Проверка на комини и вентилационни канали


Необходимостта от подреждане на димни и вентилационни канали


Полагането на вентилация и комин трябва да се извършва на етапа на изграждане на стената

Адекватната вентилация е циркулацията на въздуха, при която в помещението влиза достатъчно свеж въздух и отпадъчните маси се отстраняват.

В съвременните жилища той става все по-сложен. Това се дължи на оборудването на апартаменти с пластмасови прозорци. Уплътнените конструкции намаляват топлинните загуби и предпазват от шум, но възпрепятстват микроциркулацията. В резултат на това естествената качулка не може да се справи с обмяната на въздух. Жилището трябва да бъде оборудвано с допълнителни вентилационни канали или да се проветрява принудително.

За отопление на печка или котел са необходими отделни коминни канали, обслужващи само отоплителното тяло. Изгарянето на 1 кубичен метър природен газ изисква 10 кубически метра кислород. Невъзможно е да се вземе такава маса въздух от стаята. Доставката на кислород и отстраняването на продуктите от горенето се осигуряват от комини.

Устройството за вентилация и комини на жилищни сгради ↑

Вентилационните канали и комини в жилищните сгради са разнообразни по дизайн, методи за изпълнение и в крайна сметка комфорт и безопасност за жителите.

Видове системи за вентилация и отвеждане на дим ↑

Най-често срещаният естествен, захранващ и изпускателен тип вентилация и комини. В същото време чрез сателитни канали въздухът или продуктите от горенето от помещенията навлизат в общия канал (или колектор на тавана) и след това в атмосферата. Всмукването на въздух се осъществява чрез естествени пропуски и течове в прозорците и вратите.

По-усъвършенствано и ефективно решение е принудителната вентилация с използване на вентилатори за изпускателна система и вентилатор. Има хибридни проекти, комбинирани със система за подаване и изпускане, опции с рекуперация на въздуха (рекуператор е устройство, което прехвърля топлината от отработения въздух към захранващия въздух).


Модерна вентилация на жилищна сграда

Най-продуктивният и стабилно работещ дизайн е, при който вентилационните канали се отстраняват от всеки апартамент поотделно. Това увеличава стабилността на системата и предотвратява протичането на миризми и газове в други апартаменти (например, когато един от обитателите инсталира мощен изпускателен вентилатор).


Диаграми за проектиране на вентилационната система

Характеристики и нюанси на услугата ↑

Поддръжката на димни и вентилационни канали в жилищните сгради практически не се изисква поради внимателността на системите и характеристиките, определени с марж. Според съветските SNiPs до 80% от обмяната на въздух се осъществява през блокове за прозорци и врати. Следователно основният проблем за старите високи сгради е замяната на такива елементи от жителите със съвременни, практически затворени, металопластикови и стоманени конструкции. В същото време обменът на въздух рязко се влошава, появяват се влага и гъбички.

Този проблем се решава или чрез постоянна вентилация, или чрез инсталиране на специални захранващи клапани.

Те са монтирани под прозореца над отоплителните устройства, за да затоплят въздуха, идващ от улицата. Също така се препоръчва да оставите празнини в долната част на интериорните врати или да ги оборудвате с дишащи решетки.


Захранващ вентил в апартамента

Проверката, поправката и почистването на вентилационните канали и комини е обезпокоителен и отговорен бизнес. Ето защо е по-добре да не рискувате здравето и живота на близки и съседи. Оставете такава работа на професионалисти и просто се насладете на живота в уютна, топла къща, изпълнена с чист въздух.

Изисквания и норми


За вентилация се използват главно вертикални канали.

Редица документи регламентират конструкцията на вентилационните и коминните канали: SNiP "Отопление, вентилация и климатизация", SNiP "Газоснабдяване", "Правила за безопасност в газовата индустрия" и много други.

Въз основа на тези документи се разработва проект за вентилация на сградата. Изчисленията се правят, като се вземе предвид размерът на необходимия обмен на въздух. За всекидневна 3 кубически метра въздух са достатъчни за 1 час на 1 квадратен метър. м площ. За баните тази стойност е много по-висока - до 25 куб. М. За кухня са необходими поне 60 куб. М. м. на час, а ако газовата печка работи - 100. Готвенето в кухнята с металопластикови прозорци е възможно само ако има качулка, тъй като е много трудно да се организира такава мощна естествена вентилация.

Изисквания към вентилационните канали:

 • Колкото по-малко са хоризонталните части, толкова по-ефективна е вентилацията. Ако бъдат принудени, хоризонталните фрагменти могат да бъдат доста дълги, допускат се завои.
 • Кръговият участък е по-ефективен от правоъгълния. За предпочитане е да се използват тръби, минималният диаметър е 120 мм.
 • Отворите за вентилация трябва да се поставят на разстояние не повече от 10 см от тавана.
 • Минималната дължина на вентилационните канали от топлоустойчиви тухли е 12,5 см - половината от обикновената тухла.
 • Височината на главата на вала зависи от разстоянието до билото.


Коминът трябва да е херметичен и да издържа на високи температури

Допълнителни изисквания се налагат върху коминните канали. Температурата на горене на горивото е много различна. В допълнение, дърва за огрев, въглища, дори газ често не изгарят напълно, с отделянето на агресивни киселинни остатъци. Това се взема предвид при избора.

 • Димоотводът трябва да бъде абсолютно затворен и да не контактува с въздуха на помещението, през което преминава.
 • Конструкцията трябва да бъде строго вертикална.
 • Димният материал трябва да издържа на температурата на горене на горивото и действието на агресивни вещества.

Вентилационните и коминните канали трябва периодично да се почистват; това изискване се взема предвид при разработването на проект.

Технически характеристики на полагането на канали


Препоръчва се коминът да се постави успоредно на вентилационните канали.

Изграждането на канали се извършва в съответствие с правилата на SNiP:

 • Строителството на въздуховоди от всякакъв тип без одобрен проект е строго забранено.
 • Тухлената зидария на димните и вентилационните канали е забранена. Те се установяват отделно.
 • Препоръчва се вентилационният канал да се монтира успоредно на комина. Продуктите от горенето загряват въздуха във вентилационния канал, което подобрява сцеплението.
 • Зидарията зависи от дебелината на стената. С размер 380 мм зидарията е едноредова, с дебелина 640 мм - двуредова.

Размерите и естеството на зидарията зависят от мощността на отоплителната система, площта на помещението и предназначението на сградата. Това е важно при изграждането на тухлен канал: в края на краищата параметрите му зависят от параметрите на тухлата.

Комините и вентилацията: опасност, експлоатация и предотвратяване

Днес нашата история ще бъде посветена на елементите на отоплителната система, които са свързани с много трагични случаи, и на първо място говорим за комини. Ако имате баня, лятна вила или жилищна сграда, където се използва автономен котел, тогава потенциално можете да страдате от лошо течение, което не премахва продуктите от горенето навън.

Натрупването на CO в организма може да доведе до "тиха" смърт. Ако искате да знаете как да защитите себе си и близките си, прочетете статията до края.

Вентилация и комини в частна къща от метал

Уви, толкова рядко обръщаме внимание на задръстените комини и вентилационните канали, че вече бихме могли да сме в „другия свят“ няколко пъти. Това се случва поради нашето невнимание, тъй като започваме поне да правим нещо, когато поради дима в стаята не можем да видим картината на телевизора.

Това обаче не е толкова лошо, основната опасност е невидима и не се усеща от нашите рецептори - това е въглероден окис. Постепенно започва да измества кислорода отдолу, докато бъде напълно изцеден от стаята.

На снимката - симптомите на отравяне с CO

Съвет: коминът и вентилацията в една тръба не са инсталирани в съответствие със SNiP.

След това остава много малко време, за да можете да спасите човек, който дори не разбира какво се случва с него. Изглежда, че това, което може да бъде по-лесно от почистването на комина и вентилационния канал навреме, и тогава такава трагедия никога нямаше да се случи.

Съвет: определете време за себе си и редовно провеждайте вентилация и профилактика на комини, като правите процедурата сами или наемате специалисти.

Коминът и вентилацията са разрешени в една кутия

Неизправности

По-долу ще разгледаме най-честите причини за неизправности в комини и вентилационни канали. Въпреки че има много повече, почти всички от тях са свързани с обичайната безотговорност на собствениците:

Недостатък на проектаДоста често работата на захранващата и изпускателната вентилация в апартамент оставя много да се желае поради недостатъци в дизайна на системата. В същото време има чести случаи, когато по време на строителството работниците използват дим и вентилационни канали като вид улей за боклук. Когато са запушени, те няма да могат да изпълняват задачите си с пълен капацитет.
БлокиранеСлучва се системата да се запуши поради чужди обекти:
 • прах;
 • паяжини;
 • istiev;
 • птици, случайно хванати в комина.
ДепозитиЕстествени отлагания по стените на комини и вентилационни канали под формата на сажди, прах и мазнини. Първите трябва да се почистят от сажди веднага след появата на такива признаци.
ВлажностЗапушването може да се появи много бързо дори след изгаряне на зле изсъхнали, както и с много смола, дърва за огрев и битови отпадъци. В такива случаи почистването на системите за вентилация и отвеждане на дим е задължително.
Други причиниИнструкцията също така казва, че сцеплението може да отслабне поради:
 • появата на неизправности в самите вентилационни канали или комини; корозия;
 • пукнатини;
 • рухва;
 • свиване у дома;
 • стареене на строителни материали.

Съвет: ако липсва течение веднага след свързване на камината или печката, трябва да предявите претенция към строителите, които са монтирали вентилацията или комина на покрива.

Препоръки за употреба

По-голямата част от отравянията с огън от производни на горенето обикновено се причиняват от лоша вентилация и отвеждане на дим. Следователно са разработени правила и изисквания, които трябва да се спазват при експлоатацията на тези системи.

Нека да разберем за тях:

 1. Каналите на камини и печки, използващи твърдо гориво, трябва да бъдат проверени и почистени преди и след отоплителния сезон. Когато фурната работи непрекъснато, проверката трябва да се извършва веднъж на всеки три месеца. Вентилационните канали и димните тръби трябва да се проверяват на всяко тримесечие, както и през лятото и зимата.

Не забравяйте да извършите профилактика на комини и вентилационни канали според графика

 1. Ако по време на проверката бъдат открити сериозни неизправности, изискващи ремонт, е забранено използването на отоплителни и газови уреди, докато дефектът бъде напълно отстранен.
 1. Инсталациите и ремонтите трябва да се извършват от организации, които имат съответния лиценз, тъй като техните специалисти обикновено притежават всички необходими умения за това. Те трябва да започнат работа само след съставяне на акт за проверка на вентилацията и комина.

Съвет: тези правила се отнасят както за собствениците на частни къщи, така и за институциите, отговорни за поддръжката и поддръжката на апартаменти и вентилационни системи в тях.

В допълнение към горните общообвързващи правила, препоръчваме да обърнете внимание на следното:

 • използвайте напълно изсушени дърва за огрев в печки и камини, които имат нисък процент смола;
 • забранено е изгарянето на битови отпадъци в печки и камини, особено всякакви пластмасови торбички или бутилки;
 • периодично почиствайте камината и вентилатора от пепел, а покривните качулки - от прах и мазнини;
 • закупете покривен вентилатор, който ще помогне за подобряване на тягата в канал или тръба, цената му зависи от мощността. Това е особено необходимо за тези, чиито комини имат малка вътрешна секция;
 • направете го сами със защитна капачка с мрежа на комина, която ще предотврати навлизането на отломки във вентилационния канал. През зимата редовно проверявайте тази част от системата, за да я изчистите навреме от запушвания и замръзване.

Профилактика и ремонт

За проверка на димните и вентилационни канали могат да се използват два метода - класически и модерен. В първия случай ще ви е необходим „ерш“ на дълго въже и товар. Във втория има много методи, включително видеокамера с прожектори.

Почистване на комини и вентилационни канали с четка

Разработените устройства позволяват за кратко време и без много усилия да преценят доста точно тягата във вентилацията и комина. Въз основа на резултатите от проверката се съставя акт за проверка на каналите, съставен под формата на технически доклад на установената извадка. След това се издава заключение, което съдържа препоръки за устройството и ремонтните дейности.

Проверката определя:

 • материали, използвани за производството на канали, както и тяхното напречно сечение;
 • дължината на каналите, участъците от връзки, завои и стеснения, белезите на пукнатини и задръствания, открити в системата;

Проверка на вентилационните канали и комини с видеокамера

 • изолация и плътност на каналите;
 • наличието на сцепление, хоризонтални участъци, зони със или без вятърна опора;
 • люкове за почистване, противопожарни разфасовки и върхове;
 • херметичност на разклонителни тръби;
 • състояние на вентилационните канали, изпускателните шахти, както и на решетките за всмукване на въздух.

Изход

Тягата в комина и правилната вентилация на помещенията позволяват да се създадат комфортни и безопасни условия на живот в апартамента и къщата. Препоръчваме ви да не пренебрегвате предложените препоръки и да се опитате да ги следвате. В крайна сметка от това ще зависи вашето здраве и здравето на тези, които живеят с вас.

Видеото в тази статия ще ви помогне да намерите допълнителна информация по тази тема.

gidroguru.com

Опции за проектиране на системата

Вентилационните канали в частна тухлена къща може да имат различно устройство. Дизайнът е избран, като се вземат предвид характеристиките на стаите и една обща характеристика на аспиратора. Топлината също се отстранява заедно с отработения въздух. За да се предотврати охлаждането, във вентилационната система ще бъде включен завой от тухлена стълба. Той създава бариера и предотвратява преждевременното отстраняване на нагрятия въздух: след като се задържа, въздушният поток има време частично да пренесе топлината в помещението.

Заключения от помещенията

Този дизайн се използва за оборудване на сложна вентилация. В горната част на сградата всички канали се обединяват в обща шахта и се извеждат през покрива като комин. Височината и диаметърът му зависят от обема на помещенията и разстоянието до билото на покрива.

Стенна тръба


Тухлен комин е монтиран във вътрешните стени

Въздуховодът е оборудван директно във вътрешната стена. Инсталирането на вентилационни канали и още повече тръбите за стените на комина във външните стени е разрешено само в изключителни случаи. Стената е в контакт със студения външен въздух. В същото време отработените газове, преминавайки през въздуховода, се охлаждат по-бързо и не затоплят помещението правилно. По същата причина в самия комин или вентилационния канал бързо се образува конденз. Това намалява тягата и ускорява износването, тъй като киселинните анхидриди се утаяват върху стените на шахтата. Стенната тръба във външната стена трябва да бъде допълнително изолирана.

За всяка печка е монтиран отделен комин. В изключителни случаи оборудвайте 1 комин за 2 печки. Вентилационният канал е монтиран на всеки 2 комина.

Коминната тръба завършва на последния етаж и се превръща в обикновен комин.Височината на комина и главата на вентилационния канал зависи от изходната точка.

Коренна тръба


Тухлен комин на собствена основа

Обикновено се поставя в дървени сгради. Тухлен комин е издигнат върху собствената му основа, а последният не се придържа към основата на сградата. Дебелината на стената е равна на половин тухла.

Коренната тръба може да бъде свързана с две огнища. За това са монтирани кръстосани ръкави.

Тръба за закрепване

Той е изграден директно върху пещта. Експертите препоръчват да се постави тухлен комин не директно върху гърлото на пещта, а след полагане на стоманобетонна плоча с дупки върху нея. Това устройство ви позволява да ремонтирате печката в бъдеще, без да разглобявате комина.

Акт за проверка

Какво включва докладът за инспекция на комина или вентилационния канал? Нека изброим точките му:

 • Датата.
 • Име на лицето, което е извършило проучването.
 • Името на обекта, където е извършена проверката.
 • Длъжност и име на лицето, представляващо обекта.
 • Юридическите данни за субекта, който притежава обекта.
 • Списък на факторите, които бяха оценени - от наличието на необходимата документация до проверка на състоянието на микроклимата.
 • Заключение.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Организация на вентилационната система за покрива

Кога може да се наложи този акт? Много организации, включително газова служба, жилищна инспекция и UGPS, може да искат да разгледат този документ по време на една от инспекциите. Липсата му ще доведе до правни последици, които всеки от нас би искал да избегне.

За такива случаи трябва да се изготви специален пакет от документи, включващ:

 • Завършен акт със специална холограма.
 • Копие от лиценз, издаден от Министерството на извънредните ситуации, с печат.
 • Копия от протоколи, потвърждаващи нивото на подготовка на специалистите, извършили проверката.

Доклад за проверка на вентилацията

Материали за димни и вентилационни канали

Въздуховодите са под силен стрес. През шахтата излиза топъл въздух. При контакт със студен външен въздух, газът отвътре бързо се охлажда. Тъй като влажността му е значително по-висока, кондензатът се отлага по стените на канала. В този случай разликата между температурата във вентилационния канал или комина и температурата навън става още по-голяма.

Неоксидираните продукти от горенето, киселинните анхидриди и оксидите се отстраняват с отработените газове. Когато се получи кондензация, те се превръщат в киселини и разрушават материала на стената. Така че последните трябва да са устойчиви на температура и киселини.

Тухла


Плътните керамични тухли издържат на високи температури

Вентилационният вал от тухли е традиционно решение. Вентилационните и коминните канали от всякакъв вид са изградени от строителен камък. При подреждането се спазват следните правила:

 • Не всяка тухла е устойчива на температура. За коминните канали се взема само пълноценна керамика. Силикатните и кухи температурни промени не издържат и са нестабилни към действието на киселини.
 • Сечението на вала е правоъгълно, което намалява сцеплението. Трябва точно да изчислите височината на тръбата.
 • Вътрешната повърхност на канала е внимателно изравнена. Колкото по-гладка е повърхността, толкова по-малко сажди, сажди и серен оксид се отлагат върху нея.
 • Стегнатостта е предпоставка. Това важи и за вентилацията, тъй като при пукнатини, неравности не може да се постигне добро сцепление.

Полагането на тухлени вентилационни канали и комини се заплаща на високи цени в сравнение с изграждането на преграда.

Сглобяеми едноконтурни поцинковани и стоманени системи


Стоманен комин с един лакът при излизане от котела

При високи тавани стенните тръбопроводи не са възможни. Също така е почти невъзможно да се изготви ефективна цялостна вентилационна схема, ако сградата е предназначена за наем, тъй като всеки собственик има свои собствени нужди.В този случай се монтират едноконтурни системи.

Конструкцията е сглобена от метални тръби и колена. Връзката е запечатана - в ключалка или на винтови връзки. Има кръгли и квадратни тръби. Първите се вземат за комина, вторите за вентилация, където тяговата сила няма толкова голямо значение.

Има няколко ограничения:

 • Коминът може да включва само 1 коляно - при напускане на пещта или котела.
 • Тръбата се нагрява много. Може да се полага в тухлена или каменна стена, но не и в дървена. Ако тръбата не е скрита, тя е топлоизолирана, за да предотврати пожар.
 • Не можете да вземете поцинкована стомана за комина: сплавта активно взаимодейства с киселини и бързо ще се провали. Най-добрият вариант е неръждаема стомана.

Животът на едноконтурната система е кратък - до 15 години. Въпреки това е много лесно да замените тръбите.

Двойно-верижни системи

Опция за комин. Системата включва 2 стоманени тръби - за подаване на въздух и за отстраняване на продуктите от горенето. Тръбите са изолирани една от друга и от външния въздух с минерална вата. Системата е огнеупорна и издържа много по-дълго. Поради топлоизолацията се образува по-малко конденз.

Азбестоциментови тръби


Азбесто-циментови тръби за комини

Не твърде устойчив на температура, но нечувствителен към действието на химически агресивни вещества. Цената е ниска. Подходящ за изграждане на вентилационни канали и комини за устройства с ниска температурна мощност.

Азбесто-циментовите тръби са неудобни: инсталирането на ъгли или преходи е невъзможно, материалът е крехък, трудно е да се работи с него.

Пясъчни циментови тръби

Такива мини се изграждат от специален тип строителни блокове. Формата им е традиционна - 20 * 20 * 40 см, но те включват 1, 2 или 3 канала. Размерите могат да бъдат големи. Блоковете се използват при изграждането на стенна вентилация. Те не са подходящи за комин, тъй като рядко са с достатъчно високо качество и не винаги осигуряват херметичност.

Сглобяеми керамични системи

Състоят се от кръгла керамична тръба, изолация от минерална вата и бетонен капак. Такива блокове са лесни за инсталиране, служат много дълго време и са много обещаващи. Недостатъкът е високата цена.

При изграждането на комини се използват керамични системи, такава вентилация е твърде скъпа. При желание блоковете могат да бъдат вградени в стената и да скрият комина.

Вълнения

Гофрирани стоманени тръби позволяват изграждането на сложни изпускателни системи, където е невъзможно да се направи без завои и преходи. Те често се използват като ръкави и за свързване на стенни комини с котли. Гофрираната тръба не е подходяща за изсмукване на дим: на такава стена се отлага много сажди и сажди, тръбата бързо се разрушава.

Полимерни тръби

Те са с ограничена употреба. Пластмасата не се отличава с висока устойчивост на топлина, поради което се използва за изпускане и за отстраняване на комина от котли на течно гориво или газ: има относително ниска температура на горене на горивото.

Пластмасовите тръби се използват за модифициране на стар тухлен комин. Въведен в канала като ръкав.


Керамични тръби


Гофрирана неръждаема стомана

Монтаж на димни и вентилационни канали


Коминът трябва да бъде разположен в най-високата точка на покрива

Комините и вентилационните канали при зидарията работят само при едно условие - достатъчна тяга. Възниква поради разликата между въздушното налягане на различни височини. В едноетажна къща тя е много малка, но това е достатъчно, за да се гарантира, че по-разреденият нагрят въздух се изтегля.

За осигуряване на сцепление са изпълнени следните изисквания:

 • Вентилационните и коминните тръби излизат на покрива и достигат определена височина. Стойността зависи от разстоянието между изхода и билото. Ако разстоянието е по-малко от 1,5 м, тръбата трябва да е с 50 см по-висока от билото; ако от 1,5 до 3 м, тя трябва да е на едно ниво с билото.Ако разстоянието е повече от 3 м, се изчислява височината: линията от билото до главата на тръбата е 10 градуса под хоризонта. Ако на покрива има парапет, наблизо има по-висока конструкция, височината на тръбата се увеличава.
 • Вентилационните канали могат да бъдат комбинирани. Комините се комбинират само в изключителни случаи - при конструиране на печка с камина.
 • Ако коминните канали не са разположени в стената, те са изолирани по цялата им дължина. Всички заключения в местата за преход през покрива са изолирани. Използвайте азбест или по-безопасна минерална вата.

Препоръчително е да се хидроизолира тръбата между покрива и видрата. Ако това не бъде направено, цялата стена ще се намокри.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни