Направи си сам работеща пещ с воден кръг

Характеристики на пещта за изработване

Пещи, котли за добив най-често се инсталират на места, където има изобилие от използвано моторно масло: в гаражи, автосервизи, във ферми със собствен автопарк. Процесът на изхвърляне на отработеното масло не е лесен, тъй като не може да бъде изхвърлен в земята или канализацията. Използвайки го под формата на гориво, можете да разрешите проблема.

минен котел с воден кръг

Ако поставите обикновена печка за тази цел, тя ще загрее въздуха доста бързо, но щом изгарянето на горивото спре, веднага ще стане студено. Следователно не е възможно постоянно отопление на гараж или работилница по този начин. Ако направите работеща пещ с водна риза, тогава енергийната ефективност на отоплителното тяло ще се увеличи значително.

Дизайн на суперкомпресорната пещ

Издуханата домашно приготвена печка за копаене е цилиндричен съд от затворен тип, вътре в който има добре познат форсаж под формата на тръба с отвори. В долната част на съда има врата за достъп до камината и запалване. Коминната тръба е заварена към горната част на цилиндъра и принудително подаване на въздух към тръбата с отвори през горния капак или просто изрязване през страничната стена.

Работеща пещ с водна верига: принципът на работа на котел, пещ за отработено масло, чертежи на пещ с водна риза, как да го направите сами

Отработеното масло се намира в самото дъно на съда и се подава автоматично при необходимост. Методите за подаване могат да бъдат различни: от резервоар с потопяема помпа или чрез поплавъчен механизъм, който харесва какво. Горната фигура показва диаграма на печка с впръскване на въздух, водна риза и подаване на гориво с помощта на поплавъчен клапан.

Работеща пещ с водна верига: принципът на работа на котел, пещ за отработено масло, чертежи на пещ с водна риза, как да го направите сами

Използваното масло в долната част на контейнера се запалва чрез добавяне на малко количество бензин или разредител, след което вентилаторът на вентилатора се включва. След затопляне горивото започва активно да отделя пари, които се изгарят с излишък на кислород. Резултатът е мощна пламъчна факла, която се разпространява във всички посоки, както се вижда на снимката.

Работеща пещ с водна верига: принципът на работа на котел, пещ за отработено масло, чертежи на пещ с водна риза, как да го направите сами

Продуктите от горенето, напускащи корпуса на пещта, имат много висока температура (понякога до 400 ºС), както в предишния случай. За да се предотврати отделянето на топлина и да се увеличи ефективността на блока, коминът трябва да бъде оборудван с воден топлообменник, свързан към отоплителната система чрез резервоар за съхранение. Тогава е възможно да се постигне индекс на ефективност на пещта от порядъка на 80-85%.

Как работи и работи фурната

Дизайнът на работеща пещ с водна верига не е сложен: две камери, които са свързани с перфорирана метална тръба. Долната камера е снабдена със специален контейнер, където се намира горивото (добив). Той може да влезе в котел за отработено масло с воден кръг по автоматизиран начин или ръчно. Фурната се запалва с малко количество бензин, който се излива върху маслото отгоре. Бензинът започва да гори, маслото отдолу се загрява, започва да кипи. Маслените пари, обогатени с кислород в перфорираната тръба, започват активно да изгарят в тръбата и горната камера. В същото време температурата в долната камера е 350 градуса, а в горната достига 900.

Ако пещта има ръчно подаване на гориво, в долната камера пълненето и запалването става през специален отвор в дъното на камерата. С автоматизирана система за гориво разклонителна тръба води до камерата, която е свързана с контейнер, напълнен с отработено масло.

минна печка с воден кръг

Долната камера трябва да бъде допълнително оборудвана със специален отвор с амортисьор, за да може да се контролира тягата и температурата на горене.За организиране на водната верига над горната камера или около канала на комина е монтиран резервоар със заварени фитинги за подаване и излизане на охлаждащата течност.

Важно. За да се контролира температурата и налягането на охлаждащата течност, на отоплителното тяло трябва да се монтират манометър и термометър.

Как да запаля и да спра печката?

Тестване

След много експерименти намерих най-лесния и ефективен начин да запаля такава печка. Първо изсипвам олио в тигана. Не трябва да има прекалено много от него. Достатъчно е маслото да покрие дъното на картера.

След това взимам парче гума от пяна и старателно го намокрих с бензин или разредител. Поставям импрегнираната пяна в палета, така че долната част на парчето да е потопена в маслото.

След това запалвам гумата от пяна. Той гори постоянно, дори ако тягата стане твърде силна. В резултат на това повърхността на палета се нагрява до необходимата температура.

След това отварям внимателно клапата на резервоара за гориво, така че да започне да тече с много тънка струйка. Регулирайте дебита възможно най-внимателно и бавно.

Печката постепенно ще влезе в режим на работа. Периодично следете нивото на отпадъците в палета.

За да спрете такава печка, достатъчно е просто да затворите клапана на резервоара за масло и след това, когато маслото спре да тече, затворете аварийния клапан. Фурната ще изгасне напълно в рамките на 3-5 минути и тялото ще започне да се охлажда.

Предимствата на такава пещ и какви недостатъци трябва да се имат предвид

Пещите за отработени масла с воден кръг помагат в много случаи и имат своите предимства:

 • това е универсално отоплително тяло, което е идеално за помощни помещения, оранжерии, домашни работилници, гаражи;
 • конструкцията на пещта е евтина (може да се събере от метален скрап);
 • много бързо загрява стаята при всякаква слана;
 • компактен дизайн;
 • може да се приспособи за отопление и готвене;
 • ви позволява да се разпореждате с добив.

пещи за отработено масло с воден кръг

Но има и недостатъци, които трябва да се имат предвид при експлоатацията на пещта:

 • изисква редовно почистване на комина и горивните камери, тъй като по време на работа той е интензивно покрит със сажди;
 • работи „силно“, когато горивото активно гори, издава бръмчене;
 • имате нужда от контейнер и място за съхранение на отработено масло (то ще замръзне на улицата при минусови температури);
 • пещта е пожароопасна, тъй като тялото се загрява до много високи температури и изискванията за монтаж и експлоатация трябва да се спазват стриктно.

Но всички тези недостатъци не са значителни в сравнение с икономията на гориво, особено ако използваното моторно масло се получава безплатно. Ако всички изисквания са изпълнени, фурната ще работи дълго и безопасно.

Маслените фурни с водна верига могат да имат всякаква конфигурация и размер, зависи от това какви материали има домашният майстор и от това каква мощност на устройството се планира да получи.

Универсална схема

Нечестно пренебрегнахме друга схема за изграждане на котел за отработено масло - базирана на горелка. Тук можем да използваме обикновена горелка Babington с висока ефективност и опростен дизайн.

Той използва метална топка, през която добивът тече надолу. Самата топка има отвор, през който се подава въздух. Той улавя и най-малките частици отработено масло, като го напръсква. Готовата въздушна смес се запалва и образува постоянно горещ високотемпературен пламък.

Готовата горелка е свързана с универсален фабричен котел, който може да работи с всякакъв вид горелка. Монтира се и в конвенционални фурни за твърди горива от метал и тухли. Предимствата на получения монтаж:

 • Температурата може да се регулира чрез ограничаване на подаването на гориво към горелката за отработено масло.
 • Способността да се автоматизира регулирането на интензивността на горенето.
 • Възможност за превръщане в друг вид гориво - например в пелети, в природен или втечнен газ.

Избирайки горелка Babington за изграждане на домашно приготвен котел, потребителите получават на разположение устройство, което може да работи дори със замърсено отработено масло. Основната задача е да се осигури подаване на въздух под високо налягане. Обикновено за това се използват компресори от хладилници.

Като основа за домашно приготвени продукти ние избираме чертеж на всеки отоплителен котел с традиционна схема за изгаряне на дърва за огрев. Малка илюстрация ще помогне да се разбере същността:

Работеща пещ с водна верига: принципът на работа на котел, пещ за отработено масло, чертежи на пещ с водна риза, как да го направите сами

Тук виждаме котел, който може да работи с еднакъв успех както на дърва, така и на отработено масло - с помощта на подходяща горелка.

Работата протича на няколко етапа. Първият е да се събере горелка Babington според тази схема (или друга):

Работеща пещ с водна верига: принципът на работа на котел, пещ за отработено масло, чертежи на пещ с водна риза, как да го направите сами

Съществуват много схеми за сглобяване на горелка Babington. Решихме да използваме най-често срещания тук.

Вторият етап е сглобяването на подходяща пещ на твърдо гориво, която впоследствие ще работи на отработено масло. Когато избирате чертеж и го следвате, в никакъв случай не намалявайте размера на горивната камера, където избухва пламъкът на горелката - ако утре нямате достатъчно работа, ще трябва да замръзнете. И винаги можете да поставите порция дърва за огрев в голямата горивна камера и да продължите да се наслаждавате на топлината.

Третият етап е свързването на отделни елементи. Горелката е свързана с резервоара за гориво, след което се вкарва в самостоятелно сглобен котел. Започваме да загряваме маслото в резервоара, отваряме клапана, включваме компресора, запалваме горивно-въздушната смес, контролираме работата на водната верига.

Ако е необходимо, можете да превключите от отработено масло към пропан-бутан. За това се купува газова горелка (без домашно приготвени продукти с газ!) И се инсталира вместо течна горелка. Към него е свързан газов цилиндър. В резултат на това ще получите пълноценно отопление на водата, макар и донякъде лакомо.

Какви са изискванията за гориво

Всяко масло, което е разработило ресурса си, е подходящо като гориво: индустриално, трансмисионно и моторно масло.

Има определени предпазни изисквания, които трябва да знаете, преди да започнете да работите с уреда:

 • копаенето не трябва да съдържа примеси, дори незначителни, тъй като това може да предизвика експлозия на отоплителното тяло;
 • пожар може да се получи от попадане на обикновена вода в маслото, която кипи много по-бързо от маслото, пръски могат да се запалят.

работеща пещ с чертежи на воден кръг

Важно. Преди да излеете добива в резервоара за гориво, той трябва да се филтрира. Други запалими течности не трябва да се използват като гориво. Бензинът за запалване се приема в много малки количества.

Какви фурни можете да изградите сами според чертежите

Печката за отработено масло с водна верига може да има различен дизайн:

 1. Фурната е кръгла, заварена от ламарина. Резервоарът за гориво е комбиниран с горивната камера. Допълнителната горелка е перфорирана тръба и горна камера, снабдена с преградна стена, която разделя пламъка. В капака на долната камера се изрязва дупка, където се излива добивът и там също ще влиза въздух. Принципът е следният: колкото по-широко е отворен амортисьорът, толкова по-добре ще гори маслото.
 2. Двуцевна фурна. В едната (отдолу) има резервоар за гориво, има отвор за зареждането му. Горната горивна камера се състои от тръба, която минава през горна цев, пълна с вода. Разполага с фитинги за подаване на отоплителна вода. Външно моделът много прилича на самовар. Тялото му се нагрява достатъчно, така че трябва да боравите внимателно с печката. Инсталирайте такъв "самовар" само в онези помещения, където е изключен случаен контакт с тялото на хора или животни. Този дизайн има голям плюс: голям резервоар служи като акумулатор на топлина.
 3. Компактна мини фурна, направена от тръба с квадратна форма 18х18 см и 10х10 см. С опростен дизайн, тя се сглобява много лесно и бързо. Можете да готвите храна върху него.
 4. Практичен модел на минен котел с воден кръг от газова бутилка с отсечен връх. Тук можете да предвидите автоматизирана емисия на отработване. Маслопроводът е разположен в горивната камера. Водната верига прилича на котел, през който е преминал комина. Или може да е медна бобина на топлообменника, която е обвита около тялото на пещта.

печка за отработено масло с водна верига

Размерите могат да варират. Но местоположението на основните възли е непроменено.

Производство на кутията

Ще направя печка от този балон
Ще направя печка от този балон
Използвах използван цилиндър. В него нямаше газ, но за всеки случай отворих клапана и оставих цилиндъра на улицата за една нощ.

След това внимателно и бавно пробих дупка в дъното на цилиндъра. За да не се появят искри, предварително навлажних тренировката с масло.

Дупка
Дупка

След това напълних бутилката с вода и я източих - това отстрани останалия газ. Работете внимателно, опитайте се да не разлеете газовия кондензат, защото смърди много силно и много дълго време.

След това изрязах няколко отвора. В горния отвор ще направя горивна камера и ще сложа топлообменник, в долния ще има горелка с тиган. Камерата в горната част е специално направена толкова голяма, че при необходимост може да се нагрява с дърва, пресовани брикети и т.н.

Показано как изрязах балон
Показано как изрязах балон

След това за пореден път изплаках отворената газова бутилка от газов кондензат.

Чертежи на компресор за отработена пещ

Палетът е направен от чугунен автомобилен спирачен диск. Чугунът има добра топлоустойчивост, затова реших да го взема.

От този диск ще направя палета
От този диск ще направя палета

На дъното заварих дъното.

Стоманеният кръг е дъното
Стоманеният кръг е дъното

Отгоре заварих капака. В него можете да видите двойника на горелката и отвора. През отвора въздухът влиза в печката. Направих го широк - по-добре е по този начин. При тесен отвор въздушното течение може да не е достатъчно силно, за да предотврати навлизането на масло в картера.

След това направих съединител. Тя свързва палета и горелката в печката ми. С съединителя ще бъде много по-лесно да обслужвате печката. Ако е необходимо, мога да извадя тавата за капки и да почистя дъното на горелката.

След това направих съединител
След това направих съединител

Втулката е направена от 10-сантиметрова тръба, просто като я изрежете по надлъжния ръб. Не съм заварявал отвора в съединителя - няма нужда от това.

Заварчици

Как да направите фурна за отработени масла: инструкции стъпка по стъпка

Най-често срещаният модел на работеща пещ е направен от тръбни секции с диаметър 352 mm, стоманени листове с дебелина 4 mm и 6 mm. Трябва да подготвите малко парче дебелостенна тръба с диаметър 100 мм и метален стоманен ъгъл за опорите. Такъв модел ще се справи с отоплението на площ от 80 квадратни метра. метри.

Инструменти, от които се нуждаете за работа:

 • оборудване за заваряване;
 • шлайф с колело за рязане на метали и шлифовъчен диск;
 • пробивна машина;
 • рулетка.

Също така трябва да закупите топлоустойчива боя и разтворител.

маслена фурна с воден кръг

Етапи на производство на работеща пещ с воден кръг съгласно чертежите:

 1. Необходимите части се изрязват, в местата на изрязване се отстраняват резки;
 2. Долният резервоар е заварен от тръба с височина 115 mm и диаметър 344 mm. Дъното е направено от стоманена ламарина. Краката могат да бъдат заварени от метален ъгъл или от остатъци от тръби.
 3. Парче тръба с диаметър 100 mm и височина 360 mm е перфорирано.
 4. Съединете, чрез заваряване, долния капак на резервоара: тръба с диаметър 352 мм, височина 60 мм, капак с два отвора и тръба с перфорации. Клапанът на отвора за подаване на въздух е закрепен с нитове.
 5. Части от горното отделение са заварени от тръба с диаметър 352 mm и височина 100 mm. Дъното е заварено от стоманен лист, в който е предвиден отвор за перфорирана тръба.
 6. Заварява се комин с диаметър 100 mm и височина 130 mm. От вътрешната страна на капака, по-близо до комина, е прикрепена преграда от стоманена ламарина.
 7. Горната камера е заварена към капака, върху който е монтиран коминът. Горната камера е свързана с перфорирана тръба. Можете да укрепите конструкцията, като я издърпате надолу с желязна пръчка.
 8. Горното отделение на котела е плътно поставено върху долното.
 9. За да се увеличи експлоатационният живот на уреда, той е боядисан с топлоустойчива силиконова боя. Преди да нанесете боя, металът се почиства от ръжда, шевовете след заваряване - от мащаб.
 10. Инсталирайте печка, свържете я с комина.

Важно. Коминът на заварена печка за добив с водна верига трябва да е прав, дълъг най-малко четири метра и без завои.

чертежи на котела за копаене с воден кръг

По същия принцип можете да направите правоъгълна фурна.

Дъното на камерата на горивната камера и горелката

След това направих дъното за горното отделение на печката. За това използвах лист стомана с дебелина 4 мм.

Изрязах дъното от стомана
Изрязах дъното от стомана

Реших да направя горелката с дължина 20 сантиметра - това е достатъчно.

Ще бъде горелка
Ще бъде горелка

Направих много дупки по обиколката, за да може въздухът лесно да стига до горивото. Когато всички отвори бяха готови, шлайфах вътрешността на горелката. Не забравяйте да направите и това, защото саждите ще започнат активно да се събират върху боклуци и други дефекти.

Първо заварих горелката в дъното на горната камера и след това ги върнах на място. На такъв рафт на печката можете спокойно да поставите дърва. От значение за случаите, когато няма начин за попълване на запасите от добив.

Първо заварих горелка в дъното на горната камера
Първо заварих горелка в дъното на горната камера

Свързване на водния кръг към пещта

Водната верига е свързана с горната камера. Можете да заварявате контейнера за вода директно към повърхността на печката, но е по-добре да направите отделна конструкция, така че когато дъното изгори, водата да не попадне в горивната камера. Това ще доведе до пръскане и запалване на маслото.

Резервоарът може да бъде направен във всякакъв размер. За максимално нагряване той трябва да приляга плътно към горната камера и отвора за димните газове. Фитингите за подаване и връщане на охлаждащата течност са заварени към резервоара.

пещи котли за изработване

Не забравяйте да прикрепите термометър и манометър. Помпата и разширителният резервоар са монтирани на връщащата линия, по-близо до котела.

Изисквания за пожарна безопасност

Работната пещ се загрява и става опасна от пожар, поради което трябва да се спазват изискванията за нейното инсталиране и работа:

 1. Подовата повърхност трябва да е негорима. Допускат се бетон, керамични плочки, метални повърхности. Дървеният под близо до печката е покрит с метал.
 2. Ако стената, близо до която е разположена печката, е направена от дърво или друг огнеустойчив материал, тогава тя трябва да бъде покрита с азбестов лист.
 3. В помещението, където е монтирана печката, не трябва да се допуска течение. Пламъците от перфорираната тръба могат да се разпространят в околните предмети.
 4. Забранено е съхраняването на запалими материали в близост до фурната.
 5. Минните запаси се съхраняват в друга стая.
 6. По време на работата на печката там не трябва да се добавя гориво.
 7. В стаята трябва да държите на удобно място пожарогасител на прах или сол.

Важно. Не гасете изгарящото отработено масло с вода. Пожарът само ще се засили.

работеща пещ с водна риза

Работещата пещ е икономична и удобна отоплителна единица, която при правилна експлоатация и монтаж на водната верига значително ще подобри вътрешния климат и ще бъде незаменим източник на топлина в гараж или работилница.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни