Измазване на стени със собствените си ръце върху глина: инструкции стъпка по стъпка


Как да приготвим разтвор за шпакловане на стени от цимент и пясъкСветкавица

Използвани компоненти

Общо решение включва пълнители, различни свързващи вещества и вода. В зависимост от използваните компоненти има варови, циментови, глинени и комбинирани варо-глинени, вароциментови смеси. Нека разгледаме по-отблизо всеки от използваните компоненти.

 • Най-често срещаният пълнител, съдържащ се в мазилката, е пясъкът. Той от своя страна е река, кварц, дере, планина и море. Най-високо качество от тях се счита за речен кварцов пясък. Смесите за мазилки обикновено използват пясък със средни зърна. По-рядко се използва грубозърнест материал. Пълнителите трябва винаги да са чисти, без замърсявания и замърсявания. Методът на скрининг зависи от вида на работата. Така че, с малко количество работа, обикновено се използва мрежесто сито, в други случаи наклонено сито.
 • Един от компонентите на мазилката е вар. Днес се различават сиво, бяло, гасено, карбидно, смляно, негасена вар. Всеки от тях се отличава със своята здравина, лоша водоустойчивост и лоша влагоустойчивост.
 • Пълнител като цимент е много по-силен от вар. Пълното му втвърдяване продължава до четири седмици. Освен това е устойчив на влага и различни метеорологични условия. Циментовата каша може да издържи на силни претоварвания.
 • Що се отнася до гипса, той има ниска якост, бързо се втвърдява, не понася влагата и има лоша устойчивост на външната среда. Гипсът не трябва да се смесва с цимент. Обикновено този пълнител се използва за малки мазилки. Понякога се добавя към вар за бързо свързване.
 • Друг популярен пълнител за мазилка е глината, която при смесване с вода произвежда вискозно тесто. В суров вид той е много пластмасов, поради което може да приеме всякаква форма, която остава дори след изсъхване. Глината става много твърда след изпичане.

Видове глинени разтвори за печки и камини

При полагане на печката, в зависимост от температурния режим на изгражданата зона, се използват няколко вида хоросан:

 • 1200-1300 С - глина-шамот и цимент-шамот;
 • 1100 С - глинесто-пясъчна смес;
 • 450-500 С - варовик-пясък;
 • 220-250 С - цимент-вар;
 • диапазон на атмосферните температури (фундамент на пещта) - циментово-пясъчна смес.

От изброените зидани хоросани, глината или шамотът, направени от нея, се включват в три смеси: глинесто-пясъчна, глинесто-шамотна и циментово-шамотна).

Помислете за тези важни компоненти на смеси за пещи за зидария.

Глинен хоросан за зидани фурни пропорции, материали и процедура на приготвяне

Какъв материал е родоначалникът на циментови и бетонни смеси? Всеки производител на печки знае отговора - глина. Досега той е незаменим материал за зидария. Използването на глинен хоросан при полагане на тухли и камини се дължи на няколко фактора:

 • Шамотната глина с изпичане с естествена пещ придобива свойствата на тухла. Това дава високи нива на свързване на цялата конструкция.
 • Висока термична стабилност. След обработка с огън, глината всъщност се превръща в керамичен камък. Той е в състояние да издържа на големи топлинни натоварвания без значителни повреди.

За да се постигне горното обаче, при подготовката на решението е необходимо да се спазват редица правила и препоръки.

Видове глина

Първо трябва да вземете решение за метода за получаване на глина.За жителите на частния сектор можете да го получите сами. Дълбочината на глинените слоеве е ниска до 1 м. Но в същото време трябва да се вземе предвид неговият състав - не всяка консистенция е подходяща за разтвора.

В допълнение към този метод можете да закупите предварително опакована шамотна глина, която вече е приготвена от завода.

Основният показател за глината е нейното съдържание на мазнини. За полагане на печки (например руска печка) е необходимо да се използва глина със средна масленост. Ако този показател бъде надвишен, по време на стрелба ще се появят нередности и структурата на слоя ще бъде нарушена. Хоросан от мазна глина е удобен за зидария - има добри адхезионни характеристики и приляга плътно на тухлената повърхност. Въпреки това използването му все пак не се препоръчва.

Обучение

Така наречената "кльощава" глина има плътна структура и е необходимо да се положат определени физически усилия, за да се създаде висококачествена хомогенна зидария.

Съдържанието на мазнини може да се балансира от съдържанието на пясък. За да определите пропорцията, можете да проведете малък експеримент:

 • Разделете малко количество глина на 5 части. Един от тях не се смесва с пясък, а останалите са съответно 1/4, 1/2, 1 и 1,5 части.
 • Омесете всеки от тях поотделно до пластмасово състояние, направете плоски заоблени заготовки.
 • След окончателното изсъхване може да се определи качеството на хоросана. Ако има твърде много пясък, детайлът ще се разпадне. Ако не е достатъчно, тогава повърхността ще бъде покрита с пукнатини. Оптимално е съставът на детайла да остане хомогенен и да не се покрие с пукнатини.

След това е необходимо да се извърши процесът на почистване на глината от чужди примеси. За това се използва сито с размер на окото 3 * 3 mm. В допълнение към този метод можете да изплакнете глината. За това контейнерът е инсталиран под ъгъл 4-8 градуса. В горната част се зарежда мръсна глина, а в долната вода. С помощта на малка шпатула измийте глината с вода, докато в долната част се получи хомогенен разтвор. Полученият разтвор се излива в отделен контейнер.

Когато бъде получено необходимото количество материал, можете да започнете да правите решението.

Приготвяне на разтвора

Преди да започнете работа, глината трябва да се накисва. За да направите това, малък слой глина се излива в голям контейнер, който се пълни с вода над нивото на разтвора. След това се нанася следващият слой и процедурата се повтаря. След един ден разтворът се смесва до гладка смес.

Как правилно да се приготви хоросан

Решение за мазилка на различни материали се състои от три компонента:

 1. Основният елемент на решението.
 2. Свързващо вещество
 3. течност.

Основното правило е да изберете перфектната комбинация от всички елементи на решението. Мазилката не трябва да е прекалено тънка или прекалено дебела.

Сега се продават много готови гипсови смеси, в които всички компоненти са перфектно съчетани, както и добавени допълнителни елементи. Производителят трябва да приложи подробни инструкции за използването на сместа и нейното приготвяне.

Просто трябва да излеете сухата смес в контейнер за приготвяне на разтвора, след това да добавите необходимото количество вода, посочено от производителя, и разтворът да се разбърка старателно. В процеса на смесване на разтвора можете да използвате специален миксер, който си върши работата доста добре. Разтворът, смесен с миксер, ще бъде хомогенен.

Можете да подготвите решение със собствените си ръце. За да направите това, трябва да изберете състава, който е най-подходящ за извършване на ремонтни дейности, да комбинирате всички компоненти в определените пропорции, да добавите вода и да разбъркате всичко добре.

Спецификации

Съставът на такова решение задължително включва цимент, пясък, гасена вар и вода.

Струва си да се обърне внимание на факта, че е необходимо да се добави гасена вар.В противен случай реакцията на охлаждане ще започне в самия разтвор, когато се добави вода, а мехурчетата, които се образуват вече вътре в разтвора, ще доведат до напукване на измазаната повърхност.

Този процес на барботиране ще доведе до влошаване на качеството на разтвора и до чупливост след изсъхване.

Строителните смеси, техният състав и свойства се регулират от различни GOST. Това е необходимо за стандартизацията и регулирането на строителните норми. GOST 28013-98 е основният нормативен правен акт, регулиращ техническите изисквания за хоросани и материали, включени в състава.

Този стандарт включва също характеристиките на показателите за качество, правилата за приемане и условията за транспортиране на готови решения. Съдържа качествените и количествените характеристики на зиданите хоросани, материали за мазилки и за вътрешни работи, използвани при различни условия на експлоатация.

Глинено-пясъчен хоросан

Продава се в магазините за железария или се приготвя на ръка. Когато е възможно да се извлече глина, сместа е практически безплатна. Разтворът от глина с пясък е основният, тъй като се използва за полагане на почти цялата пещ. Изключение прави комин с фундамент, тъй като устойчивостта на влага на получената смес е доста ниска.

Хоросан от пясък и глина работи добре с изпечени глинени тухли. Той има средна якост, устойчив е на огън и най-важното е, че не позволява на газовете да проникнат във веществото. Друго предимство е неговата рециклируемост. Решението няма срок на годност. Може да се разрежда с вода и да се използва повторно.

Глина

Основата на разтвора на пещта, която в случай на независимо "извличане" изисква правилното определяне на съдържанието на мазнини. Рутинното намокряне и месене в ръката не е достатъчно. Трябва да се направи по-задълбочена проверка. Може да се направи по различни начини, но месенето на 2-3 литра глина с буркан с обикновена вода се счита за едно от най-простите и достъпни.

Когато получената маса почти напълно се придържа към греблото, това означава, че глината има високо съдържание на мазнини и трябва да бъде изкуствено изчерпана чрез добавяне на пясък. Ако глината остава малки съсиреци върху инструмента, тя е идеална за хоросана и не изисква никаква „преработка“. Този етап може да продължи чрез директно месене на зиданата смес, но глината първо трябва да се почисти. Това важи и за пясък, който трябва да се измие.

Приготвяне на глина

Правилно подбраната глина трябва да бъде предварително почистена, което значително ще подобри качеството на материала. Достатъчно е да се пресее сухият материал през сито с отвори от 2-3 мм. Освен това се подлага на накисване, полагане на слоеве от 15-20 см, излива се отгоре с вода и след това след един ден се смесва с добавяне на малко количество течност. Когато изминат още 24 часа, напълно набъбналата смес отново се разбърква добре. Именно тази глина се използва за по-нататъшно приготвяне на разтвора на фурната.

Почистване с пясък

Закупеният насипен материал обикновено се продава измит, но често изисква допълнителна подготовка. Наличието на каквито и да било странични включвания намалява качеството на хоросана за зидария и следователно влияе върху качеството на изпълняваните шевове, което не бива да се допуска. Достатъчно е да пресеете пясъка, закупен в магазина, през фино сито с клетки от 1 до 1,5 мм, а пясъкът, получен самостоятелно, ще изисква допълнително изплакване под високо налягане на водата. В промишлен мащаб пясъкът се пречиства от органични компоненти чрез нагряване до високи температури, при които насипният материал изсъхва перфектно.У дома това може да се направи, но само когато се прави специална инсталация самостоятелно, което е непрактично за полагане на една конструкция.

Състав и рецепта от глинеста мазилка

Съществуват много състави от глинена мазилка, но няма универсална рецепта, качеството на състава зависи от компонентите. И основната е глина за мазилка на стени, тя е разделена на 2 вида: лека и мазна, последната е най-подходяща.

За да проверите качеството, разточете топка с малък диаметър от глина, поставете я на равна повърхност и я изравнете. Ако краищата останат непокътнати, тогава материалът е подходящ за мазилка, започнаха пукнатини - съставът е от малка полза. Друг тест е да се навие бич с дължина 200-300 мм, участък 10-20 мм и внимателно да се огъне, краищата на висококачествен материал не се напукват.

Материални характеристики

Изглежда, че глината като строителен материал се е оказала в далечното минало в миналото, но с развитието на екологичното строителство през последните години тя отново се използва активно. Факт е, че фино смлената глина е добър стягащ и консервант.

Ако го разредете с вода и добавите пълнител към разтвора, например растителни влакна или дървени стърготини, е възможно да вземете добър и екологичен топлоизолационен материал. Например, такава смес обикновено се използва за запълване на кухи шлаки и леки инертни блокове или като изолационна мазилка.

Освен това от време на време към сместа се добавя гипс, вар или, в допълнение, цимент, което прави глинения бетон по-траен. Това позволява да се използва като носещ материал при изграждането на екологични къщи.

Насипната плътност на материала зависи от съотношението на съставките. Разглежда се оптималният показател - 550-600 кг на кубичен метър.

Има заключение, че такъв материал се поддава на гниене и е опасен от пожар, тъй като съдържа слама или дървени стърготини. Но това е само предположение, тъй като разрезът на растителните стъбла и дървени стърготини в глинен течен разтвор набъбват и са добре обвити с глина, която не само надеждно ги свързва, но и ги запазва.

Що се отнася до опасността от пожар, инертният материал започва да тлее само когато е изложен на открит огън, например газов пламък, в рамките на няколко минути. В резултат на това пожаробезопасността на материала също е по-висока от тази на някои по-класически материали, които се използват в строителните работи.

Ползи

Нарастващата популярност на материала се обяснява със следните предимства:

 • Насърчаване на формирането на благоприятен за човека микроклимат... Глината е способна да абсорбира и освобождава влагата по-бързо и значително повече от класическите строителни материали. Освен това това не влияе върху здравината на материала.
 • Натрупва топлина... Благодарение на това свойство материалът може да създаде комфортни условия в жилищата, освен това в условия на огромни дневни температурни спадове.
 • Многократна употреба, за това ви е необходим материалът във вода.
 • Идеален за домашно строителство... Материалът не изисква използването на строителна техника и скъпо оборудване. Технологията за работа с него е достъпна и за неопитни строители.
 • Глината предпазва дървото и други органични материали от гниене... Ако третирате с него дървени стени, тогава нито гъбичките, нито насекомите ще ги ударят.
 • Клей изчиства въздухаабсорбиращи замърсители.
 • Ниска цена на материала... Ето защо изграждането с помощта на глина се оказва не само екологично, но и икономично.

Свързващи материали: цимент, вар, глина

Един от основните компоненти на някои довършителни материали са така наречените свързващи вещества, които обикновено се разделят на две големи групи: водни и неводни. Първата група от своя страна е разделена на минерална и органична.

Минералът включва цимент, варовик и водно стъкло.

Органичните лепила включват различни растителни, животински и синтетични лепила.

Цимент

Придава на бетона висока якост. Благодарение на него бетонът се схваща бързо и е по-малко в кофража. Обикновено циментът се прави от вещества като алуминиев оксид или калциев силикат, които се смилат добре и се изпичат преди синтероване.

В резултат на изпичането се получава циментов клинкер, който е добре смлян. Качеството на цимента зависи от фиността на смилане и състава на суровините.

Циментът се използва за приготвяне на хоросани, бетонни смеси, за производство на бетон и стоманобетонни изделия. Циментите се разделят според състава, якостта по време на втвърдяване, скоростта на втвърдяване и др.

Циментът има способността да се втвърдява добре не само на въздух, но и във вода, така че трябва да се съхранява на сухо място.

Най-често в строителството се използват портландцимент (силикатен цимент), портландски шлаков цимент (портландцимент с добавена към него шлака) и алуминиев цимент, който се получава от алуминиев оксид и вар, слети при температура 1400 ° C.

Получената маса се натрошава на парчета, които от своя страна се смилат на прах в тръбни мелници. Класната якост (алуминиев цимент се произвежда в степени 400, 500, 600) циментът набира за 3 дни.

Портланд циментът е сиво-зелен прах. Получава се чрез изпичане на глина и креда при температура 1500 ° C. След това циментовият клинкер (това е името на получената маса) се смила в специални мелници, като същевременно се добавят различни активни и неактивни (инертни) добавки към него: шлаки, гипс, кварцов пясък.

Ако циментът се разтвори с вода, след кратко време той се втвърдява, превръщайки се в твърдо вещество като камък. Портланд циментът се предлага в степени 400, 500, 600 и 700.

В сравнение със свързващи вещества като глина и вар, циментът се втвърдява много по-бързо.

Втвърдяването настъпва вече след 35–40 минути, а крайното втвърдяване - не по-късно от 12 часа, в зависимост от марката цимент. Можете да ускорите процеса на втвърдяване, като добавите топла вода към цимента.

Обратно, използването на студена вода отлага за известно време втвърдяването на разредения цимент.

Марката цимент зависи от фиността на смилането. В случай, че марката цимент е неизвестна или има някои съмнения, можете грубо да я определите по плътността на цимента. Той намалява при продължително съхранение: за 6 месеца - с 25%, за 1 година - с 40%, за 2 години - с 50%.

Портланд цимент

Това е хидравлично свързващо вещество, продукт на фино смилане на клинкер с добавка на гипс (от 3 до 5%), който регулира времето за втвърдяване на цимента. По състав портланд циментът се отличава без добавки, с минерални добавки, шлака портланд цимент и др.

Началото на втвърдяването на портландцимента при температура на водата в разтвор от 20 ° C трябва да настъпи не по-рано от 45 минути след приготвянето на разтвора и да завърши не по-късно от 10 часа.

Ако за приготвянето на хоросана се използва вода с температура над 40 ° C, настройката може да се случи твърде бързо.

Силата на портланд цимента се характеризира с степени 400, 500, 550 и 600. За да се доближат руските стандарти до европейските, циментът е разделен на класове: 22,5; 32,5; 42,5; 55,5 МРа.

Бързо втвърдяващ се портланд цимент

Това е портландски цимент с минерални добавки, характеризиращ се с повишена якост. Той достига повече от половината от планираната якост след 3 дни втвърдяване.

Бързо втвърдяващият се цимент се предлага в степени 400 и 500.

Изключително бързо втвърдяване с висока якост портланд цимент

Те се използват при производството на сглобяеми стоманобетонни конструкции и по време на зимни бетонни работи. Произвеждат се степени 600.

Портландски бял цимент

Произвеждат се в два вида - бял портландцимент и бял портландцимент с минерални добавки.Според степента на белота белите цименти се разделят на 3 степени (в низходящ ред). Началото на втвърдяването на белия портландцимент трябва да се случи не по-рано от 45 минути, а края - не по-късно от 12 часа след приготвянето на разтвора.

Цветен портланд цимент

Предлага се в червено, жълто, зелено, синьо, кафяво и черно. Използва се за производство на цветни бетони и хоросани, довършителни смеси и циментови бои.

Произвеждат се степени 300, 400 и 500.

Шлака Портланд цимент

Съдържа шлака от доменна пещ и естествен гипс, добавени за регулиране на времето за втвърдяване на разтвора.

Предлага се в степени 300, 400 и 500.

Бързо втвърдяваща се шлака Портланд цимент

Различава се с повишена здравина след 3 дни втвърдяване.

Произвеждат се степени 400.

Гипсово-алуминиев цимент

Получава се чрез смесване на високоалуминиеви шлаки и естествен гипс. Началото на втвърдяването на гипсово-алуминиев цимент трябва да се случи не по-рано от 10 минути, а края - не по-късно от 4 часа след приготвянето на разтвора.

Лайм

Този материал се използва главно при работа с камък и за приготвяне на гипсова смес. Има три вида вар: хидравлична, високохидравлична, въздушна. Те се различават по метода на втвърдяване. Въздушната вар се втвърдява във въздуха. Основният му недостатък е водоустойчивостта.

Хидравликата е способна да се втвърдява във въздуха и във водата, нейният процес на втвърдяване е по-бърз от този на въздуха и силата му е много по-висока. Силно хидравличната вар се характеризира с висока якост и скорост на втвърдяване.

Когато купувате вар, трябва да обърнете внимание на наличието на инструкции за приготвяне и съхранение на разтвора.

Варовикът се гаси чрез обработка на варовикова бучка с вода. В зависимост от количеството вода, необходимо за гасене, се получава хидратирана вар (пух), варово тесто и варово мляко.

Хидратирана вар на прах се получава, когато обемът на водата е 60–70%. В резултат на гасенето обемът на вар се увеличава 2-3 пъти. Гасената вар е бял прах, състоящ се от най-малките частици калциев оксид хидрат с плътност от 400 kg / m3 (в насипно състояние) до 500-700 kg / m3 (уплътнен).

За да получите варено тесто, при гасене на вода вземете 3-4 пъти повече от вар. Обемът на полученото тесто е 2-3 пъти по-голям от обема вар, взет за приготвянето му.

Варовата паста е бяла пластмасова маса с плътност до 1400 kg / m3.

Лаймът, който е бил изгасен добре, след като е увеличил обема си поне 3 пъти, се нарича мазнина, а ако е нараснал по-малко от 2,5 пъти, се нарича постна.

Според способността да се втвърдява, той се разделя на хидравличен и въздушен. В първия случай варът се втвърдява както във вода, така и във въздуха, а във втория, както подсказва името, само във въздуха.

Вар се получава чрез калциниране на варовик в шахтни пещи. След изпичане се получава негасена вар - кипяща вар или бучка. За гасене на вар тя се излива с вода в размер на 35 литра вода на 10 кг вар. В процеса на гасене вар започва да "кипи", разпада се на малки парчета, след което забележимо увеличава обема си. Към момента на гасене има бързо гасене (около 8 минути), средно гасене (около 25 минути) и бавно гасене (повече от 30 минути) вар.

Гасената вар се нарича пух. За да бъдат изгасени всички частици вар, тя трябва да се държи около 2-3 седмици под затворен капак.

След посочения период остава фино разпръсната маса с водно съдържание не повече от 50%.

Въздушната вар е негасена и гасена (хидратирана). Лаймът без добавки се подразделя на 3 степени (1-ви, 2-ри, 3-ти), вар с добавки - на два (1-ви, 2-ри). Хидратираната прахообразна вар (пух), със и без добавки, е от два вида (1-ви, 2-ри).

Областта на приложение на въздушната вар е приготвянето на варо-пясъчни и смесени хоросани, които се използват при зидария и при шпакловане на повърхности, както и за варосване и при производството на силикатни изделия.

Хидравличната вар е или слаба хидравлична, или силна хидравлична. Използва се за приготвяне на зидани и гипсови разтвори, както и нискокачествени бетони, предназначени за втвърдяване както във въздуха, така и в условия на висока влажност.

Хидроизолации, съдържащи вар

Те се подразделят на варовикови шлаки с добавка на гранулирани шлаки, варо-пуцоланови с добавка на седиментни или вулканично активни скали, варовикови пепели с добавяне на пепел от определени видове горива. Варосъдържащите вещества участват в приготвянето на бетони и хоросани с нисък клас, които се използват в подземни конструкции.

Хидроизолациите, съдържащи вар, се произвеждат в степени 50, 100, 150, 200.

Гипсови свързващи вещества

Получава се чрез изпичане и смилане от седиментна скала, която включва гипсов дихидрат. Гипсовите свързващи вещества имат способността бързо да се втвърдят и да се втвърдят. В зависимост от температурата на термичната обработка на суровините се разграничават две групи гипсови свързващи вещества: ниско изгаряне (формовъчна конструкция и гипс с висока якост) и силно изгаряне (анхидритен цимент, външен гипс)

По отношение на якостта на натиск има 12 степени гипсови свързващи вещества - от G-2 с ниска якост до G-25 с висока якост. Според времето за втвърдяване те се разделят на бързо втвърдяващи се (A), нормално втвърдяващи се (B) и ниско втвърдяващи се (C).

Според степента на смилане гипсовите свързващи вещества също се разделят на три групи: I, II, III.

Класове от G-2 до G-7 (групи A, B, C и I, II, III) се използват за производството на различни строителни продукти от гипс. Класове от G-2 до G-7 (групи A, B и II, III) се използват за производството на тънкостенни строителни продукти и декоративни части. Класове от G-2 до G-25 (B, V и II, III) се използват при мазилки, за запечатване на фуги и за специални цели.

За да се увеличи здравината и да се ускори времето за втвърдяване, гипсовите свързващи вещества се добавят към варо-пясъчни разтвори. Те също така придават по-голяма гладкост и белота на слоя мазилка, те се използват като основно вещество в мастиките.

Глина

Глината е мазна, смела (средно маслена) и постна (глинеста). Това разделение се дължи на степента на съдържание на пясък в глината.

Глината се използва като свързващо вещество при производството на разтвори за фурни и мазилки, добавя се към циментови разтвори, предназначени за полагане на конструкции в условия на нормална влажност на въздуха.

Плътната глина, която не съдържа примеси, е отличен материал за строителство. От него се правят тухли.

Ако глина ще се използва при изграждането на къща, нейното качество може да се провери по следния начин. За да направите това, поставете 1 кг материал в кофа и изсипете 4 литра вода в нея, разбъркайте всичко добре и оставете за 24 часа. Благодарение на водата глината ще стане мека и пясъкът ще се отдели от глината. След това съдържанието на кофата отново се разбърква старателно и водата със съдържащия се в нея глинест глинест поток се източва така, че на дъното на кофата да са само глина и пясък. Глината и пясъкът се претеглят и тяхната маса се изважда от 1 кг - по този начин можете да разберете колко глинест материал е бил в изследвания материал.

Качеството на глината зависи от нейната пластичност и може да бъде тествано на допир. Мазната глина прилича на влажен сапун или парче свинска мас. Качеството на глината може да се определи по друг начин. След като сте направили флагел с дължина 15 см и дебелина 2 см от глина, трябва да го издърпате едновременно в двата края.

Клейстата глина не се разтяга добре и на мястото на разкъсването на флагела се образуват неравни ръбове. Бичът от пластмасова глина, плавно разтягащ се, постепенно изтънява и в крайна сметка се счупва, образувайки остри зъби на мястото на счупването.

Цветът на глината зависи от това какви примеси са включени в състава.Глината с примес на железен оксид и манганов оксид е оцветена в червено, жълто и кафяво, а в черно - с органични примеси.

Към глинения бетон може да се добави кал с глинеста почва, за да се увеличи здравината и способността й да поддържа формата си след изсъхване.

 • Гипсокартон, инертни материали и довършителни материали от камък
 • Хоросани: изборът на марка и състав на хоросана
Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни