Отоплителна печка за два етажа и нейните предимства

Характеристики на двуетажната фурна

Конструкциите от този вид се отличават с големите си размери и голяма маса. Печка, която ще осигурява едновременно отопление на два жилищни етажа, изисква силна и надеждна опора. Съответно при полагане на основата се вземат предвид структурата и съставът на почвата.

Печката е издигната по отношение на носещите вътрешни стени. Огнеупорните елементи трябва да бъдат предвидени в местата, съседни на силно загряващите повърхности на отоплителната система на секциите на междуетажни и таванни тавани.

Има два вида двустепенни системи: с една и две камини. Първият вариант на печка за отопление на два етажа е най-простият и надежден. На долното ниво има големи елементи: котлон и пейка за печка. На втория етаж, по искане на собственика, например, може да се монтира камина. Такива конструкции увеличават повърхността на топлопреминаване и подобряват качеството на отоплението на помещенията.

Предимства и недостатъци на отоплението с печки

Двуетажната фурна има следните предимства:

 1. Двуетажната конструкция отоплява помещения с големи площи.
 2. Той има много добро разсейване на топлината: 2-3 часа са достатъчни за отопление, за да се осигури равномерно нагряване и задържане на топлина през целия ден.
 3. Въпреки обемистия дизайн и големите размери, печката за частна двуетажна къща прави стаите по-удобни.


Запас от дърва за огрев
Сред недостатъците е необходимостта от доставка на гориво. Необходимо е да се помисли за място за съхранение на дърва за огрев, за да не затрупват пространството.

Конструкцията има големи размери и затова помещението, където ще бъде построено, трябва да е просторно.

Много важен критерий е нивото на умения на печката. Работата на завършената конструкция зависи от правилността на зидарията. Ако технологичният процес бъде нарушен, тогава в зидарията могат да се появят пукнатини, през които димът ще проникне в помещението и в комините се образува кондензат.

Ако желаете, можете да опитате да го направите сами, като изучите съответната литература за работа с тухлена зидария и подреждането на комини.

Печка на два етажа с една камина

Качеството на отоплението на дома през студения период зависи от местоположението и дизайна на отоплителната система. Двуетажна фурна с едно огнище е по-малко издръжлива от двуетажната поради по-високи топлинни и други натоварвания. В същото време е по-лесно да се изгради и поддържа: не е нужно да носите дърва за огрев и въглища на втория етаж.

Такива конструкции са инсталирани в центъра на жилищната площ и по аналогия с печки за две стаи в дървена къща. Тази подредба осигурява най-стабилното и равномерно отопление от всички помещения.

Такива отоплителни конструкции имат следните характеристики:

 1. На втория етаж ще има отделни вертикални канали, оборудвани с амортисьори. Това ви позволява да регулирате температурния режим на подовете.
 2. Тази система осигурява разграничаване на пътищата на движение на продуктите от горенето и предотвратява бързото им охлаждане с образуването на кондензат.
 3. За нормално отопление на къщата размерът на проектираната камина трябва да побира достатъчно количество дърва за огрев, които се полагат вертикално.

При това подреждане на трупи, зоната на горене значително се увеличава, което увеличава топлопредаването. Горещите газове се издигат по възходящия канал и на височината на тавана на втория етаж се разделят на два потока в съответните комини.

Избор на най-доброто място

На първо място, принципът на действие на нагревателя ще помогне да се определи оптималното местоположение на печката в къщата. Местоположението може да варира в зависимост от това дали е възможно да се изгради комин на определена площадка и да се оборудва правилната работна зона.

Ако определено искате печката да бъде разположена точно на това място, тогава преди нейното изграждане трябва да изчислите такъв показател като пожарни прекъсвания: колко далеч са постоянно нагревателните повърхности от стени, покрити със запалими материали.

Можете по-точно да определите мястото на печката в къщата, въз основа на препоръките по-долу:

 • Ако собственикът на къщата има на разположение например отоплителни уреди с топъл въздух. "Печка на гърне" или "Булеряна", след това те трябва да бъдат поставени така, че въздушните потоци да могат да проникнат безпрепятствено. Това ще създаде конвективна система, благодарение на която можете да отоплявате две съседни стаи без врати.
 • Ако отоплителното устройство има вграден топлообменник, тогава поставянето на печката може да бъде всяко, при спазване на правилата за пожарна безопасност. Трябва обаче да се има предвид, че веригата на пещта трябва да действа като долната граница на отоплителната система.

Стандартна дървена къща
Чертеж на стандартна дървена къща

 • Невъзможно е да инсталирате печката и в същото време да избегнете конструкцията на коминната част и тръбата вътре в къщата. В този случай местоположението директно зависи от това как ще бъде по-лесно да свържете самия нагревател със системата за отвеждане на дим.
 • Важен момент е отчитането на свободното пространство при отваряне на вратата на горивната камера. Ако липсва, тогава ще има трудности за почистване и отопление на печката в дървена къща.
 • Сградите, за които се предполага, че се отопляват с печки, трябва да имат достатъчна площ, така че да могат да се наблюдават пожари от нагряти повърхности до запалими елементи, което съответства на 1,1-1,25 метра. Също така, правилото гласи, че разстоянието до отварящата се врата на горивната камера не трябва да бъде по-малко от 1 m 25 cm.

Добре е да знаете: Как да изберете оптималната вложка за вашата камина

Изграждане на двуетажна фурна с котлон

Модерна печка на два етажа с една камина, освен основната функция за отопление, предоставя възможност за приготвяне на прости ястия, нагряване на храна и нагряване на вода за битови нужди. За тези цели той се доставя с котлон с масивна чугунена печка - монолитна или с два кръгли отвора. Последните са снабдени с композитен капак под формата на набор от припокриващи се пръстени с намаляващ диаметър.

При разработването на проект за печка, предназначена за отопление на двуетажна къща, вземете предвид следното:

 1. Обвързването на отоплителната система с вътрешните капитални стени позволява не само да се намали натоварването върху конструкцията на къщата, но и да се балансира работата на пещта.
 2. Пещите с тегло до 700 кг не изискват сложни основи.
 3. Печката, която е проектирана като основен източник на топлина в двуетажна къща, е единична система, която минава през цялата сграда и е свързана с носещите елементи.

При полагане на печката, едно- и двустепенна, трябва да се използва огнеупорен глинен хоросан. Това значително ще увеличи устойчивостта на конструкцията на пещта на високи температури. Сводестата тухлена зидария осигурява висока надеждност и издръжливост.

Основни изисквания за комбинирани модели

Често има съмнения относно изискванията за безопасност на комбинираните камини и печки. Всички точки, включително правилният избор на локализационното място, се считат за подходящи.

Необходимо е да се планира инсталирането на печката за камина възможно най-рано. Не е само, че трябва да демонтирате пода, за да изградите основата.Самото присъствие на такава масивна единица в една стая не може да не повлияе на нейното оформление. Ето защо, приемете предварително, че наблизо няма дървени стени или горими материали. Ако не е възможно да се изключи опасен квартал, тогава цялото покритие трябва да бъде снабдено с огнеупорна изолация.

Правилното стартиране на нова пещ се счита за гаранция за нейната надеждност. Изпълнете всички изисквания за сушене на новоизградената конструкция. Останалите въпроси, свързани с безопасността и съответствието на продукта, са предвидени в готовите проекти на печки за камини.

Те строят в селски къщи отопление или отопление и готвене мини тухлени фурни. Тези конструкции ви позволяват да отоплявате къщата извън сезона и през зимния сезон.

Печка, предназначена изключително за отопление, се издига, ако през лятната вила има газ и електричество през цялата година. Ако няма на какво да готвите храна, те изграждат печки с котлон.

Материали и инструменти, използвани за изграждане на печка на два етажа

Изграждането на такава сложна конструкция изисква специфични знания, умения и опит. За да изградите функционална и ефективна печка на 2 етажа в частна къща, ще ви трябват следните материали:

 • огнеупорни тухли и обикновени твърди (червени);
 • огнеустойчива шамотна глина;
 • кариерен пясък, пресят и измит;
 • клас на цимента не по-малко от 500;
 • чугунени врати: големи - за камината, малки - за вентилатора;
 • решетки от 4 до 10 броя, в зависимост от размера на камината;
 • чугунена плоча, масивна или с отвори;
 • изгледи и амортисьори за блокиране на потоци в комини.
 • равен метален ъгъл със страна 50-60 мм;
 • калай покритие за монтаж над комина на покрива;
 • метална жица;
 • азбестови листове.

За да построите печка, която да отоплява едновременно двата етажа на частна къща, ще ви трябват следните инструменти и устройства:

 • бетонобъркачка или контейнери за приготвяне на разтвори - големи и малки;
 • инвентар: щик и лопати, кофи за вода и хоросан;
 • инструменти: чук за зидар, мистрия, електрическа бормашина с дюза за смесване на разтвори, ниво и отвес.

Изчисляването на необходимото количество материали се извършва въз основа на проектните размери на пещта с малък марж от 5-10%. Така че, част от тухлата, дори и с опитен майстор, става неизползваема в резултат на разделяне по време на процеса на зидария, част се оказва дефектна първоначално.

Устройство за фундамент

Носещата конструкция трябва да е достатъчно здрава, за да издържи теглото на двуетажната отоплителна система. Голяма фурна на два етажа създава значително натоварване на основата, по време на изграждането на която се вземат предвид следните изисквания:

 1. Разхлабените пясъчни и песъчливи почви трябва да се уплътнят преди полагане на основата. Задълбочаването на основата е най-малко 1 м, възглавницата от трошен камък се излива задължително и се прави хидроизолация.
 2. По ширина и дължина основата трябва да бъде поне с 50 мм по-голяма от печката, височината да е изравнена с пода на първия етаж или 50-70 мм над нея.
 3. Разстоянието от основата на къщата до основата на пещта трябва да бъде най-малко 500 mm, празнината между тях се запълва с пясък и внимателно се уплътнява.

Изливането на основата за пещта не може да се извършва едновременно с полагането на носещата конструкция на къщата, това може да доведе до неравномерно свиване. След приключване на работата по изграждането на основата е необходимо да го оставите на мира за месец и половина, докато циментът е напълно минерализиран. Страничните стени на основата са изолирани с покривен филц, за да се предпазят от разрушителното действие на влагата.

Двуетажна зидария на фурната и нейните основни елементи

На горната повърхност на узрялата основа се полага хидроизолационен слой. При изграждането на всяка печка - камина за две съседни стаи или двустепенна - първият ред единични тухли се полага без хоросан.Точността се осигурява чрез нанасяне на маркировката директно върху покривния филц.

Изграждането на отоплителна конструкция се извършва по предварително начертана схема, която предвижда всички нейни основни елементи:

 • издуха;
 • камина, способна да побере достатъчен брой трупи;
 • котлон за готвене;
 • коминни канали;
 • гледки и амортисьори;
 • люкове за инспекция;
 • легло;
 • комин.

При полагане на пещта се използва разтвор на огнеупорна глина и пясък в консистенция, съответстваща на гъста заквасена сметана. След изсъхване не се напуква или разсипва. Приготвената зидана смес се използва в рамките на час и половина; при сгъстяване не се допуска добавяне на вода.

Инструкции стъпка по стъпка за изграждане на двуетажна фурна

Полагането на двустепенна отоплителна система във вила или частна къща се извършва при положителни температури. Опитните печкари предпочитат да работят, когато навън е топло и сухо, но не е горещо. По този начин се избягва неравномерното залепване и изсъхване на хоросана.

Изграждането на двуетажна фурна се извършва в следния ред:

 1. На върха на първия ред, положен сух (без хоросан), вторият ред се полага с разтвор. От предната страна е монтирана врата на вентилатора и временно закрепена с тел.
 2. Когато се формира частта на вентилатора, последната се прави по-малка от пещта, а в тухлата са предвидени канали за полагане на решетките.
 3. На четвъртия ред вратата на камината е монтирана по същия начин като вратата на вентилатора.
 4. Стените на горивната камера са създадени от редици шамотни тухли, започвайки от 4-ти до 8-ми включително.
 5. Отгоре печката се стеснява - в тази част са коминните канали, които съставляват редиците от тухли от 16-ти до 20-ти.
 6. Над тази конструкция, започвайки от 21-ви ред, разширяването се извършва до тавана.

На втория етаж нивата на зидарията са номерирани от самото начало. До 26-ти ред, включително, строителството се извършва в съответствие с класическата схема "печка-комин".

По време на строителния процес се създава един вид "лабиринт", състоящ се от дълги хоризонтални канали. Те са свързани помежду си чрез къси вертикални. Над тях, започвайки от 31-ви ред, се оформя коминна тръба, която преминава през тавана, тавана и отива към покрива.

Двуетажна печка за основно и допълнително отопление на къщата

Наличието на двуетажна отоплителна конструкция осигурява на вашата вила най-високо ниво на автономност. Такава печка за две стаи, разположена една над друга, е в състояние да създаде комфортни условия в цялата селска къща. Задните му стени също се затоплят добре, което допринася за поддържането на необходимия микроклимат в две или дори четири съседни стаи.

В зависимост от оформлението на къщата като основна система може да се използва двуетажна отоплителна печка. Напоследък обаче, поради широкото полагане на газопроводи и разпределението на достатъчна електрическа мощност, тази структура все повече се превръща в допълнителна.

Тухлената двуетажна печка, декорирана с плочки или специални керамични плочки, се превръща в централен декоративен елемент на много дизайнерски интериори.

Какви са принципите за определяне на мястото на инсталиране

Струва си да се разбере, че въпросът за това къде трябва да се намира печката в къщата е изключително важен и отговорен, затова си струва да се подходи към търсенето на отговор със специално внимание.

Принципите за определяне на местоположението са следните:

 1. Всяка печка трябва да е възможно най-близо до централната част на къщата, така че външният комин да не излиза далеч от билото.
 2. Правилното местоположение на устройството ще бъде в случай, че под него не се извършват други комуникации, например водоснабдяване.
 3. Когато инсталирате две фурни в една зона, все пак е по-добре да проектирате за всяка основа, за да се предпазите от бързото унищожаване на продуктите.

Коминна тръба и билото на къщата
Разположението на тръбата спрямо билото на къщата

Освен това си струва ясно да се разбере, че една конструкция трябва да отоплява поне две стаи, в противен случай нейното инсталиране няма да бъде препоръчително.

Добре е да знаете: Как да изберем ограда за камина от деца и животни

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни