Многофункционални барбекю фурни за летни вили: видове, особености на подбора и конструкцията


Техники за готвене

печка на дърва
Открит огън

С тази техника ястието се готви при максимална температура, близка до 450 ° C. Тази температура е идеална за приготвяне на истинска италианска пица, някои видове хляб, закуски и ястия, които могат да бъдат приготвени за няколко минути. При тази температура пицата се поставя директно върху себе си под фурната и се готви за по-малко от 90 секунди, топлината от огнището на фурната напълно изпича долната кора, а отразената от купола на фурната топлина достига до пицата, като я пече отгоре , така че сосът и сиренето да се стопят до невероятен цвят и да абсорбират наситен аромат. Откритият огън е най-добрият вариант за процеса на покафеняване и карамелизиране в сравнение с други методи, за които ще говорим по-долу.

Следвайки инструкциите за осветление по-горе, доведете вътрешната температура до 450 ° C, докато куполът на фурната напълно изсветлее, и след това оставете температурата да спадне леко и я поддържайте на 400 ° C.

 • Преместете огъня от едната страна на пещта, като се уверите, че пламъкът е активен и стига до купола на пещта;
 • Бъдете внимателни при работа с високи температури;
 • Поставете пица или друго ястие отдолу непосредствено до огъня и не забравяйте постоянно да въртите ястието спрямо огъня;
 • Добавяйте дърва на всеки 15-20 минути, за да поддържате огъня;
 • Ако планирате да готвите за дълъг период от време, препоръчително е да преместите изгарящите въглища от другата страна на огнището, за да осигурите равномерно нагряване;

Печене

Подобно на възможностите на конвенционалната конвекционна фурна, но много по-добре. Тази техника е универсална. Може да се използва за леко запържване на кората от месни продукти, за придаване на апетитен златист цвят, с тази техника всички сокове остават вътре в месото и се оказва много нежно и сочно.

Печене във фурна на дърва

След като фурната се затопли до максималната температура, можете първо да запечете или леко да изпържите горната част на съда (например за някои гювечи, когато трябва плънката да остане сочна), при толкова висока температура, процесът карамелизирането на месни и зеленчукови ястия е отлично. Обикновените конвекционни фурни никога няма да ви позволят да готвите по тази техника. След това изчакайте, докато фурната достигне необходимата температура на печене от 200 ° -300 ° C. При готвене на домашни птици се препоръчва първо да изпържите ястието във фолио и да го отстраните няколко минути преди края на готвенето, за да се образува златиста коричка.

 • Следвайки "Правилата за запалване" по-горе, уверете се, че оптималната температура е 450 ° C. Поддържайте температурата висока известно време, за да създадете коричка отгоре, след това покрийте или залейте със соса и поддържайте температурата на 200 ° C.
 • Преместете топлината и въглищата на една страна и поддържайте огъня, като добавяте малки чипове на всеки 15 до 20 минути. Техниката на печене се дължи до голяма степен на излъчването на топлина от въглищата, а не от самия пламък.
 • Разрешени са температурни вариации в рамките на 300 ° C - 200 ° C, оставете пламъка да угасне малко, но не го оставяйте да угасне напълно.
 • При тази техника е позволено вратата да се оставя отворена (за пържене по-малко от час), за по-продължително пържене вратата може да се затвори, като същевременно не се забравя периодично да се обръща ястието за готвене.

Естествено, колкото по-близо поставяте съда до огъня, толкова по-висока става температурата и съответно колкото по-далеч от огъня поставяте съда, толкова по-ниска е температурата. Вземете за правило периодично да проверявате съда, за да определите правилно необходимия интензитет на топлината - съответно увеличете / намалете.

Техники за скара и барбекю

Скара във фурна на дърва
Тази техника работи чудесно в случаите, когато искате да запечатате вкуса вътре в храната, да неутрализирате излишната мазнина за хрупкава коричка, но въпреки това храната да остане много сочна отвътре. Използвайте специалната скара от нашия комплект, за да създадете характерните тъмни ивици на вашите пържоли за барбекю.

 • Използвайте правилата за горене по-горе, за да достигнете 450 ° C, след това оставете температурата на фурната да падне до 300 ° C
 • Преместете жаравата в лявата или дясната страна на огнището.
 • След това поставете скарата във фурната, изчакайте малко, докато скарата се затопли напълно и след това поставете храната върху нея.
 • Пригответе гурме барбекю само за няколко минути.

Хлебни изделия

За да получите ароматни деликатеси като хляб, всякакви десерти, тестени изделия, зеленчукови гарнитури и много други, техниките за печене са най-добрият избор.

 • Използвайте „Правилата за изпичане“ по-горе, за да поддържате температура от 450 ° C, разстелете горещите въглища над огнището за известно време, за да проникне топлината под печките.
 • Изчакайте, докато температурата спадне до желаната температура на печене, само с светещи въглища във фурната без пламък, уверете се, че лазерният термометър показва температура в диапазона 160-200 ° C. След това можете да преместите въглищата до една от страните на пещта.
 • Поставете печените продукти директно на пода. Можете да използвате специална форма за печене на теракота, за да изолирате печените продукти и да осигурите по-мека топлина през цялото време на готвене.
 • Покрийте устата с вратата и продължете да печете, тъй като температурата постепенно намалява.

Хляб

Пещта на дърва е отлично устройство за печене на вкусен и пухкав хляб. Препоръчваме да добавите пара за хрупкава коричка. Идеално

Хляб в пещ на дърва
е температурата 100 ° C - 180 ° C. Най-доброто време за печене на хляб е, когато приключите с приготвянето на основните ястия и всички въглища могат да бъдат извадени от фурната и тогава хлябът ще бъде изпечен по време на естествения спад на температурата.

 • Загрейте печката до 450 ° C и след това разнесете въглищата по повърхността на огнището. Препоръчително е да загреете фурната правилно, така че вътре да се натрупа възможно най-много топлина.
 • Хлябът може да се пече, като пица, директно върху самото огнище, или можете да използвате тава за печене. През първите 2-3 минути вратата трябва да се държи затворена, така че коричката от хляба да се хване и да стане хрупкава. Въртете хляба периодично.

Можете да разберете готовността на хляба, като се фокусирате върху цвета и температурата. Натиснете леко центъра на питката, ако се окаже, че е мека и сякаш куха отвътре, значи хлябът е готов, ако питката е леко плътна, отнема още малко време за готвене. Внимавайте с температурата, колкото по-висока е температурата, кората придобива цвят по-бързо, въпреки че вътрешността все още може да е влажна. В този случай е по-добре да използвате бавно печене.

* За да се получи хрупкава коричка, препоръчваме да се използват водни пари: за постигане на желания ефект е достатъчно да се поръси повърхността на заготовката за хляб от бутилка с пулверизатор и / или да се "надуе" в центъра на купола в момента на засаждане на хляба; или поставете 1-2 кубчета лед в отделен съд до хляба. Пара трябва да се създава само през първите 10-15 минути печене.

Камина печка конструкция

Печка на дърва

Печката за камина съчетава горивна камера, затворена със стъклена керамика, с фурна или котлон, често и двете заедно.В долната част на печката обикновено има отворена или затворена камина, което значително улеснява задачата за съхранение на дърва за гориво. Горелките обикновено имат подвижни пръстени за готвене на открит огън. Фурната на печката за камина обикновено се намира отгоре - в горната зона на пещта, а в пещите с котлон - до горивната камера.

Кухненска фурна с котлон

Печката на печката на камината може да бъде изработена от чугун или високотемпературна стомана и набраздена отвътре с хамонитни тухли или чугунени плочки - за подобряване на работата на устройството. Същата цел се изпълнява от технологията "двойно доизгаряне", която позволява удължаване на процеса на горене поради повторно запалване на неизгорели остатъци от дърва за огрев.

Кухненска печка на дърва пести от сметки за отопление.

Облицовката на кухненска печка на дърва може да бъде много различна: от скъпа майолика до полирана стомана или изкуствен / естествен камък.

Следващите съвети ще ви помогнат да изберете най-доброто оборудване за пекарни.

Професионални фурни

Фурната е горещото сърце на кухнята, нейният дизайн и ефективност влияят върху условията и скоростта на печене, а оттам и върху качеството на продуктите. Изборът зависи от спецификата на производството, асортимента от продукти, площта на помещенията. В някои сгради е невъзможно да се инсталира голяма професионална фурна без едновременното инсталиране на аспиратор или други изисквания. Преди да закупите и инсталирате оборудване, прочетете информацията за изискванията за пожарна безопасност и здраве.

Професионални хлебни фурни

Конвекционни пещи

Най-често срещаният, достъпен и удобен вид отоплително оборудване, чудесно за печене на хляб и сладкиши. Благодарение на използването на вътрешни вентилатори за циркулация на горещ въздух, продуктите се пекат равномерно и достатъчно бързо. Нивото на нагряване на въздуха в камерата, скоростта на вентилатора, влажността могат да се регулират. Остъклените врати позволяват на готвача да проследи процеса. Този тип отоплително оборудване се използва успешно в кухните на ресторанти и кафенета от дълго време. Електрическите конвекционни фурни могат да се използват без аспиратор; за газови фурни е необходим аспиратор.

Конвекционни фурни в каталога

Модулни фурни за печене

Фирмите, които произвеждат големи партиди хляб, кифлички и бисквити, се нуждаят от високопрофесионални фурни, в които формираните продукти се пекат едновременно на няколко тави. Модулните фурни са това, от което се нуждаете за пекарни с голям производствен обем.

Домашни пещи

Пекарите демонстрират своето изкуство по различни начини, мнозина искат да следват традиции, които се връщат назад от векове. Пещите с огнище съчетават предимствата на новите технологии и старите обичаи: те се захранват от електричество или газ, докато условията за готвене са близки до традиционните. Каменните огнища нагряват тестото по такъв начин, че да му дадат нежна хрупкава коричка отвън, хлябът се оказва румен отвън, мек и пухкав отвътре.

Този тип пекарско оборудване не изисква специална поддръжка, тъй като има малко движещи се части. Дизайнът на огнищните пещи улеснява поддържането им в чистота. Програмируемият контрол гарантира широки възможности: за да се пекат различни видове хлебни и тестени изделия, е достатъчно да се коригират параметрите на сензорния екран. Една фурна може да има до 4 независими секции. Благодарение на вътрешното осветление и стъклените вложки във вратата, пекарят наблюдава какво се случва вътре. Автентична италианска пица, ароматни кифлички, изпечени на каменни тигани, са в голямо търсене.

Печки с огнище в каталога

Ротационни фурни

Тази голяма професионална фурна за печене е уникално проектирана. Тавите вътре се въртят около оста си, което осигурява равномерно изпичане.Възможно е да готвите различни храни едновременно. Някои ротационни пещи се доставят с каменни рафтове за същия ефект като пещ с огнище. Тези устройства могат да побират от 8 до 32 тави. Операторът наблюдава процеса през прозореца. Над вратата има козирка, която улавя пари в момента на отваряне. Многофункционалните ротационни фурни се използват в големи и средни индустрии.

Ротационни фурни

Коректори, камери

Пробата е важна стъпка в процеса на тестото с дрожди, поради което пекарна, сладкарница и ресторант се нуждаят от шкаф за проверка. Този тип отоплително оборудване се използва за размразяване, предварителна проверка на заготовки и за увеличаване на обема на продуктите чрез намаляване на плътността на тестото. Необходимата температура и оптимална влажност за всеки вид печени изделия се определят от оператора. Средно тестото се оставя да престои един час (от 30 минути до два часа) при ~ 85% влажност и температура ~ 37 ° C. Параметрите се променят в зависимост от състава и технологията, качеството на брашното, маята. В резултат на компетентни действия на оператора тестото се вдига добре, качеството на хлебните и сладкарските изделия се доближава до идеалното. Равномерното разпределение на влагата с помощта на вентилатори помага да се предпази полуфабрикатите от изсъхване. Управлението се извършва с помощта на панела и има прозорец за наблюдение на състоянието на заготовките. Най-добрият начин за постигане на необходимите условия в търговска пекарна е да се оборудва с модерна камера за проверка или шкаф с подходящи размери.

Коректорни шкафове

Най-добрите конвекционни фурни с котлон

Наличието на котлон в горната част на тялото прави конвекционните фурни още по-функционално оборудване. Те са в състояние да заменят обикновена печка в малка кухня или в селска къща.

Endever Данко 4067

4.9

★★★★★

редакторска оценка

94%

купувачите препоръчват този продукт

Просторната и функционална фурна Danko от Endever е оборудвана с фурна от 65 л и две чугунени горелки. Той осигурява пет режима на работа, включително конвекция и грил. Комплектът включва решетка, шиш, тава за печене и тава за трохи.

Моделът е снабден с таймер за 120 минути. Общата мощност на оборудването е 3,2 kW. Благодарение на вградения термостат, можете да настроите температурата на отопление до 250 градуса.

Предимства:

 • Голяма мощ;
 • Обемна фурна;
 • Скара с шиш;
 • Има 2-часов таймер;
 • Термостат.

Недостатъци:

 • Няма цифров дисплей.

Danko Endever ще се превърне в пълна фурна и електрическа печка в кухнята на селска къща.

Simfer M4284TB

4.8

★★★★★

редакторска оценка

92%

купувачите препоръчват този продукт

Мини конвекционната фурна Simfer е оборудвана с 42L фурна и две електрически котлони. Той има 5 режима на работа; в горната част на камерата е вградена скара. Фурната е снабдена с решетка, правоъгълни и кръгли листове за печене.

За по-лесно използване моделът е снабден с таймер със звуков сигнал. Има механични, интуитивни контроли. Вътрешността на фурната е покрита с лесен за почистване емайл.

Предимства:

 • Скара;
 • Включени са два листа за печене;
 • Таймер;
 • Прости контроли;
 • Лесно почистване;
 • 5 години гаранция на производителя.

Недостатъци:

 • Няма режим на готвене на пара.

Проста и надеждна, фурната Simfer M4284TB е верен спътник на всяка домакиня.

Oursson MO3030 / RD

4.7

★★★★★

редакторска оценка

87%

купувачите препоръчват този продукт

Стилната, компактна и функционална фурна Oursson е оборудвана с 30 L фурна и два електрически котлона. Корпусът на модела е боядисан в ярко червено. Той разполага с всичко необходимо за приготвяне на различни ястия: решетка, лист за печене, поднос и дори шиш, въпреки малкия си размер (52x36x34 cm).

Конвекционната фурна работи в 5 режима и ви позволява да зададете температурата на печене в диапазона от 100-230 градуса. Таймерът за 120 минути уведомява със звуков сигнал за края на работата.

Предимства:

 • Компактни размери;
 • Включени скара и плюене;
 • Таймер със звуково известие;
 • Термостат.

Недостатъци:

 • Не всеки харесва ярки дизайни.

Конвекционната фурна Oursson е подходяща за малки кухни.

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО

15 най-добри микровълни

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни