Пещи за изпичане на керамика - видове и изработка на ръка (инструкции стъпка по стъпка със снимка)

Глината е естествен материал, от който нашите предци са направили много полезни предмети от бита. По-късно от този материал започват да се правят бижута за жени. Цветовата й схема може да бъде много разнообразна: червена, кафява, сива, бяла, синя, жълта и комбинирани комбинации. Зависи от минералния му състав. Сега, за да се извлече глина, не е необходимо да се търси в местата на нейното натрупване. Достатъчно е да се свържете с всеки специализиран магазин или творческа лаборатория. Важно е да се отбележи, че не всяка глина може да бъде подходяща за нейното творческо въплъщение в обект на изкуството или ежедневието.

изпичане на глина

Как може глината да бъде полезна?

Всяка дейност, включваща комбинирано взаимодействие на ръчен труд и въображение, не само пленява ума на майстора, но и помага на младото тяло да развие фината моторика на пръстите. А това означава, че мисленето, въображението, усещането за цвят, геометрията на даден обект и много други - ще дадат на детето възможност да развие своята креативност. Освен това е добре известно, че моделирането действа успокояващо и дава възможност да се съсредоточи върху определен предмет - „тук и сега“. И подарък, направен със собствени ръце и от чисто сърце, няма да остави никого безразличен.

Изгаряне на глина у дома

Ако искате да дадете на занаята си дълъг живот, тогава изпичането е задължително. За да може по време на този процес продуктът да не загуби формата си и да не се напука, е много важно да се спазва технологията за изпичане на глина в съответствие с нейните стандарти. Поради ефекта на високата температура върху глината, продуктът придобива здравина, той се превръща в камък. И ако след всички необходими манипулации покриете с глазура, тогава вашият обект на творчество може да се използва в ежедневието.

В днешно време практиката на изпичане на глина у дома е много популярна. Тук няма нищо трудно, освен че трябва да се придържате към мерките за безопасност и да имате необходимото пространство, достатъчно мощност за стрелба.

изпичане на глина у дома

Основни препоръки за стрелба

Като начало продуктът трябва да се остави на тъмно място (или без пряко излагане на слънчева светлина), за да се изсуши. Температурните промени и течения ще повлияят неблагоприятно върху качеството на изпичане на глина - това трябва да се вземе предвид. Колкото по-малка е дебелината на стената на продукта, толкова по-бързо изсъхва и по-малко време отнема излишната влага и обратно. Това се отнася и за времето за изпичане, колкото по-голям и дебел е предметът, толкова по-дълго е необходимо за изпичане, диапазонът варира от 4 до 12 часа. Средно това се случва около 6 часа, но всичко това е индивидуално.

Когато полагате работата си, трябва да наблюдавате подреждането им по схемата "пирамида": обектите трябва да са с най-големи размери отдолу, след това по-високи с постепенно намаляване. Теглото също е важно: най-тежките предмети трябва да са на дъното. На този етап не можете да се страхувате, че те могат да се придържат един към друг - не се колебайте да ги поставите един върху друг. Затваряме фурната.

температура на изпичане на глина

Температурата на изпичане на глина достига максимум 900 градуса. Но затоплянето трябва да върви с постепенно увеличаване. Ако имате професионална фурна с контрол на температурата, тогава първото отопление трябва да бъде настроено на 150-200 градуса. Тази температура ще се поддържа не повече от 2 часа. След това добавяме още 200 градуса и останалите 2 часа държим глинените предмети във фурната. И така повтаряме, докато достигнем стойност от 900 градуса, и задържаме известно време.

Направи си сам керамична муфелна пещ

Самият термин "муфелна пещ" за повечето хора не означава нищо. Не, това не е друг тип отоплително устройство, което ви позволява да спестите гориво. Това е устройство, предназначено за изпичане на керамика, топене на метали, купелиране, създаване на монокристали и др. В медицината те се използват за дезинфекция на инструменти.

Снимка 1 Муфелна пещ за изпичане

Въпреки компактните си размери, домакинството ще струва 35-48 хиляди рубли, което е доста скъпо за направата на ръчна изработка и керамика. Ето защо много хора търсят как да направят муфелна пещ със собствените си ръце. Предлагаме да се въоръжите с редица инструменти, да припомните училищния курс по физика по термодинамика и да започнете производството.

Разновидности на муфелни пещи

По дизайнерски характеристики устройствата са разделени на:

 • тръбни или цилиндрични;
 • хоризонтално или вертикално.

По типа състав за термична обработка:

 • въздух;
 • вакуум;
 • на базата на инертен газ.

У дома може да се направи само въздушна муфелна пещ, поради което става въпрос за нея, която ще бъде обсъдена в статията.

Чрез характеристиките на термоелектрическия нагревател:

Разбира се, газовата печка ще заобиколи в експлоатация 3-4 пъти по-евтино от електрическата, поради икономия на гориво, но такава печка, първо, е забранена от закона за производство и употреба, и второ, технически е изключително трудно да се направете муфелна печка със собствените си ръце с помощта на газ.

Благодарение на прости материали, печката може да бъде направена във всяка удобна форма, включително такава, която идеално подхожда на интериора на стаята.

Снимка 2 Схема на индустриална муфелна пещ

Производство на устройството

В този случай ще ви кажем как да направите вертикална муфелна пещ за изпичане на керамика със собствените си ръце.

За да направите това, имате нужда от следните инструменти:

 • ъглошлайф (мелница) и 1-2 кръга;
 • електродъгово заваряване и електроди;
 • ключарски инструменти, включително резачки за тел;
 • 2 мм нихромен проводник.

и материали:

 • 2,5 мм стоманен лист или използвано тяло на фурната;
 • ъгъл;
 • фитинги;
 • базалтова вълна;
 • огнеупорни шамотни тухли;
 • огнеупорен хоросан;
 • силиконов уплътнител.

Жилище

В идеалния случай тялото на електрическа фурна или чудодейна фурна е подходящо като основа за самоделна муфелна пещ за топене или купене, тъй като тя вече има цялата необходима изолация. Всичко, което трябва да направите, е да премахнете или премахнете всички пластмасови елементи.

Снимка 3 Стара фурна под формата на тяло на муфелна пещ

Ако не беше възможно да се намери такава фурна, тялото може да бъде заварено от лист, предварително нарязан на заготовки. Заварете всички странични стени, почистете шевовете с метална четка или мелница и покрийте с грунд.

Изработването на калъф от листове, макар и малко по-сложно, ви позволява да направите дизайна, който отговаря на размера за конкретна стая.

Нагревателен елемент

Ключов компонент на устройството, тъй като именно от него зависят температурата във фурната и скоростта на нагряване.

Също така ще трябва да направите термостат за муфелна пещ със собствените си ръце или да закупите готов.

Нихромовата тел ще действа като нагревателен елемент, чийто диаметър се избира в зависимост от максималната температура. Минималният и най-консумативен диаметър е 1,5-2 мм.

Нихромът на стандартна спирала може да издържи 1100 градуса, но е необходимо да се изключи навлизането на въздух, в противен случай той ще изгори. Fechral е най-подходящ за муфелна пещ - работната му температура е 1300 градуса и е „приятелски настроен“ с въздуха.

Снимка 4 Нагревателен елемент

Всяка електрическа муфелна пещ, дори и най-малката, направена на ръка, при нагряване до 1000 градуса, изразходва около 4 kW. Проверете всички окабелявания и настройте автоматичния стабилизатор на 25A преди употреба.

Топлоизолация

Най-важният аспект на работата, който е отговорен за целостта и ефективността на цялата структура. Вътре в муфелната пещ са поставени шамотни тухли върху огнеустойчиво лепило. До размера на фурната тя се отрязва с мелница. Отгоре се използва базалтова вълна.

Снимка 5 Огнеустойчиво лепило Теракота

Някои форуми за производство на муфелни пещи препоръчват използването на азбест за зидария. Това наистина е огнеустойчив материал, но вече при температура 650 градуса + започва да отделя канцерогени.

Изработване на домашна муфелна пещ

Първата точка може да бъде пропусната за тези, които използват стара фурна като тяло.

Как да направя дело

Изрежете правоъгълник с необходимия размер от листа, огънат в цилиндър и заварете шев. След това изрежете кръг със съответния диаметър от същия лист и го заварете към цилиндъра. Получавате подобие на метален варел, чиито страни и дъно трябва да бъдат подсилени с фитинги и ъгли.

Обемът на цевта се изчислява по такъв начин, че да има достатъчно място както за изолация (памучна вата и тухли), така и за материалите, които ще бъдат изстреляни.

Снимка 6 Тяло на фурната от цев

Корпусът може да бъде и правоъгълен - формата по никакъв начин не влияе върху качеството на пещта и ефективността на отоплението. Във видеото ще видите как да направите правоъгълна муфелна пещ със собствените си ръце от подобни материали.

1 DIY муфелна пещ с описание

Топлоизолация на фурната

 1. По периметъра на конструкцията е разположена базалтова (каменна) вълна.

Снимка 7 Високотемпературни постелки

Защо е избран този вид минерална вата? По няколко причини:

 • негоримост - дори се използва като бариера за откриване на огън. Памучната вата може да издържи на температури до 1114 градуса, след което започва да се топи, но не изгаря;
 • естествени компоненти - базалт, от който е направена памучната вата, абсолютно естествен материал, следователно дори при нагряване той не отделя никакви вредни вещества, за разлика, например, памучната вата, направена от шлаки;
 • минимална топлопроводимост, която е само 0,032-0,048 W / m / K, което е дори по-малко от тази на експандирания полистирол.

Памучната вата е прикрепена към тялото със специални керамични копчета

Снимка 8 Прикрепяме памучна вата към тялото на пещта

 1. Следва топлоизолация с шамотни тухли. Този материал е необходим, тъй като се състои от 75% огнеупорна глина и няма да се пръсне по време на работа на пещта.

Вземете 7 тухли, номерирайте ги за удобство, гримирайте като тръба. След това изрежете краищата с мелница, така че тръбата да е възможно най-кръгла.

Снимка 9 Маркиране на огнеупорите на муфелната пещ

Когато тухлите се режат и сглобяват, свържете ги заедно и проверете доколко симетрична е конструкцията.

 1. Изработвате 6 мм спирала от нихромова тел, за която я навивате върху всеки кръгъл предмет с подходящ диаметър, дори можете да използвате молив.

Моля, обърнете внимание, че фурната може да работи само ако температурата се следи непрекъснато. В противен случай това е просто скъпа, но много опасна играчка. Единствената реална възможност за сензор с толкова високи температури (над 1000 градуса) е термодвойка. Не е нужно да търсите платина за това, тази опция е напълно подходяща:

 • желязо-константан, 53 mV / deg, термо EMF;
 • никел-желязо, 34 mV / °, термо EMF.

Снимка 10 Полагане на отоплителната намотка

 1. Развийте тухлите и изрежете бразди за спирала от вътрешната страна под лек ъгъл с мелница. Проверете равномерността им с ниво и ги разположете така, че завоите да вървят от самото дъно към върха. Строго е забранено да се допуска контакт на завоите - ще има затваряне на веригата. След като изрежете каналите, поставете спиралата и сглобете отново цялата конструкция.

Снимка 11 MP направена на ръка

 1. Отстранете краищата на спиралата и ги свържете към машина 25 A.
 2. Сега вземете предварително подготвения стоманен цилиндър, поставете шамотни тухли на дъното му, изрежете така, че да покриете напълно цялото дъно, напълнете ги с огнеупорно лепило. След това поставете сглобената термична конструкция и също така запълнете пространството между цевта и конструкцията с огнеупорно съединение.

Снимка 12 Готовата конструкция е поставена в стоманен корпус

Можете да го включите само когато цялата конструкция е напълно изсъхнала. 3-5 дни след производството, включете устройството с пълна мощност, но не затваряйте капака - ако изпарението започне някъде, изключете го и го оставете за още един ден.

Изработване на корица

 • Изрежете кръг от стомана, който е с диаметър, идентичен на вече напълно сглобената конструкция.
 • На върха на лепилото "растение" шамотна тухла - тя ще осигури достатъчно запечатване.
 • Заварете отстрани на дръжките, така че да е удобно да повдигнете и свалите капака и ключалката за затваряне.
 • Покрийте ръба с огнеупорен силикон, преди това повърхността трябва да бъде обезмаслена (дори White Spirit ще го направи).

За напомняне, когато фурната работи, тя трябва да бъде затворена. Прекомерното навлизане на въздух ще доведе до бързо износване на нихрома.

Най-простата муфелна пещ за керамика

За да направите такова просто устройство, ви трябва само обикновена електрическа печка, глинен съд и парче шамотна тухла.

 • Поставете парче тухла върху печката, така че керамиката, която ще се изпича, да не докосва спиралата на плочката и да я покриете с гърне. Регулирайте мощността с термостат.
 • Сега наблюдавате тенджерата - щом червената лампичка започне да свети през стените й, определяте времето за стрелба. По правило това е 10-12 часа.

Пот муфелна пещ

Техника за безопасност

 1. Можете да работите с печката само ако има заземяване.
 2. Забранено е започването на работа, ако по тялото има стружки или пукнатини.
 3. По време на работа е забранено да се докосва устройството.
 4. Категорично е забранено да се докосва работеща спирала.
 5. Фурната се нуждае от постоянен надзор по време на работа.

Въпреки относителната лекота на производство, такова устройство не е много разпространено сред домашните майстори. Това се дължи на високите разходи за електроенергия.

Някой смята, че е възможно да се направи и муфелна пещ върху дърво - добре, ако можете да намерите труп с калоричност 14 000 kcal / kg, тогава да, ще го направи.

Въпреки че все пак е по-добре да се използва ковачница за такива „дърва за огрев“ - именно в такива условия е измислена първата такава печка в историята.

Ако все още имате въпроси как да направите муфелна пещ със собствените си ръце, гледайте видео инструкцията.

2 DIY муфелна пещ

Източник: https://presstile.ru/stroitelstvo/pechi/myfelnaia-pech-dlia-objiga-keramiki-svoimi-rykami.html

Как да изгаряте глина

Като правило, глина се изпича у дома в домашна фурна. В този случай температурният режим трябва да се наблюдава постоянно. Ще изглежда така:

 1. Започваме от първото положение на превключвателя, задържаме го 5 минути и го изключваме.
 2. След 5 минути го включете, оставете глината да се пече 10 минути и я изключете.
 3. След 15 минути го включете, задръжте го отново за 10 минути и го изключете.
 4. На този етап включваме фурната и поддържаме изпичането на глина, докато продуктите станат червени.
 5. Тук включваме превключвателя на втората позиция и по същата схема: 5-5 минути, 10-10 минути, задръжте 15-10 минути. И тук не е нужно да изключвате фурната, а само да слизате от позиция 2 на 1 и обратно.
 6. Позиция 3 се прилага, ако капацитетът на фурната е недостатъчен.

Средно за целия процес на изпичане на глина се отделят до 6 часа. Можете да определите "готовност" по сиянието на стените във фурната. Веднага след като светлината стане светложълта, изключете фурната.

Не отваряйте веднага вратата, оставете продуктите да се охладят във фурната за дълго време, например за една нощ. Това ще му позволи да се охлади равномерно след изпичане.След това можете да ги глазирате и да ги оставите да изсъхнат, така че вашето творение ще ви издържи много по-дълго.

Направи си сам муфелна пещ

Хората, които се интересуват от керамика, рано или късно стигат до въпроса за закупуване на собствена муфелна пещ за изпичане на керамика.

След като проучихме пазара, сме изправени пред необосновано високи цени на муфелни пещи. Нашата компания се занимава с производство и продажба на муфелни пещи за изпичане на керамика на достъпни цени.

В тази статия ще очертаем основните аспекти на производството на муфелни пещи.

Изчисляване на общите и електрическите параметри на пещта

Този етап е основен, тъй като определя основните параметри на муфелна пещ за изпичане на керамика.

Изходният параметър е вътрешният обем на муфелната пещ. При голям обем изпечени продукти се подбират пещи с голям обем, при малък обем изпечени продукти (любителски грънчари), съответно пещи с по-малък обем.

Както показва нашата практика в производството на пещи за керамика, най-често се поръчва пещта GRIFON-60 с вместимост 60 литра. Тъй като съчетава оптималния обем и цена!

Паралелно с теоретичните изчисления ще се изчисли и 33-литрова керамична пещ.

Изчисляване на обема на муфелната пещ

Фигурата по-долу показва муфела на керамична пещ, т.е. работен слой на пещта или по друг начин вътрешния изолационен слой. По принцип той има плътна структура, тъй като най-често се използва за закрепване на нагревателни елементи (спирали), както и за придаване на механична якост на работния слой.

Тъй като периметърът на нашата муфелна пещ е осмоъгълник, нейният обем (V) се изчислява, както следва:

муфелна пещ

V = S * H (dm3 = литри),

Където S = 2 * K * (F) 2 - площта на дъното на ауспуха; К= 2,41 - коефициент; F- дължината на вътрешната страна на ауспуха (dm) (виж фигура 1); З.- височината на вътрешната част на ауспуха (dm) (виж фигура 1).

Тъй като обемът на пещта обикновено се изразява в литри, тогава всички стойности трябва да бъдат изразени в дециметри.

V= 13,76 * 2,39 = 32,8 ≈ 33 (dm3) = 33 (литра), където

С= 2 * 2,41 * (1,69) 2 = 13,76 (dm2); К=2,41; F= 169 (mm) = 16,9 (cm) = 1,69 (dm); З.= 239 (mm) = 23,9 (cm) = 2,39 (dm);

Материали за производството на муфел и капак на пещта

За производството на фурни използваме най-модерните материали. За работния слой на облицовката (муфел и капак на пещта) използваме леки огнеупорни тухли, които донасяме от Германия.

Тази тухла има отлични топлинни характеристики, а именно, тя има ниска топлопроводимост, висока термична и топлоустойчивост. Класификационната температура за тази тухла е 1430 ° C. С всичко това тухлата е доста лека поради ниската си плътност и е добре обработена механично.

Това ви позволява да фрезовате канали в тухли за монтаж на нагревателни елементи. Фрезоването осигурява най-висока точност на спиралните канали.

Лека огнеупорна тухла Лека огнеупорна тухла Лека огнеупорна тухла

Капак на фурната

Капакът на пещта е направен от два слоя огнеупорни тухли. В същото време вторият слой припокрива шевовете на първия слой, което увеличава здравината на капака. Повечето печки от западно и руско производство имат само един слой тухли.

Също така тухлите са скосени, което предотвратява начупването на тухлите, когато материалът се разширява (загрява).

Във външните слоеве на ауспуха и капака на пещта използваме допълнителни изолационни огнеупорни слоеве, които имат още по-ниска топлопроводимост със значително по-ниско тегло.

Като такива материали могат да се използват огнеупорни постелки от керамични влакна, мулит-силициев картон (MKRKG) и др.

По този начин, колкото по-ниска е топлопроводимостта на материалите, толкова по-добри са топлинните характеристики на пещта.

МатериалМаксимална температура на приложение, ° CТоплопроводимост, W / m * KПлътност на материала, кг / м3
Лека тухла14300,28 при 600 ° С770
Керамични влакна12600,27 при 1000 ° С128
Картон MKRKG-40011500,11 при 600 ° С400

Сложното приложение на тези материали значително спестява енергийни ресурси, както и спестява време за отоплителни и охлаждащи пещи. За съжаление, много съвременни, както западни, така и руски производители правят пещи за изпичане от керамика само с използване на огнеупорни тухли, което прави пещите по-малко ефективни.

Изчисляване на мощността на керамичната пещ

Този етап е не по-малко важен и на него ще определим мощността на пещта. В зависимост от обема на проектираната пещ за изпичане, мощността (P) може да се изчисли, като се използва следната формула:

P = J * V (W), където

V- вътрешния обем на пещта (l) (виж раздела за изчисляване на обема);

J-специфична мощност, която се определя въз основа на обема на пещта:

 • J= 70 ÷ 100 (W / l) с обем на пещта до 60 литра;
 • J= 50 ÷ 70 (W / l) с обем на пещта над 60 литра;

P= 81,81 * 33 = 2700 (W) = 2,7 (kW)

Изчисляване на текущата якост на пещта за изпичане

В този раздел ще изчислим текущата сила, т.е. токът, който протича през нагревателния елемент (бобина):

I = P / U (И къде

P- мощността на пещта за изпичане (виж раздела за изчисляване на мощността)

U- захранващо напрежение (V)

Препоръчително е да изберете захранващото напрежение в зависимост от мощността на пещта за изпичане:

 • U= 220 (V), с мощност на пещта до 5 ÷ 7 (kW);
 • U= 380 (V), с мощност на пещта над 7 (kW);

Аз= 2700/220 = 12,27 (A)

За ваша собствена безопасност препоръчваме да поставите отделна линия проводници от капака на апартамента (къщата) до печката. Линията трябва да бъде оборудвана със собствени прекъсвачи с необходимия рейтинг. Напречното сечение на проводниците се избира въз основа на мощността на пещта. Изберете по-голямо напречно сечение на проводника.

Маса 1. Изборът на напречно сечение на проводника в зависимост от текущата сила или мощност.

Захранващо напрежение U = 220 (V)
Напречно сечение на телта, (mm2)Ток, (A)Мощност, kWt)
1,5194,1
2,5275,9
4388,3
64610,1
107015,4
168518,7

Изчисляване на съпротивлението на нагревателния елемент

Познавайки силата на тока Аз и захранващо напрежение U според закона на Ом няма да е трудно да се изчисли съпротивлението R:

R = U / I (Ом) = 220 / 12,27 = 17,92 (Ом)

Фигура 2 показва спиралата на муфелна пещ с изчислените характеристики на токовото напрежение:

Фиг. 2 Изчисляване на електрическите параметри на спиралата на муфелната пещ

Изчисляване на диаметъра, дължината и специфичната повърхностна мощност на проводника на нагревателния елемент

На този етап, избор на материал на нагревателния елемент... Бих искал да уточня, че за тези цели най-често се използват нихром и фехрал.

Ние използваме суперфекрала GS SY в нашите керамични пещи GRIFON поради редица добри причини:

 • това е по-евтина сплав в сравнение с нихрома, тъй като не съдържа никел;
 • superfechral има по-добра топлоустойчивост от нихрома (най-високата работна температура е 1450 ° C);
 • тази марка фехрали има повишена пластичност, което улеснява навиването на спирали.

След избор на материал диаметърът на проводника на нагревателния елемент е избран.

Диаметърът на спиралата се избира в зависимост от необходимото специфично електрическо съпротивление (съпротивление в 1 метър жица, вижте таблица 2). Още бийтове. електронна поща съпротивлението съответства на по-малък диаметър на проводника, по-малко удари. електронна поща съпротивление, съответно по-голям диаметър.

Таблица 2. Избор на диаметър на проводника в зависимост от необходимия диаметър и дължина на нагревателния елемент

Диаметър на проводника d, mmФизични свойства на суперфекралния GS SY
Специфично електрическо съпротивление в 1 m проводник ρ, (Ohm / m)Брой метри в 1 кг
0,1854,75480
0,244,34512
0,319,72000
0,57,09717
0,82,76280
11,77179,5
1,21,23124,5
1,60,69270,1
20,45244,8
30,19719,9
60,04914,98
80,02762,8
110,01591,45

Дължината на проводника на нагревателния елемент също зависи от диаметъра на проводника. Бих искал също да отбележа, че колкото по-голям е диаметърът на проводника на нагревателния елемент, толкова по-дълго нагревателният елемент ще продължи.

По този начин, чрез комбиниране на горните параметри се избира спирала в ауспуха на пещта.

Знаейки необходимата съпротива R (виж предишния раздел) и електрическо съпротивление ρ дължината на телта L се изчислява:

L = R / ρ , (м)

Тъй като в тази фурна използваме диаметъра на проводника
д = 2 (mm), тогава ρ = 0,452 (Ohm / m). Тогава L = 17,92 / 0,452 = 39,64 (m) = 3964 (cm).
Най-важното изчисление в този раздел е изчисляването на повърхностната мощност на проводника ψ, тези. мощност, която се разпределя от единица площ на проводника.

В пещи с високи температури, повърхностна мощност ψ Fechrali не трябва да надвишава 1,4 W / cm2 за тел с диаметър до 4 mm. Ако тази стойност е значително надвишена, тогава нагревателният елемент няма да издържи на температурата.

ψ = P / S , (W / cm2), където

P- мощност на пещта, (W);

S = 3,14 * L * d - повърхност на тел, (cm2), където

L- дължина на проводника, (см);

д- диаметър на проводника, (cm)

ψ= 2700 / 2489,4 = 1,08 (W / cm2), където С= 3,14 * 3964 * 0,2 = 2489,4 (cm2). По този начин ψ=1,08

Източник: https://grifon62.ru/mufelnaya-pech-svoimi-rukami

Изработване на глина

Ако искате да използвате глина без изпичане, тогава трябва да я изберете с полимерни добавки.

Преди да започнете да моделирате, полимерната глина трябва да бъде добре омесена с ръце, почукана с длани. От тези манипулации излишният въздух ще излезе от материала. Това е необходимо, ако все пак решите да стреляте (но не непременно). По-удобно е да оформите продукта, като работите с две ръце, като започнете с най-големите предмети и завършите с най-малките. Стек ще ви се притече на помощ, това е инструмент за скулптуриране. Когато работата приключи, избършете продукта с влажна гъба или четка.

глина без изпичане

Как да извайвам правилно

Глината, макар и пластмасов материал, е по-трайна от пластилина. Ето защо има няколко важни препоръки за боравене с него по време на скулптуриране:

 • Глината винаги трябва да е мокра, не я оставяйте да изсъхне.
 • Ако се появят пукнатини, незабавно ги изгладете с вода или водно-глинеста маса.
 • Работата по моделиране започва с големи обекти, плавно преминаващи към по-малки.
 • Не си струва валцуването на чужди продукти в глината; по-добре е да направите отделни вдлъбнатини в продукта за това.

Когато всичко приключи, трябва да оставите фигурата си да изсъхне за няколко дни. Въпреки че непечената глина изглежда страхотно, можете допълнително да я печете във фурната или микровълновата фурна, но това зависи от вас. На последния етап PVA лепилото може да служи като глазура за продукта.

Ние правим пещ за изпичане на керамика със собствените си ръце - Училище за изолация на дома

Направи си сам печки за изпичане на керамика

За да бъдат глинените занаяти трайни и здрави, те трябва да бъдат термично обработени.

Не трябва да изгаряте глина в обикновена фурна или печка с газ - това е не само неефективно, но понякога дори опасно (по време на обработката могат да се отделят отровни вещества).

За такава процедура ще ви трябва специална запечатана фурна, която може да се загрее до необходимата температура. Можете да си купите такова устройство в магазин, но ако желаете и ако имате добри инструкции, можете да направите глинена пещ със собствените си ръце.

Технология за производство на керамични пещи

"Фабричните" пещи, особено за професионални цели, са много скъпи (над 35 000 рубли), но майсторите са се научили как да правят устройства за изпичане със собствените си ръце. Струва си да се отбележи, че според вида на използваното гориво такива пещи могат да бъдат:

 • електрически;
 • газ;
 • на дървото.

Ще разгледаме само първите две, тъй като ще бъде доста трудно да се постигне необходимата температура чрез изгаряне на дърва. Нека започнем с електрическото оборудване. Според метода на подреждане тези пещи за изпичане могат да бъдат:

 • муфел (в тях нагревателните елементи са разположени около запечатан съд (муфел) от шамотен материал; с помощта на такива пещи руските училища често се отопляват);
 • камера (нагревателното устройство е разположено вътре).

Вторият вариант е по-подходящ за домашно приготвяне, тъй като е доста трудно да изградите самостоятелно голяма муфела, а топлинните загуби в структурата на муфелите са големи.Нека разгледаме как можете да направите камерна пещ.

Метод първи. Изработване на камерна печка от хладилник или пералня

За такъв дизайн са необходими само три основни елемента:

 • метален калъф (подходяща е пералня или хладилник);
 • отоплителни бобини;
 • камера от шамотен материал.

Когато всичко необходимо за работа е готово, ние пристъпваме директно към производствения процес.

 1. Първо, укрепва дъното на металния корпус. За тази цел използваме стоманен ъгъл (като опция може да бъде заменен с обикновена тръба с диаметър 1,5 сантиметра). Заваряваме парчета ъгли / тръби в ъглите на дъното - те ще ни служат като опорни крака.
 2. Освен това трябва по подобен начин да укрепим горната част на кутията, вратите и поне едната страна (тази, към която по-късно ще бъдат заварени пантите на вратата).
 3. Поставяме 1-сантиметров слой базалтова вълна на дъното на корпуса (подобен слой трябва да бъде положен върху вътрешните стени). За да избегнем деформация на изолацията под масата на камерата, полагаме няколко парчета от метален ъгъл или правоъгълна тръба. В края на тези процедури покриваме изолацията с лист метал.
 4. След това решаваме огнеупорния материал, който ще използваме при производството на камерата. В идеалния случай това трябва да бъдат влакнести шамотни плоскости, които могат да бъдат или изрязани на място след покупката, или поръчани в необходимите размери. Нашата пещ за глина „направи си сам“ изисква шест от тези плочи.
 5. Има и друг начин - да се изгради камера от топлоустойчиви тухли, тъй като този материал се продава навсякъде и се използва за полагане на печки и камини. За камерата на такава пещ се препоръчва да се използва лека тухла с маркировка "ШЛ" (например "ШЛ-0,5").

 6. Свързваме тухлите с хоросан, който съответства на маркировката на материала. Има и по-евтин вариант - обикновена шамотна глина или шамотна смес за зидария.
 7. Тази смес се продава на същото място като тухли или камини. За да фиксирате тухлата върху метална повърхност, добавете малко цимент към сместа (около 30 процента от общата сума).

 8. Сега започваме да полагаме директно. Регулираме тухлите възможно най-плътно един спрямо друг, правим шевовете между тях не по-големи от 0,5 сантиметра. Ако е необходимо, отрязахме отделни тухли до необходимите размери.
 9. Започваме да полагаме от дъното на кутията. Разтворете сместа с вода и разбъркайте добре. Преди да инсталирате всяка тухла, ние я навлажняваме с вода, в противен случай сместа ще изсъхне твърде интензивно.
 10. Започваме да повдигаме стените. Поставяме ламарина и изолация в процепа между тялото и тухления слой. Ако тухлата е положена плоско, тогава изолацията не може да се използва.
 11. Горната част ще отнеме повече време: тухлите по краищата трябва да се полагат с лек наклон нагоре и между тях трябва да се положат трапецовидни блокове.
 12. Вратата също е облицована с шамотни тухли. Правим една четвърт по периметъра по такъв начин, че в резултат на това се появява перваз (ще го заведем в прозореца на фурната).

 13. Заваряваме на пантите, регулираме вратата. Трябва да гарантираме, че разликата между тухления слой на кутията и вратата е минимална.
 14. След като зидарията изсъхне, започваме следващия етап на работа. На повърхността на тухлите трябва да направим канали, в които ще бъде положена нагревателната намотка. Използваме спирала, изработена от нихромова тел с диаметър 0,1 см; диаметърът на цикъла ще бъде около 0,5-0,7 сантиметра. Каналите трябва да са с еднаква дълбочина / дебелина.
 15. При нагряване жицата може да се разшири, а спиралите от своя страна "излизат" от каналите. Следователно те трябва да бъдат фиксирани. Изображението по-долу показва основните начини за инсталиране на спирали:
 • използване на малки парчета тел;
 • посредством жлеб, разположен под ъгъл;
 • посредством жлеб с издатина;
 • с помощта на MKP тръба.
 • Ние правим 2 вериги от спиралите, така че температурният режим да може да се регулира с помощта на превключвател (точно като в електрическа печка).
 • Започваме краищата на спиралите нагоре.

 • Отгоре монтираме керамична плоча (например от горелката) и фиксираме краищата на спиралата с болтове.
 • Ще оборудваме нашата пещ за глина „направи си сам“ с превключвателя отдолу, в който ще има три контакта от едната страна и два от другата.
 • Монтираме превключвателя по такъв начин, че неговият щифт да излиза, тоест към предния панел. Свързваме всички проводници, отстрани, където има само два контакта, свързваме нула и фаза.
 • Свързваме кабелите, водещи от плочата, към останалите три контакта. Обикновено един от кабелите трябва да затваря чифт контакти на ръба на плочата.
 • В резултат трябва да получим следното: при първата "скорост" спиралните вериги ще бъдат свързани в определена последователност, тъй като в този случай температурата ще бъде най-ниската.
 • Ако "скоростта" е втората, тогава ще бъде свързана само 1 верига поради факта, че температурата ще бъде по-висока. Характерно е, че това трябва да бъде веригата, която минава отдолу, така че елементите, разположени в долната част, също да се нагряват.

  И накрая, при третата "скорост", веригите са свързани едновременно - тук температурата ще бъде максимална.

 • Това по принцип приключва производствения процес на пещта. В края трябва да изсушим добре конструкцията, за което я поставяме на открито слънчево греене или до радиатор за отопление за поне 1-2 месеца. След като този период изтече, трябва да извършим окончателното изсушаване, като пуснем устройството в продължение на 3-4 часа при минималната „скорост“. Когато вече няма пара от конструкцията, устройството може да бъде изключено - то е напълно сухо. Можем да продължим директно към стрелбата!
 • Няколко думи за това как да свържете тази фурна за изпичане на глина със собствените си ръце. За тази цел се препоръчва да се използва подсилен контакт - този, към който е свързана електрическата печка. Като опция изтегляме голям кабел от щита.

  И не забравяйте: когато използвате такава структура - с отворени спирали - трябва да бъдете особено внимателни! Всяка, дори и най-малката грешка може да доведе до най-неприятните последици. Ако не сте особено запознати с електричеството, наемете специалист. Никога не докосвайте нагревателни бобини под напрежение.

  Метод втори. Правим печка, без да имаме под ръка метален калъф

  Производственият процес в този случай не се различава много от описания по-горе, но определено има някои нюанси тук.

  Като начало работният обем на дизайна по-долу ще бъде около 13 литра.

  Спиралата, както бе споменато по-горе, ще може да се загрее до хиляда градуса само за 1,5 часа, докато температурата на външните стени на устройството няма да надвишава 100 градуса. Алгоритъмът на действията трябва да бъде както следва.

  Стъпка 1. Първо, използвайки профилна тръба 4х2 сантиметра (с квадратно сечение), конструираме стойка за устройството. След това боядисваме готовата стойка с емайл.

  Стъпка 2. На върха на стойката закрепваме лист от поцинкована стомана (дебелината му трябва да бъде приблизително 0,1 сантиметра), като за тази цел използваме самонарезни винтове.

  Стъпка 3. Ние правим стените от шамотни тухли и специална композиция за камина (всичко е същото като в предишната версия). След като разтворът се втвърди, правим канали за спиралата.

  Стъпка 4. Събираме дъното на тухлата отделно, използваме същия хоросан за закрепване. Преди да продължим да работим, изчакваме, докато конструкцията изсъхне напълно. Не забравяйте да намокрите всяка тухла непосредствено преди полагане.

  Стъпка 5. Върху металната основа полагаме топлоизолационен слой (за това можем да използваме същата базалтова вата).За да се постигне максимално уплътняване на този слой, той трябва да се навлажни преди фиксирането на тухленото дъно.

  Стъпка 6. Продължаваме традиционното полагане на печката, но се опитайте да запълните добре всички кухини и шевове.

  Стъпка 7. Капакът за камерата традиционно се прави от шамотни тухли, но в същото време ги закрепваме заедно с метална вратовръзка.

  Стъпка 8. Поставяме спиралата в подготвените канали, изолираме конструкцията отвън с топлоизолационен материал. След това покриваме всички с листове от поцинкована стомана, които се изрязват в съответствие с размерите на получената камера.

  Както можете да видите, това изисква знания не само в пещния бизнес, но и в областта на електричеството. Можете да се запознаете с друг възможен производствен метод от видеото по-долу.

Полимерната глина като източник на вдъхновение

Когато се използва полимерна глина, изпичането не е необходимо, но създава зашеметяващ ефект на реализъм върху обекта. Изглежда много впечатляващо.

глина за моделиране без изпичане

Изгарянето на полимерна глина може да се извърши във фурна с термостат и върху домашна фурна. Но най-удобният начин е самолетът. Когато създавате цветя, фритюрникът няма да работи, тъй като те ще станат тънки. Те се нуждаят от температура от порядъка на 110 до 130 градуса.

Това означава, че нито един от предложените методи не работи. Ето защо изпичането на глина за цветя е най-добре да се извършва в стъклени съдове.

Ние печем цветя от полимерна глина

Поставяме цветните пъпки върху клечки за зъби, които са залепени във всеки мек предмет, например във фолио. Поставяме всичко това в стъклен съд с капак и го изпращаме в добре загрята фурна. Средно ще отнеме около 2-2,5 минути, за да бъде продуктът готов. Но обърнете внимание, така че цветът им да не се променя и венчелистчетата да не стават тънки. Ако това се случи, сте преекспонирали продукта. Можете да определите точното време на задържане на изпичането експериментално, в зависимост от режима на работа на вашата фурна и обема на продукта.

изпичане от полимерна глина

При изпичане на полимерна глина във фурната е важно да се вземе предвид температурата на стъклените съдове - тя не трябва да е студена, може да се нагрява директно във фурната, докато се загрява.

Видове пещи

Пещите имат разнообразие в зависимост от използваното гориво:

 • Изгаряне на дърва.
 • Газ.
 • Електрически.

Първият вариант на печките се използва по-често в домашни работилници и се инсталира главно на открито, ако работилницата е малка. Газовите фурни могат да работят както на пропан, така и на природен газ. По принцип грънчарите използват електрически пещи, които имат много предимства: бързо се загряват, могат да бъдат инсталирани дори в малки работилници и е съвсем просто да направите електрическа пещ за изпичане на керамика със собствените си ръце.

Електрическите фурни също са разделени на два вида:

 • Муфелните пещи са пещи, в които нагревателен елемент е поставен около контейнер от едно парче, изработен от огнеупорен материал (муфел).
 • Камерните пещи са фурни, в които нагревателният елемент е разположен вътре.

Всякакъв вид пещ за изпичане на глина може да бъде направена на ръка и цената й ще струва няколко пъти по-ниска от закупуването на готова.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни