Обикновена отоплителна печка със собствените си ръце

Двуетажните фурни са най-икономичното решение за отопление на големи жилищни помещения. Външно те се различават от конвенционалните модели, но вътрешното разположение на комини е подобно. Ефективността се крие в разхода на гориво: ако за отопление с обикновена печка е необходимо определено количество дърва за огрев, то за 2 етажа се нуждае наполовина по-малко.


Модел на двуетажна печка с две камини

Предимства и недостатъци на отоплението с печки

Двуетажната фурна има следните предимства:

 1. Двуетажната конструкция отоплява помещения с големи площи.
 2. Той има много добро разсейване на топлината: 2-3 часа са достатъчни за отопление, за да се осигури равномерно нагряване и задържане на топлина през целия ден.
 3. Въпреки обемистия дизайн и големите размери, печката за частна двуетажна къща прави стаите по-удобни.


Запас от дърва за огрев
Сред недостатъците е необходимостта от доставка на гориво. Необходимо е да се помисли за място за съхранение на дърва за огрев, за да не затрупват пространството.

Конструкцията има големи размери и затова помещението, където ще бъде построено, трябва да е просторно.

Много важен критерий е нивото на умения на печката. Работата на завършената конструкция зависи от правилността на зидарията. Ако технологичният процес бъде нарушен, тогава в зидарията могат да се появят пукнатини, през които димът ще проникне в помещението и в комините ще се образува конденз.

Ако желаете, можете да опитате да го направите сами, като изучите съответната литература за работа с тухлена зидария и подреждането на комини.

Ползи от използването

Камбанната печка на два етажа има редица положителни аспекти, на които разработчиците разчитат при избора на типа отопление:

 • Липса на алтернативи. Отоплението с печки може да бъде организирано в почти всеки дом. Работата му не зависи от условията на електроснабдяване и доставка на газ в помещенията.
 • Евтини доставки на гориво. Събирането на дърва и въглища е значително по-евтино от плащането на сметки за използване на електричество или газ у дома. За райони, близки до горски насаждения, проблемът с горивата изчезва от само себе си.
 • Равномерно отопление на къщата. Холандска фурна за 10 часа ще може напълно да отоплява стая на 2 етажа и да поддържа топлина за около един ден.
 • Възможност за инсталиране на печка. Функцията за отопление не е единственото нещо, за което се оценява една тухлена сграда. Готварската печка може да бъде чудесно място за готвене на храна, защото вкусът на ястията е несравним с този, приготвен на газови повърхности.

Видове двуетажни фурни

Тухлените конструкции могат да бъдат два вида:

 1. С една камина.
 2. С две камини.

Основната камина е в приземния етаж. Ако планирате да добавите допълнителни елементи (готварска печка и печка за печка), тогава всичко това се намира на долния етаж.

На втория етаж можете да оборудвате камина, правейки стаята място за релакс. Някои от собствениците прикачват фалшива камина, но във всеки случай, какъвто и да е дизайнът, това ускорява отоплението на стаята.

С една камина

Специална характеристика на двуетажната фурна е нейният висок топлинен капацитет. Тя има добро разсейване на топлината. Той достига 5,5 хиляди ккал / час. В същото време, за постоянна топлина, печката може да се нагрява веднъж на ден в продължение на 2-2,5 часа, докато тухлите се нагряват добре и въздухът в стаята ще бъде топъл за дълго време. Консумацията на дърва за огрев е не повече от 60 кг.


Дърва за огрев за една пещ

Описание на конструкцията и материалите

Дизайнът на еднопещната печка е обмислен по такъв начин, че нейният експлоатационен период да е много по-кратък от този на печките с две камини.

Вътрешната структура се състои от коминни канали. На втория етаж коминът е разположен вертикално. За отделяне на междуетажната отоплителна система са монтирани метални амортисьори. Те предотвратяват свободното преминаване на продуктите от горенето под формата на газове.

Задържайки се, газовете започват да се охлаждат, образувайки конденз по вътрешните стени на комина. В резултат на излагане на влага зидарията започва да се руши. Моделите с две пещи са по-добри, защото осигуряват бързо нагряване на пещта и не се образува конденз.

Описание на едноетажна структура:

 1. На приземния етаж има една основна камина.
 2. По отношение на размерите сградата има следните размери: 89х115 см.
 3. Височина - 715 см.
 4. Нагревателен панел на партера 77х102.
 5. Вторият етаж е снабден с панел с по-малък размер - 77x95.

За да започнете да полагате печката, трябва да се запасите със следните инструменти и строителни материали:

 1. За облицовката на печката ще ви трябват червени керамични тухли.
 2. Вътрешната част е изложена от огнеупорни шамотни тухли.
 3. Червената глина е полезна за работа с облицовъчен материал.
 4. Използвайте огнеупорна глина, за да оформите вътрешността на конструкцията на пещта.
 5. Когато смесвате глинен хоросан, не можете да правите без пясък.
 6. Гризли за оборудване на пещта (полагане на дърва за огрев в печката).
 7. За да се предотврати случайно изхвърляне на въглища от падане на пода и разваляне на покритието, пред камината се разстила стоманен лист.
 8. Врата на камината.
 9. Врата за вентилатор за регулиране на подаването на въздух, която е необходима за добро изгаряне на пламъка.
 10. Почистване на врати за монтаж в комина, за да има достъп до каналите (броят зависи от дължината на комина и конструктивните характеристики).
 11. Коминни клапани за регулиране на изхода на топли газове.

Строителни секции и схема на зидария

След като внимателно разгледахте чертежа на двуетажна фурна в разрез, можете да видите устройството на димоотводите и как газовете трябва да се движат по тях.


Вътрешна организация

В раздела е лесно да се направи разлика между огнеупорните тухли и облицовъчните тухли - те се различават по цвят един от друг.

Недопустимо е да се използват керамични тухли за залепване с огнеупорен ред. Същото се отнася и за подвързването на облицовъчния ред с огнеупорни тухли.

Конструкцията е завършена от опаковъчна тръба, която е издигната над пещта.

Ако използвате представената схема, тогава конструкцията, показана на чертежа, се издига с тавани с височина 3 м 40 см. Ако е необходимо, височината на конструкцията на пещта може лесно да бъде променена. За да направите това, трябва да направите съответните корекции по време на строителството в редове 26 до 46, както и от 60 до 82.

Внимание! Промяната на данните, които са въведени в проекта, ще доведе до влошаване на работата на готовата пещ.

Издигане на основата

Двуетажна конструкция тежи много повече от тухлена фурна за едноетажна къща. Поради тази причина основата, върху която ще бъде издигната конструкцията, трябва да бъде по-масивна, способна да издържа на значителни натоварвания.


Фондация за печка

По размер такава основа надвишава основата на печката. Например, ако основата е 1000х1000, тогава възглавницата ще бъде 1100х1100 мм.

Преди да излеете основата, трябва да подготвите следните строителни материали:

 1. За бетонен разтвор, пясък, цимент и трошен камък.
 2. Преди изливане на бетона, кофражът се изгражда. За да направите това, ще ви трябват дъски (подходящи са стари, но задължително здрави, способни да издържат натоварването от разширяването на бетона).
 3. Връзката е подсилена с армировка или мрежеста армировка.
 4. За да се предпази бетонът от влага, върху повърхността на почвата се полага хидроизолация. Това може да бъде покривен материал.

Площта на основата може да бъде по-висока от основата на пода или на едно ниво с него. За да направите това, трябва да изпълните следните стъпки:

 1. Покрийте с пясъчна възглавница.
 2. Сглобете кофража от масивни дъски.
 3. Подсилете сайта.
 4. Напълнете с бетон.

Основата трябва да бъде изсушена. Периодът на сушене продължава най-малко един месец. След това върху основата се полагат няколко листа покривен материал за надеждна хидроизолация. От тях започва изграждането на печката. Основата трябва да е равна, без наклони.

Монтаж на пещ

Конструкцията на печката е невъзможна без допълнителни елементи като решетки, врати и други детайли. Най-важното е да приготвите висококачествен глинен разтвор. Качеството на цялата структура зависи от това.

Поради нарушаването на пропорциите на глина, пясък и цимент, печката ще се напука, въглеродният окис ще проникне в стаята и това е опасно за човешкото здраве.

Броят на компонентите в разтвора зависи от съдържанието на мазнини в глината: месенето се извършва или 1: 1, или 1: 2, но има много мазна глина, което изисква съотношение 1: 3.

За да тествате, трябва да направите няколко различни решения и да ги навиете на топки, оставяйки ги да изсъхнат. След изсушаване се избира материалът, топчетата от които не са се напукали.

Външно довършване

Външната страна на обекта може да се огради с огнеупорни тухли и след мазилка да се нанесе боядисан или друг огнеупорен завършек.


Опция за довършителни работи

Някои хора предпочитат обикновена облицовка от керамични тухли. Има няколко цветови опции за този метод на довършване.

Можете да препоръчате керамични плочки, но печка с такъв размер ще изисква много от този материал.

Повече информация за полагането на печката на два етажа можете да намерите в това видео:

Размери (редактиране)

Размерите на горивната камера са проектирани за единичен товар от приблизително 50 кг сухи трупи с дължина 50 см и дебелина до 10 см. Освен това трупите са поставени вертикално в горивната камера. От горивната камера газовете се издигат нагоре по първия възходящ комин. На височина от около 3,2 м от нивото на пода, част от газовете се отделят в димните вериги на отоплителния панел на първия етаж, а другият се издига до върха на пещта и навлиза в димните вериги на втория етаж . Специални топлообменни дюзи (изходи) - тухли, изпъкнали от зидарията в канала - са направени в понижаващите канали на димната циркулация на отоплителните щитове на двата етажа и в последния повдигателен канал на първия етаж. Те увеличават поглъщащата топлината повърхност в циркулацията на дим и скоростта на нагряване на зидарията на пещта. Последните повдигащи димни канали на двата етажа (виж редове от 60 до 88 на фиг. 1 и 2) имат напречно сечение 120 × 190 mm и завършват в горната част на пещта с обща камера (редове 89 и 90 в Фиг. 2). В тази камера се монтират регулиращи тухли, с помощта на които съответните количества димни газове се разпределят в димните вериги на всеки етаж. Тези регулиращи тухли почиват на специални издатини с ширина 1,5-2 cm, направени при полагане на каналите в 88-ия ред. Регулирането на разпределението на димните газове се извършва веднъж по време на първите изпитвателни пещи, преместване на тухлите и постигане на равномерно нагряване на зидарията на пещта на долния и горния етаж. След окончателното инсталиране на регулиращите тухли, страничните прозорци на камерата са плътно затворени и покрити с глина. Коминът е отгоре монтиран комин, изграден непосредствено над печката. Припокриването на тръбния канал и регулирането на тягата се извършва от два последователно монтирани клапана. На местата на евентуално натрупване на сажди и пепел, утаяващи се в комини, бяха направени дупки за почистване, затворени с почистващи врати.

Видео двуетажна фурна:

Двуетажна печка с котлон и камина

Конструкция с една камина е оборудвана с камина на втория етаж; тя може да бъде оборудвана и на първия етаж.

Дизайнът е снабден с котлон, който е незаменим в кухнята.


Фурна с котлон

Поръчка

Полагането на поръчки изисква знания и опит. Тук е необходимо да се вземат предвид особеностите на зидарията на всеки ред с всичките му нюанси.

С такава зидария работата на оборудването е значително опростена.В сградата се използват червени и шамотни тухли в приблизително равни количества.

Материали:

 • 300 кг хоросан за пясък и глина
 • 550бр тухли стандартни 250 * 120 * 65 (накисване)
 • + основа за фурната
 • 1 врата на пещ 21 * 25см
 • 1 врата на вентилатора 14 * 25см
 • 3 врати за почистване 12 * 12см
 • 550 червени тухли
 • 1 фурна 45 * 25 * 29см
 • 1 решетка 20 * 30см
 • 1 резе 25 * 13см
 • 1 чугунена печка с 2 горелки 41 * 71см
 • 1 клапан от качулката 13 * 13см
 • 30 шамотни тухли ША8
 • 1 стоманен ъгъл 45 * 45 * 700мм
 • 5 стоманени ъгъла 45 * 45 * 905мм
 • 2 стоманени ленти 50 * 5 * 650 мм
 • 1 рафт за сушене 190 * 340мм
 • 1 припокриващ се лист за сушилни камери 800 * 905 мм
 • 1 предпечен лист 500 * 700 мм

Ще включват до 11 реда. полагането на пещта се извършва в половин тухла, след 11 r - на ръба.

И малко от нас: шведските печки и печките Буслаев са малко по-ниски от съвременните камбани по ефективност и топлинен капацитет. Също така вече се появиха леко подобрени модели - например фурната Moskvichka. Изберете внимателно!

най-добра мрежа за естествени реклами 2019whitelabel

Споделете в социалните медии мрежи

0

Tweet

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни