Прилежащият комин към покрива от велпапе


Значението на правилната работа на опората на покрива

Една от основните функции на покрива е надеждната защита от атмосферни влияния. За да не проникнат валежите вътре, е необходимо да се осигури абсолютната му плътност.

Такъв незаменим метален покривен профил при изграждането на къщи.

Всички тънкости на процеса на изграждане на хип покрив със собствените си ръце на адреса.

На равна повърхност това е лесно да се постигне, но там, където покривът съединява стени и други структурни елементи, може да създаде сериозни проблеми. В тези райони се натрупват сняг, дъждовна вода, отломки, в резултат на това натоварването на гредите се увеличава значително и се увеличава рискът от течове и нарушаване на уплътняването на покривното покритие.

Компетентното подреждане на опорите е гаранция за надеждността на уплътнението на покрива. За това трябва да се погрижи на етапа на проектиране.

Ако сградата е тухлена, тогава по време на зидария е оборудван специален козирка. Изработен е от половин тухла. Целта на навеса е да предпази кръстовището на покрива и стената от дъжд и сняг.

Някои хора избират друг метод: оставят малка вдлъбнатина при полагане. Впоследствие в него се вкарва покривно покритие.

Независимо от избрания метод, още преди началото на монтажните работи е необходимо да се вземат предвид всички бъдещи фуги и да се определи начинът, по който те ще бъдат запечатани.

Норми и изисквания

Качественото монтиране на коминния проход през покрива е толкова важно за безопасността на сградата и жителите, че държавата официално е утвърдила правилата и разпоредбите за нейното подреждане. Документът, който отчита санитарно-хигиенните, пожароопасните, корозивните и други натоварвания върху конструкции и материали, се нарича SNiP 41-03-2003 "Топлоизолация на оборудване и тръбопроводи".

Трасето на тръбата през покрива се планира по време на строителната фаза. Ако печката е реконструирана, променена или ремонтирана по време на работа, тогава коминът обикновено се оставя на старото място. Основно условие за качествен комин е разположението на комина спрямо билото на покрива.

За да се осигури оптимално сцепление, най-доброто място за отвеждане на тръбата до покрива е най-високата й точка - билото. Това позволява основната част на тръбата да се води през тавана, което я предпазва от влага и студ. Трудността се крие във факта, че е необходимо да се наруши целостта на хоризонталната греда чрез инсталиране на допълнителни опори от двете страни на комина. Най-често тръбата се изважда на кратко разстояние, което дава възможност да се ограничи уличната част на тръбата до минимум петдесет сантиметра.

Има следната зависимост на височината на комина от разстоянието му от билото:

 • разстоянието до билото не надвишава 1,5 м - тръбата се издига на 50 см над него;
 • разстояние от 1,5 до 3 м - достатъчно е коминът да бъде изравнен с билото;
 • когато изходът на комина е на повече от 3 м от билото, височината на комина може да бъде по-ниска от горната част на покрива (разликата трябва да бъде 10 градуса).

поставяне на комин

Оптималната височина на тръбата е от 0,5 м до 1,5 м. Изходът е разположен между гредите, така че да не нарушава тяхната цялост и да оставя разстояние от 15-25 см до тях.

Забележка! Най-лошото място на изхода на тръбата на покрива е във вдлъбнатината между два склона в сложна конструкция (в долината).

Ако прав вертикален изход на тръбата падне при подобно сливане на два покрива, тогава проникването на покрива трябва да бъде изместено с половин метър встрани, добавяйки хоризонтален участък към комина (до 1 м).Снегът и ледът се натрупват при задълбочаването през зимата, което създава допълнителна заплаха за появата на течове.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Как самостоятелно да премахнете силно запушване в тоалетната?

Неудачното място на проникването на покрива за комина е долната част на покрива. Тук тръбата може да бъде повредена от спускането на маси от сняг и лед. В допълнение, голяма част от тръбата трябва да бъде изнесена на улицата, за да се осигури нормално сцепление, което допринася за нейното замръзване и образуване на конденз по вътрешните стени.

Видове стенни връзки

Докингът за покриви и стени е два вида: горен и странично... При покривни работи човек трябва да се сблъска със задачата да декорира други строителни детайли: вентилационни тръби, комини, навеси, сенници. Именно по тези места се натрупва дъжд и топяща се вода, а през зимата - сняг.

Подреждане на опори към стената

По време на монтажа на покрива всички фуги трябва да бъдат внимателно запечатани. Процесът на запечатване се извършва с помощта на различни технологии и зависи от конкретния тип покриви.

При наличие на покрив, базиран на рулонни материали, могат да се използват няколко метода.

 • Мига

Този метод се състои в нанасяне на пластмасов мастик върху точките на свързване в комбинация със специален подсилващ геотекстил. Когато използвате тази техника, можете да получите абсолютно плътна, издръжлива и еластична фуга, която освен това не губи качествените си характеристики дълго време.

Този метод е толкова прост, че работата може да се извърши самостоятелно, без помощта на професионалисти. Преди да нанесете мастика, повърхността трябва да бъде внимателно подготвена.

Когато се използват ролкови материали, те се почистват от прах. Поливинилхлоридът трябва да бъде обезмаслен, бетонът да бъде покрит с грунд, а тухлената зидария да бъде измазана и старателно изсушена.

Всички места на бъдещите фуги трябва да бъдат почистени от прах и всякакви замърсявания. Ако има големи пукнатини и чипове, те трябва да бъдат покрити. Само след задълбочена подготовка на повърхността върху нея може да се нанесе слой мастика.

Отгоре се полага геотекстил, който отново е покрит със слой мастика. След като нанесете един слой, трябва да изчакате поне 3 часа и не повече от 24 - преди да приложите следващия слой. След като изчакате третираната зона да изсъхне напълно, можете да нанесете отгоре мастика със съответния цвят.

 • Закрепване с релса със самонарезни винтове

Когато се използва този метод, мястото, където покривът се присъединява към стената, е подредено по следния начин: върху участъка на кръстовището между релсата и стената се нанася силиконов уплътнител. Ролковият покрив трябва да се повдигне на стената с около 15-20 см.

Необходимо е да се гарантира, че на кръстовището няма да се появи депресия, която в бъдеще може да застраши разкъсване. За да се избегне това, между стената и покривната повърхност трябва да се монтира триъгълна бара и да се положи слой допълнителна топлоизолация. Полученият валяк предотвратява евентуален пробив на материала и допълнително изолира опорните зони.

Покрив от велпапе

При наличие на покривно покритие въз основа на профилирани листове, подреждането на опорите към стената се извършва с помощта на специални стоманени ленти или престилки.

За да инсталирате такава конструкция върху измазана или бетонна основа, е необходимо да направите вдлъбнатина в нея с дълбочина от 20 до 30 мм. Вдлъбнатината трябва да е успоредна на стената.

Престилката е предварително обработена със силиконов уплътнител, след което се вкарва в строб и се фиксира от долната страна с самонарезни винтове.

Можете да използвате и двойна престилка. Горният елемент трябва да се припокрива с долния. В този случай няма нужда да се издълбава повърхността.

Горната част е прикрепена към основата с помощта на дюбели. Долният елемент трябва да бъде монтиран под него.Той се прихваща към горната част с помощта на заключващи съединения. Долната престилка е снабдена със скоби: те трябва да бъдат фиксирани към покрива със самонарезни винтове. На последния етап от работата е необходимо да се запечатат напълно всички секции на връзката.

При извършване на работа трябва да се помни, че със сигурност трябва да остане малка междина в точките на прилепване на велпапето към стената.

Меки покриви от херпес зостер

Съединението на покрива от мек тип със стената започва с линия на стената. Извършва се на височина от 200 до 500 мм от покритието. По периметъра на кръстовището трябва да бъде фиксирана лента с триъгълно напречно сечение, предварително импрегнирана с антисептично вещество. Необходимо е, за да се сгъне плавно покривната торта и да се създаде бариера за изтичане на вода.

Фугите трябва да се почистят от отломки, натрупания прах, след което да се грундират. На дървения материал трябва да се нанесе меко покривно покритие, след което върху уплътнителя или битумната мастика трябва да се залепи специална лента за монтиране на долината. Това е 1 метър широк рулонен материал, подсилен по специална технология - долен килим.

Лентата започва от стената на стената, а другият й край е разположен в хоризонталната част на покрива, с минимална ширина 200 mm. Материалите за ролки, които трябва да се залепят, се изглаждат и притискат със специална гумена ролка. Той лесно притиска материала към повърхността, без да го уврежда. Ако има големи чипове, той трябва да бъде отстранен от мястото за залепване.

В края трябва да фиксирате опорната единица с помощта на затягаща метална лента (100-120 мм) с фланцов ръб, който по време на монтажа влиза в бара. Трябва да се фиксира върху тапите на стената с помощта на гумени шайби.

Подреждане на връзки към комини и тръби

Разположението на кръстовищата към комини и комини в много отношения е подобно на подреждането на кръстовищата към стените. Тази работа обаче има някои особености, свързани с високата температура на тръбите, тяхната форма и местоположението им на покрива.

прилежащ към покрива към комини
Ако покривният материал е метал или друг клетъчен и профилиран материал, опората се прави с горна и долна метална престилка около комина. За да го инсталирате, препоръчително е да освободите половин тухла, когато полагате тръбата. Тази техника предпазва горната част на външната престилка от пряка дъждовна вода.

Коминът трябва да бъде изолиран от покривната конструкция със слой азбест, обшивката наоколо е направена непрекъсната, но в същото време трябва да се запази 130-мм отвор за противопожарна защита от зидарията. На него е монтирана долната престилка.

Състои се от 5 части: горни и долни дъски, две странични части и вратовръзка. Необходимо е да изрежете лентите с необходимата дължина и да ги съедините към шев, горният фланец се вкарва в жлеба на дълбочина 20 мм, след което се запечатва.

На обшивката престилката е залепена към покривния уплътнител, а вратовръзката, която служи като дренаж, се насочва към най-близката долина или се довежда до корниза.

Защо стропилната система на счупен двускатен покрив е добра в строителството?

Инструкции как да направите стълба за покрива със собствените си ръце.

Ако имате затруднения с правилното закрепване на велпапе на покрива, ще намерите отговори на вашите въпроси в статията https://rooffs.ru/metallicheskaya/profnastil/ustrojstvo-krovli.html.

Отгоре е монтирано покривно покритие, а върху него е монтиран горният байпас на тръба или комин. Дъските можете да приготвите сами или да си купите готови. Те трябва да бъдат свързани с легнали гънки в една структура. Необходимо е да се помни за необходимостта от поставяне на горния фланц в разреза. Стъблото се обработва с термоустойчив уплътнител - например силикон.

В резултат на извършената работа водата, която тече по покрива над мястото на тръбата, ще влезе във вътрешната долна престилка и ще бъде отклонена през връзката в долината или директно към корниза. Други потоци вода ще падат върху горния байпас на комина и оттам се оттичат към корниза.

Що се отнася до покрива, базиран на меки материали, върху тях е невъзможно да се подредят две престилки. Поради тази причина опората на покрива се извършва по външния контур в бара.

За да се предотврати евентуално изтичане от горната част на тръбата под престилката, горната лента трябва да е с 300-400 мм по-дълга от тръбата. Навива се под меко покритие, след което се запечатва от две равнини. От всяка страна на комина лентата трябва да има издатина от 150 до 200 mm. На дъската се поставят други дъски. Такива престилки могат да се монтират и върху метални сгънати покриви.

Местата, където покривът приляга на комина, също могат да бъдат подредени с помощта на светкавица.

Повърхността се почиства старателно от всякакви замърсявания, прах и отломки и се подготвя за по-нататъшна работа. След това върху него трябва да се нанесе слой хидроизолационен мастик и отгоре да се изтегли геотекстил. Върху него се нанася още един слой мастика.

Слоевете трябва да изсъхнат от 3 до 24 часа. Ако е необходимо, могат да се нанесат няколко слоя мастика. Незаменимо условие за полагане на следващия слой е пълното изсъхване на предишния. Резултатът е много здрава, гъвкава и трайна връзка.

Ако има кръгла тръба, запечатването може да се извърши и с помощта на престилка. Основните елементи на фугите на покрива към тръбите са метална наклонена плоча с отвор и тръба с голям диаметър, поставена върху комина.

Най-надеждният вариант е, когато листът и тръбата, образуващи престилката, са предварително настроени и фиксирани един към друг. В същото време те не правят ударник: тръбната връзка е запечатана отдолу с азбест. Отгоре е запечатан с циментов разтвор.

Коминна кутия

За да прекарате правилно комина през покривния пай, трябва да оборудвате собствена система за греди около тръбата. Той трябва да бъде отдалечен от комина на разстоянието, посочено в SNiP. Конструкцията се състои от странични греди на краката и хоризонтални напречни греди отдолу и отгоре, които са направени от пръчка от същия участък като гредите.

78f4859b81ff291d5061a723d5a08edf.jpe

За изолиране на конструкцията е необходимо да се използват негорими топлоизолационни материали, като стъклена вата или каменна вата - тя се натъпква между тръбата и дървените конструктивни елементи.

При преминаване на комина през покривния пай на експлоатирания покрив, парата и хидроизолацията се нарязват напречно, като плик, краищата трябва да се прибират и закрепват с гвоздеи или скоби към системата на гредите.

Хидроизолацията на комина на покрива изисква специално внимание. Когато се монтира коминната кутия за скатен покрив, пароизолацията и хидроизолационната мембрана се закрепват по следния начин: краищата на филмите са прибрани и плътно фиксирани със скоби към кутията, освен това точките на закрепване трябва допълнително да бъдат запечатани с уплътнителна лента или някакъв друг лепилен материал. Отвън, отгоре на покрива, са монтирани защитни елементи, които не позволяват на влагата да премине във фугите на кутията с покривната пита.

Важно е да се вземе предвид, че инсталирането на кутията може да повлияе отрицателно на въздухообмена в подпокривното пространство. За да се избегне влошаване на отстраняването на влага, могат да се монтират допълнителни вентилационни системи, например вентилационни плочки, решетки за аерация на покрива и др.

Наклонът е малък собствен покрив, който отклонява водата и снега от тръбата.Монтажът му е доста сложен, тъй като всички слоеве изолация са част от наклона, освен това той трябва качествено да се комбинира с основния покрив с помощта на къдрави елементи. За да избегнете инсталирането на наклон, струва си да направите тръбата по-малка.

Използване на готови комплекти

Стандартните модулни комини ("сандвич") значително опростяват процеса на преминаване на тръбата през покрива. За производството на конструкции се използват широка гама от материали, включително

:

Изборът на модулен комин зависи от използваното гориво, тъй като те се различават значително по техническите си характеристики. Предимството на такива системи е възможността за инсталиране на тръбата под неправилен ъгъл. Това е особено вярно при инсталиране на комин в работеща сграда и ви позволява да изберете почти всяко място за инсталиране на камина, печка или автоматичен котел.

Модулен комин преминава директно през покрива, състоящ се от части като

:

 • дефлектор (устройство, което подобрява течността в комина чрез използване на поток горещ въздух);
 • скоба за разтягане (позволява допълнително да фиксирате висока тръба на покрива);
 • пола (елемент, който защитава мястото, където тръбата излиза през покрива);
 • покривен проход (елемент с неподвижна престилка, който е директно монтиран в покривната торта).

Модулните комини имат привлекателен външен вид.

Стоманени комини могат да бъдат монтирани, ако температурата на димните газове не е повече от 500 ° C. Забранено за инсталиране върху печки на въглища. За азбестоциментовите тръби този параметър е 300 градуса; за печките с въглища такива комини също са неподходящи.

Ако коминът е направен от бетон или тухла или е инсталиран готов фабричен проход, конструкцията не трябва да бъде здраво закрепена към покривната система. Под въздействието на външни фактори покривът може да се деформира и тези сили ще бъдат прехвърлени в комина, което може да доведе до неговото разрушаване. Когато коминът излиза през покрива, всички връзки между комина и покрива се правят с помощта на гъвкави елементи.

Съвременни материали и технологии

Материалите от ново поколение значително опростяват подреждането на точките за опора на тръбите с наклонен покрив. Те намаляват трудоемкостта на процеса и повишават надеждността на кръстовите връзки. Готовият гофриран еластичен маншет, направен на основата на топлоустойчив силиконов материал, запазва техническите си свойства при температури от минус 50 до плюс 350 градуса. Той може да издържи на големи снежни натоварвания, типични за повечето руски региони.

Маншетът е с лепилна основа, инсталирането му не е трудно. Резултатът е надеждно запечатан абатмент. Срокът на експлоатация на маншета е приблизително 15 години.

Можете да направите без маншет: подредете абатмент, като използвате самозалепващи ленти от гофриран метал. Ширината им е 280–300 мм, а дължината им е 5 м. Изработени са от оловно фолио или алуминий с нанесен слой лепило. В горната част лентите са фиксирани към тръбата с метална скоба.

С тяхна помощ е възможно да се запечатат много сложни фуги на покрива. Техният експлоатационен живот е приблизително 20 години.

Гофрирането се произвежда в широка гама от цветове. Разширявайки се, те увеличават повърхността с 60%.

Материалът може да издържа на температури от минус 50 до плюс 100 градуса. Горният ръб трябва да бъде допълнително прикрепен към стената с помощта на специална лента, наречена Tank лента. В този случай не е необходимо да се изпълнява наказанието.

С помощта на материали от ново поколение е възможно да се организират опори на покриви от различни видове и до други детайли: капандури и капандури, вентилационни тръби от различни секции, фронтони.

Ремонт на опори

Ако е необходимо да се ремонтират опорите на покрива към елементите на покривната конструкция, тогава най-простият начин е да се извърши с помощта на светкавичния метод.

В този случай се използва специална еднокомпонентна мастика, която се състои от битумно-полиуретанови съединения. Той може да създаде надеждна и трайна хидроизолация и се използва върху повърхности с голямо разнообразие от форми.

Прилагането на мастика не изисква специално обучение и специални знания или инструменти. Освен това методът е много икономичен в сравнение с традиционния метод за ремонт, като се използва валцов материал и горещ битум.

Точките на свързване могат да бъдат ремонтирани по друг начин. Подходящ е за приложения, при които покривният материал наскоро се е отлепил от стената и е в добро състояние. Трябва да се притисне с релса и да се фиксира с самонарезни винтове. Секциите на фугите на релсата със стената трябва да бъдат запечатани с полиуретанов уплътнител.

Монтаж на кръгъл проход на покрива ↑

монтаж на проникване на покрива
Инструкции стъпка по стъпка за инсталиране на кръгло проникване на покрива

 1. Избираме печат с необходимия размер. Отворът му трябва да бъде с около 20% по-малък от напречното сечение на тръбата през покрива. Ако е необходимо, той може да бъде отрязан.
 2. Издърпваме уплътнителя над тръбата. Процедурата може значително да се улесни, като се използва разтвор на сапун за пране.
 3. За да го оформи, така че да съвпада с основата, уплътнението се притиска много плътно към покрива. Могат да се използват специални инструменти, за да се осигури по-добро прилягане на ръбовете на фланеца към повърхността на покрива.
 4. Под фланеца нанасяме специален уплътнител.
 5. Закрепваме уплътнението към основата с помощта на самонарезни винтове. Разстоянието между тях не трябва да надвишава 35 мм.
 6. Монтиран е пробивът на покрива.


Проникването на покрива е гаранция за херметичността на вашия покрив!

Добре подбраното и правилно инсталирано проникване осигурява плътността на покривната торта. Дори неспециалистът знае, че експлоатационният живот, здравината и надеждността на покрива до голяма степен зависят от този фактор. Можете да направите цялата работа сами, но само специалисти, които са професионално ангажирани с покривни работи, знаят всички тънкости и нюанси при инсталирането на прониквания, от които не са толкова малко. Най-добре е да поверите тези произведения на професионалисти, те ще се справят с тях качествено и за кратко време. И тогава покривът на вашата къща ще ви радва с отлични експлоатационни свойства и естетически външен вид в продължение на много години.

КОНСТАТАЦИИ

 • Абатментите са зони на контакт между покрива и останалата част от сградата.
 • Грамотното подреждане на абатменти осигурява надеждна защита на сградата от валежи.
 • Подреждането на връзките трябва да се погрижи още на етапа на проектиране.
 • Стенните фуги са разделени на горни и странични фуги.
 • Уплътняването на опорите към стената се извършва по различни начини, в зависимост от вида на покрива.
 • При инсталиране на връзки към комина е необходимо да се вземе предвид високата температура на тръбите, тяхната форма и местоположение.
 • Съвременните материали и технологии значително опростяват работата по запечатване на фугите.

Каним ви да се запознаете с видеото за дизайна на опората на покрива до стената на сградата

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни