Направи си сам шведски чертежи и поръчка на фурна

Какво представлява шведската печка и къде се използва

Дизайнът има много предимства. Принципът на действие ви позволява да инсталирате такава пещ във всяка стая, особено в малка. Постепенно затопля къщата и я поддържа топла за дълго време. Но това е възможно само при правилно полагане и експлоатация. Всеки може да го направи. Без известни познания процесът ще бъде труден, но следвайки реда и инструкциите, може да се направи наистина.

Принципът на действие и дизайн на шведската фурна

Шведска печка с вградена фурна и котлон е икономична възможност за отопление на частна къща. Дизайнът има много предимства. Фурната е разположена отстрани. Принципът на нейното действие е, че първата топлина загрява добре масивната тухла. Тази част не води добре топлината.

Частта на пещта под формата на капачка изпълнява една от основните функции - изгаря гориво. Пожарът не се отнася за металната част на фурната. Това не е необходимо, защото се нагрява поради силната топлина. Ако отворите вратите, стаята бързо ще усети затопляне. Докато приготвяте закуска, можете да затоплите добре къщата.

Тази печка е подходяща за частни и селски къщи. Ако конструкцията е допълнена с шезлонг, възможно е да се осигури здравословен и пълноценен сън през зимата.

Горна ниша

Компактна и едновременно просторна част на фурната. Загрява при първата и втората топлина. Мокрите дрехи могат да се сушат безопасно. Така е измислена технологията за топлоснабдяване. Удобно за сушене на пране. През зимата и есента тя се мокри от дъжд и сняг. Функцията е безопасна, ако се вземат предвид разпоредбите за пожарна безопасност.

Ниша над печката

Старите образци на печките имаха дървен капак, който се използва за покриване на ниша за дългосрочно запазване на топлината. Беше удобно, защото на сутринта в стаята беше топло, дори от вечерното разпалване. Това предимство спестява време сутрин. Особено ако няма достатъчно време за горивната камера.

Комин

По време на процеса на разработка майсторите решили да се откажат от градушката. Той се намирал между комина и горивната камера. Този метод на изграждане се оказа сложен и скъп. Следователно, фурна за домашна употреба е изградена без маркер. Вместо това те правят кръстосан поток под фурната. Когато къщата се отоплява, е необходимо да се затвори гледката. В противен случай печката ще се охлади много бързо.

Конструкцията се загрява от втората топлина, когато масивни части от горивото започват да изгарят. В стандартната схема са инсталирани вертикални канали. В този случай устройството лошо загрява стаята. Но няма натрупване на сажди, което прави възможно използването на всякакъв вид камина.

Първоначално бяха инсталирани хоризонтални канали. Произведено в домовете на богати хора. Това спестява време. Подпалването не изисква много усилия. Долната част се нагрява добре и бързо. Но почистването от сажди се извършваше често. Сега този процес усложнява операцията. Неудобно е да се използва, предвид суматохата на ежедневието.

Много зависи и от вида дървесина, използвана за отопление. Препоръчително е да изберете дърва за огрев с ниско съдържание на смола. Например трепетлика или акация. Боровите дървета и брезата не са подходящи. Именно тези вещества в горивния процес допринасят за натрупването на сажди и замърсяването на комина.

Допълнителни елементи

Задната част на такава печка е идеалното място за създаване на печка за печка, камина. На мястото на шезлонга можете да създадете шведско легло. Дългосрочното отопление ще ви позволи да спите добре през зимата.Освен това създават кутии за спално бельо, което винаги е сухо и топло.

Климат

47 гласа

+

Глас за!

Против!

Ако е необходимо да се изгради уред за готвене и отопление у дома, препоръчваме да обърнете внимание на печката, наречена "Shvedka". Тази версия на печката се отличава със своите компактни размери, лекота на конструкция и бързо нагряване до желаната температура. Ще научим повече за това как да направим печка със собствените си ръце.

Съдържание:

 1. Снимки на печки на ръка - историята на създаването на печката Shvedka
 2. Чертежи на пещта на ръка: изграждане на шведска печка

Снимки на печки на ръка - историята на създаването на печката Shvedka

Дизайнерските характеристики на печката Shvedka позволяват тя да бъде поставена в стена между кухнята и всяка друга стая. По този начин е възможно бързо да се затопли кухнята, докато завършите готвенето. Допълнителна топлина се насочва към отопление на съседната стая. Освен това печката може да бъде оборудвана с печка или камина.

Външният вид на съвременните шведски печки може да се отличава както с грапавост, така и с декоративни нежни шарки. Някои закупени модели са с форма на шкаф и са инсталирани в стаята готови.

Според легендата фурната Шведка произхожда от Русия по времето на Петър Велики. По този начин шведите донесоха тази версия на печката. Според други източници печката е разработена от шведите и е построена много по-късно. Тази версия на печката е много подобна на холандската печка, но тук плочата е по-широка и на печката има стена, благодарение на която е в състояние да отоплява две стаи наведнъж.

Оригиналната шведска печка е печка, изработена от тухла или комбинация от този материал с метал, камък и др. Най-често в Швеция за производство на пещи са използвани шамотни тухли, които имат високи топлоустойчиви свойства.

Принципът на работа на шведската фурна се основава на комбинация от няколко устройства. На първо място, фурната функционира като фурна; в нея перфектно се пекат всякакви ястия и сладкиши. За това се използва първоначалната топлина, която се отделя по време на изгарянето на горивото.

Камината в шведската печка има формата на камбана, благодарение на това е възможно химическото изгаряне на горивото. Стоманената фурна не се поддава на пряко излагане на пламък. Той се загрява, когато първото гориво е изгорено. Когато отворите вратичката на фурната, след няколко минути от момента на запалване на фурната фурната се загрява. В същото време димът е отдолу и фурната се загрява с помощта на газове.

Горната част на печката има формата на ниша, тя е просторна и се отоплява с помощта на първата и втората топлина, както и изгорели въглища. Съдържа въже за сушене на бельо или дрехи. За една нощ дрехите са напълно сухи.

Нишата, разположена отгоре на плочата, е затворена със специален капак. Използва се за затопляне на вчерашната храна. Подреждането на маркера в пространството между камината и димоотвеждащия елемент е доста скъп процес. Следователно шведската фурна е оборудвана само с прозорец за трансфер, който се намира под дъното на фурната.

Натрупването на топлина в печката се извършва във връзка с технологията на въздуховодите. За затопляне на устройството се използват втората топлина и остатъчната топлина от тлеещите въглища. Каналите в печката са разположени вертикално. Дъното на фурната се затопля по-лошо от горното. Този фактор трябва да се вземе предвид при използване на различни видове гориво. Възможен е вариант на организиране на хоризонтална циркулация на дим. В този случай печката генерира повече топлина, но трябва да положите много усилия, за да я почистите. Във връзка с индивидуалните предпочитания на собствениците, продължителността и конструктивните характеристики на комина на канала се променят.

Друг елемент на шведската фурна е втората фурна. Тази част на фурната се намира в съседна стая.Може да съдържа и камина или обзаведено легло. Моля, обърнете внимание, че шведски шезлонг или шезлонг се отличава с определени характеристики на тяхната подредба. Дължината на койката е не повече от шест фута, а ширината не повече от 2,5. Над шезлонга е разположено легло, а долната част е оборудвана с отопление. Под леглото се държали и чекмеджета, в които се намирало бельото.

Шведската печка се отличава с опростен дизайн, висока ефективност и достъпна цена. Топлопредаването на такава пещ е много по-високо от това на холандската, докато количеството материали за нейното изграждане е много по-малко. В допълнение, тази версия на фурната ви позволява да готвите храна в нея и да сушите неща. С правилния подход е възможно да се получи висококачествено устройство за отопление на две стаи наведнъж.

Чертежи на пещта на ръка: изграждане на шведска печка

За да се изгради правилно шведска печка, е необходимо да се придържате към предварително разработени чертежи и размери на тази конструкция. Качеството на обекта, получен за отопление, се определя главно от размера на тази структура:

Предлагаме ви да се запознаете с оптималните размери на всяка част на печката:

 • размерът на плочата е 71х41 см;
 • камината е от 28 до 33 см височина, 32-38 см ширина, 45-50 см дълбочина;
 • височината, ширината и дълбочината на фурната са 30x33x50;
 • дебелината на стоманата, от която е вградена вратата във фурната, е 0,5 cm;
 • интервалът между решетката и най-близката стена е около една трета от тухла или цяла тухла.

Тези стойности са приблизителни и варират от 5-10 см. Един от най-важните фактори е дебелината на стените на фурната. Ако използвате тънко покривно желязо за производството на фурната, то бързо ще се нагрее и бързо ще се охлади. В този случай ще бъде невъзможно да се приготви качествена храна. За производството на фурната и печката се използва стомана или материал, който не провежда добре топлината. Съдовете се загряват през котлоните.

Придържайте се стриктно не само към определените размери на пещта, но и към пропорционалната връзка между всички елементи. Например, когато се изгражда пещ с минимален размер, дълбочината на пещта също ще бъде минимална. В противен случай нивото на ефективност значително ще намалее.

Измиването на фурната с газове се извършва във всички посоки. Следователно между задната стена и стената на горивната камера трябва да се подреди междина, чиято минимална стойност е една четвърт от тухлата. Дълбочината на фурната също се регулира според предварително описаните параметри. Фурната може да бъде разположена близо до камината, ако между тях има изолационен материал под формата на азбест или вермикулит.

Особено внимание трябва да се обърне на горивната врата. Тъй като пещта е изложена на постоянен термичен стрес, тази част бързо се проваля. Ето защо се препоръчва да се направи отлита версия на вратата, която е зазидана в тухлена зидария. За да направите мустаци, е достатъчно да прикрепите тел към вратата, с дължина около 5 см и диаметър до 5 мм. Телените мустаци също са зазидани за по-добро задържане на вратата. Допълнителна стоманена лента осигурява по-добро фиксиране на материала.

Снимка на фурната „направи си сам“:

Доста големи трудности възникват в процеса на полагане на шведска печка. На първо място, преди да започнете работа, трябва да изучите чертежите за печката със собствените си ръце, според които зидарията се изпълнява схематично. Шведската печка отделя голямо количество топлина, така че подът, на който ще бъде оборудван, трябва да бъде правилно изолиран. Най-добрият вариант за топлоизолация е използването на базалтов картон, който се полага на няколко слоя. За работа се използват листове с дебелина 0,5 см. Средният лист трябва да има покрито с фолио покритие с базалтов микрофибър.По този начин топлината ще се отрази в стаята.

След това се прави кракът. За полагане на първите два реда на фурната се наблюдава интервал с допълнително разширяване на фугите. По този начин се получава част под формата на издатина на пиедестал. Моля, обърнете внимание, че максималната ширина на шева е 1,3 cm.

Преди да започнете да полагате тухла, тя се потапя във вода за няколко минути. Това подобрява качеството на зидарията. В противен случай сухата тухла започва бързо да абсорбира влагата от разтвора, намалявайки нейната якост. Прекомерното излагане на тухлата на вода също влияе отрицателно върху нейното качество. Следователно тухлата трябва да е умерено влажна. Марл се използва за производство на зидарен хоросан. Някои варианти на печките са оборудвани с обикновена глина. Тухлите на печките се поставят на ръка върху предварително приготвен на малки порции разтвор.

За да се постигне високо ниво на ефективност и да се изгори ефективно горивото с максимално отделяне на топлина, е необходимо правилно да се оборудва горивната секция. Температурата в горивната камера трябва да е висока, поради това се генерира топлина и фурната се загрява. Този елемент на пещта е направен от светложълти шамотни тухли. За производството на хоросан за зидария се използва шамотна глина. Моля, обърнете внимание, че обикновената червена тухла и нейната шамотна версия се различават по коефициента на топлинно разширение, така че тяхното подреждане близо един до друг е неприемливо. Интервалът между тези видове тухли трябва да бъде 0,6 cm.

Препоръчва се камината и останалата част от печката, с изключение на първите три реда, да се оборудват с шамотни тухли. Този материал обаче има висока цена, така че трябва да направите поне вътрешната част на горивната камера от него.

В процеса на изработване на печка за сауна, направете си сам, обърнете специално внимание на равномерността на всички повърхности. За рязане и съединяване на тухли помежду си е най-добре да използвате мелница. По отношение на поръчката и чертежите детайлите се правят предварително на открито, тъй като рязането на тухли с мелница е доста сложен процес, по време на който се отделя прах.

По отношение на чертежите е задължително да се закръглят ъглите. Това е необходимо, за да се подобри сцеплението в печката. В устието на комина се утаява пух, прорязващ вятъра, той увеличава тягата.

Баните, печките, ваните с ръце се нуждаят от метални елементи. Надеждността на пещта се определя от наличието на минимален брой стоманени елементи в нея. За да се подсили обаче окачената зидария във фурната, в нея са монтирани стоманени ленти и ъгли. По този начин е възможно да се намалят разходите за готовото устройство.

След направата на фурна за баня, направена самостоятелно, следва процесът на пускането й в експлоатация. Първоначално в никакъв случай не трябва да е възможно да се затопли печка, която все още не е изсъхнала. По този начин силата му намалява. Фурната трябва да се прави по време на топло време. За известно време тя трябва да изсъхне и едва след това започва да се използва. Минималното време за изсъхване на фурната е 15 дни.

След това се извършва топло сушене в продължение на две седмици. За топене на печката се използва минимално количество въглища и дърва, най-добре е те да са направени от трепетлика. Боровите или брезовите дърва за огрев не са подходящи, тъй като при изгаряне генерират много топлина и сажди. По време на сушене във вратата за почистване има хартия, след като тя изсъхне, този процес приключва.

Това е последвано от процеса на извършване на горещо сушене, докато печката се загрява няколко пъти на ден, сутрин и вечер. Натоварването върху него постепенно се увеличава. При наличие на многоходова фурна сушенето се извършва през зимата.

Освен това можете да оборудвате печката с печка. За производството на такава пещ се изискват значително повече тухли.Леглото обаче може да се използва като място за спане или за сушене на много влажни предмети.

Такава печка не е оборудвана с фурна, тъй като топлината от нея веднага преминава към пейката на печката.

Вторият вариант е допълнение към печката за камина. Има два начина за организиране на такава печка. Според първия метод камината е допълнение към задната страна на печката и има комин, отделен от нея. Вторият метод за инсталиране на камина включва нагряването му от печката, като по този начин е възможно не само да се спестят материали за конструкцията на печката, но и да се отопляват две стаи наведнъж.

Друга възможност за шведска печка е малка печка, инсталирана в летни вили. Използва се сезонно, периодично. Особено актуално е наличието на ниша, вътре в която се сушат дрехите и обувките. Количеството материали за конструкцията на такава печка е по-малко, но количеството топлина, генерирано в резултат, също намалява.

Направи си сам шведска видео фурна:

Класификация

Видове пещни устройства в зависимост от целта:

 • фурна с камина, печка е в стаята за готвене, а камина в залата;
 • устройство с фурна и сушилня - може лесно да отоплява целия дом
 • устройство с диван

Древният стил и модерните, модифицирани технологии се използват за диференциране в дизайна. По принцип довършването се извършва с титаниеви корнизи.

Отоплителна готварска печка шведски: характеристики, предимства

Шведът често се сравнява с руска печка, но двете устройства се различават по размер и разход на гориво. Той е компактен, което не може да се каже за руската печка, поради което много жители на частни къщи правят избор в негова полза. Моделът е разработен в Швеция според тънкостите на местния климат. Функциите включват:

 • отопление на стаята;
 • готвейки храна.

В зависимост от модела може да бъде оборудван с камина, отделение за печене. Основното предимство е възможността за самостоятелно оборудване на такъв продукт във вашия дом. След като сте избрали желаната опция, можете да поставите тухлена печка със собствените си ръце. За да направите това, трябва да нарисувате подробна схема за поръчка и да изберете всички необходими материали.

По какво се различава шведската печка от холандката и финландката

В момента има много видове тухлени фурни, но особено се отличават три подобни дизайна: шведски, холандски и финландски. Неопитен потребител трябва да разбере коя е по-добрата от тези три опции и какви са разликите между тях:

 1. Холандка. Има правоъгълна форма и вертикални димни потоци. Използва се за отопление и готвене. Особеността се крие в простотата на изчислението и непретенциозността. Ако прегреете модела, тогава има опасност от въглероден окис. Поради дизайна: печката може да се монтира на 2 етажа.
 2. Финка. Има една разлика от шведската - прави се с камера за хляб. Дизайнът може да варира, но отличителната черта остава същата.
 3. Швед. За подреждането ще са необходими определени умения и умения. Ако работата се извършва от начинаещ, важно е да се вземат предвид всички нюанси. Подреждането на звеното за лятна резиденция изисква спазване на реда на схемата и всички норми.

Важно! Шведът се различава от другите отоплителни и готварски конструкции по това, че е поставен с щит отзад.

Шведската печка е компактен и удобен вариант за отопление и готвене на сгради. Избирайки между трите представени опции, трябва да обърнете внимание на размерите и предназначението.

Не пропускайте: Работна пещ - как работи, чертежи, плюсове и минуси

Видове шведски фурни

В зависимост от структурата има няколко вида шведи:

 1. Без фурна за котлони. Най-често срещаният дизайн, често зидарията се изпълнява с три режима на камината: поръчката е предназначена за зидария в продължение на три сезона.В зависимост от желаната температура, тя ще се загрее горе-долу. Ако желаете, можете да направите мини фурна с една горелка за малки пространства.
 2. С водна верига. В камината или комина е вграден топлообменник, който загрява водата, преминаваща през регистъра, и я пропуска през тръби към радиаторите.
 3. С камина и котлон. Такова устройство се нарича фурна Ryazankin. Шведската печка за камина изглежда красива, тя е инсталирана на основата. Размери - 102x102x217 см, което показва възможността за използване в частна сграда. Можете да изградите печка от едната страна с камина от другата, след което потребителят може едновременно да се възхищава на пламъка на камината и да използва камината по предназначение.
 4. Без печка. Специален тип конструкция, когато шведът играе ролята на отоплително устройство без възможност за готвене.

Важно! Тези, които искат самостоятелно да изградят структура, се интересуват от въпроса какви продукти са във форма. Те могат да бъдат направени кръгли, правоъгълни или ъглови. Типът се избира според местоположението.

Също така майсторите могат да изградят версия със сушилна камера, където ще бъде възможно предварително да изсъхне дървото за подпалване. Отделно място заема швед с диван - такъв прост дизайн предполага допълнително пространство за почивка.

В зависимост от структурните характеристики на устройството, то може да има няколко капачки. Например, двузвенната фурна Batsulin има фурна и печка, опция с пет кладенци, чийто размер и оформление ще помогне за правилното разпределение на материала, е оборудвана с 5 сектора за движение на дим. Версията на тухла с 2 камбани се счита за универсална.

Изчисляване на характеристиките на шведската фурна

За да направите шведска печка със собствените си ръце, трябва внимателно да обмислите проекта и да изберете подходящия размер за всеки елемент.

Използвайте само надеждни поръчки на шведската фурна с котлон и фурна. Това ще бъде гаранция за надеждна структура. Може да се наложи отделно изчисление, за да се определи размерът на комина. Те се изчисляват от топлообмен.

Можете автономно да определите площта на напречното сечение на тръбата. Необходимо е да се вземе предвид количеството блато и какъв вид гориво ще се използва за нагряването му. Първият индикатор се изчислява, като се вземат предвид следните параметри на тръбите: дължина, ширина, височина.

Таблица: Специфична калоричност на дърва за огрев (kW / m3)

Таблицата взема предвид подробностите, които ще ви позволят да определите правилното изчисление за максимална производителност.

За да създадете тухлени фурни за дома си, трябва да изготвите чертежи с поръчки. В тази таблица ще разгледаме подробните данни за изчислението, без които не можем да направим при изграждането на такава пещ.

Това отчита мощността и размерите на тръбата.

Шведска печка с фурна и котлон: подготовка на инструменти и материали


Снимка: шведска печка с фурна и печка

Преди да сгънете шведа, трябва да изберете правилните материали и инструменти. Често начинаещите се интересуват от това колко тухли са необходими за едно стандартно устройство. Например, за основа от 850 на 616 мм, ще трябва да изчислите броя на тухлите: една шамотна тухла има размери 230x110x65 мм. От това можете да направите изчисления за консуматива.

Не пропускайте: Направи си сам руска печка и мини печка: инструкции стъпка по стъпка, чертежи и поръчка (+ най-добрите фотопроекти)

Ще ви трябват следните инструменти за работа:

 • щифт и лопата;
 • пластмасова кофа;
 • бормашина и миксер;
 • чук;
 • Master OK;
 • фугиране;
 • ниво;
 • правило;
 • отвес;
 • Български;
 • рулетка;
 • строителен телбод;
 • резачка за плочки.

От материала трябва да приготвите 33 шамотни тухли, 552 масивни керамични тухли, фурна, чугунен котлон, врати за гориво и гума, амортисьор, комин и амортисьор.

Съвети за избор на строителни материали

Процесът на изграждане не е сложен.Шведската печка е опростен дизайн, който изисква стриктно спазване на чертежите и реда. Трябва да смесите разтвора правилно и да имате минимални познания как да го направите.

Необходими инструменти:

 • Master OK;
 • гумен чук;
 • ниво;
 • релса;
 • рулетка;
 • хидравлика;
 • молив;
 • лопатка;
 • кофа.

Когато правите разтвора, вземете малка метална цедка. Трябва да има клетка за пресяване на пясък и глина. Обикновената глина не е подходяща, тъй като не е устойчива на топлина. За изграждането на такова отоплително устройство се избира само шамотна глина.

Разтворът трябва да се накисва в продължение на няколко нощи в коритото. Този процес продължава, докато бучките изчезнат и излишната вода не се появи на повърхността. След като го отцедите, останалата смес трябва да има плътна текстура. Това може да се провери с мистрия. Малко количество разтвор се нанася върху суха вертикална повърхност. Ако не се отцеди, а се втвърди, тогава може да се използва.

Съвети от майсторите при избора на глина: сместа не трябва да има мирис на трета страна. Всеки аромат е признак на органични примеси, които ще се изпарят по време на пожара. Това ще доведе до намаляване на якостта на зидарията. Изберете внимателно глината си.

Списък на материалите, които ще са необходими на строителната площадка:

 • масивна червена тухла;
 • шамотна тухла;
 • шамотна глина;
 • врата за горивна и пепелна камера;
 • решетка (в идеалния случай чугун);
 • железни ъгли и листове;
 • азбестово уплътнение под формата на шнур;
 • азбестов лист.

Трябва да е с високо качество, без производствени дефекти. Можете сами да заварявате вратите.

Предварителни стъпки преди сглобяването на пещта

Един от основните моменти при подготовката е определянето на мястото, където ще бъде инсталирана фурната. В края на краищата той трябва равномерно да затопля цялата стая. Ако устройството се изгражда във вече завършена къща, трябва да се вземе предвид изхода на комина. В процеса на инсталиране на тръбата е важно да не се повреди твърдостта на рамката.

Подготвителната работа е най-добре да се направи през лятото или есента. Изсъхването на основата ще отнеме поне 30 дни. Но майсторите препоръчват да се съхранява до шест месеца. Дупките в таваните се правят преди полагане. Покривът се събира последен.

Определяне на мястото, където ще се намира шведът.

Основната функция на устройството е отопление. Ето защо е оптимално да се изгради печката в центъра на стаята. Къщата трябва да има много добра и здрава основа, която е здраво установена. Конструкцията тежи около 3 т. Важно е основата на къщата да издържи теглото си. В жилищна сграда обикновено се инсталира близо до вътрешните прегради близо до изходната врата.

Изливане на основата: препоръки + видео

Периодът на използване на това устройство, неговите характеристики и топлообмен зависят от основата.

Дълбочината се определя, като се вземат предвид регионът и подземните води. Важно е да се изчисли дълбочината на устойчивост на замръзване през зимата. Ако горната част е инсталирана над това ниво, ще се появят хоризонтални разширения. Препоръчително е да изберете такава дълбочина - 0,8-1 m.

Линейните стойности се определят от размера на пещта. Фундаментът се излива с около 15 см по-широко от тези показатели.Това са основните стандарти в структурата.

В пространството между земята и бетона трябва да се създаде пясъчна междина. Височина - 20 см. В бъдеще той изпълнява функцията на отделяне на водата, която идва от земята.

След пясъчната възглавница можете да използвате развалини, тухлени чипове или други материали. Занаятчиите отдават предпочитание на естествения камък, защото той е изключително издръжлив.

Арматурата се монтира по-близо до долния слой. Необходим е за укрепване и равномерно разпределение на температурната експозиция. Металната мрежа се полага хоризонтално.

Горната повърхност трябва да е равна. За помощ се взема широка шпатула. След изсушаване покривният материал се монтира на няколко слоя. Използва се за хидроизолация.

В пода се прави дупка, която трябва да има правилното изчисление.Това е необходимо за удобна зидария. След това поставят апликацията на пода под корпуса на конструкцията и правят основите.

Предимствата на шведската печка с котлон и фурна са силният поток от топлина. Преди полагане на зидарията топлоизолационният материал се утаява. Тя трябва да има няколко слоя. Добър материал е базалтовият картон. Той е евтин и има достатъчна дебелина - 5 мм. Опция - шамотна тухла, използвана за изграждането на пещта. Материалът е по-скъп и има ниска топлопроводимост. Това не загрява основата.

Видео, което ще бъде полезно:

Създаване на хидроизолационен слой

На снимката по-долу е показано как се нанасят покривни слоеве. Майсторите също така подбират материали за облицовката, например облицовка с фолио от всички страни. Хидроизолацията е специфична част от дизайна на печката. За хидроизолация вземете плътен, стабилен материал. Икономичен вариант е субстратът. Предлага се в различни дебелини.

Направи си сам шведска фурна: поръчка и технология

Неопитен човек трябва да следва инструкциите стъпка по стъпка при изграждането на конструкция. Този тип фурна се откроява с малките си размери. Може да се инсталира в малка стая до 40 м2.

Разположение на пещта

Инструкцията съответства на всеки ред на отоплителното устройство:

 • Първите два реда са плътни. В процеса на полагане трябва да се придържате към изместването на тухлите. Също така, уверете се, че ъглите и хоризонталната повърхност са създадени правилно или не. Първите два ранга са в основата на цялата структура, така че не могат да се допускат грешки.
 • По-нататък в два реда се впряга пепелник - място за почистване на сажди. Необходимо е да се монтират специални врати за вентилатора, 3 болта за почистване.
 • За това се използват фиксиращи крака. След като остави празнина от четири до пет милиметра. Той служи за предотвратяване на разширяването на желязото поради топлинни ефекти.

 • Rad 5 е необходим за горивната камера. Зидарията се извършва с шамотни тухли. Отдолу е монтирана решетка и е оставена междина от пет милиметра. За стабилност те са покрити с пясък. След това фурната е инсталирана и закрепването се извършва по подобен начин.
 • На шестия ред се изграждат комин и камери.
 • Редове от седми до девети - това ще бъде зидарията на отделението на пещта - тук се използват шамотни тухли. Между него и червената тухла трябва да се остави празнина, за да се предотврати топлинното разширение. Пространството не е запълнено с разтвор. Тази стъпка се използва и за монтиране на вратата на камината.

 • Осмият ред е покрит с отвесен канал. За да позволи на обработените газове да преминат през коминните канали. Следователно 9-ият ред трябва да се състои от тухли, които се смилат под ъгъл. Ще ви е необходима мелница с дискове за работа върху бетон.
 • Десетият ред предвижда покриване с хоризонтална преграда.
 • Ред 11 се състои от метална заваръчна плоча. Той също така поставя основата за продължаване на полагането.

 • От дванадесети до шестнадесети - създайте димни канали. Направете швабра вътре. Редове 17 и 18 трябва да почиват на железни ограничители, за да се осигури твърдост и надеждност. Те се инсталират от ленти и ъгли. Отделът за заваряване е затворен. За укрепване на тухлите те са закрепени с тел в ъглите. На този етап камерата за готвене трябва да бъде затворена.
 • На 19 и 20 - те поставят сушилна камера, правят специални отвори за почистване

 • 21 до 28 са изцяло съставени от сушилна камера.
 • На двадесет и седмия се прави клапан, проходът на междина се задържа пет милиметра. Около рамката се навива азбестов кабел.
 • Двадесет и девети - затваря каналите и входа на тръбата. Зидарията се разпределя, за да се създаде корниз. 30 подред зидарията се разширява с пет сантиметра.
 • В тридесет и една се връщат първоначалните стойности.

Поръчката „направи си сам“ в структурата на шведска печка е ключът към създаването на правилно функциониращо отоплително устройство.

Направете смес от глина и пясък за зидария

Ето връзка към полезно видео:

Полагане на тръби

След излагането на всички редове тръбата се изгражда. Основно прави, което не променя размерите на площта на напречното сечение. На техническия етаж или тавана тухлената тръба ще се превърне в метална. Размерът на вътрешната част не трябва да се променя поради това. Като се вземат предвид правилата за пожарна безопасност, където коминът и таванът се пресичат, се монтира пух.

Предвид условията на работа, тръбата е направена на определена височина:

 • коминът е на разстояние 1,5 от капака, след това главата е монтирана 0,5 м по-високо;
 • разстоянието на комина от билото е в рамките на 1,5-3 м, след което коминът се повдига до най-високото място на покрива;
 • разстоянието на комина е повече от 3 м, горната му част трябва да бъде под условна линия, която минава от билото под ъгъл от десет градуса;
 • при наличието на стръмен покрив главата трябва да бъде най-малко 0,5 м по-висока над него;
 • най-общо, обхватът на канала на комина от решетката до главата не може да бъде по-малък от 5 m.

Всеки период в структурата се оказва важен. Не трябва да се допускат грешки, тъй като това напълно влияе на операцията.

Сушене на фурната

Когато конструкцията приключи, пещта не може да работи. Оптималното време за сушене е 10-14 дни. През първите 2 седмици сушенето трябва да е естествено. Ако времето не позволява разтворът да изсъхне сам, тогава вентилатор може да помогне в този случай.

По време на процеса на сушене вратите за почистване трябва да бъдат покрити с хартия. Този материал ще служи като индикатор. Когато хартията вече не е мокра, процесът на сушене е завършен. Когато приключите, можете бавно да започнете да използвате това отоплително устройство.

Необходимо е да добавяте гориво на малки порции, около няколко кг всяка. Когато първата порция изгори, можете да започнете да полагате нова партида или постепенно да ощипвате няколко дърва за огрев. По този начин печката ще се затопля непрекъснато, постепенно. Следователно, определена температура на въздуха се поддържа в жилището за дълго време.

Отличен вариант биха били осиновите дърва за огрев. Те изсушават добре структурата отвътре. Препоръчва се за употреба преди по-нататъшно пускане в експлоатация. Не използвайте бреза или всякакъв вид борова дървесина. Те не са предназначени за тази цел. Такива дърва за огрев отделят много топлинна енергия и се превръщат в причина за натрупването на голямо количество сажди. Това се дължи на съдържанието на смола. Блокираният комин натрупва въглероден окис. Парите са вредни за здравето. Навременното почистване е ключът към дългосрочната употреба.

Видео: малка шведка за крайградско жилище

Подробна бележка е описана във видеото и снимката. Подробна история е начин за изграждане на надеждна структура.

Полезни съвети за полагане на швед

Процесът на полагане изисква специално внимание. Човек без опит може да се сблъска с различни трудности. Полезни съвети на този труден етап:

 • При полагане на тухли е важно да се спазва дебелината на фугата. Препоръчителната скорост е 4-6 мм.
 • Тухлата не трябва да бъде наситена с влага от разтвора, поради което тя се навлажнява с вода преди строителството.
 • Еднородността на зидарията се изследва по дължината и напречно. Нивото ще помогне за това, а ъглите ще определят стъпаловидността на ъглите на пещта.

 • След приключване на полагането е важно да изчакате поне 2 седмици. През топлите месеци фурната ще изсъхне по-бързо.
 • Професионалистите съветват да се използва възможно най-малко метал в структурата на пещта. Но конструкцията трябва да има метални ъгли.
 • В процеса на строителството нищо не може да се направи гръб до гръб. Забранено е полагането на желязо върху открита тухла. Между тях трябва да има слой от 6 mm от разтвора.

 • Когато инсталирате плота върху тухла, под нея се поставя глинен хоросан. Това ще предотврати нагряването на тухлата.
 • При спазване на реда в структурата на шведската фурна със собствените си ръце, тя ще излезе, за да направи силно и издръжливо устройство. Началният етап е подготовката. Теоретичните знания улесняват бързото решаване на проблеми.

Чертежите ще ви помогнат правилно да подредите редовете и да направите правилната шведска фурна. Строго е забранено да се нагрява само направеното устройство. Този тип фурна не понася мокри тухли и изисква пълно изсушаване. Основният принцип на горивната камера е да се поставят малки партиди дърва за огрев. Това помага на устройството да се затопли бързо.

Добавянето на нови партиди удължава задържането на топлина в помещението. Конструкцията, ако се използва правилно, може да съхранява топлина от вечерната камина до сутринта.

Не използвайте дърва за огрев, които съдържат много смола. Те изгарят бързо, забравят комини с сажди. Горещо сушене може да се използва на студени строителни обекти. Процесът включва няколко горивни камери сутрин и вечер, в нарастващ режим. Ако типът фурна е многопроходен, тогава се извършва горещо сушене през зимата.

Често такива конструкции се инсталират в селски къщи в летни вили. Това се дължи на предимствата на отоплителното устройство. Ако изградите средно голяма фурна, тогава това отнема само един квадратен метър. Бързо и добре затопля две стаи. Камината е оборудвана отстрани на кухнята, а задната част е в стаята (коридор или спалня).

Функционалността е свързана с правилното разположение на комина. Това ви позволява ефективно да разпределяте топлината. Може да се работи по всяко време на годината. Функционалността не е засегната. Устройството винаги може да бъде изправно.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни