Основни правила за инсталиране и използване на печка в дървена къща

Коя тухла да изберете за зидария?

За всяка секция на пещта използвайте собствена тухла. Най-високата температура в горивната камера. Материалът трябва да може да издържи на това натоварване. Тук са подходящи само шамотни тухли.

Всички коминни канали и зоната на горивната камера също се подлагат на температурно изпитване, макар и не толкова високо. Тук ще използваме огнеупорни керамични тухли. Той е по-евтин от шамот и е в състояние да издържи натоварването.

Като основа ще използваме устойчива на замръзване тухла, която може да издържи на високо налягане. Теглото на цялата конструкция ще бъде разпределено върху него.

Обща препоръка - използваме тухла:

 • пълнотело;
 • качествени;
 • с добро разсейване на топлината и топлинен капацитет.

Тухлите трябва да са с различни размери. Преди да купите, трябва да изясните под коя поръчка се изчислява. По-долу ще намерите инструкции стъпка по стъпка за полагане на тухлена печка със собствените си ръце. Там можете да използвате тухла с размер 250x120x65. Също така той беше този, който беше взет под внимание в поръчката на снимка №2 (по-долу, в раздела „Полагане на печката“).

Ако желаете, можете да използвате различни декоративни видове тухли за облицовка. Това ще даде на печката по-естетичен вид.

В нашия случай ще ви трябват 60 броя огнеупорни керамични тухли и 35 парчета шамотни тухли (като се вземат предвид възможните загуби).

Вариант първи - надеждна и ефективна тухла

Подредена схема за полагане на тухли в обикновена печка за гараж

Тухлена печка за изгаряне на дърва за гараж е традиционна надеждна опция за отопление. В сравнение с металните котли и печките, една тухла е по-безопасна, но такава пещ се загрява по-дълго и също се охлажда.

За да сгънете тухлена фурна на дърва със собствени ръце, ще ви трябва следните материали:

 • огнеупорни тухли;
 • високомаслена глина за зидарен хоросан. По-лесно е да закупите готов огнеупорен хоросан за полагане на огнеупорни тухли, той съдържа всички необходими добавки.

Съвети. Проверяваме съдържанието на мазнини, като разточваме топка от мокра глина. Ако такава топка, хвърлена на пода, се напука, тогава глината не е подходяща - ниска еластичност (съдържание на мазнини). Необходимо е да накиснете глината за зидария поне 24 часа преди смесване на хоросана.

 • цимент М300 и пясък за циментовата основа на печката;
 • врати за вентилатора и горивната камера;
 • материал за решетката;
 • азбестова резба за запечатване;
 • коминен клапан;
 • коминна тръба - азбест или двуслойна неръждаема стомана.

Съвети. Ако направите комина подвижен, тогава през лятото можете да използвате дупката като допълнителна естествена вентилация.

Избираме място за печката, така че коминът да не влиза в контакт с покрива на покрива и печката да не пречи на движението.

Последователността на полагане на проста тухлена печка за гараж, размери 60x60 см, това е напълно достатъчно за стандартен гараж:

 • основата за малка печка не трябва да се прави мощна, достатъчно е 50 см. Ако се планира висока печка, тогава може да се извърши допълнителна армировка на фундаментната циментова замазка.

Забележка. Ако в гаража има бетонна циментова замазка, тогава не е необходимо да се излива основата за печката.

 • след втвърдяване на цимента е необходимо да се положат 2 слоя хидроизолация (покривен материал) и можете да започнете да полагате пещта;
 • солидна основа на пещта - два плътни реда тухли;
 • излагаме вратата на пепелника, като я фиксираме с тел от четири страни за твърдост. Телта е фиксирана с хоросан за зидария;
 • поръчване на тухлена фурна за гараж - редът на зидария е по-лесен за разбиране чрез гледане на видео материала.

В процеса на полагане проверяваме всеки ред с ниво на водата, важно е да се спазват хоризонталата и вертикалата. Монтажът на решетката допълнително изисква уплътняване с азбестова резба.

Възможно е да се надстрои тухлена фурна от типа "ракета", в този случай топлопредаването се удвоява чрез използване на топлината от тръбите на комина.

Когато тухлена фурна е построена със собствените си ръце, не можете веднага да я тествате и разтопите. Необходимо е зидарията да е напълно суха.

Приготвяне на разтвора

Нека започнем с подготовката на решението. За зидария използваме специална готова смес. Продава се в магазините за железария. Това е жълто-сив прах в торби от 25 кг. Остава само да се разрежда с вода в правилното съотношение и да се разбърква. На опаковката винаги са посочени подробни инструкции, които трябва да следвате стъпка по стъпка. Това решение е най-добрият избор. Той има само един недостатък - високата цена.

Можете сами да приготвите решение за зидария. За това се нуждаем от глина и пясък. Като начало ще определим качеството на наличната глина и съдържанието на примеси в нея. Следвайте инструкциите по-долу:

 • Навиваме глината на турникет. Дебелина - 10-15 мм, дължина - 150-200 см.
 • Вземете точилка с диаметър 50 мм и увийте турникета около нея.
 • Турникетът трябва да се разтяга плавно и да се чупи, като се разтяга около 15-20%.

Експертно мнение

Павел Круглов

Оператор на печки с 25 години опит

Ако турникетът се разтяга повече - глината е „мазна“, тя се чупи по-рано - „кльощава“. В първата версия разтворът ще се свие силно под въздействието на температурата, а във втората ще се разпадне.

Следващата стъпка е подготовката на пясъка. Първо го пресяваме през фино сито. Клетката не трябва да надвишава 1,5x1,5 mm. След това следвайте инструкциите:

 • с помощта на държач и чул, ние подреждаме един вид мрежа;
 • изсипете пясък в него и започнете да го изплаквате под течаща вода;
 • изплакнете, докато течащата вода се избистри.

Така се отървахме от пясъка от примеси.

Правим същото с глина. Сега трябва да се накисва. За да направите това, изсипете глина в предварително подготвен контейнер. Налейте вода, така че цялата повърхност на глината да е покрита. Разбъркайте старателно след 24 часа. Повтаряме процеса, докато глината е сходна по консистенция с пастата за зъби.

Няма универсална пропорция за хоросан. Всичко се установява чрез проби и грешки, в зависимост от характеристиките на използваните материали. Основното е, че е удобно да се работи с решението.

За да увеличите здравината, експертите препоръчват да добавите малко цимент или сол.

Експертно мнение

Павел Круглов

Оператор на печки с 25 години опит

Ето основна рецепта за хоросан за зидария:

Вземаме 2 части глина. Добавете един пясък към него. С помощта на строителен миксер, разбъркайте до хомогенна плътна маса. Трябват ни около 40 литра разтвор.

Монтаж на печка за печка за гараж, изработен от метал

Основното предимство на този дизайн е, че той може да бъде направен от всяка метална заготовка. В този случай можете да използвате:

 • метална кутия;
 • Кутия от 40 литра;
 • метална колба;
 • стар газов бойлер.

В този случай ще има следния ред на работа:

Принципът на действие на печката на печката.

 1. В детайла се пробива малка празнина. Това може да стане с длето. Ако се използва консерва за мляко, се прави празнина под врата.
 2. На дъното се прави дупка с мелница.
 3. Коминът се избутва върху разклонителната тръба.
 4. Решетка под формата на змия е направена от стоманена тел, монтирана вътре в печката през врата и телта е опъната.
 5. Опорите са направени от малки тръби и фиксирани отстрани на печката.
 6. Към дъното на конструкцията са заварени метални крака.

В този случай ще трябва да извършите цялата работа по инсталирането на такава конструкция в правилната последователност и също така да знаете някои от нюансите.

Необходимо е да поставите печката далеч от прозореца.

Трябва да се внимава тръбата да остане дълга. Това ще направи отоплението по-ефективно. За да може да се спести гориво и да се увеличи времето за охлаждане на пещта, ще е необходимо да се облицова произведената конструкция с висококачествени тухли.

Как правилно да сгънете печката на печката?

Дори начинаещ може самостоятелно да сгъне тухлена печка-печка правилно. За да направите това, трябва да знаете и да следвате простите правила, които pechnoy.guru предоставя по-долу.

Схема и чертеж

По-долу ще разгледаме как да сгънете тухлена печка със собствените си ръце. Чертежът и размерите могат да се видят на снимка №1:


Снимка номер 1 - направи си сам рисунка от тухлена печка

Подреденото разположение на тухлите на печката-печка е показано на снимка №2:

Снимка № 2 - редово оформление на тухли (диаграма)

Ние сме решили за материалите и дизайна на пещта, решението е готово. Такава конструкция не изисква устройство за фундамент. За удобна и безопасна работа отоплението трябва да бъде поставено в съответствие с всички стандарти за пожарна безопасност. След като сме избрали място, ние открадваме два слоя хидроизолация. Отгоре правим препарат от пясък, дебел 10 мм. Нека започнем да полагаме:

 • Отгоре, без хоросан, сложете тухла (вижте снимка # 2, първи ред). Ние стриктно контролираме хоризонталността, използвайки ниво.

 • Инсталирайте вратата на вентилатора. Поправяме го с тел и го увиваме с азбестов шнур.
 • Продължаваме с полагането (вижте снимка # 2, ред # 1).
 • След това идва шамотна тухла (вижте снимка №2). Решетките ще бъдат монтирани над него.
 • Поставяме решетки директно над вентилатора.

 • Поставяме следващия ред на лъжици. Поставяме стената отзад без хоросан (избити тухли).
 • Инсталирайте вратата на камината. Поправяме го с тел и тухли.
 • Поставете ред в горната част на леглото по контура на четвъртия.
 • Следващият се връща на лъжиците. Поставяме 2 тухли отзад.
 • Отгоре редът трябва да припокрива противопожарната врата и да завършва на 130 мм над нея.
 • Продължаваме да полагаме, леко измествайки тухлите назад. Преди това полагаме азбестов кабел, върху който ще монтираме плота.

 • Нека започнем формирането на комина от следващия ред. Дизайнът предвижда монтиране на черупкова тръба от ламарина или гофриран алуминий. Тръбата не трябва да е тежка. В противен случай центърът на тежестта може да се измести.
 • На единадесетия ред поставихме клапан за регулиране на въздушния поток. Не забравяйте да го запечатате с азбестов шнур и да го покриете с глина.
 • След това поставяме комина в четворката, която съединяваме с металната. Тръбата трябва да бъде строго вертикална и да не се огъва настрани. За по-голяма стабилност тя трябва да бъде покрита с три реда тухли.

 • Премахваме нокаутните тухли, които поставяме на 4-ти ред, почистваме комина от отломки.
 • Сега фурната трябва да бъде избелена. Всяка вар ще отиде. Експертите препоръчват да добавите синьо и малко мляко. Така варосването няма да потъмнее и да отлети.
 • Монтираме метален лист пред камината.
 • Инсталирайте перваза.


Пример за завършена тухлена печка

Сушене

Причината за появата на пукнатини е излишната влага в тухлите, така че фурната трябва да бъде добре изсушена. Има два етапа на сушене: естествен и принудителен.

 1. Естественото изсушаване трае поне пет дни. Всички врати трябва да са напълно отворени. За да увеличите интензивността на процеса, поставете вентилатор пред камината или го поставете в него и включете обикновена електрическа лампа с нажежаема жичка (само не енергоспестяваща). Няма да е възможно напълно да изсъхне фурната с този метод, затова преминаваме към следващата стъпка.
 2. Принудителното сушене се извършва чрез изгаряне на сухо дърво. Такава пещ се извършва веднъж на всеки 24 часа.Трябва да загрявате само с малки сухи трупи. Отворете вратата на вентилатора и отворете капачката наполовина.

Когато дървото изгори, покрийте свободно вентилатора. И затворете горния щепсел, оставяйки 1-2 см. Когато въглените изгорят, отворете всички канали. Извършете такава пещ в рамките на една седмица. През първия ден се изгарят около 2 кг дърва за огрев. След това добавяйте по 1 кг всеки ден.

Изработване на врата за горивната камера

Този елемент е най-труден в целия дизайн. Следващата таблица показва стандартизираните размери на вратите на фурната:

РазмерътДухане, почистване на врати, ммОтвори за пещни врати, мм
дължина2525253025
ширина130130250250250
височина70140210280140

Ние правим вратата на камината според чертежите, показани на снимка # 3:


Снимка No3 - чертеж на вратата за горивната камера и почистващата камера

Метална облицовка

Тухлена печка може допълнително да бъде обшита с метал. Получаваме метална печка с всички плюсове, но без минуси (с изключение на теглото). Този дизайн ще предпази фурната от напукване и натрупване. Това значително ще увеличи експлоатационния живот. Това ще изисква ламарина, с дебелина 4-6 мм. Процесът не е особено труден. Металният лист е маркиран, необходимите части се изрязват с мелница или резачка. След това облицовката се извършва и свързва чрез заваряване и метален ъгъл.

Този дизайн е не само издръжлив, но и по-безопасен. Това обаче изисква допълнителни разходи и разходи за труд.

Правила за противопожарна безопасност при монтажа и използването на печка с котлон

Спазването на правилата за пожарна безопасност при използване на печка ще предпази всички жители от възможни неприятни последици:

 • горивото трябва да е само сухо, да не се използват запалими смеси;
 • запалването се извършва чрез отваряне на амортисьора на горенето, полагане на необходимото количество горим материал и директно запалване;
 • достатъчно запалване на горивото дава възможност да се регулира нивото на мощност на устройството на пещта чрез затваряне или отваряне на отделението за пепел;
 • почистването на пещта от натрупването на пепел се извършва с пълно охлаждане на тялото, чрез издърпване на чекмеджето за пепел и изхвърляне на съдържанието.

Препоръчваме ви да се запознаете с материала на нашия уебсайт: "Как да направите свои собствени печки за баня."

[Снимка 6 Едва след като тялото на пещта се охлади напълно, чекмеджето за пепел може да се почисти.]

 • първото използване на бурканче ще бъде придружено от миризмата на топяща се боя, но в бъдеще този епизод няма къде да бъде;
 • неща, които имат лесно запалим състав, трябва да бъдат разположени на разстояние 1 м от печката;
 • в рамките на един товар е невъзможно да се поставят повече от 3 кг сухо гориво в горивното отделение, докато вратата трябва да бъде затворена;
 • категорично е забранено да се използва печка при отстраняване на неизправности в работата на комина;
 • забранено е оставянето на нагревателя в работно състояние без надзор с присъствието на деца в стаята;
 • по време на работа тялото на котлона се нагрява много, така че не можете да го докоснете;
 • инсталирането на конструкцията на пещта се извършва само на специална основа (пиедестал) с негорими свойства.

[Снимка 7 За монтажа на печка в дървена къща ще е необходимо да се направи основа, която да не е изложена на високи температури.]

Инсталиране и свързване

Когато инсталирате пещта, трябва стриктно да спазвате правилата за пожарна безопасност:

 • Разстоянието до стените и околните предмети трябва да бъде най-малко 800 mm. Стените могат да бъдат покрити и с керамични плочки.
 • Всички части на комина трябва да бъдат плътно свързани.
 • Помещението трябва да бъде оборудвано с приточна и изпускателна вентилационна система.

Коминът е инсталиран, както следва:

 • Фиксираме първата тръбна секция над отвора на комина.
 • Изграждаме завоите на тръбите до нивото на припокриване.
 • В припокриването правим дупки с диаметър 170 mm.Отстранете слоя топлоизолация около отвора, за да изключите пожара.
 • Първо монтираме проходното стъкло, след което вкарваме тръбата в него.
 • След това свързваме тръбите към външния комин.
 • Нанасяме битум върху тръбата и я изолираме.

Ако трябва да загреете голяма площ, можете да свържете печката към отоплителния щит. Това ще увеличи топлинния поток и ще му позволи да се съхранява по-дълго.

Фурни

В днешно време има огромно разнообразие от видове фурни. Основното предимство на съблекалнята по отношение на отоплението е ограниченото пространство. С правилния дизайн на съблекалнята (изолиран блок контейнер) е възможно да се организира пълноценно отопление с помощта на фурни с ниска мощност.

В допълнение към мощността, изборът на пещ се извършва въз основа на критерии като:

 • Размерът;
 • Тип гориво;
 • Поставяне на комин;
 • Разходи;
 • Оперативни разходи (разходи за поддръжка).

Според тези критерии най-добрият вариант е обикновена печка за изгаряне на дърва, като например „печка с котлон“. Те струват малко и горивото при успешно стечение на обстоятелствата като цяло ще бъде безплатно. Оперативните разходи също са минимални.

От друга страна, такива печки се препоръчва да се поставят в метални блокови контейнери, тъй като открит огън в дървена барака може да се превърне в източник на сериозни проблеми.

Инсталация

Когато избирате съблекалня, дайте предпочитание на стандартизирани опции. В този случай ще бъде много по-лесно да инсталирате фурната.

И така, инсталацията започва с определяне на местоположението на пещта. Желателно е това да е ъгълът на съблекалнята, тъй като печката не трябва да пречи на движението на хората. Разстоянието от фурната до стената обаче трябва да бъде поне 300 мм. Освен това не трябва да го поставяте близо до места за спане, ако има такива.

Фурната трябва да бъде инсталирана на основа. Функцията му може да се изпълнява от стоманен лист, върху който се полагат тухли. Благодарение на това дъното на навеса няма да бъде изложено на прекомерно топлинно напрежение, което ще елиминира риска от изгаряне.

Най-добрата версия на комина е вертикална, която излиза през тавана на съблекалнята. Можете обаче да направите и хоризонтално, ако дизайнът на пещта предполага точно това. И в двата случая ще е необходимо да се изреже дупка под комина. Препоръчва се режещите ръбове да се предпазват от външни фактори чрез кантиране с тънки ленти от неръждаема стомана.

Ако коминът има връзки, те трябва да бъдат запечатани със специални топлоустойчиви уплътнители.

Няколко съвета

За да сте сигурни, че фурната е инсталирана правилно, помислете за закупуване на контейнер с вече инсталирана фурна. Той предлага отлични каюти от този вид. Фабричната инсталация гарантира спазването на всички технически стандарти и елиминира риска от повреда на съблекалнята по време на изхода на комина.

Препоръчително е да фиксирате метални листове с отразяваща повърхност на стените, които са най-близо до печката - това ще ускори отоплението на помещението.

Невъзможно е да оставите горящата "печка" без надзор, особено когато камината е "през ​​нощта": или предварително затоплете стаята, или организирайте часовник.

Проверявайте систематично състоянието на комина: той трябва да е плътно и да няма запушвания.

Естествено, съблекалнята трябва да предвижда възможността за бърза евакуация.

Отоплителни печки Talcomagnesite свойства

Особености на експлоатацията

Експертно мнение

Павел Круглов

Оператор на печки с 25 години опит

Работата на такава печка е подобна на тази на конвенционалната тухлена печка. Въпреки че не задържа и топлина. Следователно тухлена печка, направена със собствени ръце, ще трябва да бъде наводнена отново в рамките на 4-6 часа след изгарянето на последните въглища.

Това показва нерентабилността на използването на такъв дизайн за постоянно отопление. Въпреки това, за периодично отопление на гараж, лятна резиденция и др., Той може да се използва.

Такава пещ работи само на твърдо гориво. Това е още един недостатък.

В същото време дизайнът е лесен за производство и експлоатация. Това обяснява популярността му.

Специални дизайнерски характеристики

Думата буржуйка отдавна вече не е свързана с не естетически приятна печка, дизайнерските дизайни са доста разнообразни, така че можете да изберете модел въз основа на стила на стаята. Този вид печка вече играе ролята не само на нагревател, но и на определена стилистична нотка, допълваща цялостната картина на интериора. Този нагревател може да работи на всякакъв вид твърдо гориво, например дърво, чиято дължина е не повече от 20-25 cm.

Монтираната в страната печка е предназначена за следните цели:

 • отопление;
 • декоративни;
 • способността да се използва като печка.

Притежавайки много положителни качества, макар и с компактен размер, печката е достоен конкурент на камините. Свързването на такава фурна не е труден процес и при необходимост е възможно да се премести структурата на друго място, включително навън, за да се готвят месни ястия.

[Снимка 4 Модерният модел на печка-бурбалка се справя добре с декоративната роля в интериора.]

Ако планирате да промените местоположението на печката, в този случай моделът трябва да има сгъваем дизайн. В такива печки е лесно да се премахне горният капак, който действа като повърхност за готвене, крака и комин, сглобени от няколко последователно свързани секции. Малките размери на пещта дават възможност устройството да се счита за мобилно, което е лесно за преместване.

Използването на бурканче е абсолютно безопасно за хората в стаята, защото продуктите от горенето излизат през комина. Характеристиките за безопасност, както и нивото на мощност на устройството, изцяло зависят от правилната инсталация на комина.

[Снимка 5 Модел на разглобяема чугунена печка.]

Изход

Тухлена печка от тухли може да бъде направена самостоятелно. Такава пещ увеличава ефективността от 50-60% на 70-75%. Въпреки това, той все още не е достатъчно рентабилен, за да замени напълно отоплението на печката. Въпреки че е по-ефективен от желязото, той запазва топлината, но за постоянна употреба изисква свързването на нагревателен щит.

Като временен източник на топлина, тухлена печка, направена със собствените си ръце в гараж или оранжерия, напълно се оправдава.

Дизайнът може да бъде допълнително подобрен, като се разкрие с метал. Това ще увеличи експлоатационния живот и ще предпази печката от повреда.

Характеристики на

Неправилно подреден комин.

Тъй като е малко по-трудно да се постави комин от тухла, отколкото да се инсталират готови тръбни сегменти, трябва да разберете какви са плюсовете и минусите на такъв дизайн. Това ще ви позволи ясно да разберете дали такава конструкция е необходима в къщата.

Достойнство

 1. Устойчивост. При редовна поддръжка коминът от тухли ще продължи много по-дълго от всеки друг.
 2. Естетика. Появата на тухлена зидария може да бъде допълнение към стила на интериора.
 3. Устойчив на високи температури. Глинената тухла може да издържи до 800 C 0, а шамот до 1000 C 0.
 4. Висока ефективност. Тухлата запазва натрупаната топлина много по-дълго от другите материали.

недостатъци

 1. Цена комина от тухли е доста висок, дори ако е самостоятелно изграден.
 2. Сложност на инсталацията. Тухлената зидария е много по-трудна от сглобяването на комин от готови сегменти.
 3. Има известни трудности при редовното почистване. Ето защо е важно да се предвидят няколко технически прозореца в дизайна.
 4. Ако тухленият комин е започнал да се влошава с течение на времето, е доста трудно да го възстановите или възстановите.

Инструкции стъпка по стъпка за полагане на печка в гаража

 1. Полагането на тухли се извършва съгласно схемата за поръчка.Такава диаграма е хоризонтален разрез на пещта, който показва броя и местоположението на тухли във всеки от редовете тухлена зидария.

 2. Първият ред тухли се поставя на ръба, като внимателно се проверява хоризонталното положение. Вторият ред също е твърд, но тухлата вече е от другата страна.
 3. За да проверим вертикалността на пещта от тавана до ъглите, ние прикрепяме отвесни линии. Те няма да позволят зидарията да бъде отклонена встрани и да създаде изкривяване на конструкцията.
 4. Следващите няколко реда тухли се полагат по такъв начин, че да се оформят стените и пространството между тях. Това място е за събиране на пепел и пепел. Решетката ще бъде положена отгоре. И от предната страна ще има метална врата (вентилатор), предназначена за регулиране на тягата в пещта и удобството за почистване на пещта от продуктите от горенето на гориво. Вратата е изработена от ламарина с достатъчна дебелина чрез заваряване на сенници (панти) и дръжка към нея. Закопчалките се изработват чрез прищипване на метални крепежни елементи - крака с тухли и затягане с тях на металната тел, придържаща вратата. За плътност, азбестов кабел е фиксиран към вътрешната страна на вратите.

 5. Решетката може да бъде закупена в готов вид или направена на ръка, ако имате заваръчна машина и някои фитинги. Мрежата се сглобява от надлъжни и напречни метални пръти, която се полага вътре в пещта (ред 5), без да се фиксира с разтвор. Надлъжните отвори в решетката трябва да бъдат насочени към вратата.

 6. След полагането на решетката се полага пространството на пещта. Ако горивната камера е малка, тогава ще трябва да се изхвърлят дърва за огрев или въглища по-често. Камината е затворена с врата. Процесът му на производство и монтаж е подобен на този на вратата на пепелната камера (редове 7-9).
 7. След това се полага покривът на пещта (вместо тухления покрив на пещта, можете да поставите лист от чугун и да го използвате като печка в гаража) и метална тръба с дебели стени се довежда до една от стените на камината, която ще отоплява гаража. В тухлената зидария се вкарва парче тръба, като се фиксира с хоросан. Ако тръбата не е едно парче, секциите са свързани с муфи (скоби) с топлоизолационен слой или с помощта на заваръчна машина. Плътността на шевовете е много важна. Ако плътността е нарушена, димът ще влезе в гаража и преносът на топлина ще бъде нарушен.

 8. Пренасяме тръбата през покрива или една от стените на гаража на улицата, което я прави достатъчно висока, за да осигури нормално сцепление. За да се намалят топлинните загуби, външната част на тръбата се обвива със слой топлоизолационен материал (например стъклена вата) и отгоре се поставя друга тръба с по-голям диаметър. За да се предпази от валежи и мръсотия, към горната част на комина е заварен метален конус (гъбички).

Firebox

Печка в гаража се отоплява с въглища, дърва или брикети за гориво. Всички тези горива се нуждаят от място за съхранение. Важно е горивото да е сухо, в противен случай по време на изгарянето му ще се отдели кондензат, който се утаява по тръбите и сажди, а топлинната енергия няма да се изразходва за отопление на помещението, а за изпаряване на влагата.

Пожарните кутии са изработени от чугун, стомана и дори кожа. Капацитетът за съхранение може да бъде просторен резервоар, метална кутия или голяма кожена чанта. Обемът на горивната камера зависи от честотата на използване на печката и количеството гориво, съхранявано в гаража.

Кутиите за дърва за огрев, разположени извън помещенията, трябва да предпазват дървата за огрев от влага и мръсотия, гризачи. Вътре в гаража камината е разположена на известно разстояние от печката, нейната функция е да съхранява компактно дърва за огрев и да намали мръсотията и отломките от тях.

Направи си сам кутии за дърва за гараж са направени от комплект заварени пръти, мрежести и метални листове, изрязани и огънати по индивидуални скици. Прочетете за правилното нагряване на печката с въглища в следващите статии.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни