Глинен хоросан върху пепел за зидани фурни. Как да си направим хоросан от глина за фурна

Спецификации

Шамотният шамот се изгаря в специални барабанни пещи при много висока температура. По време на обработката цялата влага ще се изпари от него. В резултат на това става като камък. На последния етап парчета глина се смилат в мелници до фини или едри зърна. Според разпоредбите шамотната глина трябва да има следните характеристики:

 • абсорбция на влага - около 7,8%;
 • размер на зърната - средно 1,9 мм;
 • съдържание на влага - не повече от 5%;
 • огнеустойчивост - 1530-1839 C.

Основното предимство на шамотната глина е, че тя не се свива. Следователно зиданите фуги и мазилката не се напукват, когато изсъхнат.

Като се имат предвид техническите характеристики на шамотната глина за мазилка на пещта, трябва да се отбележи следното:

 • Размерът на зърната съответства на два милиметра.
 • Силно огнената шамота абсорбира не повече от 10% влага, а ниско пожарната не повече от 25% влага.
 • Максималната температура, която материалът може да издържи, е 1850C.
 • Съдържанието на влага в качествения материал не надвишава 5%.

Когато определяте необходимото количество материал, трябва да знаете:

 • Стандартна глинена опаковка от 20 кг е достатъчна за подреждане на 30 тухли.
 • За 1 м3 зидария трябва да закупите 100 глина.
 • Разтворът, приготвен при стриктно спазване на технологията, става абсолютно твърд след 24 часа, при условие че температурата на въздуха не спадне под 10 ° С.

Определяне на качеството на глината

Основният показател е съдържанието на мазнини. Разграничете мазната и слабата глина. Първият, когато изсъхне, значително намалява обема си и се напуква, а вторият се рони.

Глината може да бъде мазна и кльощава

Веднага отбелязваме, че няма строго определено съотношение на пясък и глина, за да се получи добро решение. Пропорциите се определят експериментално, чрез подбор в зависимост от съдържанието на мазнини в породата.

Можете да определите съдържанието на мазнини в глинеста скала по следния начин. Навийте въжето от глина, като приемете дебелина 10-15 мм и дължина 15-20 см. Увийте ги в дървена форма с диаметър 50 мм. Ако глината е мазна, тогава турникетът се разтяга постепенно, без да се напуква. Normal осигурява гладко разтягане на въжето и прекъсвания, достигайки дебелина 15–20% от първоначалния диаметър.

Как да месите правилно

Този материал се продава в железарските магазини, обикновено под името каолин. Най-популярна е тъмната шамотна глина. За печки и камини, или по-скоро, за тяхната зидария, той се вписва идеално, повтаряйки цвета на тухлата. Измазването често се извършва с лек крем или бял каолинов състав.

 • Прахът се изсипва в някакъв подходящ съд.
 • Отгоре се излива топла вода. След това глината трябва да се остави да се влива в продължение на три дни. Това ще увеличи пластичните свойства на изпичания материал. Магазинът продава специално приготвена глина, която не изисква тридневна инфузия. Такъв материал обаче е по-скъп.
 • След това глината се разбърква старателно. За да получите желаната консистенция, можете да добавите както малко глина, така и вода към сместа. Това няма да повлияе на качеството на готовия разтвор.

След три дни глината се смесва старателно с вода.

Оптимални пропорции на съставките за приготвяне на разтвор

В зависимост от свойствата на използваната глина, съотношението на съставките в разтвора може да бъде напълно различно.Така че, за да се приготви смес от постна глина, се изисква намаляване на количеството пясък в разтвора. Мазната глина изисква двукратно увеличение на дела на пясъка, което също трябва да се вземе предвид. Най-доброто съотношение на глина към пясък в хаван е 1: 1.

За да се получи здрава и трайна структура, хоросанът трябва да се приготви по следната схема: смесете 10 кг глина, 1 кг цимент и 150 г сол. Въпреки че е напълно достатъчно да изберете висококачествени материали и да ги смесите в правилното съотношение, дори без използването на допълнителни примеси.

Как се прави хоросан за зидария

Ако за изграждането на печка или камина е необходима глина, към нея трябва да се добави кварцов шамотен пясък в съотношение 1х2. Не се препоръчва нормално смесване. Факт е, че обикновеният пясък има по-висок коефициент на разширение от шамотната глина. Поради това е напълно неподходящ за полагане на печки. Когато го използвате по-късно, по време на работата на пещта, в шевовете могат да се появят пукнатини.

Речният пясък за разтвор на шамот също не е подходящ. Той не осигурява правилното ниво на адхезия към всички елементи. В допълнение към шамотния пясък е задължително да добавите малко PVA строително лепило към настоящата глина. Понякога в разтвора се излива малко цимент, за да се увеличи силата му. В този случай обаче нивото на максимално допустимата температура във фурната намалява.

Често зиданият хоросан се меси по различна технология. В този случай се използват една част от шамот и синя глина и 4 части огнеупорен пясък. В този случай се получава много пластичен и висококачествен състав.

Предлагаме ви да се запознаете с: Полусуха замазка за под: подробни инструкции стъпка по стъпка

Способността да издържат на високи температури е това, което прави шамотната глина различна. Използването на решения, базирани на него, освен това ви позволява да сглобите много здрави конструкции. Шамотни състави обаче се използват само при полагане на различни видове пещни съоръжения, изработени от огнеупорни тухли. Те не са подходящи за редовно червено. Причината е същата разлика в коефициента на топлинно разширение. Обикновените тухли се полагат върху обикновена глина, смесена с пясък.

Готовият шамотен хоросан трябва да се плъзга свободно от мистрия, без да се замърсява. Разбира се, наличието на бучки, съсиреци и чужди включвания в сместа не е позволено.

Методи за оценка на мазнините

Когато загребвате с лопата, разтворът не трябва да се разпространява и да се плъзга добре от повърхността. Ако е необходимо, дебелината на хоросана може да се регулира по време на процеса на полагане.

 1. От глина (0,5 л) и малко количество вода трябва да приготвите плътно тесто. Глината трябва да започне да лепне по ръцете ви. След това от получената маса трябва да излеете 2 топки (50 мм в диаметър), едната от които се сплеска в палачинка (100 мм в диаметър) и да оставите да изсъхне за 3 дни. Ако пробите са напукани, следователно глината е твърде мазна, върху нея се изсипва пясък. Ако не се появи напукване и в резултат на падане от метрова височина сферичната бучка не се разцепи, тогава от такава маса се прави разтвор. В случая, когато повърхността на топката не се напука, но се счупи в резултат на падане, трябва да добавите по-мазна глина към оригинала. Добавките се добавят към оригинала на малки порции, а готовият материал след следващото нанасяне на глина или пясък се проверява отново чрез подобни тестове, докато се получат необходимите свойства.
 2. Глина (3 л) се накисва във вода в дълбока купа, смесва се и бучките се отстраняват с дървена шпатула. Ако сместа напълно покрива лопатката, това показва, че е мазна и в сместа се изсипва пясък. Ако глиненото тесто покрива рамото много тънко, тогава се изисква добавяне на по-мазна глина. И ако на дървената шпатула останат бучки, тогава глината не се нуждае от никакви промени и се счита за готова за смесване на разтвора.
 3. От представените методи за определяне на маслеността това е най-точно. Както при първия метод, глината (0,5 л) се смесва с вода, докато стане плътно тесто. След месене от него също се формова топка (50 мм в диаметър), която се поставя между две дъски. Дъските се компресират бавно, докато се получи напукване на топката. Готова глина се счита, когато се появят пукнатини, когато топката намалее с една трета от диаметъра си, от нея се приготвя строителна смес. Ако топката се напука по-рано, тогава тази маса е постна и към нея се добавя по-тлъста глина. Ако по-късно, глината се разрежда с пресят пясък.

Силата на глинен хоросан може да бъде увеличена чрез въвеждане на добавки в цимент или сол. Използва се трапезна сол и се добавя в размер на 100-250 грама на кофа глинен разтвор.

Сега, от предварително приготвеното тесто, трябва да разточите глинена пръчка (15 мм дебела и 200 мм дълга) и да я завъртите около дълъг цилиндър (50 мм в диаметър). Тестото се счита за нормално, когато на гънките се появят малки дори пукнатини. Точките на скъсване на такива глинени въжета са с около 20% по-малко от първоначалния диаметър. Ако тестото не се напука и прекъсванията имат остри краища, тогава глината е мазна. Слабата глина на местата на завои образува голям брой прекъсвания и неравномерни пукнатини. Глината трябва да се доведе до нормалното си състояние, като се смеси с мазна глина или пясък, в зависимост от това дали е кльощава или мазна, като се проверява всеки път по гореописания начин.

Използвайки който и да е от тези методи, се определя пропорцията, при която пясъкът трябва да се излее в първоначалната маса за смесване на разтвора или да се разрежда с глина с повишено съдържание на мазнини и се взема предвид, че е по-добре да се направи по-мазен разтвор. Това ще даде повече пукнатини, които след това могат да бъдат отстранени със смес с по-ниско съдържание на мазнини. А в случай на кльощава глина, тухлената зидария на печката може да не е достатъчно здрава.

Видове шамотна глина

Разтвор на огнеупорна глина се използва в случаите, когато се изисква да се получи идеално равна повърхност. В процеса на работа задължително се използват ъгли и специален профил. Няколко профила, монтирани на една стена, помагат да се постигне абсолютно равномерна мазилка. По време на инсталационния процес се препоръчва да се използва отвес или ниво на сградата. Ъглите се използват за получаване на гладки ръбове, те се залепват директно към равнината.

За да получите идеално равна повърхност, трябва да използвате правилото. Той е фиксиран през вертикалните профили, така че да се постигне едновременен контакт на всички маяци хоризонтално.

Когато инсталирате маяци, трябва да обърнете внимание и на нивото на удължаване на горивната врата и пепелника. Нивото на профилите и вратите трябва да съвпада, така че повърхността да е гладка, без издатини и вдлъбнатини.

Огнеупорната глина често се използва за направата на декоративни предмети. Това могат да бъдат плочки, фигурки и дори домакински съдове. Пластичността на такава глина се придава от специални компоненти, добавени към състава.

Шамотът може да се използва за приготвяне на висококачествен хоросан за полагане на печки и шпакловане на различни повърхности. Когато решавате как да измажете печката с шамотна глина, точното спазване на всички технологии ви позволява самостоятелно да извършите целия процес от подготовката на разтвора до нанасянето му на повърхността.

Предлагаме ви да се запознаете с: Как да подготвим глина за полагане на печка

В този случай разтворът се приготвя малко по-различно. Съставът му трябва да бъде както следва:

 • Портланд цимент - 1 ч. Л .;
 • шамотна глина - 2 часа;
 • кариерен пясък - 7 часа

Водата се добавя в такова количество, че готовият разтвор придобива консистенцията на заквасена сметана. Тъй като изгорената глина има много по-ниска пластичност от обикновената глина, слоят мазилка от нея трябва да бъде подсилен със специална метална мрежа.Разтворът се нанася по обичайния начин - с шпатула.

В момента в железарските магазини можете да закупите два основни вида този материал. Простата глина се прави от каолин. Вторият сорт е направен от отхвърлени шамотни тухли. Той просто се натрошава на парчета и след това се смила на прах с различни размери на зърната. Разграничаването на първия сорт от втория не е твърде трудно.

Методи за проверка на качеството на глинен хоросан

Преди да приготвите сместа, трябва да определите пропорциите на компонентите в зависимост от съдържанието на мазнини в избраната глина, това ще помогне да се избегнат проблеми в бъдеще. Когато се произвежда голямо количество материал, може да бъде изключително трудно да се коригират грешките.

За да определите съдържанието на мазнини в основната съставка, трябва да направите следното:

 1. Малко глина (около 1 кг или един литър пластмасов буркан) се почиства старателно. За да направите това, можете да вземете големи отломки с ръцете си, а за да премахнете останалите замърсители, ще трябва да накиснете веществото във вода няколко пъти. Течността постоянно се източва, за да се отстрани цялата каша.
 2. Получената маса с нормална структура се разделя на 5 равни части: към първата част не се добавя нищо, към втората - 25% от пресятия пясък, към третата - 50%, към четвъртата - 75%, към петата - 100%.
 3. Всеки елемент се смесва отделно. Водата се добавя в малки количества, докато се получи пастообразна консистенция. Готовността на разтвора може да се прецени по това дали сместа полепва по пръстите: ако не, тогава не е необходимо по-нататъшно смесване.

След като експерименталната партида на състава е готова, тя трябва да бъде тествана.


Съдържанието на мазнини в глината се определя от пластичността на пробите.

Метод 1

Тази технология не е особено трудна. Всяка от петте части се навива на малка топка и се омесва в торта. Това става лесно, като го поставите в центъра на дланта си и натиснете надолу с пръстите на другата си ръка. Всички получени торти са маркирани със съответните парчета хартия, които показват пропорциите на пясък.

Ще отнеме 2-3 дни, докато фрагментите изсъхнат. Първоначално се извършва визуална проверка: тортата не трябва да има пукнатини и не трябва да се чупи при изстискване. Ако го пуснете на пода, той трябва да остане непокътнат. Въз основа на резултатите от експеримента се определя правилното съотношение на пясък и глина.

Метод 2

Навиват се топки с диаметър около 3 см, всяка от които се поставя между две внимателно заоблени дъски. Постепенно, без излишни усилия, се извършва натиск, резултатът се проверява периодично. Ако топката веднага започне да се напуква, тогава това е слаба смес, ако напукването е настъпило при изстискване наполовина - съставът е твърде мазен. Оптималният вариант на съотношението на компонентите е, когато по-голямата част от топката ще се изравнява и няма да се срути.


Проверка на съдържанието на мазнини в състава чрез изстискване на глинена топка

Има и други начини, но общият принцип е един и същ за всички.

Огнеупорни тухли

Приготвянето на хоросан от шамотна глина за полагане на пещи се извършва по аналогия с гипсови смеси, методите на полагане също са подобни, което дава голям плюс на материала.

Шамотната смес е подходяща за скулптурна работа и декорация, за изграждане на печки и камини. Продуктите стават трайни поради изпаряването на влагата по време на процеса на сушене на глинения състав. Резултатът е материал с висока якост, устойчив на висока температура.

шамотна глина за мазилка в пещ

Характеристика на шамота е следното:

 • Той не се рони, когато е изложен на високи температури.
 • Материалът е устойчив на влияния на околната среда.
 • Оригиналната форма остава непроменена във времето.

За производството на този популярен строителен материал също често се използва шамот. Методът за използване на каолиновата смес при полагане на печки и камини беше обсъден от нас по-горе.Огнеупорните тухли, както си спомняте, се полагат изключително върху шамотен хоросан. Резултатът е структура, която може да издържи на температури до 1600 ° C.

Тъй като шамотните тухли са много по-скъпи от обикновените тухли, те най-често се използват за производството само на онези части от печката или камината, които са в пряк контакт с огъня: пещи, комини. Също така се използва за производство на всякакви производствени инсталации за металургичната, химическата и производствената промишленост. Това могат да бъдат котли, доменни пещи, горивни камери.

Каним ви да се запознаете с: Печка на дърва за баня Варвара

Изгодни свойства на глината

Огнеупорната глина има известно предимство пред други материали поради следните характеристики:

 • Дълъг експлоатационен живот. Разтвор от шамотна глина не се напуква, не се рони и запазва първоначалната си форма дълго време.
 • Високи адхезивни свойства, благодарение на които материалът прилепва идеално към всяка повърхност.
 • Пропускливост на водната пара.
 • Способност да издържа на достатъчно силна топлина.
 • Безопасност и спазване на околната среда.

Стъпки за подготовка на глина

Много е важно домашните майстори да знаят как да приготвят шамотна глина за полагане на печки. За да направите това, можете да използвате следната схема:

 • Вземете пакет прах и го изсипете в предварително приготвен контейнер.
 • Прахът се излива с вода и се оставя да набъбне за три дни.
 • След това време отново се добавя вода и едновременно се смесва глината. Процесът продължава, докато се получи хомогенна маса.
 • В някои случаи е разрешено добавянето на пясък.

В процеса на работа с глина е необходимо непрекъснато да се разбърква разтворът, качеството на работата зависи от това. Освен това е важно да се обърне внимание на консистенцията на разтвора, препоръчително е да се добави вода към твърде дебел състав и прах към течен. Особено важно е да се изпълни това условие при полагане на пещ с използване на огнеупорна глина.

Количеството вода в разтвора играе важна роля: сухият състав се рони и рони, течният се стича по работната повърхност. Ето защо е много важно да знаете как да разреждате шамотна глина за полагане на пещи. Когато се изчислява използваната вода, трябва да се има предвид, че разтвор с нормална консистенция наподобява гъста заквасена сметана.

Списък на материалите и инструментите

Инструменти:

 • лопата;
 • съд за накисване и разбъркване (в някои случаи се използва допълнителен съд за смесване);
 • сито с размер на окото 1,5 mm;
 • Master OK;
 • кофа;
 • дървена шпатула;
 • лъжичка.

Материали:

 1. Чиста мека вода. За смесване на хоросана броят на тухлите се взема до обема вода в литри в съотношение около 100/20.
 2. Фино пресят пясък. Прекарайте пясъка през сито с размер на окото 1,5 мм.
 3. Висококачествена глина. Има няколко метода за оценка на съдържанието на мазнини, от които ще разгледаме основните.
Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни