Печки с огнище: предназначение и характеристики


Хей! На тази страница съм събрал имената на елементите на руската печка... Ако имате какво да добавите, пишете на пощата или в коментарите.

Прочетете: Проект на руска печка teplushka с печка, печка и подводник. Проект на бюджетна печка "Finca печка". Дизайн на печка за димна сауна. Проектът на руската печка за парна сауна с чертежи и процедури за руската парна баня.

Оформление на зидарията на отоплителната печка от две нива

Устройството на двуетажни отоплителни печки, показано на снимката, е конструкция от две части, разположени една върху друга. Параметрите на всеки от тях са 165x51x238 сантиметра. Топлопредаването от дъното на пещта е 3200 kcal / час, а отгоре е 2600 kcal / час.

В пещите за частни домакинства е предвидена тухлена облицовка с кухини, за да се облекчи теглото на конструкцията и да се спести разход на материал. И двете части на двуетажните фурни имат абсолютно еднакъв дизайн. В такива отоплителни тела се използва безканална система за циркулация на дим. Според схемата на зидарията на печката, газовете от камината влизат в горната камбана с дюза. След охлаждане газовете се спускат и на мястото на дъното на горивната камера преминават през навиването в подредения комин.

В долната пещ коминът преминава през горната половина на конструкцията. Поради тази причина последният има по-малка нагревателна повърхност. Горната част на конструкцията има отделен комин.

схема на отопление на печка на частна къща
Устройството на двустепенна отоплителна пещ се отличава с простотата на полагане на тухли, а схемата за движение на газ е проста. Долната половина на уреда се почиства през врата, разположена в задната стена, а за горната част такава врата се намира в страничната стена (по-подробно: „Отоплителни печки за къщата - направете си сами зидария "). За функционирането на отоплителната конструкция се използват въглища или антрацит. Тръбите за двете части са оборудвани с две димни заслонки.
Обикновено горната част на кухините в двустепенните отоплителни пещи е покрита с масивни стоманобетонни плочи, което допринася за здравината и стабилността на целия структурен масив.

Полагането на такива печки трябва да се извършва на високо професионално ниво, тъй като тяхната промяна или ремонт не е лесна задача (прочетете: "Как да поправите тухлена печка със собствените си ръце"). Поставете внимателно комина за долната част на отоплителната двустепенна конструкция. Ако в зидарията са позволени течове, стената, разделяща двете тръби в горната част, ще позволи на топлината да премине, дори ако двата амортисьора са затворени.

В един масив, ако желаете, можете да комбинирате различни видове пещи, които имат правоъгълна или квадратна форма и работят на различни видове гориво. Двустепенната система се утвърди като добър източник на топлоснабдяване за селска къща.

Разновидности на огнищни пещи

Според предназначението фурните с подово отопление могат да бъдат разделени на кухненски и отоплителни фурни. За гориво - газ, електричество, дърво. Според материала се отличават тухлени и метални устройства.

Кухня

Кухненските фурни се използват за готвене - печене на хляб или приготвяне на сладкиши. Различава се по умалителност и простота. Може да се инсталира в частна къща. Моделите на ресторантите са големи по размер и имат различни допълнителни функции.

Отопление

Използва се за отопление на помещенията. Те нямат отделни зони за кухненски подноси и мебели. Те се отличават с високо ниво на безопасност и екологичност. В Европа именно палубните фурни са одобрени за вътрешна инсталация.

Газ

В тялото се помещават горелката и пръстеновидните тръби. Техният брой може да достигне 19 броя. Кухненските модели имат 2-5 нива за инсталиране на тави за печене, температурата се регулира на всеки етаж. С такъв продукт можете да работите денонощно.

Електрически

Външно те практически не се различават от моделите, задвижвани с газ. Всички разлики са вътре. Вместо газова горелка в електрическото устройство има нагревателен елемент. Кухненските уреди могат да имат и 2-5 независими камери с контролирана температура.

От гледна точка на оперативната безопасност и лекотата на използване е по-изгодно да се купуват електрически фурни. Освен това газът е по-икономично гориво.

Изгаряне на дърва

Класическите печки на дърва се използват от десетилетия. Те придават уют на къщата, по време на процеса на изгаряне се чува приятен аромат на дърво. Дървото е един от най-достъпните видове гориво, така че такива устройства често се инсталират в селски къщи. Недостатъците включват сложността на работа. Необходимо е сами да поставите дърва за огрев и да наблюдавате изгарянето им. Състоянието на горивото също трябва да се следи. Дървото не трябва да е мокро. Голямо внимание се отделя на избора на породата.

Метален

Металните изделия се изработват от чугун или стоманена сплав. Положителните качества включват лекота на монтаж и поддръжка. По време на работа кутията се нагрява много, така че не можете да я докоснете. Срокът на експлоатация е около 50 години. Такива модели не толерират екстремни температури, което може да доведе до пукнатини.

Тухла

Тухлените уреди се отличават с добро акумулиране на топлина и продължителност на нейното отделяне. Външно те изглеждат стилно и допълват интериора. Срокът на експлоатация достига 100 години. Недостатъци - висока цена, сложност на самоинсталацията. Пещта от тухла с огнище трябва да бъде инсталирана от професионалист.

Зидария на квадратна печка с отопление отдолу

Печката на снимката се отличава с комбинирана или смесена система за дим. Параметрите на този дизайн са 102x102x238 сантиметра. Топлопредаването му е равно на 4200 ккал / час.
Устройството на квадратни печки за отопление с дънно отопление предполага, че камината в него има относително висока височина. Страничните отвори (по 2), разположени симетрично от двете страни, служат за оттичане на газ в камерите. Те са разположени във външните странични стени на конструкцията. След това газът се спуска през камери, свързани чрез канал под камината зад отделението за пепел.

отоплителни пещи
От страничните камери газовете навлизат в щранговете през долните ролки и се качват през тях. Там страничните камери заедно образуват така наречения горен купол, който се състои от три U-образни кухини. Тези кухини са разположени успоредно. Нагретите газове се задържат в горната част на средата и задната част от тях, а вече охладените отпадъчни продукти преминават през отворите в челната равнина, която в горната част е свързана с подредения комин и се изпарява в атмосферата. Вижте също: "Отоплителни печки за добив."

Следователно схемите на пещи за къща с квадратна форма с дънно отопление имат 3 аспиратора - горна качулка и 2 големи камери. В такава отоплителна конструкция може да се използва всеки вид твърдо гориво.

Ако се планира печката да работи на въглища или антрацит, стените на камината трябва да бъдат разположени изключително от огнеупорни тухли.

Схеми на пещ за къща с преобладаващо отопление отдолу

Ако нагревателната структура има преобладаващо дънно нагряване, размерът й, като правило, е 115x56x231 сантиметра със скорост на топлопреминаване 2640 kcal / час. В съответствие със системата за циркулация на дим, тази печка е класифицирана като комбиниран канал за отопление с дънно отопление.

схеми на фурната за дома
Когато се създаде схема за отопление на печка на частна къща, използвайки такъв дизайн, се разбира, че димните газове първо ще се спуснат от камината и след това ще се издигнат до щранга до тавана (

Зидария на пещ, проектирана от В. Грум-Гржимайло

Схемата без канали на зидарията на отоплителната печка, показана на снимката, е разработена от професор В. Грум-Гржимайло. В тази отоплителна конструкция няма циркулация на дим. Той има заоблена форма и се помещава в корпус от стоманена ламарина. Газовете се движат в пещта не поради тягата, създадена от комина, а поради силата на гравитацията. В резултат охладените и по-тежки газове се спускат надолу, а горещите леки - нагоре.

Това устройство на печка за къща се състои от две части - отдолу е разположена камина. В тавана му има малка градушка (уста), която осигурява преминаването на димните газове към горната част, която е камера без циркулация на дим.

Прилича на обърната капачка, оформена като чаша. Поради тази характеристика такива отоплителни конструкции се наричат ​​без канали или камбанен тип.
Нагретите газове в тях не влизат в устата им в комина, тъй като първо се изкачват под тавана, а когато се охладят, се спускат по стените до основата. От тук те влизат в комина и под въздействието на течението се отнасят в атмосферата. Единият вертикален разрез е разположен през горивната камера, а вторият хоризонтален разрез по него.


По протежение на стените на конструкцията, от тавана в посока на свода, има контрафорси, предназначени да увеличат вътрешната повърхност на поглъщане на топлина и за по-добро поглъщане на топлина от тухлената маса от отработените газове. Перките, загрявани от газове, позволяват на печката да задържа топлината за по-дълго време.

Ефективността на структурата, разработена от Grum-Grzhimailo, достига 80%. Корпусът с желязо ви позволява да извършвате зидария с дебелина само една четвърт тухла, освен това устройството се загрява достатъчно бързо.

Камина с огнище - 5 предимства

„Под или решетка?“ - въпрос, за който спорят професионалистите и който всеки клиент неизбежно задава. Изгарянето на гризли може да се нарече традиционно за нашата страна, но напоследък огнищата с камини активно печелят популярност. Има няколко причини за това, всяка от които ще разгледаме подробно в тази статия.

  1. Първичният въздух за горене в пещите с огнище се подава през специална направляваща плоча , разположен в долната част на горивната камера, под вратата, по цялата ширина на горивната камера, което осигурява равномерно изгаряне на дърва за огрев. Докато в решетъчните камини често можете да наблюдавате как дълъг труп гори ярко над решетката, но в ъглите на камината той само тлее и пуши.
  2. Тъй като първичният въздух не идва отдолу, под дървото, а "отстрани", а вторичният въздух отгоре и "отстрани", пламъкът не се простира на дълги езици. Тангенциалното подаване на въздух не само създава ефект на „завихрящ се пламък“, но и доставя въздух към всеки труп, като разбива една голяма „факла“ на много малки, което значително намалява височината на пламъка при висока скорост на горене и ефективност. Това увеличава ефективността на камината, подобрява качеството на горенето.
  3. Слоят пепел с дебелина 10-20 mm, който трябва да се държи в дъното на безжичната горивна камера, е катализатор на горенето. В тази „възглавница“ при всеки огън се натрупва пепел, която е минерален остатък. Минералите, които изграждат пепелта, подобряват процеса на горене, като понижават температурата на запалване на газово-въздушната смес (димни газове) от 700 градуса на 500 градуса и дори по-ниска. Количеството не само CO, но и прахови частици намалява, което означава, че коминът остава по-дълго чист, по неговите стени се утаяват по-малко неизгорели продукти.
  4. Висока ефективност на камината, чисто изгаряне, надеждност - тези важни характеристики на камината са неразривно свързани с възможността за използване на запалване отгоре. Когато полагате дърва за огрев отгоре, те пламват постепенно и изгарят по-бавно, отколкото при класическия метод за полагане на дърва за огрев. В резултат на това конструкцията не изпитва топлинен удар, което е много важно за трайността на горивната камера, но най-важното е, че тъй като горенето се развива постепенно, горивната камера пренася топлината по-ефективно. За единица време се отделя по-малко топлина, отколкото при друг метод за изгаряне на дърва за огрев, но ефективността се увеличава значително. Само в пещта с огнище е възможно ефективно да се използва запалването отгоре. Комбинацията от всички характеристики на огнищната пещ и запалването отгоре дава осезаем ефект в производителността, красотата на горенето и трайността на продукта.
  5. Пещите с огнище са по-лесни за използване и поддръжка. Пепелта, образувана по време на горенето, не трябва да се почиства всеки път след нагряване. Натрупвайки се върху огнището на пещта, тя не само не пречи на процеса на горене, но и помага. Благодарение на по-ефективното изгаряне и пълното изгаряне на въглищата в пещта, можете да се възхищавате на огъня за по-дълго време. И дори при ежедневно разпалване е достатъчно веднъж месечно да почиствате камината на огнището.

Камини за камина с огнище (Русия)
Камини за камина с огнище (Русия)
Производството (Русия, Воронеж) предлага широка гама от камини с камина (golosnikovy) горене. Камини за камини "ASTOV" са оборудвани с всички съвременни технически опции, докато моделната гама е достатъчно широка, за да изберете камина за всеки проект

Асортиментът на каминните печки с камина под марката ASTOV включва: пещи с прави, L-образни (ъглови), U-образни (тристранни), призматични стъкла, както и тунелни вложки (през, така наречената "двулицева "). Всички модели имат механизъм за повдигане на вратата.

Под камината, облицована с шамотни тухли.
Под камината, облицована с шамотни тухли.

Облицовката на пещта се предлага в няколко версии: широки стоманени плочи (SHSP), 3D оребрени панели, лека керамика, тъмна керамика, шамот.

Опции за облицовка на камини "ASTOV"

Комплектът включва крака, регулируеми по височина. Всяка камина е снабдена с регулируема система "Чисто стъкло" и регулируема допълнителна подаваща вторичен и третичен въздух. Ефективността на пещите ASTOV със затворена врата в номиналния режим е 82%. Скоростта на горене е 88%. Всички пещи ASTOV са снабдени с 5-годишна гаранция, при спазване на инструкциите и SNiP.

Камина за камина ASTOV
Топка за камина "ASTOV"

Източник на статията: Камини и печки

Зидария на пещ, създадена от Института за топлотехника

Схемите на пещите за дома, разработени в Института за топлотехника от инженер Ковалевски, имат размер 100x85x217 сантиметра. Те използват минен тип горивна камера, предназначена за използване на въглища.

През канала димните газове навлизат под тавана, откъдето навлизат в два странични канала. След това те следват до дъното и се придвижват по събирателния канал към димния стек. Ако димният клапан е отворен, тогава газовете се отвеждат в атмосферата.

Особеността на схемата за подреждане на пещта се крие в различната дебелина на стените на каналите за циркулация на дим. Първият от тях, идващ от горивната камера, се нарича огнен канал. Има 3/4 тухлена външна стена. Останалите му стени са поставени в половин тухла.
Тази отоплителна конструкция не се побира в железен корпус. Нейната зидария е проста. Ефективността на пещта на инженер Ковалевски е 75-80%. Недостатъкът на отоплителното тяло е възможността за прегряване на горната му част, тъй като към него се изпращат най-горещите газове. В пещта те ще паднат напълно охладени, в резултат на което степента на нагряване на долната част е недостатъчна.

Определено количество газове от камината влизат в страничните канали през винтовете, което увеличава нагряването на долната част на външните стени (около

Предимства и недостатъци

Печките от този тип имат предимства и недостатъци пред другите видове отоплителни и кухненски уреди. Основните предимства са:

  • Възможно е да се организират няколко нива, за да се приготвят много ястия едновременно.
  • Бързо загрява големи стаи.
  • Не замърсява атмосферата с дима си (за разлика от печките с решетки).
  • Лесна за работа.
  • Издръжлив (при спазване на правилата за експлоатация).

Също така си струва да се отбележи високата ефективност на печката (79-82%), дълъг период на изгаряне (в печка на дърва 10 килограма брикети изгарят за 10-12 часа).

Недостатъкът е, че дизайнът предполага само един източник на топлина (дърво, електрическо отопление или газ). Няма огнищни пещи, работещи с торф или въглища.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни