Тръби от неръждаема стомана - видове, обхват, изисквания на GOST

Тръбата от неръждаема стомана е един от най-популярните валцувани метални изделия с кръгла куха секция. Тези елементи от валцуван метал се произвеждат по правило от въглеродна стомана с обикновено качество. При производството на такава тръба могат да се добавят примеси от хром или манган. Благодарение на тези химически елементи, якостта на тръбата се увеличава, способността за заваряване се увеличава и нейният експлоатационен живот се увеличава значително.

Производството на такива метални изделия се извършва с горещо поцинковане. Защитният слой покрива както външната, така и вътрешната страна на тръбата.

При избора на неръждаема тръба, на първо място, се вземат предвид фактори като естеството на участъка, вида на заваряването на фугите, класът на стоманата и качеството на финала. В зависимост от вида на напречното сечение тръбата може да бъде кръгла или оформена. Профилът може да бъде квадрат, овал, правоъгълник, в зависимост от това каква форма е бил използван металния профил. Овални и квадратни неръждаеми тръби доста често се използват в строителството, но може би най-често срещаната форма е правоъгълна, която е незаменима за полагане на водопроводни тръби, в строителния и хранителния сектор.

Методи за производство на тръби

Тръбите от неръждаема стомана са производно на валцувани метални изделия. Въз основа на производствения метод се разграничават следните видове тръби от неръждаема стомана:

 • Горещо деформиран;
 • Студено деформиран;
 • Топлодеформирана;

Продуктите могат да бъдат произведени от плосковалцувани продукти, които са подложени на технологично огъване и последващо заваряване. По този начин се получават заварени тръби. За безшевни тръби като изходен материал се използва неръждаем кръг и в този случай при производството на тръбата се използват пробиване, валцуване и калибриране. Безшевната тръба от неръждаема стомана като едно цяло има повишена якост и високи механични свойства.

Стандарти

Какъв стандарт е направена тръба, зависи преди всичко от метода на нейното производство. Самата технология за производство на тръби вече е била обхваната много пъти и ние няма да фокусираме вниманието си върху нея; ще споменем само основните моменти.

Заварени тръби

Неръждаеми тръби: GOST11068-81 се произвеждат от плоски заготовки. От него се оформя тясна безкрайна лента, която се навива на барабан и се подава към линията според нуждите.

Там бъдещата тръба е огъната в цилиндър, чиито ръбове са заварени по един от няколкото метода:

 • Високочестотни токове;
 • Електрическа дъга в среда на инертен газ;
 • Лазер;
 • Плазма;
 • Електронни лъчи.

Последният метод се използва изключително рядко поради високата си цена: всички технологични операции се извършват във вакуум.

Асортиментът, определен от GOST, включва тръби от 8 до 102 mm със стени с дебелина от 0,8 до 4 mm.

тръби от неръждаема стомана

Контролът на качеството на шева е задължителен етап в производството на заварени тръби

Безшевни тръби

Суровината за тях е кръгла заготовка, получена чрез отливане или пресоване. Производството включва няколко етапа на обработка с ролки: тръбата придобива необходимия диаметър и дебелина на стената, калибрира се и след това се нарязва на парчета с необходимата дължина.

Според температурата, при която обработваният детайл се обработва от ролките, те се разграничават:

 • Студенодеформирани тръби;
 • Топлодеформирана;
 • Горещо деформиран.

Студенодеформирани и топлодеформирани тръби GOST 9941 81 се произвеждат с външен диаметър от 5 до 273 mm и дебелина на стената от 0,2 до 22 mm.

Неръждаема тръба: GOST 9941-81 има следните допустими отклонения от посочените размери:

Размери на тръбите, мм Гранични отклонения за производствената точност
обичайното увеличен Високо
Външен диаметър
с диаметър: от 5 до 10 ± 0,3 mm ± 0,2 mm ± 0,15 мм
Св. 10 до 30 ± 0,4 mm ± 0,3 mm ± 0,2 mm
Св. 30 до 95 ±1,2% ±1,0% ±0,8%
Св. 95 ±1,0% ±1,0% ±0,8%
По дебелина на стената
на стената: 0,2 ± 0,05 мм ± 0,03 мм
от 0,3 до 0,4 ± 0,07 мм ± 0,05 мм
от 0,5 до 0,6 ± 0,10 мм ± 0,07 мм
от 0,7 до 1 ± 0,15 мм ± 0,10 мм
Св. 1 до 3 +12,5

15,0%

±12,5% +12,5

-10,0%

Св. 3 до 7 ±12,5 % +12,5 -10,0 % ±10%
Св. 7 -10,0% ±10%

За горещо деформирани тръби се използва различен стандарт: те се произвеждат в съответствие с ГОСТ 9940 81. Те ​​осигуряват размери на тръбите от 57 до 325 милиметра с дебелина на стената от 3,5 до 32 мм.

Важно: действителното производство на тръби не е ограничено от стандарта. По споразумение с клиента никой не си прави труда да пусне, да речем, тръба с по-дебели стени или голям диаметър.

Този стандарт също така ограничава максимално допустимите отклонения:

Размери на тръбите Гранични отклонения за производствената точност,%
обичайното Високо
Външен диаметър ± 1,5 ± 1,0
Дебелина на стената, mm:
8 или по-малко +20,0 +12,5
-15,0 -15,0
повече от 8 до 20 ± 15,0 +12,5
-15,0
повече от 20 +12,5
-15,0 ± 12,5

производство

Пред нас е заготовка за безшевна тръба. Тя трябва да измине дълъг път през безброй ролки

Класификация

Тръбите от неръждаема стомана се различават по геометрични характеристики в зависимост от диаметъра и формата на тръбната секция, както и от вида на повърхностната обработка. Във форма на напречно сечение тръбите могат да бъдат кръгли, квадратни и правоъгълни. Според вида на обработката те се разделят на:

 • Матов
 • Шлифован
 • Полиран

Дебелината на стената на тръбата дава възможност за разделяне на неръждаемите тръби на дебелостенни с висока якост и тънкостенни. Тънкостенните тръби се характеризират с висока гъвкавост, поради което са необходими за производството на сложни конструкции.

Клас стомана за производство на неръждаеми тръби

Най-популярната марка стомана е 12X18H10T, тъй като има максимална устойчивост на корозия. Използва се като легиращи добавки: хром, титан и никел. Най-често продуктите от такава стомана се използват при монтажа на водопроводни системи за топла и студена вода, тъй като в материала няма вредни вещества, които могат да навредят на тялото на човек, който пие тази вода.

Добрата механична стабилност предотвратява навлизането на такива вещества в системата отвън. Съгласно държавните стандарти за качество (GOST 9940) удължението на тръбите, изработени от такава стомана, трябва да бъде най-малко 40%, а нивото на якост на опън трябва да бъде 529 N / кв.мм.

безшевна тръба от неръждаема стомана

Формата на напречното сечение на такива тръби определя възможните начини за тяхното използване. Например, некръгли продукти са подходящи за монтаж на различни метални конструкции, за производство на интериорни елементи, както и за довършителни работи в помещения с различни цели.

Други марки стомана, подходящи за производството на безшевни тръби:

 • 10Х17Н13М2Т: повишена устойчивост на агресивна среда с висока киселинност, която не се губи дори при термично излагане на материала (до 600 градуса по Целзий). Този клас стомана се използва най-вече в химическата, хранителната и медицинската промишленост. Тръбите, изработени от тази стомана, са достатъчно лесни за заваряване, като по този начин се получава монолитен продукт с изключително дълъг експлоатационен живот.
 • 06ХН28МДТ: Идеален за решаване на проблемите на металургичната и нефтохимическата промишленост. Отново материалът е инертен спрямо киселини, придружен от нагряване до високи температури.
 • 10Х23Н18: един от високолегираните стоманени класове, които имат уникална устойчивост на високи температури и открит огън. Такава стомана се използва за направа на камери за изгаряне на гориво, високотемпературни тръбопроводи, отоплителни котли и друго оборудване, в което тялото трябва да издържа на температури до 1100 градуса по Целзий.

Приложение на тръби от неръждаема стомана

Днес тръбите са незаменими в различни области: в хранителната промишленост, в машиностроенето, в нефтохимическата и минната промишленост и др. Те се използват за полагане на водопроводи и тръбопроводи, транспортиране, наред с други неща, на агресивни газове и течности.

Passat LLC предлага безшевни и заварени тръби от неръждаема стомана, кръгли и профилни секции.

БЕЗШЕМНИ ТРЪБИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ЗАВАРЕНИ ТРЪБИ ПРОФИЛИ ТРЪБИ

Гамата включва неръждаеми тръби от следните марки стомана: AISI 201, AISI 202, AISI 304, AISI 321, AISI-316L, AISI-316Ti, AISI 409, AISI 430, различни размери (квадратни от 20x20mm до 300x3000mm, правоъгълни от 10x20mm до 400x200mm, кръгъл диаметър от 10mm до 300mm) и видове повърхности (полирана, огледална, матова).

Обхват и видове

В зависимост от секцията, тръбите от неръждаема стомана се разделят на:

 • кръгъл;
 • овал;
 • квадрат;
 • правоъгълна.

Според производствения метод те са:

 • заварени;
 • безшевни;
 • горещо валцувани;
 • топлинно деформиран;
 • студено изтеглени.

Също така тръбите от неръждаема стомана се различават по вида на повърхността, която може да бъде:

 • огледало;
 • матова.

Продуктите се произвеждат от сложни легирани стоманени марки, съдържащи висок процент хром. Той е този, който образува неръждаем защитен слой на повърхността, който е устойчив на агресивни фактори и не претърпява корозия, както и окислителни процеси.

В зависимост от външния вид и техническите характеристики, GOST определя къде и при какви условия на работа трябва да се използват определени неръждаеми тръби. Най-широко се използват в строителния и промишления сектор:

 • химически;
 • автомобилна;
 • инструментариум;
 • храна;
 • медицински;
 • общински;
 • мебели;
 • гориво.

Използване на стоманени тръби

Почти е невъзможно да се надценява значението на неръждаемата тръба и да се изброят всички области, където тя се използва. По-лесно би било да се назоват отраслите, в които не се прилага.

Но има някои правила и ограничения за използването на определени видове тръби. Например, заварените продукти не са предназначени за критични участъци от тръбопроводи, свързани с високо налягане или транспортиране на корозивни течности и газове. Матовите неръждаеми тръби не се показват, но се използват в конструкции, за които не се налагат специални естетически изисквания. Огледалната повърхност на продуктите има декоративни качества, поради което те се използват широко в производството на мебели и дизайнерската работа.

Профилните тръби не са толкова широко разпространени, колкото кръглите, но въпреки това са намерили своето приложение. От тях се правят леки метални конструкции:

 • рамки;
 • арки;
 • ферми;
 • колони и др.

Характеристики на електрозаварени тръби

Международни стандарти: електрозаварени тръби от аустенитни стоманени марки ASTM A554, A270, A312, A249, A269, DIN 17457, 17455 Тип заваряване на шев - TIG, лазерен шев. Повърхност: • Мат • Шлифован (180, 320, 400 песъчинки) • Огледало (400 600 песъчинки)

Символи за определяне на вида на повърхността на електрозаварена тръба

Тип повърхност Обозначаване
Мат Мат, Мил завърши Мат
Шлифован Четка Четка, първично шлайфане
Сатен 180 Grit Сатен 320 Grit Сатен 400 Grit Степен на смилане
Огледално Огледало 400 Grit Огледало 600 Grit Степен на полиране

Формата: • кръгъл • профил Дължина: 6м (доставка на тръби с всякаква дължина е възможна при поискване). Размери: • диаметър от 6 mm до 325mm • сечение от 10x10mm до 300x300mm, 400x200mm Дебелина на стената: от 0,8 мм до 6 мм

Видове тръбни връзки от неръждаема стомана

Безшевните тръби от неръждаема стомана са свързани чрез заваряване, което може да бъде автоматично, полуавтоматично и ръчно. Има няколко технологии: TIG, HF и Laser. Първият вариант е заваряване с волфрамов електрод в среда на инертен газ. Полученият шев се характеризира с плътност, еднородност и отсъствие на черупки и кухини. Силата на заварения шев не отстъпва на основния материал.

Забележка! Генераторът на топлина, който е необходим за заваряване, е дъгата, образувана между детайла и електрода.Газът навлиза в зоната на заваряване от вътрешната и външната страна на тръбата, което предпазва шева от окисляване.

HF - високочестотно токово заваряване, което ви позволява да получите шев с малко по-ниски якостни характеристики от този на тялото на тръбата. Това се дължи на ограничената зона на топене и липсата на зона на термично дразнене, което води до хетерогенността на шева. Тази технология е по-евтина.

Лазерната технология за заваряване ви позволява да запазите якостните характеристики на шева TIG, а също така намалява зоната на топене, което води до по-добра повърхностна обработка на шева. Това е важно за тръбите, използвани в химическата и хранителната промишленост. Обикновено лазерното заваряване се използва в комбинация с TIG и плазмено заваряване.

Популярността на безшевните тръби от неръждаема стомана се обяснява с важни експлоатационни параметри, разширени температурни граници на тяхното приложение и високи якостни свойства.

Области на приложение на електрозаварени тръби

• Топлообменници и нагреватели • Декорации, конструкции • Нефт и химическа промишленост • Хранителна промишленост • Корабостроене и машиностроене • Системи за воден транспорт

Продуктови стандарти според предназначението (заварени тръби от неръждаема стомана)

ИЗПОЛЗВАЙКИ Е.Н. Евро норма S.S. ASTM-ASME DIN NFA ГОСТ
Химическа индустрия EN 10217-7 219711 219713 A 358-SA 358 A 312-SA312 A 269-SA 269 17457 49147 ГОСТ 11068-81
Хранителни продукти EN 10217-7 270 11850 49249
Топлообменник EN 10217-7 219711 219713 A 249-SA 249 17457 2818 49247 49244 ГОСТ 11068-81
Тръбопровод EN 10217-7 A 778 A 269 17455 49147
Пия вода EN 10312 DVGW541
Декорация, строителство EN 10296-2 A 554 17455 2395 49647

Как можете да изчислите теглото на тръба от неръждаема стомана?

Така че, за правилното изчисление, ще са ни необходими следните стойности:

 • специфично тегло на определен клас стомана;
 • дебелина на стената на продукта;
 • диаметър на тръбата;
 • кадри (текущи метри).

Тръбите с различни размери и дължини ще имат различно тегло

Първият показател, специфично тегло, може да бъде намерен в таблицата с типични данни. Той представя характеристиките на най-често срещаните вариации в стоманените сплави.

маса 1

Обозначение на буквено-цифрова сплавРазнообразие от клас стоманаСпецифично тегло (в g / m3)
30HGSAСтруктурна сплав7,85
5ХНММатрица за инструменти7,8
65GСтруктурна пружина-пружина7,85
X12MFМатрица за инструменти (2)7,7
St3sp (St3ps)Структурен въглерод7,87
10/20/30/40Структурен въглерод (високо качество)7,85
09G2SСтруктурна нисколегирана7,85
08Х18Н10Т (0Х18Т1)Неръждаема устойчива на топлина корозия7,9
12X18H10TНеръждаема структурна криогенна7,9
04Х17ТУстойчив на корозия обикновен7,72

Ако трябва да изчислите теглото на тръба от неръждаема стомана, можете да вземете за основа показателя за теглото на кубичен метър стомана от 7,9 тона.

Дебелината на стената и диаметърът на продуктите могат да бъдат намерени в съответните GOST. Изключение могат да бъдат случаите, когато тръбите се правят не по стандартни параметри, а според индивидуалното искане на клиента.

Най-често срещаният тип стоманени тръби са електрозаварените продукти.

Най-често срещаните видове стоманени тръби са електрозаварени (физическите размери се регулират от разпоредбите на GOST 11068-81). Методът за производство на такива тръби се счита за най-простият, следователно електрозаварените продукти имат оптимална цена и най-често се използват в ежедневието.

Важно! Дебелината на продуктите от сплави 04X17T и 0X18T1 е ограничена от нормативен документ: тя е не повече от 2 mm.

Съществуващите размери на такива неръждаеми тръби са представени в таблицата.

таблица 2

Външен диаметър (в mm)дебелина на стената
43,53,232,82,52,221,81,51,41,210,8
102+++++++++
89+++++++++
83+++++++++
76+++++++++++
70+++++++++++
65+++++++++++
63++++++++
60++++++++
57++++++++
56++++++++
55++++++++
53++++++++
50++++++++
45+++++++++
43+++++++++
42+++++++++
40+++++++++
38+++++++++
36+++++++++
35+++++++++
34+++++++++
33+++++++++
32+++++++++
30++++++
28++++++
25+++++++
22++++++
20++++++
19++++++
18++++++
17++++++
16+++++++
14++++++
12+++++++
11+++++
10+++
9+++
8+++

След като сте получили всички необходими данни, можете да започнете да изчислявате с помощта на формулата. Стойността на теглото е равна на произведението от обема на стоманата и повърхността на продукта. За да се определи повече или по-малко точно обема на стоманената сплав в даден брой тръби, дебелината на стената на продуктите се умножава по индикатора за площта.Повърхността от своя страна се определя чрез получаване на произведението на диаметъра на неръждаемата тръба, нейната дължина в метри и константата pi (3.14).

За да изчислите теглото на една тръба, трябва да измерите нейния диаметър, дебелина на стената и дължина

Така че нека да разгледаме един прост пример. Да предположим, че имаме абстрактна неръждаема тръба със следните размери: нейният диаметър ще бъде 100 милиметра, дебелината на стената ще бъде 2 милиметра и дължината на едно парче ще бъде 10 метра. Правим изчисления по метри.

Следователно теглото на такава конструкция ще бъде както следва:

7900 (специфично тегло на неръждаема стомана) x 0,1 (диаметър) x 10 (дължина на рязане) x 0,002 (дебелина на стената) x 3,14 = 49,612 кг.

Тази формула е правилна на теория, но на практика не дава толкова точни резултати, колкото бихме искали. Размерите на кръглата тръба затрудняват 100% правилното изчисление.

По-нататъшни изчисления ще бъдат направени по опростена формула, която се основава на размерите на тръбата от неръждаема стомана и резултата от масата, получена в предишния пример:

Линейно тегло на неръждаемата тръба = (външен диаметър [в mm] - дебелина на стената [в mm]) x дебелина на стената [в mm] x 0,045 [закръглено тегло на стомана в kg] = (D-T) x T x 0, 05.

Така че в нашия случай теглото е 1 lm. стоманените тръби ще бъдат равни на:

(100-2) x 2 x 0,05 = 9,8 kg / ходов метър.

Между другото, има и други формули за изчисляване на теглото на работен метър от видове неръждаеми конструкции:

 • неръждаем квадратен профил: A (страничен размер) x A x 0,0079 [kg];
 • неръждаем правоъгълен профил: (B + A - 2S) x 0,0158 [kg] x S.

Има стандартни размери на тръбите, не е необходимо да използвате формули за изчисляване на теглото им

Характеристики на безшевни тръби

Международни стандарти:

 • ASTM A312 - Безшевни тръби (студено пушени) от аустенитни неръждаеми стомани,
 • ASTM A213 - Безшевни котли от феритни и аустенитни сплави,
 • тръби за прегряване и топлообмен.

Повърхност: Мат Формата: кръгъл Дължина: 5-7м Размери: диаметър от 6мм до 325мм Дебелина на стената: от 1мм до 13мм

Приложения на безшевни тръби

• Тръби с общо предназначение, хим. и ядрена индустрия • Топлообменници • Печки и комини

Размери и тегло на тръби от неръждаема стомана съгласно GOST

19.10.2016
В момента тръбите от неръждаема стомана се използват активно в строителството. Техният диаметър зависи от няколко фактора - фирмата на производителя, метод на производство, дебелина на стената. Освен това влияе на параметрите на тръбите и целта, за която ще бъдат използвани. Диаметърът е дължината между външните ръбове на тръбата. Това разстояние е равно на два радиуса.

Такъв индикатор се измерва в милиметри и се обозначава със специален знак ?. Но има и единственото изключение - пробите от GOST 3262-75 в съвременната индустрия обикновено се измерват от вътрешния диаметър. Такива модели са обозначени със символа Du.

Какви са размерите на неръждаемите тръби, предвидени от държавните стандарти, таблицата ще ви позволи да разберете подробно.

Трябва да се отбележи, че съгласно ГОСТ 8734-75 се различават тънкостенни и студено обработени тръби. В първия случай се произвеждат модели с такива размери - 2,5 х 0,3; 4,0 х 0,2; 10 х 4,0; 16 х 2,0; 20 х 3,0; 22 х 1,5; 38 х 1,0; 40 х 2,0; 60 х 1,8. Що се отнася до горещо деформирани проби, тук стандартът предвижда производството на тръби, параметрите на които са - 23 х 5,0; 26 х 4,0; 40 х 5,0; 48 х 6,0; 57 х 2,8; 60 х 4,5; 68 х 4,0; 75 х 5,0; 85 х 9,0; 102 х 10; 120 х 6,0; 133 х 3,0 160 х 4,5; 180 х 10.

Според експерти най-добре е да се използват тръби със стандартен диаметър в производството. Неръждаемата тръба, чиито размери съгласно GOST принадлежат точно към тази категория, дава възможност да се работи възможно най-просто. Ако имате информация за това какъв е диаметърът, тогава можете без проблем да изберете всички необходими елементи - щепсели, преходи, фитинги и т.н. В допълнение, диаметърът ще ви позволи да изчислите теглото, размера. Тръбата е неръждаема, като се вземат предвид всички тези параметри, тя ще бъде възможно най-ефективна.

Ако се отбележи същия диаметър, производителността на неръждаемите модели ще бъде с порядък по-висока, отколкото в случая на проби от стомана. Всички тръби според действащия стандарт са разделени на три големи групи - малки, средни и големи.

Първата категория включва онези модели, чийто диаметър надвишава 50, а именно - 59, 89, 108, 114, 159. Тръбите със среден диаметър вече са съответно големи. Като правило има модели с размери - 219, 325, 377, 530. Има и други мостри, но те не се използват толкова често по една или друга причина. И накрая, размерите на неръждаемите тръби с голям диаметър са 630,820,1220,1620. Трябва да се отбележи, че според стандарта няма ограничения. Тоест съвсем реалистично е да закупите тръби с по-големи размери от изброените по-горе.

Теглото на работен метър от неръждаема тръба директно зависи от диаметъра. Масата се изчислява, като се вземе предвид класът на метала, използван в производството. С информация относно масата на тръбата можете лесно да преведете тези данни в дължина. Приблизителното тегло на работен метър от тръби от неръждаема стомана е посочено в съответния GOST.

Диаметър в мм Дебелина на стената в мм
1,00 1,50 2,00 2,60 3,00 3,20 3,60 4,00
6,0 0,125
8,0 0,175
10,0 0,225 0,319
12,0 0,275 0,394 0,500
14,0 0,326 0,470 0,601
16,0 0,545 0,701
18,0 0,620 0,801
20,0 0,695 0,901
21,3 0,967 1,217 1,375
25,0 0,883 1,152 1,458 1,653
26,9 1,247 1,582 1,795
30,0 1,070 1,402
32,0 1,146 1,502 1,914 2,178
33,7 1,588 2,025 2,306 2,444
38,0 1,370 1,808 2,311 2,637
40,0 1,446 1,903
42,4 1,536 2,023
44,5 1,615 2,128
48,3 1,758 2,319
50,8 1,852 2,444
52,0 1,897 2,504
53,0 1,934 2,554
54,0 1,972 2,604
57,0 2,085 2,754 3,542 4,056 4,311 4,814 5,308
60,3 2,209 2,920 4,304 4,575 5,111 5,639
63,5 2,329 3,080 4,545 5,960
70,0 3,405 5,033
76,1 2,802 3,711 5,491 5,841 6,535 7,222
80,0 3,906 5,039 5,784 6,154 6,887 7,612
84,0 3,099 4,107
85,0 3,136 4,157
88,9 3,283 4,352 5,618 6,453 6,867 7,689 8,504
95,0 4,657 6,016 6,911 7,356 8,239 9,115
101,6 3,760 4,988 6,445 7,407 7,885 8,834 9,776
104,0 3,850 5,108 6,602
108,0 4,001 6,604 8,397 10,417
114,3 4,237 5,624 8,361 9,979 11,048
129,0 6,360 9,465 12,520
139,7 6,896 10,269 13,592
154,0 7,612
159,0 7,863 11,719 15,520
168,3 8,328 12,417 16,456
204,0 10,116 15,099
219,1 10,872 16,233 21,544
254,0 12,620 18,855 25,040
273,0 13,572 20,282 26,943
304,0 15,124 22,611 30,048
323,9 16,121 24,106 32,041
355,6 17,708 26,487 35,216
406,0 29,820 39,660

austenit.com.ua

Продуктови стандарти според предназначението (неръждаеми безшевни тръби)

използвайки ГОСТ Международен стандарт
Тръби с общо предназначение ГОСТ 9940-81, ГОСТ 9941-81 ASTM A312
Топлообменни тръби ГОСТ 9941-81 (габаритни) ASTM A213, DIN 17458-85, ASTM SA268, ASTM A269
Инструментални тръби ГОСТ 19277-73, ГОСТ 10498-82, ГОСТ 14162-79, DIN 17458-85
Котелни тръби TU 14-3R-55-2001, TU 14-3-460-75, TU 14-3R-197-2001
Пещни тръби GOST 9940-81, GOST 9941-81, m / s 10X23H18, 15X25T, ASTM A312, m / s TP 310S

Диаметри на неръждаеми тръби - GOST и таблица с размери

Днес тръбите от сплави от неръждаема стомана се използват активно за монтаж на отоплителни системи, водоснабдителни и канализационни системи. Избирайки диаметрите на неръждаемите тръби според специална таблица с размери, можете успешно да изберете такива продукти за решаване на различни проблеми.

Таблица с диаметри на тръби от неръждаема стомана

За всеки тип тръба от неръждаема стомана има максимално допустими отклонения от параметрите, определени от съответните стандарти.

Всички тръби, за производството на които се използва неръждаема стомана, се произвеждат в строго съответствие с нормативния документ. GOST определя не само химичния състав на материала, от който се произвежда, но също така и технологията на тяхното производство, размера и асортимента.

Опции за класификация

Цялата гама от тръби, изработени от неръждаема стомана, е разделена на няколко категории. Параметрите, чрез които се извършва такова разделяне, са:

 • дизайнерски характеристики (шев и безшевни);
 • производствена технология (студено валцована, студено изтеглена и горещо валцована);
 • форма на напречно сечение (кръгла и профилна);
 • дебелина на стената (дебелостенни и тънкостенни).

Арозионноустойчивите тръби с различни размери се използват активно за подреждането на комуникации, през които се транспортира студена и топла вода, както и за инсталиране на канализационни системи. Такива тръби, различаващи се по значителен диаметър, успешно се използват за монтиране на магистрални тръбопроводи за нефт и газ.

Таблица с диаметри на тръби от неръждаема стомана

Съотношението на външния диаметър към вътрешния диаметър за дебелостенни неръждаеми тръби е в диапазона от 0,05-0,1

Високата популярност на тръбните продукти от неръждаема стомана се обяснява с цял списък с предимствата му:

 • изключителна издръжливост;
 • способността да се работи под високо налягане;
 • устойчив дори на значителни температурни крайности;
 • висока пластичност;
 • устойчивост на корозия, демонстрирана дори при работа при постоянно излагане на агресивни среди.

Трябва също да се отбележи, че минималният живот на тръбите от неръждаема стомана е 10 години.

Основни сортове

GOST предвижда, наред с други неща, гама от тръби от неръждаема стомана, която включва продукти:

 1. използва се за транспортиране на течни и газови среди - водопроводи и газопроводи;
 2. покрита със специално антикорозионно съединение;
 3. различаващи се по незначителна дебелина на стената и имащи резби в краищата (такива стоманени тръби, чиито диаметри могат да бъдат различни, също имат намалено тегло);
 4. произведени с помощта на заваръчни технологии и с надлъжни шевове;
 5. безшевни, направени по технология на горещо валцуване.

На всеки от видовете неръждаеми тръби, чийто обхват и диаметър са определени от GOST, трябва да се спрете по-подробно. Водни и газови тръби

Диаметърът на тръбите от този тип, както е посочено от GOST, може да варира в доста широк диапазон: 15-50 mm. Такива неръждаеми тръби, в зависимост от това под какво налягане са предназначени за работа, се разделят на леки, стандартни и подсилени.

Таблица с диаметри на тръби от неръждаема стомана

Параметри на тръби за вода и газ

GOST предвижда, че краищата на тръбите за вода и газ трябва да се режат под ъгъл от 90 °, а заварените шевове на тяхната повърхност трябва да бъдат напълно заварени и запечатани. В съответствие със стандарта на повърхността на такива стоманени тръби може да има малки стружки, но като цяло стените им трябва да са гладки и без пукнатини.

Прочетете също: Специална маска за заваряване wm 400 мнения

Тръби с антикорозионно покритие

Тези тръби, които също са изброени в продуктовата гама от неръждаема стомана, се отличават с факта, че имат цинково покритие на повърхността си, което осигурява допълнителна устойчивост на корозия. В съответствие с нормативния документ те не трябва да имат зони, непокрити с цинк, мехури, покрития и други дефекти.

Размерите на резбата, ако се прилагат към краищата на такива тръби, не трябва да надвишават 10 процента от дължината на самия продукт.

Тънкостенни тръби с резба

Предлагат се в различни размери, тези тръби се използват, когато е необходимо да се ремонтира или препроектира тръбопроводът. Продукти от този тип, които позволяват да се получат надеждни и плътни връзки, не са с дебели стени и не се произвеждат с големи размери на напречното сечение.

Таблица с диаметри на тръби от неръждаема стомана

Параметри на тръби от леки серии, направени за резба

На повърхността на горещовалцуваните тръби, които могат да бъдат дебелостенни, няма заварки, което придава на такива продукти висока плътност и им позволява да издържат дори много значителен натиск. Тези продукти, чиито стандартни размери също са посочени в асортимента, се отличават с гладкостта на стените и минималния коефициент на топлинно разширение.

Най-често срещаните области на приложение на такива тръби, чиито размери могат да варират в доста широк диапазон, са:

 • монтаж на магистрали за подаване на студена и топла вода;
 • подреждане на канализационни системи;
 • монтаж на отоплителни системи и комуникации за други цели.

Таблица с диаметри на тръби от неръждаема стомана

Размери на безшевни горещо ковани неръждаеми тръби

Трябва да се има предвид, че както тънкостенни, така и дебелостенни тръбни продукти, произведени чрез заваряване, могат да се използват за снабдяване с вода, използвана за технически цели, а не за пиене или готвене.

Стандартни размери

Списъкът със стандартни размери на продукти от неръждаеми тръби включва следните параметри:

 • размерът на номиналния отвор - вътрешният диаметър, който може да варира в рамките на 10–150 mm (колкото по-голям е този параметър, толкова по-висока е пропускливостта на тръбите);
 • размери на конеца (в съответствие с изискванията на стандарта този параметър може да варира в диапазона 3 / 8-6 инча);
 • външен диаметър, който, като се вземат предвид размерите на заварения шев, може да варира в диапазона 17-156 mm;
 • външният диаметър на стоманените тръби, които са направени без използването на заварени съединения, е 16–159 mm.

Таблица с диаметри на тръби от неръждаема стомана

Основни размери на тръби от неръждаема стомана

Тръбите от неръждаема стомана, в зависимост от техния тип, се произвеждат в съответствие с изискванията на различни нормативни документи:

 • GOST номер 3262-75 - водопроводи и газопроводи;
 • 10705-80 - получени чрез заваряване;
 • 20295-85 - предназначен за полагане на главни тръбопроводи.

Всеки от горните нормативни документи съдържа таблици, които посочват асортимента и стандартните размери на такива продукти.

Марки и гарантирани параметри

Таблиците, съдържащи се в нормативните документи за тръби от неръждаема стомана, съдържат различни параметри. По-специално, от тези таблици можете да вземете информация за марките стомана, използвани за производството на такива тръби.

Таблица с диаметри на тръби от неръждаема стомана

Допустимите отклонения от размерите трябва да бъдат в рамките на стойностите, посочени в таблицата.

Познаването на степента на материала, от който е направена тръбата, ви позволява да добиете представа кои от нейните параметри са гарантирани. Те включват по-специално:

 • А - механични характеристики на използваната стомана;
 • Б - неговият химичен състав;
 • B - съотношението на химичния състав и механичните свойства на използваната сплав.
Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни