Как да направите фурна за пиролиза със собствените си ръце

Ами ако няма къде да изхвърлите боклука? Вземете например лятна вила или къща в село. Няма радиатори в радиус от няколко или дори десетки километри. Как да бъда? Да го оставите на място или да го хвърлите в канавка по пътя за вкъщи? Наблюдавайки подобна картина в предградията, ние се възмущаваме в душите си.

Изход има: част от отпадъците могат да бъдат изгорени. Но това е опасно да се прави на открит огън. По-добре е да използвате специална фурна за боклук. На пазара се продават различни модели на руско и чуждестранно производство. Лесно е да направите печка, като имате под ръка материали и умения.

Инсталиране и експлоатация на изгаряне на отпадъци

Инсинераторът за отпадъци се инсталира съгласно правилата или собствените изчислени чертежи. Ако артикулът е от магазин, по-добре е да поверите инсталирането и настройката на сервизния отдел.

Не се изисква допълнително разрешение за инсталиране на домакинска конструкция на лятна вила, но никой не отменя инструкциите и правилата за експлоатация.

Работата с пламък изисква повишено внимание, тъй като безопасността на живота, дома и предотвратяването на вреда за околната среда е по-важно от ползите, които битовите инсинератори предоставят.

Общи предимства и недостатъци

Нека да разгледаме предимствата и недостатъците на самоизгарянето в страната.

Ползинедостатъци
Изхвърляне на твърди отпадъци там, където не е организирано събирането.Не всички битови отпадъци са безопасни и изгарящи.
Рециклиране по екологичен начин.Стриктното спазване на изискванията и стандартите за пожарна безопасност понякога е трудно.
Получената пепел е полезна за торене на задния двор.Цената за закупените инсталации започва от петнадесет хиляди.
Получаване на допълнителни източници на топлина за отопление на вода, отопление, готвене.Невъзможност за изгаряне на течни отпадъци.
Удължаване на живота на стари неща: тръби, бъчви, котли за гориво и др.Щетите, причинени от изгарянето на отпадъци в атмосферата, ще трябва да бъдат намалени чрез филтриране на дима.
Рентабилност в занаятчийското производство.Ниска ефективност.

Плазменото изгаряне на отпадъци е бързо и екологично. В същото време на изхода се получава електричество в количество, достатъчно за снабдяване с енергия на предприятия, рециклирани продукти - шлаки, които се използват например в строителството.

Съветваме ви да прочетете: Какво е пиролиза и продукти, получени на изхода от пиролизните инсталации

За разлика от стандартните инсинератори, плазмената обработка не отделя въглероден диоксид или токсични вещества в атмосферата.

Предимства и недостатъци на фурна с дълго изгаряне

Пиролизната фурна като нагревателно устройство има редица предимства:

 • Безопасност на околната среда. Почти пълно изгаряне на храна, без да се образуват токсични изпарения.
 • Рентабилност. По-дългото време на горене изисква по-малко гориво.
 • Възможността за свързване към отоплително устройство с всякакъв тип верига.
 • Рециклиране. Вместо гориво в блока се зареждат боклуци.
 • Ефективността е 85%. При нисък разход на гориво, помещението се отоплява за кратък период от време.
 • Наличност. Печката може да бъде инсталирана самостоятелно без помощта на майстори.

Предимства и недостатъци на фурната

Основният недостатък на пиролизните инсталации е тяхната зависимост от променливотоковата мрежа. Мощните агрегати не могат да си осигурят достатъчно сцепление, поради което в тях са допълнително вградени вентилатори.

Днес пиролизата е най-ефективният начин за изхвърляне на отпадъци. В резултат на този процес не остават опасни и вредни вещества. Дори съхранението на отпадъци от пиролиза не вреди на околната среда.

Правила за безопасност

Когато работите с инсинератор, спазвайте правилата за безопасност, тъй като това е пожароопасно съоръжение. Не трябва да се намира в близост до запалими предмети. Не съхранявайте наблизо запалими материали, суха трева, дърво или дъски, дървета. Случайната искра има ужасни последици.

Котелът за изгаряне на отпадъци не се поставя по-близо от 50 метра от жилищни, битови и други сгради. Взема се предвид близостта на електропроводи, газопроводи, други мрежи и комуникации. За нарушение на това изискване има дори административна глоба от хиляди рубли.

Деца, животни не трябва да се допускат близо до горящия огън и не трябва да се оставят без надзор. Поставете пожарогасителните средства в непосредствена близост: вода, пясък, пожарогасител.

Направи си сам фурни

Най-гъвкавата и широко използвана фурна минен тип

с достатъчно висока ефективност (до 75%) е "R 'SOR" RµS "SSCR". Отстрани на такъв котел има 6-8 тръби. Долните им краища „изсмукват“ студен въздух отдолу. Тръбите, които плътно обграждат печката, бързо абсорбират топлината и я изхвърлят в стаята. На нашия сайт има много подробно описание на принципа на действие на Buleryan.
Печка "Булерян"
Икономичният РїРµС ‡ СЊ РЅР ° отрР° Р ± отке се оказа доста добре. Дизайнът му е възможно най-опростен и самият такъв котел не създава особени проблеми.

Работна пещ

Много оригинален (и най-важното), доста ефективен дизайн топ-уволнен

и висока ефективност е пещта "R 'SѓR ± PSC" R ° PЅSЏ. Базиран е на широко рекламирания модел "Stropuv". Но, за разлика от индустриалния модел, дизайнът на Bubofani е изключително прост и всеки начинаещ заварчик може да го направи. Можете да се запознаете с принципа на неговата работа и етапите на създаването му, като следвате тази връзка.

Фурна Bubofanya

svoimi-rukamy.net

Какво не може да се изгори?

На изгаряне подлежат само органични отпадъци. Това са градински отпадъци - клони, трева, листа и др. Разрешено е да се изгарят хартия, картон и неизползваеми дървени предмети.

При изгаряне материалите от пластмаса, полимери, синтетика отделят токсични вещества, които са вредни за човешкото здраве и екологията на околната среда.

Не може да се изгори:

 • Боядисани части.
 • Пълноцветен гланцов печат със съдържание на мастило.
 • ПДЧ, влакнести плочи, които използваха лепило и феноли.

Не всяка фурна е подходяща за изгаряне на хартия. Опасно е да хвърляте аерозолни кутии, стъкло, метални предмети в огън. Дори празен, но под налягане, може да избухне в огън.

Как са подредени такива фурни

Въпреки факта, че такива конструкции работят с висока ефективност, техният дизайн не е много сложен. Притежавайки определени умения за извършване на строителни работи, всеки домашен майстор ще може да направи самостоятелно печка за пиролиза.

Тя се основава на тяло, в което е вградена горивна камера за полагане на дърва за огрев. За да се ограничи притока на кислород в пещите за пиролиза, е необходимо камината да бъде направена херметично, вратата да се затваря плътно в нея и клапанът да работи надеждно.

След полагане на дървата за огрев в пиролизните пещи, паленето им може да се извърши ръчно или с помощта на горелка, по същия начин, както се запалва обикновена печка с котлон. Необходимо е да се даде малко време, за да се изгорят добре дървата за огрев. След това се извършва ограничаване на кислорода.

При изгаряне на дърва се отделя много газ, след което той се насочва през специални канали към втората горивна камера. Тук полученият газ се смесва с вторичен въздух и се изгаря при много високи температури, като се отделя голямо количество топлина.

В зависимост от конструкцията на пиролизната печка, втората камера понякога се комбинира с въздуховод или вход за комин. Ако коминната система е добре обмислена, тогава при наличието на запечатани амортисьори, втората камера на пиролизната печка също може да работи с естествена тяга с горен въздухозаборник, докато не е необходимо да се използва захранващ и изпускателен вентилатор. При някои проекти втората камера може да бъде снабдена с главен вентилатор, а в някои е инсталиран допълнителен за това.

Ако имате нужда от остатъци от изгарянето на дърва за огрев, тогава на определен етап те могат да бъдат отстранени от пещта за пиролиза, за това, както в занаятчийските, така и в промишлените печки, е предвидена въртяща се реторта. Изработва се под формата на кръгла част на тялото, в която се полагат дърва за огрев и след изгарянето им се извлича кокс или въглища отдолу.

Ако печката осигурява изгаряне на гориво в един етап, тогава пиролизните печки извършват това на два етапа: първо се изгарят твърди остатъци и след това газ. По време на изгарянето на газ, изгарянето се поддържа в първичната камера, което позволява горивото да се изгаря почти без остатък. Това значително улеснява поддръжката на пиролизната печка, тъй като пепелта трябва да се почиства на всеки 5-7 дни.

Готови инсинератори

Инсинераторите за отпадъци в най-простия си дизайн са подобни на обикновения метален варел. Модернизираните конструкции са оборудвани с комин, вентилатор, резервоар за прием на гориво, филтри и други полезни функции. До отопление на вода или отопление. Много параметри на закупената фурна зависят от възможностите на портфейла на собственика.

Инсинераторът за боклук е инсинератор с комин. Колкото по-голяма е горивната камера, толкова по-бързо ще се изхвърли и надежден комин ще спаси собствениците и съседите от неприятен досаден дим.

Опции за производство на пещ

Дизайнът на фурната може да бъде сложен, като се превърне в конвектор. За целта той е снабден с вертикални тръби с диаметър от 60 до 100 mm, 2/3 от диаметъра на които трябва да са вътре в камината. За да се увеличи площта на контакт на тръбите с високотемпературната зона на пещта, те се правят извити.

Забележка! Диаметърът на тръбите се избира, като се вземат предвид вискозитетът, топлинният капацитет и топлопроводимостта на въздуха. Използването на по-тънки въздуховоди, дори при увеличен брой от тях, ще доведе до влошаване на характеристиките на конвектора.

Отвън генераторът на топлина може да бъде обвит със защитно покритие. Тогава температурата му по време на работа на пещта в режим на генериране на газ няма да надвишава 50–55 градуса. Въздухът, излизащ от тръбите, ще има температура от 60-70 градуса.

Домашна фурна за пиролиза може да бъде оборудвана с катализатор, също направен от вас сами. Нихромът е добър материал за него. Можете също да направите керамичен катализатор на основата на тухла или тръба от печена глина. Към него се прилага оксид на преходен метал, например манган, или елемент от платиноидната група, както следва:

 1. Металната сол (тя не трябва да е устойчива на високи температури) се разтваря във вода, след което керамичната основа се импрегнира с този разтвор.
 2. Освен това бъдещият катализатор се суши при температура 160-200 градуса.
 3. Сега частта трябва да се калцинира на открито, да се нагрее до температура 600-800 градуса.

Най-лесно достъпната платинена сол е амониевият хексахлороплатинат, мангановият нитрат може да се използва за направата на манганов катализатор, а ванадийът може лесно да се получи от амониев ванадат.

Инсинератор за отпадъци - комплекс за унищожаване на твърди отпадъци

Инсинераторът или инсинераторът помага бързо, лесно да се отървете от битовите отпадъци. Такива фурни са търсени сред летните жители и селяните.

По-трудно е при проектирането и експлоатацията на инсталация за изгаряне на опасни и опасни отпадъци: медицински препарати и използвано оборудване, трупове на животни, химически продукти.

Съветваме ви да прочетете: Замърсяването на околната среда от петрол и петролни продукти

Разликата между пиролизните пещи за изгаряне на боклука е, че горенето отнема много време. Принципът се основава на намаляване на съдържанието на кислород, необходимо за поддържане на пламък. Следователно горивото не гори, а бавно тлее, отделяйки пиролизен газ. Следователно второто им име е изгаряне на бездимни отпадъци.

Във втория цикъл на работа на такава бездимна пещ вече се добавя кислород, за да изгори напълно горивото.

Коя фурна да изберете?

Днес можете да намерите чертежи и схеми на пещ с дълго изгаряне с най-разнообразен дизайн, размер и производителност. Колко обаче ще бъде ефективно избраното домашно оборудване и къде може да се използва? Експертите отговарят на този въпрос по следния начин: за нежилищни помещения домашно приготвената фурна за пиролиза от скрап е перфектна. Тя обаче ще бъде слаба и краткотрайна.

За жилищните помещения е важна не само естетиката, но и производителността. В този случай трябва да обърнете внимание на печката в модерна модификация. Модифицираният му въздуховод и водна риза ще затоплят помещението до 25 квадратни метра. За да се увеличи ефективността и да се отоплява по-голяма къща, размерът на печката с дълго изгаряне не трябва да се увеличава. За да разрешат този проблем, те избират блокове за пиролиза на тухли. Тематично видео за това как да направите печка със собствени ръце:

Пещта за пиролиза определено изисква много знания, ако имате идея за фурна за пиролиза със собствените си ръце. И ще се появи първото число от списъка със знания - разбиране на процеса на пиролиза. Използването на котли за генериране на газ на твърдо гориво в частните домакинства стана популярно. На купувачите обаче се предлагат само изчисления на ефективността и достойнството на инсталациите. Трябва да знаете, че термичното разлагане на дървесината се случва в почти всички случаи на нейното изгаряне.

Домашни конструкции

Ревностните собственици правят градинска фурна за изгаряне на боклук със собствените си ръце в личните си парцели. Ще свърши метална цев или парче желязна тръба с голям диаметър.

За основата според размера на дъното на бъдещата пещ се вкопава вдлъбнатина в земята, приблизително върху щика на лопата. По периметъра те са облицовани с тухли, върху тях е инсталирана камина. Отдолу се пробиват дупки за продухване. Добре е, ако домашната печка е оборудвана с врата за добавяне на гориво и събиране на останалата пепел.

Капак с вграден комин ще ви бъде полезен. Характеристики, външен вид, практичност на такъв домашен дизайн зависят от уменията на капитана, материалите и инструментите.

Метална цев

По-лесно е да направите градинска печка за отпадъци от двусталитров метален варел. Колкото по-дебели са стените му, толкова по-дълго ще служи. По същата причина е важно тя да не ръждясва.

Стар нагревател

Стара печка за сауна ще служи като печка за боклук в страната. Ако обичате да давате на нещата втори живот, вместо да ги изхвърляте, тази опция е добре.

Същността на фурните за пиролиза

Възможно е да прочетете правилно чертежа на пещ с дълго изгаряне и на негова основа да направите висококачествено отоплително оборудване, ако разберете цялата същност на процесите, протичащи по време на пиролизата на разлагането на горивото. Той напомня смътно на крекинг на масло, но се извършва с твърди горива в малко по-различен температурен диапазон.

Пиролизата на твърдо гориво се извършва при температура от 450 ° C и при условия на недостиг на кислород. Резултатът е газ, състоящ се от дървесни фракции. Температурата на запалване е значително по-висока в сравнение с енергията, която се отделя при изгаряне на твърдо гориво. Това определя високата ефективност на отоплителното оборудване (80-85%).

Етапи на трансформация на енергийния носител.

Принципът на работа на пещ с дълго изгаряне се основава на следните етапи на пиролиза на твърдо гориво:

 • изсушаване на енергийния носител;
 • директно пиролиза;
 • изгаряне на светлина, летлива фракция и паралелно карбонизиране на горивото;
 • разлагане на тежки фракции до летливо състояние;
 • Редукционна реакция при температура от + 400 ° C.

В резултат на последната реакция се получава чист водород, въглероден окис. В резултат на тяхното окисление се отделя голямо количество топлина. Устройството на пещ с дълго изгаряне обаче трябва да бъде организирано по такъв начин, че температурата в нея да не пада под + 250 ° C. В противен случай въглеродният оксид и водородът няма да се окислят, но ще излязат навън, без да се откажат от своята част от топлината.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни