Защо печката пуши: какво да правим, ако в къщата няма течение в печката, когато се запали


Проблеми с дизайна на пещта

Ако печката все още пуши, дори когато противопожарната врата е отворена, трябва да помислите за компетентността на производителя на печката, който я е оставил. Най-честата грешка на неопитните майстори не е достатъчно широка

... Размерите му зависят по-специално от мощността на нагревателното тяло. Например, за печка с капацитет от 3,5 до 5,2 kW, диаметърът на комина трябва да бъде най-малко 189 mm, а площта на напречното сечение (ако е правоъгълна) трябва да бъде най-малко 0,028 m². В противен случай газовете от въглероден окис ще излизат навън не само през тръбата, но и през горивната камера.

Причина 6 - изгарянето не се извършва във фурната

Понякога можете да наблюдавате подобно явление, когато части от дим и искри излитат от фурната на цели изблици. Това се дължи на факта, че горенето в пещта не се случва в самата камина, а в димните канали и е с импулсивен характер.

Премахването на тази причина зависи от конкретната фурна. Няма универсално решение. В някои случаи ще помогне лесен контрол на течението. Много печки обаче ще „стрелят“ усилено при всяко течение. За да се справите с проблема, можете просто да опитате да положите по-малко дърва за огрев. По-добре е, отколкото да чакате печката да стреля и стаята се изпълва с дим.

Основните причини за дима

Може да има няколко причини, поради които димът не отива в комина, а в стаята:

 • Използва се сурово дърво. Решаването на този проблем е лесно - просто трябва предварително да се погрижите за изсушаването на дървата и да съхранявате горивото под навес.
 • Размерите на комина и горивната камера са неправилни. Струва си да се създадат чертежи въз основа на стандартното съотношение: с камина с размери 70 на 70 см се прави комин с диаметър 110 мм.

Ако пушекът пуши, проблемът може да е в прекалено големия размер на пепелника. За да работи печката правилно, тя трябва да бъде направена 3 или повече пъти по-малка от камината.

 • Коминът не е достатъчно дълъг. За висококачествено изпълнение на сцеплението външната тръба трябва да се издига на 1,5-2 метра над покрива.
 • Тръбата е замърсена. По време на работа в комина се натрупват различни вещества, които трябва периодично да се отстраняват.Ако има неправилно излизане на дим от печката, което не е свързано с конструктивните характеристики, е необходимо да проверите комина и да предприемете няколко превантивни действия.

Фактори за генериране на дим

Защо печката може да пуши?

Възможни причини за дим са банални запушвания в комина.

Ако течението в комина спре или падне рязко, погледнете вътре - там се появяват големи отломки. Това се случва, ако над тръбата не е монтирана защитна капачка. Липсващият елемент води до навлизането на въглероден окис в помещението. При ветровито време въздушните течения създават турбуленция в комина, а при тихо време в къщата няма димни облаци.

Дърпа, но не там

Ако печката не е била използвана дълго време, може да възникне ефектът на „обратна тяга“ - натрупаната в комина студена въздушна кутия не позволява на топлата струя да премине през нея, а димът навлиза в стаята. Какво да правя? Увеличете температурата в тръбата! За да направите това, отворете капаците, преди да добавите гориво - и хвърлете горяща хартия през вратата за почистване.

Защо желязната печка пуши, когато вратата се отвори

Коминът ще се загрее, нагрятият въздух ще се покачи и тягата ще бъде възстановена. Ако това не се случи, операцията трябва да се повтори отново. Но сега хартията трябва да бъде хвърлена директно в тръбата директно от покрива. След като огънят угасне, запалете факла в горивната камера и вижте къде отива димът.

Предлагаме ви да се запознаете с: Колкото по-добре да боядисате банята вътре

Ако излезете навън, тогава можете да положите дърва за огрев.Специална дюза - дефлектор - ще помогне да се изключи появата на обратен поток. Това е цилиндричен метален продукт, който се монтира на комина отгоре. Благодарение на своя дизайн, приставката създава зона с ниско налягане, увеличавайки тягата.

Как да определите задната тяга в комина?

Обратната тяга в комина се формира в пещта по време на изпичане, ако не е загрявана от няколко дни.

В комина се образува „въздушна брава“, която предотвратява изтичането на дим. Нарушение възниква в система с всякакъв дизайн, независимо от температурата на въздуха извън жилището. Какво да правя в този случай? Обратната тяга се елиминира чрез нагряване на въздуха в комина. Това може да стане по няколко начина:

 • отворете най-високата клапа на тръбата;
 • разкрийте прасето, което е на тавана;
 • ако първите два метода не са дали желания ефект, трябва да хвърлите няколко осветени парчета хартия през комина отгоре.

При редовно използване на системата не се получава обратна тяга на димоотводите.

Как да проверите комина

Ако пуши дим в стая от печка, проверката започва с този елемент:

 • Проверява се наличието на чужди предмети. Често простото присъствие на предмети, блокиращи комина, възпрепятства нормалното функциониране.

Има специални препарати за почистване на сажди

 • Определя се наличието на сажди по стените на комина. Образуването на това вещество има изключително отрицателен ефект върху силата на сцепление. Причината може да е неправилна конструкция на комина или нередовно почистване.

Появата на сажди след продължителна експлоатация без почистване или използване на нискокачествено гориво може да бъде отговорът на въпроса защо фурната пуши през вратата.

Препоръчваме ви да изучите и тази тема:

Устройство за пушене на тухли: проектиране и строителни схеми

След като сте решили да оборудвате ъгъл в страната, където можете да готвите ароматни храни, не е необходимо да купувате малки пушалки, представени в специализирани магазини. Можете да построите пушалка със собствените си ръце от тухли - надеждна конструкция, която също може да се превърне в градинска декорация. Чертежи и прости инструкции стъпка по стъпка за извършване на работа ще ви помогнат да създадете модел сами.

Ако газовият котел пуши

В допълнение към грешките, свързани с неправилен монтаж на оборудването, качеството на горивото играе важна роля в работата на уреда. Този проблем е особено важен при използване на втечнен газ от бутилка.

След изгарянето на чисто гориво остава малко количество сажди. Натрупаните в тръбата люспи от това вещество могат лесно да бъдат отстранени. Достатъчно е да почукате по комина отвън и да отстраните разпадащите се сажди през техническия прозорец.

След изгаряне на газ с голям брой примеси по стените на комина, постепенно стесняване на лумена, мазни сажди се залепват. Почистването на това вещество е доста трудно. Обикновената четка за тръби може да е безполезна. В такава ситуация най-добре би било да разглобите и почистите пушача отделно.

Доста често газовият котел пуши поради неправилно регулиране на интензивността на пламъка. Ако потребителят, в нарушение на всички инструкции, включи горелката на студен котел с пълна мощност, тогава появата на дим ще бъде естествен резултат. Проблемът може да бъде избегнат чрез постепенно повишаване на температурата на горене след подпалване.

Светва, но не в камерата

Случва се така, че искрите изведнъж започват да излитат от горивната камера и след тях се появяват струйки дим. Обикновено това се случва, когато процесът на горене се премести от горивната камера към димоотвода. Най-често този недостатък се отстранява при регулиране на сцеплението. Но понякога дори при силни въздушни течения печката продължава да пуши и да искри. Опитайте се да поставите по-малко дърва в горивната камера: проверете експериментално колко гориво ще бъде оптимално за нормалната работа на печката.

Други причини

Димът може да влезе в къщата, ако в камината се забие твърде много дърва за огрев и входът на кладенците е блокиран и горивото все още не е имало време да се запали.

Как да бъдем тук - те решават според обстоятелствата.

Ако дървата за огрев просто изгарят, можете внимателно да извадите няколко големи трупи (ако от тях идва дим, изнесете ги на улицата).

https://youtu.be/pHnKO7iYNK0

Когато горивото започне, се използва покер, с който се опитват да разбъркат купчината и да я сложат по-компактно.

Как да почистите тръба

Ако поради замърсяване печката пуши, когато отворите вратата на камината, можете да направите едно от следните:

 • Извършете механично почистване. Ако слоят сажди надвишава 2 мм и навън има безветрено време без валежи, можете да работите със скрепер и след това да почиствате тръбата с четка с нежни движения. Ако запушването не се отстрани по този начин, трябва да се използва гюле, завързано за кабела, и да се хвърли в отвора на тръбата.
 • Да се ​​прибягва до химически състави под формата на прахове, течности или брикети. Подходящ, ако има плака с не повече от 2 мм.
 • Използвайте специално оборудване. Той създава силно налягане на водата, която ще събори всички чужди предмети и ще премахне плаката.

Съветваме ви да прочетете какво да правите, ако котелът издухва през комина на нашия портал.

Тежестта се използва и за определяне на мястото, където се е образувал запушване в тръбата, което влияе върху пушенето на печката.

Следните публикации ще допълнят идеално този материал:

Дим в тухлена печка

Защо тухлена печка пуши, когато вратата се отвори? Причините до голяма степен съвпадат с неизправностите на конвенционалната фурна и се отстраняват по аналогия с нея.

Лошо решение

Използването на обикновен циментово-пясъчен хоросан за обикновени ремонтни дейности е неприемливо. Не издържа на силни термични натоварвания и агресивни влияния на околната среда. А въглеродният окис, който ще проникне през пукнатините в зидарията, е опасен за човешкия живот. Забранено е използването на фурната в дефектно състояние. Елиминирането на такива грешки се превръща в цялостно повторно полагане на фурната или безкрайни козметични ремонти.

За нормална работа на фурната са ви необходими:

 • варов разтвор - за основата и комина,
 • глина,
 • зидарен пясък.

Много внимание се отделя на метода на приготвяне, баланса на компонентите и консумацията на разтвора. Има пропорции за всеки елемент и модел на конструкцията.

Големи шевове при полагане

Използването на стари сухи тухли или големи шевове по време на изграждането на пещта допринася за бързото разрушаване на конструкцията на пещта. Адхезията между материалите първоначално е отслабена, появяват се пропуски, които трябва да се проверяват и укрепват всеки сезон. Същите проблеми възникват в новите фурни, които не са достатъчно изсушени преди употреба.

Липса на подплата

Липсата на облицовка намалява периода на необслужвана работа на тухлени пещи, ако пещта е направена от чугун или стомана. Последствията не са критични. Такива печки просто се проверяват по-често и възникналите проблеми се елиминират.

Пукнатини

Пукнатините на тухлената печка са предварително изчеткани с метална четка към твърдата повърхност на тухлата. Пространството е покрито с марж, особено в случай на мрежа от пукнатини.

Защо фурната пуши при отваряне на вратата и как да я поправите?

Пукнатини в тухлена печка

Работна поръчка:

 • повърхностна обработка с грунд - циментът се разрежда с вода до течно състояние,
 • разтворът се нанася върху повърхността,
 • пукнатините се запълват с висококачествено лепило или друг подходящ състав,
 • след изсъхване повърхността се измазва, изпълняват се планираните видове довършителни работи.

За пещни отдели се използват - огнеупорни смеси и уплътнители,

За останалото - топлоустойчиви решения.

Пукнатини в метални конструкции са допустими за метал, който все още не е счупен, с ширина не повече от 5 mm. В тези случаи пластирът е заварен. В други ситуации повредените части трябва да бъдат заменени и сглобени отново.

Предпазни мерки

Необходимо е да се почисти от образуването на плака не само тръбата на комина, но и други части на печката. Поради това трябва да се обърне внимание на следните части от дизайна:

 • В чекмеджето за пепел, вентилаторът и пространството под фурната също се образуват слоеве сажди, поради което печката може да пуши.
 • Няма да е излишно да проверите структурата за недостатъци и пукнатини, които биха могли да се образуват поради неправилно сглобяване на пещта. Коригирането на тези недостатъци ще помогне за правилното насочване на течността на дима.
 • Понякога печката пуши, защото вратата не приляга достатъчно плътно. В този случай или елементът се подменя, или повърхността на печката се изравнява.

Като гориво трябва да се използват само висококачествени суровини и да не се заменят с дървени стърготини и слама.

Отстраняване на неизправности на модели с твърдо гориво

Котлите на твърдо гориво могат да имат същите причини за дим, свързани с комина, както описаните по-горе газови уреди. При изпичане е необходимо да се използват добре изсушени суровини. Трябва да се съхранява на добре адаптирани места с ниски нива на влажност. Не използвайте синтетични материали като гориво.

Котлите на дърва като Buderus Logano SW, Stropuva S и Zhitomir D трябва да се изгарят само със суха дървесина. За да можете да използвате различни видове гориво, трябва да закупите комбинирани устройства като KST или Smoke. Можете да експериментирате със степента на отваряне на портата в модели с горещ въздух, такива. Ако се появи дим, увеличете отвора на комина.

Осигурете подаване на въздух към котелното помещение. От съображения за безопасност прозорецът трябва да бъде постоянно отворен по време на работа на котела през отоплителния сезон. Апаратът за твърдо гориво трябва да се почиства редовно. Това е особено вярно, ако става въпрос за въглища или дизел, работещи при добив, тъй като тези видове горива особено бързо запушват горелката.

Пукнатини по стените и в комина

С течение на времето върху вътрешните стени на пещта се утаява дебел слой сажди и зидарията започва да се напуква под въздействието на топлинни натоварвания. Взети заедно, всичко това също може да е причина за дим. Можете да опитате да използвате трепетлика за премахване на сажди. Изгарянето им е придружено от много висока температура, при която отлаганията върху комина се разхлабват и се извършват заедно с дима.

Този метод обаче е по-ефективен като превантивна мярка: ако пепелта и саждите са се утаили в продължение на много години, тогава дърветата за осика едва ли ще помогнат. Различни химикали под формата на специални таблетки, брикети или пелети също не са панацея. Най-доброто от всичко е механичното почистване. За да направите това, ще трябва да закупите инструменти - сърцевина, стъргало и ерш на гъвкав кабел.

Не забравяйте да отворите всички капаци и да затворите всички врати, преди да започнете работа. След като сте фиксирали покрива, свалете капачката от тръбата и отстранете саждите на разстояние, където ръката ви може да достигне. След това поставете ерш в комина и, превъртайки, постепенно го преместете надолу и надолу. Ако попаднете на препятствие, което не можете да пробиете, използвайте ядрото.

Пукнатините трябва да се поправят! Дори едно дете може да направи решение за печката, което е необходимо, за да ги прикрие. Смесете добре пресятия пясък и обикновената глина в съотношение 2: 4, разбийте бучките и след това напръскайте с малко вода. Консистенцията трябва да е като на пластилина, затова е важно да не се прекалява с вода.

Приготвяне на хоросан за фурна Когато покривате процепите, покрийте ги с ръка от задната страна, ако е възможно, в противен случай разтворът може да попадне във фурната. Всеки път, преди да започнете да работите върху следващата пукнатина, навлажнете я малко с вода. След като хоросанът изсъхне върху зидарията, вижте дали целостта му е нарушена.

Предлагаме ви да се запознаете с: Отводняване на покрива

Как да увеличите тегленето на комина?

Има няколко прости начина за увеличаване на тягата на комина. Най-простото от тях е почистването на каналите за димни газове. Извършва се през летния сезон, тъй като при сухо топло време сажди и въглеродни отлагания се почистват по-лесно от стените на тръбите. Превантивните манипулации се извършват със специално устройство - стоманено въже с метален ерш и грузило отдолу. Чрез входа се извършват възвратно-постъпателни движения с четка, докато саждите, остъргвайки стените, влизат в пещта. През лятото се препоръчва да се извърши друга работа:

 • уплътняване на димоотводи - отстраняване на пукнатини и пукнатини чрез покриването им с разтвор;
 • монтаж на регулатор на тяга на изходната тръба. Устройството ще регулира качеството на отстраняване на продуктите от горенето, независимо от метеорологичните условия;
 • монтаж на дефлектора в горната част на тръбата. Процедурата осигурява спад на налягането и подобрено сцепление;
 • закопчалки за коминни лопатки. Мярката предпазва системата от проникване на валежи вътре и има характерна структура, от която отстранява газовете по течението на вятъра.
 • фиксиране на вентилатора за подобряване на тягата на битовия комин. Устройството работи на принципа на създаване на въздушен поток вътре. Устройството е свързано към електрическата мрежа, като се спазват предпазните мерки.

При спазване на технологията на работа, последователността на проектиране на камината, димът не се образува. Намерен ли е проблем? Опитайте се да го идентифицирате сами, следвайки горния алгоритъм.

Рейтинг на статия

Как да направите комин за печка през стената

Ако по време на търсенето на причината, поради която фурната пуши при отваряне на вратата, се установи, че проблемът не е в замърсяването, значи въпросът е в грешен дизайн.

Можете сами да направите и инсталирате комин. За печка с бурканчета металната версия е по-подходяща от тухлената. За тези цели най-подходяща ще бъде легирана стомана със специално покритие, което предпазва повърхността от въздействието на оксиди. Просто не използвайте алуминиева тръба - тя ще се стопи.

По време на производството ще ви трябват следните елементи:

 • Метални тръби за основата на комина. Подходящ е диаметър 16 см.
 • Докинг колене. Техният брой ще зависи от това колко пъти посоката на тръбата ще бъде обърната.
 • Защитна капачка за горната част на комина.
 • Джоб за конденз.
 • Уплътнител за шев.
 • Тръбна скоба.
 • Топлоизолация.

Чертеж за производство на комин за печка през стената

След като всички материали са готови, можете да продължите с инсталацията:

 • На първо място, в стената е направен проходен отвор. Освен това, ако стената е дървена, се монтира специална метална кутия с отвор в центъра, който е с 5 мм по-голям от диаметъра на тръбата. За тухлена стена се използва проходно стъкло.

Кутията е пълна с базалтова стъклена вата, а дупката е запълнена с азбестови ленти.

 • След това първата секция на тръбата се поставя върху разклонителната тръба. В същото време дизайнът се допълва от топлоустойчиво уплътнение и специална скоба, която ще предотврати пробива на газове.
 • Поставя се коляно, което води тръбата към стената.
 • След извеждането на тръбата се поставят разклонителна тръба и коляно.

Пример за външна тръба за комин

 • В процес е изолацията на външната коминна тръба. За да придадете стабилност, можете да фиксирате конструкцията със скоби.
 • В горната част на тръбата се поставя защитна капачка.

След като разбрахте как коминът е монтиран през стената, можете също да обърнете внимание на опциите за комина през прозореца за печката и през покрива.

По този начин, след като сте проучили всички необходими инструкции, можете да предприемете редица действия за почистване на готовата тръба или да създадете нова. Такива мерки ще помогнат да се отървете от дима на печката.

Препоръчваме ви да изучите и тази тема:

Печка за отработване: плюсове и минуси

Много шофьори, с настъпването на студения сезон, възниква естествен въпрос - как да се затопли гаражът, особено ако той няма централизирана отоплителна система или отоплителната мрежа работи достатъчно далеч, за да може да се свърже с нея. В този случай на помощ ще дойде опцията за инсталиране на фурната. Най-често за малки помещения, в които няма постоянен престой на хора, за целите на отоплението се използва най-практичният и евтин вариант на пещта - печка за печене на отпадъчни нефтени продукти.

Препоръчваме ви да изучите и тази тема:

Направи си сам печка в гаража: опции за дърва и отработка

През зимата е много студено да сте в гаража, затова много шофьори инсталират домашно приготвени печки в стаята. Тези фурни бързо загряват гаража и могат да се използват за приготвяне на храна. Най-често гаражите инсталират печки на дърва или отработено масло.

Етикети: врата, дим, ютия, отваряне, печка, защо

«Предишна публикация

Когато печката може да пуши

Вътрешният дим винаги е влошаване или липса на течение. Неправилното движение на димните газове се дължи на няколко причини.

При добро сцепление горивото изгаря напълно, генерирайки максимална топлина. Ако е лошо, печката пуши. Няма достатъчно кислород за горене, образуват се летливи продукти от горенето (дим), които се втурват в зони с ниско налягане и висок вакуум - в помещението.

Една от основните причини за дима от новите печки е нарушение на системата за изпускане на дим. Тръбите се монтират в съответствие със следните параметри:

 • Височина на комина - 500 mm над най-високата точка на покрива с разстояние на билото до 150 cm.
 • Височина на комина = височина на билото, ако разстоянието между тях е 150-300 cm.
 • Не по-ниско от 10º спрямо хоризонта на билото, на разстояние повече от 300 cm от него.
 • Минималната дължина на димоотвода е 5 метра от печката.
 • Ако коминът е на повече от 120 см над нивото на билото, тогава той е укрепен със стрии.

Ако фурната е инсталирана в стая със затворени пластмасови прозорци и

Без вентилационни канали се случва следното:

 • отоплителното устройство изтегля въздуха за горене от стаята;
 • с течение на времето се образува липса на кислород, настъпва разреждане;
 • въздушните потоци се втурват през комина;
 • печката угасва, стаята се изпълва с дим.

Много собственици на домове инсталират абсорбатора само в често използвани функционални зони - кухнята и банята. Въпреки това, отделен канал е оборудван и на други места, където се изисква движение на въздушни маси: в парна баня, пералня, котелно помещение.

Рядък е случаят, когато две къщи за отопление са инсталирани в къща с общ канал за отвеждане на дим без разделяща преграда. Когато димните потоци тръгнат един към друг, една от печките ще пуши. За да се предотврати сблъскването на въздушните маси и създаването на турбуленция, под тръбата е монтирана разпределителна кутия. С преграда не е нужно да загрявате печките на свой ред.

Грешката на майстора на печката води до нарушаване или отслабване на сцеплението, в резултат на което димът навлиза в стаята. По-често от други има три грешни изчисления:

 • грешен участък на комина: диаметърът на минималния хлабина на тръбата за баня е 100 mm, за къща - 150 mm;
 • занижено местоположение на входа към кладенеца спрямо ръба на вратата - димът навлиза в стаята, трябва само да се отвори печката;
 • използването на елементи от различни секции и форми при сглобяване на комина - въздушната турбуленция възниква в ставите.

Ако първите три грешки бъдат отстранени чрез повторно полагане на печката от капитана, тогава пропуските могат да бъдат отстранени сами.

Защо печката пуши и как да се справим с нея?

Ако преобладаващите ветрове се определят по време на строителството на сградата, комините се монтират от наветрената страна. В противен случай във билото се появяват въздушни вихри, насочени надолу, издухвайки дима в лумена на комина. Това може да се избегне чрез спазване на SNiPs за инсталиране на комини.За да се компенсират поривите на вятъра, без да се възстановява комина, се използва дефлектор против вятър.

Предлагаме ви да се запознаете с: Камина за камина (53 снимки): проекти за камина за печки, стойка за дърва за дома

Има златно правило: преди да премахнете дима, трябва да решите в кой момент печката е започнала да пуши. Това ще помогне да се идентифицира повредата и бързо да се поправи. Има 3 опции кога печката може да започне да пуши.

При разпалване

https://youtu.be/QX_6bTDgz6E

През зимата печката най-често започва да пуши при запалване, тоест веднага след запалването. Този проблем възниква при печките, които се използват периодично. Например, единицата е в селска къща или баня.

При отваряне на вратата

Старата използвана печка работи нормално, но вратата беше отворена малко и започна да тече колона дим - най-вероятно температурата в гледката е повече от оптимална. Това често се случва с железни печки, които са в гаража.

Първо трябва да погледнете в горивната камера (мястото, където се полагат дървата за огрев) - тя ще бъде напълно изпълнена с бял пламък или жълто-червени вълни, които отиват в градушката.

С вятъра

При нормални условия, когато всичко е инсталирано правилно, дори силен вятър не трябва да допринася за дима на печката. Ако това се случи, тогава вятърът духа в тръбата. Ефектът се нарича „преобръщане или отслабване на тягата“.

Практически съвети за избор на дърва за огрев и подпалване

Печката в банята може да пуши и поради неправилно подпалване. За да избегнете пушенето, е достатъчно да следвате някои прости правила:

 • Почистете пепелника и горивната камера. Това трябва да се прави преди всяко използване на фурната.
 • Отворете резето и поставете огъня за разпалване върху решетката. Факел, брезова кора или сух чипс ще свършат работа.
 • Отворете леко вратичката на вентилатора и запалете запалването. След това заредете горивната камера с дърва. Поставете ги в тесни хоризонтални редове.
 • Затворете горивната камера и отворете докрай вратата на вентилатора.
 • Презаредете дърва за огрев за 30-40 минути. През това време предишната партида трябва да изгори до груби въглища. Опитайте се да не отваряте горивната камера в интервалите между разделителите, така че студеният въздух да не навлиза в печката.
 • Регулирайте процеса на горене с вентилатор и клапан. Пламъкът трябва да е спокоен, със сламенен цвят. Ако огънят пребледнее, трябва да затворите вратата на вентилатора - това ще намали притока на въздух. Ако се стъмни, тогава вратата трябва да се отвори.
 • За последната отметка е най-добре да използвате трева за трева. Те образуват дълъг пламък и изгарят натрупаните сажди.
 • След като последната партида дърва за изгаряне изгребете останалите въглища върху решетката. Резето може да се затвори, когато въглищата са потъмнели и над тях не се появяват синкави светлини.

Важно! Не се препоръчва прегряване на фурната. Очевидни признаци на прегряване са фитинги от червен чугун, висока температура на тухлени стени (повече от 90 градуса).

Много хора вярват, че можете да отоплявате с всякакъв материал. Само да изгорят. При този подход рано или късно възниква въпросът защо печката пуши, когато вратата е отворена или при запалване. Причините могат да бъдат следните:

 • Малките отломки не изгарят напълно. Леките частици се улавят от въздушния поток и се отлагат по стените на комина.
 • Остатъците от лъскава хартия ще запушат решетката.
 • Влажните дърва за огрев причиняват прекомерно образуване на сажди.

Брезови дърва за огрев

Най-добре е да използвате сухи брезови дърва за огрев, които са приблизително със същия размер, като гориво. Подходящи са и други твърди дървета, открити в средната лента - трепетлика, ясен, елша, топола, дъб. Върбата дава малко топлина и изгаря неравномерно.

Ако сте елиминирали всички възможни причини и печката продължава да пуши, не бъдете героични и се свържете със специалист. Нарушенията в работата на печката могат да доведат не само до появата на специфична миризма, но и до отравяне с въглероден окис или пожар. Бъди внимателен!

Защо печките пушат: осем често срещани причини

 1. Какви обстоятелства съпътстват пушенето?
 2. Кога започна димът: веднага или след известно време?
 3. Колко време е изминало от началото на пушенето?

Така че други наблюдения ще помогнат при определянето на причините.
Изпаренията от печките могат да бъдат причинени от така нареченото преобръщане на течение. Обикновено това се случва, след като печката не се нагрява от няколко дни. В същото време сцеплението в миналото беше отлично. Такова време на празен ход води до факта, че въздушният поток променя посоката в противоположната и не излиза на улицата, а навлиза в жилището.

https://www.youtube.com/watch?v=ytpolicyandsafety

За да се елиминира задната тяга в комина, е необходимо своевременно да се повиши температурата на въздуха в комина. Това може да стане по няколко начина:

 • през най-високо разположената врата за почистване на комина;
 • отваряне на прасета на тавана;
 • хвърляне на запалена хартия в изхода на тръбата. Този метод се използва, ако първите два не доведоха до резултати. Това трябва да доведе до възстановяване на сцеплението.

Когато нормалната тяга може да бъде възстановена, тя се поддържа в бъдеще с редовно нагряване на печката. Тяговото преобръщане вече не трябва да представлява проблем. Можете да намерите още едно - народно - името на това явление - „въздушен шлюз“. Напълно несправедливо е да се обвинява производителят на печки за произхода му. Абсолютно не зависи от работата му и преобръщането на тягата може да се случи във всяка печка.

Причина 2 - вятър

Собствениците на къщи с печки понякога са изправени пред факта, че при пориви на вятъра на улицата в помещението се хвърля дим.

Причината може да бъде отстранена чрез увеличаване на височината на главата на комина. Промяната на конфигурацията на козирката за глава също помага.

Ако димът на печката се наблюдава от самото начало на нейното използване, тогава проблемът се крие в нейния дизайн. Грешките на майстора на печки доведоха до факта, че течението не е достатъчно силно и димът влиза в стаята. Най-вероятно напречното сечение на комина е твърде подценено.

Невъзможно е да се премахне тази причина без помощта на опитен майстор. Само добър специалист може да коригира дефекта. По-добре е, ако това може да се направи без повторно полагане, но може би все пак ще е необходимо.

Случва се печката да служи вярно в продължение на много години, но с течение на времето постепенно започва да пуши. И колкото по-нататък, толкова повече. В този случай причината се крие в стареенето на конструкцията. Саждите и пепелта постепенно се натрупват в комина и стесняват участъка. Може би вътрешната облицовка на комина е рухнала.

За да премахнете тази причина, можете сами да почистите фурната. Необходимо е да се отстранят саждите на всички достъпни места, да се освободи коминът от срутените зидани елементи, да се запечатат всички пукнатини, довели до разхерметизиране на пещта с разтвор на фурната. Ако всички взети мерки не са възстановили сцеплението, тогава не можете да направите без помощта на квалифициран майстор. Той ще огледа професионално печката и комина и ще намери начин да отстрани дефекта.

Случва се така, че когато вратата на фурната е затворена, тя изобщо не пуши или се наблюдава много малко дим. Но ако отворите вратата, веднага печката започва да пуши силно. И това се случва през цялото време. Сега трябва да разберете защо печката пуши, когато вратата е отворена? В този случай причината е некачествената зидария на печката.

Схемата на пещта, където грешната тяга се дължи на подценявания вход на първия кладенец

Тъй като в структурата, показана на фигурата, горният ръб на отвора на вратата е забележимо по-висок от горния ръб на входа на кладенеца, по-лесно е потокът от дим да излиза през вратата. И ако проблемът не се прояви със затворен отвор на пещта, тогава с отворен димът е много силен.

Посочената причина се елиминира чрез пренареждане на входа на кладенеца. Той трябва да бъде разположен така, че горният ръб да е с няколко сантиметра по-висок от горния ръб на отвора на вратата.

Повторното полагане на входа на кладенеца не винаги е възможно. Следователно можете да използвате друг метод.Вътре в пещта трябва да изградите стена, чийто горен ръб ще бъде по-висок от горната част на вратата на пещта със същите няколко сантиметра. Това ще доведе до добро течение и в кладенеца ще се влее поток от дим.

Поставяне на допълнителна стена вътре в пещта за увеличаване на сцеплението и премахване на дима

Понякога можете да наблюдавате подобно явление, когато части от дим и искри излитат от фурната на цели изблици. Това се дължи на факта, че горенето в пещта не се случва в самата камина, а в димните канали и е с импулсивен характер.

Защо печката пуши, когато вратата се отвори?

Премахването на тази причина зависи от конкретната фурна. Няма универсално решение. В някои случаи ще помогне лесен контрол на течението. Много печки обаче ще „стрелят“ усилено при всяко течение. За да се справите с проблема, можете просто да опитате да положите по-малко дърва за огрев. По-добре е, отколкото да чакате печката да стреля и стаята се изпълва с дим.

https://www.youtube.com/watch?v=ytadvertise

Ако има две печки, за които се използва един общ комин, тогава пушенето в такава ситуация вероятно се дължи на факта, че в комина няма кутия за свързване.

Монтаж на разпределителна кутия в общ комин за две пещи

Димът в печките може да се наблюдава през малки пукнатини, които са се образували на кръстовището на зидарията с различни елементи на печката. Печката обаче не пуши поради наличието на пукнатини. Димът в този случай се обяснява с причината, която се разглежда под номер 4. И въпреки това е необходимо да се борим с пукнатините. За запечатването им се използва разтвор на фурната.

Процедурата е следната:

 1. Разтворът се приготвя от пясък и глина, които се смесват в равни пропорции. Към сместа се добавя малко количество вода, така че консистенцията да е достатъчно плътна. Разтворът трябва да се омеси добре с ръце.
 2. Трябва да отворите вратата и да премахнете халбите. Всяка празнина трябва да се навлажни с вода непосредствено преди запечатването.
 3. Трябва да залепите лявата си ръка в горивната камера. Дланта ще трябва да затвори пукнатините отвътре. За това можете да използвате и парче метал. Слотовете са затворени, за да се предотврати изтичането на разтвора във фурната.
 4. Когато празнината (или част от нея) бъде затворена, можете да преминете към следващата. Отново започва с намокряне и т.н.
 5. Ако на изсъхналия пресен разтвор се появят пукнатини, не се притеснявайте: това е естествено явление. Те трябва да бъдат запечатани с разтвор на фурната. Може да се наложи процедурата да се повтори няколко пъти.
 6. Ако на местата, където са се образували пукнатини, има варовик, първо трябва да се отстрани. Разтворът на фурната няма да издържи дълго на такова покритие. Лежи само върху почистена, предварително навлажнена повърхност.
 7. Силно не се препоръчва да се опитате да подсилите шевовете с метални ленти. Той бързо се загрява и разширява, следователно, намирайки се в изсушения разтвор, това просто ще доведе до факта, че целият шев ще падне от процепа.

Заключение

Покрихме 8 от най-често срещаните проблеми с пушенето на печката. Обобщавайки, се надяваме, че въпросът "защо печката пуши и какво да правя?" тази статия е напълно отговорена.

Печката е основният атрибут на банята. Колко топлина и пара ще има в парната, зависи от нейната работа. Следователно трябва да му се обърне специално внимание. Понякога може да има проблеми с печката, а основната е появата на дим в стаята. За да го премахнете, трябва да знаете възможните причини, поради които печката пуши във ваната.

Видове пещи

Необходимо е да изберете кой тип печка ще бъде инсталиран на етапа на изграждане на банята.

Днес има различни видове печки, но най-често се избират традиционни, работещи на дърва. Такива фурни създават несравним комфорт. И разбира се те са модернизирани с течение на времето.

Защо печката пуши, когато вратата се отвори?

Много собственици на сауни предпочитат тухлени печки. Достатъчно трудно е да го направите със собствените си ръце, тъй като този бизнес изисква опит и познаване на нюансите. По правило от самото начало на използването на каменна печка възникват проблеми с отоплението.Най-често липсва жажда и в резултат димът отива във ваната.

Доста често във баните можете да намерите домашно приготвени железни печки. Често те се правят по занаятчийски метод с помощта на заваряване. Ако това е направено от професионалист, тогава няма да има проблеми по време на работа и можете спокойно да се насладите на процедурите за баня. Не си струва да спестявате на печката, в противен случай можете да получите абсолютно неизползваем дизайн.

Дори на етапа на проектиране на парната баня е необходимо да закупите печка. Самата баня се изгражда в зависимост от характеристиките на нейния дизайн. В допълнение, печката влияе върху това каква топлоизолация на помещението да се организира, каква конструкция да се направи покривът на сградата, къде да се води комина.

Фурната трябва да бъде инсталирана на здрава и огнеустойчива основа. Най-добре е да инсталирате печката върху бетон. Непременно трябва да се монтира топлоизолация пред вратата на печката и да се покрие с метален лист. Строго е забранено да поставяте печката близо до дървени стени. Обикновено за него се отделя отделна стая.

След като печката заеме мястото си, те започват да монтират коминната тръба. Най-добрият вариант е права тръба, тъй като осигурява надеждно сцепление и няма причина печката да пуши във ваната. Най-добрият вариант би бил, ако инсталирането на комина се извършва от специалист, тъй като това е доста трудна задача.

Проблемът е в тръбата

Ако по време на първото използване печката в банята пуши, тогава причината за проблема е неправилна инсталация или грешки в дизайна. Тук трябва да потърсите съвет от майстора.

Причината, поради която печката пуши във ваната, когато вратата е отворена, може да се крие в комина. Според всички правила коминът трябва да завършва над билото на покрива. Ако това правило бъде нарушено, тогава работата на печката за сауна ще бъде неефективна. За да се реши този проблем, е необходимо да се увеличи височината на тръбата. Тръбата може да бъде направена от тухла или неръждаема стомана.

Случва се печката да пуши при силен вятър. В този случай причината може да бъде липсата на защитна капачка на тръбата. За да проверите дали това наистина е проблемът, поставете два камъка върху тръбата, а отгоре върху тях шисти или лист желязо. Ако печката е спряла да пуши и пламъкът в нея е ярък и еднороден, тогава проблемът е в липсата на защита на комина.

Нарушение на технологията на зидария на печки

Нарушение на технологията за подреждане на фурната
Нарушение на технологията за подреждане на фурната
Ако нова печка пуши, най-вероятно при нейното полагане са били нарушени някои технологични норми и стандарти. Може би са създадени твърде тесни отвори за комини или дизайнът на кладенците на пещта е нарушен. За съжаление да се отървете от това със собствените си ръце не е възможно. Фурната ще трябва да бъде преместена отново.

Погрешни изчисления по време на полагането на печката добре - какво да правя сега?

В някои случаи димът попада в къщата в момента, когато вратата на горивната камера е отворена. Когато вратата е затворена, газовете от въглероден окис се евакуират както обикновено. В този случай причината се крие в неопитността на майстора на фурната.

Когато вратата се отвори, се получава дим, ако входът на кладенеца е разположен твърде ниско и най-краткият път за нагрят въздух с въглероден окис тече към вратата на камината.

Предлагаме ви да се запознаете с: Комин за баня: кой е по-добре да изберете

За всеки отговорен човек, когато печката в къщата пуши, какво да се направи е основният и първостепенен въпрос. Проблемът може да бъде решен, ако вътре в камината е изградена стена, чийто горен ръб ще бъде с няколко сантиметра по-висок от горния ръб на вратата.

печката в къщата пуши какво да се прави

По този начин горещият въздух с въглероден окис ще се придвижи към отвора на кладенеца дори когато вратата на пещта е отворена.

В статията разгледахме най-вероятните причини за образуване на дим в къщата, както и какви начини можете да се справите с него. Прави впечатление, че в повечето случаи работата не е трудна и може да се извърши самостоятелно.

Не сте си задавали въпроса: защо печката пуши? Така че имате късмет. До този момент късметлия. Но всеки момент всичко може да се промени и тогава ще дойде главоболие, наречено „печката пуши“. Какво да правя? Издържах този тест и ще споделя с вас, така че вие, читателю, да знаете как да избегнете този проблем.

Как започна всичко?

Един от най-неприятните моменти от моя провинциален живот настъпи в мразовита вечер в началото на март 2014 г. Както обикновено започна да пали печката. Хвърлих няколко трупи в горивната камера. Подпалете брезова кора. Огънят започна бавно да се люлее, с малкия си пламък той вдигна нови парчета кора, стигна до дървените клонки.

Всичко е както обикновено. Отидох за въглища. Върна се след петнадесет минути. И в очите ми се появи ужас. Всичко наоколо е в дим. Пушете изцяло във всички стаи. Не е възможно да се диша. Не мога да видя нищо. Истинска димна завеса. Като в мъгла. С голяма трудност отворих прозорците и вратите. Започна да се задавя. Трябваше да избягам на улицата.

Затова бягах няколко пъти. Докато не изхвърлих всички трупи. Измина час. Димът изчезна.

Ясно е: има проблем с котела. Запалих дървени трупи няколко пъти и отново и отново димът се изливаше от печката в стаята. Не исках да слизам по тръбата. Нощта премина в студена къща. Благодарение на електрическия нагревател, спасен. Сутрин на съседите за помощ и съвет. Препоръчаха да отидат при печника Василий. Той знае всичко, ще го разбере. Отидох.

Защо печката пуши?

Благодаря на интернет за неговите познания. Прочетох го, започнах да разбирам, че проблемът е в липсата на сцепление. Определено я няма. Внасяте горяща кибрит в пещта и не виждате отклонението на пламъка.

Защо няма жажда? Причините може да са няколко, но същността е една и съща. Някъде нещо е изчукано и не позволява на въздуха да премине.

Започна да разбира как всичко е направено с мен. Печките са различни. Но всеки трябва да има място за почистване на сажди. Навсякъде пишат за почистване на врати. Нямам ги. Върнах се при съседите. Вместо врата в стената те имат тухла, която изпълнява тази задача. Изваждате го и почиствате всичко. Трябва да е близо до котела. От противоположната страна започвам да сондирам стената и да търся грапавост. Изглежда го е намерил. Разкъсвам тапета от стената. И аз виждам това.

Тук това е заветна тухла. Определено има. Изваждам го и започвам да почиствам съдържанието на каналите на фурната. Извади три кофи с непонятен боклук, примесен с пепел. Сега трябва да има успех, чистя от много време. Запалвам печката и нищо не се е променило. Един и същ. Причината е друга.

Е, нека започнем да разбираме по-нататък. Дойде съсед, но той не можа да ми каже нищо конкретно. С него всичко е ясно - една тухла. Вярно е, че той съветва да се намери печка и да се измести напълно печката. Не исках да понасям неудобството и допълнителните разходи. Какво означава преместване на печката? По-добре да се намери причината.

Има само един път - до покрива.

пътека до покрива на селската къща

Качи се вътре. Погледни наоколо. Има такова нещо, което включва комин от улицата и комин в печката. Нарекох тази структура компенсатор.

разширителна фуга на пещта

разширителна фуга на пещта

Защо печката пуши: какво да правим, ако в къщата няма течение в печката, когато се запали

Почуках на тръбата, която излиза на улицата, нещо падна. И с този звук. Падането изглеждаше обещаващо. Решавам да отворя и почистя съдържанието на компенсатора. Отварям го или по-точно изваждам и тухлата от зидарията. Опитвам се да правя всичко много внимателно. Почистих го. Извади две торби със сажди. Той поправи всичко и доволно се затича да запали дърва за огрев, да отопли къщата. Нямаше резултат. Димът се излива в къщата, както преди.

Предлагаме ви да се запознаете с: Как да направите печка в чертежи на баня

Отидох при съседите. Никой не знае. Всички казват, че трябва да има една тухла за почистване. Намерих го и почистих всичко там горе. Потупа тръбата и също почисти всичко. Какъв е проблемът тогава? Става по-студено. Няма решения. Втората нощ прекарва в студена къща.

Сънят не е възможен, постоянно всякакви мисли ми се появяват в главата. Причината е някъде наблизо. Но къде? Започвам да анализирам. Почистени: котел - проход на фурна - разширителен шар на покрива - комин отвън. Разбирам, че има някъде другаде непознато за мен място.Предполагам, че най-вероятно се намира на мястото, където печката излиза от стаята към покрива.

На сутринта оглеждам стената. Всичко е гладко. Тапетът отново е залепен на стената. Наистина ли може да има второ място за почистване под тях? Няма какво да правя - откъсвам част от тапета и започвам да оглеждам стената. Изненада! Намирам малка част от стената, която е покрита с хоросан и тук решавам да чукам и да търся заветната тухла.

Има много видове печки. Имам печка с вграден бойлер за отопление на вода. Според мен най-важното е комина, димните канали и точките за почистване.

Димни канали. Трябва да знаете тяхното местоположение, количество, как преминават и дали са във вашата фурна.

Ако има димни канали, тогава трябва да има места за почистване. Почистващите врати обикновено се монтират. Нямам ги, трябва да го направя. На местата, където печката е запушена, се намират обикновени тухли. Те просто се изтеглят и след почистване се поставят отново на мястото си, запечатва се с разтвор. Много е неудобно.

Имам две места за почистване. Единият е разположен на задната стена на пещта срещу котела. Вторият е в мястото на портата, на задната стена. Знаете ли какво е порта? И аз не знаех, сега знам. Какво интересно име - порта. Порта се нарича конвенционален амортисьор, който ви позволява да затворите димния канал след горивната камера, променяйки интензивността на газенето. Портата ми изглежда така.

Тази причина, може би, може да се отдаде на нарушения на технологията на зидарията на печката. Той се различава от обикновения дим по това, че се характеризира с появата на дим точно когато вратата е отворена. Това може да се обясни с неправилния дизайн на кладенците, при които тяговите потоци нарушават естествения им ход. Тоест, когато вратата е затворена, има достатъчно течение, за да изведе дима навън, а когато се отвори, силата му намалява, което позволява на печката да пуши в къщата.

С отстраняването на този проблем трябва да се занимава специалист. Тъй като най-вероятно ще трябва да преместите кладенците по такъв начин, че нивото на първия да е по-високо от отвора на вратата на пещта.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни