Как да покриете печката във вана с тухла със собствените си ръце


При полагане около метална печка във вана е забранено да се използват обикновени силикатни или червени строителни тухли. Трябва да е огнеупорен. Наличието на кухини не е необходимо, разрешена е декоративна текстура. Смесите служат като стягащо средство:
 • циментови и шамотни инертни материали;
 • глинен пясък;
 • циментово лепило (използва се лепило, предназначено за закрепване на плочи от порцеланов камък).

Използването на други материали ще доведе до напукване на зидарията. Сега нека разгледаме как да наложим тухла върху желязна печка, като избягваме последиците. Можете да видите какви видове фурни съществуват, като следвате връзката.

Фундаментна основа за облицовка

Използваните блокове трябва да имат тегло 3,8-4,2 кг. Общата маса на конструкцията, заедно с металната камина, ще изисква солидна основа. След завършване теглото ще бъде около един тон.

Процедурата за подреждане на лентов фундамент е както следва:

 1. Изрежете квадратна дупка в пода.
 2. Изкопайте яма с дълбочина до половин метър в земята.
 3. Напълнете дъното със слой от натрошен камък (фракция 10-20 мм, дебелина на пълнежа - 10-15 см).
 4. Поставете хидроизолационен филм (дебел полиетилен или покривен филц).
 5. Инсталирайте (разкопчайте) кофража по периметъра.
 6. Инсталирайте подсилваща рамка (стомана или фибростъкло) вътре.
 7. Напълнете кухината с бетон, чийто клас трябва да бъде най-малко M200, клас B15.

Височината на основата, стърчаща над земната повърхност, е 20 см. Тя се „изважда“ под нивото на пода с помощта на топлоизолационен слой. Поставен е от топлоустойчиви тухли "твърдо". Решението е същият състав, който ще бъде приложен по-късно.

Технологии

Има няколко доказани технологии за зидария около оборудването с метални печки:

 1. Топлинен щит. Тухлена ограда, която не надвишава височината на пещта. Насърчава по-доброто разсейване на топлината.
 2. Плътна облицовка. Бързо отделя топлина към околното пространство, което увеличава разходите за отопление на помещенията. Тази технология се използва, когато е необходимо да се създаде красива декорация, жертваща производителността на пещното оборудване.
 3. Конвекторна зидария, която има отвори за въздух. Подходящ за метални отоплителни тела. В този случай размерът на парната не е важен.

Кога да започнете

Периодът на втвърдяване на бетона е 27 дни. Топлоизолационният слой се монтира седмица след изливането, когато основата е спечелила 60% от необходимия показател. Можете да го заредите на 28-ия ден. През това време основата ще придобие способността да издържа на товара, ще се свие, което ще изключи изкривявания, напукване. Инсталацията започва с поставяне на камината на място.

Избор на покривен материал

Сред препоръчаните видове тухли най-добри са червената керамика или кухата шамот. Последното е по-скъпо, но използването му е задължително, ако пролуката между стените на камината и зидарията е 2-4 см, което ще загрее до 400 С.

За да се използва керамика, се изисква празнина от 7-10 см. След това тя ще се затопли до 200, което е некритично. Вентилационните отвори ще решат проблема с прегряването. Това ще намали разходите за дизайна и ще ускори нагряването на банята при изгаряне. Идеалният вариант все още е шамот, който първоначално е разработен за високи температури.

Технология за производство на разтвор

Готови сухи смеси за печки и камини се продават. Опаковката съдържа препоръки за приготвяне (смесване с вода). За да направите своя собствена зидана смес за облицовка, трябва да закупите:

 • огнеупорна шамотна глина;
 • строителен пясък (модул за финост 1-1.2);
 • цимент без съдържание на шлака (M500 D0).

Пясъкът и глината се пресяват и изключват проникването на трошен камък, примеси от глина. Делът на инертните материали е 1: 1. Въвеждането на цимент не е задължително, но е желателно. Ще бъде достатъчно 0,5 кг за 10-литров съд със суха смес от шамот и пясък. След като смесите инертните материали, изсипете вода. Обемът се определя от консистенцията на готовия разтвор (дебел, пластмасов, не се придържа към мистрия).

Видове зидария

За да се наложи тухла върху желязната печка във ваната, на хората, които нямат уменията на зидар, се препоръчва да прибегнат до полагане в "половин тухла" (плоска).

Технологията "четвърт тухла", която включва полагане на блокове на страничния ръб, е подходяща за тези, които вече са се сблъсквали с такава работа. Има два основни съединителя:

 1. Твърдо. Не включва отвори за циркулация на въздуха. Подходящ за последващо декоративно облицоване на печката с облицовъчни материали.
 2. „В разряд“. Осигурява вентилационни отвори.

Стените "в тухла" са нерентабилни по две причини - прекомерният разход на материали и гориво.

Наличието на дупки води до най-ранното нагряване на банята при запалване на желязната печка, но заплашва с повишена топлина, изгаряния от изходящия въздух. Алтернатива е инсталирането на метални, чугунени врати (люкове) на втория или третия ред. Мярката ще ви позволи да контролирате и управлявате отоплението.

Защо да правим облицовки?

Преди да направите облицовката на оборудването на пещта, трябва да разберете колко е уместно. Необходимо е да завършите довършването на метални пещи, защото:

Металът бързо се нагрява и охлажда. Тухлената зидария ще помогне за по-дълго запазване на стаите топли.

При силно нагряване металните повърхности излъчват мощно инфрачервено лъчение. Може да изгори кожата от разстояние, без да се докосва. Външната облицовка ще помогне да се скрие тази радиация.

Металните фурни бързо загряват една стая. Това е не само предимството на такива модели. Поради бързото затопляне въздухът става сух. Поради това се нарушава микроклиматът, който е оптимален за парната баня.

За да определите ефективността на тухлената зидария, можете да поставите тухлена стена, без да използвате хоросан. За това се създава тухлена зидария на разстояние 4 см от металните стени. Важно е да подравните всеки ред, така че стените да не се срутят. След като стените са направени без хоросан, е необходимо да разтопите печката, да проверите колко по-удобно е станало във ваната. Ако нищо не се е променило, няма смисъл да правите пълноценна тухлена зидария.

Препоръки

За да завършите, ще ви трябва:

 • Master OK;
 • ниво;
 • отвес;
 • контейнер за смесване на разтвора.

Когато полагате тухла около желязна печка във вана, трябва да се придържате към следните съвети, за да осигурите трайност:

 1. Дебелината на шева (0,5) "в една четвърт тухла" трябва да включва армировъчна мрежа или тел 3-4 мм.
 2. Необходимо е да се придържате към разстоянието от зидарията до стената на металната печка за банята - 3-10 cm.
 3. Завършването на полагането на всеки ред трябва да бъде придружено от проверка на вертикалността на конструкцията с отвес.
 4. Редовете се полагат хоризонтално на ниво.
 5. Излишният хоросан се отстранява с мистрия (отвън и отвътре).
 6. Ако горивната камера е снабдена с конвекционен корпус, отстранете я.
 7. Печките с тънък горен лист са облицовани така, че да има достъп за подмяна в случай на прегаряне.

Няколко полезни съвета

За да може тухлената облицовка да бъде правилна и да служи повече от една година, трябва да използвате следните препоръки:

 • полагането се извършва по обичайния начин с обличане в половин тухла;
 • не можете да свържете конструкцията със стените на банята;
 • поддържайте шев с дебелина 5 мм;
 • оставете празнина от 3-5 см между металните стени на печката и екрана;
 • в долните редове е задължително да се направят отвори, през които студен въздух да влиза свободно. Съответно, в горните има едни и същи отвори за горещия изход.Както отдолу, така и за сваляне трябва да има не повече от 2 3 отвора, в противен случай стената, подобно на топлинен щит, няма да изпълнява пряката си функция;
 • след полагането на всеки ред е необходимо да се провери по ниво: вертикалността и хоризонталността трябва да се спазват навсякъде;
 • внимателно отстранете остатъците от разтвора както отвътре, така и отвън.

Важно! Ако в печката има конвекционен корпус, той трябва да се отстрани, преди да се покрие.

Капак за довършителни работи

Дизайнът без облицовка изисква перфектна геометрия.

Преди да наложите тухла върху желязната печка на банята, трябва да се погрижите за дистанционните елементи. Те са предмети (дебелина 0,5 см). Те се полагат между редовете като опори.

Излишният хоросан е неприемлив отвън. Важно е да има вдлъбнатини.

След втвърдяване дистанционерите се отстраняват и външните кухини в шевовете се втриват със същия разтвор. Позволено е в състава му да се вкарва гипс или багрило, което да засенчва свързването. На следващия ден петната от разтвора се отстраняват с твърда четка с помощта на сапунен разтвор или се търкат с бормашина с приставка за четка.

Характеристики на облицовката на печката, инсталирана на дървен под

Този метод не се препоръчва, тъй като наличието на фундамент гарантира здравината на конструкцията.

Ако това не е възможно, тогава се изисква да се оцени носещата способност на пода. Дървените трупи (греди) трябва да бъдат разположени на разстояние 0,6 м. Дължина - не повече от 3,5 метра. Това е така, ако са положени греди (трупи) със сечение от 200 mm. Дъските с дебелина по-малка от 50 mm нямат достатъчна якост на огъване, така че трябва да са по-дебели и по-малки от 2 m.

Когато извършвате работа, без да демонтирате дървения под и основата, трябва да се придържате към следните препоръки:

 1. Разстоянието от дървените стени на помещението (парна баня) и облицованата печка от поне 10-15 см ще осигурят пожарна безопасност.
 2. Разстоянието до стените на пещта от 90-120 mm ще елиминира риска от пожар поради непосредствения отказ на пещта.

Изчисляване на разхода на материал

Базата може да се изчисли емпирично. Първият ред тухли е положен върху непрекъснатия "сух" слой, броят им се определя от височината. Образува се чрез добавяне на ширината на тухления блок и зиданата фуга (5 мм). Изгражда се колона, която преди това е поставила предмети от пет милиметра между блоковете.

Остава да добавите броя на блоковете:

 • основания;
 • всеки ред;
 • кота на предната равнина (ако е планирана).

Масата се определя чрез умножаване на полученото количество по масата на един блок. Изчислението предполага включването на масата на разтвора.

Обемът се изчислява, както следва:

 1. Добавете две дължини и височини на тухли.
 2. Получената дължина на периметъра на контакта с разтвора се умножава по дебелината на слоя разтвор (5 mm).
 3. Потреблението се умножава по техния брой.

След като сте получили обема, трябва да изчислите теглото му. За да направите това, умножете го по 1,6. Това е насипната плътност на един кубичен метър разтвор. Добавянето на всички стойности заедно ще даде необходимата стойност. Разделяйки го на площта на основата, натоварването се получава в числова стойност на квадратен метър. И ако е по-малко от 1,7 т / м2, е невъзможно да се наложи тухла върху желязна печка в баня на дървен под без разрушаване.

Как да наложим тухла върху желязна печка във вана

Никой няма да спори, че сърцето на банята е фурната. Тя е тази, която създава един вид микроклимат вътре: висока влажност и топлина, така че е много важно да изберете правилната единица. Разбира се, идеалният вариант е печка за сауна, изградена от тухли в съответствие с всички закони на строителството и отоплителната технология. Но тази конструкция не може да бъде вдигната със собствените ви ръце, ако не сте печка, освен това това начинание е скъпо и отнема много време за изграждане.

Затова никой не строи тухлени фурни в собствените си бани. По-лесно и удобно е да закупите готова печка от метал (стомана или чугун). Основното нещо е да изберете правилната мощност.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни