Инструкции за самостоятелно сглобяване на холандска фурна от тухли

Нашите холандски фурни

Холандски метод за отопление

Тухлената фурна е холандска. Често печката се използва за отопление на частна къща в предградията или в селските райони, където няма да е възможно да се приложат други методи за отопление. Отоплението на къща по този начин в повечето случаи се счита за най-подходящия вариант за отопление на селска къща, както при непрекъснато присъствие на хора в стаята, така и по време на редки посещения. Горещият въздух се счита за топлоносител за този метод на нагряване. Почти всички тези печки отопляват къщата със собствените си стени, има проекти, при които въздухът тече по стените отвътре, в процеса на движението му става горещо и излиза навън. И ако въздухът се загрява само от повърхността на огнището, тогава площта на топлинния генератор трябва да бъде достатъчна, за да затопли стаята.

"Холандски" голям размер

Този дизайн е в състояние да отоплява помещение с площ около 50 кв. метри. Това е голяма, сложна структура. Печката изглежда много масивна, така че е инсталирана само в големи, просторни стаи. За да придаде красив и декоративен вид, повърхността му е украсена с плочки. По-долу има диаграма как да сгънете голяма холандска фурна със собствените си ръце.

2 опции за поръчка:

Холандски проекти за фурни

Холандска фурна 002

Този дизайн на печката се характеризира с висока ефективност. Основната функция на холандската фурна е нагряването. Тази отоплителна печка е направена от масивни керамични тухли. Дизайнът му се състои от: Горивна камера, коминна система, регулиране на скоростта на отделяния дим. С малкия си размер тази печка просто се вписва в дизайна на всяка стая.

OP-холандски 003

Класическата версия на холандската печка е правоъгълна конструкция, облицована с една тухла, която има дълги димни канали над камината. Основната цел на холандската фурна е изключително функцията за нагряване. Този дизайн на печката се характеризира с висока ефективност. Основната функция на холандската фурна е нагряването

Холандска фурна 004

Основната цел на холандската фурна е изключително функцията за нагряване. Този дизайн на печката се характеризира с висока ефективност. Основната функция на холандската фурна е нагряването. Тази отоплителна печка е направена от масивни керамични тухли. Дизайнът му се състои от: камина, коминна система, регулиране на скоростта на отделяния дим. С малкия си размер тази печка просто се вписва в дизайна на всяка стая.

Холандска фурна 005

Предназначен за помещения с площ от 20 до 40 квадратни метра. Класическата версия на холандската печка е правоъгълна конструкция, облицована с една тухла, която има удължени димни канали над камината. Основната цел на холандската фурна е изключително функцията за нагряване.

Холандски за дома 006

Предназначен за помещения с площ от 30 до 60 квадратни метра. Класическата версия на холандската печка е правоъгълна конструкция, облицована с една тухла, която има удължени димни канали над камината. Основната цел на холандската фурна е изключително функцията за нагряване. Този дизайн на печката се характеризира с висока ефективност. Основната функция на холандската фурна е нагряването. Тази отоплителна печка е направена от масивни керамични тухли. С малкия си размер тази печка просто се вписва в дизайна на всяка стая.

Отопление Holland 007

Основното предназначение на печката е изключително функцията за отопление. Този дизайн на печката се характеризира с висока ефективност.Основната функция на фурната е отоплението. Тази отоплителна печка е направена от масивни керамични тухли. Дизайнът му се състои от горивна камера, коминна система и контрол на скоростта на отделяния дим. С малкия си размер тази печка просто се вписва в дизайна на всяка стая.

Холандска фурна 008

Предназначен за помещения с площ от 20 до 40 квадратни метра. Класическият дизайн на такава пещ е правоъгълна конструкция, изложена в една тухла, която има удължени димни канали над камината. Основната цел на устройството е изключително нагряващата функция. Този дизайн се характеризира с висока ефективност.

Фурна холандска 009

Основната цел на този дизайн е изключително функцията за отопление. Тестовете за печки се характеризират с висока ефективност. Тази отоплителна печка е направена от масивни керамични тухли. Дизайнът му се състои от: камина, вентилатор, амортисьор. С малкия си размер тази печка просто се вписва в дизайна на всяка стая.

Холандска пещ за отопление 010

Малка конструкция за помещения с площ от 18 до 24 кв.м.

Външността е правоъгълна конструкция, изложена в една тухла, която има удължени димни канали над камината. Той има стеснение над горивната камера. Размери 750x750 см. Малка по размер, тази печка просто се вписва в дизайна на всяка стая.

Безспорен положителен аспект от работата на самите пещи е, че в тази ситуация проводникът на топлината е въздухът, който има огромна проникваща способност и много кратък период на нагряване.

Разбира се, нагревателите се използват от човечеството от незапомнени времена и с течение на времето постепенно в тях се въвеждат определени промени. Абсолютно всички отоплителни системи на печките се подразделят на топлинно интензивни и нетеплоемки. Устройствата за съхранение на топлина са в състояние да поддържат определена температура в продължение на 3-12 часа. Все още зависи от какъв тип конструкция има топлинният акумулатор. Като правило, за да се увеличи ефективността, отоплението на водата е свързано с печките. Тази техника става все по-разпространена с течение на времето. В допълнение, той напълно отговаря на дизайна, перфектно декорирайки стаята.

Холандка (01) 4x3 тухли За отопление на жилищни помещения до 60 кв.м. Инсталиране както между помещение, така и островно. Разположението на вратите от двете страни на конструкцията. Възможно е да се инсталира котел за парно отопление. Проектиран за целогодишна употреба.

Предимства на холандски, облицован с тухли

Тези, които постоянно използват тухлена фурна Hollandka, могат много лесно да назоват голям брой положителни качества, които отличават този дизайн от подобни устройства:

 • Малък размер, много компактен външен вид. За тези, които желаят, поръчката на отоплителната холандка е специално направена, като се запазват размерите от 0,5х0,5 метра;
 • Строителството не изисква много материал. За поставяне на голяма фурна са необходими 650 тухли. Това е много по-малко, отколкото е необходимо за създаването на малка руска печка. Такава ефективност ви позволява да не инвестирате много пари в строителството;
 • Камината е поставена с шамотни тухли. Други елементи са направени от червени тухли. Малка маса, не изисква изграждането на мощна основа;
 • Печката Hollandka може да отоплява два етажа свободно. Има професионалисти, които създават такива печки, които отопляват четири етажа наведнъж;
 • Той има отлично разсейване на топлината, а нагряването на стените не достига 70 градуса;
 • Много проста зидария. Дори начинаещ в бизнеса с фурни може да го изложи;
 • Не е необходимо редовно отопление. Топи се лесно дори след дълги периоди на бездействие.
 • Идеален за отопление на селска къща.

Минуси и плюсове

Основните недостатъци на отоплението с холандска печка:

- изискват много място в стаята;

- скоростта на топлопреминаване от въздуха е по-малка от тази на водата и следователно е необходимо повече;

- има проблеми с разпределението на нагрятия въздух в стаите;

Е много скъпо удоволствие.

Важно е да се отбележи, че отоплителните печки са много по-трудни за поддръжка от парното, за което просто трябва да извършите правилно отстраняване на грешки, след което просто трябва да контролирате правилното функциониране на системата. По време на използването на печката е необходимо постоянно да се грижите за горивото и да се грижите за конструкцията, както и помещението, в което се намира, трябва периодично да се почиства, тъй като бързо се замърсява. Важно е да се отбележи, че печката заема доста място, така че е необходимо да се намери подходящо място за нея, а също така трябва постоянно да се грижите за нея и да проверявате правилното й функциониране, тъй като без тези работи пожар може да възникне или да се случи отравяне с въглероден окис. Въпреки всички горепосочени недостатъци на печките, те имат висока ефективност, бързо загряват помещенията, евтини са за инсталиране и експлоатация и са многофункционални, тъй като могат да се използват за приготвяне на храна с приятен и необичаен вкус и богат аромат .

Холандка (02) 0,75 м на 1 м отопление. 3 kW.

Как работи фурната

Холандката е много гъвкава. Той служи като отоплително устройство. Може да се разглежда и като интериорен декор - камина. За да направите това, просто трябва да отворите вратите на камината.

Въпреки факта, че класическата холандка е поставена без печка, при желание можете да добавите котлон за готвене.

Класическите холандски печки са лишени от обичайните вентилатори и решетки, което само допринася за увеличаване на процента на пренос на топлина: можете да поставите много дърва за огрев в камината и да "забравите" за тях за доста дълго време.

Те ще горят много, много, много бавно, тъй като кислородният поток, поддържащ горенето, навлиза в холандката само през единствената дупка в такава пещ - вратата на горивната камера.

Тънките стени - само една тухла - осигуряват бързо проникване на топлина в помещението и отопление на помещението за кратък период. Малки печки, метър по метър, са способни да отопляват средно голямо жилище, например стая от 35 квадратни метра, загрява от холандка за час.

Отличителна черта на холандската фурна е липсата на чугунен панел, който се използва за готвене. Печката е винаги правоъгълна и поради тази стандартна форма някои производители на печки я наричат ​​примитивна. Но това не намалява нейната ергономичност и икономичност, които правят печката търсена сред разработчиците.

Холандските фурни имат две разпознаваеми форми: правоъгълна и кръгла.

Външно печката е направена много просто - тухлената зидария служи като елемент на дизайна едновременно (като опция можете да използвате и плочки).

Вътре холандската печка е снабдена с глуха камина с впечатляващи размери и шест канала за циркулация на дим, подредени в такава последователност, че нагретите газове, влизащи в тези, наречени повдигащи, се охлаждат малко, загрявайки конструкцията на печката на части.

Тоест схематично се случва така:

 • Постъпването на газове в най-горещо състояние в първия канал за повдигане.
 • Потокът от газове леко се охлажда през първия канал във втория канал.
 • Потокът от газове, достатъчно охладен през първите два преминава в третия канал.

Тази последователност позволява на печката да се затопля постепенно и предпазва повърхността й от пукнатини и пукнатини, които със сигурност биха възникнали при моментално загряване.

Когато се издигат и падат, газовете преминават през всичките шест оборота, циркулирайки топлина.

При полагане на такава печка е наложително да се придържате към параметри, които абсолютно не съответстват на параметрите на обемиста руска печка. И става въпрос не толкова за елегантността на холандката, колкото за височината на нейната камина.

Намира се по-ниско от това на традиционната руска печка - на 25 см от нивото на пода. Тази височина осигурява равномерно нагряване по височината на помещението чрез изместване нивото на парните топки.

Място за фурната

Преди директно инсталиране на конструкцията е важно да се определи местоположението на пещта, тъй като този въпрос се счита за изключително важен и уместен. Много хора смятат, че най-доброто решение е да поставите конструкцията в средата на стаята и в този случай димните канали трябва да бъдат положени по протежение на стената, като по този начин се намалява пространството за главата и се подобрява тягата. Това разположение обаче създава постоянна циркулация на въздуха, при което той се охлажда близо до външните стени и се връща в пещта, образувайки тяга на пещта. Студеният въздух над пода, който се премества от стените към печката, създава дискомфорт за хората, които живеят или просто са в стаята, така че не можете да постигнете добро здраве по този начин.

Следователно най-доброто решение е да се разположи холандката близо до външните стени, но в този случай има определени недостатъци. Проблем възниква с димните канали, тъй като по вътрешните стени се появява конденз и влошаване се влошава, така че стаята ще се замърси много бързо.

Компромисният и най-оптималният вариант е разположението на печката в средата на къщата, а повърхностите, които отделят топлина, трябва да влизат в дневните, а частите, които са силно замърсени, като камината и печката, трябва да бъдат в кухнята.

Тази печка е подходяща за подаване

Видео - Фурна холандска

"Холандски" за малка лятна резиденция

Такъв компактен дизайн може да се изстрелва с въглища и дърва и да отоплява помещение с площ от 16–20 квадратни метра. метри. Как изглежда поръчката, може да се види на фигурата по-долу.

Повтаряйки колана 17,19, 21 и 18, 20, 22 реда, размерът на печката може да се увеличи по височина. Изработва се малка селска печка Hollandka с размери 520x520 милиметра.

Забележка

В съответствие със SNiP от 1991 г. печките в дървени сгради са допустими само когато етажите на сградата не надвишават два етажа. Като се има предвид това, температурата на стените на холандката трябва да бъде не повече от 60 градуса.

Тези устройства са предназначени за отопление, като правило, една или две стаи. Размерите им варират в зависимост от площта, която се отоплява. Например за стая с площ от 20 м2 е достатъчна печка с размери 750 х 750 х 2000 мм, при условие че къщата е добре изолирана. Такава печка, сгъната в ъгъла на една стая, заема много малко място и облицована с керамични плочки и дори със стъклена врата на пещта, може да се превърне в истинска декорация на интериора. За две стаи нагрятата повърхност на фурната се удвоява. Такава печка е поставена на границата на съседни стаи и в този случай има смисъл да се мисли дали да я направите печка за отопление и готвене. Това са така наречените "шведи". Тъй като са многофункционални, те са идеални за летни жители, които обичат да правят заготовки, сушат гъби и горски плодове и др. Някои фурни имат два режима на работа: летен и зимен. Летният режим ви позволява да използвате плота, без да загрявате цялата фурна. Това често помага при продължителни прекъсвания на електрозахранването. И сега стигаме до забавната част. Тези комбинирани печки за камини са универсални отоплителни устройства, които съчетават практичността на печките и естетиката на камините. Включването на камина в дизайна на печката е почти винаги свързано с необходимостта от разработване на проект.Увеличеното напречно сечение на коминната тръба на печката на камината ви позволява да свържете допълнителни отоплителни устройства на горния етаж на къщата (метални печки и сглобяеми камини) към нея.

Холандско устройство


Схема и размери на класическа холандска фурна

Диаграма на класическата, оригинална холандска фурна е показана на фигурата. Принципът на неговото действие е прост: пътят на преминаване на димните газове се удължава изкуствено, поради което те отдават повече топлина на тялото на пещта. Не са предвидени физико-химични-термодинамични тънкости, следователно разбиването на нещо в циркулацията на дим не е по-лесно от разбиването на брадва.

Такава структура се е формирала под влиянието на специфичните условия на средновековната Холандия. Оригиналната холандка - отоплителна печка за жилищни помещения; приготвени на печка или камина.

Първо, в Холандия винаги е било тясно. Холандците трябваше да завземат своите полета - полдери - от морето. Холандците не можеха да си позволят да "танцуват от печката"; печката трябваше да бъде вградена в къщата, която от своя страна беше издигната в съответствие с наличното парче земя. Изискваше се дизайн, който беше опростен, компактен и пластичен - първите холандки положиха всичко на място, а установените структури оцеляха след това в резултат на естествения подбор.

Следователно каноничната подредба, както за руската пещ, за холандката като такава отсъства... И сега холандските жени често са разработени за специфични изисквания; за това се използват компютърни програми. Поради простотата на принципите, залегнали в холандката, нейните топлинни свойства се променят малко от това, ако се запазят само основните пропорции.

На второ място, климатът на Холандия, както и на цяла Западна Европа, се формира под влиянието на Гълфстрийм и следователно е много неравномерен през зимата: положителният размразяване може внезапно да бъде заменен от силен студ. Като цяло зимите са меки. Следователно се изискваше пещ, която може бързо да се нагрее от минимално натоварване с гориво. Това се постига чрез голямо съотношение на площта на криволичещата вътрешна повърхност към обема на използвания материал. Но той също не е малък, така че холандката съчетава бързото нагряване с добър топлинен капацитет.

Трето, собствениците на жилища плащаха данък върху недвижимите имоти „от дима“, от комина. Колкото повече комини, толкова по-голяма тежест за икономиката. Ето защо е необходим страничен изход на димни газове, за да се докарат няколко или много пещи наведнъж до един комин. Тук възниква проблемът за съвместимостта на печките, така че този, който се нагрява по-силно, не кара другите да пушат, измествайки изходите им от комина. Но един доста сложен на вид лабиринт от канали всъщност не е толкова труден за оформяне, но е трудно да го издухате обратно. Това също така гарантира липсата на дим при духане в тръбата, което не е необичайно в крайбрежната Холандия.

И накрая, поради същата стегнатост, холандските къщи на града се простираха във височина. 5-6-етажна сграда през XIV-XV век. Холандия не беше изненадващо. Но тогава нямаше бетонни подове, така че пещта трябваше да е лека и следователно не много материал-интензивна. По принцип холандската фурна придобива някои от свойствата на структурите с форма на кутия, включително здравина, по времето, когато нямаше такава концепция.

Забележка: първоначално холандските жени са правени с глуха горивна камера. Но скоро самите холандци добавиха вентилатор с врата и решетка към фурната си. Тогава арката на горивната камера вече не беше сводеста; сега печките могат да поставят майсторите под средните квалификации.

Но нямаше нужда да приспособявам печката към отпадъчно гориво. Холандците никога не са били бедна нация. Херинга, атлантическа трева, камбала, висококачествени животински продукти, морска търговия - а в закъсалите на вид риболовни къщи в килера винаги имаше тежка торба златни гулдена. А наблизо бяха богатите находища на въглища в северната част на Франция и Германия.

От историята по пътя. Пиратството беше важен източник на доходи за холандците.По-точно приватизацията - привидно мирни флегматични рибари, излизащи на риболов, запасени по всякакъв повод и държавна привилегия за морски грабеж; никога не се знае какво е уловено в морето. Репутацията на холандските моряци беше такава, че чуждестранен „търговец“, виждайки на хоризонта характерния силует на холандски лодж със скосени стъбла, дълъг бушприт, мачти, наклонени назад и огромни рейк платна, веднага, без да поглежда знамето му, той полетя във вятъра, добави платна, колко издържаха на мачтите и зареди оръдията. По дяволите тези холандци, не очаквайте добро от тях ...

И какво се случи с холандците в резултат на техните, тогава интуитивни, удоволствия? Да видим.

Подробни инструкции за монтаж

Не е толкова трудно да сгънете холандска печка със собствените си ръце - нашите инструкции стъпка по стъпка ще ви помогнат с това. Ще използваме прост дизайн на малка фурна за малки сгради. Например можете да го използвате за отопление на вашата селска къща. Необходимо е да започнете сглобяването с най-простото - с закупуването на инструменти и необходимите материали. За да сглобите фурната, ще ви трябва:


Използването на висококачествени шамотни тухли не е прищявка, а гаранция за надеждна пожарна безопасност. Следователно в никакъв случай не трябва да спестявате от закупуването му!

 • Обикновена тухла - няколкостотин парчета.
 • Огнеупорни (шамотни) тухли - няколко десетки парчета.
 • Клей хоросан - Използва се за задържане на тухли заедно.
 • Вратите за камината, вентилатора и почистването, както и решетката се продават в железария и специализирани магазини (вижте мястото, където се продават печки и аксесоари за изграждане на собствени бани и сауни).

Ще ви трябват и инструменти - чук за набиване на тухли, мистрия за работа с хоросан, строително ниво за изравняване на зидария, канап за контрол на вертикалното положение на зидарията, инструменти за рязане на тухли, стоманена тел за връзване на врати и азбестов шнур за полагане между тухли и врати. Останалото ще бъде запомнено и споменато, докато вървим.

Подготовка на фондацията

В този преглед ще се спрем на традиционен уред без котлон. Холандска печка със самостоятелна печка се сглобява по същия начин, но в различен ред. Трябва само да намерите подходяща схема за сглобяване. Също така ще трябва да си купите чугунен котлон - такива неща се продават на същото място като вратите с решетки (за това писахме малко по-високо).

Подготвяме платформа за основата - холандката трябва да стои върху здрава бетонна основа, а не на дървен под. Това е основната трудност при извършване на работата. Необходимо е да разглобите подовете и да достигнете основата на къщата, да изградите дървен кофраж и да запълните бъдещата основа. Ако все още няма подове, не се колебайте да изкопаете дупка с дълбочина 50-60 см. След това сложете слоевете:

 • 10-15 см пясък - трамбовайте старателно и продължително.
 • До 20 см големи камъни - отново набийте.
 • 10 см трошен камък - натиснете отново.

Бъдещата замазка трябва да бъде подсилена. Купуваме арматура с диаметър 8-10 мм, нарязваме я с мелница на пръти с подходящ размер, правим решетка с размер на окото 10х10 см. Решетката трябва да бъде разположена в дебелината на бетонната замазка. Изливаме бетон - височината на основата над земята е 15 см. Нашата основа за холандската фурна е готова, но не бързайте да я събирате - оставете бетона да се втвърди.

Рецептата за бетон под основата - една част цимент, 2,5 части пясък, 4,5 части натрошен камък, изсипете вода до подходяща консистенция.

Що се отнася до глинения хоросан, оставете го на професионалистите - те знаят как правилно да подготвят глината и как да направят от нея здрав хоросан. За любителите се продават специални огнеупорни смеси за камини и печки. Цената на една опаковка е от 600 рубли.

Поръчката на малката холандка


Ще извършим сглобяването на пещта в следния ред. Състои се от 36 прости реда. На изхода получаваме впечатляваща печка, чиято мощност е напълно достатъчна за отопление на малка къща.

Първите два реда са плътни - те образуват основата на холандката. Просто поставете тухлите според посочения модел и ги свържете заедно с хоросан. Почукайте тухлите с гърба на чук или дървен чук, покрийте пукнатините между тях с глина или огнеупорна смес.

На третия ред се полагат странични почистващи врати - през тях се почистват вътрешните димни канали на холандката. Каналите за дим също започват от тук. На четвъртия и петия ред се поставя врата на вентилатора. Обърнете внимание на закрепването на вратите - те са обвързани със стоманена тел, чиито краища са положени между тухлите. Между метала и тухлите е положен азбестов кабел.

Направихме още един ред холандски фурни - проверете правилното полагане с помощта на ниво и вертикални струни.

На шестия ред димните канали продължават, а на седмия ред ни очаква нововъведение - тук започва полагането на огнеупорни тухли, което формира началото на горивната камера. На този етап фиксираме решетката. Започвайки от осмия ред, холандската камина се разширява в дълбочина. В следващите редове продължава полагането на димни канали. На тринадесетия ред се завършва изграждането на горивната камера. Оказа се тясна, но доста висока.

Редове 14, 15 и 16 са подобни. Започвайки от 17-ти ред, пещта на холандската фурна завършва, на 18-ти ред вече я няма. На ред 19 е монтирана друга врата за почистване. Тяхното изобилие ще ви позволи да почистите каналите за дим по всяко време, без да разрушавате печката. Основното тяло на холандката завършва на 24-ти ред - започвайки от 25, коминът се изкачва нагоре.

Има много версии на зидарията на холандските фурни. Във всеки случай трябва да имате компактна вертикална единица. Холандска кръгла печка в метална обвивка ще изисква умения за работа със заваръчна машина за нейното сглобяване. Такива модели се характеризират с повишена компактност, котлоните обикновено отсъстват в тях.

Заключителна работа


Не е забранено използването на специални трупи за почистване на комина за почистване на холандката. Прочетете инструкциите за дневника, за да ви помогне да избегнете грешки.

Нашата холандка е готова, но все още е далеч от началото на своята дейност. Първо трябва да го оставите да изсъхне, обикновено този етап е 21 дни. През това време бетонната замазка ще узрее напълно и огнеупорният глинен разтвор ще се втвърди. Ако за облицовка е използвана красива гладка тухла, можете да започнете да тествате. Ако планирате да завършите с керамика или плочки, не се колебайте да се захванете за работа.

Тестовете на холандската фурна започват с проверка на тягата. За да направите това, бучка хартия или вестник се запалват в камината. Ако дизайнът съвпада с модела, тягата ще бъде отлична. След това пометаме пепелта, лежим в големи дърва за огрев, поставяме парчета хартия и малки чипове между тях. Запалваме запасеното гориво, затваряме вратата на горивната камера, отваряме вентилатора. Сега нашата холандка трябва да се затопли. Веднага след като стаята се затопли, гладът може да бъде намален - ние затваряме вентилатора. Сега от време на време трябва да хвърляте нови порции дърва за огрев в пещта.

Пепелта се отстранява от вентилатора, докато се натрупва, препоръчва се тази операция да се прави поне веднъж на 1-2 дни. Фурната трябва да се нагрява до максимум два до три пъти годишно, за да се избегне капене на смола.

Предимства и недостатъци

Всяка печка има своите предимства и недостатъци и холандката не прави изключение. Благодарение на тънките си стени той е по-ефективен от руската печка. Също така, поради доста компактните си размери, той може да бъде инсталиран във всяка стая или конструкция. Спестяванията също са важни. За конструкцията ще се използват два пъти по-малко тухла, отколкото за руска печка.

Освен това холандката има следните предимства:

 • ако е необходимо, дизайнът може да бъде модифициран и допълнен с функционални елементи;
 • дизайнът може да има различни размери и форми (кръгли, правоъгълни);
 • стаята се затопля много бързо;
 • височината на конструкцията по никакъв начин не влияе върху нейната производителност;
 • за да построите холандка, ви трябват малко пари, тъй като използваната преди това тухла също е напълно подходяща.


Принципът на работа на фурната е много прост.

Холандката е най-подходяща за летни вили и други сгради, които са били използвани от определено време. Ще отнеме малко време, за да се затопли, а стайната температура ще достигне комфортно ниво след няколко часа. Ако е необходимо, горивната камера се зарежда възможно най-много, което ще ускори отоплението.

Преди изграждането също си струва да се запознаете с някои от недостатъците на устройството:

 • дори правилната конструкция и експлоатация не осигурява висока производителност на пещта;
 • каналите са проектирани по такъв начин, че да съществува риск от навлизане на студен въздух от околната среда;
 • печката трябва да се загрява няколко пъти на ден;
 • въпреки спестяванията, много гориво се изразходва за отопление;
 • изгледът трябва да се наблюдава постоянно, в противен случай структурата бързо ще се охлади;
 • неприемливо е фурната да се загрява до максимална температура.

В съвременна холандка са оборудвани следните елементи:

 • Пожарна;
 • фурна;
 • резервоар за топла вода;
 • шезлонг;
 • отопление и котлон.

На първо място, холандката е избрана поради простотата на дизайна, ефективността на работата и икономичността.


Има много нюанси, които трябва да се вземат предвид по време на строителството.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни