Огнезащитни (огнеупорни) негорими мастици: видове и обхват


За какво е мастика?

Огнеупорната мастика на пещта обикновено се използва за защита на фугите на газопроводи, пещи и други отоплителни тела от пукнатини и отворени пукнатини. Основният проблем е, че температурата на продуктите от горенето понякога може да достигне хиляди градуса по Целзий, което води до появата на механични дефекти.

Когато се появят пукнатини, комините престават да се справят с основното си задължение - отстраняването на продуктите от горенето, така че последните попадат в жилищната зона. Топлоустойчива мастика на фурната предпазва от стаен дим и високи нива на опасни компоненти и въглероден окис. Ако тази ситуация продължи дълго време, тогава човешкото тяло може да бъде сериозно увредено.

Топлоустойчива мастика за печки и камини

Основната област на приложение на огнеупорната мастика е да се извършват облицовки и други работи, които не могат да се извършват със стандартни лепилни смеси. Основният проблем е, че под въздействието на високи температури свойствата се губят, което може да доведе до падане на облицовъчния камък или поява на пукнатини. Често този материал се използва и за залепване на изолационни материали, но този формат на употреба предполага ненужно високи разходи.

Топлоустойчива мастика за печки и камини

Много производствени компании доставят готови лепила, които не трябва да се разреждат, просто купувате и вече можете да използвате на практика. Такива решения най-често се наричат ​​мастика. По-добре е да го използвате от опитни майстори, занимаващи се с полагане на печки, камини, както и с тяхната облицовка. Това се дължи на факта, че мастикът се втвърдява доста бързо във въздуха и работата трябва да бъде извършена за кратко време.

Мастика се избира за камини и печки, в зависимост от мястото на монтаж на конструкцията и нейното приложение

Плочката за облицовка е залепена директно към тухлата, поради което мастикът също трябва да бъде топлоустойчиво лепило.

Сред популярните лепилни мастики са следните. Terracotta Mastic е универсално лепило, подходящо за довършителни работи на ниво както на камина, така и на печки, както и за зидария от тухли или естествен камък. Теракотената мастика е в състояние да издържа на температури до 1100 ° C.

Mixonit-Termo - директно мастика за облицовка. Отличен за използване на външни фурни, той не се деформира поради температурни колебания, както и когато падне до -30 ° C. Производителят на тази мастика е Германия. Ceresit също има добри продукти.

- Гореща, - Термична, - Огнеупорна, каква е разликата?

Можете да намерите огромно количество мастика в специализирани магазини, така че този избор е невероятен за някои купувачи. В допълнение към факта, че топлоустойчивата мастика за печки и камини се произвежда от различни фабрики и компании, те също се различават по име.

През последните години много производители започнаха да използват някакъв маркетингов трик, за да увеличат продажбите на своите продукти. Така че, някои от тях посочват, че специфични продукти:

 • Издържа на различни химически дразнители,
 • Има по-кратко време на втвърдяване,
 • Използват се специални компоненти или производствени техники.

Всъщност разликата между всички тях е минимална, тъй като всички продукти се произвеждат по една технология. Когато купувате, трябва да обърнете внимание на вида мастика: топлинна, термо и огнеупорна.Основната разлика се крие в работните температури, които те могат да издържат без напукване или други механични повреди.

Според многобройни изследвания средните работни температури са:

 • За топлоустойчива мастика - до 1600 - 1700 градуса по Целзий,
 • За огнеупорна мастика - до 1300 градуса,
 • За топлоустойчива мастика - до 1100 градуса.

Препоръчително е да се използва само топлоустойчива мастика, но ако проблемът с цената е достатъчно остър, е възможно да се разграничат работните зони, за да се използват по-прости аналози в по-отдалечени райони.

Технология на смесване

Фугиращата смес за печки и камини от суха смес се приготвя, както следва. Към сухото вещество се добавя вода със стайна температура като разтворител, сместа се разбърква старателно. Пропорциите на разреждане са посочени на опаковката и могат да варират в зависимост от производителя. Така че, за фугиране на "Теракота" се препоръчва да се добавят 280 мл вода на 1 кг смес. Готовата смес трябва да се консумира в рамките на 1 час.

Направи си сам правилното кандидатстване

Фугирането се извършва един ден след полагане на облицовъчните елементи. Изборът на подходящ метод за нанасяне се определя от характеристиките на самата шпакловка, наличието на необходимите умения и инструменти. Обработката на шевовете може да се извърши със или без строителен пистолет.

РЕШЕНИЕ

Ако се използва пистолет, високотемпературната замазка се разрежда до консистенция на заквасена сметана и се поставя в инструмента. Дюзата на пистолета се отрязва под ъгъл от 60 °, получената дупка трябва да бъде с диаметър 6-8 mm. След това равномерно покриваме шевовете със състава до нивото на плочките. След около 2 часа излишният разтвор се отстранява с широка отвертка.

ШЕМ

Когато прилагате фугата без пистолет, тя може да се разреди до състояние на мокър пясък и да се запълни в шева с помощта на специален инструмент.

Този метод често се използва: сместа се разрежда до консистенцията на течна заквасена сметана, нейният слой се нанася върху цялата повърхност на плочката и се изравнява с гумена плувка. Като ограничители често се използват метални ламели. След като фугиращата смес изсъхне, отстранете излишъка от керамичната повърхност.

ИЗМИВАНЕ НА ШЕВОВЕ

Фугиращата смес трябва да се разрежда правилно, за да не се напука: както липсата, така и излишъкът от вода може да доведе до напукване. Неравномерното полагане на плочки също допринася за това.

Изборът на мастика

Процесът на подбор на мастика е едновременно сложен и прост. В специализирани магазини можете да намерите огромен брой предложения, а консултацията със специализирани специалисти ще ви помогне да изберете правилния вариант. Винаги си струва да помните някои от особеностите на избора.

Критерии по избор

На първо място е необходимо да се съсредоточите върху работната температура на мастика. Ако се планира облицовка на предната част, тогава трябва да се избере топлоустойчив вариант. Внимателно изчислете площта на различните зони, за да намалите разходите си за покупка.

Ако въпросът за цената е остър за вас, тогава трябва да се съсредоточите и върху цената, но не трябва да спестявате от вида мастика, тъй като последиците могат да бъдат тъжни. Вътрешните продукти се отличават с по-ниска цена, която практически не се различава от чуждестранните аналози.

Топ марки

Сред най-добрите марки, които се предлагат на руския пазар, се открояват продуктите на следните производители:

 1. Теракота (Русия) - средната цена за кофа от 2,5 кг е 150 рубли.

  Топлоустойчива мастика за печки и камини

 2. Neomid Supercontact (Русия) - кофа от 20 кг струва около 1300 рубли.

  Топлоустойчива мастика за печки и камини

 3. Калоригеб (Франция) - произвежда се в малки количества. Средната цена е 600 рубли.

  Топлоустойчива мастика за печки и камини

 4. Tytan (Полша) - аналог на предишната версия със съответната цена и обем.
 5. Collafeu (Франция) - една от най-добрите и най-скъпите опции, която има отлични адхезионни свойства и лекота на използване.

Как да си направя сам мастика за фурна?

За някои клиенти въпросът за цената е много важен, така че такива хора не искат да харчат големи суми пари за закупуване на специализирана мастика за декориране на камини. За щастие има няколко прости и ефективни рецепти, които наистина ви помагат да спестите пари. Направи си сам миксове може да се създаде от:

 • Глина и пясък
 • Бетонна смес.

Първият вариант е по-предпочитан, тъй като глината е универсален материал, който лесно може да издържи на високи температури. Тази рецепта отдавна се използва за изграждането на пещи, така че няма нужда да се съмнявате в нейната ефективност.

За да приготвите мастика със собствените си ръце, ще ви е необходима действителна глина и жълт пясък с малка и средна дисперсия в съотношение две към три. Тези материали се смесват помежду си до получаване на хомогенна консистенция и след това се добавя вода. Готовият материал трябва да има доста плътна консистенция. Ако се добави твърде много вода, адхезионните свойства ще бъдат намалени, което затруднява работата.

Най-добрата топлоустойчива плочка за печки и камини

Както споменахме по-рано, камините и печките, независимо дали са домашни сгради или такива на открито, могат да бъдат облицовани с плочки или естествени камъни, както и различни лепнини от мазилка. Както можете да разберете, не само лепилните смеси за облицовка трябва да имат топлоустойчиви свойства, но самата плочка трябва да има пожароустойчивост и да издържа на високи температури. С помощта на декоративни плочки можете да създадете истински произведения на изкуството от отоплителни конструкции, които ще се превърнат в най-добрата украса за една стая.

Изборът на плочки зависи от степента на нагряване на фурната

Топлоустойчивите плочки са разделени на няколко вида:

 1. Теракотени плочки. Това е умела имитация на тухлена зидария. Груб на допир. Подходящ както за вътрешна, така и за външна употреба. Пример за използването на този тип облицовъчни плочки са печките в сауни и бани.
 2. Плочки от майолика. Плочка, изработена от изпечена глина, е покрита с глазура и често повърхността на такава облицовка има определен модел върху себе си, например под добре познатия Gzhel.
 3. Плочка. Трябва да бъдете внимателни с такава плочка, тя е доста капризна в употреба и не е подходяща за помещения, в които са възможни внезапни понижения на температурата или понижаването й до минусови показатели, това означава, че плочката също не е подходяща за използване на открито.
 4. Клинкерни плочки за облицовка. Притежава добра устойчивост на влага и понася ниски температури. Тези плочки могат да се използват за облицоване на градински печки и външни скари.
 5. Фаянсови плочки. Една от най-необичайните облицовъчни плочки, в същото време тя има значителна цена поради факта, че цялото боядисване на плочките се прави от майстори на ръка. Този тип плочки имат най-висока екологичност, както и най-висока скорост на топлопреминаване, което означава, че ще бъде много по-топло в стая с печка или камина, украсена с плочки.
 6. Шамотна плочка. Той се прави ръчно при високи температурни условия и има високи свойства на топлоустойчивост, топлообмен, неутрален до агресивни среди и химикали, което означава, че домакините не трябва да мислят за най-добрия начин за почистване на печката си.
 7. Порцеланови каменни изделия. Плътни плочки, които могат да издържат както на високи, така и на ниски температури на околната среда.
 8. Естествен мрамор.
 9. Облицовъчен камък от изкуствен произход.

Инструкции за употреба

Използването на топлоустойчива мастика е доста прост и неусложнен процес, който не изисква специални умения и способности.

 1. Препоръчително е да се извършват температури в диапазона от пет до четиридесет градуса по Целзий, тъй като именно в рамките на тези цифри се постига максималната "настройка" на мастика. Материалът се доставя като суха смес.За да приготвите работеща мастика, добавете 300 ml вода към килограм сух компонент.
 2. Преди нанасяне е необходимо старателно да почистите работната повърхност от прах и мръсотия, които биха могли да останат на предишните етапи на работа. За тези цели можете да използвате метална четка или други аналози. Не е необходимо повърхността да се обезмаслява с ацетон или разтворител.
 3. Самата мастика се нанася върху повърхността с помощта на инструмент за мазилка в тънък слой, чиято дебелина е около пет милиметра. Ако има нужда да се създаде слой над 15 mm, тогава трябва да се използва метална подсилваща мрежа за придаване на якост.
 4. Отнема около 36-48 часа, за да се втвърди напълно мастикът. През този период от време не се препоръчва да се разпалва огън в камината, тъй като това може да доведе до линейно разширение на мастика и увеличаване на обема му.

Как да изберем?

Изборът до голяма степен зависи от местоположението на печката. Ако е на улицата, тогава довършителната шпакловка не трябва да съдържа гипс (податлив на влага). Работните смеси могат да бъдат направени самостоятелно. Решението трябва да издържа на следните стандарти:

 • Топлина.
 • Съставът трябва да е еластичен, за да можете с негова помощ лесно да направите идеално равна повърхност.
 • Устойчивост на пукнатини (така че фурната да не се напука поради температурни промени).
 • Бъдете екологично чисти в експлоатация. Не отделяйте токсини при нагряване. Липса на азбест в състава.
 • Устойчивост, експлоатационен живот надвишава 50 години.
 • Висока адхезия или адхезионни свойства към основи, изработени от различни материали.
Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни