Как да инсталирате тухлена фурна за баня с камина от съблекалнята със собствените си ръце?

Печка с дистанционно горивна камина може да бъде тухлена, метална фабрика или метална самоделка. Ще се спрем на най-евтиния и бърз вариант - печка с дистанционна камина ще бъде направена от метал и облицована с тухли.

Инсталиране на печката във вана с дистанционна камина

Защо избрахме тази опция?

 1. На цена, нашата опция е с няколко порядъка по-евтина от всички останали.
 2. Не изисква голямо количество строителни работи.
 3. Според показателите си за изпълнение, той задоволява и най-взискателните потребители.

Не е необходимо да тухлите фабричната метална печка, тя има надеждна защита срещу получаване на изгаряния, това опростява работата, но влошава комфорта на престой в банята. Факт е, че печката се охлажда много бързо, трябва постоянно да добавяте дърва за огрев. Дървата са изгорели с пълна сила - в парната баня е прекалено горещо, огънят започва да угасва - става хладно. Домашна метална печка може да бъде тухлена - не само повишава безопасността на използване, но и значително стабилизира температурните показатели.

Друг важен момент. На много сайтове се препоръчва използването на шамотни тухли по време на работа в пещта. Правилно е. Но само при едно условие - използва се само "тежка" шамот. Факт е, че има и "лека" шамот. Издържа и на значителни температури, но има една особеност - не пропуска топлина. Такъв "лек" шамот се използва в пещи за топене, където е необходим минимален топлообмен: при много високи температури вътре в пещта температурата на външните стени се повишава незначително.

Можете ли да си представите как печката ще се отоплява във вана, изработена от "лека" шамот? Този тип тухли могат да се използват по време на изграждането на комини - не се изисква допълнителна топлоизолация. Много е лесно да се направи разлика между два вида шамотни тухли: първият е по-тежък от обикновеното червено по тегло, вторият е много по-лесен.

Сортове шамотни тухли

В нашата версия можете да се справите с обикновена червена тухла, тя е много по-евтина и във всички експлоатационни и противопожарни характеристики напълно отговаря на съществуващите държавни разпоредби.

Още няколко „уводни“ данни. Преносимата камина може да бъде както извън банята, така и в съблекалнята (стаята за почивка). За лична баня е за предпочитане вторият вариант: стаята за почивка се отоплява едновременно и има възможност да хвърлите дърва за огрев сами по всяко време. Препоръчително е да направите камина на улицата в случаите, когато непознати често се мият във ваната и не винаги е възможно да влезете в стаята за отдих.

Няколко практически съвета за избор на проект за дистанционна метална пещ за камина

Трябва да се спрете накратко върху този проблем, знаейки, че някои подробности ще ви позволят да избегнете проблеми по време на неговата работа.

СъветиСнимкаОписание
Вода за отопление.

Топлообменник-регистър за пещта, вътрешен

Резервоар за топлообменник на тръба

Много важно! Не всички камъни са подходящи за нагревателя, някои могат да отделят въглероден окис при нагряване. Има доста такива камъни, но има един универсален съвет - никога не вземайте камъни с ивици или пръски бяло!

Видео - Как да направите метална печка за баня с дистанционна камина със собствените си ръце

Фондация

Тук има две възможности.

Първият - подовете на банята вече са положени

Вариантът, да кажем веднага, не е много приятен. Как да решим проблема? Първо, трябва приблизително да изчислите общото тегло на печката заедно с тухлената зидария.

Теглото на пещта може да се намери в паспорта или каталога на производителя.

Теглото на една червена твърда тухла е ≈ 3,5 кг, зидарията ще бъде половин тухла. Няма повече нужда, такава дебелина ще осигури както нормален топлообмен, така и достатъчна структурна стабилност.

Тегло от червена тухла

Тегло на палета с тухла

Има препоръки да се направи тухлената зидария за една четвърт (за да се постави тухлата на ръба), но не бихме я препоръчали. На първо място, за полагане на ръба е необходимо солидно преживяване. На второ място, стабилността на конструкцията е незадоволителна.

За справка. Размерите на стандартна единична тухла са 250 × 120 × 65 мм. За един кубичен метър зидария са необходими приблизително 520 парчета с дебелина на хоросана около един сантиметър. За да улесните изчисленията, трябва да запомните, че за 1 м2 зидария в половин тухла са необходими ≈ 53 тухли. Вземете с разлика, неизбежно ще има отпадъци.

Стандартни размери на масивни тухли

Много важно. Повечето "експерти" съветват да се използва глинен разтвор при полагане на печка, "дълго и досадно" се говори за видовете глина и други тънкости при приготвянето на такова решение. Моля, прочетете внимателно тази информация и я използвайте само когато слагате печки в дома си. Във ваната глината ще "тече" с течение на времето и ще се измие, ще трябва да извършите непланиран ремонт и да затворите грозни шевове. Заключение - използвайте само циментово-пясъчен хоросан за полагане на печки в парна баня; за да сведете до минимум риска от напукване, леко намалете дебелината му.

Намерете местоположението на подовата греда, можете да го намерите до ноктите на пода. Като правило, по време на изграждането на баня, дървен материал се използва под подовото покритие с размер най-малко 100 × 100 mm, той може да издържи до 500 кг тегло. Това е напълно достатъчно за малка метална фурна; няма нужда да се подсилва дървеният материал.

Снимка на подови греди

Поставете метален лист под периметъра на пещта, желателно е да направите термозащита, стриктно да се придържате към правилата на SNiP III - G.11–62.

Не се препоръчва използването на азбестови листове като топлоизолационен материал, днес на пазара има безвредни материали от пресована минерална вата.

Цени на минералната вата

За тухлена зидария трябва да направите хидроизолация (за шамот - няма нужда, не се страхува от влага). За хидроизолация е по-добре да вземете два слоя обикновен прозрачен пластмасов филм - това е много по-красиво от черния покривен филц. След това изпъкналият филм трябва да бъде внимателно изрязан по периметъра на зидарията. Не се страхувайте, че такава основа на пещта поражда съмнения относно нейната надеждност. Ако комините бяха тухлени - да, дори леко „клатушкане“ на печката може да създаде големи проблеми. В нашата версия комините ще бъдат направени от метални тръби. На кръстовищата и на местата, където те излизат навън, конструкцията е "плаваща", способна да компенсира малки колебания.

Видове комини за баня

Втори вариант. Подовете все още не са положени

Най-добрият вариант е да направите стабилна основа за печката. А наличието на фундамент значително разширява възможните възможности за печки, както по тегло, така и по отношение на дизайна. Как да направите фондация?

Описание на работи по полагане на печки

Когато изграждате печка, трябва да се придържате към горните чертежи, които са дадени отделно за всеки ред зидария.

Печките са монтирани върху каменна или изпечена тухлена основа. За да проверите правилността на зидарията, можете предварително да поставите фурната суха, без глина в двора. Първо, тухлите от първия ред са изнесени от синьо, след това втория ред и така нататък. Зидарията "Teplushka" над дванадесетия ред едва ли се различава от зидарията на обикновена руска печка и не представлява трудности. В къщата печката е разположена така, че тръбата да е висока и права.Ако е необходимо свиня на тавана, тогава нейните завои са плавно заоблени, така че да няма съпротивление на движението на димните газове.

Разстоянието от вратата на пещта до противоположната стена трябва да бъде най-малко 1,25 м, разрезът между пещта и съседната стена трябва да бъде с дебелина най-малко половин тухла плюс два слоя филц, напоен с глина (т.е. от вътрешната повърхност на пещта до стената трябва да бъде най-малко 25 см).

Когато полагате тухла от сурова тухла, в изсушено състояние, следните размери трябва да бъдат: дължина 25 см, ширина 12 см и дебелина 6,5 см.

По време на полагането на печката се спазват правилата за връзване на тухли. Всеки вертикален шев трябва да бъде покрит с тухла от следващия горен ред, обикновено такъв шев преминава в средата на тухлата, лежаща по-горе. Това обаче не винаги е възможно да се постигне. На някои места е необходимо да се полагат тухли, така че припокриването да е по-малко от половината от дължината на тухлата. Във всеки случай тя трябва да бъде поне една четвърт от дължината на тухлата.При полагане на печката проверете правилността на ъглите (равни диагонали) и ръбовете. Отклонението от вертикалата се контролира от отвес, равенството на диагоналите се контролира от корда, хоризонталността на зидарията се контролира от ниво.

За да се ускори зидарията, с непрекъснат контрол, четири шнура се изтеглят вертикално между тавана и ъглите на основата.От вътрешната повърхност на печката по време на зидарията, на всеки пет реда, бучки глина се почистват от шевовете с мокра парцал, тъй като по време на нагряването глината пада и запушва печката.

След завършване на зидарията останалите бучки глина първо се отстраняват от фурната през отворите за почистване. След това парчета тухла се вкарват в тях с глина, така че да изпъкват леко в стаята и лесно могат да бъдат отстранени по време на следващото почистване. На места, изискващи по-чест надзор, например в основата на комина, поставете врати за почистване.По време на работа на фурната, процепите в тях трябва да бъдат покрити с глина.

Шевовете са направени не по-дебели от 0,5 см, тъй като в противен случай глината се рони и зидарията се оказва крехка. За да се направи хоросанът по-добре свързан с тухлата, той се навлажнява в кофа с вода преди полагането му.

Сухата тухла улавя влагата от глинената замазка и зидарията се оказва крехка и дишаща и това се отразява неблагоприятно на работата на пещта. Огнеупорните тухли се потапят във вода само преди полагане, тъй като след продължително накисване бързо се срутва при високи температури .

В никакъв случай не трябва да има празни, незапълнени глинени фуги. Глината трябва да запълни плътно шева, изстисквайки от него. Чрез празните шевове и течовете в зидарията в парата се засмуква „паразитен“ въздух. Неговата вреда е написана в раздела "Фактори, влияещи върху работата на фурната."

Разтворът се приготвя от глина, пясък и вода.Водата трябва да бъде не повече от една четвърт от обема на глината. Количеството пясък зависи от степента на масленост на глината: еднакъв обем пясък се смесва с мастния, слабият изисква по-малко от него. Разтвор не се прави от една мазна глина, тъй като тя се напуква, когато изсъхне и зидарията се оказва рохкава.

Пясъкът трябва да бъде финозърнест, без тиня и вар. Пресява се през сито с отвори от 1 ... 2 mm. Грубият пясък произвежда дебели шевове, които намаляват якостта на пещта.

Разтворът се приготвя в корито или върху дървена настилка и се оставя поне един ден, след което се разбърква старателно и се освобождава от бучки и камъни. Пригодността му се определя на допир. Когато триете разтвора между пръстите си, трябва да се усети слой пясък. Ако няма достатъчно пясък, тогава ще се получи само хлъзгав глинен филм с отделни песъчинки. С излишък от пясък шевът е плътен, но крехък, тъй като не всички песъчинки в него са залепени заедно с глина. Разтворът се използва толкова дебел, че може лесно да бъде изцеден изпод тухла, когато го натиснете с ръка. Само тогава ще запълни плътно шева.

Устройствата се инсталират едновременно с тухлената зидария, в противен случай те няма да се поберат добре и ще бъдат фиксирани. Вратите на пещта са закрепени с две хоризонтални ленти от обвито желязо, приковани към рамката на вратата. Краищата на лентите, изпъкнали от рамката със 100 мм, са увити с тел, фиксирана в зидарията. Тъй като вратата на пещта и тухлата се разширяват по различни начини, нейната рамка е обвита по периметъра с азбестов шнур, а пролуката между нея и зидарията (3 ... .4 mm) е покрита с глина.Останалата част от вратите е прикрепена към зидарията с двумилиметров отгрят проводник с фурна или с помощта на лентови стоманени крака, приковани към рамката на вратата.

Рамките на клапаните са затегнати в зидарията, пукнатините са покрити с глина. На пода пред камината е закована метална ламарина 60 × 50 см, покриваща подовата площ под вратата на камината.

Сгънатата фурна се изсушава, като бавно загрява зидарията, в продължение на 8. 10 дни. През първия ден се изгаря малко количество гориво, през следващите дни разходът му постепенно се увеличава и се нормализира. По време на сушене изгледът в тръбата се поддържа напълно отворен, за да се освободи свободно влагата, отделена от зидарията.

Ако печката пуши по време на пожара, първо трябва да загреете въздуха в комина, тъй като в него се появява тяга, когато е пълна с дим, който има по-висока температура от външния въздух. През лятото се появява обратна тяга във влажна студена тръба с топъл външен въздух. Във всички случаи тръбата трябва да се нагрява чрез изгаряне на хартия или малки чипове вътре в нея в основата (през вратата за почистване) или върху ролка.

Преди полагане трябва внимателно да проучите чертежите на печката и правилата за боравене с нея. Ако тръбата трябва да бъде направена от дясната страна, тогава чертежите се изследват с помощта на огледало, поставено върху тях с ръб. След изграждането на пещта трябва да се запазят работни чертежи за евентуален ремонт.

Полагането на първия ред се извършва по протежение на основата, изнесено до нивото на пода или по-високо, но не повече от 3 cm.

ПОРЪЧКИ ЗА ФУРНА

Монтаж на пещ

Вече сте решили къде ще отиде горивната камера. Това не оказва особено влияние върху технологията на строителните работи, но влияе върху комфорта при използване на банята.

Етап 1. Маркирайте изхода на камината. Изрежете дупка за горивната камера. Дупката трябва да е с 20-30 сантиметра повече по периметъра от камината.

Схема за отваряне на пещ с дистанционно гориво

Стъпка 2. Решете въпроса с комина. Препоръчваме ви да не го изваждате на покрива по няколко причини. Първо, не е необходимо да се извършва доста сложна и отнемаща време работа, за да се осигури пожарна безопасност на тавана и покрива. На второ място, всякакви допълнителни "дупки" в покрива значително увеличават вероятността от течове на тези места. На трето място, това е много по-скъпо и по-сложно, изисква използването на различни допълнителни елементи за покриви, в зависимост от конкретния материал. Препоръчваме да прокарате комина през стената - бързо, евтино и надеждно.

Опции за свързване на комин към печка за сауна

Външен изглед с монтиран комин

Стъпка 3. Направете дупки в стената или тавана и покрива (в зависимост от начина на отвеждане на газовете). И в този случай дупките трябва да бъдат извънгабаритни.

Размер на тръбата на комина

За монтажа на коминната тръба се изрязват дупки в покрива и в тавана

Размери на изрязания таван за комина

Стъпка 4. Временно инсталирайте печката на нейно място, проверете положението на дистанционното камина и комини. Ако е необходимо, коригирайте позицията на отворите, направете точни маркировки. Съберете всички елементи на печката и комина. Сглобете газовите изпускателни тръби, регулирайте техните размери, определете методите за фиксиране и топлоизолация. Ще говорим за инсталиране на тръби малко по-късно. Това е много важна и доста сложна тема.

Схема за монтаж на печка за сауна

Работата "Монтаж" е завършена успешно - можете да пристъпите към капиталната инсталация на пещта с дистанционна горивна камера.

Инсталационни и строителни работи

Някои полезни знания за опростяване на работата по пожарна безопасност. Температурата на запалване на фосфорната глава на кибритената клетка е + 200 ° C, температурата на самозапалване на дървесината, в зависимост от нейното съдържание на влага, варира от 350 ° C до 450 ° C. Защо напомняме това? Винаги има висока влажност във ваната, не се страхувайте от прегряване на стените и самозапалване на дървена къща или дъски.Но не пренебрегвайте елементарните правила за пожарна безопасност, цялата работа трябва да се извършва разумно. Те трябва да се правят бавно и много внимателно.

Нека започнем с отдалечена горивна камера. По-добре е да запълните празнината между камината и стената с червена тухла. Тухла от двете страни може да бъде измазана или обшита с ламарина. Ако в банята има отдалечена горивна камера, заковайте на пода лист от поцинковано (или друго) желязо с размер около 40 × 40 см. Ако желаете, можете да поставите азбест под него, но не препоръчваме да правите това . Първо, азбестът отделя канцерогенни вещества и е забранен за употреба във всички развити страни. На второ място, дори без азбест (или друг изолационен материал), вероятността от пожар на пода под железния лист е нула.

Комин

Това е по-сложна работа, ще разгледаме и двата варианта за източване на газове - през стената и през покрива.

За да може банята да отговори на всички очаквания, тя трябва да има добра печка. Той трябва да изпълнява функциите на нагревателен елемент, да осигурява безопасна и мека топлина, а също така да осигурява топлина на няколко помещения наведнъж. Освен това фурната трябва да гарантира безопасна употреба.

Всички горепосочени изисквания отговарят на тухлена фурна с камина от съблекалнята.

Използване на печка за баня с дистанционно гориво

Опитните строители и експерти в областта на строителството на сауни често дават препоръки на потребителите за поставяне на печката за сауна извън парната баня. Този начин на подреждане на камината ви позволява да получите гарантирана топлина както за парната, така и за съблекалнята, където често се организира стая за релакс. Но това далеч не е единственото предимство на преносимата фурна.

 1. Когато използвате печка на дърва извън парната баня, можете напълно да елиминирате риска от внасяне в помещение, което изисква висококачествена хигиена, боклук, дървени стърготини, сняг, сажди и др. В края на краищата можете да затоплите банята от друга стая.
 2. Дистанционната камина значително опростява процеса на обслужване на самата парна баня. За да се поддържа температурата на въздуха в помещението на достатъчно ниво, не е необходимо постоянно да влизате в него, да изхвърляте дърва за огрев, да следите температурата, като същевременно отваряте вратите, през които нагряващият въздух лесно излиза.
 3. Дори ако неизгорелото гориво остане в горивната камера, поставянето му извън парната баня ще премахне рисковете от отравяне с въглероден окис.
 4. Използването на печка за сауна от съблекалнята ще спести полезната площ на парната баня (камината, както и пространството за безопасното й функциониране, изискват средно един допълнителен квадратен метър).
 5. Ако говорим за изграждането на търговска баня в Нижни Новгород, отдалечена пещ за баня от съблекалнята, разположена в отделно котелно помещение, ще избегне постоянни неудобства за клиентите в парната баня.

Характеристики: плюсове и минуси

Дизайнът на печка с камина в съблекалнята е по-сложен от дизайна на конвенционална печка. Камината може да се сваля или да се включва в конструкция от едно парче.

Въпреки сложността на изпълнението на такъв проект, струва си да се обърне внимание на следните предимства:

 • две стаи се затоплят наведнъж: съблекалня и парна баня. Това създава допълнително удобство при подготовка за събития за къпане и престой в съблекалнята след тях;
 • боклукът заедно с дървата за огрев няма да се внасят в парната баня, което ще осигури лесно почистване, тъй като прахът няма да се превърне в мръсотия във влажна стая;
 • удобно е да се организира място за сушене на дърва за огрев близо до камината, което е невъзможно в парна баня;
 • в парната баня можете да инсталирате тухлена защита, която ще предотврати изгаряния;
 • парната ще поддържа чист въздух, незамърсен от дим от изгаряне на дърва, когато отворите вратата директно в парната баня;
 • спестяване на място в парната баня поради липсата на врата на камината;
 • по време на отоплението на банята няма да е необходимо постоянно да излизате и да влизате в парната, за да изхвърляте дърва за огрев, които няма да позволят на помещението да се охлади всеки път, когато вратата се отвори.

Заедно с всички предимства на отдалечената горивна камера могат да се отбележат и такива недостатъци, като:

 • сложността на инсталацията, особено за начинаещи в този бизнес. За изпълнението на такъв проект е по-добре да потърсите съвет от специалисти;
 • за да поддържате температурата в парната баня, ще трябва да я оставите за по-малко нагрят въздух.

Камината може да бъде поставена не само в съблекалнята. Понякога я извеждат от стаята.... Това се осъзнава, ако съблекалнята е твърде малка или ако банята се използва с търговска цел. С такава подредба на камината придружителят на банята няма нужда да влиза в стаята на гостите, той може поддържайте температурата в парната баня от улицата.

Предимствата на тази опция включват защита срещу разпространението на мръсотия в помещенията.

Необходими чертежи

За да изградите тухлена фурна за баня, имате нужда от проект за зидария и поръчка. Наличните готови чертежи изискват ревизия и преработка. Дори ако са направени незначителни промени, се препоръчва експертна преценка. Нагревателите за сауна трябва да са безопасни. Поръчки - проекти на печки, показващи и декодиращи целия процес на зидария, които значително улесняват зидарията. Схемите ви позволяват стъпка по стъпка да направите печка в тухлена баня със собствените си ръце. В дизайна чугунът може да се използва като основа, метал като рамка.

Изисквания за безопасност

Материалът за изграждане на баня е най-често първоначално опасен за избухването на пожари. За да избегнете пожари, трябва да спазвате правилата за безопасност дори на етапа на планиране на строителната площадка. Първият път след строителството дървена баня ще се свие, следователно, преди да инсталирате печката, необходимо е да се уверите, че конструкцията се е утаила достатъчно и няма да се напука.

Тъй като стените на пещта в банята се нагряват до високи температури, което е изпълнено с увреждане на здравето под формата на изгаряния, трябва стриктно да спазвате правилата за пожарна безопасност при инсталиране на пещта. Правилата за инсталиране са описани в SNiP 41-01-2003 (глава 6.6).

 • Инсталирайте здрава основа под основата на фурната. Той ще бъде в непосредствена близост до стената между съблекалнята и парната. Той трябва да бъде покрит с топлоустойчив материал. В случай на повреда на основата, печката може да се напука или да се спука и това е опасно от пожар в дървена сграда.
 • Разстоянието от вратата на фурната до стените на банята трябва да бъде поне половин метър. Ако фурната е в ъгъл, тогава всички повърхности, до които тя е в съседство, трябва да бъдат изолирани с топлоустойчив материал.

Направи си сам

За да инсталирате самостоятелно тухлена фурна за баня с камина от съблекалнята, трябва да извършите следната подготвителна работа:

 • по-добре е да помислите за мястото за монтиране на печката на етапа на изграждане на помещенията;
 • преди започване на работа, основата за пещта е оборудвана. За това се изважда фундаментна яма. Дъното му е покрито с трошен камък, след това пясък и покрито с хидроизолационен материал. Основата се укрепва с парчета армировка и се излива с бетон;
 • платформа за фурната е поставена с тухли;
 • в зоната на вратата на камината към пода е прикрепен метален лист;
 • конструкцията на пещта, преминаваща през отвора в дървената стена, е облицована с тухлена зидария;
 • преди полагане на фурната, тухлите се потапят във вода, така че порите на материала да се запълнят с влага;
 • изолационен материал се полага между металната пещ и тухлата.

След подготвителната работа трябва да продължите директно към конструкцията на пещта:

 • Първият етап е полагане на тухлите на самата фурна. Тухла, която се използва за полагане на стените на къщата, няма да работи. За печка за сауна се нуждаете от такава, която има повишена устойчивост на топлина. Трябва да е в перфектна форма, без пукнатини и стружки.
 • Първо, всеки ред е разположен, без да се използва разтвор. Това се прави, за да се намерят идеалните тухли по форма и размер. Полагането на някой от редовете започва с ъглова тухла.
 • Първият ред е изложен от ъглите по периметъра. Първо се полага хоросан, след което се полагат няколко предварително избрани тухли. Преди полагане всяка тухла се потапя във вода за 20 секунди. Дебелината на шева трябва да бъде не повече от 5 мм.

 • Вторият ред е разположен с отместване. Шевовете на втория ред трябва да са в средата на първия. Следващите редове са изложени по същия начин.
 • На нивото на четвъртия ред е инсталирана вентилационна врата. Трябва да се фиксира с поцинкована тел. Отстрани на парната баня печката е облицована с каменен екран, за да я предпази от изгаряния.
 • Вторият етап е инсталирането на горивната врата. Той е фиксиран с поцинкована тел, усукана няколко пъти.
 • След това се изгражда каменна камера. Размерът се изчислява въз основа на броя на камъните. Накрая е завършен със стоманени листове.
 • След издигането на пещта с необходимата височина отгоре се поставя стоманен лист, върху който предварително е изрязан отвор.

Защо обичат тази печка?

Тухлена печка за баня с камина от съблекалня е в голямо търсене, тъй като тя:

 1. Позволява ви да изхвърлите дърва за огрев и да премахнете пепелта, без да безпокоите останалите почиващи хора (парната баня е разположена далеч от камината). В допълнение, собственикът на къщата може да поддържа печката, без да страда от топлината и да има достатъчно количество свободно пространство;
 2. Отоплява не само парната, но и съблекалнята (което е особено важно в студения сезон);
 3. Позволява ви да съхранявате гориво в техническата стая (съблекалнята). Това улеснява транспортирането на дърва за огрев, предпазва ги от влага и вода и помага да се поддържа чистотата в парната баня. Освен това в тази стая можете да организирате стая за отдих за приятелски разговори, леки закуски и други развлекателни дейности.

Тухлена печка с камина в съблекалнята увеличава количеството кислород в парната баня (тъй като въздухът се изгаря в друга стая). Освен това не се нуждае от допълнителна вентилационна система (съблекалнята вече е в непосредствена близост до изхода от сауната). Собственикът на нагревателя не е необходимо да влиза всеки път в сауната, за да осигури оптималната температура за гостите (което автоматично намалява топлинните загуби).

И накрая, в съблекалнята е много по-удобно да отстранявате боклука от пясък, дърва за огрев или брикети, тъй като в тази стая е сухо. Няма висока влажност, която да превърне праха и почвата в упорита мръсотия.

Лъжица катран

Печките във вана с дистанционно гориво се отличават със сложен дизайн. За да ги инсталирате, трябва:

 1. Опит в зидария;
 2. Възможност за работа с метални конструкции;
 3. Висока точност и точност;
 4. Голямо количество материал;
 5. Няколко дни свободно време.

Има вероятност тази структура да се провали. Само една сериозна грешка може да доведе до лоша или дори неработеща отоплителна система. Освен това печката във ваната трябва да е безопасна, в противен случай може да предизвика:

 1. Пожарна баня и къща;
 2. Имуществена щета;
 3. Нараняване на почиващите.

Когато избирате този тип печка, трябва да вземете предвид следния факт - ще трябва да напуснете банята, за да хвърлите дърва за огрев и да регулирате температурата. Този нюанс обаче едва ли ще изплаши феновете на парата, които са свикнали да се гмуркат в снежни преспи, езера и ледени дупки.

Инсталация на комина

Последната стъпка е свързването на комина с печката. Това може да се направи по няколко начина, като се използват тухли, метал или керамика. Инсталацията може да бъде външна и вътрешна. Правилната инсталация на комина не само ще спаси стаята от сажди и сажди, но и ще спести здравето от вредното въздействие на продуктите от изгарянето на горивото.

Тухленият комин е най-безопасен по отношение на пожарната безопасност, но изграждането му е сложен процес. Използва се за отстраняване на дим от две или повече фурни.Керамичният комин е тежък и скъп. Той обаче има добри характеристики: устойчив е на корозия, не прегрява, с гладка повърхност вътре, което предотвратява натрупването на сажди по стените. Този сорт не е много популярен.

Не е трудно да инсталирате метален комин, той е достъпен на цена. От недостатъците се отбелязва бързото нагряване и това е изпълнено със запалване. В допълнение, конденз се образува, когато горещият въздух преминава през външната половина на тръбата. Следователно топлоизолационен материал се използва в съвременните метални тръби... Предимството на този тип изходяща тръба е отсъствието на ръбове, което прави възможно димът да излиза свободно навън.

Външният комин е тръба, която излиза от стената и се издига по нея до покрива. Няма да е трудно да инсталирате такъв комин както на етапа на строителството, така и във вече завършена баня. Предимствата са безопасност, лекота на поддръжка. Недостатъкът е необходимостта да се изолира тръбата, така че кондензът да не се събира вътре, когато температурата падне.

Монтажът на тръбата отстрани на стената се извършва с помощта на огъване или коляно. Коминната секция, преминаваща през тухлената зидария на стената, е запечатана с метална кутия, пълна с топлоустойчив материал. Тръбата е фиксирана вертикално по протежение на стената с помощта на държачи. Отгоре е инсталирана защитна гъбичка.

Вътрешната версия на комина е тръба, простираща се от нагревателя на сауната до тавана през тавана и покрива. Предимството на този метод е запазването на топлината в банята и тавана за по-дълго. От минусите е сложността на монтажа през покрива.

Коминът е сглобен от няколко части, всяка по-висока част е поставена на долната и след това е добре закрепена със скоби. Преди фиксиране на елементите, фугите се смазват с топлоустойчив уплътнител... След това тръбата се прекарва през тавана и покрива.

Местата за преминаване на тръбата отвътре и отвън са защитени с подпокривен лист и покрив. Около тръбата се полага топлоустойчива изолация.

След полагане на покрива се извършва хидроизолация, така че водата да не попадне в ставите. Върху тръбата е монтиран защитен чадър.

Съвети и трикове

Експертите препоръчват да се спазват следните правила:

 • на първо място, когато инсталирате фурната във вана, е необходимо да действате в съответствие с правилата на SNiP. Това ще осигури експлоатационна безопасност и ще удължи експлоатационния живот на нагревателния елемент;
 • не трябва да спестявате от материали, особено от топлоустойчива изолация;
 • при избора на място за баня е по-добре да се даде предпочитание на свободно стояща конструкция. Ако банята е продължение на друга сграда, тогава трябва да се погрижите за изолацията на прилежащата стена;
 • когато избирате тухла, трябва да обърнете внимание на нейните топлоустойчиви и влагоустойчиви свойства. Ако финансите не ви позволяват да закупите скъпа тухла, която отговаря на тези изисквания, можете да покриете по-достъпна тухла със специално съединение;

 • ямата за основата трябва да бъде изкопана по-голяма от размера на пещта. Основата на печката трябва да бъде с 10 см по-голяма от периметъра на нагревателя от всички страни;
 • тухли с малки дефекти могат да се използват при зидарията на печката, но в същото време е невъзможно да се постави повредената тухла вътре в димния канал и от външната страна на печката, а също така е необходимо да се отрежат отчупените ръбове и ъгли, така че по време на полагането да не се получават твърде дебели фуги;
 • когато инсталирате печката в стената на банята, трябва да следвате характеристиките на уреда, описани в приложените инструкции. Ако печката е направена самостоятелно, тогава трябва да вземете средните стойности на мощността;

 • идеалният комин трябва да бъде висок 2 м без колена и склонове. Това ще осигури нормално сцепление;
 • след монтажа фурната трябва да се нагрява няколко пъти в щадящ режим за половин час, за да се провери нейната правилна работа и да изсъхне.Необходимо е да изсушите фурната, така че да не се появят пукнатини по време на работа;
 • в продължение на няколко дни вратата на печката, както и прозорците и вратите на банята, трябва да се държат отворени, създавайки течение в стаята. Липсата на конденз върху амортисьора ще бъде знак, че пещта е готова;
 • въпреки спазването на правилата за пожарна безопасност и използването на висококачествена печка, трябва да помните за средствата за гасене на пожар. Те трябва да са достъпни по всяко време;
 • най-често срещаният източник на огън е таванът. Ето защо не трябва да се забравя за неговата защита. Той трябва да бъде покрит с метален лист;
 • банята трябва да бъде възможно най-безопасна, дори в случай на лошо здраве на посетителите. Фурната трябва да бъде екранирана със защитен екран.

Характеристики на портала за печката във ваната

При запалване печката се загрява до много високи температури, като същевременно излъчва инфрачервени лъчи. Получената топлина се разпространява в стаята, като я загрява. Дървените стени на банята, които са в непосредствена близост до печката, могат да бъдат овъглени от тази температура и да доведат до пожар и огън. Известно е, че дървото се запалва при температура от 300 градуса, а при 100 градуса при продължително излагане започва да тлее.

За да се предотврати това, около печката се поставят защитни екрани. Те са челни или странични. Монтажът на печка, при която горивният канал отива в друга стая или дори на улицата, става все по-популярен сред собствениците на парни бани.

Отворът на пещта в стената на банята е обрамчен от конструкция, изработена от различни материали, която се нарича „входна врата“, „порта“ или „портал“.

Ако каналът на горивната камера влезе в стаята за почивка, тогава прозрачната врата ще бъде отлично дизайнерско решение. Ще получите печка за парна баня от едната страна и прекрасна камина от другата. По този начин порталът има две цели.

 1. Защита на дървени елементи на банята от високи температури.
 2. Декорация на стаята.

Порталът изцяло покрива опасните от пожар зони на пещта, като ефективно защитава дървените конструкции в банята. Може да се закупи готов за размера на печката за сауна. И можете да го направите сами, без да прибягвате до услугите на специалисти.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни