Чертежи на хоризонтална печка от тръба за баня


Какво ви трябва, за да сглобите печка?

Стоманата, от която е направена тръбата, не трябва да бъде легирана и високовъглеродна. Този материал има отрицателен ефект върху заваръчните шевове. След тяхното заваряване и последващо охлаждане могат да се появят пукнатини, които ще доведат до деформация на пещта. Най-подходящият вариант на стомана е St10 и St20.

Необходимо е да се определят точните размери на вертикална печка за баня от тръба със собствените ви ръце, въз основа на размера на самата стая. Идеални размери на тръба за баня:

 • диаметър - 50-55 см;
 • дебелина - 0,8-1,2 cm.

Необходим материал:

 1. стоманена тръба с диаметър 50-65 см, дължина 120-150 см и дебелина на стената 0,8-1,6 см, за резервоар за вода и камина;

 2. друга, диаметър 35 см с дебелина на стената 0,5-0,8 см за полагане на камъни;
 3. още един, с диаметър 12-15 см и дебелина на стената 0,2-0,4 см, за комина;
 4. изрязана армировка от нисковъглеродна стомана за решетки с диаметър 1,2-2,0 cm и дължина 50 cm;
 5. азбестов кабел - необходим за запечатване на вратите;
 6. метален лист за врати, с дебелина 0,4 см;
 7. дръжки на вратите;

Необходими инструменти:

 • електрическа машина за заваряване;
 • ключарски инструменти;
 • бормашина и мелница.

Защо е важно да направите вертикална печка за баня със собствените си ръце от 530 мм тръба със стена с дебелина 0,6 см? Тръбата с този диаметър е преминала теста за хидро налягане. Това ще помогне да се създаде печка без дупки и изгаряния.

Хоризонтална фурна от тръба

Хоризонталната тръбна фурна е направена от същите материали като вертикалната, но размерите на тръбите за нея са малко по-различни:

 • Основната тръба трябва да е с дължина 75 см и диаметър 53 см;
 • Втората тръба трябва да е по-малка (11,4 см).

Хоризонталните печки от тръба за баня са малко по-сложни, но с такъв дизайн можете самостоятелно да решите къде да поставите резервоара за вода. Най-често резервоарът е инсталиран на горивната камера или зад нея.

домашна печка за баня от тръба

Ако решите да построите точно такава пещ, следвайки нашите инструкции, лесно ще се справите със задачата:

 1. Позиционирайте тръбата
  хоризонтално и заварете краката към него;
 2. Направете решетка
  ... За да направите това, измерете разстояние, равно на 1/3 от диаметъра на тръбата от най-ниската точка на тръбата. След това трябва да изрежете правоъгълник от лист желязо, чиято дължина ще бъде 75 см, а ширината трябва да бъде равна на 1/3 от диаметъра на основната тръба. Този правоъгълник ще служи като дъно на горивната камера, така че е необходимо да се направи и отвор в него за решетката. След това остава само да заварявате този правоъгълник към дъното на тръбата.
 3. Пещта завършва
  ... За да направите краищата на пещта, изрежете два правоъгълника (53 х 70 см) от лист метал, след което ги заварете към краищата на тръбата. В предния край направете вратите на пепелника и камината, за които говорихме подробно при направата на вертикална тръба.
 4. Комин
  ... За да направите правилен комин, първо направете дупка в основната тръба, по-близо до задния край. След това вземете малка тръба и я разрежете наполовина. В една от половините е необходимо да се заваряват краищата с железни листове с вдлъбнатина, за да се монтира по-късно получената конструкция на повърхността на основната тръба. Също така в центъра на този свод е необходимо да се направи отвор за комина. След цялата свършена работа заварете направения свод към основната тръба.
 5. Каменна кошница
  ... За производството на печката можете да използвате армировъчни пръти. Изплетете кошница от тях и заварете към фурната.
 6. За направа на резервоар
  използвайте неръждаема стомана. Изработеният резервоар може да бъде прикрепен към задната стена на печката или над камината.

Както можете да видите, домашна печка за баня от тръба е съвсем проста, но също така не забравяйте за допълнителни устройства, които ще направят работата на печката безопасна.

инструкции за сглобяване

Цялото сглобяване трябва да се извърши в съответствие с чертежите, така че да няма трудности и грешки. Този дизайн може да причини леки затруднения по време на сглобяването, тъй като в отделението на камината ще има секция за полагане на камъни.

 1. Дъното на тръбата е заварено с заготовка или ламарина.

 2. На разстояние 1-2 см от дъното се изрязва правоъгълен прозорец 24 × 8 за вентилатора. Това ще осигури достъп на кислород до горивната камера и до мястото, където се извлича пепелта.

 3. На разстояние 15-20 см от горната част на вентилатора се изрязва още един отвор за полагане на горивото. Размерът му ще бъде 20-24 см. Използват се специални тънки дискове.

 4. На върха на горивната камера има камера, в която са поставени камъни. Кръгъл отвор се изрязва на разстояние 12-18 см от горната част на горивното отделение. Забележка: кръглият отвор трябва да бъде с диаметър 35 cm, изместването около обиколката на тръбата е 900.

 5. Другият, с диаметър 35 см, се нарязва на дължина, равна на външния диаметър на по-голямата тръба. Горният сегмент е изрязан с ¾ под формата на "лопатка", до границата на предния ръб.
 6. Празна стена се приготвя към задния край, а щепсел с врата отдолу отпред. През него ще се полагат камъни и ще се излива вода, за да се създаде пара.
 7. Изрязаната "шпатула" се вкарва в отвора на основната тръба. Външният му издатък трябва да бъде 2-3 см. Вътре по целия периметър трябва да остане празнина, която е напълно заварена. За да се подобри стабилността на конструкцията, към тялото са заварени пръти.

 8. Въз основа на диаметъра на основната тръба от листовата стомана се изрязва кръгло парче. За фиксиране на решетката се изрязват правоъгълни отвори в изрязаното кръгло парче стомана;

 9. Камината е заварена в основната тръба, успоредна на пода, на 2 см над горния ръб на отвора за вентилатора.
 10. Основата на вентилатора е изрязана от метал въз основа на външния диаметър на основната тръба. Под печката се заваряват крака, за да се задържи. След това заварете до дъното.
 11. Основната тръба е стената за резервоара за отопление на водата.
 12. В изрязаното дъно на резервоара е направено отделение за комина от ръба с 3-5 см.

 13. В отвора е заварено парче коминна тръба, изпъкнало на разстояние 10-12 cm.

 14. Дъното на резервоара е монтирано на основната тръба. След това се заварява на 10-12 см над каменното отделение. Коминът трябва да е отстрани на "острието".

 15. Дъното на резервоара е напълно попарено. Отдолу се пробива отвор за вход за водопровод.
 16. За да се направи двоен капак на резервоара, се изрязват 2 полукръгли части. Единият е напълно заварен, а другият служи за отваряне на резервоара и е шарнирно.

 17. В резултат на това трябва да получите този вид фурна:

Материали за пещ

Чертеж на печка от газов цилиндър за баня
Заваряването на такава пещ трябва да започне с подготовката на разреза за работа. Ще ви трябва самият цилиндър DN 500; две парчета ламарина клас С30 за подреждане на вратите на килиите; две метро 150 тръби, за комина; парчета от 20 фитинга за заваряване на решетката; ъгъл с дължина 25 мм 40 см; режеща стомана за горивния канал с необходимата дължина.

Не трябва да използвате високовъглеродни класове стомана, заваряването им е доста сложен процес, който изисква определен опит и умения при работа с тези видове материали.

Подреждане на комина

Коминът е важен компонент за отстраняване на продуктите от горенето.

Те са три вида:

 1. Керамични. Керамичният комин има най-дълъг срок на годност. Максимална устойчивост на високи температури.
 2. Тухла. Поради грапавата повърхност, тухленият комин бързо натрупва сажди и забавя течността на въздуха.
 3. Стомана. Стоманен комин, най-подходящ за баня във връзка с достъпна цена.Също така, поради бързото нагряване на метала, те поставят резервоар, след което го използват за процедури. Коминът от неръждаема стомана е най-подходящ. Този материал не се страхува от вода, високи температури, не е податлив на корозия, лек, издръжлив и евтин.

Процес на изграждане:

 • Преди да инсталирате, трябва да определите място за направа на дупка.
 • На тръбата е монтиран корпус от поцинкована стомана, след което се поставят пръстени, които са фиксирани към тавана. Долната тръба е закрепена с самонарезни винтове. Скобите здраво фиксират комина.
 • Втората част е инсталирана на покрива. Отворите между покрива и комина са запълнени с експандирана глина, глина или азбест.

Метална печка за баня: инструкции за производство

Домашно приготвените метални печки за бани винаги са се конкурирали със своите тухлени колеги. Това се дължи на бързото нагряване и простата инсталация на такива единици. Можете да намерите инструкции за направата на метална пещ в нашата статия. Днес има много дизайни на метални печки: дърва, електрически и газови. Уредите за изгаряне на дърва изискват много гориво, внимателна поддръжка, но те дават "жив" огън. Електрическите апарати са заграждения, оборудвани с нагревателни елементи и топлоизолатори. Газовите фурни са най-модерните и надеждни, те имат термостати за регулиране на мощността и предпазни устройства, които се задействат, когато газът е отслабен.

Предимства и недостатъци на металните печки за сауна

Метални печки за баня
Металните печки за баня имат значителни предимства пред други отоплителни конструкции:

 • Малките размери и мобилността на металната печка я правят незаменима за малки бани.
 • За инсталиране на устройството не се изисква масивна основа, което улеснява процеса на инсталиране.
 • За разлика от тухлените уреди, металните им колеги изгарят постоянно.
 • Ниска цена. Металният апарат, за разлика от тухления, е по-лесен за производство без допълнителни разходи. Търсенето на чертежи на метални печки за баня не е особен проблем - огромен брой от тях се публикуват в Интернет и в медиите.
 • Бързо загряване - след няколко часа парната баня е готова за процедурата.
 • Срокът на експлоатация е до 25 години, в зависимост от дебелината на металната печка и качеството на нейното заваряване.
 • Безопасност при работа при спазване на правилата за сглобяване на пещта.

Недостатъците на металните фурни са:

 1. Бързо охлаждане поради невъзможността на фурната да задържа топлината. Необходима е непрекъсната поддръжка на изгаряне на гориво.
 2. Проблеми с отоплението в големи стаи.
 3. По-ниска пожарна безопасност в сравнение с тухлена фурна. Необходима е вътрешната облицовка на камината с огнеупорен материал.

Материал за метална печка във вана

Чугунени печки за сауна
За производството на печката се използва метал с дебелина над 5 mm; с по-ниска стойност устройството няма да издържи повече от 5-7 години. Известните производители на пещи предлагат продукти от десет мм стомана за пещи и малко по-тънки за резервоари за вода и каменни кошчета. За да направите самостоятелно печка за сауна от метал, първо трябва да решите каква е нейната форма. Правоъгълният участък на пещта ще изисква голям брой заварки и сложни процеси на огъване на метал. За да опростят работата, домашните майстори използват тръби с големи диаметри или обикновени бъчви, ако техните размери и дебелина на стената са подходящи за устройството на пещта.

Дизайнът на печката-нагревател, изработен от метал за баня

Схема на метална фурна във вана
Металната печка за сауна се състои от три основни части, като горивна камера за гориво, камерен бункер и резервоар за отопление на вода. Нека разгледаме по-отблизо целта на тези елементи:

 • Горивната камера
  ... Ето процеса на изгаряне на дърва. За управлението му се използват вратите на горивната камера и вентилаторът. Последният служи за подаване на въздух към пещта. Отстраняването на продуктите от горенето от пещта се извършва през пепелник - метална решетка. От камината топлината от горящото дърво се издига до бункера с камъни.
 • Бункер
  ... Може да бъде отворен и затворен.За да се предотврати падането на сажди и сажди от пещта върху камъните при нагряването им, нашият бункер ще бъде от затворен тип. За да се осигури достъп до камъните, отстрани на печката е направена специална врата.
 • Резервоар за вода
  ... Повдигайки се нагоре, горещият въздух загрява резервоара за вода. За удобно оттичане на топла вода, кранът е заварен близо до основата му. Вода се излива в резервоара отгоре. За максимален топлинен ефект коминът на пещта е разположен в центъра на резервоара за вода.

Ако дизайнът на метална печка за баня ви е ясен, ние пристъпваме към процеса на нейното производство.

Изработване на печка-нагревател за баня от метална тръба

Печка за баня от тръба
Печката ще бъде направена от тръба с диаметър 700 mm, височината й ще бъде 1600 mm. За работа са ни необходими: стоманен лист с размери 2200х1000 мм и дебелина 10 мм, метална тръба с дължина 1600 мм с дебелина на стената 7-10 мм, тръба за комин с диаметър 100 мм и дебелина на стената от 5 мм, метален прът 10 мм, чугунена решетка (от магазина), панти на вратите - 8 бр., Резета - 3 бр., Дренажен клапан за резервоар, рулетка, ниво на сграда, мелница, метал ножици, заваръчна машина. Процедурата за направа на пещ от метална тръба изглежда така:

 1. Разрязваме тръбата на две части: едната е с дължина 0,9 м, другата е 0,7 м.
 2. На разстояние 7-10 см от долния край на дългия сегмент на тръбата изрязваме правоъгълен отвор за вентилатора 20х5 см. Работим внимателно, т.к. отрязаното от тръбата парче по-късно ще бъде използвано за направата на вратата. По същия начин изрязваме прозорец за камината на пещта; не изхвърляме материала за бъдещата врата.
 3. След това заваряваме уши и панти към нашата тръба и резета на вратите. Сега можете да закрепите вратите на вентилатора и камерата за гориво.
 4. Изрежете кръг D = 0,7 м от лист метал, в центъра му има отвор, съответстващ на размерите на решетката. Ако не беше възможно да я купите, можете да направите решетката сами от стоманена пръчка. Подготвеният кръг трябва да бъде заварен в тръбата малко над вентилатора. Производството на камината е завършено.
 5. Отстрани на печката изрежете прозорец за овлажняване на горещи камъни и монтирайте врата за него.
 6. Правим платформа за поставяне на камъни. За това са подходящи метални пръти. Размерите на клетките се вземат предвид размера на камъните, взети за пълнене на нагревателя в бункера.
 7. След полагането на камъните изрязваме от металния лист друг кръг със същия диаметър. В него е направен отвор за комина, разположен близо до далечната стена на пещта. Заваряваме комина и кръг с отвор под него в горната част на бункера.
 8. Подготвяме резервоар за вода. За това към печката се заварява тръбна секция от 0,7 м.
 9. Правим дупка за кран във резервоара за вода.
 10. Изрязваме още един кръг от същия вид от листа и го изрязваме така, че да получим две части с различни размери. В по-голямата си част се прави дупка за комина. Покриваме цялата конструкция с този елемент, преминавайки комина през отвора и го попарваме по дупката.
 11. По-малка част от кръга ще служи като капак на люка за пълнене с вода. Следователно тази част е прикрепена към печката с панти.

Размерите на металната печка за баня зависят от размерите на парната баня. Такава пещ ще може да затопли добре стая с обем 20-25 м3.

Предимства и недостатъци

Значително предимство на вертикалната фурна пред хоризонталната е нейната компактност, която й позволява да заема минимално пространство във ваната. Подходящ за малки пространства.

Други предимства включват:

 • спестяване на парични инвестиции;
 • металът, като надежден материал, има отлична механична якост, издържа на температурни скокове, които не засягат това свойство;
 • достатъчно дебели стени на материала осигуряват висок топлообмен. След като горивото изгори напълно, настъпва по-нататъшно задържане на топлина;
 • заобленият разрез на тръбата дава мощно разпределение на топлината и формирането на необходимата тяга;
 • бързо затопляне на стаята за по-малко от 1 час;
 • метална печка ще продължи повече от 10 години, ако умело подходите към нейното производство;
 • цилиндричната форма на тръбата ще премахне ненужните прави ъгли и дългите заварки. Основната причина за появата на корозия и дупки, през които ще протече изтичането на въглероден окис, са именно заваръчните шевове.

Основният и често срещан недостатък на металната конструкция е, че тя е по-податлива на корозия.

Плюсове и минуси на домашно строителство


Печката за баня от тръба се характеризира с ниска цена, устойчивост на топлина и издръжливост.

Материалите, използвани за производството на печки за парна баня, трябва да имат следните качества:

 • топлоустойчивост;
 • механична сила;
 • устойчивост на корозия;
 • устойчивост на резки температурни промени;
 • трайност;
 • висока топлопроводимост и топлинен капацитет.

Черният метал не се характеризира с висока устойчивост на образуване на корозия, но производството на печка за баня от дебелостенна тръба е възможно, ако диаметърът му е най-малко 50-60 cm.

Предимствата на този дизайн:

 • Черният метал се характеризира с отлични експлоатационни характеристики: механична якост, висока скорост на топлопреминаване и устойчивост на екстремни температури. В същото време линейното топлинно разширение на материала е ниско.
 • Дебелината на тръбата е най-малко 8 мм, което осигурява висок топлинен капацитет на конструкцията, която може да задържа и постепенно отделя топлина за известно време, дори след изгаряне на горивото.
 • Голямата дебелина на материала удължава експлоатационния му живот, въпреки факта, че металът е податлив на разрушителни корозионни свойства.
 • Печката има отлична естествена тяга, ефективно разпределение и извличане на топлинна енергия, благодарение на вътрешната си цилиндрична форма.
 • Броят на заваръчните шевове е минимален поради кръглата форма на продукта. Следователно вероятността от корозия, изтичане на дим и въглероден окис е сведена до минимум.
 • Цената на използвана тръба е ниска в сравнение с нова. Основното нещо е внимателно да го проверите за корозия, преди да купите.

Тръбите са различни в зависимост от метода на производство. Най-добрият вариант ще бъде горещо валцована безшевна тръба или електрофузионна тръба с един надлъжен шев. Продуктите с винтов шев не са подходящи, тъй като се деформират в резултат на силно нагряване.

Основният недостатък на самоделната метална фурна е интензивното инфрачервено лъчение. Човек го усеща като силна топлина, така че да е близо до печката може да причини дискомфорт. В същото време самото наличие на такава топлина не означава същото ефективно отопление на помещението.

Важни съвети

 • За да се предотврати напускането на топлината от контейнера на фурната, на ръба на комина е монтиран отворен клапан.
 • Огромното натрупване на сажди може да причини пожар. За това в тръбата се пробиват два отвора. В тях се вкарват стоманени тръби с завой към тръбата. Това предотвратява появата на сажди. Горивото ще бъде напълно изгорено, а натрупването на сажди ще бъде минимално.
 • След завършване на производството на конструкцията, тя трябва да бъде проверена за дупки, пролуки и пукнатини.
 • Около печката не трябва да има предмети, които са податливи на огън: синтетика, дърво и плат.
 • Всички отрязани ръбове на тръби и метални листове трябва да се почистват от остри ръбове, за да се избегнат порязвания. Ако няма опит в правилната инсталация на комина, тогава е по-добре да се свържете със специалист.
 • Монтажът на тази пещ трябва да се извърши върху готова бетонна основа, нейната височина е 250-300 мм. Върху него на един или два реда се полага тухлена зидария с глинен хоросан. Тухленият екран предпазва стените от прегряване.

Какво е

Вана без печка не е баня! Това не е просто отоплително устройство, това е душата на баня. Скоростта на отопление на къщата и нагревателя, микроклиматът в парната баня и вашето настроение зависят от правилно избраната печка.

Всички видяхме - някои със собствените си очи, други във филмите - прочутата „печка с гърнета“.Печка, направена от тръба, е много подобна на нея, но вариантът за баня е различен по дизайн - такъв агрегат трябва да има нагревател и, вероятно, резервоар за отопление на вода. Всички останали елементи са същите като при другите печки: тяло, вентилатор, горивна камера с решетки, тръба.

Пробна пещ

 1. Преди да се използва пещта, трябва да се извърши изпитвателна пещ, която ще тества цялата конструкция за плътност на заварените шевове.
 2. Клапата се отваря и вентилаторът се отваря. След това се прави малка отметка от дърва за огрев и се запалва. Вратата е затворена и кислородът се подава в горното отделение.
 3. Проследява се пълно нагряване, наличие на сцепление и проверка на плътността на шевовете.

Ето как се прави тази печка за сауна евтино и практично. Всеки може да си позволи такъв прост лукс.

Как да не направим бомба от тази печка?

Основните елементи на печката от тръбата

Колкото и нелепо да изглежда, можете да направите не само печка за баня от тръба, но и истинска бомба. Това се дължи на факта, че по време на процеса на заваряване се допускат груби грешки. Например, ако тягата на бъдещата печка е твърде силна, за което е необходимо предварително да се направи клапан в комина и той трябва да бъде подвижен.

На второ място, важно е да се предотврати възможното запалване на сажди, особено голямо количество от тях. И за това трябва да оборудвате печката, ако е хоризонтална, с форсаж: в горната част на тръбата е заварена хоризонтална тава за тази цел - на пода на печката дълбоко. Освен това, почти в горната част на тръбата, отделяйки основната камера от входа на тръбата, са направени два отвора в стената на самата печка. И за да не пушат, трябва да бъдат направени в тръби, леко огънати към тръбата. Такъв опростен дизайн ще добави кислород и ще помогне за изгарянето на всички продукти от изгарянето, значително намалявайки отлагането на сажди.

И още няколко дизайнерски щриха - и коминната печка, която сте получили почти за нищо, ще стане ваша гордост!

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни