Как да монтирате тръба към стена: инструкции стъпка по стъпка

Предназначение и дизайнерски характеристики

Скобата е проектирана да държи тръбата във вертикално (или предварително определено наклонено) положение. Не позволява комините, изтеглени от отделни секции, да се огъват. Освен това опорната скоба поема теглото на комина.

Стенната конзола за фиксиране на комина се състои от следните основни части:

 • разделен пръстен, затварящ тръбата; снабден с уплътнение от каучук или топлоустойчив материал;
 • конзола - пространствена конструкция, изработена от метален профил или пръчка, свързваща пръстена и платформата за закрепване;
 • монтажна платформа - метална плоча, към която е прикрепена конзолата и имаща отвори за фиксиране на конструкцията към стена или друга строителна конструкция.

Опората или стартовата скоба, вместо пръстен, покриващ тръбата, има платформа, върху която се опира долният край на тръбата. Конзолите могат да бъдат триъгълни за монтиране на стена и правоъгълни за подпора на пода.

стартова скоба
Стартовата скоба има платформа, на която се опира долният край на тръбата.

Видео: устройство на универсална скоба за фиксиране на тръби ↑

За фиксиране на чугунени и пластмасови канализационни тръби е достатъчно да се използват специални скоби с гумени уплътнения. Монтажът им е изключително лесен и не изисква специални инструменти. Необходимо е само да се подготви компетентно план за разпределение на канализационните тръбопроводи и да се посочат върху него всички места за инсталиране на крепежни елементи.

Съдържание:

Понякога при извършване на ремонтни дейности се изисква да се прикрепят полипропиленови тръби или други средства за комуникация към стената, например за изграждане на тръбопровод. На пръв поглед задачата изглежда доста проста, но не е така. Как и какво да фиксирате тръбата към стената ще бъде обсъдено в тази статия.

Изгледи

В зависимост от дизайна се разграничават следните типове коминни скоби:

Стартер

Това е най-трайният и мощен тип - целият комин почива върху него. Обикновено е направен от два конзолни триъгълника от траен метален профил с дебелина на стената 1-3 мм. От страната на стената и отстрани на улицата те са свързани с джъмпери, които добавят допълнителна твърдост към конструкцията. Отгоре е монтирана опорна платформа с изрез за ревизия с клапан за източване на кондензат. Понякога вместо платформа се използва друг джъмпер, а долният ръб на тръбата лежи върху квадратен контур.

поддържаща скоба
Скоба за подпомагане на комина

Стена (стена)

това са по-леки конструкции, те не носят тежестно натоварване, тяхната функция е ограничена да фиксират вертикалното положение на тръбата. Те представляват разделен пръстен и лека конзолна конструкция, която свързва скобата и панела за стенно монтиране.

Произведено чрез щамповане и заваряване от неръждаема стомана, поцинкована или боядисана черен метал.

С малко разстояние от стената (до 100 mm), метална плоча, разположена перпендикулярно на стената, може да се използва за свързване на пръстена към стойката. Той е част от разцепения пръстен, заварен към полукръглия изрез в тази плоча, а другият край на плочата е огънат и прикрепен към стената.

С голямо разстояние пръстенът е прикрепен към плочата с две метални профилни конзоли.

скоба за стена
Скоба за комин на стената

Телескопичен

В такива конструкции можете да промените разстоянието от пръстена до стената - една тръба от квадратния профил може да се движи вътре в друга. Тези скоби са много удобни за монтиране на комина върху здрава дървена стена и други неравни повърхности.След точката на регулиране на тръгването тръбите се фиксират с болт и гайка. Телескопичната стойка за тръби е по-малко надеждна от изцяло заварената, така че те трябва да бъдат направени от по-голяма секция.

телескопична стойка
Телескопична стойка за тръба


стилетни токчета

Леко бюджетно монтиране. Той използва стандартна тръбна скоба, заварена към резбовия прът. Закопчалката е увита в дървена стена или дюбел. Поради единичната точка на закрепване към стената, твърдостта и способността да издържат на натоварвания от вятър са намалени.

скоба
Скоба с шипове


Тази опция за монтаж не използва компресионни пръстени или скоби, коминът е прикрепен към чифт конзолни водачи. С този метод на фиксиране способността за издържане на странични натоварвания от вятъра е намалена. Препоръчва се за евтино стартиране на вътрешни комини. закрепване.

конзолна скоба
Скоба за комин

Характеристики на определяне на височината на скобата

Носещият елемент за закрепване на въздуховода е монтиран директно под завоя на линията в точката на излизане от нагревателя, както вътре, така и извън сградата. Тя трябва да бъде разположена точно под лакътя.

За да определите височината на закрепване на носещата скоба, изчислете нивото, на което ще завърши хоризонталната част на вентилацията. Ако са предвидени допълнителни аксесоари под формата на ревизии и решетки, височината ще намалее с ширината на частта, за да компенсира нейното инсталиране.

Монтажът на стенни крепежни елементи започва на височина 1 метър от началото на комина и след това това разстояние може да се увеличи, но на стъпки от не повече от 2 m.

Производствени материали

Закопчалките се изработват главно от следните материали:

 • неръждаема стомана;
 • алуминиеви сплави;
 • черен метал с последващо поцинковане или боядисване.

Неръждаемата стомана има естетичен външен вид, добре се съчетава с материала на сандвич тръбите на комина. Такива конструкции са здрави, издръжливи и не подлежат на корозия. Недостатъците включват високата цена. Независимото производство на скоби от неръждаема стомана е трудно поради сложността на технологията на заваряване на неръждаеми сплави.

Алуминиевите конструкции са леки и приятни за гледане. Те все още не са получили широко разпространение у нас поради високата им цена.

Конвенционалната конструкционна стомана е много евтина и се предлага за заваряване в домашната работилница с конвенционален заваръчен инвертор. Това го прави идеален материал за направи си сам скоби.

Технология за закрепване на тръби - инструкции стъпка по стъпка

Преди започване на монтажните работи тръбите се свързват с помощта на челно, полифузионно заваряване или по метода на електромонтажа. Ако прочетете внимателно технологията за полагане на тръби, процесът няма да ви отнеме много време:

  Първата стъпка е да маркирате пътя на бъдещия тръбопровод около периметъра. Моля, обърнете внимание, че трябва да се инсталира с лек наклон - по този начин изключвате възможността от замръзване на водата в тръбопровода дори в неотопляемо помещение (например в селска къща). С помощта на бормашина трябва да направите дупки за дюбел -нокти. В отворите, предварително подготвени закрепващи скоби за полипропилен Вмъкваме дюбела в отвора с помощта на чук и отвертка. Крайният етап от работата е инсталирането на тръбите в скобите.

Външен вид на завършения крепеж

Предимства и недостатъци

В сравнение с тухлените комини, сандвич комини със стенни скоби имат следните предимства:

 • бърз монтаж;
 • не се изискват високи квалификации в пещта и зидарията;
 • ниска цена;
 • леко тегло, не се изисква капитална основа.

Недостатъците включват:

 • по-кратък експлоатационен живот, след 5-8 години постоянна употреба, металният комин трябва да бъде заменен;
 • скобите са склонни към увисване;
 • съмнителна естетическа стойност, не всеки архитектурен стил е в хармония с метална тръба.

Клипове - тяхното значение и тънкости при инсталиране

Щипката е направена от специален материал - найлон.

Притежава такива полезни свойства като висока топлоустойчивост и устойчивост на механични натоварвания. Сред техническите характеристики на скобата трябва да обърнете внимание на диаметъра, той трябва да съответства на размера на външния диаметър на полипропиленовата тръба. Инсталирането на клипове има свои собствени правила, от изпълнението на които зависи експлоатационният живот на завършената комуникационна система.

Единични и двойни клипове

Основният проблем, който е важно да не пропускате, е размерът на стъпката между клиповете. Ако инсталирате скобите твърде отдалечени, съществува риск от провисване в точките за поддръжка.

Когато инсталирате комуникационна система с две успоредни тръби, използвайте двойна скоба.

Правилна стъпка между клиповете

Критерии по избор

При избора на скоба трябва да се имат предвид следните фактори:

 • диаметър на комина;
 • максимално и средно разстояние от стената;
 • материал за стени и тръби.

С малко разстояние от стената се избират пластинни стенни стойки; с увеличаване на хлабината ще трябва да преминете към конзолни конструкции.

Тръба с малък диаметър може да бъде закрепена със скоба на фиби; за тежки сандвич конструкции ще е необходимо по-надеждно закрепване.

Методи за фиксиране на отоплителни тръби в стената

Като правило сред обитателите е обичайно да се крият стоманени тръби за отопление в стената, тези, които вече са служили дълго време и имат много непрезентабилен външен вид.
Струва си обаче да се помни, че има две основни възможности за такава работа:

 1. Оборудвайте основните стени с канали и преместете стелажите на малко разстояние, след което ги запечатайте с мазилка.
 2. Проектирайте кутия от гипсокартон около отоплителните тръби.

Има и случаи, когато стената е изцяло обшита с гипсокартон. Щрангът в този случай се намира вътре в фалшивата стена.
След това трябва да се споменат най-често срещаните методи за покриване на тръби в стена.

полагане на отоплителни тръби в стената

Правила за инсталиране

За да може коминът да бъде здраво закрепен и да не се извива под поривите на вятъра, опитни майстори формулират следните правила за инсталиране на комини:

 • необходимо е да закрепите тръбата най-малко на всеки 1,5-2 метра от нейната височина;
 • крепежни елементи са монтирани в средната трета на секцията на комина; неприемливо е да се закрепват в кръстовището;
 • тройници и байпаси на ръба на покрива са монтирани на мощни конзолни водачи, които могат да издържат на теглото на коминната част над тях.

Преди да затегнете крепежните елементи, уверете се, че монтираната част на комина е вертикална с помощта на ниво или отвес.

Как да премахнете пластмасовите тръби в стената

Този вид работа е по-проста, тъй като е напълно възможно да го направите сами, с изключение на използването на заваръчна машина. Корозията на такива тръби, разбира се, не заплашва и тези елементи могат да служат до половин век.
Има обаче недостатъци на този метод на инсталиране:

 • отрицателните страни на полипропилена, използван в този метод на устройството, включват неговия висок коефициент на топлинно разширение, което изисква оборудване на нагревателния щранг със специални завои, които играят ролята на разширителни фуги. Това предотвратява разширяването на пластмасовите отоплителни тръби вътре в стената;
 • максималната температура, която полипропиленът може да издържи, е 95 ° C, но има ситуации, когато този параметър може да бъде по-висок, което неминуемо ще доведе до воден чук. Но такъв проблем ще бъде от значение само за тези собственици, чието отопление е свързано към централната система.В автономните структури контролът върху индикаторите за отопление се извършва изцяло от жителите.

как да премахнете отоплителните тръби в стената
В случай, че закрепването на отоплителни тръби към стената ще се извърши в затворена кутия от гипсокартон за отоплителни тръби или друга декоративна конструкция, впоследствие единственият метод за ремонт ще бъде само отварянето на цялата конструкция, което е много трудоемко и неудобно работа.

Предимства и недостатъци

Стартовата или поддържаща скоба е направена от две здрави конзолни конструкции, които са свързани в основата с джъмпери. До известна степен той носи и силов товар, тъй като служи като опора за цялата вертикална маса на комина и е монтиран на мястото, където коминът излиза на улицата.

Стенната скоба се използва за фиксиране на димоотвода по цялата дължина, както вертикално, така и хоризонтално. Той е в състояние да издържи на доста голямо тегло, да създаде твърда опора и е лесен за инсталиране.

Недостатъците включват факта, че закрепващият му пръстен има определен, нерегламентиран размер на сечението.

Скобите се различават по формата на закрепване на коминните канали в тях - вместо затворен пръстен се използват две затягащи скоби.

Като бюджетна опция се използват обикновени скоби, прикрепени към стените с шипове.

Основното предимство на телескопичното рамо е неговият плъзгащ се дизайн, който ви позволява да регулирате разстоянието на крепежния елемент от основата до необходимото количество. Монтажът може да се извърши върху неравни повърхности, като се спазва вертикалното положение на комина. Не е необходимо, както при други опции, да изрежете прътите или водачите до желания размер.

Устройствата, състоящи се само от конзолни релси, без фиксиращи скоби и пръстеновидни накладки, са лесни за инсталиране. Също така лесно се регулират разстоянието на монтаж на комина до стената. Закрепването им обаче е по-малко твърдо, отколкото при пръстеновидните скоби.

Инсталация

Правилата за инсталиране на въздуховоди се регулират от стандартите на GOST и ясно предписват последователността на поставяне на елементите. На първо място, хоризонталната секция на тръбата е скачена с отоплителното оборудване и изнесена на улицата или доведена до мястото на прехода към вертикалната конструкция.

Следващата стъпка е инсталирането на точките за закрепване. Според приложените маркировки, стената се пробива на правилните места, образувайки отвори със съответния диаметър в количеството, което е предвидено от скобите. След това те са оборудвани с пластмасови дюбели.

Носещата скоба е фиксирана в оригиналната си форма. По-добре е да разглобите частите на стената преди монтажа, като разкачите външната половина на покриващата скоба. Плочата с крака и втората половина е фиксирана на стената.

След това металните канали или сандвич тръбите се сглобяват в една структура, започвайки отдолу и се движат нагоре. Когато линията се приближава до мястото на фиксиране, тя се притиска с половинките на скобата и се затяга с болтове. По време на целия процес е необходимо да се контролира вертикалното положение на тръбопровода, като се използва ниво на сградата.

Ако коминът се изтегля от отопление на печката, линията се събира от тръби и частично се опъва вътре в помещенията. В този случай стената трябва да бъде изолирана преди фиксирането на скобите.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни