Как сами да инсталирате медни тръби

Медните тръби се използват широко в различни инженерни системи на къщи и апартаменти. Основните предимства на материала са устойчивост на корозия и високи температури, както и UV лъчение. Освен това медните тръби могат лесно да се огъват под всякакъв ъгъл, което улеснява да го направите сами.

Медни тръби

Медни тръби

Като недостатък често се посочва, че материалът има висока цена, но при такива отлични характеристики на метала цената му не може да бъде ниска. Монтажът на медни тръби се извършва с помощта на фитинги. Те могат да бъдат кримпвани или запоени, в зависимост от това, свързването на медни тръби също е различно. Компресионните фитинги създават разглобяема връзка, а фитингите за спойка са еднокомпонентни.

Характеристики на материала

Медната тръба за вода е вид валцуван метал, изработен от мед, който представлява куха заготовка с дълга форма с кръгло напречно сечение и еднаква дебелина на стената. Произвежда се в пръти с дължина от 1 m до 6 m или в намотки от 15, 25 и 50 m.

Диаметърът на продуктите варира от 6 до 267 мм, дебелината на стената от 0,5 мм до 3 мм. Въпреки факта, че медните тръбни изделия имат по-тънка стена от стоманата, вътрешният му диаметър е по-голям, така че той е в състояние да издържи същото работно налягане на околната среда като стоманените изделия с подобен външен диаметър.

Техническите характеристики на медните тръби зависят от свойствата на медната марка. Обикновено при производството се използва чиста мед или нейните сплави, към които се добавя малко количество легиращи компоненти (M1r, M1f). Видът и количеството примеси в сплавите оказва значително влияние върху механичните, технологичните, механичните и експлоатационните характеристики на тръбите.

Добавянето на цинк, калай, желязо и олово повишава здравината, еластичността и гъвкавостта на материала, подкисляването с фосфор увеличава корозионната устойчивост на метала. За повишаване на механичната устойчивост и антифрикционните свойства се използват алуминий и берилий. За да се елиминира отрицателното въздействие на нежеланите примеси, манганът се въвежда в състава на сплавта.

Нормативни изисквания

Техническите условия за производство на дебелостенни пресовани и студено обработени медни тръбни продукти се регулират от GOST 617-2006, изтеглени тънкостенни GOST 11383-75. Високата точност на производството и довършването на медни тръби се определя от ГОСТ 26877-2008 Метални изделия. Методи за измерване на отклоненията във формата. Първичните медни класове и сплави трябва да отговарят на GOST 859-2001. Химичният състав на сплавите, асортиментът, техническите изисквания, маркировката, правилата за приемане, контрол и изпитване са установени от GOST R 52318-2005.

Производство

Безшевните медни изделия се използват за изграждане на водопроводи и отоплителни тръбопроводи. Те се произвеждат по три технологии:

 • Студено валцуване - при преминаване между въртящи се ролки възниква деформация на метална заготовка. Проходен отвор се създава с помощта на метод на зашиване. След това втулката се калибрира до желаните размери.
 • Студено изтегляне - основава се на издърпване на детайла през чертожен инструмент (рисуване) със специален канал, който се стеснява по дължината му. В процеса на изтегляне металът се компресира до необходимите геометрични параметри и се разтяга по дължината му.
 • Горещо пресоване - производство на тръба чрез екструзия (екструзия) през изхода на матрицата.

В индустриалното производство може да се използва една от тези технологии или комбинация от тях.Съставът на оборудването и технологичните операции могат да имат някои разлики, но основният производствен процес винаги се състои от следните етапи:

 • Подготовка на детайла.
 • Студено валцуване или изтегляне или горещо пресоване.
 • Топлинна обработка.
 • Смазване на тръби и инструменти.
 • Преработка на готови и междинни продукти.
 • Нарязване на премерени парчета или навиване на рулони.
 • Контрол на качеството на готовата продукция.

Инсталация

При инсталиране на медна водоснабдителна система трябва да се вземе предвид една от основните характеристики на медните изделия - тяхната пластичност. Това опростява монтажните работи, тъй като дава възможност за огъване на тръбни продукти и придаване на конструкцията на желаната конфигурация. Такива пластични тръбопроводи обаче могат да се огънат с течение на времето. За да се избегне този вид деформация, водопроводите трябва да бъдат добре закрепени с помощта на опори или инсталиране на специални крепежни елементи (скоби).

Ако тръбопроводът навлиза дълбоко в материала на стената, препоръчително е да се използват медни тръби с PVC обвивка. Той изпълнява две функции едновременно: топлоизолация и антикорозионна защита, предотвратявайки повреда или на тръбопровода, или на мазилката.

Оборудване за монтаж на медни тръби

Монтажът на меден тръбопровод може да се извърши по няколко начина. Преди това се използваха традиционни заваръчни или съединителни гайки. Тази технология е все още приложима и сега, но главно когато е свързана със спирателни кранове или отделни устройства на системата. За да се увеличи устойчивостта на налягане и температура, могат да се използват силиконови или гумени уплътнения, паронит и други видове материали, използвани за тези цели.

Монтажът на самия водопровод се извършва с помощта на пресови фитинги, които правят възможно получаването на най-надеждната и трайна връзка. Единственият недостатък в този случай може да бъде само влошаване на външния вид, което значително ограничава обхвата на тези тръби. Но това може да се избегне, като се използва спояване на медни тръби, което ви позволява да постигнете една цялост. Освен това тази мярка ще подобри степента на надеждност и ще удължи живота на продукта.

И последното нещо, което си струва да се отбележи, е възможността за огъване на медни тръби под всякакъв ъгъл. Това се прави с помощта на специална тръба за огъване или чрез предварително загряване на тръбата. Извити елементи значително надценяват цената на такъв тръбопровод, но ви позволяват да получите оригинален декоративен елемент. Не можете да направите това с полипропиленови тръби.

Търсите да закупите медни тръби за тръбопровод? Посетете уебсайта mt-holding.ru

Плюсове и минуси на медни тръби

Медните тръбни продукти имат следните предимства:

 • Висока якост и устойчивост на износване.
 • Устойчив на корозия и UV лъчение.
 • Високи показатели за пластичност. Тръбите се огъват добре, което прави възможно сглобяването на конструкции, без да се използват фитинги.
 • Устойчив на резки температурни промени и колебания на налягането.
 • Устойчивост на замръзване. Тръбите не се срутват след замръзване.
 • Атрактивен външен вид.
 • Устойчивост.
 • Инертност по отношение на агресивната среда.
 • Топлоустойчивост.
 • Газонепропускливост.
 • Екологичност. Медните сплави не отделят токсични вещества и са устойчиви на окисляване.
 • Антибактериално свойство.
 • Леко тегло, лесен за инсталиране и транспортиране.
 • Не се образува натрупване по вътрешните стени, когато водата тече.

Недостатъците на използването на медни тръби за водоснабдителна система включват:

 • Доста висока цена.
 • Висока електрическа проводимост.
 • Трудност при комбиниране с други видове тръби (пластмаса, стомана, алуминий).
 • При свързване на части на тръбопровода се изисква специално оборудване (газова горелка или поялник) и определени умения.

Основните предимства и области на използване на медни тръбопроводи

Медните тръби имат работна температура от -200 до +250 градуса, както и ниско линейно разширение, което им позволява успешно да се използват за такива системи:

 • Отопление;
 • ВиК;
 • Кондициониране;
 • Транспортиране на газ;
 • Получаване на алтернативна енергия, например слънчеви системи.

Медни тръбопроводи
Медни тръбопроводи

Когато инсталирате медни тръбопроводи за подаване на студена и топла вода, не е необходимо да се притеснявате за обрастване или заилване на вътрешния участък. Също така, те не се разрушават от хлор, който се добавя във висока концентрация към чешмяна вода. Напротив, хлорът създава най-тънкия защитен слой върху вътрешната стена на тръбопроводите, което значително удължава експлоатационния живот на тръбопроводите. На свой ред малко количество мед се отделя в питейната вода, което има благоприятен ефект върху човешкото здраве.

Изгледи

Медната тръба се предлага в два вида:

 • Отгряна - термично обработена (отгрята). Заготовката се загрява до 550 ° C - 650 ° C в продължение на 60 - 90 минути и след това постепенно се охлажда (закалява), в резултат на което придобива еластичност, устойчивост на висока влажност, внезапни промени в температурата и налягането.
 • Неотгърнато - по-трайно, но по-малко еластично.

Като топлоизолация и за да се предотврати появата на конденз по външната повърхност на продукта, те могат да бъдат покрити с полимерна обвивка.

Оборудване за монтаж на медни тръбопроводи

Но нека не се разсейваме от красотата, нека се върнем към техническите проблеми. Има няколко начина за свързване на медни водопроводни части.

Доскоро основният метод (освен традиционното заваряване, което се усложнява от особеностите на материала) се считаше за връзката с съединителни гайки с изгаряне на тръби.

Този метод се използва и до днес, главно за свързване към спирателни кранове или работещи устройства на системата. Устойчивостта на температура и налягане силно зависи от материала на уплътнението. За тези цели се използват каучук, силикон, паронит и други видове материали.

Инсталирането на водоснабдителна система от медни тръби с помощта на пресови фитинги ви позволява да получите доста надеждни връзки от едно парче.

Трябва да се отбележи, че за разлика от металопластичните тръби, трябва да се положат значителни усилия за получаване на висококачествена фуга. Поради това е за предпочитане да се използват пневматични или хидравлични клещи за притискане.

Недостатъкът на описаните видове свързване е, че външният вид на положената линия е значително влошен. И това води до значително ограничаване на обхвата. Поради това се използват главно споявани медни тръби.

За капилярна спойка се използват специални видове горелки и съответните спойки и потоци. Разбира се, можете да използвате обикновена горелка, но без подходящ опит е възможно да прегреете тръбата с такъв инструмент, което ще се отрази негативно на нейните характеристики.

Широки възможности за намаляване на броя на фугите, което не само подобрява външния вид, но и гарантира надеждност, осигурява способността за огъване на медни тръби под различни ъгли.

За да извършите това действие, ще ви е необходим специален огъващ елемент за тръби, който може да работи без предварително загряване на тръбите. Можете също така да огънете отопляемата тръба, но това трябва да се направи с помощта на пружини, които ще запазят участъка и формата на детайла.

Именно тези огънати елементи значително увеличават цената на меден тръбопровод. Ако искате да получите стилен декоративен елемент, който да изпълнява и функциите на пълноценна водоснабдителна система, тогава вашият избор все пак трябва да се фокусира върху медни тръби.

Какво е по-добре медни или полипропиленови тръби?

За обективно сравнение разгледайте основните показатели на двата вида материали, характерни за всички водопроводни тръби:

 1. Експлоатационни свойства. Медта, за разлика от полимерните материали, не е обект на разрушителното въздействие на хлорираната вода от чешмата. Хлорът е силно окислително средство, което корозира пластмасата, а по вътрешните повърхности на медни тръби образува тънък защитен слой - патина, което значително увеличава техния експлоатационен живот. Разрушаващо за пластмасата е ултравиолетовото лъчение и минусовите температури, докато медта е устойчива на слънчева светлина когато температурата падне.стените му се разширяват без загуба на целостта.
 2. Надеждност на системата. Съединенията на елементите на пластмасовия тръбопровод са по-малко надеждни от медния.
 3. Живот. Медните и полипропиленовите тръбопроводи могат да се експлоатират най-малко 50 години.
 4. Цена. Цената на медните продукти е висока, това се дължи на високата цена на първичната мед и трудоемкостта на производствения процес. Разбира се, полипропиленовите тръби са няколко пъти по-евтини. Но при сглобяването на водопроводни системи са необходими полипропиленови фитинги, чиято цена е много повече от медни фитинги. В допълнение, пластмасовите тръбопроводи изискват допълнителни елементи за повишаване на тяхната надеждност.

В резултат на това се оказва, че цената на медни водопроводи обикновено е по-ниска от пластмасата.

Характеристики на медни тръби

Важни предимства на медни комуникационни мрежи са висока якост, устойчивост на корозия, гъвкавост и пластичност, дълготрайност на експлоатацията. Важна характеристика на медта е способността да елиминира някои бактерии, което им пречи да се размножават и утаяват на вътрешната повърхност на тръбата.

Когато инсталирате тръбопровод със собствените си ръце, е необходимо да вземете предвид следните фактори за избор на медни тръби:

 • предназначението на тръбопровода;
 • температура на транспортираните вещества;
 • налягане във водоснабдителната или отоплителната система;
 • размер на тръбата;
 • наличието на изолационен слой.

Недостатъкът на медните тръби е ниската съвместимост с продукти, направени от други материали.

Медните тръби са най-добрият вариант за водопровод

Най-важната характеристика, която определя техническите параметри на тръбопровода и избора на необходимите фитинги, е диаметърът на медната тръба. При изграждането на битови системи най-често срещаните са следните размери:

Диаметър на тръбата, ммДебелина на стената, мм
10-281
35-541,5

Важно! При по-тънка дебелина медните изделия имат много по-високо работно налягане от стоманените аналози.

По-големите системи изискват инсталирането на по-големи медни тръби.

Съвети за подбор

Неотгърнатите медно валцувани продукти се произвеждат в измерени дължини и ако е необходимо да се направи удължено и сложно окабеляване с малък брой съединения, тогава е по-добре да изберете практични намотки от отгрявани медни тръби със същия диаметър и близки по цена. Работата на системата няма да бъде засегната, когато е правилно сглобена.

приблизителна цена

Цената на медни тръби зависи от следните параметри:

 • Размери. Колкото по-голям е диаметърът, толкова по-скъп е продуктът.
 • Производствени фирми. Продуктите от европейските страни са с 15-20% по-скъпи от техните аналози в Русия.

Медните тръбни изделия са най-скъпите от цялата гама материали за изграждане на инженерни мрежи. Например, с диаметър 15 mm и дебелина на стената 1 mm, цената на текущия метър ще бъде 250 - 300 рубли.

Етапи на полагане на медни тръби

Извършваме както отворени, така и затворени медни тръбопроводи. Като цяло работният план винаги е един и същ и изглежда така:

 1. Отпътуване на специалист до сайта на клиента.
 2. Проверка на съществуващата водоснабдителна система.
 3. Изработване на план за бъдещо окабеляване.
 4. Изчисляване на материали и условия на работа.
 5. Демонтаж на стари тръби.
 6. Счупване на стена (ако оформлението е скрито).
 7. Полагане на тръбопроводи.
 8. Пробвайте и проверете системата за течове.

Когато работата приключи, квалифицирани майстори дават препоръки за по-нататъшна експлоатация, така че завършеното окабеляване на миксера или друго оборудване да обслужва максималния период.

Подготвили сме добри отстъпки за нашите клиенти:

 • 5% при поръчка на услуги за до 15 000 рубли.
 • 8% при поръчка на работа с обща цена от 15 000 до 20 000 рубли.
 • 10% за тези, които поръчват водопроводни работи от нас за над 20 000 рубли.
 • 10% за всички пенсионери, хора с увреждания, Втората световна война или ветерани от труда.
 • 5% при поръчка на услуги онлайн чрез формуляра на сайта.

Методи за свързване

Монтажът на тези продукти може да се извърши по два начина: чрез резбова връзка или чрез запояване. Медта и сплавите, образувани на нейната основа, могат да се съединяват както с висока температура, така и с ниска температура на спояване. За водоснабдителни системи нискотемпературното спояване се използва главно с използването на различни спойки, с изключение на олово-калай. Те съдържат голяма част от оловото, което не може да се използва за спояване на тръбопроводи за питейна вода.

За сглобяването на такива системи е по-добре да изберете спойки, съдържащи калай-мед или сребро. Те създават качествен шев и отговарят на всички изисквания за здравина, надеждност и издръжливост на водопроводните системи. Като поток можете да вземете колофон-вазелинова паста, която включва колофон, цинков хлорид и технически вазелин. Има лесна за нанасяне пастообразна консистенция.

Монтаж на медни тръби за водоснабдяване

Преди да започнете работа, трябва да изготвите диаграма на бъдещата водопроводна конструкция и въз основа на нея да изчислите метража на валцуваните тръби и броя на свързващите елементи (пресови съединители, тройници, завои, адаптери и т.н.).

Необходими инструменти и материали

За да извършите монтажа на валцувани тръби от медна сплав, трябва да подготвите набор от инструменти, състоящ се от:

 • Ножовки за резачки за метал или тръби.
 • Клещи.
 • Ръчен калибратор.
 • Ключове или газова горелка (за нагряване на тръбната секция при запояване на части).
 • Файл.

За свързване на тръбни секции, в зависимост от избрания метод на свързване, ще са необходими следните материали:

 • Монтаж.
 • FUM - лента за запечатване на фугите на разглобяеми фитинги.
 • Припой и флюс (в случай на запояване на продукти).

Предпазни мерки

Запояването на медни изделия се извършва, когато те се нагряват до високи температури, поради което при работа е необходимо да се носи защитно облекло и да се използва пожарен щит. Отстранете гумените или пластмасови плитки от частите, които ще се свържат в контактната зона. За да се монтират кранове, клапанът трябва да се развие, така че О-пръстените да не се стопят.

При спояване на медни продукти във вече инсталирана тръбопроводна система, всички спирателни кранове трябва да бъдат отворени, така че нивото на налягане в тръбите да не надвишава допустимите стойности поради нагряване на някои зони.

Напредък в работата

Докингът на тръбните секции с помощта на фитинги се извършва в следната последователност:

 • Отрежете секциите на тръбите до необходимия размер.
 • Ако водоснабдяването е сглобено от медни тръби с PVC изолация, тогава този слой трябва да бъде отстранен в краищата на продуктите.
 • Разрошете линията на рязане с пила.
 • Извадете фаската.
 • Поставете подготвената част последователно съединителната гайка и компресионният пръстен.
 • Затегнете фитинга с гайката и затегнете резбите първо на ръка, а след това с гаечен ключ.
 • На местата, където се извършва монтаж на преходен фитинг от медна тръба към стоманена, херметичността на фугите се осигурява чрез използването на FUM - лента.

Когато свързвате тръби чрез запояване със собствените си ръце, трябва да следвате описаните по-горе предпазни мерки и да имате определени умения. Процесът на подготовка и самото запояване включва следните стъпки:

 • Изрязване на необходимите тръбни секции с помощта на фреза за тръби или ножовка за метал.
 • Отстраняване в краищата им на топлоизолационния слой (ако има такъв) и образуваните прорези.
 • Отстраняване на оксидния филм в зоната за запояване с фина абразивна кърпа.
 • Шлифоване на фитинга.
 • Флюсово покритие върху външната повърхност на частите.
 • Поставете края на тръбата във фитинга, така че между частите да има празнина не повече от 0,4 mm.
 • Загряване на контактната зона на елементите на газовата горелка (на снимката по-долу).
 • Поставяне на спойка в процепа между фитинга и края на медната тръба.
 • Запояване на шева.
 • Промиване на системата от частици поток.

Процесът на спояване на медно валцувани тръби може да се види във видеото:

Инсталационни характеристики

Монтажът чрез запояване образува еднокомпонентни връзки, които не изискват поддръжка и се считат за най-надеждни в експлоатация. Но за да запоявате медна водоснабдителна система, трябва да имате достатъчно опит в този вид работа и съответни познания. Начинаещите майстори могат да използват следните препоръки:

 • Не почиствайте медни продукти с абразивни почистващи препарати, груба шкурка или телена четка, тъй като те ще надраскат медта. Дълбоките драскотини по повърхността пречат на процеса на запояване.
 • Потокът е доста агресивно вещество с висока химическа активност. Трябва да го нанесете на тънък слой с помощта на четка. Ако излишъкът не се появи на повърхността, в края на процеса на съединяване на частите, те трябва да бъдат отстранени незабавно.
 • Зоната на контакт трябва да се нагрява достатъчно, но не прекомерно, за да се предотврати топенето на метала. Самата спойка не трябва да се загрява. Трябва да се нанесе върху нагрятата повърхност на детайла - ако започне да се топи, тогава можете да започнете запояване.
 • Необходимо е да се огъват тръбите, така че да се предотврати прегъване и усукване.
 • Монтажът на медни изделия трябва да се извършва пред алуминиеви или стоманени секции по посока на водния поток, за да се предотврати бърза корозия на последните.
 • За прехода от медни тръби към секции от други метали се препоръчва да се използват фитинги от месинг, бронз или неръждаема стомана.

Нюансите на инсталиране на медни линии

Водопроводчиците, с набор от инструменти и опит в работата с мед, извършват редица действия по време на монтажа на медни тръбопроводи:

 • отстраняване, калибриране, рязане;
 • придаване на желаната форма;
 • компресия, запояване, свързване.

Всеки собственик на апартамент или частна къща може да извършва същите действия със собствените си ръце.


Ключът към висококачествената инсталация на медни тръби с помощта на запояване е задълбочената подготовка за процеса. Елементите, които трябва да бъдат свързани, трябва да бъдат обработени - нарязани по размер, почистени, монтирани на фугата, като по този начин се създават условия за висококачествен монтаж

Основното нещо е да научите нюансите на технологията и тайните на производството на такива произведения. Всяка стъпка изисква подходящия инструмент.

По правило комплектът за ключарски инструменти включва:

 • фреза за медни тръби или ножовка за метал;
 • пили, шкурка, парцали;
 • ключарски ключове;
 • газов ключ No1;
 • ръчен калибратор, тръбогиб;
 • газова горелка, флюс, спойка, лента.

Началото на монтажните работи винаги се предшества от мерки, насочени към изчисляване и съставяне на електрическа схема за водоснабдителна или отоплителна система.

ВиК схема на медни тръби
Наличието на електрическа схема за тръбопроводи и свързващи водопроводни инсталации значително улеснява монтажните работи. Схемата ви позволява точно да определите финансовите разходи за монтаж и рационално да разпределите времето за изпълнение на работата

Въз основа на техните схеми се изчислява необходимия брой медни тръби, техния размер на дължината, диаметър, както и броят на допълнителните части за монтаж.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни