Характеристики, видове пещи на Кузнецов. Направи си сам препоръки


Първата камбанна пещ на Кузнецов е построена през 60-те години на миналия век. Уникалната разработка принадлежи на Игор Кузнецов, чиято основна дейност е проектирането и подобряването на тухлени печки за отопление.

Отоплителните печки Кузнецов са ефективни и надеждни конструкции, които използват различни горивни материали.

В момента са изобретени над 150 вида пещи, всяка от които има висок коефициент на ефективност - от 80 до 94%.

Характеристики на пещта Кузнецов

Печките на инженер Кузнецов са известни не само у дома, но и по целия свят от 60-те години на миналия век.

Освен това актуалността на разработките преди половин век не е намаляла ни най-малко, а напротив - пещите на Кузнецов стават все по-популярни.

Целта на модернизирането на стария дизайн на руската печка с не толкова значителна промяна във вътрешната й структура беше да се създаде отоплителна единица с по-висока ефективност, като същевременно се спести гориво.

Камбанните пещи са едни от най-често срещаните и по характеристики по нищо не отстъпват на пещите с канал.

Тази печка е най-новото развитие в консервативната област: монтаж и дизайн на печки. Тази печка се отличава с принципно нов метод за използване на горещ газ.

При стандартен тип конструкция движението на студен и горещ газ се дължи на течението на въздуха, който тече през пепелника.

Камбанната пещ по принцип е много подобна на работата на ракетни пещи, където горещите газове се движат не под въздействието на комина, а поради тежестта на самите газове.

Какво обяснява високата ефективност на пещите

Причините, поради които пещите тип камбана са толкова ефективни в сравнение с традиционните устройства, са следните:

 • Правилно разпределение на димните газове според температурата на нагряване извън горивната камера.
 • Големият брой абсорбатори допринася за улавянето на горещ газ и по-ефективното съхранение на топлина вътре в устройството.
 • Правилното позициониране на аспиратора помага да се задържат горещи газове и да се поддържат високи температурни условия. Това води до събиране на продуктите от горенето на гориво на едно място и намаляване на нивото на образуване на сажди в комина. Поради тази причина „ковачите“ не изискват често почистване на сажди.
 • Топлообменникът е разположен в камбаната, поради което не задържа топлината, произведена от пещта, и не намалява нивото на ефективност.

Не е толкова лесно да изградите фурна на Кузнецов със собствените си ръце, но всичко, което се изисква от капитана, е да следвате ясни инструкции стъпка по стъпка.

Предимства и недостатъци на фурната

Ползи:

 • висока степен на ефективност от 75-85% (ефективност);
 • горивото гори при високи температури;
 • пещта работи на всички видове твърди горива - дърва, въглища и кафяви въглища, брикети и др .;
 • лекота на поддръжка, няма нужда от почистване на дълги канали (ниско образуване на сажди);
 • дълготрайност на пещта;
 • естетичен, оригинален външен вид;
 • висока ефективност, гъвкавост;
 • рентабилност;
 • дългосрочно запазване на топлината;
 • формата и дизайнът на фурните могат да варират в зависимост от предназначението;
 • с честотата на влагане на гориво в ковашката стая само два пъти на ден, можете да имате топлинен режим в къщата, който се сравнява благоприятно дори с режима на апартаменти с централно отопление.

  Апартамент в многоетажна сграда има по-чести температурни колебания от частна къща, отоплявана от печка на Кузнецов, която дава равномерна топлинна мощност между камините;

Именно камбановите печки станаха основата за създаването на много битови, отоплителни и готварски печки от нов тип, които дават значително по-добър ефект с по-малък разход на гориво.

Какво може да се каже за недостатъците на фурната.

Технически те не са там, но все пак трябва да вземете предвид нещо.

Пещта на Кузнецов не може да има масивни стени - това би отменило много от нейните предимства. Но в същото време той е изложен на доста високи топлинни натоварвания.

Следователно, тази единица трябва да бъде внимателно изчислена и проверена на етапа на разработка и да бъде изградена също толкова внимателно, с внимателно спазване на всички технологични изисквания. При най-малките отклонения от техническите регламенти „ковачеството“ ще се окаже много краткотрайно.

Малко теория

Традиционните домашни фурни с котлони, "холандски" и "шведски", въпреки разликите в дизайна, имат една обща черта. Това влияе върху ефективността на тези отоплителни устройства - това е естествената тяга на комина. Нито една от най-известните пещи няма да функционира без сцепление; котлите на твърдо гориво не са далеч от това.

Нека направим резервация: нито една, с изключение на тази на Кузнецов, защото само въображението на Игор Владимирович не изисква естествена тяга за работата си.

Тайната на ефективната работа, която отличава двузвенните пещи на Кузнецов от всички останали, се крие в принципа на свободен поток на газове, който не изисква допълнителна енергия отвън.

Много подробна и достъпна за тази теория е изложена в статиите, публикувани от изобретателя на страниците на собствения му уеб ресурс www.stove.ru. Там, в публичното пространство, има проекти на пещи, които вече са пуснати в експлоатация. Ще разгледаме накратко теорията, като сравним традиционния метод за изгаряне на твърдо гориво с процесите, протичащи в камбанна пещ. Така че, в конвенционална или канална пещ от "холандски" тип, движението на въздуха и продуктите от горенето се дължи на наличието на тяга в комина.

Естественият глад са външни фактори, влияещи върху:

 • разликата във височината между входа на вентилатора и горния разрез на тръбата;
 • температурни разлики между външния въздух и димните газове;
 • вятърно натоварване.

Тоест тягата е налице дори когато нагревателят е неактивен, стига амортисьорът да е отворен. В режим на работа на пещта тягата се увеличава многократно, скоростта на газа рязко се увеличава. В резултат на това в пещта навлиза много въздух, температурата на горене спада и ефективността на изгарянето на дърва за огрев намалява.Ограничавайки достъпа на въздух с амортисьор, ние правим горивото по-тлеещо, когато липсва кислород, което също не е оптималният режим за извличане на топлинна енергия от дърво.

Правилната печка с висока ефективност трябва да отнема максималната топлина от продуктите на горенето, така че да не излита в комина. На практика това не е толкова лесно за изпълнение и ето защо:

 • когато амортисьорът е отворен, горещите газове се движат бързо през тухлените канали, без да имат време да прехвърлят топлината към стените;
 • ако амортисьорът е затворен, тогава дебитът ще намалее, но материалът на каналите не е в състояние да абсорбира цялата отделена топлина и да го пренесе в помещението, така че част от енергията все още излита в тръбата.

Поради тези причини ефективността на почти всички съществуващи пещи рядко достига 60%. В разработките на Кузнецов и двата проблема са решени успешно, ефективността на изгарянето на горивото и ефективността на използване на отделената топлина са на ниво около 80%. Не всеки котел, работещ на твърдо гориво, може да даде такъв показател. И.В. Кузнецов очерта основите на проектирането на пещи в съответствие с принципа на свободен поток на газове, който ще разгледаме по-долу.

Принципът на действие на пещта

Той се основава на принципа на свободно движение на газове. За циркулацията на въздуха в конвенционална пещ е необходимо влиянието на външната енергия, тоест създаването на принудителна тяга в тръбата.

Когато газовете са в затворено пространство, при наличието на постоянен източник на топлина, те се отделят под собственото си тегло - студените газове се утаяват, горещите газове се издигат нагоре. В същото време в областта на високите температури налягането се увеличава, а където е студено, пада и се генерира енергия.

Оказва се, че турбулентното движение възниква автоматично поради законите на физиката. Това означава, че ако конвекционните потоци са правилно насочени, тогава топлинната енергия ще се пренася от самите маси газ.

За подаване на електрическа топлина не е необходима тяга. Ако печката се нагрява с дърва, тогава продуктът от горенето неизменно трябва да излезе.

Благодарение на интелигентния дизайн, той се натрупва на последния етап от пътя си, сякаш под качулка. Там той отново изгаря, отдавайки топлината си до края и след това под формата на безполезен газ се извежда на улицата, без да охлажда системата. Такива фурни се наричат ​​още фурни тип камбана.

Основната характеристика на газовото пълнене на кухините е, че независимо колко отделения има пещта, всички те се пълнят с газ равномерно и във всички протичат еднакви физически процеси. Невъзможно е да се създаде нещо подобно с помощта на сцепление, принципа на противопоток (широко използван в Европа) или други конвективни методи.

Ето защо такива печки са нововъведение в отоплителната система на печките.

Те се регулират и независимо каква конфигурация им дават, винаги работят по естествен принцип.

Принципът на пещта е съвсем прост: долното ниво и камината (наричана още огнище) са комбинирани в едно пространство - камбана, вътре в което се случва свободното движение на горещи газове.

Най-горещите, по-леки газове се придвижват към горната част на камбаната, докато „по-тежките“ студени газове са отдолу. А между тях газовете циркулират с междинна температура.

Нагрятият въздух се задържа в пещта дълго време, пренасяйки топлина към стените на камбаната и охладеният въздух се изхвърля в комина през специален проход. Температурата на горене в камбаната е много висока. Ефективността на такава пещ е три пъти по-висока от тази на традиционната руска.

Видове конструкции

Следователно качулките във фурната могат да бъдат разположени по различни начини има много видове печки... Можете да изградите печка, направена самостоятелно, за двуетажни къщи и двата етажа ще се отопляват по същия начин.Можете дори да направите сграда с печка (отоплението от този тип е конвекция) или можете да поставите топлообменник вътре. Този тип конструкция се нарича котел, той има маркировка KIK.

Съществува тип сграда под формата на камина, те обикновено се строят в къщи извън града. Газовите отоплителни печки имат обозначението IOC, а ако имат печка, се добавя буквата "L". Ако в такива конструкции има и фурна, тогава е посочена буквата „D“.

Истинските руски пещи на Кузнецов от камбанен тип са маркирани с RTIK, има около 10 модела, два от тях са с печки. Такива печки се вграждат най-често във вани. Но е трудно да се инсталира масивна тухлена печка там, така че много хора избират метална конструкция за вани. Печките за сауна са маркирани с BIK, Кузнецов ги е проектирал така, че да са малки, да изглеждат представително и да заемат малка площ.

Направи си сам идеи за парниково отопление

Сортове на пещи Кузнецов

Според изпълняваните функции, тухлените фурни на Кузнецов могат да бъдат разделени на няколко основни групи:

 • Отопление.

  Основната им задача е да отопляват помещенията.

 • Готвене.

  Те се използват за готвене. Тази група включва също фурни за хляб и печки, пригодени за котел.

 • Бани.

  Принципът на действие на печките за сауна на Кузнецов остава непроменен - ​​естественото движение на газове през две аспиратори. Друго нещо е, че тук има нагревател, който трябва да бъде добре затоплен, за да се получи висококачествена пара.

  Разработчикът е предложил и все още използва оптималното техническо решение, където пълненето с камъни се намира в топлоустойчива стоманена фурна. Фурната е разположена точно над камината.

  Топлинната енергия, натрупана в долната и горната камбана, се използва за нагряване на вода и отопление не само на парната, но и на всички съседни помещения. Водната намотка е монтирана под първата качулка, за да може лесно да се ремонтира или замени.

  Мястото за инсталиране може да бъде определено чрез разглеждане на чертежите на печките.

 • Камини.
 • Скари и барбекюта.
 • Комбинирани структури, комплекси.
 • Може би най-популярните са отоплителните и готварски печки на Кузнецов. Те ще стоплят къщата и няма да си тръгнат гладни.

Опцията за отопление и готвене е най-търсена както от летните жители, така и от жителите на селските райони. Тук има проста практичност: ако вече има пожар, защо не го използвате допълнително за готвене.

Кузнецов също има такива проекти.

Преди да започнете да изграждате, уверете се, че това е точно опцията, която искате да видите у дома.

Такива печки предполагат удобна издатина с чугунена повърхност, с възможност за частично отваряне на отворите за повишаване на температурата. Също така е възможно да се направи врата за котел, подобна на старите руски печки.

Оформлението на печките за отопление и готвене изисква собствен подход и индивидуални чертежи.

Пещи тип камбана могат да бъдат издигнати в почти всяка стая. Това може да бъде апартамент, жилищна сграда, стопанска постройка или баня. Например, за баня, печка тип камбана ще бъде идеален заместител на конвенционална стандартна печка.

Изграждайки тази печка за баня, можете да решите няколко проблема наведнъж. Този дизайн е в състояние да отоплява няколко стаи: мивка и парна баня, както и стая за отдих. Освен това е много удобно да се загрява вода на печката, като паралелно се създава пара в необходимото количество.

Къщата може да бъде оборудвана с двузвънчево отопление с печка, тази инсталация е много функционална. Преди да издигнете такава конструкция, е необходимо внимателно да проучите проекта.

Системата, която изгаря суровото гориво, трябва да бъде организирана по най-оптималния начин.Фурната винаги трябва да се поддържа на правилната температура, в противен случай газовете, които се образуват след изгарянето, могат да се превърнат във вредни отпадъци от сажди и катран.

Печки с отопление на вода

Модерните печки на Кузнецов с водно отопление от серията KIK (тухлени котли) представляват особен интерес. Всъщност това е бойлер тип камбана, облицован с тухли и имащ добра ефективност - около 70-80%, тоест подобно на неговите железни "братя". Как се постига такава висока ефективност е описано по-горе.

Фурна от серия KIK

1 или 2 стоманени тръбни регистри са вградени в корпуса на пещта (в зависимост от капацитета). Готовите модификации на котлите имат обхват от 17, 34 и 63 kW. Освен това авторът предлага и двуконтурни модели с възможност за нагряване на вода за битови нужди. В своите препоръки за изграждането на такива нагреватели, I.V. Кузнецов посочва, че за да се увеличи икономичността и ефективността на експлоатацията, тялото на тухлен котел трябва да бъде изолирано с базалтови влакна.

изолация от базалтови влакна

В повечето куполни модели пещи е въведено съвременно техническо решение, което осигурява доизгаряне на горимия компонент на димните газове. За тази цел се организира подаване на вторичен въздух под покрива на горната камбана или на друго място, в зависимост от дизайна. Когато се използва дърво с подходящо качество, такова нагревателно устройство ще функционира като пиролизна фурна.

Направи си сам Кузнецов печка

Изграждането на ковачество изисква не толкова умения, колкото наличието на добри схеми и чертежи, както и изключително внимание. Дори производител на печки, но опитен домакин може да овладее тази задача.

Ще бъде по-лесно за тези, които вече имат ценен опит в тухлената зидария, тогава единственото нещо, което ще ви е необходимо, за да тихо и спокойно поставите редовете, спазвайки схемата.

След като сте решили да построите пещ според една от заповедите на Кузнецов със собствените си ръце, пригответе се за внимателна и внимателна работа.

На диаграмите, които лесно можете да намерите в Интернет, ще видите графично изображение на всеки ред, но преди да започнете полагането, трябва да се запознаете с характеристиките на техниката, по-специално:

 • избор и предварителна обработка на тухли;
 • закупуване на метални части (плочи, амортисьори, врати, резета);
 • определяне на най-подходящото място;
 • подготовка на основата и основата;
 • възможността за оборудване на комин и др.

Шамотните огнеупорни тухли (Ш-5, ШБ-8) бяха признати за най-добрия материал за вътрешната зидария на „ковачи“, а керамиката (М-150) за външна декорация.

За укрепване на тухлените стени се използват метални елементи (армировка, тел).

За да може печката да функционира с максимален топлообмен, опитните майстори усъвършенстват не само своите умения, но и всяка тухла - в буквалния смисъл. Те полират всеки детайл, поради което проектите, направени от професионалисти, изглеждат безупречно.

Основната цел на всяка печка е отоплението, нейното място трябва да бъде избрано, за да осигури топлина по най-ефективния начин.

Печките на Кузнецов са инфрачервени нагреватели, които осигуряват най-много топлина чрез директно излъчване.

По този начин се постига максимална мощност, когато се позиционира правилно.

Следователно центърът на стаята винаги е правилният избор. Разумното решение е да се постави като разделител на функционални пространства като кухня и хол или хол и спалня.

Опитайте се да избягвате поставянето на зидарията на печката до външна стена, или още по-лошо, поставете я в ниша във външната стена (типично за конвенционалните камини), ако искате да се затопляте на закрито.

Изборът на печка от един или друг вид и нейното местоположение в къщата, в допълнение към предпочитанията на собственика, зависи от предназначението на печката, размера на къщата и нивото на нейната топлоизолация, броя и размера на прозорци.

Освен това за нормална експлоатация и ремонт достъпът до печката трябва да бъде свободен от всички страни, тоест нито една от страните на печката не трябва едновременно да влиза в някоя от външните стени на къщата.

За да завършите строителния процес, трябва да се запасите с щик и лопата, както и със следните материали:

 • пясък (3 части), цимент (1 част) и вода за приготвяне на разтвор;
 • усилващ прът със средно сечение;
 • пластмасова опаковка;
 • дъска за изграждане на кофраж.

Етапи на строителство:

 1. Всичко започва с основата. Тя трябва да бъде несвързана с основната основа на банята. Размерът му е с 10-15 см по-голям от очакваните размери на фурната. Височината на основата за печката се избира въз основа на височината на основата на банята: те трябва да завършват на едно и също ниво.

  Върху готовата основа за пещта се полага хидроизолация (покривен филц, покривен материал) на два слоя. Подът около бъдещата печка трябва да има огнеупорно покритие. Има опции: това са метални листове, керамични или керамични плочки, естествен или изкуствен камък, тухла и т.н.

 2. След като направите основата, трябва да се заемете с подготовката на хоросана за полагане на пещта. За изграждането на тухлена пещ не се използва цимент, а глина. И то не кой да е, а само този, който лежи на дълбочина най-малко 2 метра. Глината се пресява и измива, приготвяйки разтвор с желания вискозитет.

 3. За да определим необходимия брой тухли за изграждане на пещ, преброяваме броя тухли в първия ред на поръчката, умножаваме по 0,8 (средният коефициент на запълване на редовете) и по броя на редовете.

  Това количество тухли е достатъчно за фурната със сигурност, дори като се вземат предвид счупени и отхвърлени тухли. За тухлена тръба добавете 4-6 тухли на ред.

 4. След като бетонната основа се втвърди напълно, можете да продължите към тухлената зидария. Печката на Кузнецов е построена правилно само ако се спазва предложената от изобретателя поръчка.
 5. Преди да започнете полагането, струва си да помислите за местоположението на комина вътре в стаята и отвън на покрива, което трябва да отговаря на определени изисквания. Спомнете си, че всяка пещ на Кузнецов има готови чертежи, в съответствие с които се извършват строителни работи.
 6. Шамотните огнеупорни тухли се използват за полагане на първите два реда. За свързване на тухлите се приготвя специален хоросан за зидария. Не се препоръчва използването на смес, приготвена за подреждане на основата.
 7. След завършване на зидарията на 1-ви ред се проверяват ъглите, всеки от които трябва да бъде 90 градуса. Подреждането на коминните канали започва от 2-ри ред.
 8. За да подобрите преноса на топлина на устройството, се препоръчва да инсталирате 4 почистващи канала - отзад, в вентилатора и отстрани. Размерите на почистванията се избират индивидуално. На този етап се проверява хоризонталността на всички повърхности с помощта на ъгъл.
 9. От 2-ри ред се оформя тава за пепел и вентилатор. Тези работни камери са проектирани да почистват пепелта и да създават необходимата горивна тяга. Тухлената зидария е разположена на шевове с 6 mm шев. За закрепване на тухлите се използва хоросан на основата на огнеупорна глина.
 10. Освен това са монтирани прегради за вътрешните отделения, оформена е стена между вентилатора и работната част на пещта.
 11. При полагане на 5-ти ред се монтира решетката, чиято дебелина се определя от степента на зареждане на камерата с гориво.
 12. При монтажа на решетката се наблюдават технологичните пролуки от 7 мм между решетката за решетката и външната стена на печката. Решетката е монтирана под лек ъгъл спрямо вратата.

  Тук е монтирана и вратата за горивната камера. При подреждането на горивната камера тя допълнително е облицована с шамотни тухли, които се полагат с ръб. Това гарантира надеждна защита на външните стени на пещта от високи температури.

 13. До 16-ти ред полагането се извършва подобно на предишните редове.
 14. От 17-ия ред е монтирана капачка, след което можете да започнете да подреждате втората камера, разположена над първата. Това ще бъде втората капачка. На този етап капачката се припокрива и на 21-ви ред се подреждат проходи, които са насочени по вътрешните стени от двете страни.
 15. Работата се извършва в съответствие с предложената поръчка до 26-ти ред, след което горната част на аспиратора е надеждно затворена с тухлена зидария.
 1. 24 часа след завършване на полагането може да се извърши пробно пускане на пещта с добавяне на малко количество горивен материал. Това ще ви позволи да проверите готовата конструкция за течове и липсата на пролуки между тухлите.
 2. Ако се открият дори незначителни недостатъци, те трябва незабавно да бъдат отстранени.
 3. Пещта е направена от шамотни тухли, а корпусът на пещта е направен от керамика, което означава, че те се държат различно при нагряване и охлаждане. Следователно самата камина трябва да е плаваща; за целта се прави специален сух шев около нея.

  Това се прави така, че шамотни и керамични тухли, различни по физически характеристики, да не се чупят по време на работа. „Суха фуга“: между шамотната и керамичната тухла зидарията трябва да се отстрани и в получената кухина да се вмъкне минерален картон.

 4. Трябва да се спазва стриктно още едно правило - издатините от шамотната зидария не трябва да влизат във вдлъбнатините на керамичната зидария и обратно. По този начин получаваме абсолютно независима горивна камера.

Материали и инструменти

За подреждане на тухлено "ковачество" за къща или баня, на първо място, трябва да подготвите работни чертежи и поръчки. Самият автор е разработил над сто различни пещи с инструкции стъпка по стъпка за тяхното изграждане.

Поръчката за печки е пълно ръководство, което ясно обяснява правилното полагане на всеки отделен ред в предвидената последователност. На начинаещите майстори се препоръчва стриктно да се придържат към реда на пещите на Кузнецов, което ще им позволи да изградят надеждна и трайна структура.

За извършване на строителни работи е необходимо да се подготвят основните материали и работни инструменти:

 • пълноцветна червена огнеустойчива тухла;
 • шамотна тухла;
 • огнеустойчива глина със средна фракция;
 • планински пясък (два пъти по-голям от обема на глина);
 • метална жица;
 • метален ъгъл;
 • конструктивни елементи: врати за вентилатора, камина, решетка за решетка, резе, печка за огнището.

Внимание! Ако желаете, вместо глина и пясък, можете да закупите готова смес за зидария, която се продава в специализирани магазини. Той съдържа всички необходими пропорции на основните компоненти.

Когато купувате тухла, се препоръчва да проверите материала за дефекти и механични повреди.

Направи си сам Кузнецовите печки имат свои собствени тънкости в конструкцията, следователно, преди започване на работа, оформлението на устройството трябва да бъде внимателно проучено.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни