Конструктивни характеристики и характеристики на пещите Termofor

Характеристики на печки за баня "Teplodar"

За мнозина един от решаващите фактори, влияещи върху избора, е материалът, от който е направена камината. И така, пещите "Teplodarovskie" са изработени от неръждаема стомана с прилично съдържание на хром: основната част е направена от неръждаема стомана с 13% съдържание, а най-"износените" части съдържат 17% хром. Освен това дебелината на листа е значителна - 4 мм. Това е единственият производител в Русия, който доставя такива дебелостенни пещи от неръждаема стомана.

Като цяло фурните Teplodar имат достатъчно иновативни решения, много от които са патентовани. Напоследък особено се чува изобретението на местни дизайнери - вградени парогенератори.


Схематично изображение на печката за баня "Teplodar"

Металните печки са полезни за всеки - монтират се лесно, бързо се загряват и отопляват парната баня (ако това са нормални фурни), но за да се получи „лека“ пара и температурата в парната баня е ниска ( условия на руска баня), имате нужда от много опит и цял набор от дейности ...

След като анализираха всички тези „танци с тамбури“, дизайнерите на „Теплодар“ и създадоха свой собствен парогенератор. Това са плочи от неръждаема стомана с отвори, заварени по периметъра на камината и на определени места на камината с много високи температури. Водата, падайки върху тези плочи и се разпространява, се превръща във фино диспергирана суха пара - температурата на тези плочи е повече от 500 ° C, така че парата наистина е „лека“. Видеото тества печка с парогенератор.

За да може да се регулира влажността в парната баня, в резервоара за вода има два дозиращи крана. Те ви позволяват да регулирате подаването на вода от "струйка" в режим на капково. По този начин можете да постигнете влажността в помещението, която сте искали.


Схематично изображение на печката за баня "Teplodar Sahara 10"

Почти всяка от линиите на печки на дърва "Teplodar" може да бъде преоборудван с газова горелка... Основното изискване е отдалечена горивна камера (удължен горивен канал). Затова някои хора наричат ​​Teplodar газови печки на дърва.

Диаметърът на комините във всички печки за сауна Teplodar е един от най-често срещаните - 115 мм, изходите за комини са разположени в различни модели по различни начини: обикновено в центъра, но има и офсетни. Има модели с вградени резервоари за нагряване на вода, повечето печки за баня Teplodar могат да бъдат завършени с шарнирни или дистанционни резервоари за вода.


Схемата за инсталиране на фурната е във всяка инструкция за фурните Teplodar

Трябва да се каже, че за всеки модел пещи Teplodar има достатъчно подробна инструкция, която съдържа описание на работата и препоръки за монтаж, има схеми на устройството за вентилация и отстраняване на дим. Всички тези документи са достъпни на уебсайта на производителя, те могат да бъдат прочетени или изтеглени за подробно проучване.

Видове отоплителни инсталации


Модел за отопление на дърва Termofor

Компанията Termofor произвежда различни модели пещи, които се различават по дизайн, топлинна мощност, наличност на допълнителни опции и работят в съответствие с отделни принципи. Асортиментът включва:

 • отоплителни устройства;
 • печки за изгаряне на дърва;
 • газови и електрически фурни за вани;
 • агрегати за отопление и готвене;
 • котли за различни цели.

Отделен резервоар от тип самовар може да се монтира на печката в банята Thermofor. Той може да присъства и в набор от модели като опция.

По отношение на материала на производство, печките Termofor са разделени на устройства, изработени от високолегирана неръждаема стомана (Inox) и по-евтини агрегати, изработени от структурна въглеродна стомана (Carbon).

Ако камината на печката е изработена от неръждаема стомана, експлоатационният живот на отоплителното устройство се увеличава значително. Но цената на такива модели е с 15% по-висока.

Ниска мощност


Устройство с малка мощност за малка стая

Компактни печки за сауна Termofor са подходящи за парна баня от 4-10 м3. Отоплителните тела се загряват бързо, консумира се малко дърва за огрев. Печките в съвременните модели са с впечатляващи размери и могат да побират много камъни. Това ви позволява да затопляте парната баня за дълго време. Оборудването от тази категория се счита за идеално за летни вили и малки вили. Въпреки факта, че моделите с ниска мощност консумират малко гориво, ефективността им е доста висока. Поради тази причина е възможно да се спести от отопление, без да се намалява комфорта в къщата. Тази група включва фурни "Компактна", "Нормална", "Бреза", "Пепеляшка".

Основен

Перфектен за парна баня от 6-16 м3. Устройствата със средна мощност затоплят помещението добре в рамките на един час, стените на конструкцията задържат топлина за дълъг период от време. Основните модели запазват всички свойства на устройства с ниска мощност, само че те са инсталирани в помещения с голям обем. Ако изберете грешния нагревател за парната баня, могат да възникнат проблеми: прекомерен разход на гориво, нарушаване на работата на уреда (с всички последствия), ниска температура в помещението. Следователно, основните модели на ниво с ниска мощност често се инсталират в летни вили, в малки вили. Термофорните пещи от този клас включват Тунгуска и Гейзер 2014.

Уголемено


Печка за сауна Hekla с повишена мощност

Най-мощните отоплителни тела са проектирани да отопляват 12-24 м3 парни бани. Това е най-добрият вариант за селска къща. Избирайки такъв модел, можете да осигурите достатъчен уют и комфорт в стаята за малко пари. Надеждност на отоплителните пещи с висока мощност Termofor елиминира ненужните финансови разходи и други неприятни моменти. Представители на устройства с повишена мощност: "Kalina" и "Hekla" Inox.

Отоплителните печки работят в диапазона от най-ниската до най-голямата мощност. Много производители, за да привлекат клиент, посочват максималните параметри. Използването на отоплително оборудване с такъв капацитет ще доведе до бързото му влошаване. Следователно печката трябва да бъде закупена с малък запас от показатели.

Модели на печки за баня "Teplodar"

В момента най-малкият състав е Кубан. Различава се от останалите по боядисания конвектор и два вида нагреватели в едно тяло: има както отворени, така и затворени нагреватели. Вграден дозатор подава вода към камъните във фурната, правейки парата лека. Камъните на отворен нагревател бързо затоплят стаята. Печката се произвежда само в една модификация, отопляема от съседно помещение, предназначена за отопление на парни бани с обем 10-20m3.


Печка за баня на дърва "Teplodar Kuban"

Има и отворен и затворен нагревател в още един модел "Teplodar-Domne". Печката за сауна “Domna” има комбиниран конвектор: страничните стени са от мрежа, а предната и задната стени са от метални конвектори.

Вътрешният нагревател е снабден с фуния и дозатор за подаване на вода към камъни, нагрявани до високи температури. Има специална врата за регулиране на температурата на камъните във вътрешния нагревател. "Domna" има доста прилична височина (1021 мм) и удължена горивна камера, загрява помещение с обем 10-25m3 за 35-50 минути.


Печката за сауна "Teplodar Domna" загрява парната баня за броени минути

Пещите "Rus" са доста популярни. Предлагат се в 7 версии с модификации, предназначени за отопление на парни бани, с обем от 4m3 ("Rus 9") до 27m3 ("Rus-panorama").Повече подробности за фурната Rus-Panorama са описани във видеото.

За тези, които се занимават професионално в сауни или които предпочитат да имат голям запас на безопасност, има модификации "pro", които се различават по това, че пещите са направени изключително изработени от неръждаема стомана със 17% съдържание на хром... Трябва да се каже, че цените на тези фурни са сред най-ниските. Например, Русия 9 струва от 7790 рубли, Русия 18 - от 11140.


Печка за сауна "Теплодар Рус"

Печката с отворена мрежеста печка "Сибирска скала" (4 модификации) е отлита с висока скорост на отопление на помещението. Това се постига благодарение на патентования перфориран конвектор, който създава отличен конвекционен поток, който бързо загрява камъните. Възможно е да се увеличи влажността на въздуха, която задължително "изсъхва" по време на бързото нагряване, като се използва вграденият парогенератор (можете да добавите вода след половин час след старта на пещта). Парна баня от 10-20m3 "Utes" се загрява за 50 минути (подобни модели от други производители за 2-4 часа).


Печка за сауна "Teplodar Siberian Utes"

Фурните „Cascade” имат необичаен външен вид: плавните извити линии на конвектора изглеждат оригинални. Страничните стени на камината "Каскади" са направени от дебела конструкционна стомана. Това ви позволява да държите здраво значителното тегло на камъните (66 кг). Горната част на камината, която има най-голямо топлинно натоварване, е направена от неръждаема стомана. Тази комбинация се е доказала добре по време на работа и има доста голям ресурс за трайност (вижте видеоклипа).

Подобно на повечето съвременни модели на Teplodar, в каскадите са вградени маркови парогенератори. Тези фурни са предназначени за 10-18m3.


Печка за сауна "Teplodar Cascade" с панорамна врата с топлоустойчиво стъкло

Печките от Сибир са дълготрайни. Те са в производство от 14 години. Те имат една от най-високите динамики на отоплението на въздуха в помещенията (проектирани за 10-20 кубически метра): от 0 ° C до 100 ° C за 30 минути. Това е най-добрият вариант за сауни на сух въздух. Има опция с панорамна врата и "професионалист".


Печка за сауна "Теплодар Сибир"

"Сахара" е една от новите разработки на "Теплодар". Дори постулатите на Фън Шуй бяха взети предвид при създаването му - печката няма остри ъгли. Куполна печка и симетрична горивна камера се използват във версиите Sahara 16, 24 и Profi, докато Sahara 10 има двукамерна печка. Корпусът на конвектора насърчава бързото разпространение на топлината - парната баня се загрява в рамките на половин час. Има модификации на "Сахара", оборудвани с парогенератор, който може да бъде снабден с вода в рамките на 15-20 минути след началото на горенето.


Печка за сауна "Teplodar Sahara"

Не толкова отдавна в "Теплодар" се появи печка за баня "Нова Русия". Позициониран е като печка за руска баня - затопля помещението по-меко и дори след дълго време на изгаряне въздухът в парната баня не се прегрява. Устройството на парогенератора също е подобрено и е подобрено нагряването на камъни. Резултатът е по-суха, почти невидима пара и по-ниска температура в парната баня.

Разликата между печките "Рус" и "Нова Рус" е описана във видеото.

Изборът е огромен. Лесно е да се объркате. За да не се случи това, вземете решение за типа нагревател - отворен, затворен или комбиниран. След това, въз основа на обема на вашата парна баня, изберете моделите и внимателно проучете параметрите и характеристиките, вижте кой от тях ще "стане" по-добре конкретно във вашия случай. Като правило резултатът ще бъде два или три варианта. Е, тогава - въз основа на личните предпочитания и интуиция.

Пещи - мрежа

Тази продуктова серия няма конвекционен корпус, тъй като горивната камера е заобиколена от нагревател от всички страни. Отвън печката е ограничена от мрежа, която служи като декоративна функция, тъй като е направена под формата на цев. Поразителен пример за такъв нагревател е много популярна печка за сауна Termofor - Sayany, чиято схема е показана на фигурата:

Печка Саян

Дизайнът на този модел е малко по-опростен, няма канал за подаване на вторичен въздух и втори ход на димните газове. Но той се отличава с оригиналния си дизайн и увеличения топлинен капацитет поради големия обем нагрявани камъни. Благодарение на това, той поддържа топлина дълго време, след като дървата за огрев вече са изгорели. Ако разчитаме на потребителски рецензии, тогава моделът Sayany се счита за един от най-успешните на достъпна цена.

За справка. Наскоро се появи още един оригинален модел с форма на цев, получен от Sayan. Това е новост, наречена "Цев", показана на снимката:

Отзиви на собствениците за фурните "Teplodar"

Всъщност няма много отзиви за собствениците. В по-голямата си част във форумите има противоречие по отношение на различни производители на метални печки за баня, както и сред тези, които ги продават. Така че, въз основа на всички тези твърдения е трудно да се направят изводи за това коя фурна е по-добра. Ето рецензиите, които успяхме да намерим:

„Няма да ви отговоря с такава интерпретация на въпроса, защото не мисля, че фурните Teplodar са значително по-добри или значително по-лоши от фурните на други производители. Моето лично правило е, че всички фурни са добри, необходимо е само конкретен купувач да избере кое е най-подходящо лично за него поради редица фактори. През лятото на тази година изпратих на роднина печка Рус 12 до Волга край Толиати като подарък. Критерии за избор - пещ от 10-12 кубически метра, компактна, със слепа врата, с отстраняване, без излишни камбани и свирки. Избрах от Кирасир, Термофорс и Теплодаров. Поради необходимите геометрични размери на пещта той спря в Русия. Обратна връзка от роднина - работата на печката го задоволява, тя вдига температурата от 70-80 градуса в парната баня за около 30 минути. В сравнение със стара домашно приготвена печка, тя консумира с порядък по-малко дърва за огрев. Човекът е доволен. Това е накратко. Мисля, че отговорих частично на въпроса ви за „Защо ..“ И повтарям още веднъж, мисля, че няма добри или лоши фурни. Има проблем с удовлетворяването на нашите нужди. Някъде от класиката ... Ако човек се задоволи с това, което има, значи е щастлив. "

„Teplodar е добра печка, в банята си имам баня-teplodar, а в къщата ми - теплодар за отопление. Те знаят как да правят фурни в Новосибирск. Не закачих резервоара на тръбата, врящата вода е по-бърза и по-удобна в съблекалнята в чайника и така резервоарът отнема много топлина и парната баня се загрява дълго време, но мога да направя баня за 1-1,5 часа при минусови температури, въпреки че нямам изолация, а лъчът е 100 ".

Дизайнерски характеристики


Гориво за фурни Termofor

Моделите на фурните Termofor имат някои разлики в устройството, но всички блокове са сходни, тъй като функционират на един и същ принцип.

 • Устройствата работят върху дърво, вместо което е допустимо да се използват пелети, евро брикети. Специалният дизайн позволява горивото да гори дълго време (преди да се превърне в пепел).
 • Конвективните тръби преминават през горивната камера, което осигурява конвективно отопление на помещението.
 • Благодарение на увеличените подвижни решетки, много кислород постъпва в горивната камера. Освен това пепелта не остава в нея, а попада в пепелника. Експлоатацията и поддръжката на фурната, включително подмяна на части, могат да се извършват вътрешно.
 • Камината е оформена като пламък, което гарантира равномерно нагряване на повърхността.
 • Повърхността на горивната камера е облицована с огнеустойчив материал отвътре, което удължава живота на продукта.
 • Специалният дизайн гарантира пожарна безопасност, подобрява преноса на топлина.

Пещите Termofor имат привлекателен външен вид, компактни размери. Следователно конструкцията е инсталирана във всякакви помещения на жилищна сграда, дача. Но в същото време собственикът трябва да спазва необходимите правила за безопасност.

Модели и техните основни характеристики

Компактен

Отзивите за малката печка за сауна "Компактен" са най-положителните.Най-новите модели на "Compact" са претърпели значително подобрение: външността му се е променила, размерът на контейнера за камъни е преместен в центъра на комина, което е опростило инсталирането на устройството. Моделът "Compact" се сравнява благоприятно с разходите и икономията на гориво. В този модел вграденият или монтиран на стената резервоар може да се използва заедно, загрявайки по-голям обем вода.

Компактният нагревател има отвор за източване на излишната вода.

Важно! Когато избирате компактна фурна, трябва да обърнете внимание на маркера "L" в техническите спецификации. Това означава, че устройството е направено от легирана стомана с добавен хром. Тази опция, според отзивите на клиентите, е най-трайната.

Гейзер

Името на печката за сауна "Гейзер" съответства на основния принцип на нейното действие. Ценителите на сауна бизнеса смятат, че „леката“ пара, която се образува при контакт на вода с гореща печка, има специални ползи за здравето. Дизайнът на модела "Гейзер" предвижда образуването на суха полезна пара. Този ефект се постига чрез използването на специален дозатор за вода. Чрез него водата влиза в затворения нагревател и се превръща в пара. Горещата пара влиза в допълнителния съд на печката и губи своята влага, образувайки суха, лека топлина.

В Geyser цялата мощност се концентрира върху процеса на нагряване на нагревателя, което води до сух и комфортен ефект на изпаряване.

Саян

Тази печка е стилна декорация на интериора на сауната. Неговата особеност е в нагревателната мрежа. Камъните са от външната страна на фурната. Ако изберете скали, които се отличават с естетичен външен вид, пурпурен кварцит или жадеит, те ще се превърнат в истинска декорация на парната баня. Отзивите за модела Sayana показват само един недостатък - дългото затопляне на стаята. Този процес отнема най-малко три часа, но камъните ще задържат топлината за много дълго време и ще имат лечебен ефект върху тялото.

Калина

Моделът Kalina е предназначен за големи парни до двадесет и четири квадратни метра. Той е оборудван с топлоустойчиво стъкло, така че е идеален за поставяне в стая за релакс. Ще бъде хубаво да наблюдаваме пламъците тук.

Повърхността му не е покрита с камък, така че в много отзиви има опасения, че такава фурна ще прегрее парната баня. Някои „домашно приготвени продукти“ за презастраховане залепват повърхността му с цокъл, което ви позволява да запазите топлината по-дълго и да спестите гориво.

Ангара

Съвременните версии на модела Angara имат затворен нагревател. В тази версия камъните се нагряват с кръгов поток от пламък до шестстотин градуса! В "Ангара" се използва концепцията за еднаква якост на части под термично въздействие. Тези части, които са най-изложени на топлинно и механично напрежение, са направени от удебелен метал. Моделът Angara загрява водата директно от пламъка, което прави процеса бърз и ефективен.

Важно! Когато инсталирате печка за баня "Ангара", е необходимо внимателно да обмислите изискванията за безопасност.

Предишните модели на печката "Ангара" имаха външна подредба от камъни. Нагревателят вече е екран, който предпазва парната от топлината на печката. Това позволява на Ангара да загрее парната баня само за час.

Тунгуска

"Тунгуска" е може би най-популярният модел от линията на отоплителните уреди за баня "Термофор". Първият му модел е създаден през 2001 г. и е модифициран няколко пъти оттогава:

 • подобрена циркулация на въздушния поток;
 • снабден с инфрачервен екраниращ корпус.

Опитните служители в банята в своите рецензии препоръчват разкриване на печката в парна баня с каменни плочки и инсталиране на икономизатор на комина.

Моделът Tunguska е предназначен за парна баня с обем от осем до шестнадесет кубически метра.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни