Как да тухлите желязна печка - създаване на огнище


Процесът на облицовка на печка за баня Стоманена или чугунена печка е възможност за бързо и евтино оборудване на баня с източник на топлина и пара. Но често изглежда непрезентабилно и не е безопасно да се използва.
Тухла в това отношение е много по-добра, но е трудно да я сгънете сами и е скъпо да платите на специалист. Можете да изберете най-добрия компромисен вариант: метал + тухла. Ще бъде по-евтино, тъй като е реалистично да наложите тухла върху метална печка със собствените си ръце.

Как да го направите правилно, какви изисквания да изпълните и да вземете предвид нюансите, ще разкаже тази статия.

Предимствата на такова решение

Металната фурна се загрява много бързо, но не по-малко бързо и се охлажда. За да може температурата във ваната да е удобна, тя трябва постоянно да се нагрява по време на измиване. А това е допълнителен разход на дърва за огрев или друго гориво.

Освен това топлината от горещия метал е твърде суха и е лесно да се изгори на повърхността му и да причини сериозни наранявания.


Горещите метални стени са често срещана причина за изгаряния

Но ако желязната печка е покрита с тухли, тези недостатъци изчезват, но се появяват значителни предимства.

А именно:

 • Дълго и равномерно отделяне на топлина, тъй като нагрятата тухла се охлажда бавно;
 • Намаляване на разходите за гориво, чиято цена е от особено значение, ако печката отоплява къщата и се отоплява ежедневно;
 • Топлината от такава пещ не е остра и попарваща, а мека и приятна;
 • Много по-безопасно е да си около нея;
 • Подредената печка изглежда много по-естетически;


Домашно приготвените печки от черни метали се нуждаят особено от довършване

 • Много по-лесно е да тухлите метална печка, отколкото да сгънете камина с комин и това ще струва по-малко.

Кое е по-добре - тухла или тухлена облицовка

Преди да инсталирате тухлена фурна в къща или баня, възниква въпросът, как най-добре да направите това - незабавно да изградите от тухли или да наслоите съществуваща метална? Всяка от тези опции има както плюсове, така и минуси:

 1. Тухленото полагане на печката осигурява по-дълъг период на охлаждане след угасване на пожара и дълъг експлоатационен живот - тухлата не изгаря, тъй като с времето може да се случи с метал. Но изграждането му изисква участие в изграждането на опитен майстор, както и по-сложни комини.
 2. При наличие на метална печка, особено стоманена, която се охлажда много по-бързо от чугунена печка, можете да я покриете с тухли, за да увеличите топлинния капацитет и да поддържате влажността на въздуха, която е удобна за дишане. Но както показва опитът, подобен ход е от полза за много малка стая (баня) и в случай на дълъг престой в нея - по-дълъг от един ден. Такова огнище едновременно ще се охлади дълго време и ще се затопли дълго време, а не веднага ще затопли охладената къща, а за идването в страната през зимата само за един ден такава инерция е безполезна.

ИНТЕРЕСНО! Използването на готова метална пещ с тухлена облицовка ще спести гориво поради дългосрочното запазване на температурата и функцията за вторично горене, с които са оборудвани съвременните пещи.

Материали и инструменти

Когато решавате как правилно да поставите тухла върху желязна печка, на първо място трябва да вземете решение за материалите, подходящи за това. Те трябва да имат специални характеристики.

Тухла

Основният материал за облицовка трябва да бъде с високо качество: без кухини, с висока топлоустойчивост и огнеустойчивост.

Има две възможности да изберете коя тухла да поставите над желязната печка във ваната:

 • Глинена тухла. Използва се за облицовка на корпуса, зидария на камината и комина на печка на дърва.Това се случва като обикновена, предна, с декоративна лицева повърхност.


Обикновена масивна тухла


Тухла за лице


Тухлена облицовка с декоративна повърхност "дъбова кора"


С помощта на фигурни тухли можете да създадете уникални форми

 • Огнеупорни шамотни тухли. Издържа на температури до 1800 градуса. Препоръчително е да се използва за зидария и облицовка на печки на въглища.


Шамотна тухла

Съвети. Ако външният вид не е толкова важен, тухла, която е била в употреба, почистена от хоросан, също е подходяща за облицовка.

Приблизителното количество се изчислява в зависимост от метода на зидария (половин или четвърт тухла) и периметъра на облицовката. Това отчита размерите на самата пещ и разстоянието между нея и облицовката. Тук се добавя и сумата, необходима за изграждането на обекта, тъй като е възможно да се наложи тухла върху метална пещ само върху здрава основа.

За справка. С лице към една четвърт тухла ще бъде по-евтино поради икономии на материали. Но е трудно да се извърши такава зидария и ефективността на тънките стени е много по-ниска.


При такова полагане на лъжица се поставя тухла - тясна дълга част

Решение

Идеалният зидарен хоросан е направен от глина и пясък в специфични пропорции, в зависимост от качеството на глината. Без опит е много трудно да го направите. Ето защо е най-добре да закупите готова огнеупорна смес на основата на червена глина.

Преди да наложите тухла върху чугунната камина, просто трябва да я разредите с вода, както се изисква от инструкциите на опаковката.


Топлоустойчива смес Теракота

В допълнение към сместа от тухли и зидарии може да са необходими зидана мрежа и огнеупорни листове, за да се създаде защитен щит за дървени повърхности. А също и покривен материал като хидроизолация.

Инструменти

Инструментите за извършване на тази работа ще изискват следното:

 • Контейнер за разтвор;
 • Мистрия за комплекта му;
 • Чук за регулиране на тухли;
 • Кирка за разделянето им на части;
 • Свързване за шевове;
 • Поръчка - релса с нанесени върху нея прегради, разстоянието между които е равно на височината на един или повече редове, като се вземе предвид дебелината на шева;
 • Ниво на сграда и отвес за контрол на нивото;
 • Шнур за контрол на равномерността на хоризонталните редове.


Необходим инструмент за зидария
Също така гъба или парцал и кофа с чиста вода няма да попречат за отстраняване на разтвора от предната повърхност на зидарията.

Фурна за самополагане

Полагането на тухлена печка може да бъде истинско изкуство в присъствието на опитен производител на печки, който има не само уменията за правилна зидария, но и способността да проектира тухлени продукти.

Дизайн

Дизайнът на печката може да бъде различен и зависи от вашите желания и неговото предназначение:

 • "Dutch" може да се използва чисто за отопление. Заема малко място и е оборудван с канал, без канали или комбиниран комин.
 • На "руски" можете да готвите храна и да печете пайове, тъй като е оборудван с печка и фурна. Той също така разполага с печка за печки, разположена над камината и тръбна система за комин.
 • "Shvedka" с печка за печка или камина има печка, фурна, секция за сушене на гъби и плодове, както и сложна коминна система.

Правилно полагане

Смесването на разтвора и самата зидария се правят по същия начин, както в случая на облицовка на метална пещ. Тук за по-голяма здравина и точност на конструкцията можете да използвате метални ъгли и така наречените "щифтове" с диаметър 16 мм. С тяхна помощ се оформя както вътрешната рамка, така и цялото външно покритие.

БАКШИШ! С ширина на зидария не повече от 1 м, за да създадете идеално равномерни шевове, можете да използвате железни пръти с квадратно сечение (предварително смазани с машинно масло), върху които се поставя хоросан и нов ред. След това пръчките се издърпват внимателно без последващо утаяване на изложения ред.

Когато инсталирате тръбата, не трябва да забравяте, че разстоянието от нея до елементите на покривната система на къщата трябва да бъде най-малко 15 cm.

Дизайн

Максимумът креативност ще трябва да се приложи към този, който поставя тухлени печки с претенция за архитектура и стил. Тук са възможни:

 • Арки,
 • Колони,
 • Къдрави елементи и др.

За полагане на арки можете да използвате шаблони, изрязани съгласно предварително подготвени чертежи от гипсокартон. Фигурните тухлени елементи могат да се режат с помощта на мелница.

Желание, въображение и малко знания ще ви помогнат да създадете горещо чудо в дома си - тухлена фурна по стари дизайни, декорирана в модерен стил. Остава само да изолирате самата къща - и ще ви бъде осигурена топлина и комфорт при всяко време.

teploguru.ru

Облицовка

Преди да наложите тухла върху метална печка във вана, трябва да се подготвите за работа.

Подготвителни дейности

Полагането може да започне едва след изсъхване на бетонната и тухлената основа. Върху него е монтирана метална печка и около нея са направени маркировките на бъдещата облицовка.

Но първо е необходимо на дървените стени около огнището да се монтира огнеупорен щит, направен от всякакви огнеупорни материали.


Изолация на дървени стени и подове с минерит

Ако решите да приготвите хоросан за зидария от глина, трябва да го напълните с вода за няколко дни и да пресеете старателно пясъка. Тъй като е трудно да се положи тухла върху желязна печка и е трудно да не се оцветява корпусът й с разтвор, преди започване на полагането трябва да се защити с хартия, картон или филм, като се фиксират върху стените с лепяща лента.

За да се предотврати абсорбирането на вода от разтвора в тухлата, тя се накисва във вода около половин час преди започване на работа.


Накисване на тухли

Зидария

Когато решавате как да тухлите чугунена печка, е по-добре да изберете зидария в половин тухла. По-дебелият екран ще отнеме повече време, за да се загрее, а по-тънкият ще се охлади по-бързо.

 • Полагането на първия ред започва от далечния ъгъл, полагайки цяла тухла. Много е важно да го подредите равномерно и спретнато, тъй като всички следващи редове ще бъдат равни на него.
 • Те са разположени последователно, с отместване от половин тухла. Не прескачайте реда, като първо повдигате ъглите и след това запълвате пространството между тях.


Полагането се извършва с отместване

 • Допустимата дебелина на хоризонталния шев е 8-10 мм, на вертикалния 3-5 мм.
 • Шевовете са напълно запълнени с хоросан, излишъкът му веднага се отстранява от повърхността с мистрия.


Тухлите, които излизат отвъд равнината, се избиват с чук или чук

 • По време на процеса на зидария трябва постоянно да наблюдавате вертикалността на стените и ъглите, като използвате отвес или ниво на сградата.


Низ, опънат по горния ръб на реда, ще помогне да се води редът строго хоризонтално

Съвети. Можете да инсталирате плоски решетки в ъглите на бъдещата конструкция, като ги разстилате между пода и тавана. Те ще служат като водач за ъглите, а опънатата между тях корда може да се премества по-високо с всеки ред.


Спомагателните стойки улесняват работата ви

 • За да укрепите зидарията, можете да поставите подсилваща мрежа в шевовете на всеки два или три реда.


Снимката показва армировката на зидарията с метална мрежа

 • Също така, на всеки два или три реда, трябва да бродирате шевовете, докато разтворът загуби своята еластичност, и да избършете повърхността от остатъците от разтвора с мокър парцал.


Шевни шевове

 • При полагане на стените е необходимо да оставите вентилационни отвори в тях: най-малко два отгоре и два отдолу. В долните ще влезе студен въздух, предпазващ печката от прегряване, а през горните ще излиза нагрят въздух.


Схема за вентилация на пещта

 • Като алтернатива можете да облицовате фурната с тухли, положени в шахматна дъска с дупки между всички съседни елементи.
 • Около вратите на камината и пепелника зидарията трябва да се извърши, като се вземе предвид пълното им отваряне.


Тухлата ще трябва да се реже, ако пречи на отварянето на вратите

 • Къде да завършите полагането зависи от вас. Ако имате печка с печка или печка, тя се издига само до горната част на шкафа. Можете да го вдигнете до тавана. И можете да направите къдрава зидария със свод и облицовка на комина, превръщайки обикновена печка в вид камина.


Метална печка за баня, облицована с тухла към тръбата


Версия за зидария с пълна височина с облицовка на тръби


Тухлен портал превърна обикновената печка в истинска камина
Сега трябва да оставите разтвора да изсъхне поне 24 часа. Желателно е това да се случи в естествени условия, затова е по-добре да не се загрява печката засега.

Какво може да се използва за наслагване на печката в къщата?

Най-често се правят екрани на печки тухла или метал... Тези материали са налични и не изискват специализирано оборудване.

За зидария вземете огнеупорен тухла: обикновена червен или клинкер... Силикатът не е подходящ. Материалът е свързан с глинен разтвор (понякога с добавка на цимент или вар), способен да издържа на високи температури без разрушаване.

По-добре е да избирате от метали неръждаема стомана... Тя не се страхува от влага и не отделя вредни вещества при нагряване, като поцинкована. За закрепване към стените на стаята е препоръчително да изберете полирани листове, не матови... Тогава топлинните лъчи ще се отразят от повърхността. Това ще намали нагряването на стените и стайната температура ще се повиши по-бързо.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни