилня позволява както гореща, така и студена обработка на продуктите, поради което срокът им на годност се увеличава до няколко месеца. Сместа от дим и въздух гарантира минимално съдържание на въглероден окис и канцерогени.

Много хора рано или късно решават да си купят чисто нова кухненска печка, която благодарение на технологичния прогрес е станала няколко пъти по-умна и ефектна от предшественика си. Но заедно с това те са изправени пред въпроса какво да правят със стария? Много често печката просто се изпраща на сметището, но чрез проява на въображение и прилагане на някои умения може да й се даде втори живот колкото се може повече полезни неща за къщата.

Един от начините да се отървете от старата си газова печка е да я рециклирате. Трябва да се отбележи, че този метод не е най-лесният. Факт е, че първо трябва да получите разрешение от градските власти за демонтиране на плочата. С изключването на газовата печка могат да се справят само специалисти от газовата служба, тъй като тя принадлежи към особено опасно оборудване. Ако в печката остане някакво количество газ, то може да експлодира по време на изхвърлянето. Демонтажът на електрическа печка е много по-лесен, но трябва да се спазват и определени правила за безопасност.

Тогава печката ще трябва да бъде доставена до мястото за изхвърляне. Днес в големите градове има организации, които предоставят безплатни услуги за премахване на големи домакински уреди. В този случай няма да получите парична награда за печката си, но също така няма да харчите пари за товарачи и транспорт.

На мястото за изхвърляне печката се разглобява на отделни части, които се изпращат за рециклиране:

 • металното тяло се притиска в малка кутия с помощта на специална машина. След това този метал се изпраща в металургичен завод, където се претопява;
 • стъклената врата се почиства старателно от мръсотия и се смачква. След това стъклените стърготини се изпращат в специална пещ за претопяване и от получената маса се образуват нови стъклени продукти;
 • пластмасовите елементи на плочата се изпращат към специален трошачен агрегат. Получените пластмасови гранули също се претопят и използват за производството на вторични продукти.

След изхвърлянето количеството отпадъци, изпратени на депото, се намалява от 96 на 7 процента

... Следователно, правилното изхвърляне, разбира се, минимизира вредното въздействие на битовите отпадъци върху екосистемата и има икономическа осъществимост.

Ако решите да наемете плочата за скрап, трябва да знаете, че тя тежи около 50 кг. Цената на един килограм скрап е 4-9 рубли. Съответно, след като сте бракували печката, можете да получите 200-450 рубли

... Съгласете се, сумата не е толкова голяма и това е при условие, че вие ​​сами доставяте печката до пункта за събиране на скрап. Понякога колектори за скрап могат да бъдат извикани у дома, но при условие, че ще предадете повече от 50 кг стар метал.

Дърва за огрев и чипс: как да изберем правилния

Ключът към вкуса на пушеното месо е правилно подбраните дърва за огрев... Известно е, че димът от различни видове дървесина има напълно различен вкус. В този случай най-лесният начин е да използвате закупени чипове, като изберете подходящия за всеки вид продукт:

 • елша - универсален, подходящ за месо, свинска мас, риба и зеленчуци;
 • дъб - главно за пушене на дивеч и червено месо;
 • върба, бреза - игра със специфичен вкус, например лос или мечка, както и блатна риба;
 • череша, ябълково дърво - сирена, зеленчуци, ядки и плодове.

Съдържанието на влага в дърва за огрев и дървесни стърготини трябва да бъде в рамките на 15%, в противен случай ще се образува твърде много пара и пушеното месо ще се намокри, след което те ще се съхраняват лошо.

Разходите за производство на пушалка са незначителни; можете да използвате импровизирани материали и остатъци.Ръчно изработената пушилка и правилно подбраният режим за пушене ще ви позволят да приготвите вкусни деликатеси, които са уникални за вашия вкус и ще изненадат вашето семейство и гости.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни